Ο Έλληνας που θέλει να αλλάξει το Ίντερνετ

«A Human Right»: Το σχέδιο που θα δώσει Ίντερνετ στο 95% του πλανήτη

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Γιάννης Ανδριτσόπουλος (iandritsopoulos@dolnet.gr)  | ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 01/12/2010 06:12 |

«Το Ίντερνετ μας επιτρέπει να γίνουμε καλύτεροι άνθρωποι και να χτίσουμε ένα πιο ευοίωνο μέλλον. Γι’ αυτό θεωρώ ότι η πρόσβαση στο Διαδίκτυο αποτελεί ανθρώπινο δικαίωμα. Οραματίζομαι μια μέρα όπου ο κάθε πολίτης θα ανοίγει τον υπολογιστή του και θα βρίσκει δωρεάν δίκτυο. Εργαζόμαστε πάνω σε αυτό και αισιοδοξώ ότι σύντομα θα δώσουμε σε όλους σχεδόν τους κατοίκους του πλανήτη τη δυνατότητα να είναι online».

Τον Φεβρουάριο του 2004 ο Μαρκ Ζάκερμπεργκ, ένας 20χρονος φοιτητής του Χάρβαρντ, επινόησε έναν τρόπο να επικοινωνούμε με τους φίλους μας από την οθόνη του υπολογιστή μας: το Facebook. Τον Δεκέμβριο του 2009 ένας 24χρονος επιστήμονας του MIT, ο Κώστας Γραμμάτης, σκέφτηκε μια μέθοδο που θα δώσει στο 95% των ανθρώπων τη δυνατότητα να μπαίνουν στο Facebook -και σε οποιοδήποτε άλλο site- χωρίς κανένα κόστος.

«Σήμερα, περίπου 5 δισεκατομμύρια άνθρωποι δεν έχουν πρόσβαση στο Διαδίκτυο. Θέλουμε να αλλάξουμε αυτή την κατάσταση, γι’ αυτό ξεκινήσαμε την προσπάθεια να εξαπλώσουμε το Ίντερνετ παντού», λέει στα «ΝΕΑ» ο Ελληνοαμερικανός Κώστας Γραμμάτης, ερευνητής στο Εργαστήριο Πολυμέσων του Τεχνολογικού Ινστιτούτου της Μασαχουσέτης (MIT Media Lab) και ιδρυτής του ahumanright.org.

Η ιδέα γεννήθηκε τον περασμένο Δεκέμβριο, σε ένα think tank καινοτομίας στο Βερολίνο, το «Palomar 5». Τριάντα άτομα κάτω των 30 ετών συζητούσαν αναζητώντας ιδέες που θα κάνουν τον κόσμο καλύτερο.

«Αυτό που μας ενέπνευσε ήταν η ιστορία του Ουίλιαμ Καμκαγουάμπα, από το Μαλάουι. Το 2001 ο 14χρονος Αφρικανός αποφάσισε να φτιάξει έναν ανεμόμυλο για να ηλεκτροδοτήσει το σπίτι του. Αργότερα, όταν κάποιος του έδειξε το Google, έμεινε άφωνος: ‘’Μα, πού ήταν όλον αυτό τον καιρό;’’, είπε. Σκεφτείτε πόσοι άνθρωποι αναγκάζονται να εφεύρουν ξανά τον τροχό, επειδή απλά δεν έχουν την απαραίτητη πληροφόρηση και παραμένουν καθηλωμένοι».

Πώς θα λειτουργήσει

Το ahumanright.org δημιουργήθηκε με σκοπό να προωθήσει «τη δίκαιη και ίση πρόσβαση στο Ίντερνετ» και να βρει τη λύση που θα επιτρέπει σε όλους τους ανθρώπους να δικτυωθούν.

«Έχουμε φτιάξει μια εκπληκτική ομάδα με περισσότερους από 100 εθελοντές από όλο τον κόσμο. Δυστυχώς, κανένας δεν είναι Έλληνας, κάτι που θα ήθελα πολύ να αλλάξω!», τονίζει ο κ. Γραμμάτης και εξηγεί τη λειτουργία του προγράμματος.

«Ένας στόλος τηλεπικοινωνιακών μικροδορυφόρων, που θα σταλούν στο διάστημα από χαμηλού κόστους οχήματα εκτόξευσης, θα δώσει πρόσβαση στο Διαδίκτυο στο 95% της Γης, μέσω επίγειων σταθμών. Το μόνο που θα χρειάζεται να έχουν οι χρήστες είναι μια συσκευή που θα μπαίνει ασύρματα στο δίκτυό μας».

Σύμφωνα με τον ερευνητή του MIT, το σύστημα «θα εξασφαλίζει εντελώς δωρεάν Ίντερνετ σε χαμηλές ταχύτητες, υπηρεσίες τηλεφωνίας, SMS και δεδομένων. Προαιρετικά, όσοι καταβάλλουν ένα μικρό ποσό, θα αποκτούν πρόσβαση στο ‘’γρήγορο’’ Ίντερνετ».

«Μια μέρα, πολύ σύντομα, το τηλέφωνο και το laptop σας θα λέει ‘’Δωρεάν Δίκτυο: Ενεργοποιημένο’’, όπως σήμερα λέει ‘’GPS: Ενεργοποιημένο’’. Θα γνωρίζετε ότι όπου κι αν είστε θα μπορείτε απλά να μεταβείτε στο ελεύθερο δίκτυό μας και να το χρησιμοποιήσετε».

 

Το κόστος

Για να γίνουν όλα αυτά πραγματικότητα, απαιτείται ένα δισεκατομμύριο δολάρια. «Έχουμε ήδη λάβει χρηματοδότηση από την Deutsche Telekom, ενώ πολλοί οργανισμοί προσφέρουν υπηρεσίες σε είδος. Επίσης, βρισκόμαστε σε συζητήσεις με μεγάλες επιχειρήσεις, επενδυτές, κυβερνήσεις και φιλανθρωπικές οργανώσεις για την εξασφάλιση των απαραίτητων κεφαλαίων».

Το πρόγραμμα υποστηρίζεται από επιστήμονες του ερευνητικού κέντρου Ames της NASA. Ο Κώστας Γραμμάτης υπολογίζει ότι, αν όλα πάνε καλά, θα έχει υλοποιηθεί μέχρι το τέλος του 2014.

«Θεωρώ ότι πρόκειται για μια ανθρωπιστική αποστολή, που θέτει νέα όρια. Προκαλούμε κάθε οργανισμό και κάθε κυβέρνηση να ενωθούν μαζί μας για να δημιουργήσουμε από κοινού το μέλλον».

Επτά στους 10 χωρίς Ίντερνετ

Περισσότεροι από επτά στους δέκα κατοίκους του πλανήτη δεν έχουν σερφάρει ούτε μια φορά στο Ίντερνετ. «Σκεφτείτε ότι η Παπούα Νέα Γουινέα έχει ποσοστό διείσδυσης 2,1% επί του πληθυσμού της. Στην Ινδονησία το ποσοστό είναι 12,3%. Ακόμη και στην Αμερική, το 38% των νοικοκυριών με εισόδημα μικρότερο από 25.000 δολάρια δεν έχει πρόσβαση στο Διαδίκτυο», σημειώνει ο κ. Γραμμάτης.

Στην Ελλάδα τα πράγματα είναι καλύτερα: η διείσδυση του Ίντερνετ φτάνει το 46,2%. Ωστόσο μόλις 3 στους 10 (31%) έχουν ευρυζωνική σύνδεση.

Ο ιδρυτής του ahumanright.org πιστεύει ότι το Ίντερνετ αποτελεί ανθρώπινο δικαίωμα, όπως υποδηλώνει και ο τίτλος του προγράμματός του. «Το Διαδίκτυο έχει αλλάξει το τι σημαίνει να είσαι άνθρωπος. Έχουμε λογαριασμούς στο Facebook, το Twitter και το Gmail, είμαστε συνδεδεμένοι με τους φίλους, την οικογένεια και τους συνεργάτες μας. Δεδομένου ότι η ελευθερία διακίνησης πληροφοριών αποτελεί παγκόσμιο δικαίωμα, το Διαδίκτυο πρέπει να θεωρείται το ίδιο ένα ανθρώπινο δικαίωμα».

«Ορισμένες κυβερνήσεις προσπαθούν να περιορίσουν την πρόσβαση στο Ίντερνετ», σημειώνει ο κ. Γραμμάτης, θεωρώντας ότι αυτή η κατάσταση μπορεί να ανατραπεί. «Όλοι οι άνθρωποι θα έχουν τη δυνατότητα να είναι online. Φανταστείτε ένα μέλλον όπου ο καθένας πάνω στη Γη θα έχει μια φωνή που μπορεί να ακουστεί παντού».

Οι «υπολογιστές των φτωχών»

Πώς όμως οι κάτοικοι των αναπτυσσόμενων χωρών, που στερούνται βασικών αναγκών, θα αγοράσουν υπολογιστές για να μπαίνουν στο Ίντερνετ; «Σχέδια όπως το One Laptop Per Child (OLPC) θα κληθούν να καλύψουν αυτή την ανάγκη», υποστηρίζει ο κ. Γραμμάτης.

Το OLPC, η οργάνωση του Ελληνοαμερικανού ερευνητή του MIT Νίκολας Νεγκροπόντε, είχε στόχο να διανείμει στα παιδιά του αναπτυσσόμενου κόσμου το «laptop των 100 δολαρίων». Τελικά, ο υπολογιστής κόστιζε 200 δολάρια και ο αρχικός στόχος δεν επετεύχθη πλήρως. Παρόλα αυτά, το OLPC διέδωσε διεθνώς την πλατφόρμα του netbook και οδήγησε τη βιομηχανία της τεχνολογίας στην παραγωγή φορητών υπολογιστών χαμηλότερου κόστους.

Τον περασμένο Ιούλιο η κυβέρνηση της Ινδίας παρουσίασε τον «φθηνότερο υπολογιστή του κόσμου», που θα διατίθεται από το 2011 προς 35 δολάρια, με στόχο η τιμή να πέσει στα 10 δολάρια. Δύο μήνες νωρίτερα, η οργάνωση OLPC είχε ανακοινώσει τη δημιουργία της «ταμπλέτας των 100 δολαρίων».

Ο 25χρονος επιστήμονας δεν κρύβει ότι επιδιώκει να συνεργαστεί με τον Νεγκροπόντε -τον οποίο αποκαλεί «οραματιστή»- και αποκαλύπτει ότι πριν από λίγες εβδομάδες τον συνάντησε στη Βοστώνη. «Με κέρασε φαγητό και μου αγόρασε μια ομπρέλα για να πάω σπίτι, διότι έβρεχε πολύ!».

«Έμαθα να ακολουθώ τα όνειρά μου»

Ο Κώστας Γραμμάτης γεννήθηκε τον Αύγουστο του 1985 στην Καλιφόρνια και μεγάλωσε στα προάστια του Λος Άντζελες. «Από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου πάντα προσπαθούσα να δημιουργήσω κάτι ή ήμουν χωμένος σε κάποιο επιστημονικό βιβλίο. Είχα πάρα πολλή ενέργεια και μεγάλωσα με την ιδέα να ακολουθώ τα όνειρά μου».

Αν και, όπως λέει, δεν ήταν ιδιαίτερα καλός στα μαθήματα, αποφοίτησε από το Πανεπιστήμιο CSUCI της Καλιφόρνιας με πτυχίο στην Αγγλική Φιλολογία, τις Τέχνες και τη Μηχανολογία. Σήμερα εργάζεται ως επισκέπτης ερευνητής στο Εργαστήριο Πολυμέσων του MIT.

Ο ίδιος αυτοσυστήνεται ως «ένα άτομο που ενσαρκώνει το πνεύμα του ‘’όλα είναι δυνατά’’» και προσθέτει: «Γι’ αυτό βρίσκομαι διαρκώς στο δρόμο, κυνηγώντας μέρα-νύχτα την ιδέα μου».

«Χρωστάω στον πατέρα μου ένα ελληνικό νησί!»

Ο Κώστας δεν μιλά ελληνικά. «Ήξερα όταν ήμουν παιδί, αλλά τώρα πέρασε καιρός και τα έχω ξεχάσει», δικαιολογείται. Η μητέρα του είναι Αμερικανίδα και ο πατέρας του γεννήθηκε στο Βόλο. «Όταν ήμουν μικρός έχασα ένα στοίχημα που είχα βάλει μαζί του και τώρα του χρωστάω ένα ελληνικό νησί! Αμφιβάλλω αν θα είμαι ποτέ σε θέση να του το αγοράσω, αλλά είμαι σίγουρος ότι θα απολάμβανε ένα σπίτι στην Αθήνα».

Η γιαγιά του Κώστα -που πέθανε πρόσφατα- μεγάλωσε στο χωριό Καΐτσα (Μακρυρράχη) στο Δομοκό Φθιώτιδας. «Θα ήθελα πολύ να περάσω λίγο χρόνο εκεί και να καταλάβω πώς ήταν η ζωή της», μας λέει, συμπληρώνοντας ότι «η Ελλάδα έχει μια πλούσια ιστορία και απίστευτα ικανούς ανθρώπους».

Όταν τον ρωτάμε για την οικονομική κρίση, απαντά χωρίς δισταγμό: «Επικροτώ όσους επιλέξουν να μείνουν και να συμμετάσχουν στην ανασυγκρότηση αυτού που θα είναι πάντα μια σπουδαία χώρα».

Κάθε χρόνο και μια εφεύρεση!

Ο 25χρονος από την Καλιφόρνια είναι στην κυριολεξία πολυμήχανος και έχει αποσπάσει πλήθος διακρίσεων και βραβείων για τις εφευρέσεις του.

Το 2007 δημιούργησε το «TheBalloon Project», ένα… εναέριο επιστημονικό εργαστήριο, που κρεμόταν από ένα τεράστιο μπαλόνι, το οποίο αποτέλεσε μια πρωτοποριακή πλατφόρμα περιβαλλοντικής έρευνας και βραβεύτηκε σε δύο επιστημονικούς διαγωνισμούς στις ΗΠΑ.

Ένα χρόνο αργότερα εργάστηκε στην SpaceExplorationTechnologies ως επικεφαλής μηχανικός ενός πειραματικού δορυφόρου που εκτοξεύθηκε με επιτυχία στο διάστημα, συνδέοντας τα διαστημόπλοια με τους τηλεπικοινωνιακούς δορυφόρους.

Πέρυσι σχεδίασε το «Eyeborg», ένα βιονικό μάτι που λειτουργεί με ασύρματη βιντεοκάμερα και αποκαθιστά μερικώς την όραση σε ασθενείς με τύφλωση, το οποίο βραβεύτηκε από το περιοδικό «TIME» ως μία από τις«Καλύτερες Εφευρέσεις του 2009».

===========================================

Το Ίντερνετ σε αριθμούς

- 1.966.514.816 χρήστες του Ίντερνετ σε όλο τον κόσμο (1)

- 4.879.095.144 δεν έχουν πρόσβαση στο Ίντερνετ (1)

- 3 στους 10 (28,7%) κατοίκους του πλανήτη έχουν πρόσβαση στο Διαδίκτυο (1)

- 475,1 Ευρωπαίοι σερφάρουν στο Ίντερνετ (58,4% επί του ευρωπαϊκού πληθυσμού) (1)

- 42% των χρηστών παγκοσμίως κατοικεί στην Ασία (1)

- 24,2% αντιστοιχεί στους χρήστες από την Ευρώπη (1)

- 27,3% των χρηστών μιλά αγγλικά και 22,6% κινεζικά (1)

- 61% των χρηστών του Διαδικτύου «σερφάρει» καθημερινά (2)

- 124.580.569 διευθύνσεις (domainnames) λειτουργούν στο Web(3)

- 247 δισ. email στέλνονται κάθε μέρα (4)

- 81% από αυτά είναι spam(4)

 

Στην Ελλάδα

- 4.970.700 χρήστες του Ίντερνετ (46,2% επί του πληθυσμού) (1)

- 39% έχει σύνδεση στο σπίτι (5)

- 31% διαθέτει ευρυζωνικό Ίντερνετ (5)

- 95% των παιδιών 9-16 ετών χρησιμοποιεί το Ίντερνετ (6)

- 2.976.740 χρήστες με προφίλ στο Facebook(7)

 

1. Internet World Stats, Ιούνιος 2010

2. TNS, Οκτώβριος 2010

3. Dailychanges.com, Νοέμβριος 2010 (καταλήξεις .com, .net, .org, .info, .biz και .us)

4. RadicatiGroup, στοιχεία για το 2009

5. Ευρωβαρόμετρο, Οκτώβριος 2010

6. ΕU Κids Οnline, Οκτώβριος 2010 (τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα)

7. Facebakers.com, Νοέμβριος 2010

 

22
Νικος Νικολαιδης
04/12/2010 00:31
Ακομη περιμενω μια απαντηση. Τι εγινε ! βουβαθηκε ο "Ελληνας τριτης γενιας απο την Νεα Υορκη" ;;; Η εξαιρεση.
Νικος Νικολαιδης
03/12/2010 14:16
Ένας Έλληνας τρίτης γενιάς στην Νέα Υόρκη 3/12/2010 05:11 Διατηρω αρχειο 20.000 αρ8ρων απο τα Αμερικανικα μηντια. Μπορεις να μου απαντησεις ποτε ειδες Ελληνες καθηγητες να δημοσιευουν καποιο εντιτοριαλ της προκοπης σε καποια απο τα σημαντικα μμε της Αμερικης ; Επειδη εχω ασχοληθει με τα Αμερικανικα μηντια και δεκαδες Ελληνο-Αμερικανικες ενοριες μεσω δεκαδων οργανισμων και ολων των μεγαλων ( Αχεπα, ΣΑΕ, ΗΕΚ, ΑΗΙ, ΣΑΕ, ΛΙγκ Οφ Αμερικα, ΚΑΝΑ κοκ ) σου απαντω : ΠΟΤΕ ! Που ηταν οι καθηγητες μας στους Ολυμπιακους ; Χασαμε $13 δις αλλα οταν τους ζητηθηκε απο μενα προσωπικα που εκανα 7 χρονια προετοιμασια για να κανω επικοινωνιακο ακτιβισμο, διορθωσα πανω απο 6 φορες την επισημη ιστοσελιδα απο το 2002 και επιασα 150 μηντια οργανισμους μονος μου, ολοι τρεχαν να κρυφτουνε. Εκατονταδες καθηγητες ολοι τρεχαν να κρυφτουνε συμφωνα με ολους τους οργανισμους που κανανε μονιτορ, ακομη και καθηγητες οπως τον Νικο τον Γιαννουκακη που ειδε την προσπαθεια μου. Αναφερεσαι για το ιματζ. Μα καλα σε ποια χωρα ζεις φιλε μεταναστη ; Δε θυμασαι τι γινοταν απο τον Μαρτιο του 2004 μεχρι τον Σεπτ της ιδιας χρονιας σε καθημερινη βαση ; Δε θυμασαι την Αν Κιλλιον, τον Νταχλμπεργκ, τον Οστλερ , Που εισουνα οταν μας επιτιθεντο απο Καναδα ο Στεφεν Βραντ της Globe and Mail, ο Ρας Μπε''''ι''''κερ στην Αυστραλιανη The Age, η Sunday Telegraph, , ο Τζον Ροουλινγκς στο Observer, o Μπρους Μακ Ολ στο εγκυρο Αμερικανικο The New Yorker, o Μποροβιτζ στο αλλο εγκυρο εβδομαδιαιο Newsweek, η Καρολιν Ρεντζιντορ της Αυστραλιανης Daily Telegraph, η εφημεριδα Bulletin στην ιδια ηπειρο, το BBC, η Lafayette Daily Advertiser στη Λουιζιανα, ο Γουιλσταιν του Associated Press ( φιλαρακι του Νταλχμπεργκ απο το πανεπιστημιο της Πολιτειας της Indiana πιο πανω ), το περιοδικο VIA παρακλαδι του Sports Illustrated, ο Λανχοφ της Toronto Sun στον Καναδα, δεκαδες αλλοι που απαντησα προσωπικα πριν-και-μετα το 2004 οπως εκεινος ο ραδιοφωνικος σταθμος του Σικαγο το 2005 ; Ειναι αυτο ανυποστατο θεμα ; Τι λες ; Γιατι δε πας στο φορουμ της καταπληκτικης Ελληνικης ιστοσελιδας stadia.gr εκει που μιλα για τον επικοινωνιακο ακτιβισμο του Αθηνα04 να δεις ποσο ανυποστατο ειναι το ζητημα του ιματζ ; Στο ζητημα των Σκοπιων ( που το καλυτερο γραμμα το χει γραψει μη-Ελληνας, ο καθηγητης Μιλερ και πανε οι δικοι μας και τον αντιγραφουνε - το λεω αυτο γιατι ειμουν μαρτυρας στο ιδιο τους το φορουμ που εχουν για να επικοινωνουν ) που ακριβως ειναι οι καθηγητες μας ;;;. Γιατι ο Θοδωρακης τους εκανε κριτικη για την 20-αετη παθητικοτητα τους ; Για το ζητημα των Μαρμαρων, τις φωτιες, και τωρα την οικονομικη κριση που ειναι οι καθηγητες να κανουν ενα εντιτοριαλ της προκοπης ; Ακολουθουμε ενα θεοκρατικο μοντελο ( τριτοκοσμικο στην κυριολεξια ) αφου λειτουργει σε μια σεκιουλαριστικη χωρα με παλιομοδιτικα μεσα ( δες φεστιβαλ, δες παρελαση, δες κρυφα σχολεια κοκ ). Που ειναι οι καθηγητες μας να βαλουνε μια σειρα να χειραφετησουνε την ΕλληνοΑμερικανικη μειονοτητα στα πολιτικα της δικαιωματα ; Απο ποιον να περιμενουμε να γινει αυτο το πραγμα ; Απο τους μπακαληδες που στηνουν τα φεστιβαλ ; Οι καθηγητες μας απεχουν.Κι οταν τους ρωτας σου βριζουν κι απο πανω την εκκλησια ! Το ιδιο και οι φοιτητες μας, απο κοντα φυσικα. Εχω ερθει σε επαφη στο παρελθον με ολες τις αδελφοτητες, τα σωματεια τους, μιλω απο μεσα, κανουν πολυ λιγα και ετσι οπως τα αναφερα πιο κατω. Το οτι ειναι καλα παιδια στο σπιτι τους ''η καλοι φοιτητες ''η καλοι καθηγητες στην αιθουσα διδασκαλιας δε μου λεει τιποτα. Και γω εχω διακριθει στον τομεα μου σε παγκομσιο επιπεδο αλλα κανω πολλα αλλα περαν του τομεα μου. Βρες μου εναν καθηγητη ''η φοιτητη που να χει γραψει εστω 100 γραμματα να αμυνθει την Ελλαδα στην Αμερικη. Εαν μου δωσεις ονομα θα παραδεχτω οτι αυτα που λεω ειναι ψεμματα. Δεν υπαρχει ! Καποτε ειχαμε το ΧΑΜΠ του Σπυροπουλου. Τωρα δεν εχουμε τιποτα. Για τον Ελληνισμο στην Ελλαδα δες τι λενε οι ιδιοι για τους εαυτους τους : http://epikaira.files.wordpress.com/2010/01/f254_entheto.pdf να μη πω εγω τιποτα, αφηνω το αρχειο μου να μιλησει. Τελος για τη γλωσσα μου σου συνιστω να διορθωσεις πρωτα τα δικα σου λαθη και νεξτ ταιμ μιας και εισαι τοσο υπερηφανος που εισαι Ελληνας να υπογραφεις και με το ονομα σου οπως κανουν αυτοι που δεν εχουν να φοβηθουν ουτε να κρυψουν τιποτα.
Νικος Νικολαιδης - Σαν Φρανσισκο
03/12/2010 11:20
Σας παρακαλω μη με λογοκρινεται. Δημοσιευστε την απαντηση μου στον ομογενη απο Νεα Υορκη. Ευχαριστω πολυ.
Νικος Νικολαιδης - Σαν Φρανσισκο
03/12/2010 06:51
Ένας Έλληνας τρίτης γενιάς στην Νέα Υόρκη 3/12/2010 05:11 Να απαντησω σε ολα οσα με ρωτας μα καταρχας να επισημανω οτι αν εισαι πραγματικα περηφανος που εισαι Ελληνας μιλας υπογραφοντας με το ονομα σου οχι μ αυτο που υπογραφεις. Ας αρχισω λοιπον : Αναφερθηκα στον κακο χαρακτηρα του Ελληνα φοιτητη σε συσχετισμο με τον χρονο που ξοδευουνε για τα κοινα που αφορουν την Ελλαδα, οχι οτι δεν αγαπουν τις οικογενειες τους ''η τους φιλους τους. Επισης οι πολλοι μορφωμενοι απ αυτους δεν θελουν να εχουν να κανουν τιποτα με ακτιβισμο για την Ελλαδα. Εδω και 15 χρονια, απο την πολη μου, κανω επικοινωνιακο ακτιβισμο για την Ελλαδα και μαλιστα κατα τη διαρκεια των Ολυμπιακων αγωνων ειχα νοσηλευετι στο νοσοκομειο με καρδιακα επεισοδια σε μικρη σχετικα ηλικια ακριβως γιατι οι χιλιαδες φοιτητες που επικοινωνησα μεσω του ιντερνετ και εκατονταδες μεσω τηλεφωνου δε τους καιγοτανε καρφακι να βοηθησουνε. Αυτο ειναι κατωχυρωμενο απο τους ιδιους φοιτητες και σε προκαλω να μας δωσεις εστω και 10 φοιτητες που να κανανε επικοινωνικαο ακτιβισμο ( πες εως 50 γραμματα οχι παραπανω ) Αυτο ισχυε απο το 92 για το Σκοπιανο και για καθε ζητημα μας μετα αφου ειμαι αναμιγμενος με ολους τους μεγαλους οργανισμους μας, την πρεσβεια μας( το εχει επαληθευσει ξανα και ξανα και ξανα το ΧΕΚ για παραδειγμα αλλα και οι ιδιες οι φοιτητικες οργανωσεις που ειναι ειλικρινεις για το ζητημα αυτο, απλα ρωτησε τους και εαν βρεις κατι λετ ασ νοου τριτη γενια Ελληνα ). Επισης δες εδω τα κοκκινα γραμματα http://www.stadia.gr/forum/viewtopic.php?t=155 . Σκεφτομαι μαλιστα να γραψω και ενα κειμενο ακριβως πανω σ αυτο το θεμα μιας και εχω απειρα ντοκουμεντα οχι μονο για τις φοιτητικες οργανωσεις σε οτι συσχετιζεται με τα εθνικα μας θεματα αλλα και τις περισσοτερες οργανωσεις η συμπεριφορα των οποιων ειναι σκετο σκανδαλο. Αυτο που λες για το ωραριο ειναι ασχετο φυσικα ( μαλιστα αναφερθηκα για το ζητημα του μπατζετ της Ελληνικης οικογενειας ). Για την τριτοκοσμικοτητα και το ιματζ βγαζω συμπερασματα απο το επιπεδο ΟΛΩΝ των Ελληνο-Αμερικανικων οργανισμων μας και απο ενα αρχειο πρωσοπικο 20.000 αρ8ρων που εχω δημιουργησει για να το αμυνομαι οσο κανεις αλλος σε ολη την Αμερικη. Πρωτοβουλιες μου εχουν στηριχθει απο σχεδον ολους τους οργανιμσους , τον προεδρο της βουλης, υπουργεια, εφημεριδες κοκ. Υπηρξα μαλιστα και δημοσιογραφος στην Αμερικη και καταφερα να διεισδυσω στις πιο εγκυρες εφημεριδες της χωρας και ειδα απο πρτο χερι τι ιματζ εχουμε. Συγκρινε μοναχα Αθηνα 04 και Τορινο 06 με φοντο την τα γεγονοτα εκεινης της περιοδου και θα δεις τι εννοω, δε θελω να κανω εδω την αναλυση. Η Ελληνο-Αμερικη απειχε, χασαμε $13 δις επισημη δηλωση Καραμανλη στο Πεκινο και οπως ολοι οι οργανιμσοι και φοιτητικες εστιες αδελφοτητες, οργανωσεις και τα λιγα κεντρα πολιτισμου εδω στην Αμερικη ευθυνομαστε, κοιτα οτι δεν υπαρχει ουτε μια ιστοσελιδα να δικτυωσει τα σχολεια που βρισκονται κατω απο το απαρχαιωμενο αλλα ακομη ενεργο "αρχιεπισκοπικο μοντελο" ενα θεοκαρτικο μοντελο ποθ η κοινοτητα στηριζει παροτι ζει σε μια μη-θεοκρατικη -σεκιουλαριστικη κοινωνια. Κοιτα οτι εκτος των λιγων βιβλιοθηκων τα λεγομενα ατεναουμ , και τις λιγες που σημπληρωνουν τα λιγοστα κεντρα μοντερνων Ελληνικων σπουδων, βιβλιοθηκες λειπουν απο τις κοινοτητες ΟΛΩΝ των πολιτειων. Κοιτα το γεγονος οτι ενας οργανισμος οπως το ΑΧΕΠΑ, το ΧΕΚ, το Λιγκ οφ Αμερικα με πολυ λιγες εξειρεσεις, ΑΧΙ, Προμηθεας, το επαγγελματικο στο Ιλλινοι, η Ελληνο-Αμερικανικη κοινοτητα δεν ενδιαφερεται να κανει απολυτως τιποτα για το ζητημα της Ελληνικης κρισης παροτι εχω κανει καμπανια με πανω απο 600 ε-μαιλς και πανς απο 400 τηλεφωνηματα σε ολη την Αμερικη, εδω και τρεις μηνες. Ποιοι ειναι οι φοιτητες ( οι οργανισμοι ) που καναν κατι ; Μπορεις να μας δωσεις ενα δυο ονοματα ; Μονο ενα χαρτι κυκλοφορησαν με υπογραφες που μπηκαν με το ζορι οπως εμαθα για το λεγομενο μεμετεμπεληδες Ελληνες κατι που εγω προσωπικα ειχα προτρεψει μετα απο ενα ραδιοσταθμο στο Σικαγο που εβριζε τον Ελληνιμσο στην Ελλαδα παροτι οι Ελληνες στην Ελλαδα δουλεουαν μεχρι πριν λιγα χρονια περισσοετρο απο καθε αλλο ευρωπαιο ( 44,4 ω/ε ). Τιποτα αλλο ! Αυτο που εχουμε εδω ειναι τα Ελληνικα φεστιβαλ Τουρκικου φαγητου για να νοιωθουνε πιο Ελληνες αυτοι που μισουν την Τουρκια και να διαφημιζουν τον πολιτισμο της Ελλαδος μπακαληδες που δε μιλανε λεξη στα Αγγλικα αλλα και για να στηριζουμε την Εκκλησια οπως οι ιδιοι οι παπαδες ομολογουν ! Α, και να μη ξεχασω τις κιτς παρελασεις μας. Περαν αυτου ο καθενας για την παρτη του και διακοπες το καλοκαιρι Ελλαδα...Δεν ειπα τους Ελληνες στην Ελλαδα κλεφτοψωμαδες εσυ χρησιμοποιησες τετοια λεξη που ειλικρινα δε ξερω τι σημαινει ακριβως αλλα για το επιπεδο παιδειας και εκπαιδευσης παρε δω στοιχεια απο τους ιδιοις τους Ελληνες για τον εαυτο τους απο ενα δεκαχρονο αρχειο μου ( ειναι δεκαχρονο οχι πενταχρονο οπως καταλαθως λεει στο μαστχεντ αλλα ειναι ξερα στατισικα τα οποια παροτι δεν ειναι απολυτα δειχνουν απολυτες τασεις.) το οποιο δημοσιευτηκε σε Ελληνικο περιοδικο πριν ενα χρονο. Ευχομαι αυτο να σου δωσει μια ιδεα για το τι ακριβως μιλαω http://epikaira.files.wordpress.com/2010/01/f254_entheto.pdf Οσο για τους καθηγητες , εχω να σου πω οτι περαν ολοκληρου χρονικου που διατηρω 20 χρονων γεματο εμπειριες επικοινωνω με απειρους καθηγητες που με λατρευουν, λαβαινω την ενημερωση απο το ηλεκτρονικο τους φορουμ και ο ιδιος ο πατερας μου μετα την κατοχη στην Αθηνα ηταν μεγαλος καθηγητης στο Μαιαμι το 50, ενω εχει κτισει πανεπιστημιο και σχολεια στην Ελλαδα. Η σχεση που εχω με την Ελληνο-Αμερικανικη Ακαδημια ειναι στενοτατη και αυτο που λεω ειναι κατι που οι ιδιοι παραδεχονται αλλα δε θελω να επεκταθω αλλο γιατι δε θα τελειωσω ουτε σε δεκα μερες. Το προβλημα συμπεριφορας που εχουνε ειναι ιστορικα δημογραφικης φυσης ( θεση-πτυχιο = μορφωση ενω δεν ειναι ).Το αφηνω για καποια αλλη μερα, υποσχομαι ομως να μαθει ο Ελληνισμος στην Ελλαδα τι μεγαλα καθαρματα που ειναι. ) Σε ολα απεξω, σε ολα τα δυσκολα τραβανε τις ουρες τους απο δειλια καθαρη ). Αυτο που λες ειναι ασχετο μ αυτο που λεω ( δεν εκρινα ποσο καλοι καθηγητες ειναι στο μαθημα τους ), τελος αυτο που λες για την γλωσσα ειναι ad hominem και δε προκειται να απαντησω σε καποιον που φοβαται να γραψει ακομη και το ονομα του ! Για αυτα που σου εδωσα, αυτο ας ειναι η τιμωρια σου φιλαρακο απο Νεα Υορκη.
Ένας Έλληνας τρίτης γενιάς στην Νέα Υόρκη
03/12/2010 05:11
@Νίκο Νικολαίδη
Θα ήθελα μερικές διευκρινίσεις σχετικά με αυτά που γράφεις.]

1. Βάσει ποιών στοιχείων κακοχαρακτηρίζεις τους Έλληνες που σπουδάζουν στην Αμερική; Εάν υπάρχουν επίσημά στοιχεία κάπου θα ήθελα πολύ να τα δω. Γενικεύσεις, ατεκμηρίωτα σχόλια, απόψεις και χαρακτηρισμοί είναι άτοπα, άδικα και απρεπή. Για κάθε κακομαθημένο Έλληνα φοιτητή που αναφέρεις, θα μπορούσα να σου δείξω δύο τελείως διαφορετικούς Έλληνες φοιτητές από αυτούς που εσύ έτυχε να γνωρίσεις.

Είχα Έλληνες συμφοιτητές με πλήρες πανεπιστημιακό ωράριο που εργάζονταν σε δύο δουλείες για να τα βγάλουν πέρα, μιας και δεν ήθελαν να επιβαρύνουν τους γονείς τους. Τέτοια παιδιά σίγουρα δεν μπόρεσαν να περάσουν μέσα από τους φακούς που εσύ φοράς.

2. Βάσει ποιών στοιχείων συμπεραίνεις ότι η Ελληνο-Αμερικανική κοινωνία είναι τριτοκοσμική και έχει κάκιστο ιματζ; Τέτοιου είδους ατεκμηρίωτα σχόλια θα μπορούσαν και πάλι να χαρακτηρισθούν σαν άτοπα, άδικα, απρεπή και αλαζονικά. Εσύ φυσικά θα αποτελείς φωτεινή εξαίρεση μέσα σε αυτή την τριτοκοσμική κοινωνία!

3. Βάσει ποιών στοιχείων χαρακτηρίζεις τους Έλληνες στην Ελλάδα κοινωνικά ακαλλιέργητους και κλεφτοψωμάδες; Έλεος πια!

4. Λυπούμαι για τον τρόπου που περιγράφεις τους Ελληνο-Αμερικανούς καθηγητές. Βάσει ποιών στοιχείων αυτή η γενίκευση; Εγώ είχα περίφημους Έλληνο-Αμερικανούς καθηγητές που οι εντυπώσεις που έχουν για τους Έλληνες στην Ελλάδα και την Ελλάδα είναι απείρως καλλίτερες από τις δικές σου που τους χαρακτηρίζεις κλεφτοψωμάδες , και κοινωνικά ακαλλιέργητους.

Τέλος, σαν τρίτης γενιάς Έλληνας (και υπερήφανος γι’ αυτό), από τα λίγα Ελληνικά που έμαθα στα Ελληνικά σχολεία της Νέας Υόρκης, το λεξικό του Δίβρη, τους παππούδες μου, τους Έλληνες συμφοιτητές μου, και πάνω απ’ όλα από τους εξαιρετικά άξιους Έλληνες δασκάλους μου, γνωρίζω ότι υπάρχουν πανέμορφες Ελληνικές λέξεις αντίστοιχες του ακτιβισμός, ίματζ, κονσένσους και ελίτς που εσύ ο Έλληνας χρησιμοποιείς; Και επί τη ευκαιρία, η λέξη ελίτ είναι άκλητη και δεν έχει πληθυντικό.

Ένας Έλληνας τρίτης γενιάς στην Νέα Υόρκη.
Νικος Νικολαιδης - Σαν Φρανσισκο
03/12/2010 00:53
Ποσοι Ελληνες γνωριζουν τον Μιχαλη Δερτουζο ; Εδω στην ομογενεια, απειροελαχιστοι. Στην Ελλαδα ποσοι τον γνωριζουνε ; Αν δεν υπηρχε ο Δερτουζος ισως να μην υπηρχε το διαδικτυο, σιγουρα το "Ελληνικο επιστημονικο χωριο" του ΜΙΤ, και αρα το παιδακι πιο πανω, ο Κωστας. Θα ηθελα να διαφοροποιηθω λιγακι και στο ζητημα του πατριωτισμου. Τα περισσοτερα παιδια που πανε να σπουδασουνε απο την Ελλαδα στην Αμερικη ( που εχω γνωρισει και εχω γνωρισει δεκαδες αν οχι εκατονταδες τα τελευταια 20 χρονια, πολλα απ αυτα PHDs ) δε τους καιγεται καρφακι για την Ελλαδα. Ειναι αλλαζονες, ιδιοτελεις, γενικως κακοι χαρακτηρες. Ειτε γινονται ενα με την Αμερικανικη κοινωνια, ειτε δημιουργουν μια μικρη κλικα με 3-5 συμπατριωτες με σκοπο να περασουν οσο το δυνατον καλυτερα εως οτου ερθει η ωρα να γυρισουνε στην Ελλαδα να το παιζουν μορφωμενοι ( και κοσμογυρισμενοι )σε Ελληνες που δεν ειχαν την οικονομικη δυνατοτητα να πανε στο εξωτερικο να σπουδασουν, ετσι ωστε να πιασουν καμια δουλεια οπου και οπως μπορουνε ( εαν δε βρουν, βριζουν την Ελλαδα λες κι αυτοι δεν ειναι Ελληνες !!! ). Εξ αυτου και παιδια σα τον Κωστα δεν εχουν ΚΑΜΙΑ σχεση με την μη-ακαδημαικη Ελληνο-Αμερικανικη κοινοτητα ( η οποια ειναι τριτοκοσμικη και εχει κακιστο ιματζ στην Αμερικη ). Που λοιπον ειναι ο πατριωτισμος αυτων των νεων ; Μια σοβαρη δικαιολογια ειναι φυσικα η πιεση που δεχονται απο τα σπιτια τους να εξαργυρωσουνε την οικονομικη επενδυση της οικογενειας, αφου οντως μια φτωχη χωρα οπως η Ελλαδα, δεν εχει την πολυτελεια να κανει κοινωνικους ακτιβισμους περαν απο το να σιγουρεψει ψωμι στο δικο της τραπεζι που πολλες φορες συλλαμβανετε στο να κλεβεις ψωμι ( και χρονο, και ενεργεια, και χρημα ) απο τον συμπατριωτη σου ! Αλλα το γεγονος παραμενει : παιδια τετοια και κυριως οι ελεεινοι Ελληνο-Αμερικανοι καθηγητες μας εχουν την Ελλαδα γραμμενη στα παλια τους τα υποδηματα ( και στο λενε κιολας ! ). Τωρα σε οτι αφορα την κατασταση των Ελληνικων πανεπιστημιων που αναφερει ο ο φιλος πικις, θα πρεπει να κυτταξουμε το εκπαιδευτικο συστημα, την ελλειψη γενικης παιδειας, την κριση της Ελληνικης οικογενειας και την απιστευτη ελλειψη "διανοητικης κομσοπολιτικοτητας" που μαστιζει τον μεσο Ελληνα, το γεγονος οτι δεν ειμαστε το κεντρο του κοσμου πλεον και η ζωη μας, οι σκεψεις και οι πραξεις μας θα πρεπει να εναρμονιστουν με τα παγκοσμια γενομενα οχι μοναχα με το τι συμβαινει στην Ελλαδα ( Οχι με ταξιδια, αλλα με διαβασμα ). Ποσοι Ελληνες γνωριζουν πχ οτι η αυξηση οδηγων αυτοκινητου στην Κινα επηρεασε αν οχι εν μερει δημιουργησε την κτηματομεσιτικη κριση στην Αμερικη το 2008 η οποια με τη σειρα της επηρεασε αρνητικα κατα 20% την Ελληνικη οικονομια μας στους τομεις του τουρισμου και της ναυτιλιας ; Αν τα παιδια μας ( και κυριως οι ενηλικες ) διαβαζανε τι γινεται στον κοσμο πολλα απ αυτα για τα οποια διαπληκτιζομαστε θα παιρνουσαν σε δευτερη μοιρα δημιουργοντας προοδευτικα κονσενσους παντου, αρα και στην παιδεια. Ειναι καπως ειρωνικο οτι πρεπει να σεβομαστε ενα πλουσιοπεδο σα τον Κωστακη ετσι ωστε παιδια πιο ταλαντουχα απ αυτον που ζουνε στην Ελλαδα να αποκτησουν καποια κατανοηση προς τα που πηγαινουμε και να παρουν σωστες επαγγελματικες αποφασεις. Κι ο πατριωτισμος, αν ειναι να εξασκειται σωστα, απο κει πρεπει να περασει. Και χωλαινουμε πολυ. Δεν υπαρχουν κωδικες επικοινωνιας, μονο ελιτς και προσωπικοτητες. Κυτταξτε και θα το δειτε.
Antonis Mpalis
02/12/2010 23:53
Συγχαρητήρια στον Κ. Γραμμάτη διότι προσφέρει με τις εφευρέσεις του στην ανθρωπότητα.
.
Συγχαρητήρια !!!
02/12/2010 22:39
Και να σκεφτεί κανείς ότι το πρώτο του πτυχίο είναι της Φιλολογίας !

Ευχαριστούμε !!
Leo M., Chicago
02/12/2010 21:45
@Stam ... Ο κοσμος και η επιστημη προχωρησε απο ανθρωπους που δεν σκεφτοντε γραμμικα φιλε μου αλλα σε πολλες διαστασεις. Αμα περιμεναμε πρωτα να λυσουμε τα προβληματα που αναφερεσαι, θα χαναμε τον μπουσουλα απο πολλες αλλες πλευρες. Το ιντερνετ ειναι μια απο αυτες. Συνιστω ΑΝΤΙΛΟΓΟ οταν υπαρχει λογος και σκεπτικο. Οχι αντιλογο για να εχουμε να πουμε κατι. Δεν χρειαζετε να εχουμε γνωμη για ολα. Δεν τα ξερουμε ολα. Regards, Leo M., Chicago
Leo M., Chicago
02/12/2010 21:41
Πολλοι εδω μεσα εχουν χασει το νοημα των γραφομενων της Angela Morris. Η γυναικα λεει οτι ο επιστημονας του ΜΙΤ ειναι Ελληνας της ομογενειας. Η ομογενεια αγαπαει την Ελλαδα και αυτο φαινετε στο οτι μεγαλωνουν τα παιδια τους με Ελληνικη συνειδηση. Τα υπολοιπα περι Τζεφρυ, πατριωτες που μιλουν η δεν μιλουν Ελληνικα, Αλβανοι Ελληφωνοι πατριωτες κλπ ειναι παπαριες. Το αιωνιο προβλημα του Ελληνα ειναι ο αντιλογος οταν δεν υπαρχει λογος για αντιλογια. Leo M., Chicago
12
02/12/2010 21:35
Μια μικρη λεπτομερεια, οτι το ασυρματο internet τροποποιει γενετικα το DNA των δεντρων (και φυσικα εχει ακι αλλες συνεπειες αυτη η ακτινοβολια) συμφωνα με μελετη Σουηδων επιστημονων του λεει κατι;;;
maria likaki
02/12/2010 17:42
agapite kurie an mporeite na metaferete stin efimerida sas parakalo to ekseis:
sto internet stin ameriki otan o kathenas grafei tin idea tou exoun duo xerakia stin akri kai ta patas ena prassino kai ena kokkino gia thetikes kai arnitikes gnomes tou kathe sxoliou !!!
an einai polles oi arnitikes dld oi kokkines gnomes tote to sxolio sbinete !!!!
einai kai eugeniko pros auton pou grafete to sxolio kai einai kai apo ton idio ton kosmo !!!!den peftei sti logokrisia tis efimeridas alla tou kosmou !!!
euxaristo polu
sugnomi gia ta grammata sas grafo apo ameriki kai to pluktrologio mou einai mono me agglikous xaraktires
kai pali euxaristo gia to xrono sas !!!
dimosthenis andreadis
02/12/2010 15:12
Μπορει να μην ειναι φαγητο η φαρμακα,ειναι ομως μια προσφορα σεβαστη.
Angela Morris
02/12/2010 14:24
Αυτο το παιδι ειναι τα παιδια μας στην Ομογενεια Αμερικης. Δεν ειναι Ελληνας? Τοτε γιατι αποκαλει τον εαυτο του ως Ελληνας? Δηλαδη εσεις εισαστε Ελληνες? Παντοτε φωναζουμε οτι ειμαστε Ελληνες και εχουμε καταφερει και τα παιδια μας. Δεν περημενουμε τιποτα απο εσας, αλλα και να μειλατε ετσι για ενα παλικαρι της Ομογενειας ειναι ντροπη σας. Που να ξερετε τι περναμε ως γονεις να τα πεισουμε οτι ειναι Ελληνες και να αγαπουν την συμερινη Ελλαδα. Οσο για τα Ελληνικα μου πρωτου πεταξετε την κοτσανα σας ειναι απο το 1967, απο το δημοτικο σε ενα χωριο. Εσεις εχετε πουλησει την Ελλαδα μαζι με τον Τζεφρη και τις αλλες οικογενειες. Εισαστε Ευρωπαιοι? Τα παιδια σας θα φειγουν στο μελον, οταν πραγματι αρχησει, η τυρανεια της Ευρωπης, και οταν ελθουν στην Ομογενεια Αμερικης, Καναδα και Αυστραλιας πρωτοι εμεις θα τους αγκαλιασουμε. Αγγελικη *προσεχτε το στοματακι σας
mystery
02/12/2010 13:24
Ας προσπαθήσουμε όλοι μας να γίνουμε λίγο καλύτεροι. Ας αποβάλουμε την κουλτούρα του μηδενισμού και ας επικεντροθούμε στην προσπάθεια. Συνχαρητήρια στο παιδι.
Γιάννης Θ.
02/12/2010 12:45
Το οτι κάποιοι μιλάνε ελληνικά δεν σημαίνει οτι είναι και πατριώτες. Αν δεν κάνω λάθος αυτοί που φέρανε σε αυτό το μαυρο χάλι την πατρίδα μας ελληνικά μιλάνε. Ξέρω πολλούς ΕΛΛΗΝΑΡΕΣ που είναι ντροπή για την Ελλάδα.
pikis@gmail.com
02/12/2010 12:41
Αν το παλικάρι ήταν στην Ελλάδα το πολύ να έκανε καμιά εργασία για Καθηγηταρά και να του έδιναν 200 ευρώ το μήνα! Άσε που θα τον έπιαναν οι συνδικάλες φοιτητές να τον αφυπνίσουν ότι υπηρετεί το κεφάλαιο και αυτό είναι ΚΑΚΟ! Μπορεί σε κάποια κατάληψη να του έσπαγαν τον υπολογιστή και τον εξοπλισμό στο όνομα της δωρεάν παιδείας! Σταματήστε να ψάχνετε Έλληνοαμερικανούς παιδιά θαύματα και κοιτάξτε εδώ πόσα παιδιά πάνε χαμένα λόγω ηλιθιότητας του κράτους. Όσο αφορά την πρόσβαση στο internet, εδώ ακόμα είμαστε Ζιμπάμπουε. Σου τάζουν λαγούς με πετραχήλια και στο τέλος διαπιστώνεις ότι πληρώνεις αέρα κοπανιστό (όπως στα διόδια). Η TELLAS έκανε 2 μήνες να μου βάλει γραμμή (σε πυκνοκατοικημένο προάστιο της Αθήνας, όχι στο Κακοσάλεσι) και μετά μου λέτε για broad band στην Αφρική και τρίχες κατσαρές.
Stam
02/12/2010 12:26
ΟNE VACCINE PER CHILD...ONE BOTTLE OF WATER PER CHILD...ONE DAY LESS ABUSE PER CHILD...και οχι one laptop per child...intenet access....πρωτα πρεπει να φας...να πιεις καθαρο νερο...να αντιμετωπισεις τις αρρωστιες...να χτισεις δυνατο σωμα και μετα να ανοιξεις βιβλια και ποσο μαλλον το internet...σκεφτητε να μπαινουν στο διαδυκτιο και να βλεπουν banner του MacDoanlds, του Evian, πανες βρακακια και κρεμες για το προσωπο...

Να υποθεσω οτι ο "Ελληνας" ειναι ο επικεφαλης της ομαδας και γι''αυτο αναφερεται μονο αυτος και κανενα αλλο μελος της ομαδας...
JOhn Fistikis
02/12/2010 09:25
Πιο Ελληνας ειναι ενας Αλβανός που μιλαει ελληνικά, παρα ενας Ελληνο-αμερικάνος που μεγάλωσε στην Αμερική και δεν ξερει να πεί ουτε "καλημέρα".
Ψυλλιάκου Μαίρη
02/12/2010 08:58
Αν θρέψεις το μυαλό σου θα βρει τον τρόπο να σε σώσει από την πείνα. Το παλικάρι είναι "άνθρωπος" με τις ιδιότητες που θα πρέπει να χαρακτηρίζουν το είδος μας. Έχει όραμα, ικανότητες αλλά βρίσκει και λύσεις, ούτε κλαίει η μοίρα του, ούτε περιμένει να τον σώσουν άλλοι. Και μοιράζει το μεγαλείο του και στους υπόλοιπους.
Nikos G
01/12/2010 17:27
Καλο το οραμα, η γνωση ειναι δυναμη, αλλα που θα βρουν το χρονο και δυναμη οι Αφρικανοι και αλλοι λαοι που δουλευουν σαν δουλοι απο το πρωι μεχρι το βραδυ για να φερουν ενα πιατο φαι στο σπιτι τους. Τι να το κανουν το λαπτοπ και το ιντερνετ στην Αιτη τωρα που πεθαινουν σαν τα σκυλια στους δρομους απο την χολερα και την πεινα, με την γνωση δεν γεμιζεις το αδειο το στομαχι.
Ελενη Φέρρη
01/12/2010 15:20
Υποκλίνομαι σε τέτοια μυαλά π[ου έχουν υπερβει τα καγκελα...