«Η Ελλάδα ξόδευε για φάρµακα όσα µια χώρα µε τον πληθυσµό της Ισπανίας», επισήµανε ο Γ. Παπανδρέου κατά τη χθεσινή επίσκεψή του στον Οργανισµό Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελµατιών (ΟΑΕΕ), όπου άρχισε να εφαρµόζεται η ηλεκτρονική συνταγογράφηση.


Με αφορµή την ψήφιση και εφαρµογή της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, ο Πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου επανέλαβε ότι «η επανάσταση του αυτονόητου µπορεί να γίνει πράξη» και επαναβεβαίωσε την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να προχωρήσει στις διαρθρωτικές αλλαγές και µεταρρυθµίσεις. Ο κ. Παπανδρέου σηµείωσε πως µε την εφαρµογή της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης αποδεικνύεται ότι λεφτά υπήρχαν και υπάρχουν και πως το θέµα είναι πού πήγαιναν. Σηµειώνεται πως η ετήσια σπατάλη για φάρµακα σε όλα τα ασφαλιστικά ταµεία φτάνει τα 2 δισ. ευρώ, ενώ µε το νέο σύστηµα η εξοικονόµηση υπολογίζεται να φτάσει φέτος τα 750 εκατ. ευρώ και συνολικά το 2011 σε 1,1 δισ. ευρώ. Ο Πρωθυπουργός υπογράµµισε ότι αν λαµβάνονταν τέτοιου είδους µέτρα εδώ και χρόνια, δεν θα είχαµε ελλείµµατα, χρέη, περικοπές και την ανάγκη ενός Μνηµονίου για να δανειστούµε χρήµατα από τους εταίρους µας. «Η κυβέρνηση έχει ισχυρή βούληση, αποφασιστικότητα και σοβαρότητα για να προωθήσει τις µεγάλες αλλαγές και µεταρρυθµίσεις που χρειάζεται η χώρα και δεν είναι µαγικές λύσεις», τόνισε ο κ. Παπανδρέου και διερωτήθηκε: «Αν προοδευτικές και φιλολαϊκές, όπως θέλουν να λέγονται, δυνάµεις δεν ψηφίζουν τέτοιου είδους µέτρα που χτυπούν τα συµφέροντα και εξοικονοµούν πόρους, πότε θα το κάνουν;». Πρεµιέρα στον ΟΑΕΕ

Η επίσηµη παρουσίαση της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης στον ΟΑΕΕ έγινε µετά και την ψήφιση του σχετικού νοµοσχεδίου στη Βουλή. Πρόκειται για το νέο σύστηµα έκδοσης και διαχείρισης ιατρικών συνταγών, το οποίο µέσω Ιnternet καταγράφει και διαχειρίζεται την πώληση φαρµάκων στους ασφαλισµένους του Οργανισµού. Η εφαρµογή είναι πιλοτική και πολύ σύντοµα θα επεκταθεί και σε άλλα Ταµεία.

Η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Λούκα Κατσέλη κατά την οµιλία της χαρακτήρισε την ηλεκτρονική συνταγογράφηση µεγάλη τοµή, που θα συµβάλει δραστικά στη µείωση της φαρµακευτικής δαπάνης, στον εξορθολογισµό του συστήµατος και την καλύτερη εξυπηρέτηση του πολίτη.

Μετά την ανατιµολόγηση 6.000 σκευασµάτων µε µέση µείωση τιµής 20%, η ηλεκτρονική συνταγογράφηση έρχεται να συγκρατήσει επιπλέον τις δαπάνες των Ταµείων για φάρµακα.

Ο αναπληρωτής υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Γιώργος Κουτρουµάνης στην οµιλία του επισήµανε ότι η ετήσια σπατάλη για φάρµακα σε όλα τα Ταµεία φτάνει τα 2 δισ. ευρώ, ενώ µε το νέο σύστηµα η εξοικονόµηση υπολογίζεται να φτάσει φέτος τα 750 εκατ. ευρώ και συνολικά το 2011 σε 1,1 δισ., όταν το σύστηµα ολοκληρωθεί και ενταχθούν το ΙΚΑ, ο ΟΓΑ και ο ΟΠΑΔ.

Στην ίδια εκδήλωση, η Γενική Γραµµατέας Κοινωνικών Ασφαλίσεων Αθηνά Δρέττα παρατήρησε ότι η ηλεκτρονική συνταγογράφηση είναι πραγµατικότητα, σε πείσµα εκείνων που έλεγαν ότι δεν θα πετύχει και τελικά διαψεύστηκαν. Μείωση πάνω από 50%!

Τέλος, ο διοικητής του Οργανισµού Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελµατιών(ΟΑΕΕ) Γεράσιµος Βουδούρης, αναφερόµενος στα πρώτα σηµαντικά αποτελέσµατα από την εφαρµογή της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης τόνισε ότι τις πρώτες 20 ηµέρες του Οκτωβρίου η φαρµακευτική δαπάνη µειώθηκε πάνω από 50% σε σχέση µε πέρυσι (12 εκατ. ευρώ, έναντι 25 εκατ. ευρώ).

ΘΑ ΓΛΙΤΩΝΑΜΕ

Ο Γιώργος δήλωσε ότι αν λαµβάνονταν τέτοιου είδους µέτρα εδώ και χρόνια, δεν θα είχαµε ελλείµµατα, χρέη και Μνηµόνιο