Συχνάζει σε πάρκα και δάση όλης της Ευρώπης – συµπεριλαµβανοµένης και της Ελλάδας. Εχει µια ιδιαίτερη προτίµηση στα δάση βελανιδιάς, όπου πετάει από κλαδί σε κλαδί αναζητώντας την τροφή της – έντοµα, ζωύφια και παράσιτα.


Πυκνά – συχνά, κυρίως στη Βρετανία, µπαίνει σαν κλέφτηςστους κήπους των σπιτιών για να τσαλαβουτήσει στα νερά. Η γαλαζοπαπαδίτσα – µε την επιστηµονική ονοµασία parus caeruleus – είναι ένα µικροσκοπικόπολύχρωµο στρουµπουλό πουλί, µεµικρό ράµφος και κοντό λαιµό.

Το όνοµά της πήρε από το έντονο γαλάζιο χρώµα στο κεφάλι της. Καθώς κινείται µε ταχύτητα ρεκόρ, είναι εξαιρετικά δύσκολο για τους λάτρεις της άγριας φύσης να την απαθανατίσουν τη στιγµή που κάνει νάζια στο νερό. Γι’ αυτό και η συγκεκριµένη φωτογραφία του 77χρονου Κιµ Τέιλορ, συνταξιούχου βιολόγου, θεωρείται πραγµατικά κατόρθωµα. Χρησιµοποιώντας µιαερασιτεχνική κάµερα, µε πολύ µεγάλη ταχύτητα και δυνατό φλας, ο Τέιλορ έκανε το αδύνατο δυνατό: τράβηξε την πιο καθαρή εικόνα καθιστώντας ορατές απίστευτες λεπτοµέρειες και δίνοντας µε µοναδική ακρίβεια την κίνηση των πουλιών.

«Το πρόβληµα είναι το πόσο γρήγορα αυτά τα πουλιά κινούνται. Εκεί που νόµιζα ότι είχα κάνει τηντέλεια λήψη, µόλις εµφάνιζα το φιλµ διαπίστωνα ότι τα πουλιά είχαν κιόλας πετάξει.

Με αυτές τις φωτογραφίες, είχα την ευκαιρία να ανακαλύψω έναν άλλοκόσµο», λέειστην «DailyMail» ο Τέιλορ αφηγούµενος τηνεµπειρία του.«Οταν τα βλέπεις να κάνουνµπάνιο, νοµίζεις ότι θα κρυώσουν.Οµως, διατηρούν τη θερµότητα χάρη στηµοναδική κίνηση των φτερών τους», προσθέτει.