Λιγότερο τσιµέντο στον Βοτανικό

Μικρότερο το εµπορικό κέντρο και περισσότερος χώρος για πράσινο

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Προκόπης Γιόγιακας , prok@dolnet.gr   | ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 23/11/2010 07:00 |
 Λιγότερο τσιµέντο στον Βοτανικό

∆εν κατασκευάζονται το πολυλειτουργικό κέντρο του ∆ήµου Αθηναίων ούτε το γήπεδο µπάσκετ του Παναθηναϊκού, ενώ µικρότερο θα είναι και το εµπορικό κέντρο στον Βοτανικό.

Αυτό προβλέπεται στη νοµοθετική ρύθµιση του υπουργείου Περιβάλλοντος για το πρόγραµµα της ∆ιπλής Ανάπλασης (γήπεδο του ΠΑΟ και η ανάπλαση της Λεωφόρου Αλεξάνδρας). Η δηµόσια διαβούλευση που άρχισε χθες θα διαρκέσει έως τις 6 ∆εκεµβρίου.

Στόχος της νέας πρότασης του ΥΠΕΚΑ είναι η µείωση της συνολικής δόµησης στην περιοχή κατά 66.000 τ.µ. – µείωση της δόµησης κατά 60% σε σχέση µε τα όσα προέβλεπε η ρύθµιση Σουφλιά – και αύξηση των χώρων πρασίνου κατά 30.000 τ.µ. Σύµφωνα µε τα όσα προβλέπονται, µειώνεται ο συντελεστής δόµησης του εµπορικού κέντρου από 1,6 σε 1,2. Η µείωσή του είχε γίνει γνωστή ήδη από τον περασµένο Μάρτιο, όταν η υπουργός Περιβάλλοντος κ. Τίνα Μπιρµπίλη είχε καταθέσει συµβιβαστική πρόταση (µετά το «όχι» του Συµβουλίου της Επικρατείας στις εµπορικές χρήσεις του Βοτανικού), µε την οποία µειώνεται η έκταση του εµπορικού κέντρου του κ. Βωβού κατά περίπου 17.000 τ.µ. Με τη νοµοθετική ρύθµιση ξεκαθαρίζει και το θέµα των θέσεων στάθµευσης. Οπως επισηµαίνεται, «οι θέσεις στάθµευσης που προορίζονται αµιγώς για τις ανάγκες των αθλητικών εγκαταστάσεων περιορίζονται σε περίπου 450, από τις οποίες οι 300 τοποθετούνται κάτω από το γήπεδο ποδοσφαίρου».

Με βάση τη ρύθµιση µειώνονται οι εµπορικές χρήσεις του νέου γηπέδου (η µείωση αντιστοιχεί στη δόµηση που θα καταλάµβανε το γήπεδο µπάσκετ το οποίο καταργείται). Ενσωµατώνονται στο κτίριο του γηπέδου και στο εµπορικό κέντρο οι εµπορικές χρήσεις του γηπέδου, οι οποίες είχαν σχεδιαστεί εκτός του κελύφους του γηπέδου, ενώ αυξάνονται κατά 50% οι αθλητικές χρήσεις του Ερασιτέχνη µε ταυτόχρονο περιορισµό κατά το ήµισυ της κάλυψης της εγκατάστασης – οι χρήσεις ανέρχονται συνολικά σε 7.500 τετραγωνικά µέτρα.

Σύµφωνα µε τα όσα αναφέρονται στο πρόγραµµα της διπλής ανάπλασης για τον Βοτανικό και τη Λεωφόρο Αλεξάνδρας, «απαραίτητη προϋπόθεση για την έκδοση άδειας λειτουργίας των αθλητικών εγκαταστάσεων – πλην του γηπέδου στον Ελαιώνα – είναι η έκδοση της άδειας κατεδάφισης των υφισταµένων αθλητικών εγκαταστάσεων στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας.

Στην περίπτωση που δεν ολοκληρωθεί η κατεδάφιση σε διάστηµα 12 µηνών, καθώς και στην περίπτωση που δεν ολοκληρωθεί το πρόγραµµα της ανάπλασης στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας σε διάστηµα 24 µηνών από την έκδοση της άδειας κατεδάφισης ανακαλείται η άδεια λειτουργίας των αθλητικών εγκαταστάσεων στον Ελαιώνα». Οπως επισηµαίνεται από το ΥΠΕΚΑ, «µε την προτεινόµενη ρύθµιση επιδιώκεται: η αποµάκρυνση των εγκαταστάσεων του Παναθηναϊκού από την περιοχή της Λεωφόρου Αλεξάνδρας και η µετατροπή της έκτασης σε υπερτοπικό πόλο πρασίνου και αναψυχής».

Οι αντιδράσεις
«Η νέα ρύθµιση του ΥΠΕΚΑ είναι όχι µόνο περιβαλλοντοκτόνα και αντικοινωνική αλλά και αντισυνταγµατική», επισηµαίνεται µεταξύ άλλων, σε ανακοίνωση της Επιτροπής Πολιτών για τη ∆ιάσωση του Ελαιώνα. «Επιχειρείται παράλληλα για ακόµη µια φορά η παράκαµψη του Συµβουλίου της Επικρατείας καθώς το προβλεπόµενο νέο Π.∆. θα αφορά δευτερεύοντα ζητήµατα, ενώ τα κύρια ζητήµατα των χρήσεων γης και των συντελεστών δόµησης καθορίζονται µε τη νοµοθετική ρύθµιση».

ΕΚΤΟΣ ΤΟ ΓΗΠΕ∆Ο ΜΠΑΣΚΕΤ
∆εν θα κατασκευαστούν το γήπεδο µπάσκετ του Παναθηναϊκού και το πολυλειτουργικό κέντρο του ∆ήµου Αθηναίων

Ικανοποιηµένος ο Παναθηναϊκός

ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΜΕΝΟΙ είναι στον Παναθηναϊκό από το νοµοσχέδιο που κατατίθεται για διαβούλευση και από τις ρυθµίσεις που έχουν γίνει, καθώς εισακούστηκαν οι προτάσεις τους. ∆ύο είναι τα σηµαντικά και βασικότερα στοιχεία στα οποία στέκεται ο Παναθηναϊκός και τα οποία είχε ζητήσει στις συναντήσεις µε τους αρµόδιους φορείς:

1. Συµπεριλαµβάνεται ο όρος περί µη κατεδάφισης της Λεωφόρου Αλεξάνδρας µέχρι την κατασκευή και την έκδοση της άδειας λειτουργίας των αθλητικών εγκαταστάσεων.

2. Συµπεριλαµβάνεται η υποχρέωση κατασκευής των αναγκαίων κοινόχρηστων έργων και δικτύων υποδοµής.

6
Θοδωρης
25/11/2010 13:24
Δηλαδή για να καταλάβω... αρέσει σε καποιους η εικονα του βοτανικου όπως ειναι τώρα? Ή μήπως νομίζουν ότι αν δεν γίνει το γήπεδο , στη θεση του θα δημιουργηθεί μία όαση πρασίνου με τρεχουμενα νερά, σπάνια ειδη πουλιών και άγρια βλάστιση? Α ρε βρεγμένη σανίδα που σας χρειάζετε... Ελληναρες....
DK
24/11/2010 17:03
το πραγματικό μητροπολητικό πάρκο δεν πρέπει να γίνει στο Ελληνικό αλλά στην περιοχή μεταξύ Ιεράς Οδού και Πέτρου Ράλλη. Η περιοχή είναι τεράστια και μέσα στο κέντρο του τσιμεντένιου ιστού. Όχι όπως το Ελληνικό που είναι στη θάλασσα και στην ουσία στα περίχωρα της Αθήνας. Αλλά δεν το πολυδιαφημίζουν υποθέτω γιατί είναι το τελευταίο φιλέτο στο κέντρο της Αθήνας και έχει να πέσει πολύ χρήμα. Βέβαια αυτό που δεν καταλαβαίνουν αυτά τα "συμφέροντα"είναι ότι με το να υποβαθμίζουν συνεχώς την Αθήνα πέφτουν οι αξίες των σπιτιών και έτσι χάνουν λεφτά. Αλλά δυστυχώς οι έλληνες επενδυτές συνήθως σκέφτονται κοντόφθαλμα για την αρπαχτή. Το έχουμε στο αίμα μας. Δεν σκεφτόμαστε μακριά. Έτσι είναι η κουλτούρα μας. Αν ήταν Αγγλία, θα έφταχναν ένα τεράστιο πάρκο και από την αναβάθμηση των γύρω περιοχών θα έβγαζαν τεράστια ποσά. Αλλά αυτό θέλει επένδυση με κότσια και γνώση που δεν την έχουν οι κλεφτοκοτάδες.
evans petrou
24/11/2010 15:40
ο βοτανικος τους πειραξε...για το καραισκακη δεν μιλησε κανεις...Για ΑΕΚ που θελει φιλαδελφεια μουγκα παλι...α ρε ελλαδαρα με τους ελληναραδες που αντιδρουν οποτε και οπου πεσει μιζα πρωτα
votanikos
24/11/2010 14:49
"Κατω τα χερια από τους κορμοράνους και το παρθενο δάσος του βοτανικού!!"
Κ.ΜΑΝΩΛΙΔΗΣ
24/11/2010 09:44
Λιγώτερο τσιμέντο στον Βοτανικό! Όχι τζαμί στον Βοτανικό! Φτιάξτε το σε κάνα αυχένα της Πίνδου!
Χλαπάτσας
24/11/2010 08:02
Η Αθήνα έχει το ΟΑΚΑ για τον Παναθηναϊκό. Αρκετό τσιμέντο έχει αυτή η κακάσχημη πόλη. Μας χρυσώνουν το χαπάκι ονομάζοντας το τσιμέντωμα στον Βοτανικό "διπλή ανάπλαση". Γήπεδο, εμπορικό κέντρο κλπ κλπ και στη μέση 2-3 γλάστρες και λίγο γκαζόν για πάρκο.