Την περασµένη Κυριακή, την ώρα που έφταναν στο λιµάνι του Πειραιά οι τριακόσιοι µετανάστες από τα Χανιά, ελάχιστοι άνθρωποι µπορούσαν να φανταστούν πώς θα εξελισσόταν η απόφασή τους να κάνουν απεργία πείνας στην Αθήνα και πενήντα από αυτούς στο Εργατικό Κέντρο της Θεσσαλονίκης.

Οµως, έτοιµος να διαχειριστεί µια κρίση που οδήγησεµάλιστα στην απόφαση άρσης του πανεπιστηµιακού ασύλου ήταν ο πρύτανης του Πανεπιστηµίου Αθηνών Θεοδόσης Πελεγρίνης. Εξίσου έτοιµοι να αντιµετωπίσουν τις συνέπειες να αρχίσει η µαζική απεργία πείνας στο κτίριο της Νοµικής ήταν ο Νίκος Γιαννόπουλος – από το ∆ίκτυο Υποστήριξης Προσφύγων και Μεταναστών και ο Μάρκος Χατζησάββας, ακτιβιστής από τα Χανιά,µέλος του Φόρουµ Μεταναστών Κρήτης, που ταξίδεψε µαζί µε τους 300 παράνοµους µετανάστες, υπερασπιζόµενος τα αιτήµατά τους. Από την πρώτη στιγµή αλληλέγγυα στη µαζική κινητοποίηση των µεταναστών ήταν η δικηγόρος Γιάννα Κούρτοβικ, που υπερασπίζεται τη νοµιµοποίηση των µεταναστών ως µόνη λύση για την αντιµετώπιση των προβληµάτων που δηµιουργεί η περιθωριοποίηση και ο αποκλεισµός τους. Ο δηµοσκόπος Ντίνος Ρουτζούνης – που έγινε τελικά ένας από τους πρωταγωνιστές στην «κρίση της Νοµικής» – συναίνεσε τα ξηµερώµατα στη µεταφορά των µεταναστών στο κτίριο – κόσµηµα της οδού Πατησίων. Ο ίδιος δεν θέλησε να πει πώς έφτασε στη συγκεκριµένη απόφαση.Η σύζυγός του πάντως, ανέγραψε στο facebook: «Μια απόφαση ήθους».

Ο ιδιοκτήτης του «Μεγάρου της Υπατίας»


Οσοι εξεπλάγησαν για την πρωτοβουλία του Ντίνου Ρουτζούνη να διαθέσει το καταπληκτικό νεοκλασικό κτίριο που µόλις πρόσφατα ανακαίνισε για τη φιλοξενία των 250 µεταναστών, προφανώς δεν τον γνωρίζουν. Πρόκειται για επιχειρηµατία που κατάφερε να κάνει την ιδιοτυπία τουχαρακτήρα τουκινητήρια δύναµη των δραστηριοτήτων του.

Το 1990 ίδρυσε την εταιρείατου Κάπα Research ως εταιρεία µετρήσεων κοινής γνώµης, αλλάσύντοµα µετεξελίχθηκε σε εταιρεία παροχής στρατηγικών υπηρεσιών σε επιχειρήσεις και οργανισµούς. Με εγκαταστάσεις στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη και ευρύδίκτυο συνεργασιών στα Βαλκάνια, στην Τουρκία και στη Μέση Ανατολή, βρέθηκεπολύ συχνά στην αιχµή οικονοµικών εξελίξεων, τις οποίες η ίδιαεπεξεργάστηκεγια λογαριασµό των πελατών της.

Μέσα σε λίγα χρόνια το παλαιό µέλος του ΚΚΕέγινε ένας από τους µεγαλύτερους δηµοσκόπους της χώρας καιόχι µόνο.

Ο Ντίνος Ρουτζούνης είναι παντρεµένος µε τη γιατρό Χρυσάνθη Κωνσταντακάτου, που συνεργάζεται µε τους Γιατρούς του Κόσµου, µε τουςοποίους βρέθηκε πέρυσι στην Αϊτή µετά τον σεισµό, και πατέρας τριών γιων σπουδαγµένων στην Αµερική.

Θεωρείται άνθρωπος που δεν διστάζει να πάρει ρίσκα καινα προτάξει αιρετικές προσεγγίσεις και συµπεριφορές στην επαγγελµατική δράση του.

Οσοι από τη γενιά των εξηντάρηδων, στην οποία ανήκει, τονθυµούνται στα πρώτα µεταπολιτευτικά χρόνια στο Πολιτικό της Νοµικής Σχολής ως επικεφαλής της Σπουδάζουσας της ΚΝΕ, αναφέρουν ως ιδιαίτερο χαρακτηριστικό του την επιµονή στους στόχους που βάζει κάθε φορά.

Οι Ρουτζούνηδες απέκτησαν προ ετών το νεοκλασικό κτίριο στην Πατησίων και το ονόµασαν «Μέγαρο Υπατία» – χάριν της αιγυπτιακής καταγωγής τους. Εκεί στεγάζεται το Ινστιτούτο Υπατία.

Είναι µη κερδοσκοπικός φορέας µε αποστολή «µέσω της έρευνας και της ανάπτυξης ιδεών να προετοιµάζει καινα υποστηρίζει σηµαντικές πρωτοβουλίες – κρατικές και µη – προςόφελος του κοινωνικού συνόλου».

Για τα κίνητρα της απόφασής τους να το διαθέσουν για τηφιλοξενία των µεταναστών, υπάρχει µόνο µία φράση που ανέβασε η ΧρυσάνθηΡουτζούνη στην ιστοσελίδα της στο facebook:

«Μια απόφαση ήθους».

Ο βασικός διαπραγµατευτής


Η επόµενη µέρα της εκκένωσης της νοµικής βρήκε τον νίκο Γιαννόπουλο να διευθετεί τα ζητήµατα εγκατάστασης των απεργών πείνας στο Μέγαρο Λιβιεράτου. ο Γιαννόπουλος, διορθωτής κειµένων στο επάγγελµα, έχει ταυτιστεί τις δύο τελευταίες δεκαετίες µε το ∆ίκτυο για τα Κοινωνικά και Πολιτικά ∆ικαιώµατα και στη συνέχεια µε το ∆ίκτυο Κοινωνικής υποστήριξης Προσφύγων και Μεταναστών και ήταν ο βασικός διαπραγµατευτής από την πλευρά των µεταναστών στην υπόθεση της νοµικής. Το ∆ίκτυο, όπως αυτοπροσδιορίζεται, «ανήκει στον χώρο της αντικαπιταλιστικής, διεθνιστικής και δηµοκρατικής αριστεράς. αγωνίζεται κατά του ρατσισµού και του εθνικισµού, του µιλιταρισµού και του ιµπεριαλισµού». ο νίκος Γιαννόπουλος είχε συλληφθεί το 2001 στο αµµάν από την ιορδανική αστυνοµία και παρέµεινε κρατούµενος επί 48 ώρες στα κρατητήρια της ιορδανικής αντικατασκοπίας. «Εχουµε µια ιδιαίτερη έφεση στο να είµαστε πολιτικοί αντίπαλοι της αστυνοµίας, να µπορούµε δηλαδή µε έναν συστηµατικό, µαχητικό και επινοητικό τρόπο, για να το πω µαρξιστικά, να τη σπάµε στους µπάτσους». Τη δήλωση αυτή την είχε κάνει ο Γιαννόπουλος λίγες ηµέρες µετά τη 15η ∆εκεµβρίου 2005, όταν δυνάµεις της αστυνοµίας είχαν επιχειρήσει να ελέγξουν το κτίριο της οδού Τσαµαδού 13, όπου στεγάζεται, µαζί µε άλλες οργανώσεις, το ∆ίκτυο. ο έλεγχος τότε του κτιρίου είχε προκαλέσει έντονες πολιτικές αντιδράσεις. Λίγους µήνες αργότερα, ο Γιαννόπουλος είχε βρεθεί και στη λίστα των ατόµων που παρακολουθούσαν οι «κοριοί» των υποκλοπών.

Η αλληλέγγυα δικηγόρος


ανθρώπινα δικαιώµατα, µετανάστες, πρόσφυγες, πολιτικό άσυλο είναι από τις πλέον προσφιλείς έννοιες υπεράσπισης για τη δικηγόρο Ιωάννα Κούρτοβικ.

Τις τελευταίες ηµέρες που ανέκυψε το ζήτηµα της κατάληψης της νοµικής Σχολής από τους µετανάστες, η κ. Κούρτοβικ βρέθηκε στην πρώτη γραµµή των διαπραγµατεύσεων.

Η στάση της δικηγόρου, την οποία πολλοί έχουν χαρακτηρίσει αδιάλλακτη και απόλυτη, δεν ήταν έκπληξη όχι µόνο για τους ανθρώπους που δραστηριοποιούνται στους ίδιους χώρους µε την Ιωάννα Κούρτοβικ, αλλά και σε τοµείς εκτός του δικού της πεδίου δραστηριοτήτων.

Είναι γνωστό ότι µάχεται από τις αρχές της δεκαετίας του ‘80 µέσα και έξω από τα δικαστήρια για την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωµάτων και όχι µόνο των δικαιωµάτων των κατηγορουµένων, που όλα αυτά τα χρόνια έχει υπερασπιστεί έχοντας αποκτήσει µεγάλη επιρροή στο δικό τους χώρο.

Η πλέον γνωστή υπόθεση ήταν η ανάληψη της υπεράσπισης του κατηγορουµένου και ήδη καταδικασµένου για την υπόθεση της 17ν ∆ηµήτρη Κουφοντίνα. Κατά τη διάρκεια της πολύµηνης δίκης βρέθηκαν συνάδελφοί της που διατύπωσαν ενστάσεις για τον τρόπο της υπεράσπισης εκ µέρους της κ. Κούρτοβικ, χαρακτηρίζοντάς την πιο σκληρή και από τον ίδιο τον εντολέα της.

Σε ό,τι αφορά το αγκάθι των µεταναστών, τάσσεται υπέρ της µαζικής νοµιµοποίησής τους, θεωρώντας ότι αυτή «είναι η µόνη απάντηση στα προβλήµατα που δηµιουργεί η περιθωριοποίηση και ο αποκλεισµός τους».

Ο πρύτανης του πανεπιστηµίου


«Πρέπει να ήταν η δυσκολότερη απόφαση της ζωής του. ο άνθρωπος διακατέχεται από ροµαντισµό και µια ιδιοσυγκρασία που τον κάνει να στέκεται εκ πεποιθήσεως απέναντι σε οποιαδήποτε επέµβαση της αστυνοµίας κατά ασθενών οµάδων. Για να καταλάβετε, πρόσφατα κατέβαινε µόνος του στα Προπύλαια και µιλούσε µε τους παράνοµους µετανάστες που έχουν ουσιαστικά καταλάβει την πλατεία και που αν ήµουν στη θέση του θα είχα κάνει ό,τι µπορούσα για να φύγουν από εκεί! Θα τον χαρακτήριζα “ψυχούλα”, είναι πραγµατικός φιλόσοφος, αλλά, κατά τη γνώµη µου, υστερεί σε διοικητικές ικανότητες».

Με αυτά τα λόγια, ο πανεπιστηµιακός συνοµιλητής µας περιέγραψε την ενέργεια του πρύτανη του Πανεπιστηµίου αθηνών Θεοδόση Πελεγρίνη να αποφασίσει, για πρώτη φορά από τη µεταπολίτευση στο αρχαιότερο πανεπιστήµιο της χώρας, την άρση του πανεπιστηµιακού ασύλου.

ο Θεοδόσης Πελεγρίνης είναι ιδιόρρυθµος και πολυπράγµων άνθρωπος. ∆ιετέλεσε κοσµήτορας της Φιλοσοφικής. Χωρίς σαφή πολιτική τοποθέτηση, φέρεται να κινείται ιδεολογικά στον ευρύτερο προοδευτικό χώρο. Είναι συγγραφέας πολλών φιλοσοφικών και λογοτεχνικών βιβλίων, αλλά και ηθοποιός, καθώς πρωταγωνιστεί σε ορισµένα φιλοσοφικά θεατρικά του έργα. Τίτλος ενός εξ αυτών είναι «Η Φιλοσοφία στη σκηνή». Ποιος να φανταζόταν ότι ο άνθρωπος που αρέσκεται να λέει ότι «η τέχνη, κατά τον Σοπενχάουερ, είναι µια µορφή σωτηρίας για τον άνθρωπο» θα είχε να αντιµετωπίσει την πιο παράξενη κατάληψη που έζησε ποτέ ο τόπος.

Ο «αλληλέγγυος» από τα Χανιά


«οι µετανάστες δεν ανέβηκαν στην αθήνα για να βρουν σπίτι.

αρα το ζήτηµα δεν είναι το πού θα πάνε. Σηµασία έχει ο αγώνας τους και ο σκοπός για τον οποίο ήρθαν, αποφασισµένοι να βάλουν σε κίνδυνοτη ζωή τους».

Με αυτό το επιχείρηµα στις ώρες των διαπραγµατεύσεων πριν από την άρση του ασύλου για τη νοµική Σχολή, ο Μάρκος Χατζησάββας, ψυχή του Φόρουµ Μεταναστών Κρήτης, περιέγραφε ουσιαστικά το πώς είχε οργανωθεί εδώ και καιρό από τα Χανιά η µαζική απεργία πείνας των παράνοµων µεταναστών.

Ταυτόχρονα είναι ο προπονητής της ποδοσφαιρικής οµάδας του Φόρουµ – έχοντας περάσει τα 45, αυτός ο ρόλος του ταιριάζει καλύτερα.

Επαγγελµατικά οΧατζησάββας έχει περάσει από πολλά: ιδιοκτήτης µπαρ, πρώηνσυµβασιούχος της ολυµπιακής και τώρα οικοδόµος – τεχνίτης.

Στις πρόσφατες δηµοτικές εκλογές είχε ταχθείενεργά στο πλευρό του Τάσου Βάµβουκα, ο οποίος είχε στηριχθεί από τον Συνασπισµό και τους οικολόγους Πράσινους. Για τον Χατζησάββα η στήριξη της µαζικής απεργίας των µεταναστών είναι η επανάληψη, σε µεγαλύτερη κλίµακα βέβαια και µε άλλους όρους δηµοσιότητας, τηςαπεργίας που είχε οργανωθεί τον νοέµβριο του 2008 στα Χανιά.

οσοι τον ξέρουντον χαρακτηρίζουν κινητήριο µοχλό των δράσεων του Φόρουµ Μεταναστών είτε είναι καθαρισµός παραλιών είτε απεργίες πείνας.