Αναγκαίες θεωρούν τις αλλαγές στα πανεπιστήµια φοιτητές, γονείς και πολίτες. Ωστόσο, όπως έδειξε έρευνα κοινής γνώµης που διενήργησε το υπουργείο Παιδείας, δεν είναι αισιόδοξοι ότι οι αλλαγές αυτές θα εφαρµοστούν.

Σύµφωνα µε την έρευνα, το 97,4% των φοιτητών που ρωτήθηκαν τάσσεται υπέρ γενικευµένων αλλαγών στα πανεπιστήµια και ΤΕΙτης χώρας, ενώ υπέρ των συγκεκριµένων αλλαγών που προτείνει το υπουργείο Παιδείας τάσσεται και το 79,4% των γονέων µαθητών και φοιτητών που ρωτήθηκαν, αλλά και ποσοστό 76,1%των πολιτών. Μάλιστα, ποσοστά σχεδόν 80% των γονέων και 75,8% των φοιτητών λένε ότι οι αλλαγές θα πρέπει ναεφαρµοστούν όποιες κι ανείναι οι αντιδράσεις, δηλαδή ακόµα καιαν κλείσουν τα ΑΕΙ! Εντούτοις οι ίδιοι δεν είναι και τόσο αισιόδοξοι ότι αυτό θα γίνει, καθώς ποσοστά 72,9% των φοιτητών και 61,7% των γονέων πιστεύουν ότι τελικά οι αλλαγές θα µπορέσουν να εφαρµοστούν µόνο µερικώς, ενώ κοντά στο 20% βλέπει ότι µάλλον δεν θα µπορέσουν να εφαρµοστούν καθόλου…

Εξειδικεύοντας τις προτάσεις, ποσοστό 51,8% των φοιτητών θεωρεί ότι θα ωφεληθεί πολύ ή αρκετά από τον νέο τρόπο διοίκησης των πανεπιστηµίων (σ.σ.: Συµβούλια∆ιοίκησης), 73,5% προσδοκούν οφέλη από την αναβάθµιση των πτυχίων και 78,8% από την ενίσχυση του διεθνούς χαρακτήρα των ιδρυµάτων. Επίσης, η πλειονότητα (ποσοστό από 53 έως 70,3%) θεωρεί ότι µε τις αλλαγές αυτές θα ωφεληθούν πολύ ή αρκετά τα ελληνικά πανεπιστήµια και ΤΕΙ, οι φοιτητές, οι επιχειρήσεις αλλά και οι µόνιµοι διδάσκοντες, ενώ αντιθέτως θα ωφεληθούν λίγο έως καθόλου οι πρυτάνεις, τα ξένα πανεπιστήµια, οι φοιτητικές παρατάξεις και οι χαµηλές βαθµίδες των διδασκόντων.

Η γνώµη για τιςφοιτητικές παρατάξεις είναι η χειρότερη, καθώς 85% των φοιτητών και 76,3% των γονέωνχαρακτηρίζουν καθόλου ή όχι και τόσο καλή τη στάση τους, ενώγια τις καταλήψεις παρουσιάζεται ένα αξιοσηµείωτο φαινόµενο: ποσοστά 63% των φοιτητών και 45,9% των γονέων λένε ότι θα πρέπει να επιτρέπονται ως εσχάτη µορφή αντίδρασηςτων φοιτητών όταν θεωρούν ότι θίγονται τα δικαιώµατά τους, ενώ να µην επιτρέπονται ζητάνε το 18% των φοιτητών και το 36% των γονέων.

Ακόµη, 8 στους 10 φοιτητές διαπιστώνουν ότι τα πανεπιστήµιαδεν ανταποκρίνονται στις ανάγκες της αγοράς εργασίας, όµως στα ΤΕΙ το αρνητικό ποσοστό πέφτει στο 54,2%. Πάντως, το 53% των φοιτητών έχεικαλή έως πολύ καλή εντύπωση για τις σπουδές του, σε αντίθεση µε τους γονείς όπου µόλις το 24% έχει τέτοια εντύπωση.

n Η ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ Πανελλαδική τηλεφωνική έρευνα (Δεκέµβριος 2010 – Ιανουάριος 2011)

από την εταιρεία MRB σε 1.002 πολίτες, 404 φοιτητές και 455 γονείς.

Το 80% των φοιτητών πιστεύει ότι τα ΑΕΙ δεν ανταποκρίνονται στην αγορά εργασίας