Στις ενστάσεις έχουν µπλοκάρει οι δασικοί χάρτες. «Δεν περιµέναµε ότι θα συναντούσαµε τόσο πολλές ενστάσεις και αντιδράσεις από συµφέροντα που πλήττονται», υποστηρίζουν πηγές του υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιµατικής Αλλαγής.


Οπως σηµειώνουν, οι µεγάλες εκτάσεις για τις οποίες έχει εκδηλωθεί ενδιαφέρον για επενδύσειςείναι κατά κύριο λόγο εκτός σχεδίου. Ετσι, αν οι επενδυτές δεν ξέρουν ποιες περιοχές θεωρούνται «δάσος» και ποιες δασικές ή οικοδοµήσιµες,κανένα σχέδιο δεν προχωρά, ενώ ταυτόχρονα αυξάνονται τα αυθαίρετα. Σύµφωνα µε τις ίδιες πηγές από το υπουργείο Περιβάλλοντος, ειδικά για περιοχές που βρίσκονταιστα όριαοικισµών υπάρχει πολύ µεγάλη ευθύνη της Πολιτείας αφού – σε πολλές περιπτώσεις, όπως αναφέρουν– από τις Πολεοδοµίες «δεν δίνονται µε σαφήνεια τα όρια». Οπως εξηγούν, υπάρχουν περιπτώσεις όπου οι Υπηρεσίες εκδίδουν οικοδοµικές άδειες «µε επιφύλαξη», πράγµα που σηµαίνει ότι «δεν γνωρίζουν ή δενθέλουν ναγνωρίζουν τα όρια των οικισµών και τη γενικότερη οικιστική νοµοθεσία».

Εκτός χρονοδιαγράµµατος

Το αποτέλεσµα είναι – σύµφωναπάντα µε πηγές του ΥΠΕΚΑ – ότι δεν µπορεί να εκπληρωθεί στο σύνολότης η δέσµευση τουυπουργείου,από τον περασµένο Ιούλιο, να αποκτήσουν µέχρι το τέλος τού 2010 δασικούς χάρτες εννιά περιοχές της Αττικής: Πεντέλη, Νέα Πεντέλη, Σταµάτα, Νέα Μάκρη, Κηφισιά, Ανθούσα, Αγιος Στέφανος, Μαραθώναςκαι Φυλή. Η βασικότερη ένσταση πουπροβάλλεται (στιςπερισσότερεςπεριπτώσεις)είναι ότιη περιοχή δεν είναι δασική αλλά αγρόκτηµα – κάτι που, αν γίνει δεκτό, αλλάζει δραµατικάτους όρους δόµησης. Μέχρι στιγµής έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία – και αναµένεται να εξεταστούν οι ενστάσεις που θα υποβληθούν µέσα σε διάστηµα 45 ηµερών –για τους δασικούς χάρτες σεΜαραθώνα, Πεντέλη και Νέα Πεντέλη.

Ηδηέχεινοικιαστεί χώροςστον Ιππόδροµο για να γίνειη ανάρτησηκαι να ακολουθήσει η διαδικασία των ενστάσεων. Η πιο«δύσκολη» περιοχή θεωρείται από τις Υπηρεσίες του υπουργείου ο Μαραθώνας, επειδή περιλαµβάνει τις περισσότερες καµένες εκτάσεις.

Για τις υπόλοιπες έξι περιοχές θα χρειαστούν τουλάχιστον άλλοι τρεις µήνες, ενώ θα απαιτηθεί τουλάχιστον µία πενταετία για να αποκτήσουν δασικούς χάρτες και οι υπόλοιπες περιοχές της χώρας.

Οι αυθαίρετοι οικισµοί

Με τους δασικούς χάρτες το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιµατικής Αλλαγής επιχειρείστενόµαρκάρισµα στους αυθαίρετους οικισµούς που ξεφυτρώνουν µέσαστα δάση,περιορίζοντας µε την καταγραφή τού εναποµείναντος πράσινου τη δυνατότητα επέκτασής τους. Σε ό,τι αφορά ωστόσο τους ήδη υπάρχοντες αυθαίρετουςοικισµούς,από το ΥΠΕΚΑ δεν ανοίγουν – προς τοπαρόν τουλάχιστον – τα χαρτιά τους σχετικά µε το ποιαµέτρα προτίθενταινα πάρουν. Αφήνουν όµως ανοιχτό το ενδεχόµενο να επιβληθούν κυρώσεις σε όσους έκαναν τα στραβά µάτια στο χτίσιµο αυθαιρέτων, ενώ ρίχνουν το µπαλάκι στις Περιφέρειες για τις κατεδαφίσεις, λέγοντας πως «υπάρχει ένας νόµος που δεν εφαρµόζεται».

Για τα µεµονωµένα αυθαίρετα, από το ΥΠΕΚΑ παραδέχονται ότι δέχονται ασφυκτικές πιέσεις για τακτοποίηση, ωστόσο, όπως λένε, το τελευταίο διάστηµα στο υπουργείο Οικονοµικών έχουν συνειδητοποιήσει ότι δεν µπορεί να προχωρήσει τέτοια ρύθµιση από το Συµβούλιο της Επικρατείας.