ΠΡΟΒΟΛΕΙΣ ΑΠΟ ΦΥΛΑΚΗ... ΧΟΡΤΑΣΑΜΕ!

ΤΗΣ ΣΙΛΑΣ ΑΛΕΞΙΟΥ  | ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 14/02/2011 07:00 |

Να είχαμε και φυλακές... Ευτυχώς που προνόησε το υπουργείο ∆ικαιοσύνης και άδειασε κάπως τα κελιά. Οχι ότι τα µέτρα για την αποσυµφόρηση των φυλακών καταπολεµούν ριζικά τον συνωστισµό, αλλά – έστω για λίγο – όσοι µένουν µέσα παίρνουν µια ανάσα. Γιατί αµέσως µετά ή και ταυτόχρονα πολλές φορές, τη θέση των παλιών καταλαµβάνουν οι καινούργιοι.

Πού θα µπουν λοιπόν όλοι οι κατά τα άλλα έντιµοι και ευυπόληπτοι πολίτες που απειλούνται ακατάπαυστα µε φυλάκιση, στο πλαίσιο των αυστηρών µέτρων της κυβέρνησης για την είσπραξη φόρων, ΦΠΑ, εισιτηρίων και διοδίων; Σε µια εποχή όπου η προσωποκράτηση έχει καταργηθεί, όχι µόνο ως επαχθές µέτρο, αλλά και για λόγους πρακτικούς που λειτουργούν προς το συµφέρον του ∆ηµοσίου, δεν υπάρχει κανένας προσφορότερος τρόπος για το κυνήγι των οφειλετών;

Είναιγνωστό ότιο φυλακισµένος οφειλέτης στερείται µαζί µε την ελευθερία του και τη δυνατότητα απόκτησης των χρηµάτων που οφείλει, ώστε να µπορέσει να τα καταβάλει.

Χωρίς να είναι επικίνδυνοι λοιπόν για τη δηµόσια ασφάλεια, εκατοντάδες πολίτες θα βρεθούν στη φυλακή – κάποιοι για 1,40 ευρώ – και το κράτος, οι φορολογούµενοι δηλαδή, θα πληρώνει για τη διαβίωσή τους στα σωφρονιστικά καταστήµατα, ισοφαρίζοντας έτσι (µε πολλαπλάσιες της οφειλής δαπάνες) το χρέος τους. Η απειλή της φυλάκισης είναι σοβαρή αναµφίβολα. Και ενδεχοµένως να οδηγήσει στη συµµόρφωση των πολιτών προ του κινδύνου να χάσουν την ελευθερία τους. Αλλά, πώς να το κάνουµε, το κλίµα τρόµου που καλλιεργείται, όταν η φυλακή αποτελεί την επωδό των νέων νοµοθετικών πρωτοβουλιών, βαραίνει πολύ την ατµόσφαιρα. Το στριµωγµένο – και ψυχολογικά – από τα οικονοµικά µέτρα κοινωνικό σύνολο, που βιώνει – όπως και η κυβέρνηση άλλωστε – τις άγριες διαθέσεις της τρόικας, δεν έχει άλλα περιθώρια αντοχής. Βλέποντας µάλιστα τους πρώην υπουργούς να απαλλάσσονται από κάθε ποινική ευθύνη λόγω παραγραφής, δεν είναι σε θέση να κατανοήσει πώς ξαφνικά ποινικοποιείται η δική του µικροπαραβατική συµπεριφορά. Και αν µεν έτσι εκδηλώνει την αντίδρασή του, ίσως να επιδιώκει την αντεπίθεση. Αν όµως οι πενιχρές αποδοχές του δεν του επιτρέπουν να είναι απολύτως συνεπές, το κοινωνικό κράτος τι άλλο έχει να προτείνει; Γιατί από φυλακίσεις χορτάσαµε!

5
Skeptomenos
16/02/2011 02:05
" Το στριωγένο – και ψυχολογικά – από τα οικονοικά έτρα κοινωνικό σύνολο, που βιώνει – όπως και η κυβέρνηση άλλωστε – τις άγριες διαθέσεις της τρόικας, δεν έχει άλλα περιθώρια αντοχής. " Απο το άρθρο σας καταλαβαίνουμε και συμπονούμε βέβαια τα μέλη της κατοχικής Ψευδοκυβέρνησης τα οποία παίρνουν μαζί με τους εργαζόμενους των 700€ (αυτή τη στιγμή)το λεωφορείο και πληρώνουν το 1,40€ στον Τροικανό εισπράκτορα του Λεωφορείου. Πραγματικά λυπούμεθα και συστήνουμε άμεσα απο το υστέρημα μας ταμείο αλληλεγγύης και βοήθειας για τα "Κυβερνητικά" στελέχη.Ποτέ πια με τα πόδια,ποτέ πιά.!
Tzimas Nikos
16/02/2011 00:30
Το παραλογο: Το κρατος χρωσταει στουσ πολιτεσ αλλα δεν παει φυλακή για το χρεος του. Τουναντιον απειλεί με φυλακιση τουσ πολιτες του που δεν διαθετουν τα χρηματα να πληρωσουν τις μετακινησεις τους, αφου το κρατος τους χρωστάει. Συμπέρασμα: το κρατος ζητά απο τον πολιτη να γίνει δούλος ξεπουλώντας και το ιστατο της περιουσιας του, την αξιοπρέπεια δηλαδή και την ελευθερία του.
Κι αυτο διότι, κάποιοι πολιτικοι και κομματικοι και τεχνοκράτες που πληρώνονται απο τους πολίτες, αποφασίζουν να θεσουν τους εργοδότες τους, δηλαδή τους δούλους, εκτός μάχης.
Κι όλα αυτά για να ζήσουν καλά καμμια πεντακοσσαριά άτομα.
Αν αυτό δεν λέγεταο ολιγαρχία τότε τι δηλαδή;
Τακης.Χ.
15/02/2011 00:16
Δέν γίνονται αυτά τά πράγματα,πολύ απλά.Ο πνιγμένος αρπάζεται από τά μαλλιά του.
χρ. ρουσσος
14/02/2011 18:20
Ομορφη Σιλα,"το συγχαρητηρια" ειναι λιγο.Λες αληθειες που ελαχιστοι τολμουν.
sil
14/02/2011 11:58
Αγαπητή κ. Αλεξίου το μόνο που δεν σκέφτηκαν το ότι αν βάλουν τόσους ανθρώπους στην φυλακή ποιους θα φορολογούν για να συντηρήσουν τους φυλακισμένους?
Α και για το σινάφι τους που έκλεψε και ομολόγησε ότι τα πήρε ακόμα έξω είναι!!
Θέλετε ονόματα Άκης ,Τσουκατος ,Μαντελης και Σία!!
Τον Βοσκόπουλο τον καθάρισαν με 5000 ευρω αυτό είναι δικαιοσύνη!!