Η αύξηση της εγκληµατικότητας στο «αµαρτωλό» τετράγωνο Οµόνοια – Πλατεία Κάνιγγος – Πλατεία Καραϊσκάκη – Πλατεία Κουµουδούρου, η οικονοµική κρίση και η καθοδική πορεία του τουρισµού της Αττικής έχουν προκαλέσει ντόµινο λουκέτων στα ξενοδοχεία.


Ετσι, κλείνουν το ένα µετά το άλλο όχι µόνο µικρές µονάδες αλλά και πολυτελή ξενοδοχεία της πρωτεύουσας, των οποίων οι ιδιοκτήτες είχαν προχωρήσει σε σηµαντικές επενδύσεις για τη φιλοξενία των επισκεπτών των Ολυµπιακών Αγώνων. Νέαθύµατατηςκατάστασης αυτής είναιτα ξενοδοχεία «FashionHouse» και «Athens Acropol», της γνωστής αλυσίδας Grecotel. Ηεταιρεία αποφάσισε να αποσυρθεί από την περιοχή της Οµόνοιας, καθώς αδυνατεί να αντιµετωπίσει τη χαµηλή πληρότητα, στην οποία τα έχει καταδικάσει η εγκληµατικότητα και η πρωτοφανής εγκατάλειψη της περιοχής. Σύµφωνα µε τους υπευθύνους της εταιρείας, το προσωπικό των δύο ξενοδοχείων θα απορροφηθεί στο σύνολό του από τις άλλες µονάδες που διαθέτει στην Αττική. Στα πρόσφατα θύµατα της κρίσης συγκαταλέγεται και το ιστορικό «Εσπερία», που λειτουργούσε από το 1961 στο κέντρο της Αθήνας, στην οδό Σταδίου 22. Ως αιτία για το λουκέτο στο «Εσπέρια» προβλήθηκε από τη διαχειρίστρια εταιρείατο υψηλόενοίκιο (1,5 εκατ. ευρώ ετησίως) που αδυνατούσε ναπληρώσει στο Ταµείο Νοµικών, ιδιοκτήτη του ακινήτου. «Οι υποχρεώσειςκαι τα προβλήµατα άρχισαν να γίνονται ανυπέρβλητα τα τελευταία δύο χρόνια, όταν ξέσπασαν τα βίαια επεισόδια γύρω από το Σύνταγµα και άρχισαν οι ακυρώσεις και η πτώση του τζίρου», εξηγεί ο κ. Καλλίγερος. «Αναγκάστηκα, λοιπόν, να ζητήσω από τον ιδιοκτήτη, δηλαδή από το Ταµείο Νοµικών, µια λογική µείωση του ενοικίου, πράγµα που δεν συνέβη».

Για τον ίδιο λόγο, έκλεισε και το «Κάνιγγος 21» (4 αστέρων), Χαλκοκονδύλη 12στην Πλατεία Κάνιγγος, του επιχειρηµατία Βασ. Σακελλάρη. Το συγκεκριµένο ξενοδοχείο, δυναµικότητας 72 δωµατίων, είχε ανακαινιστεί πλήρως για τους Ολυµπιακούς και απασχολούσε 30 εργαζόµενους. Ο διαχειριστής έβαλε λουκέτο µε την αιτιολογία ότι δεν µπορούσε να ανταποκριθεί στο υψηλόενοίκιο που είχε ορίσει το Ταµείο Υπαλλήλων Ασφαλιστικών Ταµείων. Ιδια αιτία προέβαλαν και οι ενοικιαστές του «La Mirage» (3 αστέρων), ακριβώς πάνω στην Πλατεία Οµονοίας, το οποίο ανήκειστο ΜετοχικόΤαµείο Αεροπορίας.

Και µικρότερες µονάδες Ηδη από τις αρχέςτου 2010 στη δίνη του κυκλώνα είχαν βρεθεί καιµικρότερες µονάδες γύρω από την περιοχή της Οµόνοιας και της ΠλατείαςΣυντάγµατος οι οποίεςέκλεισαν καθώς οι ταραχές, η εγκληµατικότητα και η υποβάθµιση του κέντρου έδιωξαν και τους τελευταίους πελάτες. Συγκεκριµένα, λουκέτο έβαλαν τα µικρότερα εµπορικά ξενοδοχεία «Αθηναία» (2 αστέρων), µε 40 δωµάτια επί της Αγίου Κωνσταντίνου, το «Αµαρυλλίς Ιν» (2 αστέρων) στην οδό Μενάνδρου και το «City Plaza» (3 αστέρων) του κ. Δ. Τσατσάνη, εµπορικό στέκι στην Πλατεία Βικτωρίας. Στα ξενοδοχεία που δενάντεξαν την κρίση περιλαµβάνεταιακόµη το «Ιλισσός» (4αστέρων) των Δ. και Λ. Σταµατίου, στις αρχές της Λεωφόρου Συγγρού µε θέα την Ακρόπολη που απασχολούσε 40 εργαζόµενους.

ΥΨΗΛΑ ΕΝΟΊΚΊΑ

Μείωση τουριστών και υψηλά ενοίκια, από τις βασικές αιτίες που κατεβαίνουν τα ρολά