Σε συµβιβαστική λύση κατέληξε η σκληρή αντιπαράθεση της Κοινοβουλευτικής Οµάδας του ΠΑΣΟΚ µε την υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιµατικής Αλλαγής Τίνα Μπιρµπίλη, σχετικά µε τους όρους δόµησης σε περιοχές που έχουν χαρακτηριστεί Natura.

Επειτα από αλλεπάλληλες διαβουλεύσεις στο παρασκήνιο καιµια συνεδρίαση -φωτιά του ΚΤΕ του ΠΑΣΟΚ, κατά τη διάρκεια της οποίας οι φωνές των βουλευτών κατά τηςυπουργού ακούγονταν µέχρι έξω από την κλειστή αίθουσα, η κ. Μπιρµπίλη παρεµβαίνοντας στην αρµόδια επιτροπή της Βουλής κατά τη συζήτηση του σχεδίου νόµου δέχθηκε να ισχύσει η αρτιότητα των 4 στρεµµάτων για όσα αγροτεµάχια έχουν κατατµηθεί ήδη, αλλά µετά την ψήφιση και τηνισχύ του νόµου η αρτιότητα να αυξηθεί στα 10 στρέµµατα. Παράλληλα η υπουργός αποδέχθηκε απαίτηση των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ αλλά και – αργότερα – βουλευτών όλων των κοµµάτων που µετέχουν στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Παραγωγής και Εµπορίου να προσδιορίσει επακριβώς στο νοµοσχέδιο, το οποίο θα επαναφέρει στην Επιτροπή την επόµενη εβδοµάδα, πού θα ισχύει η αρτιότητα των 10 στρεµµάτωνεντός των περιοχών που έχουν χαρακτηριστεί Natura.

Πριν από τη συνεδρίαση του ΚΤΕ, η κ. Μπιρµπίλη που εµφανιζόταν αµετακίνητη για τα 10 στρέµµατα είχετετ α τετ συνάντηση µε τη γενική γραµµατέα παρά τω Πρωθυπουργώ Ρεγγίνα Βάρτζελη. Σύµφωνα µε πληροφορίες, η κ. Βάρτζελη της συνέστησε να αποδεχθεί τη συµβιβαστική λύση που πρότειναν οι βουλευτές ώστε να αποφευχθεί το αδιέξοδο, που θα προκαλούσε ρήξη στις σχέσεις τηςΚοινοβουλευτικής Οµάδας µε την κυβέρνηση. Νωρίτερα, ο προεδρεύων της Επιτροπής Παραγωγής και Εµπορίου βουλευτής Χαλκιδικής Γιάννης ∆ριβελέγκας κλήθηκε στο Μέγαρο Μαξίµου και είχε συνεργασία µε τον Πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου. Σύµφωνα µε έγκυρες πληροφορίες, ο κ. Παπανδρέου ζήτησε από τον κ. ∆ριβελέγκα «να τα βρουν οι βουλευτές µε την υπουργό» για να προχωρήσει το νοµοσχέδιο χωρίς εµπόδια στη Βουλή και να γίνει διαβούλευση επίτων διατάξεων του νοµοσχεδίου ώστενα αποφευχθούν τριβές, οι οποίες θα µπορούσε να προκαλέσουν πρόβληµα στην κυβέρνηση.

Χωρίς ενηµέρωση

Οκ.∆ριβελέγκας, απότηνπλευρά του,φέρεταιναµετέφερεστον Πρωθυπουργό τον έντονο προβληµατισµό της Κοινοβουλευτικής Οµάδας για την άρνηση των υπουργών να συνεργάζονται µε τους βουλευτές. Μάλιστα ανέφερε ως παράδειγµα το συγκεκριµένο νοµοσχέδιο για τη βιοποικιλότητα, το οποίο καταρτίστηκε από το υπουργείοΠεριβάλλοντος χωρίς προηγούµενη ενηµέρωση των βουλευτών. Πρέπει να σηµειωθεί ότι το θέµα αυτό, της απαξίωσης τωνβουλευτών από την ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιµατικής Αλλαγής, ήταν ένα από τα ζητήµατα που τέθηκαν µε ένταση κατά τη συνεδρίαση του ΚΤΕ, η οποία όπως προαναφέρθηκε χαρακτηρίστηκε από υψηλούς τόνους και βαριές εκφράσεις εκ µέρους των βουλευτών.

«∆εν µας λαµβάνετε υπόψη»

Χαρακτηριστικά, αναφέρεται ότι ο βουλευτής Ζακύνθου ∆ηµ. Βαρβαρίγος τόνισε απευθυνόµενος στην υπουργό «δεν µας ακούτε, δεν µας λαµβάνετευπόψη, γιατί δεν µας θεωρείτε συµµάχους σας. Μας έχετε στη λογική της οµηρίας». Η βουλευτής Θεσσαλονίκης Χρύσα Αράπογλου δήλωσε ενοχληµένη για την απουσία από πλευράς υπουργείου µιας διαβάθµισης σε σχέση µε την αρτιότητα των οικοπέδων στις περιοχές Natura:«Με ενοχλεί», είπε, «η ισοπεδωτική αντιµετώπιση όλης της χώρας από τις υπηρεσίες του υπουργείου. ∆εν είναι νοµοθετικό έργο αυτό».

Ο βουλευτής τηςΒ’ Αθηνών Γιάννης Βούρος, υπογράµµισε ότι «καλή είναι η οικολογία αλλά να µην καταντά οικολολαγνεία. ∆εν µπορεί να σκεφτόµαστε πού θα γεννήσει ο πελεκάνος και να τινάζεται στον αέρα το αναπτυξιακό σχέδιο µιας περιοχής»… ΟβουλευτήςΑιτωλοακαρνανίας Παναγιώτης Κουρουµπλής επιτέθηκε συνολικά στο νοµοσχέδιο που παρουσίασε η υπουργός, χαρακτηρίζοντάς το «νοµικά κενό» και απαιτώντας από την κ. Μπιρµπίλη να το επαναφέρει δεόντως συµπληρωµένο και εναρµονισµένο µε την πραγµατικότητα που υπάρχει στη χώρα. Ο βουλευτής Κοζάνης Αλέκος Αθανασιάδης χαρακτήρισε άδικο το νοµοσχέδιο και δήλωσε ότι ο ίδιος είναι απέναντι, διότι όπως είπε «δεν µπορεί να ισχύει το ίδιο κριτήριο σε όλες της ζώνες που έχουν χαρακτηριστεί ως Natura». Ο βουλευτής ∆ωδεκανήσου Νίκος Ζωίδης τόνισε ότι «δεν είναιδυνατόν να καταργούνται αναδροµικά όλεςοι µέχρι τώρα παρεκκλίσεις» και υποστήριξε ότι «αυτός που έχτιζε στα 2 στρέµµαταήταν ο φτωχός και όχι ο πλούσιος».

Η βουλευτής Τρικάλων Σούλα Μερεντίτη εκδήλωσε εξ αρχής τη διαφωνία της για την «οριζόντια λογική των 10 στρεµµάτων» και εισηγήθηκε στο υπουργείο να καταθέσει διαχειριστικές µελέτες για τις ζώνες που προστατεύονται από τη συνθήκη Natura.

«Σε εγρήγορση»

Οσυνάδελφός τηςστον ίδιο νοµό Χρήστος Μαγκούφης, σε ιδιαίτερα έντονο ύφος, κάλεσετους συναδέλφους του να είναι σε εγρήγορση, εκτιµώντας ότι το υπουργείο Περιβάλλοντος σχεδιάζει να νοµοθετήσει και άλλα µέτρα τα οποία θα πλήξουν το κοινωνικό σύνολο.

Υπέρ επί της αρχής του σχεδίου νόµου τάχθηκε η βουλευτής της Νέας ∆ηµοκρατίας ∆ιονυσία Αυγερινοπούλου, ωστόσο χαρακτήρισε την επίµαχηδιάταξη κοινωνικά άδικη επειδή παραβλέπει το γεγονός ότι η ελληνική ιδιοκτησία είναι µικρής έκτασης.

Κατά του άρθρου ήταν και η εκπρόσωπος τουΚΚΕ ∆ιαµάντω Μανωλάκου λέγοντας ότι «κινείται στη λογική του φασττρακ αφού χτυπά τη µικρή ιδιοκτησία γιατί θα σπεύσουν ν’ αγοράσουνοι πλουτοκράτες εκτάσεις για ένα κοµµάτι ψωµί».

Για καταφανή αδικία που δεν λαµβάνει στοιχειωδώς την οικονοµική πραγµατικότητα και τον κατασκευαστικό κλάδο, έκανε λόγο ο βουλευτής τουΛΑΟΣ Αστέριος Ροντούλης ενώ η βουλευτήςτου ΣΥΡΙΖΑ Ηρώ ∆ιώτη τάχθηκε υπέρτης σταδιακής κατάργησης της εκτός σχεδίου δόµησης.

Ανάλογηθέσηγιατηνκατάργηση της εκτόςσχεδίου δόµησηςεξέφρασαν τόσο ο βουλευτής τουΠΑΣΟΚ Πάρις Κουκουλόπουλος όσο και οΚυριάκος Μητσοτάκης ο οποίος ωστόσοεπεσήµανε ότι δεν πρέπει όλες οι περιοχές Natura να αντιµετωπίζονται µε τον ίδιο τρόπο, θέση – άποψη µε την οποία συµφώνησε και ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Κώστας Καρτάλης ο οποίος συµπλήρωσε την αναγκαιότητα της έκδοσης ειδικών περιβαλλοντικών µελετών. Από την πλευρά τους, η Τίνα Μπιρµπίλη αλλάκαιοαναπληρωτήςυπουργός Περιβάλλοντος Νίκος Σηφουνάκης τάχθηκαν υπέρ της σταδιακής κατάργησης των εκτός σχεδίου δόµησης περιοχών,ενώ η υπουργός αναγνώρισε ότι δεν µπορεί ο νοµοθέτης να έρχεται και να ανατρέπειτον οικογενειακό προγραµµατισµόόταν κάποιος έχει ακόµη και πρόσφατα αγοράσει έκταση µικρότερη των 10 στρεµµάτων σε περιοχές Natura.

ΜΕΧΡΙ ΝΑ ΨΗΦΙΣΤΕΙ Ο ΝΕΟΣ ΝΟΜΟΣ

Θα ισχύσει η αρτιότητα των 4 στρεµµάτων για όσα αγροτεµάχια έχουν ήδη κατατµηθεί

Κόβουν τα οικόπεδα για να προλάβουν την ψήφιση του νόµου

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Προκόπης Γιόγιακας , (prok@dolnet.gr)

ΣΕ ΑΓΩΝΑ δρόµου αναζήτησης… τεχνασµάτων προκειµένου να υπάρξουν περισσότερα κατατετµηµένα οικόπεδα 4 στρεµµάτων αναµένεται ότι θα επιδοθούν πολλοί ιδιοκτήτες ακινήτων στο χρονικό διάστηµα που θα µεσολαβήσει µέχρι την ψήφιση του νοµοσχεδίου τού υπουργείου Περιβάλλοντος, µε το οποίο αυξάνεται στα 10 στρέµµατα η αρτιότητα των εκτός σχεδίου οικοπέδων που περιλαµβάνονται στο ∆ίκτυο Προστατευόµενων Περιοχών Natura 2000.

Αυτό υποστηρίζουν παράγοντες της αγοράς, οι οποίοι εκτιµούν ότι η χθεσινή «οπισθοχώρηση» της υπουργού Περιβάλλοντος Τίνας Μπιρµπίλη δηµιουργεί ευκαιρίες εύκολου κέρδους για όσους έχουν τη δυνατότητα να προχωρήσουν σε κατατµήσεις. Ετσι, όπως λένε, τώρα όποιος έχει – για παράδειγµα – 20 στρέµµατα σε αυτές τις περιοχές θα τα κατατάµει σε 5 οικόπεδα των 4 στρεµµάτων. Ξεκαθαρίζουν, ωστόσο, ότι αυτό δεν είναι ιδιαίτερα εύκολο εγχείρηµα, αφού, σύµφωνα µε τη νοµοθεσία, θα πρέπει να υπάρχει πρόσοψη σε δρόµο που να προϋπάρχει του 1923 (αφού απαγορεύεται το χτίσιµο στα λεγόµενα «τυφλά» οικόπεδα). Την ίδια ώρα, σύµφωνα µε συµβολαιογράφους, για να γίνει κατάτµηση θα πρέπει ο ιδιοκτήτης των 20 στρεµµάτων να παραχωρήσει ένα µικρό ποσοστό σε τρίτο πρόσωπο (τη σύζυγό του, για παράδειγµα) και είναι µια διαδικασία που µπορεί να γίνει και σε τρεις µέρες.

Το συνηθέστερο, εντούτοις, τρικ θα είναι οι συνενώσεις οικοπέδων προκειµένου να εξασφαλίσουν ότι µπορούν να χτίσουν σε 4 στρέµµατα.

Ετσι, τα µικρά οικόπεδα που µέχρι τώρα ήταν στα… αζήτητα – αφού ήταν αδόµητα – θα γίνουν ανάρπαστα για όσους θέλουν µερικά στρέµµατα παραπάνω για να φθάσουν τα 4. Επίσης, οι ειδικοί προβλέπουν ότι θα αρχίσουν να προσκοµίζονται και ψεύτικα τοπογραφικά…

Ο νόµος

Το µέτρο αφορά 419 περιοχές σε όλη την Ελλάδα – που καλύπτουν το 21% της συνολικής έκτασης της χώρας και περιλαµβάνονται στο ∆ίκτυο Natura 2000. Με την ψήφιση του νοµοσχεδίου η αρτιότητα των οικοπέδων αυξάνεται στα 10 στρέµµατα προκειµένου ο ιδιοκτήτης να πάρει οικοδοµική άδεια για τα εκτός σχεδίου οικόπεδα. Επίσης καταργούνται οι παρεκκλίσεις µε τις οποίες επιτρέπεται υπό προϋποθέσεις η δόµηση σε εκτός σχεδίου οικόπεδα ακόµη και 750 τετραγωνικών µέτρων.

Η αρτιότητα των 10 στρεµµάτων δεν θα ισχύει για την ανόρυξη φρεατίων, την κατασκευή αντλητικών εγκαταστάσεων και µικρών αποθηκών και υδατοδεξαµενών.

Οι αντιδράσεις

«Η ενδεχόµενη απόρριψη της διάταξης για την εκτός σχεδίου δόµηση εντός προστατευόµενων περιοχών, που περιλαµβάνεται στο υπό συζήτηση νοµοσχέδιο για τη βιοποικιλότητα, θα αποτελέσει ιστορική ντροπή για την Κοινοβουλευτική Επιτροπή της χώρας».

Αυτό υποστηρίζουν µε χθεσινή κοινή ανακοίνωσή τους δέκα περιβαλλοντικές οργανώσεις:

WWF Ελλάς, Greenpeace, Αρκτούρος, Αρχέλων, Ελληνική ΟρνιθολογικήΕταιρεία, Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισµού, Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Φύσης, MOm, Καλλιστώ και ∆ίκτυο Μεσόγειος SOS.

Οπως επισηµαίνουν: «Το δικαίωµα για διάσπαρτη δόµηση µε µόνο κριτήριο την ιδιοκτησία 4 στρεµµάτων γης, που µε τις ισχύουσες παρεκκλίσεις µπορεί να µειωθεί σε 750 τ.µ., έχει υποβαθµίσει το σύνολο της ελληνικής υπαίθρου, κατακερµατίσει σηµαντικά οικοσυστήµατα και δώσει κίνητρο για καταπατήσεις και δασικούς εµπρησµούς».