«Θέλω να ελπίζω ότι αυτό το περιστατικό θα είναι µια αφορµή για να ξαναδούµε τα πράγµατα διαφορετικά. Να τα δούµε από την αρχή και στο επίπεδο της πολιτικής και στο επίπεδο της κοινωνίας…» λέει ο Κωστής Χατζηδάκης.


Ο πρώην υπουργός προσπαθεί να αναλύσει µε ψυχραιµία την επίθεση που δέχθηκε και διαµηνύει ότι δεν σκοπεύει να αναζητήσει ενόχους.

Ο άγριος ξυλοδαρµός του κ. Χατζηδάκη και τα σοβαρά επεισόδια µε καταστροφές και πυρπολήσεις αυτοκινήτων σηµάδεψαν τις απεργιακές συγκεντρώσεις και πορείες της Τετάρτης. Εικόνες της καταστροφής και του χάους που επικρατούσε επί ώρες στο κέντρο της Αθήνας έκαναν τον γύρο του κόσµουµέσα από τα διεθνή ειδησεογραφικά δίκτυα. «∆εν αισθάνοµαι κανένα µίσος για αυτούς που πρωτοστάτησαν στην επίθεση, πρέπει να γίνει κατανοητό όµωςότι έτσι δεν µπορεί να προχωρήσει η Ελλάδα» είναι η δική του θέση, ενώ θεωρεί ευτύχηµα το γεγονός ότι ο προσωπικός φρουρός του δεν οπλοφορούσε την ώρα που βρέθηκαν στον στόχαστρο µια οµάδας διαδηλωτών που γρήγορα µετατράπηκαν σε όχλο. «Εάν είχε µαζί τοόπλο του κανείς δεν µπορεί να προδικάσει ότιεκείνη την ώραδεν θα τοχρησιµοποιούσε…».

Ο πρώην υπουργός είναι πεπεισµένος ότι δεν αποτελούσε προσωπικό στόχοτων διαδηλωτών. ∆έχθηκεάγρια επίθεση γιατί χάθηκε ο έλεγχος και από το πλήθοςο ίδιοςαντιµετωπίστηκε περίπου ως «σηµαία» των πολιτικών και της πολιτικής. ∆έχθηκε αλλεπάλληλα χτυπήµατα µε γροθιές και οµπρέλες ενώ κατά την επίθεση τραυµατίστηκαν και ο αστυνοµικός πουτον συνόδευε καθώς και δύο πολίτες που προσπάθησαν να τον προστατεύσουν από την οργή των διαδηλωτών. «Κάποιοι δεν ήξεραν καν σε ποιονγίνεται η επίθεση. Ακουγα ορισµένους να φωνάζουν “είναι ο Παναγόπουλος της ΓΣΕΕ, ρε!..” και προσπαθούσαν να βρεθούν µπροστά για να χτυπήσουν κι αυτοί…».

Ο κ. Χατζηδάκης αποφάσισε να κινηθεί στην Πανεπιστηµίου την ώρα της πορείας γιατίθεωρούσε πως δεν υπάρχει λόγος να αλλάξει τη διαδροµή του. «Το ίδιο είχαν κάνει και την προηγούµενη ηµέρα, όταν πάλι γινόταν πορεία, και δεν υπήρξαν προβλήµατα. ∆εν κινήθηκα ανάµεσα σε κουκουλοφόρους. Οι περισσότεροι ήταν µεσόκοποιάνθρωποι. Και η αλήθεια είναι ότιεκείνη τη στιγµή δεν µπορείς να αντιδράσεις όπως ένας απλός πολίτης. ∆εχόµουν χτυπήµατα, αλλά έπρεπε να συνεχίσω ναπερπατάω, έχοντας απέναντι ένα πλήθος και φωτογράφους… ∆εν φοβήθηκα για τη ζωή µου, αλλά εκ των υστέρων σκέφτοµαι ότι ίσως θα έπρεπε να είχα φοβηθεί…».

Εισαγγελική έρευνα. Εισαγγελική παρέµβαση προκάλεσαν οι σκηνές επίθεσης στο κέντρο της Αθήνας µε στόχοτον πρώην υπουργό Κώστα Χατζηδάκη. Η προϊσταµένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών Ελένη Ράικου έδωσε εντολή για τη διενέργεια επείγουσας προκαταρκτικής εξέτασης προκειµένου να εντοπιστούν οι δράστες της επίθεσης εις βάρος του κ. Χατζηδάκη. Για την πλήρη καιταχύτερη διερεύνηση της υπόθεσης, η εισαγγελική λειτουργός έδωσε παραγγελία να διαβιβασθούνστις αρχές τα βίντεο των τηλεοπτικών σταθµών που αποτυπώνουν καρέ καρέ τις σκηνές της επίθεσης. Αντικείµενο τηςέρευνας, η οποία θα διενεργηθεί υπότην εποπτεία εισαγγελέα, είναι να εντοπιστούν οι δράστες και να ασκηθεί εναντίον τουςποινική δίωξη για αξιόποινες πράξεις, όπως επικίνδυνη σωµατική βλάβη. Στο πλαίσιο της προκαταρκτικής εξέτασης θα κληθεί να καταθέσει ως µάρτυρας και ο παθών πρώην υπουργός ο οποίος, αν το θελήσει, µπορεί και να δηλώσει παράσταση πολιτικής αγωγής ζητώντας την τιµωρία των υπαιτίων για την επίθεση που δέχθηκε. Καταδικάζουν οι συνδικαλιστές. Την έντονη αποδοκιµασία τους για την άγρια επίθεση που δέχθηκε ο πρώην υπουργός Κωστής Χατζηδάκης εξέφρασαν µιλώντας στα «ΝΕΑ» συνδικαλιστές. «Η επίθεση κατά του κ. Χατζηδάκη ήταν απαράδεκτη και υπονοµευτική των αγώνων και των αιτηµάτων των εργαζοµένων» είπε χαρακτηριστικά ο Στάθης Ανέστης, µέλος της εκτελεστικής επιτροπής της ΓΣΕΕ. «Παρόµοια περιστατικά αποδοκιµάζονται από το σύνολο των εργαζοµένων ως εχθρικά προς αυτούς».

«Ως εργαζόµενοι δεν µένουµε σε τέτοια συµβάντα» υποστηρίζει το µέλος του ∆.Σ. και πρώην πρόεδρος του συνδικάτου των εργαζοµένων στον ΟΑΣΑ Αλέξανδρος Κοµίνης. «Πρέπει να αναδείξουµε τη µαζική συµµετοχή των εργαζοµένων στην απεργία και από εκεί και πέρα καταδικάζουµε κάθε µορφή βίας».

«Το οργανωµένο συνδικαλιστικό κίνηµα καταδικάζει απερίφραστα κάθε µορφή βίας από όπου κι αν προέρχεται και σε όποιον και αν απευθύνεται» τονίζει ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Συνοµοσπονδίας Σιδηροδροµικών Θανάσης Λεβέντης.

∆εν φοβήθηκα για τη ζωή µου, αλλά εκ των υστέρων σκέφτοµαι ότι ίσως θα έπρεπε να είχα φοβηθεί

Κόντρα Παπουτσή µε ΣΥΡΙΖΑ


Επίθεση κατάτουΣΥΡΙΖΑ εξαπέλυσεουπουργός Προστασίας του Πολίτη Χρήστος Παπουτσής γιατα προχθεσινά επεισόδια.

Μάλιστα επέκρινε τη στάση του λέγοντας ότι δεν καταδίκασε ευθέως τονξυλοδαρµό του Κωστή Χατζηδάκη.

Ο υπουργός,απαντώντας χθες στη Βουλή σε ερώτηση της βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Ηρώς ∆ιώτη, για την άσκηση βίας από την ΕΛ.ΑΣ. εναντίον διαδηλωτών κατά την επέτειο της δολοφονίας του Αλέξη Γρηγορόπουλου, δήλωσε: «Ποιοι αναφέρονται µε µισόλογα στο περιστατικό εναντίον του κ. Χατζηδάκη που πρόσβαλε τη ∆ηµοκρατία;», αναρωτήθηκε ο Χρ. Παπουτσής ενώ λίγο πριν είχε παρατηρήσει: «Γιατί συµβαίνει µονίµως σ’ αυτά τα επεισόδια να βρίσκεται κάποιος από τον χώρο του ΣΥΡΙΖΑ και όχι από το ΚΚΕ ή το ΠΑΣΟΚ;».Νωρίτερα πάντως ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Ραγκούσης εξέφρασε την αποδοκιµασίατου για την επίθεση κατά του βουλευτή της Ν.∆. λέγοντας µε έµφαση ότι «στη δηµοκρατία οι λογαριασµοί των πολιτών µε τα κόµµατα λύνονται µε τις εκλογές και όχι µε τη βία». Τον ξυλοδαρµό του βουλευτή της Ν.∆. καταδίκασαν επίσης όλα τα κόµµατα.

Δέκα συλλήψεις για τα επεισόδια

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΛΙΑ ΝΕΣΦΥΓΕ, ΚΩΣΤΑΣ ΚΟΥΚΟΥΜΑΚΑΣ


Στον εισαγγελέα οδηγήθηκαν χθες οιδέκα συλληφθέντες για συµµετοχή στα σοβαρά επεισόδια που σηµάδεψαν τααπεργιακάσυλλαλητήρια στο κέντρο της Αθήνας. Τα επεισόδια ξέσπασανπερίπου στις2 το µεσηµέρι της Τετάρτης, όταν νεαροί διαδηλωτές που βρίσκονταν στην ουρά της πορείας τωνΓΣΕΕ – Α∆Ε∆Υ άρχισαν να εκσφενδονίζουν µολότοφ και µπουκάλια εναντίοντων διµοιριών που ήταν παρατεταγµένες µπροστά από ταξενοδοχεία«Μεγάλη Βρετάνια» και «Athens Plaza».

Πολυτελή αυτοκίνητα που βρίσκονταν παρκαρισµένα µπροστά από τα ξενοδοχεία παραδόθηκαν στις φλόγες.

Πολύ γρήγορα τα επεισόδια επεκτάθηκαν σε όλη την περιοχή της Πλατείας Συντάγµατος, ενώ η Αστυνοµία έκανε εκτεταµένη χρήση χηµικών. Εντύπωση πάντως προκάλεσε το γεγονός ότι νεαροί κουκουλοφόροι που έφεραν αντιασφυξιογόνες µάσκες καταγράφηκαν ναεπιτίθενται εναντίον διµοιρίας των ΜΑΤ επί της Αµαλίας µεχηµικά τύπου «φυσούνας».

Στόχος των κουκουλοφόρων έγινε το υπουργείο Οικονοµικών και από τις µολότοφ πήρε φωτιά η είσοδος, ενώ ζηµιές προκλήθηκαν και στο Ταχυδροµικό Ταµιευτήριο. Οι συγκρούσεις συνεχίζονταν µε αµείωτη ένταση, µε τους νεαρούς κουκουλοφόρους ναυποχωρούν για λίγο, να ανασυντάσσονται και να επιτίθενται. Από τα δακρυγόνα πνίγηκε όλο το κέντρο της Αθήνας.

Περίπου στις 2.30 το µεσηµέρι η µεγάλη διαδήλωση είχε κοπεί στα δύο. Εναµέρος της κατευθύνθηκε προς τις στήλες του Ολυµπίου ∆ιός και το άλλο στα Προπύλαια. Στο θερµό µέτωπο των κουκουλοφόρων επικράτησε για λίγο ηρεµία µε τους νεαρούς να κατευθύνονται στα Προπύλαια.

Λίγα λεπτάαργότερα από την οδό Σίνα στο ύψος της Αγροτικής Τράπεζας, κουκουλοφόροι άρχισαν και πάλι να εκτοξεύουν µολότοφ, κοµµάτια µάρµαρα και πέτρες στις διµοιρίες, ανοίγοντας νέο κύκλο βίαιων επεισοδίων. Οι αστυνοµικοί τωνΜΑΤ συνέχισαν τη χρήση των δακρυγόνων. Ακολούθησαν συγκρούσεις σώµα µε σώµα, ενώ υπήρξε περιστατικό που µοτοσυκλετιστής της οµάδας ∆ΙΑΣ παρέσυρε νεαρό. Οι αστυνοµικέςδυνάµεις ενισχύθηκαν µε στόχο να κυκλώσουν τους νεαρούς που πλέον κατευθύνονταν προς το Πολυτεχνείο. Στόχος τους, όπως αποδείχθηκε, ήταννα καταλάβουν το κτίριο της ΓΣΕΕ. Τα ΜΑΤ απάντησαν στιςφωτιές και τις µολότοφ µε καταιγίδα δακρυγόνων. Περίπου στις 3.30 οι κουκουλοφόροι οχυρώθηκαν στο Πολυτεχνείο απ’ όπου συνέχισαν τον πετροπόλεµο και τις µολότοφ για περίπου µία ώρα ακόµη.

Στη Θεσσαλονίκη. Μία από τις µεγαλύτερες διαδηλώσεις που έχουν γίνει το τελευταίο διάστηµα πραγµατοποιήθηκε την Τετάρτη στη Θεσσαλονίκη . Σύµφωναµε την Αστυνοµία και τους διοργανωτές, οι διαδηλωτές πλησίασαν τις 20.000 σε δύο διαφορετικές συγκεντρώσεις, στο Εργατικό Κέντρο και το άγαλµαΒενιζέλου. Ενταση σηµειώθηκε πριν από την έναρξητης πορείας, όταν µέλη της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς πέταξαν µπουκάλια και αποδοκίµασαν έντονα συνδικαλιστές πουανέβηκαν στην εξέδρα µπροστά στο Εργατικό Κέντρο.

Οταν η πορεία έφθασε στο πρώην ΥΜΑΘ,οµάδα διαδηλωτών πέταξε στιςαστυνοµικές δυνάµεις βόµβες µολότοφ και πέτρες, µε αποτέλεσµα να γίνει εκτεταµένη χρήσηχηµικών και χειροβοµβίδων κρότου – λάµψης.

Φθορές προκλήθηκαν σε καταστήµατα και τράπεζες. Τουλάχιστον δέκα διαδηλωτές µεταφέρθηκαν σε νοσοκοµεία της Θεσσαλονίκης, είτε µε αναπνευστικά προβλήµατα είτε µεκατάγµατα στα χέρια, ενώ τραυµατίστηκαν και τέσσερις αστυνοµικοί. Η Αστυνοµία προσήγαγε είκοσι πρόσωπα, από τα οποία συνελήφθησαν τρία.