«Οσοι δεν είναι χριστιανοί γίνονται αυτοµάτως πολίτες δεύτερης κατηγορίας» λέει η Μαρίνα – Τατιάνα Ραπακούλια, ιδρυτικό µέλος της νεοσύστατης Ενωσης Αθέων. Βασικοί στόχοι της Ενωσης είναι ο διαχωρισµός της Πολιτείας από τη θρησκεία, η κατάργηση της αναγραφής του θρησκεύµατος και η ενηµέρωση του κοινού. Σηµειώνει ότι στην Ελλάδα τα χριστιανικά έθιµα – αγιασµός, προσευχή – επιβάλλονται διά νόµου στον δηµόσιο βίο. Ως άθεη πάντως δεν πιστεύει σε κάποιον θεό αλλά «στην αλληλεγγύη, στον σεβασµό, στη δύναµη της θέλησης, στην ικανότητα του ανθρώπου για υπέρβαση».


1 Γιατί ήταν απαραίτητη η ίδρυση της Ενωσης Αθεων;

Για να φανεί ότι µπορείς να είσαι άθεος και να ζεις ως άθεος, ακόµη και στην «Ελλάδα Ελλήνων Χριστιανών».

2 Οι στόχοι σας;

Διαχωρισµός της Πολιτείας από τη θρησκεία, ενηµέρωση του κοινού για δικαιώµατα όπως απαλλαγή από τα Θρησκευτικά, πολιτική ονοµατοδοσία και διαγραφή θρησκεύµατος, τακτικές συναντήσεις και εκδηλώσεις για ανάπτυξη της αθεϊστικής κοινότητας.

3 Η Πολιτεία στην Ελλάδα είναι «εξαρτηµένη» από τη θρησκεία;

Οι κυβερνήσεις δεν τολµούν να δυσαρεστήσουν τους ιεράρχες γιατί φοβούνται το πολιτικό κόστος. Χρειάστηκε η δικαιολογία της οικονοµικής κρίσης για να φορολογηθεί επιτέλους η Εκκλησία. Νοµίζω ότι στην πραγµατικότητα η πλειοψηφία των ψηφοφόρων, ακόµη και χριστιανοί, είναι υπέρ του διαχωρισµού. 4 Πρέπει να γίνει διαχωρισµός Κράτους και Εκκλησίας;

Τα του Κράτους στο Κράτος και τα της Εκκλησίας στην Εκκλησία.

5 Oι άθρησκοι και οι άθεοι στην Ελλάδα καταπιέζονται;

Η κοινωνική ζωή είναι δοµηµένη γύρω από τη θρησκεία.

Τα χριστιανικά έθιµα – αγιασµός, προσευχή – επιβάλλονται διά νόµου στον δηµόσιο βίο.

Χρειάζεται πολλή συνειδητότητα για να ζει κανείς σε συνέπεια µε τις πεποιθήσεις του.

6 Πόσα είναι τα µέλη της Ενωσης;

Εχουµε 100 µέλη και 90 υποστηρικτές, δηλαδή ανώνυµα µέλη. Πολλοί άνθρωποι φοβούνται τις κοινωνικές ή επαγγελµατικές συνέπειες και προτιµούν την ανωνυµία.

7 Σας βοήθησε το Ιντερνετ;

Χάρη στο Ιντερνετ γνωριστήκαµε. Ολες οι κινήσεις µας συντονίζονται µέσω της ιστοσελίδας µας.

8 Υπάρχει εκτίµηση για το  πό σοι είναι οι άθεοι στην Ελλάδα;

Πρόσφατη έρευνα του Πανεπιστηµίου Αθηνών τούς υπολογίζει σε 16%. Είναι δύσκολο να εκτιµηθεί, επειδή πολλοί προτιµούν να ακολουθούν τις κοινωνικές συµβάσεις και ζουν σαν χριστιανοί.

9 Υπήρχαν αντιδράσεις από το περιβάλλον σας όταν αποφασίσατε να γίνετε άθεη;

Δεν το αποφάσισα, απλώς έγινα. Οταν εφαρµόζεις τη λογική στο ερώτηµα της ύπαρξης του θεού, µοιραία καταλήγεις στην αθεΐα. Ολες οι αντιδράσεις υπήρξαν θετικές. Οταν είσαι σίγουρος για τον εαυτό σου, η αποδοχή έρχεται απλά και φυσικά.

10 Θρησκευτικά στο σχολείο…

Κατάργηση σε δηµοτικό και γυµνάσιο. Θρησκειολογία για έναν χρόνο στο Λύκειο µε ισότιµη παρουσίαση όλων των θρησκευµάτων και της αθεΐας.

11 Πού πιστεύετε;

Στην αλληλεγγύη, στον σεβασµό, στη δύναµη της θέλησης, στην ικανότητα του ανθρώπου για υπέρβαση.

12 Θεωρείτε ότι πολύς κόσµος δεν γνωρίζει πως η βάφτιση δεν είναι υποχρεωτική για την ονοµατοδοσία;

Το διαπιστώνω καθηµερινά.

Πολλοί νοµίζουν ακόµη ότι χρειάζεται πιστοποιητικό βάπτισης για εγγραφή στο σχολείο ή άλλες πολιτικές διαδικασίες. Από τη στιγµή που στα ληξιαρχεία γίνεται παράτυπα δεκτό το χαρτί της βάπτισης ως ονοµατοδοσία ενώ ο νόµος ορίζει ότι απαιτείται χωριστή πράξη, τι περιµένετε;

13 Η Ορθόδοξη Εκκλησία παρεµβαίνει παραπάνω απ’ όσο πρέπει στα δηµόσια πράγµατα;

Σηµασία έχει τι κάνει η Πολιτεία. Μόνο όταν αποκτήσουµε Σύνταγµα «Εις το όνοµα των πολιτών του ελληνικού κράτους» θα υπάρξει ισοτιµία.

14 ∆ηµόσια προσευχή των µουσουλµάνων σε πλατείες…

Δηµόσιες λιτανείες χριστιανών κάθε Μεγάλη Παρασκευή στους δρόµους… Ποια η διαφορά αλήθεια;

15 Να γίνει τζαµί στην Αθήνα;

Φυσικά. Κάθε θρήσκευµα δικαιούται να έχει ναούς και ιερείς, µε έξοδα των πιστών του και όχι του κράτους– αυτό ισχύει και για τους χριστιανούς.

16 Ποιοι γίνονται δεκτοί στην Ενωση;

Κάθε ενήλικος που αποδέχεται τους σκοπούς της: εκκοσµίκευση του κράτους, υπεράσπιση της θρησκευτικής ελευθερίας, προώθηση του ανθρωπισµού, του σκεπτικισµού, του ορθολογισµού και της αθεϊστικής οπτικής.

17 Πολλοί σε δύσκολες στιγµές επικαλούνται τα Θεία, λέγοντας «Παναγία µου», «Χριστέ µου», «Θεέ µου». Εσείς;

Στη δύσκολη στιγµή βασίζοµαι στις δυνάµεις µου και στους ανθρώπους που εµπιστεύοµαι.

18 Ο κόσµος πώς δηµιουργήθηκε;

Δεν ξέρω και προτιµώ να περιµένω για να µάθω, παρά να πιστεύω σε µύθους.

19 Θρησκευτικοί όρκοι σε δικαστήρια, στρατό…

Καιρός να οδεύσουν προς κατάργηση.

20 Αγιασµός και προσευχή στα σχολεία. Τα παιδιά κατευθύνονται σε συγκεκριµένη θρησκεία;

Τα παιδιά διδάσκονται ποιος κατέχει εξουσία. Σκεφθείτε πώς θα νιώθατε, ως χριστιανός, αν το παιδί σας υποχρεωνόταν κάθε µέρα να προσεύχεται στη Μέκκα ή να στέκει παράµερα βλέποντας τους συµµαθητές του να το κάνουν. Αυτές οι τελετές, στο σχολείο και αλλού, είναι µια µορφή επιβολής, ένα µήνυµα ότι ζούµε σε χριστιανικό κράτος. Οσοι δεν είναι χριστιανοί γίνονται αυτοµάτως πολίτες δεύτερης κατηγορίας.