Διχάζει το ΠΑΣΟΚ το θέµα Πάγκαλου, την ώρα που η κυβέρνηση εµµέσως πλην σαφώς επιβεβαιώνει ότι… κάτι τρέχει σε σχέση µε τον αντιπρόεδρό της. Το Μέγαρο Μαξίµου δεν έκλεισε ούτε χθες το θέµα που έχει προκληθεί από τις εµπρηστικές δηλώσεις του. Αντιθέτως, το συντήρησε κρατώντας αποστάσεις ασφαλείας από τις αναφορές του αντιπροέδρου της.

Είναι ενδεικτικό ότι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής όχι µόνο αποδοκίµασε τις δηµόσιες δηλώσεις του κ. Πάγκαλου, αλλά προχώρησε ένα βήµα παραπάνω, κάνοντας ένα σχόλιο που επιδέχεται πολλών ερµηνειών. «Οι αναφορέςχαρακτηρίζουν αυτόν που κάνειτις δηλώσεις και φυσικά είναι απόψεις αυτούπου τις λέει», είπε ο κ. Πεταλωτής στην ενηµέρωση των πολιτικών συντακτών, για νααπορρίψει τις αιτιάσεις ότι οι θέσεις Πάγκαλου εκφράζουν και την κυβέρνηση.

Με το συγκεκριµένο σχόλιο, όπως παρατηρούσαν αργότερα κυβερνητικοί παράγοντες, το Μέγαρο Μαξίµου πήρε για πρώτη φορά θέση όχι µόνο για το περιεχόµενο των δηλώσεων Πάγκαλου µε αναφορές στους πολίτες και τους δηµοσίους υπαλλήλους, αλλά και για το ύφος του προσώπου που κάνει αυτές τις δηλώσεις. Οι ίδιοι παράγοντες έλεγαν ότι ο Πρωθυπουργός είναι ιδιαίτερα ενοχληµένος για τις τελευταίες δηλώσεις τουΘεόδωρου Πάγκαλου και µάλιστα έχει ζητήσει από τους συνεργάτες του να τον ενηµερώνουν λεπτοµερώς για κάθε νεώτερηδήλωση του αντιπροέδρου. Το Μέγαρο Μαξίµουθεωρεί ότι οι τελευταίες δηλώσεις του κ. Πάγκαλου και οι αναφορές σε… κοπρίτες, διεφθαρµένους δηµοσίους υπαλλήλους καιζώα, προκάλεσαν τεράστιο πολιτικό κόστοςστην κυβέρνηση. Οι δηλώσεις έγιναν ακριβώς τη στιγµή που το κυβερνητικό επιτελείο προσπαθούσε συντονισµένα να πλησιάσει την κοινωνία µε θετικές πρωτοβουλίες, όπως για παράδειγµα οι εξαγγελίες του υπουργού Εσωτερικών Ι. Ραγκούση για τα οικονοµικά των κοµµάτων και τον έλεγχο των πόθεν έσχες, αλλά και οι επιδροµές του Σ∆ΟΕ σε νυχτερινά κέντρα που επιδίδονταν σε φοροδιαφυγή. Παρ’ όλα αυτά, ουδείς στην κυβέρνηση γνωρίζει πώς ακριβώς θα χειριστεί το ζήτηµα που έχει ανακύψει µε τον Θ. Πάγκαλο ο Πρωθυπουργός, ο οποίος στην παρούσα τουλάχιστον φάση εµφανίζεται απρόθυµος να κάνει αλλαγές στο κυβερνητικό σχήµα.

Αλλα στελέχη

Παράλληλα µε το άδειασµα του κυβερνητικού εκπροσώπου αναπτύχθηκαν χθες εκδηλώσεις δυσαρέσκειας και από άλλα κυβερνητικά στελέχη και παράγοντες του ΠΑΣΟΚ. Ο αναπληρωτής υπουργός Αµυνας Πάνος Μπεγλίτης δήλωσε πως «κατά καιρούς µε ενοχλούν οι δηλώσεις του αντιπροέδρου», ανέφερε πως «δεν µε βρίσκει και αισθητικά σύµφωνο ο χαρακτηρισµός κοπρίτες» και κατέληξε λέγοντας ότι «θα ήταν άδικο ορισµένες επιµέρους δηλώσεις να σκιάσουν µια συλλογική προσπάθεια, ηρωική όλων των µελών του Υπουργικού Συµβουλίου για την υπέρβαση της κρίσης».

Επίσης, ο υπουργός Πολιτισµού Παύλος Γερουλάνος, κατά τη διάρκεια συνοµιλίας του µε δηµοσιογράφους, πήρε αποστάσεις από τις πρόσφατες δηλώσεις του αντιπροέδρου της κυβέρνησης: «Ο Θόδωρος είναι ο Θόδωρος», είπε ο υπουργός παραπέµποντας στις δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου, αλλά σηµειώνοντας ότι ο κ. Πάγκαλοςέχει το δικαίωµα να λέει πράγµατα «που δεν έχουµε εµείς οι νεώτεροι».

Από την πλευρά του, οπρώην πρόεδρος της Βουλής Απόστολος Κακλαµάνης ανέφερε (ράδιο 9) ότι ο Θ.Πάγκαλος πρέπει να σκέφτεται αρκετά πράγµατα που µπορεί να τα θεωρεί σωστά, πώς τα διατυπώνει κάθε φορά, ενώ ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Λάµπρος Μίχος σχολίασε στον 9.84 ότι η δηµόσια εξουσία είναι άσκηση ταπεινότητας για να προσθέσει πως «η αλαζονεία, η επίδειξη τέτοιου ύφους από καθέδρας που “όλα τα σφάζει όλα τα µαχαιρώνει” είναι απαράδεκτη».

Παρέµβαση για τον Θ. Πάγκαλο έκανε όµως χθες και η Αριστερή Πρωτοβουλία του ΠΑΣΟΚ, επισηµαίνοντας πως η Ελλάδα έχει ανάγκη από υπεύθυνους πολιτικούς και όχι υβριστές και συκοφάντες. «Μετά το “µαζί τα φάγαµε”, την “ανακάλυψη” της αντιπαραγωγικής δραστηριότητας των στελεχών της Πολεµικής Αεροπορίας, ήρθαν οι βαρύτατοι και παντελώς άδικοι χαρακτηρισµοί για τους δηµοσίους υπαλλήλους», σχολίασε µε ανακοίνωσή της η Αριστερή Πρωτοβουλία καλώντας τον Γ. Παπανδρέου να λάβει όλα τα απαραίτητα µέτρα, γιατί οι προκλήσεις έχουν και τα όριά τους και στο τέλοςσυµπαρασύρουν όσους τις ανέχονται.

Παρ’ όλα αυτά στο ΠΑΣΟΚ πολλά στελέχη παραδέχονται ότι ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης στην ουσία «διατυπώνει αλήθειες» τόσο για τη λειτουργία της ∆ηµόσιας ∆ιοίκησης όσο και για την αντίληψη τµήµατος της κοινωνίας σε σχέση µε τις προσλήψεις στο ∆ηµόσιο. Ωστόσο οι διατυπώσεις που χρησιµοποιεί, θεωρούνται ακραίες µε αποτέλεσµα ο κ. Πάγκαλος να εµφανίζεται προκλητικός και υβριστικός. «Χάνει το δίκιο του», δήλωσε προσφάτως και ο αναπληρωτής υπουργός Πολιτισµού Τηλέµαχος Χυτήρης, εξηγώντας ότι πολλές από τις απόψεις του Θ. Πάγκαλου απηχούν σε µεγάλο βαθµό τις θέσεις που έχουν και πολλοί πολίτες.

ΕΝΟΧΛΗΣΗ

Ενοχληµένος ο Πρωθυπουργός θεωρεί ότι µε τα όσα λέει, προκαλεί τεράστιο πολιτικό κόστος