Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ

Ο λαός θα αποφασίσει: σταθερότητα ή περιπέτειες

Ο Πρωθυπουργός μιλάει στα «ΝΕΑ»

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ: ΓΙΩΡΓΟΣ ΧΡ. ΠΑΠΑΧΡΗΣΤΟΣ   | ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 06/11/2010 07:00 |
 Ο λαός θα αποφασίσει: σταθερότητα ή περιπέτειες
Ο Πρωθυπουργός στο γραφείο του στο Μαξίμου με τον Γιώργο Παπαχρήστο

Σταθερότητα ή περιπέτειες είναι το διακύβευμα των εκλογών επί του οποίου θα αποφασίσει ο λαός, ξεκαθαρίζει με αποκλειστική του συνέντευξη στα «ΝΕΑ» ο Πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου. Και καταγγέλλει την αντιπολίτευση για δημαγωγία και λαϊκισμό και ότι το μόνο που τη νοιάζει είναι να υποστηρίξει αύριο το βράδυ ότι «ηττήθηκε το ΠΑΣΟΚ» και πως «η κυβέρνηση απώλεσε τη νομιμοποίηση συνέχισης της πολιτικής της».

Ενα 24ωρο πριν από τις αυριανές κρίσιμες εκλογές, ο Πρωθυπουργός δεν αφήνει κανένα περιθώριο για παρερμηνείες σχετικά με τις προθέσεις του: εάν το αποτέλεσμα των εκλογών συνιστά αποδοκιμασία της κυβερνητικής πολιτικής, το επόμενο βήμα είναι πρόωρες εκλογές το συντομότερο δυνατόν. «Υπογραμμίζω με κάθε έμφαση», δηλώνει, «ότι οι πολίτες έχουν την ευκαιρία να δώσουν μια ξεκάθαρη απάντηση για την πορεία της χώρας: μπροστά με σταθερότητα και αυτονόητες αλλαγές ή πίσω με περιπέτειες;».

Ο κ. Παπανδρέου τονίζει ότι «δεν μπλοφάρει, αλλά ούτε και είναι οι εκλογές πρώτη του επιλογή», αποσαφηνίζει όμως ότι καθοριστική σημασία για τις αποφάσεις του θα είναι «το μήνυμα της κάλπης και ιδιαίτερα αυτό της πρώτης Κυριακής για τις περιφέρειες». Δηλώνει δε με τρόπο που δεν επιδέχεται αμφισβητήσεις ότι μοναδικό του κριτήριο θα είναι το αν κινδυνεύει η σταθερότητα της χώρας.

Στη συνέντευξη που ακολουθεί, ο Πρωθυπουργός απαντάει με σκληρό τρόπο στη Νέα Δημοκρατία και τον Αντώνη Σαμαρά που τον κατηγορούν ότι προετοιμάζει την έξοδό του από τη διακυβέρνηση της χώρας και υπογραμμίζει ότι «δεν φυγομαχεί, δεν δραπετεύει από τα προβλήματα, ούτε λιποτακτεί από αυτά» όπως έκανε η Νέα Δημοκρατία.

Στην ολομέτωπη επίθεση που εξαπολύει κατά του κ. Σαμαρά, χαρακτηρίζει «μνημείο πολιτικού κυνισμού» τη στάση του να παριστάνει από τη μία τον αδιάλλακτο και από την άλλη να είναι έτοιμος να εγκαταλείψει αυτή τη στάση με αντάλλαγμα μια κυβερνητική καρέκλα, έστω και στη λογική της συμμετοχής σε μια κυβέρνηση εθνικής συνεννόησης. Και σχεδόν περιφρονητικά σημειώνει «αλλά τι να πει κανείς για κάποιον που διατείνεται ότι μπορεί να μηδενίσει το έλλειμμα σε έναν χρόνο».

Ο Πρωθυπουργός παραδέχεται ότι στη διαχείριση της κρίσης έγιναν «και λάθη» ενώ διαβεβαιώνει ότι δεν έχει κρυφή ατζέντα για τον επόμενο χρόνο και πως δεν θα πάρει άλλα μέτρα τα οποία θα επιβαρύνουν μισθωτούς και συνταξιούχους, χαρακτηρίζοντας «παραφιλολογία» όσα διακινούνται σχετικά.

Κύριε πρόεδρε, γιατί μια αυτοδιοικητική ψήφος που θα έκρινε τις μεγάλες αλλαγές στο κράτος με βάση τον «Καλλικράτη» κατέληξε να κρίνει το μέλλον της χώρας;

Ορθά διατυπώνετε την απορία αυτή. Περιφερειακές και δημοτικές εκλογές έχουμε και αυτό θα έπρεπε να είναι το κύριο ενδιαφέρον τους, οι αλλαγές στο κράτος, τα πρόσωπα που θα τις υπηρετήσουν. Δυστυχώς όμως οι δυνάμεις της αντιπολίτευσης, και κυρίως η Ν.Δ., είχαν άλλους στόχους. Χωρίς ίχνος ενδοιασμού θεώρησαν, εδώ και μήνες, ότι οι αυτοδιοικητικές εκλογές ήταν μια καλή ευκαιρία να λαβώσουν την εθνική μας προσπάθεια. Να υπερθεματίσουν σε λαϊκισμό, να διαγκωνιστούν σε δημαγωγία, με αποκλειστικό στόχο να «ζεματίσουν» την κυβέρνηση, όπως οι ίδιοι λένε. Σε τελική ανάλυση να πλήξουν όχι εμάς αλλά την προσπάθεια που κάνει η χώρα. Δυστυχώς, απέδειξαν ότι το μόνο που τους νοιάζει είναι το κομματικό ταμείο το βράδυ των εκλογών.

Δεν σεβάστηκαν την κρισιμότητα της κατάστασης της χώρας, την ώρα που πρέπει να δίνουμε καθημερινά απαντήσεις σε ένα άκρως εχθρικό διεθνές περιβάλλον, μια κατάσταση για την οποία μάλιστα φέρουν την καθοριστική ευθύνη. Δεν σεβάστηκαν το γεγονός ότι εμείς είμαστε σε συναγερμό και δίνουμε όλοι έναν τιτάνιο αγώνα για να βγάλουμε τη χώρα από την πιο δύσκολη κατάσταση που βρέθηκε ποτέ στη μεταπολίτευση. Δεν σεβάστηκαν τις θυσίες και τους κόπους του ελληνικού λαού για να διορθωθούν λάθη ετών, για να αποτραπεί η κατάρρευση. Τελικά δεν τους νοιάζει η αλλαγή του κράτους, το πώς θα κάνουμε καλύτερη τη χώρα μας, το αν θα εκλεγούν ικανοί δήμαρχοι. Το μόνο που τους νοιάζει είναι να πουν το βράδυ των εκλογών ότι ητ

«Ηταν χρέος μας να απαντήσουμε σε όσους δεν τους νοιάζει αν αποσταθεροποιείται η χώρα»
τήθηκε το ΠΑΣΟΚ, άρα τελικά ότι ηττήθηκε η προσπάθεια που κάνουμε για να βγάλουμε τη χώρα από το μεγάλο αδιέξοδο. Και ότι η κυβέρνηση απώλεσε τη νομιμοποίηση συνέχισης της πολιτικής τηςαυτό θέλουν να πουν. Ωστόσο, η προσπάθεια που κάνουμε δεν είναι του ΠΑΣΟΚ, είναι της χώρας. Ηταν χρέος μας να απαντήσουμε σε όσους δεν τους νοιάζει αν αποσταθεροποιείται η χώρα. Ποιοι θα πληρώσουν αν τεθούν σε κίνδυνο οι μέχρι τώρα κόποι και θυσίες του λαού; Δυστυχώς, προτάσσουν το μικροκομματικό τους όφελος. Σε αυτούς απαντάμε, σε όσους παίζουν ανεύθυνα με τις τύχες της χώρας, ακριβώς όπως έκαναν και όταν ήταν κυβέρνηση.

Ηταν και είναι υποχρέωσή μας να αποκαλύψουμε στους πολίτες τις συνέπειες του καιροσκοπισμού της Ν.Δ. Να εξηγήσουμε τους υπαρκτούς κινδύνους. Το τι πραγματικά διακυβεύεται στις εκλογές αυτές.

Πώς μπορεί να συνδέεται η εκλογή, ή μη, του κ. Σγουρού με το αν η χώρα θα συνεχίσει την προσπάθεια για να αποφύγει τη χρεοκοπία ή αν θα επιστρέψει στο παρελθόν;

Στο ερώτημά σας πρέπει κατ΄ αρχάς να απαντήσουν όλοι εκείνοι που για μήνες έλεγαν ότι η κυβέρνηση θα κριθεί με βάση το ποιος θα εκλεγεί στη μία ή στην άλλη περιφέρεια και τώρα που θέσαμε το ζήτημα στην πραγματική του διάσταση άρχισαν το αντίθετο τροπάρι: «Μα καλά, αυτοδιοικητικές εκλογές είναι, δεν κρίνεται η κυβέρνηση»! Ασφαλώς, το μέλλον της χώρας δεν επηρεάζεται απλώς από την εκλογή, ή μη, κάποιου μεμονωμένου προσώπου. Θυμίζω όμως ότι εμείς εξαρχής είπαμε ότι οι εκλογές αυτές έχουν ιστορική σημασία για το πώς λειτουργεί το κράτος μας. Με τις εκλογές αυτές μπαίνει σε εφαρμογή ο «Καλλικράτης», μια πραγματική επανάσταση για τις σχέσεις κράτους - πολίτη. Και δεν αρκεί το γεγονός ότι τον ψηφίσαμε στη Βουλή. Μια μεταρρύθμιση δεν υλοποιείται επειδή απλώς ψηφίστηκε ως νόμος. Είναι καθοριστικό να επιλεγούν πρόσωπα που πιστεύουν στον θεσμό, που ενσαρκώνουν την προσπάθεια αλλαγής των σχέσεων του κράτους με τον πολίτη για να την κάνουν πράξη. Με αυτό το κριτήριο δώσαμε τη στήριξή μας σε συγκεκριμένους υποψηφίους και για την Αττική- μια περιφέρεια 4 εκατομμυρίων κατοίκων- στον Γιάννη Σγουρό, που έχει αποδείξει με το έργο του και τη στάση του ότι ξέρει τη δουλειά και την ξέρει καλά.

Ωστόσο, υπάρχει και η γενική πορεία της χώρας. Με τις προσπάθειες του ελληνικού λαού διανύσαμε μεγάλη απόσταση, κατακτήσαμε πολλά και πείσαμε ότι είμαστε πάλι αξιόπιστοι, είμαστε φερέγγυοι. Είμαστε σε έναν ασφαλή δρόμο και κάθε μέρα κερδίζουμε σε εμπιστοσύνη και αξιοπιστία. Το τραπεζικό μας σύστημα ξαναζωντανεύει, έτσι ώστε να μπορέσει να αιμοδοτήσει πάλι την οικονομία.

Είναι όμως σαφές ότι αυτά που χτίσαμε με πολύ κόπο όλοι μαζί, όλοι οι Ελληνες, μπορεί να χαθούν εύκολα αν δεν προσέξουμε. Βλέπουμε πόσο εύκολο είναι η χώρα μας να στοχοποιηθεί και πάλι. Και το χειρότερο που μπορούμε να κάνουμε είναι να δώσουμε σήμα πισωγυρίσματος. Η εμπιστοσύνη προς τη χώρα μας θα εξανεμιστεί και θα μπούμε ξανά σε περίοδο αποσταθεροποίησης. Εχω χρέος να επισημάνω αυτό τον κίνδυνο. Κερδίζουμε μάχες, αλλά δεν κερδίσαμε ακόμη τον πόλεμο. Και οποιοδήποτε σήμα ότι εγκαταλείπουμε τη μάχη, θα μας βάλει και πάλι σε περιπέτειες. Γι΄ αυτό και υπογραμμίζω με κάθε έμφαση ότι στις 7 του Νοέμβρη οι πολίτες έχουν την ευκαιρία να δώσουν ξεκάθαρη απάντηση για την πορεία της χώρας: μπροστά με σταθερότητα και αυτονόητες αλλαγές ή πίσω με περιπέτειες;

Πολλοίαπό την αντιπολίτευση θεωρούν ότι μπλοφάρετε με τις πρόωρες εκλογές. Εσείς, πάλι, εμφανίζεστε αποφασισμένος να τις κάνετε, εάν... Τελικά, τις έχει ανάγκη ο τόπος και γιατί;

Τη δύναμή μου την αντλώ από τους πολίτες γιατί έχω οικοδομήσει μια σχέση εμπιστοσύνης μαζί τους, λέγοντάς τους πάντα την αλήθεια. Δεν μπλοφάρω γιατί αντιμετωπίζω με απόλυτο συναίσθημα ευθύνης τα προβλήματα της χώρας. Και δυστυχώς, τα προβλήματα αυτά δεν είναι μια μπλόφα. Ούτε οι κίνδυνοι είναι μπλόφα! Παραλίγο μάλιστα να συμβεί το μοιραίο, αν δεν είχαμε ματώσει για να το αποτρέψουμε. Αυτοί που προβαίνουν με ευκολία σε τέτοιες κρίσεις, δεν σέβονται τις θυσίες του λαού και είναι οι ίδιοι που θέλουν να μας κάνουν να ξεχάσουμε όχι μόνο ότι η χώρα βρέθηκε στο χείλος της χρεοκοπίας, αλλά και κυρίως τις ευθύνες τους για το ότι φτάσαμε εκεί. Με την ίδια ελαφρότητα αντιμετωπίζουν και την παρούσα κατάσταση. Οχι, κ. Παπαχρήστο, ούτε μπλοφάρω αλλά ούτε βέβαια πρώτη επιλογή μου είναι να πάμε σε εκλογές. Αποκλειστικό μου κριτήριο είναι το συμφέρον της χώρας και των Ελλήνων. Με αυτό το κριτήριο πορεύτηκα, αυτό θα κάνω και τώρα. Και θα ακούσουμε όλοι τον σφυγμό των ελλήνων πολιτών στις 7 του Νοέμβρη. Στη δημοκρατία, αν υπάρχει αδιέξοδο, ο κυρίαρχος λαός είναι αυτός που αποφασίζει για την πορεία της χώρας.

«Δεν μπλοφάρω, δεν φυγομαχώ»
Οι δυνάμεις της αντιπολίτευσης χωρίς ίχνος ενδοιασμού θεώρησαν, εδώ και μήνες, ότι οι αυτοδιοικητικές εκλογές ήταν μια καλή ευκαιρία να λαβώσουν την εθνική μας προσπάθεια
Με τις εκλογές αυτές μπαίνει σε εφαρμογή ο «Καλλικράτης», μια πραγματική επανάσταση για τις σχέσεις κράτουςπολίτη.
Είναι καθοριστικό να επιλεγούν πρόσωπα που πιστεύουν στον θεσμό, που ενσαρκώνουν την προσπάθεια αλλαγής των σχέσεων του κράτους με τον πολίτη για να την κάνουν πράξη.

«Το Μνημόνιο είναι και το μνημόσυνο των πελατειακών πρακτικών»

Γιατί επιμένετε στην εφαρμογή του Μνημονίου όταν η πλειοψηφία των πολιτών, όπως αυτή εκπροσωπείται σχεδόν από το σύνολο της αντιπολίτευσης, είναι κατά του Μνημονίου;

Ηταν αναγκαίο, για να αιμοδοτήσουμε την οικονομία μας που είχε φθάσει στα πρόθυρα της χρεοκοπίας. Το Μνημόνιο είναι και το μνημόσυνο στις πελατειακές πρακτικές του παρελθόντος, ειδικότερα των τελευταίων ετών μιας πελατειακής κυβέρνησης της Ν.Δ. Εμείς όμως, σε αντίθεση με τη Ν.Δ., όχι μόνο σπάμε αυτές τις λογικές, αλλά αναλάβαμε και το πολιτικό κόστος να σώσουμε την Ελλάδα. Δεν δειλιάσαμε μπροστά στις ευθύνες μας. Η Ν.Δ. και φυγομάχησε ως κυβέρνηση και φυγομάχησε ως αντιπολίτευση. Προσωπικά αισθάνθηκα και αισθάνομαι οργή για όσα μας άφησαν και για το πού έφεραν τη χώρα. Αυτό όμως δεν αντιμετωπίζεται με μικροπολιτική δειλία. Ούτε με το να συνεχίζουμε αμετανόητα με πρακτικές που πληρώσαμε πανάκριβα για την αξιοπιστία της χώρας, με το ότι θέλουν να κρύβουν την αλήθεια από τους πολίτες για να συντηρήσουν μια πελατειακή σχέση μαζί τους.

Οσοι δείχνουν το Μνημόνιο ως την αιτία των δεινών που περνάμε σήμερα, ως την πηγή του κακού για όσα ζούμε, απλώς υποκρίνονται και δημαγωγούν. Το Μνημόνιο είναι η κατάληξη και όχι η αφετηρία, το φάρμακο, όχι η ασθένεια, είναι το αποτέλεσμα των προβλημάτων- των εγκλημάτων θα έλεγα- που προηγήθηκαν και όχι το αίτιο της σημερινής δοκιμασίας που περνάμε.

Ποιος λογικός πολίτης θέλει η χώρα μας να έχει εξαρτήσεις και να χρειάζεται Μνημόνια; Πρώτος εγώ θεωρώ απαράδεκτο ότι η χώρα έφτασε εκεί. Και το Μνημόνιο θα το είχαμε αποφύγει αν δεν είχε προηγηθεί η καταστροφική διακυβέρνηση της Ν.Δ. ή αν αυτή είχε επιδείξει αίσθημα ευθύνης απέναντι στη χώρα και είχε προκηρύξει νωρίτερα εκλογές, όπως κατ΄ επανάληψη είχαμε ζητήσει. Αλλά εγκατέλειψαν ατάκτως το καράβι μόνο όταν πίστεψαν ότι η κατάσταση ήταν πλέον μη αναστρέψιμη και ότι η βόμβα θα έσκαγε στα χέρια του ΠΑΣΟΚ. Και σήμερα ζητάνε και τα ρέστα. Αν νοιαζόμαστε, όμως, ειλικρινά για την πατρίδα μας πρέπει να δούμε τι μας οδήγησε στο Μνημόνιο ώστε να μην τα επαναλάβουμε. Οχι να δηλώνουμε απλώς την αντίθεσή μας και να θέλουμε, κατά τα άλλα, να γυρίσουμε εκεί που ήμασταν, στα ίδια. Πρώτοι εμείς παλεύουμε να μην έχουμε ούτε Μνημόνια ούτε επιτηρήσεις. Πώς απελευθερωνόμαστε όμως από αυτά; Με εύκολα λόγια; Οχι. Απελευθερωνόμαστε όσο δουλεύουμε σκληρά, δημιουργικά, καινοτόμα για να δημιουργήσουμε μια καλύτερη χώρα. Αξιόπιστη. Με μια βιώσιμη οικονομία. Αυτά χρειάζονται κόπο, υπομονή και συλλογική προσπάθεια για να γίνουν. Δεν γίνονται με ξόρκια ούτε υπάρχουν εύκολες λύσεις. Μόνο δουλειά και αφοσίωση. Και αυτό κάνουμε και κάναμε παράλληλα τον περασμένο χρόνο, καθώς παλεύαμε να αποφύγουμε την απειλή της χρεοκοπίας.


«Καθοριστικό το μήνυμα της πρώτης Κυριακής»

Τι απαντάτε στην αντιπολίτευση που σας κατηγορεί, επικαλούμενη κυρίως την άνοδο των spreads, ότι υπονομεύσατε ο ίδιος την προσπάθεια που κάνετε για τη χώρα,στον βωμό του κομματικού οφέλους;

Η ανευθυνότητα τους οδηγεί σε κραυγαλέες αντιφάσεις. Από τη μια, θέλουν να χτυπήσουν την πολιτική μας με το αζημίωτο. Από την άλλη, έμμεσα ομολογούν ότι η σταθερή πορεία μας ως χώρας είναι συνυφασμένη με τη συνέχεια της πολιτικής αυτής της κυβέρνησης. Μέσα από τις αντιφάσεις τους, ομολογούν ότι η επιτυχία της πολιτικής μας θα ήταν επιτυχία για τη χώρα. Αυτές οι ευκαιριακές και αντιφατικές πολιτικές όμως βλάπτουν τη χώρα. Καλλιεργούν αντιθέσεις. Καλλιεργούν την παραίτηση του πολίτη, τώρα που τον χρειαζόμαστε ενεργό και δημιουργικό. Ξέρουμε καλά ότι είμαστε στα μέσα μιας μεγάλης προσπάθειας. Κάναμε σημαντικά βήματα για να ανακτήσουμε την εμπιστοσύνη των αγορών. Αλλά όλοι ξέρουμε πολύ καλά ότι είμαστε στο μικροσκόπιο, ότι μας παρατηρούν εξονυχιστικά. Αρχίσαμε και πάλι να πείθουμε γιατί δείξαμε μέχρι τώρα ότι τιμούμε τις δεσμεύσεις μας. Αυτό λοιπόν που θα ανησυχήσει τις αγορές αλλά και τους εταίρους μας είναι το αν διακυβεύεται η μέχρι τώρα πορεία, το αν εγκαταλείπουμε την προσπάθεια.

Ποια είναι η απάντησή σας στο ερώτημα του προέδρου της Ν.Δ. Αντ. Σαμαρά ότι χρησιμοποιείτε τις πρόωρες εκλογές προκειμένου να αποχωρήσετε από τη διακυβέρνηση της χώρας;Ή ότι προετοιμάζεστε για τον ΟΗΕ;
Αυτό έκανε ο προηγούμενος αρχηγός τους, αυτό έκαναν όλοι μαζί πριν από έναν χρόνο, λογικό είναι να σκέφτεται έτσι ο κ. Σαμαράς. Σε ένα έχει δίκιο: ότι δεν είμαστε ίδιοι. Δεν φυγομάχησα ποτέ στη ζωή μου μπροστά στην ευθύνη. Και το ΠΑΣΟΚ ιστορικά έχει αποδείξει ότι δεν είναι Ν.Δ. Ανέλαβα ιστορικές ευθύνες για να γλιτώσω τη χώρα από την καταστροφή. Αν σκεφτόμουν όπως αυτοί, θα μου ήταν πολύ εύκολο να σταυρώσω τα χέρια και να αφήσω τη χώρα να χρεοκοπήσει, φορτώνοντας όλο το ανάθεμα στη Ν.Δ. Κανένας δεν με υποχρέωσε να δώσω τον υπέρτατο αγώνα αποφυγής της χρεοκοπίας της χώρας, κανένας δεν με υποχρέωσε να αναλάβω κόστος στις πιο δυσμενείς συνθήκες, να δώσω τη μάχη για να στηθεί εκ του μηδενός και σε ελάχιστο χρόνο ένας πρωτοφανής ευρωπαϊκός μηχανισμός στήριξης για την Ελλάδα. Κανένας, πλην της συνείδησής μου και της ευθύνης μου απέναντι στους συμπολίτες μου. Δεν δραπετεύω από τα προβλήματα, δεν φυγομαχώ. Ας κοιταχτούν στον καθρέφτη. Οσο για τον ΟΗΕ, η συζήτηση με τιμά, αλλά η ευθύνη μου είναι εδώ. Είναι απέναντι στην πατρίδα μου, με εντολή που μου έχει δώσει ο ελληνικός λαός.

Ποια είναι τα στοιχεία που θα συναθροίσετεπροκειμένου να κρίνετε αν θα οδηγήσετε τη χώρα στις εκλογές; Θα είναι ο αριθμός των περιφερειών που θα κερδίσει το ΠΑΣΟΚ, τα ποσοστά που θα συγκεντρώσει στον αυριανό πρώτο γύρο των εκλογών, το γενικότερο κλίμα που θα δημιουργηθεί; Κάτι άλλο;

Μοναδικό μου κριτήριο είναι το αν κινδυνεύει η πορεία σταθερότητας προς τη σωτηρία και τη ριζική αλλαγή της χώρας, το μέλλον και η προοπτική της χώρας. Και αυτό δεν είναι κάτι που εξαρτάται απλώς από ένα επιμέρους ποσοστό ή την εκλογή, ή μη, ενός υποψηφίου. Το θέμα είναι αν μέσα από τις εκλογές επιβεβαιώνουμε τη βούλησή μας να συνεχίσουμε την προσπάθεια που αρχίσαμε για τη σωτηρία και την αναμόρφωση της χώρας.

Αν η πορεία της χώρας απειληθεί, ο κυρίαρχος λαός θα πρέπει να λάβει τις αποφάσεις του. Αυτός είναι ο θεμέλιος κανόνας της δημοκρατίας.

Προφανώς, έχει καθοριστική σημασία το μήνυμα της κάλπης, ιδιαίτερα αυτό της πρώτης Κυριακής για τις περιφέρειες, αν και όπως γνωρίζετε δεν επιλέξαμε τα στελέχη που στηρίζουμε με στενά κομματικά κριτήρια. Αυτό που έχει σημασία είναι το μήνυμα της κάλπης να είναι τέτοιο ώστε να μην επιτρέψει σε κανέναν να αμφισβητήσει την πορεία της χώρας, να μην υπονομευτούν η μέχρι τώρα προσπάθεια και οι θυσίες των πολιτών. Πώς μπορείτε να πείσετε τους πολίτες ότι μια κυβέρνηση με πολύ άνετη πλειοψηφίαδεν μπορεί να διαχειριστεί την κρίση και θα το κάνει με ασφαλώς μικρότερη πλειοψηφία μετά τις εκλογές;

Δεν μου αρέσει να απαντώ σε υποθετικές ερωτήσεις, αλλά για να μην υπεκφεύγω σας απαντώ ευθέως. Τυχόν προσφυγή στη λαϊκή ετυμηγορία θα έχει ακριβώς στόχο να αποφασίσουν οι ίδιοι οι πολίτες για το μέλλον της χώρας, για το πώς θέλουν να χειριστεί η κυβέρνηση την κρίση πέραν πάσης αμφισβήτησης.


«Ο κ. Σαμαράς αυτοαναιρείται συνέχεια»

Πώς σχολιάζετε τη θέση που διατύπωσε τελευταία ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας ότι υπό προϋποθέσεις θα μπορούσε να μετέχει σε κυβέρνηση εθνικής συνεννόησης, ενότητας ή όπως αλλιώς την εννοεί;Θα δεχόσασταν τη συμμετοχή του ΠΑΣΟΚ σε ένα οικουμενικό σχήμα,σε περίπτωση μη αυτοδυναμίας στις προσεχείς εκλογές;

Ο κ. Σαμαράς αυτοαναιρείται άλλη μία φορά. Αποτελεί μνημείο πολιτικού κυνισμού να παριστάνεις τον αδιάλλακτο, να κάνεις κάθε μέρα πύρινες δηλώσεις κατά της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ και της πολιτικής της, να ζητάς την καταδίκη της στις εκλογές, να καταψηφίζεις κάθε σημαντική αλλά και αυτονόητη μεταρρύθμιση και την ίδια ώρα να αφήνεις να εννοηθεί ότι όλους αυτούς τους λεονταρισμούς θα μπορούσες να τους ξεχάσεις με αντάλλαγμα μια κυβερνητική καρέκλα. Αλλά αυτό είναι το θέμα για τον κύριο Σαμαρά; Εμείς δεν ήρθαμε ούτε για να μοιράσουμε καρέκλες ούτε για να κάνουμε πάρτι με τα χρήματα του ελληνικού λαού. Ηρθαμε να αλλάξουμε τη χώρα. Αυτό κάνουμε και σε αυτό ας βοηθήσουν όλοι. Στην πράξη. Αν εννοούσε αυτά που λέει περί εθνικής συνεννόησης, θα το είχε κάνει ήδη. Αλλά τι να πει κανείς για κάποιον που διατείνεται ότι μπορεί να μηδενίσει το έλλειμμα σε έναν χρόνο;


«Η Αριστερά λέει τα ίδια με τη Ν.Δ.»

Η Νέα Δημοκρατία σάς κατηγορεί ότι το επίπεδο της σημερινής κρίσης οφείλεται αποκλειστικά στα λάθη προσωπικά τα δικά σαςκαι δευτερευόντως της κυβέρνησής σας. Υπήρξαν λάθη στη διαχείριση της κρίσης το προηγούμενο διάστημα;

Σε μια τεράστια προσπάθεια και λάθη θα γίνουν, το είπαμε από την πρώτη στιγμή. Δεν υπάρχει μεγάλη προσπάθεια που στην εφαρμογή της να μη χρειάζεται διορθωτικές κινήσεις. Ενα σπίτι φτιάχνεις και στην πορεία το βελτιώνεις, κάνεις αλλαγές, διορθώσεις. Το μεγάλο λάθος- που δεν κάναμε- θα ήταν να μην παίρνουμε αποφάσεις, να μην έχουμε στόχους, προγραμματισμό και αρχές αξιολόγησης. Εμείς θέλουμε τη συνεχή αξιολόγηση, τον έλεγχο της κοινωνίας, τη λογοδοσία, γιατί εμείς υπηρετούμε τους πολίτες και κανέναν άλλον. Αλλά δεν θα απολογηθούμε για τον μεγάλο αγώνα που δώσαμε για να σώσουμε τη χώρα μας από τη βέβαιη χρεοκοπία. Αγώνα που σήμερα δικαιώνεται. Με αίσθημα υπερηφάνειας υπηρετούμε τα συμφέροντα των Ελλήνων και της χώρας. Εγιναν, ή όχι, λάθη στην περίπτωση της επένδυσης στον Αστακόκαι πού επιμερίζονται;
Ηταν λάθος που κάναμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για να εξασφαλίσουμε τις καλύτερες δυνατές προϋποθέσεις για να γίνει πραγματικότητα μια μεγάλη επένδυση στη χώρα μας; Η επένδυση ματαιώθηκε για εσωτερικούς λόγους των ενδιαφερομένων. Κανένας τους δεν μίλησε για ευθύνες ή ολιγωρία της κυβέρνησης. Αυτό είναι το θετικό. Και προεκλογικά μιλούσαμε για την ανάγκη προσέλκυσης επενδύσεων - ποτέ δεν ταυτιστήκαμε με μια ιδιαίτερη επένδυση. Και αυτό αποδεικνύουμε καθημερινά προκαλώντας το ενδιαφέρον για επενδύσεις στη χώρα μας- κάτι πρωτόγνωρο μετά τα τελευταία χρόνια απραξίας. Θα νιώθαμε ενοχές και θα κάναμε την αυτοκριτική μας αν η επένδυση είχε ματαιωθεί από δική μας υπαιτιότητα. Δεν θα κουραστούμε να κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για να έλθουν επενδύσεις στη χώρα μας. Θα προσπαθούμε συνεχώς, άλλα σχέδια θα ολοκληρωθούν με επιτυχία, άλλα όχι. Αλλά θα κάνουμε πάντα ό,τι μπορούμε για να διευκολύνουμε την ανάπτυξη και τη δημιουργία θέσεων εργασίας. Με ένα περιβάλλον κατάλληλο για επενδύσεις αλλά και επενδύσεις που υπηρετούν τη χώρα και το δικό μας αναπτυξιακό όραμα. Αυτό κάναμε με τον Αστακό, αυτό θα κάνουμε και σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση μεγάλης επένδυσης.

Η αριστερή αντιπολίτευση θεωρεί ότι η υπερψήφιση των κυβερνητικών υποψηφίων θα
σας δώσει το πράσινο φως για τη λήψη και νέων μέτρων λιτότητας. Υπάρχει περίπτωση να λάβετε και πρόσθετα μέτρα;
Μια μικρή διόρθωση. Δεν ξέρω ποια εννοείτε αριστερή αντιπολίτευση, αλλά ακριβώς τα ίδια λέει και η Ν.Δ. Τους ακούμε και δεν μπορούμε πια να τους ξεχωρίσουμε τόσο πολύ που έχει ταυτιστεί ο λόγος τους. Και αυτό είναι κρίμα για τη χώρα, αυτή η ταύτιση με τον λαϊκισμό της Ν.Δ. είναι κρίμα και για τη διαδρομή και για την ιστορική προσφορά της Αριστεράς στη χώρα. Η Αριστερά ταυτίστηκε στο παρελθόν με υπερκομματικές προσπάθειες όταν το διακύβευμα αφορούσε γενικότερα θέματα και κυρίως εθνικής σημασίας ζητήματα. Με κορυφαίο παράδειγμα την Εθνική Αντίσταση.

Η κριτική ότι η κυβέρνηση θα λάβει νέα μέτρα αν δεν «τιμωρηθεί» στις κάλπες υποκρύπτει την προσπάθεια να περάσουν με πλάγιο τρόπο στους πολίτες την άποψη ότι υπάρχει κατ΄ αρχάς μια «κακιά κυβέρνηση» που ούτως ή άλλως θέλει να τους πλήξει, αλλά διστάζει να το κάνει. Είναι η πλήρης διαστρέβλωση της πραγματικότητας. Με την πλάτη στον τοίχο, με ελάχιστα διαπραγματευτικά περιθώρια, δώσαμε μάχη κάθε λεπτό και μέχρι την τελευταία στιγμή για να αποφύγουμε στο μέτρο του δυνατού επαχθείς δεσμεύσεις, για να πληγούν όσο γίνεται λιγότερο οι πιο αδύναμοι, για να περιορίσουμε αδικίες. Με χαρακτηριστικό παράδειγμα το ότι αποφύγαμε την κατάργηση του 13ου και 14ου μισθού των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα. Η κυβέρνησή αυτή κάνει ό,τι περνάει από το χέρι της για να προστατέψει τα συμφέροντα των εργαζομένων, για να στηρίξει τους αδύναμους και τη μεσαία τάξη.

Τα μέτρα που λάβαμε και θα λάβουμε είναι ήδη γνωστά. Δεν υπάρχει κανένα κρυφό σχέδιο για άλλα μέτρα που θα επιβαρύνουν μισθωτούς και συνταξιούχους. Ας τελειώνουμε επιτέλους με αυτή την παραφιλολογία.

Σας απασχολεί το γεγονός ότι η χώρα είναι εκτός στόχων σε ό,τι αφορά τα έσοδα;Και τι πρόκειται να κάνετε γι΄ αυτό;

Ναι, σε άλλους στόχους είμαστε πιο πίσω, σε άλλους είμαστε πιο μπροστά, όπως παραδείγματος χάριν στον περιορισμό της σπατάλης.

Σωστά επικεντρωνόμαστε σε αυτά στα οποία είμαστε πίσω, γιατί αυτά είναι που πρέπει να διορθώσουμε. Αλλά ας μη χάνουμε από το οπτικό μας πεδίο και την επιτυχία, γιατί τότε καλλιεργούμε άδικα την απαισιοδοξία, την ηττοπάθεια, την τάση παραίτησης από τη μεγάλη προσπάθεια.

Αλλάξαμε εκ βάθρων μια φορολογική νομοθεσία που ήταν διάτρητη από παραθυράκια, εξαιρέσεις και αθέμιτα προνόμια που το πελατειακό κράτος είχε εξασφαλίσει για ορισμένους. Δημιουργήσαμε ένα φορολογικό πλαίσιο πιο δίκαιο, μεταφέροντας το βάρος στα υψηλά εισοδήματα και τη μεγάλη περιουσία. Ποτέ στο παρελθόν δεν είχε γίνει τόσο συστηματική και εμφανής προσπάθεια να κυνηγηθεί η φοροδιαφυγή σε όλα τα επίπεδα, με νομοθετικά και διοικητικά μέτρα. Η προσπάθεια αποδίδει, αλλά προφανώς έχουμε ακόμη πολλή δουλειά να κάνουμε για να διορθώσουμε παθογένειες δεκαετιών. Το «κίνημα των αποδείξεων» αποδίδει, όπως φαίνεται από τις εισπράξεις ΦΠΑ, και έχουμε δείξει ότι δεν θα χαριστούμε σε κανέναν. Είναι θέμα δικαιοσύνης. Με την πλήρη εφαρμογή της νέας φορολογικής νομοθεσίας από το 2011, η βελτίωση θα είναι ακόμη πιο εμφανής. Και σε κάθε περίπτωση, η απόκλιση δεν είναι τέτοια που να δικαιολογεί ανησυχία, πολύ περισσότερο τον πανικό που ορισμένοι θέλουν να καλλιεργήσουν.

Το αντίθετο, πετύχαμε μέχρι τώρα μια μείωση του ελλείμματος που έχει εκπλήξει θετικά τους διεθνείς αναλυτές. Βαδίζουμε σε έναν δρόμο σταθερότητας και κάθε μέρα κερδίζουμε πόντους στη μεγάλη μάχη που δίνουμε για τη σωτηρία και αναμόρφωση της χώρας.

41
Θ Κ
09/11/2010 15:27
Τον τσάκισε στις δύσκολες ερωτήσεις το Γιώργο. Προφορικά απαντούσε ή διάβαζε ;
Ι. Μποφίλιας
07/11/2010 09:39
Η Ν.Δ. παραδέχθηκε ότι υπέπεσε σε σφάλματα. Πρόκειται όμως για παραδοχή γενική και αόριστη. Σε τί συγκεκριμένα σφάλματα υπέπεσε, πότε, πως και γιατί, δεν μάθαμε, δεν πρόκειται να μάθουμε. Κανένας ουσιαστικά δεν λαμβάνει την ευθύνη. Αντίθετα, όταν τους πιάσεις έναν προς έναν και τους ρωτήσεις, όλοι θα σου πουν, έκανα το καλύτερο δυνατό, δεν παραδέχομαι καμία ενοχή μου. Πάρε παράδειγμα τον Αβραμόπουλο ή οποιονδήποτε άλλον. Ουδέποτε έκανε σωστό έλεγχο στις δαπάνες των Νοσοκομείων. Ισχυρίζεται, ότι έκανε το καθήκον του, υπέδειξε στον κ. Καραμανλή εγγράφως τους κινδύνους για την αύξηση του ελλείματος. Τι έπραξε ο ίδιος για την μείωση της σπατάλης στο Υπυργείο του, ούτε καν απολογείται. Όχι μόνο σπατάλη, αλλά και συνεχή προβλήματα με το προσωπικό, απεργίες, δεν υπήρχε κανείς γιατρός να ελέγξει/υπογράψει/εγκρίνει τις συνταγές. Πλήρωνα τα υπερτιμημένα φάρμακα από την τσέπη μου, τσέπη μικρής σύνταξης. Αδιαφορούσε, για το χάος, λες και τα πάντα εξελίσσονται ομαλά. Σήμερα διασώθηκε και βασιλεύει στο πλευρό του Σαμαρά. Λιγόψυχος άνθρωπος. Αφιλότιμος. Πως είναι δυνατό κανείς, χωρίς προσωπική απολογία να έχει το θράσσος να επανέρχεται; Φαινόμενο! Μόνο μια παθολογική σχέση με την εξουσία αιτιολογεί την όλη συμπεριφορά του. Αφού δεν μπορείς να καταργήσεις τα "φακελλάκια" τουλάχιστον αξιολόγησέ / αιτιολόγησέ τα! Ανίκανος, Αναξιοκρατικός. Απερίσκεπτη, παθολογική επίθεση κατά του πολιτικού αντιπάλου με όλα τα θεμιτά και αθέμιτα μέσα που διαθέτει. Αυτή είναι η μόνη σύγχρονη πολιτική του.
Ο Παπανδρέου θέλει να γλυτώσει το ταχύτερο δυνατό από το μνημόνιο, Τρόϊκα, επιτηρήσεις. Δεν χωράει αμφιβολία. Θα το επιτύχει το ταχύτερο δυνατό, αν αποδείξει πρώτα την αξιοπιστία της Χώρας έναντι των αγορών. Ο ίδιος εμφανίζεται ως εγγυητής της αξιοπιστίας. Προφανώς όσο επανέρχεται σιγά σιγά η αξιοπιστία στον οικονομικά χώρο, τόσο συμφερότερος εμφανίζεται και ο δανεισμός. Τώρα, όταν υβρίζεις τον πολιτικό σου αντίπαλο απερίσκεπτα για εκβιαστό, βοναπαρτισμό, λεονταρισμό δεν είναι δυνατό να αυξάνεις και την αξιοπιστία του τόπου προς τις αγορές. Όταν είσαι απροκάλυπτα κατά του μνημονίου, μη περιμένεις έπαινο από τις αγορές. Αυτές παραμονεύουν, αφορμή ζητούν για να ικανοποιήσουν την αστείρευτη γεύση τους για κερδοσκοπία. Εις βάρος ποιανού; Σκέψου καλά κ. Σαμαρά! Όταν μιλάς για εκβιασμό του ελληνικού Λαού, εμένα πάντως δεν με εκπροσωπεύεις. Δεν αισθάνομαι να με εκβιάζει κανείς. Διαθέτω απόλυτα τον έλεγχο της ελεύθερης βούλησής μου να εκφράσσω την προτίμησή μου,, όπου και όπως θέλω. Δεν επιθυμώ καμιά κηδεμονία από κανένα, ιδίως από Σαμαρά, που δεν τολμά να καθυσηχάσει τις αγορές, με μια απλή συναίνεση, έστω και με ένα απλό "συγγνώμη για τις ψευτο-στατιστικές", αφού κανείς δεν αναλαμβάνει να το κάνει από το κόμμα του. Ο κ. Σαμαράς παραμένει ακατανόητος, ανεξήγητος, ανεκδιήγητος. Πρέπει να έρθει κάποια στιγμή να εισπράξει τον λογαριασμό που του αξίζει για όσα λέει και δεν λέει.
NM54
07/11/2010 09:33
Γιώργο εχεις μόνο μία ευκαιρία να κτυπήσης την φοροδιαφυγή την ρεμούλα και τα προνόμοια ας σου την δώσουμε βιάσου καθυστερείς πολύ δεν θα έχεις για πολυ την ανωχή μας.
Κάλχας
07/11/2010 05:57

Ο Καραμανλής όταν πήγε σε εκλογές εκείνη την περίοδο ήταν σαν να προσπαθεί να σουτάρει για γκολ πατώντας σε ολισθηρό έδαφος.

Ο Παπανδρέου αν πάει αυτή την περίοδο σε εκλογές θα είναι σαν να προσπαθεί να επαναφέρει την αλυσίδα του ποδηλάτου του, εν κίνηση.
nicholas
07/11/2010 03:53
Δεν ανέχομαι ψευτοεκβιασμούς και νταϊλίκια. Δήμαρχοι και νομάρχες δεν έχουν σχέση με μνημόνια και εκωτερική πολιτική. Οπότε διλήματα του τύπου μας ψηφίζετε ή πάμε σε γενικές εκλογές είναι εκβιαστικά και απαράδεκτα. Να πάει να κουρευτεί και αυτός και το ΠΑΣΟκ.
Πλούταρχος Λευκαδίτης
07/11/2010 00:59
Ευτυχώς οι μισθοδοτούμενοι παπαγάλοι-καρπαζοεισπράκτορες του Γιώργκος βγήκαν παγανιά και άρπαξαν τα πληκτρολόγια, συνεχίζοντας την ακατάσχετη μπουρδολογία... Τώρα πώς η αναπόφευκτη πτώχευση ονομάζεται χτίσιμο ενός καλύτερου μέλλοντος, μόνο ορισμένοι αμόρφωτοι μπορούν να απαντήσουν...
Πάνος Μπένος Αμβούργο
07/11/2010 00:39
γιωργος 6/11/2010 13:29,Έμπαινε γιώργο έμπαινε και κάντα όλα λίμπα ..έτσι είναι όπως τα λες,Τους γιατρούς που δηλώνουν 12,000 euro τον χρόνο ξέχασες και έχουν στην άκρη εκατομμύρια και κάτι πεθαμένους που περνουν οδοιπορικά λησμόνησες χαχαχα, κακομοίρη γιώργο... η Λέσχη Μπίλντεμπεργκ σε μάρανε ,λένε αυτοί τις λέσχης να μην φάνε το βραδυ από την αγωνια τους για την ψήφο σου ,χαχαχα ....
Σας Χαλασε την Μανέστρα τελικα ο Παπανδρέου, δεν ειναι τιποτε κυρ γιώργο
Νίκος
07/11/2010 00:37
Είναι μια πολιτική που κατοχυρώνει την ανεξαρτησία μας. Εκείνο που μας χρειάζεται σαν προϋπόθεση είναι να είμαστε εμείς αφέντες στο σπίτι μας, για να μπορέσουμε να βγάλουμε πέρα αυτή τη δουλειά... Ειδάλλως πράγματι θα ερχόταν το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο να αναλάβει αυτό τη διακυβέρνηση της χώρας. Εμείς θα ήμαστε απλώς εκπρόσωποί του στην κυβέρνηση Ανδρέας Παπανδρέου, 2-2-1983
Δημήτρης Κορίνθιος
06/11/2010 22:52
Πολύ μπάχαλο τό ΠΑΣΟΚ , ΄΄ο Άνδρεας είχε τούς Άλβανούς μπροστάρηδες στό κόμμα του, τώρα ό Γιώργης δε΄ν δέχετε τούς 75 τών άριθμό ΒΟΥΛΓΆΡΩΝ ,ώς άντάλαγμα 2,500 Τούρκων μονίμων κατοίκων στήν Τουρκια γραμμενοι στά μητρώα κατοίκων ΘΡΑΚΗΣ
μιά άπαντηση ή ένα σχόλειο θά μάς βγάλει κάποιες ΙΔΕΕΣ ! ! !.........
καπετανιος
06/11/2010 21:44
σταθεροτητα ναι αλλα με καθαρους ανθρωπους οχι με εσας,ερχεται η ωρα να τσακιστειτε
Σχολιαστής
06/11/2010 21:13
Αυτοί που είναι εναντίον του μνημονίου και, συγχρόνως, εναντίον του να μειωθούν κι άλλο οι μισθοί και οι συντάξεις (ως συνολικό κονδύλι του προϋπολογισμού) πρέπει, μαθηματικά, να είναι επομένως, και απόλυτα, υπερ του να απολυθούν άμεσα τα 2/3 των δημοσίων υπαλλήλων. Αλλιώς δεν βγαίνει η εξίσωση με τίποτα. Δεν γίνεται, και να μην χρειαζόμαστε νέα δάνεια (θα αρθεί η δυνατότητα δανεισμού, αν ταχθούμε εναντίον της λήψης των προβλεπομένων μετρών και αν χρεοκοπήσουμε) και συγχρόνως να συνεχίσουμε να χρηματοδοτούμε πρωτογενές έλλειμμα, δεν γίνεται, να γίνουν και τα δυο μαζί είναι μαθηματικά αδύνατον. Επομένως, όσοι είναι εναντίον της συνέχισης λήψης μέτρων (π.χ. ΝΔ, ΚΚΕ, ΣΥΝ), ας πουν καθαρά ότι επιθυμούν την άμεση περικοπή της χρηματοδότησης τουλάχιστον των 2/3 δημοσίου τομέα, ΔΕΚΟ και αυτοδιοίκησης (ως συνέπεια της κήρυξης χρεοκοπίας. Άλλη συνέπεια, βέβαια, θα είναι και η άμεση γελοιοποίηση και καταστροφή της διεθνούς θέσης της χώρας, απομόνωση και περιθεριοποίηση της χώρας κλπ., όπως άλλωστε πάντοτε επεδίωκαν και ο Σαμαράς και το ΚΚΕ). Ίσως όμως να είναι και η καλύτερη λύση αυτή, με δεδομένους τους πολύ αργούς ρυθμούς περιστολής της κρατικής σπατάλης, έτσι το σοκ (με άμεση αδυναμία χρηματοδότησης πρωτογενών ελλειμμάτων) θα είναι απότομο, αλλά τουλάχιστον θα χτυπηθεί στη ρίζα της η αιτία της ελλειμματικής λειτουργίας του δημόσιου τομέα. Απλώς, όμως, γιατί η ΝΔ, ΚΚΕ και ΣΥΝ δεν λένε ξεκάθαρα ότι αυτά που προτείνουν θα έχουν αυτήν τις συνέπειες ως (μονοσήματνο) αποτέλεσμα;
αρης
06/11/2010 20:39
Ποιον απειλει ο παπανδρέου?? το εχει χάσει νομίζω. είχε προβλεψει ότι θα τους πάρουμε με τις πέτρες κ κανει ότι μπορεί για να μην βγει ψεύτης (σ''αυτο) ε, δεν θα του χαλασω το χατήρι...νομίζουν ότι όλοι είμαστε σαν τον παπαχρήστο που περιμένει κανένα χάδι τους για να πάρει αξία...
Άποψη
06/11/2010 20:38
Ας δούμε τα πράγματα από απόσταση και με ψυχραιμία. Η κυβέρνηση ανέλαβε υπό τις πιέσεις διεθνών και υπερεθνικών οργανισμών και αγορών, βαρύ φόρτο έργου, που πρέπει να επιτελέσει σε μικρό χρονικό διάστημα. Η απειλή της πτώχευσης δημιουργεί δημοκρατικό έλλειμμα και εκρηκτικό μείγμα κοινωνικών συγκρούσεων στο εσωτερικό της χώρας. Η νομιμοποίηση της κυβέρνησης στα επί του μνημονίου αμφισβητείται για λόγους εθνικής κυριαρχίας από την αντιπολίτευση. Οι μεταρρυθμίσεις υπερβαίνουν τις αντοχές της ελληνικής κοινωνίας. Άλλες αμφισβητούνται ως προς την τήρηση των συνταγματικά κατοχυρωμένων θεσμών διαπραγμάτευσης, άλλες αποτελούν βίαια ανατροπή των κεκτημένων στο χώρο της εργασίας. Η κυβέρνηση υιοθετώντας την αναγκαιότητα (τμημάτων) του μνημονίου (υποστηρίζοντας ταύτιση με το κυβερνητικό της πρόγραμμα) μπήκε εξ αρχής στο παιχνίδι της πόλωσης. Αφετηρία της πόλωσης όμως παραμένει η αδιαφανής και αντιδημοκρατική λογική των αγορών και οι πολιτικές των διεθνών οργανισμών, που κορυφώνουν τις κοινωνικές συγκρούσεις. Η πολιτική της κ. Μέρκελ στην ΕΕ., προσθέτει τα μέγιστα στην αποσταθεροποίηση της χώρας και κατ επέκταση και ολόκληρης της Ευρωζώνης. Η κυβέρνηση ζητά δικαίως την ανανέωση της νομιμοποίησης της αυτή τη χρονική στιγμή. Ο κίνδυνος της χρεωκοπίας όμως δεν μπορεί να αποτελέσει κανόνα για την πολιτική ούτε για τη συνέχεια. Οι κοινωνικές συγκρούσεις πιθανό να παραμείνουν και μελλοντικά έντονες. Αποτυπώνονται στις κομματικές αντιπαραθέσεις στη βάση τους όμως παραμένουν βαθύτατα κοινωνικές. Η κυβέρνηση θα πρέπει να επαναδιαπραγματευτεί τον διαθέσιμο χρόνο. Οι οργανισμοί θα πρέπει να αναγνωρίσουν τους κινδύνους των βίαιων προσαρμογών. Η ΕΕ. θα πρέπει να σταθεί βοηθός της χώρας δίνοντας χρόνο στην επίλυση των χρόνιων προβλημάτων μας. Καθετί άλλο ενισχύει τους κινδύνους του πλήρους εκτροχιασμού μας.
SKT
06/11/2010 20:26
Ο ΓΑΠ την κάνει σιγά-σιγά, καθότι η κατάσταση πρέπει να είναι απελπιστική, πολύ χειρότερη από ότι νομίζουμε.

Σαν σοσιαλιστής που είναι δεν του πάει η καρδιά να διώξει τις χιλιάδες αργόσχολους του Δημοσίου τομέα που θα πρέπει να κοπούν.
Πολύ άτολμος ο τύπος. Κρίμα.

Και ο Ελευθέριος Βενιζέλος έκανε το ίδιο πριν την κατάρρευση του μετώπου στην Μικρά Ασία. Απλώς εκείνος είχε ξεκινήσει την εκστρατεία ο ίδιος, ενώ τα σημερινά χαλια της χώρας ξεκίνησαν από την διακυβέρνηση του πατέρα του ΓΑΠ.
Θα μπορούσε να μείνει στην Ιστορία ο Γιωργάκης, αν καθάριζε μέρος τουλάχιστον της κόπρου του Αντρέα.
Παναγιώτης Μ
06/11/2010 20:21
Οφείλουμε να δώσουμε ένα τέλος στην φοροδιαφυγή ασυδοσίας και προς αυτή την κατεύθυνση η Νέα Κυβέρνηση βρίσκετε στο σωστό δρόμο. Ψηφίζοντας την Κυριακή ΠΑΣΟΚ, χτίζουμε μια νέα Ελλάδα, για μας και για τα παιδιά μας.
Φόν Φούφουτος.
06/11/2010 20:02
Δηλαδή, ή μαζί μου, που είμαι η σταθερότητα (!) ή με τους άλλους που είναι η περιπέτεια (?). Είπαμε να ευλογάμε τα γένεια μας, αλλά όχι και έτσι. Ωραιότατο και δημοκρατικότατο.
Βαγγέλης Κίτσος
06/11/2010 19:23
Τι πιο δύσκολο? Να καταλαβεις τον εαυτό σου! Τι πιο εύκολο? Να συμβουλεύεις τους άλλους! Είμαστε λαός για γέλια......... Μόνο να κρίνουμε ξέρουμε? Τι κάναμε εμείς όλα αυτά τα χρόνια για την χώρα? Λέγαμε ότι ο καταληλότερος είναι ο Καραμανλής, ψηφίζαμε τους γνωστούς μας? Μια σοβαρή κυβέρνηση βρέθηκε και εσείς πάτε να την ρίξετε. Δεν πειράζει όταν έρθει η χρεωκοπία. Εγώ θα παω στο ΚΚΕ να μου δώσει να φαω, και μετά στην ΝΔ να μειώσει το έλλειμα σε μια μέρα. Ρε άντε από εδώ
ΚΟΣΜΑΣ
06/11/2010 19:08
Αύριο , κ.Παπανδρέου , ο κυρίαρχος λαός που ξύπνησε , ψηφίζει ΣΤΑΘΕΡΟΤΗΤΑ διώχνοντάς σε . Γιατί θα μας βάλεις σε νέες περιπέτειες απο 16 του μήνα. Άντε γειά και κλείσε τη πόρτα
κ.ι
06/11/2010 18:52
μπραβο στον προεδρο ειπε την αληθεια ...ι θα τον τιμησουμε αυριο με την ψηφο μας....ετσι θελουμε τον πρωθηπουργο τις χωρας δυναμικο και αποφασιστηκο ...
ΓΙΑΝΝΗΣ Σ.
06/11/2010 18:28
Αν στις αυριανές εκλογές δοθεί το μήνυμα της ήττας για το ΠΑΣΟΚ θα είναι η μεγαλύτερη πολιτική απάτη και ομολογία της όλης προσπάθειας της αντιπολίτευσης αν δεν ζητήσει η ίδια εκλογές μέσω μιας πρότασης μομφής όπου θα υποδείξουν στον πρόεδρο της Δημοκρατίας να δώσει στον κ. Σαμαρά την δυνατότητα σχηματισμού κυβέρνησης. Εδω ο Δημαράς δεν έκανε καμία πρόταση και ο λαός τον ανταμείβει δεν θα υπάρξουν 5-10 βουλευτές ακόμη που θα στηρίξουν μια τέτοια κυβέρνηση; Εδω η Παπαρήγα έχει έτοιμες λύσεις να νομιμοποιήσει τους stage,να νομιμοποιήσει τους μετανάστες, να δώσει δωρεάν φάρμακα, να αυξήσει μισθούς και συντάξεις, να τα πάρει απ την πλουτοκρατία και τους βιομηχάνους ,όλα δωρεάν .Θα προσθέσει δυο-τρία ο Τσίπρας εσωτερικό δάνειο και όχι από Ε.Ε. και Δ.Ν.Τ. ,αναδιάρθρωση του χρέους ,ο κ.Σαμαράς την ανάπτυξη μια συγκυβέρνηση που θα λύσει τα προβλήματα του Ελληνικού λαού. Κοινή δεν ήταν η μέχρι τώρα στάση τους ;Γιατί να αναλάβει το ΠΑΣΟΚ την ευθύνη για εκλογές; Για να του καταλογίσουν ότι χρεοκόπησε τη χώρα; Θα παραμείνει βέβαια να κυβερνά με τα ρόπαλα που κρατούν το ΠΑΜΕ, οι αναρχικοί, οι αντιεξουσιαστές;. Τώρα ο πόλεμος θα είναι ανελέητος και αμίλητος. Δεν αποφασίζουν αυτοί αλλά αποφάσισε ο λαός και θα έχουν την εξουσιοδότηση του.
Ph.J
06/11/2010 18:17
Αν θέλετε να βλέπετε, κάποιοι εξ'' υμών, τη μισή αλήθεια,(τα σκληρά μέτρα), και όχι το σύνολο της κατάστασης ( Μια χώρα σε χρεωκοπία), είναι λογικό να λέτε ό,τι λέτε... Αλλά με το συμπάθειο, μάλλον εκ του πονηρού τα λέτε... αποκλείεται να είναι τόσο απέραντη η βλακεία σας... Αντε και νάρθει ο Αλαβάνος, ο Τσίπρας και η Παπαρήγα στην εξουσία ..Αντε νάρθει ο Σαμαράς, με το εκπληκτικό του επιτελείο.... να δούμε τι θα δούμε... είτε το θέλετε είτε όχι, ξέρετε...
Οσο για το δίλημα (εκβιασμό τον λέτε εσείς) των εκλογών,... όχι που θα καθώταν ο Παπανδρέου να τον χτυπάνε εκ του ασφαλούς οι προαναφερόμενοι όσο αυτός θα έβγαζε το φίδι από την τρύπα... Ε, Οχι κύριοι... στον εκβιασμό της αντιπολίτευσης ("αν ψηφίσετε υποψηφίους του ΠΑΣΟΚ, ας είναι συνετοί, ικανοί, τίμιοι, αύριο η Κυβέρνηση θα σας πιεί το αίμα") η μόνη απάντηση είναι αυτή που δόθηκε...
Κατά τα λοιπά... μωραίνει κύριος...
γιώργος Π
06/11/2010 18:05
Η κατάσταση μπορει να γινει ΠΟΛΥ χειροτερη απότι ειναι τωρα Στον πολεμο δεν αλλάζεις στρατηγο Πρεπει να δείξουμε στους ξένους ότι υποστηρίζουμε την κυβέρνηση
rovespiere
06/11/2010 17:08
Αν ή κυβέρνηση ήθελε σταθερότητα δεν είχε παρά να πάρει σταθερά μέτρα, αντί για άλλα μέτρα για το λαο κι άλλα μέτρα για τον εαυτό τους. Αν η χώρα χρειάζεται ΚΑΘΑΡΣΗ να γίνει ΚΑΘΑΡΣΗ σε όλα τα τμήματα, ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ παντού και σε όλα, ΠΟΘΕΝ ΕΣΧΕΣ σε όλους, αντί για μερικούς και κατά παραγγελία. ΠΕΡΙΚΟΠΕΣ όχι μόνο στους χ-μισθους και χ-συνταξιούχους αλλά και στους κυβερνώντες/βουλευτές/υπουργούς/ πρωθυπουργούς/προέδρους ΚΟΥΤΟΥΛΟΥ! Πώς θέλει σταθερότητα αν είναι μονομερής1 Πώς θέλει σταθερότητα μέσα σε τέτοια αδικία;
Stergios Bakas
06/11/2010 17:07
Ο Παπανδρέου σωστά θέτει το δίλημμα για να καταλάβει ο ελληνικός λαός τι διακυβεύεται στις αυτοδιοικητικές εκλογές. Αν η ΝΔ είχε σωστή ηγεσία θα μπορούσαμε να βάλουμε ακόμη και τώρα τάξη στην χώρα και να αποπληρώσουμε το χρέος τάχιστα, σε συνεργασία ΠΑΣΟΚ/ΝΔ/ΛΑΟΣ/ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ. Το ΚΚΕ και το ΣΥΡΙΖΑ έχουν αυτοαποκλεισθεί από μία κυβέρνηση ενότητας του Ελληνικού Λαού, επειδή έτσι θέλουν οι ηγεσίες τους. Ο Παπανδρέου και το ΠΑΣΟΚ πρέπει να καταλάβουν ότι ο ελληνικός λαός στηρίζει τις προσπάθειές τους, αν και η πίκρα της ταπείνωσης μπροστά στους γερμανικούς μαμελούκους είναι μεγάλη. Τι έχουμε πάθει με τα πλαστά στατιστικά στοιχεία της ΝΔ: η παλιά μεσαιωνική, κακόφημη, διάδοση της perfidia grecorum ξαναζωντάνεψε και στον 21ο αιώνα, χωρίς οι εχθροί μας να κάνουν τίποτα. Να υπενθυμίσω, ιστορικά, ότι χρόνια πριν από την καταστροφή της Κωνσταντινούπολης το 1204 μΧ από τους σταυροφόρους, δύο ήταν οι προκαταλήψεις που κυκλοφορούσαν στην Δυτική Ευρώπη: το ένα η αναξιοπιστία των ελλήνων και το δεύτερο η δυσκολία να μάθεις να μιλάς και να γράφεις ελληνικά. Όπως καταλαβαίνει ο κάθε έλληνας που έχει μυαλό, οι μαμελούκοι περιμένουν την κατάλληλη στιγμή, όταν εμείς οι ίδιοι θα πέσουμε στην παγίδα, για τον απλό λόγο ότι δεν μας αφήνει να σκεφθούμε λογικά ο κομματικός φανατισμός. Σε περίπτωση που δεν τηρήσουμε το μνημόνιο, θα μας πετάξουν με τις κλωτσιές από την Ευρωζώνη και θα τρέχουμε και δεν θα φθάνουμε. Ο Παπανδρέου στην πρόσφατη σύνοδο της ΕΕ διέβλεψε πολλούς κινδύνους από μερικούς εταίρους, όπως η Γερμανία, και διαπίστωσε ότι χρειάζεται μεγαλύτερη συνοχή και συναίνεση εκ μέρους των ελληνικών πολιτικών κομμάτων, αν θέλουμε να αποφύγουμε τα χειρότερα. Αυτήν την συναίνεση δεν μπορεί να την βρει στο πρόσωπο του Σαμαρά, ο οποίος εξελίσσεται σε μία καρικατούρα της Παπαρήγα και μας το παίζει σοσιαλ-φιλελεύθερος. Βέβαια, αυτές οι εκλογές δεν κρίνουν μόνον το ΠΑΣΟΚ σαν κυβέρνηση, αλλά και την ΝΔ σαν αντιπολίτευση και είναι πολύ πιθανόν να μπλοφάρει ο Σαμαράς για να μην χάσει παταγωδώς, με μία βασική διαφορά: η Ελλάδα, σήμερα, δεν έχει την πολυτέλεια να σκέφτεται την τύχη του κάθε αρχηγίσκου. Είναι καιρός να σκεφθεί το μακροπρόθεσμο συμφέρον της.
Nikos
06/11/2010 15:39
Ως ποτέ παλικάρια....; Επί 200 σχεδόν ηρονια μας δουλεβουνοι πολίτικη μαζί μα τους ιεραρχερς του Ιουδαϊκού δόγματος και με το πρόσχημα" ψωροκώσταινα" μας αναγκάζουν σε μεταναστεύει και αθλιότητα... Εκεί που μας έπαθαν όπως με την ΕΟΚ θα βρίσκαμε την θέσει που μας μανίκι στον δυτικό κόσμο, μας έβγαλαν κατατρεγμένους.... Αυτό το σφαξεμου αγιασμού να αγιάσω, πρέπει και απέτισε να το αποβάλουμε Βαλίος θα βρεθούμε σκλάβοι στα ξένα οικονομικά κέδρα... Με το ΚΑΙ και ΠΆΜΕ λοιπόν και κουράγιο...
Αλέξανδρος Καλιγιάννης
06/11/2010 15:18
Είναι προφανές πως ο κ. πρωθυπουργός πέφτει σε λογικά σφάλματα. Όσους βουλευτές έχει πριν τις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές, θα έχει και μετά, είτε κερδίσει ο Σγουρός, είτε όχι. Το νομοθετικό έργο παράγεται στη Βουλή. Το έργο της κυβέρνησης παράγεται από τους υπουργούς του, οι οποίο πάλι θα είναι οι ίδιοι και αυτός τους έχει επιλέξει. Η χώρα θα μπει σε περιπέτειες αν γίνουν κοινοβουλευτικές εκλογές, όχι αν δεν γίνουν. Τρανή απόδειξη το νέο κλίμα αβεβαιότητας στην αγορά, το οποίο δημιούργησε εκείνος και οι υπουργοί του, με τα σενάρια περί εκλογών και αναδιάρθρωσης, με διγλωσσία μεταξύ αντιπροέδρου και κυβερνητικού εκπροσώπου. Λυπάμαι πολύ για τη στάση του κ. Παπανδρέου. Ελπίζω, έστω και αργά, να κατανοήσει πως το πραγματικό συμφέρον της χώρας, είναι να μη γίνουν εκλογές.
Πασόκος
06/11/2010 14:53
Αυτό που ζητάει ο απλός πολίτης από τον πολιτικό είναι αξιοπιστία και η αναξιοπιστία του Σαμαρά ξεπέρασε κάθε όριο.
Παναγιώτης Μπέλλος .
06/11/2010 14:40
Το ΚΚΕ ταυτίστηκε με τη Δεξιά για να επιζήσει και σήμερα στην πολιτική του τόπου δεν έχει πλέον νόημα. Θυμάμαι τα νιάτα μου στον αγώνα κατά της χουντικής δεξιάς.
A.K.
06/11/2010 14:12
Καλύτερα περιπέτειες παρά σταθερότητα με μνημόνιο, ανεργία και άδειες τσέπες.
kostas
06/11/2010 14:09
Άσχετα με το τι λέει ο πρωθυπουργός.

Εμείς οι βορειοελλαδίτες, για να δούμε καλύτερες μέρες θα πρέπει να πάψουμε να ψηφίζουμε απατεώνες επειδή κάποιος είναι και αυτός πόντιος, και ανθρώπους του παρακράτους που πάντα θα υπηρετούν σαν καντηλανάφτες. Παλιά του τέχνη κόσκινο...

Χρειαζόμαστε άξιους και ενεργούς πολιτικούς που πάντα θα ενεργούν για το συνφέρων του τόπου!
Οι άλλοι λαοί τα κατάφεραν! Είναι καιρός να τα καταφέρουμε κι εμείς!

Από εμάς εξαρτάται!
γιωργος
06/11/2010 13:29
Ας προσπαθήσει κάποιος να σκεφτεί πόσους υπουργούς έχει '''' τοποθετήσει'''' στην ελληνική κυβέρνηση ο Λαός και πόσους η Λέσχη Μπίλντεμπεργκ. Μέλη της Λέσχης : 1. Γ. Παπανδρέου 2. Θ. Πάγκαλος 3. Γ. Παπακωνσταντίνου 4. Λ. Κατσέλη, σύζυγος του Γεράσιμου Αρσένη 5. Ε. Βενιζέλος, ο οποίος αρνείται την συμμετοχή του. 6. Ά. Διαμαντοπούλου Αν αυτούς, που σήμερα πρωταγωνιστούν στην περιπέτεια του ΔΝΤ, τους διόρισε απ’ ευθείας η Λέσχη Μπίλντεμπεργκ, αντιλαμβάνόμαστε όλοι τι ακριβώς πέτυχε ο “κυρίαρχος” λαός στη Δημοκρατία μας. Ας αναλογιστούμε όλοι τη δύναμη έχει η ψήφος μας.
νικος
06/11/2010 13:20
ΝΑΙ θα αποφασισουμε να πας στα τσακιδια εσυ και η συμμορια σου οι σοσαΛΗΣΤΕΣ
Μιχάλης Χ.
06/11/2010 12:30
Ψήφισα Πασόκ στις τελευταίες εκλογές αλλά αυτός ο πρωθυπουργός που βγάλαμε είναι επικίνδυνος για την Ελλάδα. ''Εβαλε τη χώρα σε περιπέτειες με την απειλή των δήθεν εκλογών λόγω της ανασφάλειάς του και, πιθανώς, έχοντας κάποιο πλανο επαναδιαπραγμάτευσης των δανείων ή και προετοιμασία της αποχώρησής του. Εκτός αν πάρει πάνω από 40% την Κυριακή, δεν μπορεί να δηλώσει νίκη και να μην αμφισβητηθεί μέσα και έξω από την Ελλάδα. Π.χ. 35% "νίκη" σημαίνει ότι τα 2/3 των Ελλήνων ψήφισαν εναντίον του. Όλες οι αποχές και οι λευκές ψήφοι θα καταμετρηθούν άνετα εναντίον του Πασόκ και θα αθροισθούν στα "''Οχι", δηλ. στις ψήφους για άλλα κόμματα και ανεξάρτητους. Τόσο παρανοϊκή είναι η σκέψη να μετατρέψουν τις πολυκομματικές αυτοδιοικητικές εκλογές σε δημοψήφισμα για Ναι και Όχι.. Με το μεγαλύτερο τμήμα του λαού (κατά τις ανεπίσημες δημοσκοποήσεις των εφημερίδων), τον επιχειρηματικό κόσμο, το ΔΝΤ, την ΕΕ και τις διεθνείς αγορές να είναι εναντίον πολιτικών παιχνιδιών όπως η απειλή προκήρυξης εκλογών, θ''ελω να ''δω τι θα πει και τιι θα κάνει Κυριακή βράδυ και την επόμενη μέρα. ''Εχει μπερδευτεί μόνος του, πνίγεται και παρασύρει την Ελλάδα μαζί του. Τα spreads έχουν εκτιναχτεί, οι αποδόσεις των ελληνικών δανείων (επιτόκια) έχουν περάσει το 11%, ψηλότερα από κάθε άλλη χώρα στον κόσμο, π.χ. Ουγκάντα, Βολιβία, Ρουάντα, αν τις και μας δανείσει κανείς!... Προσωπικά δεν πιστεύω ότοι τα επιτόκια θα πέσουν ποτέ για την Ελλάδα όσο η παρούσα παρανοϊκή κυβέρνηση είναι στη θέση της. Οι αγορές δεν ανέχονται εκπλήξεις και "είπα, ξείπα". Δεν θα ψηφίσω υποψήφιο του Πασόκ την Κυριακή για θέμα αρχής. Γιατί η Δημοκρατία ΔΕΝ πρέπει να ανέχεταιι εκβιαστικά διλήμματα. Λίγο με νοιάζει ποιός περιφερειάρχης ή δήμαρχος θα βγει, αφου η κυβέρνηση εξακολουθεί να είναι συγκεντρωτική, οι τοπικοί άρχοντες μαζεύουν τα σκουπίδια, και ζητούν έγκριση από τους υπουργούς όπως 40 χρόνια πριν. Πόσο μάλλον όταν η εκλογή τους αποφασίζει αν θα έχουμε βουλευτικές εκλογές από την αρχή! Πιστεύω ό,τι και να γίνει την Κυριακή, ο Παπανδρέου πρέπει να φύγει από τη θέση του πρωθυπουργού. Ας μείνει να συμβουλεύει τον επόμενο αν θέλει, ας πάει έξω πάλι, αλλά για το Θεό, πάρτε τον από ''δω. Εύχομαι να εκλεγούν όλοι οι αναξάρτητοι υποψήφιοι και κανένα κόμμα να μην μπορεί να τους καπελώσει. Αρκετά υπέφερε αυτός ο τόπος από τους επαγγελματίες κομματικούς πολιτικούς, καιρός να πάρει ο λαός τη σκούπα και να ξεκαθαρίεσει το στάβλο του Αυγεία. Μόνο έτσι υπάρχει ελπίδα να να βρεθούν τα "χαμένα" λεφτά και να πάρουν σοβαρά στο εξωτερικό ότι εννοούμε ό,τι λέμε, κατά το αγγλικό we mean business.
ΓΙΑΝΝΗΣ Κ.
06/11/2010 12:14
Αν σταθερότητα είναι η άγρια και διαρκής λιτότητα,η διάλυση του κοινωνικού κράτους,η εκτίναξη των τιμών,η ανεργία,η ανελέητη περικοπή μισθών και συντάξεων,η ανεξέλεγκτη εισβολή λαθρομεταναστών,οι περιπέτειες ποιες είναι;Ο θάνατος από πείνα; Ωραίες επιλογές μας προσφέρετε,κύριε πρωθυπουργέ ! Άλλα μας λέγατε προεκλογικά !
Ph.J
06/11/2010 12:10
Τι λέει ο Γιώργος Παπανδρέου που δεν είναι απόλυτα λογικό? Πόσο θράσσος και εθελοτυφλία χρειάζεται κανείς για να δεί τον απύθμενο παραλογισμό της αντιμνημονιακής πολιτικής έτσι όπως προωθείται από τον κ. Σαμαρά? (για την αριστερά δεν κάνω λόγο, καλα, αυτοί θεωρούν ότι αν γίνει η Ελλάδα Εμβερχοτζική, Φιντελική, ή Τσαουσεσκική θα αποτελεί πρόοδο!).
Σας παραπέμπτω αντί λοιπών σχολίων στο γλαφυρό σημερινό άρθρο του Π. Τσίμα. Λέει τα αυτονόητα που συνοψίζονται στα εξής τρία:
1. Το πρόβλημά μας δεν είναι το μνημόνιο. Είναι ότι σχεδόν επτωχεύσαμε. Οπότε τα μέτρα λιτότητα είναι μονόδρομος, όπως αυτά (τα ακόμα αυστηρότερα) που πέρνουν άλλα κράτη σε παρόμοια θέση με τη δική μας, έστω και χωρίς μνημόνιο...
2. Ο διαφορετικός δρόμος (έμφαση στην ανάπτυξη και όχι στο μονεταρισμό) απαιτεί τη σύμπραξη και της υπόλοιπης Ευρώπης, η οποία -φεύ- διαφωνεί! ( απαιτεί αίμα λέω εγώ και πως αλλοιώς αφού τη διαφεντεύουν τα αδελφά κόμματα της Ν. Δημοκρατίας... και ασε τη πλάκα κ. Σαμαρα!)
3. Ο Παπανδρέου θα κριθεί από το πόσο βαθειά θα βάλει το νυστέρι στο κόκαλο, απο το αν θα πολεμήσει επιτυχώς ένα σύστημα που δυστυχώς έχει να κάνει και με κατεστημένα του δικού του κομματικού κατεστημένου...
Σε κάθε περίπτωση, βρείτε μου κάποιον που -σοβαρά όμως- έχει τα εχέγγυα ότι θα κάνει καλύτερα τη δουλειά από το Γιώργο και το συζητάμε... Αλλά μέχρι τότε πάψτε να μιζεριάζεστε με παραμύθες... Επτωχεύσαμεν κύριοι... Αυτή είναι η πραγματικότητα... (Το πώς και το γιατί είναι άλλο, επίσης όχι τόσο απλό ερώτημα που δεν είναι της παρούσης)
Δημοσθενης Μπογδης
06/11/2010 12:07
Αν οχι ο Γιωργος Ανδρεα Παπανδρεου ,οι συνεργατες του , το Νεο ΠΑΣΟΚ και αυτους που προτεινουν για την Αυτοδιοικηση , τοτε ποιοι ;
Οποιος εχει την απαντηση , ας μας δωσει τα ονοματα .

Οχι αερολογιες και σαχλαμαρες εναντιον του μνημονιου για το οποιο παλι οποιος ειναι αντιθετος να μας βρει και τους καινουργιους δανειστες για να αποφυγουμε την πτωχευση .

Τελος αυτοι που πρεσβεβουν πτωχευση της Χωρας , σταση πληρωμων , μισθων και συνταξεων ας βγουν να το πουν καθαρα .
Οι φωνες , ιαχες , υβρεις και φρουδες πολιτικες ειχαν στο παρελθον συντελεσει στην προδιαγραφομενη καταστροφη της πατριδας μας οπως την παρελαβε το ΠΑΣΟΚ πριν δεκατρεις μηνες ....
Τωρα ειναι καιρος περισυλογης και προσπαθειας απο ολους μας .
Η πατριδα μας χρειαζεται αγαπη και συμμετοχη ! αρκετα την πληγωσαμε μεχρι τωρα .. Φτανει Πια !
Αλεκος Παναγουλης
06/11/2010 12:02
Οι άνθρωποι της δουλειάς θα ζήσουν καλύτερα αν πετάξουν απ'' το σβέρκο τους όλες αυτές τις βδέλλες που θυμήθηκαν την πατρίδα μόλις σφίξανε τα πράγματα γι'' αυτούς. Αυτό που κινδυνεύει είναι το πουγκί των αστών. Ο λαός έχει πληρώσει και πληρώνει πολύ ακριβά την ανοχή του σε τέτοιου είδους πατριώτες. Είναι καιρός να υπερασπίσει τη δική του πατρίδα.
Αγης Τ.
06/11/2010 11:57
Ο Γιωργος Παπανδρέου αδιαφορεί τελείως για τις βαριές επιπτώσεις της αστάθειας λόγω εκλογολογίας, που αυτός εκβιαστικά ξεκίνησε. Δυστυχώς εκτός από πολιτικός εξαιρετικά χαμηλών προσόντων είναι και αναξιόπιστος τυχοδιώκτης, σε μια στιγμή που η χώρα χρειάζεται σταθερότητα.
Ελλη
06/11/2010 11:56
Εάν θέλετε η ψήφος σας να τους πονεση να τους......τσουξη Ψηφιστε από ΚΚΕ και αριστερά οποία και εάν είναι η θεωρια σας
Παναγιώτης Μ
06/11/2010 11:51
Πυροβολείστε το λαϊκισμό του Σαμαρά και τους ανεύθυνους ΚΚΕδες
Αρης
06/11/2010 11:51
Καληνύχτα κύριε Παπανδρέου Δεν μας κανετε