Ηλεκτρονικό φρένο στη ληστεία µε τα φάρµακα

Ετήσια σπατάλη δύο δισ. ευρώ µέσω συνταγών

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Ηλίας Π. Γεωργάκης   | ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 04/11/2010 07:00 |
 Ηλεκτρονικό  φρένο στη ληστεία  µε τα φάρµακα
¬ ΟΓιώργος Παπανδρέου και η Λούκα Κατσέλη χθες στα γραφεία του ΟΑΕΕ. Ο Πρωθυπουργός τόνισε πως πριν από την ηλεκτρονική συνταγογράφηση η φαρµακευτική δαπάνη στην Ελλάδα ήταν όση και της τετραπλάσιας σε πληθυσµό Ισπανίας, ενώ η υπουργός Εργασίας τόνισε πως η φαρµακευτική δαπάνη στον ΟΑΕΕ στον πρώτο µήνα εφαρµογής του µέτρου περιορίστηκε στο µισό

«Η Ελλάδα ξόδευε για φάρµακα όσα µια χώρα µε τον πληθυσµό της Ισπανίας», επισήµανε ο Γ. Παπανδρέου κατά τη χθεσινή επίσκεψή του στον Οργανισµό Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελµατιών (ΟΑΕΕ), όπου άρχισε να εφαρµόζεται η ηλεκτρονική συνταγογράφηση.

Με αφορµή την ψήφιση και εφαρµογή της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, ο Πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου επανέλαβε ότι «η επανάσταση του αυτονόητου µπορεί να γίνει πράξη» και επαναβεβαίωσε την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να προχωρήσει στις διαρθρωτικές αλλαγές και µεταρρυθµίσεις. Ο κ. Παπανδρέου σηµείωσε πως µε την εφαρµογή της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης αποδεικνύεται ότι λεφτά υπήρχαν και υπάρχουν και πως το θέµα είναι πού πήγαιναν. Σηµειώνεται πως η ετήσια σπατάλη για φάρµακα σε όλα τα ασφαλιστικά ταµεία φτάνει τα 2 δισ. ευρώ, ενώ µε το νέο σύστηµα η εξοικονόµηση υπολογίζεται να φτάσει φέτος τα 750 εκατ. ευρώ και συνολικά το 2011 σε 1,1 δισ. ευρώ. Ο Πρωθυπουργός υπογράµµισε ότι αν λαµβάνονταν τέτοιου είδους µέτρα εδώ και χρόνια, δεν θα είχαµε ελλείµµατα, χρέη, περικοπές και την ανάγκη ενός Μνηµονίου για να δανειστούµε χρήµατα από τους εταίρους µας. «Η κυβέρνηση έχει ισχυρή βούληση, αποφασιστικότητα και σοβαρότητα για να προωθήσει τις µεγάλες αλλαγές και µεταρρυθµίσεις που χρειάζεται η χώρα και δεν είναι µαγικές λύσεις», τόνισε ο κ. Παπανδρέου και διερωτήθηκε: «Αν προοδευτικές και φιλολαϊκές, όπως θέλουν να λέγονται, δυνάµεις δεν ψηφίζουν τέτοιου είδους µέτρα που χτυπούν τα συµφέροντα και εξοικονοµούν πόρους, πότε θα το κάνουν;». Πρεµιέρα στον ΟΑΕΕ
Η επίσηµη παρουσίαση της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης στον ΟΑΕΕ έγινε µετά και την ψήφιση του σχετικού νοµοσχεδίου στη Βουλή. Πρόκειται για το νέο σύστηµα έκδοσης και διαχείρισης ιατρικών συνταγών, το οποίο µέσω Ιnternet καταγράφει και διαχειρίζεται την πώληση φαρµάκων στους ασφαλισµένους του Οργανισµού. Η εφαρµογή είναι πιλοτική και πολύ σύντοµα θα επεκταθεί και σε άλλα Ταµεία.

Η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Λούκα Κατσέλη κατά την οµιλία της χαρακτήρισε την ηλεκτρονική συνταγογράφηση µεγάλη τοµή, που θα συµβάλει δραστικά στη µείωση της φαρµακευτικής δαπάνης, στον εξορθολογισµό του συστήµατος και την καλύτερη εξυπηρέτηση του πολίτη.

Μετά την ανατιµολόγηση 6.000 σκευασµάτων µε µέση µείωση τιµής 20%, η ηλεκτρονική συνταγογράφηση έρχεται να συγκρατήσει επιπλέον τις δαπάνες των Ταµείων για φάρµακα.

Ο αναπληρωτής υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Γιώργος Κουτρουµάνης στην οµιλία του επισήµανε ότι η ετήσια σπατάλη για φάρµακα σε όλα τα Ταµεία φτάνει τα 2 δισ. ευρώ, ενώ µε το νέο σύστηµα η εξοικονόµηση υπολογίζεται να φτάσει φέτος τα 750 εκατ. ευρώ και συνολικά το 2011 σε 1,1 δισ., όταν το σύστηµα ολοκληρωθεί και ενταχθούν το ΙΚΑ, ο ΟΓΑ και ο ΟΠΑΔ.

Στην ίδια εκδήλωση, η Γενική Γραµµατέας Κοινωνικών Ασφαλίσεων Αθηνά Δρέττα παρατήρησε ότι η ηλεκτρονική συνταγογράφηση είναι πραγµατικότητα, σε πείσµα εκείνων που έλεγαν ότι δεν θα πετύχει και τελικά διαψεύστηκαν. Μείωση πάνω από 50%!
Τέλος, ο διοικητής του Οργανισµού Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελµατιών(ΟΑΕΕ) Γεράσιµος Βουδούρης, αναφερόµενος στα πρώτα σηµαντικά αποτελέσµατα από την εφαρµογή της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης τόνισε ότι τις πρώτες 20 ηµέρες του Οκτωβρίου η φαρµακευτική δαπάνη µειώθηκε πάνω από 50% σε σχέση µε πέρυσι (12 εκατ. ευρώ, έναντι 25 εκατ. ευρώ).

ΘΑ ΓΛΙΤΩΝΑΜΕ
Ο Γιώργος δήλωσε ότι αν λαµβάνονταν τέτοιου είδους µέτρα εδώ και χρόνια, δεν θα είχαµε ελλείµµατα, χρέη και Μνηµόνιο

11
Παράγκας
04/11/2010 15:27
Δεν ξεχνώ...τα 40 χρόνια δουλειά (και στον ιδιωτικό τομέα-ψάξε-βρες), την διάλυση των συμβάσεων, τις γ-ελαστικές σχέσεις εργασίας, τις εύκολες απολύσεις, τις μισές και στο εξάμηνο(!!!!!) αποζημιώσεις, τα 296,00(!!!!) € το Δεκαπενθήμερο στον Γηγενή Έλληνα Ιδιωτικό Υπάλληλο (που γίνεται "παιχνιδάκι" στον κάθε ΛΑΚΑΜΑ εργοδότη) και για τα υπόλοιπα (διαφορά ποσού) "τρέχεις" στον Ο.Α.Ε.Δ, τον ανταγωνισμό με τον γιατί-τόση-βιασύνη-"έλληνα" Χασάν-ιδη!!!!!!!!!). Επίσης Δεν ξεχνώ...ότι σε λίγο καιρό το ''''''''Γηγενής Ελληνας Μεροκαματιάρης" στον Ιδιωτικό Τομέα, θα είναι το πιο σύντομο ανέκδοτο από συστάσεως του Ελληνικού Κράτους.
Βογιατζή Ευτυχία
04/11/2010 13:17
Αυτό με τα φάρμακα παίζει χρόοοοονια! Και το ήξερε και το πρίν ΠΑΣΟΚ, τώρα δηλαδή τι?? Γιατί όοολα αυτά δεν τα κάνανε και πριν
Που πήγαιναν τα λεφτά
04/11/2010 13:05
Βεβαίως λεφτά υπάρχουν και υπήρχαν.Για να δούμε όμως που πήγαιναν:1974-2004:
1.Δαπάνες (ασύλληπτες) ,για αγορά αμυντικού υλικού, όπως
(F-4, Leopard (Καραμανλής ο Α''), Αγορά του αιώνα (Παπανδρέου ο Α''), Ελικόπτερα Απάτσι (Μητσοτάκης),...και ύστερα ήρθαν τα Ίμια. Αντιαεροπορικά ΤΟΡ , από Ρωσία, Λέοπαρντ(τελευταία έκδοση) , και τα γνωστά υποβρύχια που γέρνουν από Γερμανία.Επίσης αεροσκάφη F16 από Αμερική.
Υποθέτω ότι Πρωθυπουργοί, Υπουργοί, Διεθνείς επιχειρηματίες και μεσάζοντες "συνεργάστηκαν" αρμονικά για την επίτευξη του στόχου.
Βέβαια η άμυνά μας θωρακίστηκε(!) και μπορούμε να "παίζουμε" αερομαχίες στο Αιγαίο επί ίσοις όροις με τους φίλους μας τους Τούρκους, οι οποίοι καταχρεώθηκαν κι''αυτοί στους γνωστούς προμηθευτές, φάνηκαν όμως πιό ευέλικτοι, και προς το παρόν ξέφυγαν απ''τα διεθνή κοράκια.
2.Δαπάνες (απίστευτες) για τα μεγάλα έργα και τους Ολυμπιακούς αγώνες. Εδω συνεργάστηκαν πολιτικοί, μεγαλοεργολάβοι-εκδότες, και οι έμπιστοι δημοσιογράφοι τους, αγαπημένοι τηλεαστέρες του κοινού.
Η μακρόχρονη αυτή συνεργασία συνεχίζεται βεβαίως και σήμερα, και η αποψη που προωθείται εδώ και μήνες από Κυβέρνηση και ΜΜΕ, είναι ότι τα χρέη οφείλονται σε φάρμακα, βιβλία, ασφαλιστκές εισφορές , και μισθούς άχρηστων δασκάλων(και δημ.υπαλλήλων γενικά), διεφθαρμένων γιατρών κα., δικαιολογώντας το άγριο μαχαίρι σε μισθούς , συντάξεις, πόρους και μέσα.
Διεθνείς και εγχώριοι τραπεζίτες, έμποροι όπλων, και μεγαλοεργολάβοι, μπορούν να κρατήσουν τα κέρδη τους ,και να τα αυγατίσουν.Οι κυβερνήσεις μας τους σέβονται και τους υπηρετούν πιστά, όσο για τα λεφτά τους ( που έβγαλαν από μας), αυτά δεν τα αγγίζει κανείς.
V.Ο.
04/11/2010 12:52
Η μείωση κατά 50 % της συνταγογραφίας είναι μεγάλη επιτυχία, αλλά η συνταγογράφηση θα πρέπει να γίνεται εκλογικευμένα και προς την θετική κατεύθυνση επίσης: Ιατροί του Ικα επειδή ''Εσφιξαν τα πράγματα!'' έπαψαν να χορηγούν 3 μηνες συνταγές σε περιπτώσεις διαρκής αγωγής (π.χ. για πίεση, χοληστερίνη, κυκλοφοριακό, διαβήτη, μερικές απο τις πιο διαδεδομένες χρόνιες παθήσεις). Πρακτικά, ο συνταξιούχος πατέρας του γράφοντος, 78 χρονών, θα πρέπει να κλείνει 12 ραντεβού το χρόνο (αντί για 4) ΑΝΑ ειδικότητα, για συνταγογράφηση ενός κουτιού που διαρκεί ένα μήνα.
Τριπλασιάζεται ο όγκος εργασίας των ιατρών πολλών ειδικοτήτων (12 ραντεβού/ασθενή αντί για 4 το χρόνο). Μιλάμε για εκατοντάδες ασθενείς πανελληνίως! Πολλαπλασιάζεται αναπόφευκτα ο χρόνος αναμονής για το επόμενο ραντεβού (πολλές φορές η αναμονή ήδη ξεπερνά τον μήνα). Άρα ο ασθενής θα πρέπει να καλύπτει τις ανάγκες του σε φάρματα μονίμως επί πιστώσει; Είναι αυτή καλή πρακτική; Το (σωστό, κατά την γνώση του γράφοντος) σύστημα τηλεφωνικής λήψης ραντεβού, γίνεται έτσι αναποτελεσματικό.
Στα θετικά : ο εκάστοτε γιατρός θα ..... γνωρίζει πια με το μικρό τους όνομα όλους τους συνταξιούχους, όσους επιζήσουν βέβαια μέσα στον ασφυκτικό συνωστισμό των αιθουσών αναμονής του ΙΚΑ.
Στα αρνητικά : η .... πίεση των ηλικιωμένων θα... ανεβαίνει κατακόρυφα, τουλάχιστον μια φορά το μήνα!
Χρυσή τομή: Σε περιπτώσεις θανάτου λόγω εγκεφαλικού (από την σύγχυση), το κράτος θα κερδίζει ακόμη περισσότερα χρήματα από εξοικονόμηση φαρμάκων του εν λόγω ασθενούς (πικρό χιούμορ; ίσως, ότι μπορεί κάνει ο καθ'' εις!).

Σε ποιον να αποτανθεί κανείς σε ένα δημόσιο σύστημα που το κράτος είναι ή θέλει να είναι από θέση (;) απρόσωπο; Γιατί το απλό είναι τόσο πολύπλοκο;
Χρήστος Κ
04/11/2010 11:14
Έγινε και κάτι καλό
Greek Statistics
04/11/2010 10:55
<...Ο κ. Παπανδρέου σηείωσε πως ε την εφαρογή της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης αποδεικνύεται ότι λεφτά υπήρχαν και υπάρχουν και πως το θέα είναι πού πήγαιναν..>

Αν από το 1986 είχαν επιτρέψει να εφαρμοστεί η ηλεκτρονική μηχανογράφηση στο Δημόσιο, τα τρωκτικά όλων των αποχρώσεων (εργατοπατέρες, πολιτικάντηδες, καρεκλοκένταυροι, κα) ίσως το μνημόνιο, η τρόικα να μην υπηρχε σήμερα.
Καταλάβατε λιοπόν γιατί τα φαγαμε μαζί τα λεφτά;
Ελισσαβετ
04/11/2010 10:50
Πετυχημενο και καλα τοποθετημενο αμεσως πριν της εκλογες. Για να δουμε ομως σε ενα χρονο...
Ι. Μποφίλιας
04/11/2010 10:14
Σπατάλη, λεηλασία του Ελληνιού λαού. Λέξεις άγνωστες για τον κ. Σαμαρά και Σία (Αβραμόπουλο, Παυλόπουλο). Με απροκάλυπτη επιθετικότητα αυτοί κατηγορούσαν τότε διαρκώς και επίμονα το ΠΑΣΟΚ και τις "απάτες" του, για να καλύψουν την απραξία τους. Υποδείκνυαν, ναι μεν σωστά και ωραία, τιι παρέλλειψαν οι άλλοι, ενώ οι ίδιοι οδηγούσαν συνειδητά, σιγά και αθόρυβα τον τόπο στην τραγωδία. Αυτή δεν είναι πολιτική. Συσκευασμένο ολοκάυτωμα για τον ελληνικό Λαό. Τι νόημα έχει, αν ο κ. Αβραμόπουλος είπε πρόσφατα, ότι υπέδειξε έγκαιρα στον κ. Καραμανλή για την τεράστια αύξηση του ελλείματος, αλλά παραπονείται ό,τι δεν έλαβε απάντηση. Δεν έχει νόημα να προειδοποιείς και να υποδεικύεις, τι πρέπει να κάνει ο άλλος. Εσύ να πράξεις αυτό που μπορείς και οφείλεις. Γνώριζες τις σπατάλες των νοσοκομείων/φαρμάκων. Ουδέν έπραξες. Άλλα έλεγες τότε. Με άλλα λόγια βαρύνει μια καμουφλαρισμένη διγλωσσία/διπλοπροσωπία ολόκληρα και τον Αβραμόπουλου. Σαμαράς και Σία, συνεχίζουν την διγλωσσία, κατασκευάζουν νέο δίπορτο. Ισχυρίζονται ό,τι 30 από τα 60 νομοσχέδια που αφορούσαν το μνημόνιο τα υπερψήφισαν. Τί, άλλο θέλουμε; Δηλαδή, επίδειξη πολιτικής του "fifty-fifty", (50% Ναι!! και 50% Όχι!!). Διάλλεξε Λαέ και πάρε. Κάτω από αυτή την διγλωσσία μπορεί κανείς να διαβάσει όλη την ατζέντα Σαμαρά. Δίπορτο. Μόλις βρεθεί στην εξουσία: Ναι στο Μνημόνιο, χωρίς περιστροφές. Ναι στο ολοκαύτωμα του έλληνα φορολογούμενου. Η διγλωσσία και οι ύβρεις του πολιτικού αντιπάλλου αποθσταθεροποιούν την πολιτική. Τρείς λέξεις και μόνο ( εκβιαστής, βοναπαρτισμός, λεονταρισμοί) πυραυλοδότησαν εκ νέου τα ασφάλιστρα, Spread και επιτόκια σε διαστημικά ύψη. Ολοκαύτωμα στην τσέπη του φορολογούμενου. Ο κ. Σαμαράς θα μπορούσε να υπογράψει συμβόλαιο συνεργασίας με την ΝΑΖΑ. Πως φτάνει κανείς άνετα στην στρατόσφαιρα. Πυραυλοδότηση με διγλωσσία/ύβρη. Χωρίς πυραύλους!
Δημοσθενης Μπογδης
04/11/2010 09:36
Kαι όμως η Γη κινείται ! Όπως και ,, τα λεφτά Υπάρχουν ! ,,
Έλα όμως που υπάρχουν και οι αντιδραστικοί συμπολίτες μας που με το πες- πες των αρχικλεφταραδων που είχε στις τάξεις του ,η υπό την προστασία του το συντηρητικό κόμμα της Νέας Δημοκρατίας υποβοηθούμενο από τα τάχα κομουνιστικά κόμματα παλαιάς η νέας κοπής που μόνο διχασμό , στασιμότητα και μούχλα πρεσβεύουν και ποτέ μέχρι σήμερα μια ( μαθηματικά 1 ) ενέργεια/καμπανια για να ξεκολλήσουμε από την μιζέρια που μας έχει καθηλώσει στα σημερινά χάλια .Μας έχουν μάθει το παραμύθι της ψωροκώσταινας ….. Το δίκαιο του εργάτη τάχα , αυτό που του στερούν από τις δίκες τους εκδοτικές εταιρείες , τις οποίες δεν θέλουν να επιθεωρήσουν οι της ΣΔΟΕ, ούτε σε αποδείξεις πιστεύουν . Ούτε την προέλευση των χρηματοδοτήσεων τους ( μπας και τους βγει κανένας Γερμανός , ονόματι Χρηστοφορακος ) …Βγάλτε συμπέρασμα !
Παλιότερα μας το φούρνιζαν << βιβλιάριο προικοδοτήσεως απόρων κορασίδων >> , για χρονιά μετά είναι το βιβλιάριο του ΙΚΑ . Μόνο μια κυβέρνηση που καταλύει τα ρουσφέτια , εφεύρει την ξεχασμένη, η , την χαμένη Διαφάνεια στις Δημόσιες υποθέσεις και δεν ενδιαφέρεται για πολιτικά κόστη , μπορεί και τα βάζει με τους Νταβατζηδες , τους κλεφτογιατρους , ανταμείβοντας παράλληλα τους λειτουργούς με πιστή στον όρκο τού Ιπποκράτη .
Ο δικός μας όρκος , ο Δημοκρατικός θα ξαναδοθεί την ερχομένη Κυριακή στις κάλπες . Θέλουμε γιατρούς χωρίς φορολογικά σύνορα , η θέλουμε Κυβέρνηση και τοπική αυτοδιοίκηση με θάρρος και τολμά , με ύφος και ήθος να προχωρήσουμε και σε δυο τρία χρονιά να διώξουμε και τους ,<<κουτόφραγκους>> γιατί θα ξέρουμε που είναι , θα πονάμε και θα διαχειριζόμαστε τίμια και αποδοτικά για τον Λαό , τα δικά μας ΦΡΑΓΚΑ …. <<Καλλικράτης >> λοιπόν για μας …Για όσους δεν καταλαβαίνουν Κικιλιας και Δημαράς !
Δ.Μ. 4/11/10 09:36
kapoios
04/11/2010 08:59
Εμείς δεν θέλουμε τέτοια. Μας αρέσει ο μεσαίωνας και η γκρίνια. Αυτά είναι κόλπα για να ξεχάσουμε το ΔΝΤ και το γεγονός ότι μας χάλασε την πιάτσα της απάτης και του καθημερινού πλιάτσικου.
BB
04/11/2010 08:50
Κανείς δεν ήξερε τίποτα. Μας ήρθε ξαφνικό. Χαλάμε για φάρμακα όσα και η Αμερική ολόκληρη, οι γιατροί και οι φαρμακοτρίφτες κυκλοφορούν με Φερράρι και εμείς δεν είχαμε καταλάβει τίποτα. Ή είμαστε κρετίνοι ή τα τρωγαμε. Το μόνο έξοδο που πρέπει να κάνει η κυβέρνηση είναι ένα. Να χτίσει 50 νέες φυλακές να χωθούν μέσα το 30% του Ελληνικού πληθυσμού.