Λωρίδες αποκλειστικής κυκλοφορίας, αντίστοιχες µε αυτές των λεωφορείων και των τρόλεϊ, αναµένεται να αποκτήσει σύντοµα και το τραµ, το οποίο από τα τέλη Οκτωβρίου γίνεται γρηγορότερο χάρη στην πλήρη λειτουργία του «πράσινου κύµατος».


Οι επιβάτες του τραµ θα κερδίζουν τουλάχιστον 10 έως 15 λεπτά στις καθηµερινές µετακινήσεις τους από το Σύνταγµα προς το ΣΕΦ και τη Βούλα, αντίστοιχα.

Στις «τραµολωρίδες» θα απαγορεύεται – όπως και στις λεωφορειολωρίδες – η κυκλοφορία των άλλων οχηµάτων πάνω στις ράγες του τραµ, κυρίως στην οδό Αρδηττού, στο τµήµα της από τη Βασιλίσσης Ολγας έως τη Λεωφόρο Βουλιαγµένης και στις δύο κατευθύνσεις.

Στο τµήµα αυτό, οι συρµοί του τραµ σήµερα καθυστερούν έως και 5 λεπτά, λόγω της… εισβολής των Ι.Χ. στο δίκτυό του.

Με τη λειτουργία των «τραµολωρίδων» οι χρόνοι των δροµολογίων του τραµ θα µειωθούν ακόµα περισσότερο.

Την ίδια στιγµή, η διοίκηση της εταιρείας ΤΡΑΜ Α.Ε. εξετάζει την καθιέρωση νέων «ευέλικτων» δροµολογίων µε επίκεντρο τον Αλιµο ή το Παλαιό Φάληρο. Συγκεκριµένα, τη χειµερινή περίοδο, που η επιβατική κίνηση κατά µήκος της παραλιακής ζώνης µειώνεται, εξετάζεται να εκτελούνται περισσότερα δροµολόγια από το Σύνταγµα προς το Παλαιό Φάληρο και τον Αλιµο και λιγότερα – σε σχέση µε σήµερα – προς τη Γλυφάδα και τη Βούλα.

Παράλληλα, στο µέτωπο των επεκτάσεων, πέραν του τµήµατος ΣΕΦ – Πειραιάς που αναµένεται πλέον να ολοκληρωθεί στα τέλη του 2013, προωθούνται κι άλλες επεκτάσεις του τραµ από το Ελληνικό προς την Αργυρούπολη και από το Σύνταγµα προς το Πεδίον του Αρεως.

Το «πράσινο κύµα»

Σε πρώτη φάση, οι επιβάτες του τραµ θα δουν από το Σάββατο 30 Οκτωβρίου να συντοµεύει ο χρόνος των µετακινήσεών τους στο υφιστάµενο δίκτυο.

Η φωτεινή σηµατοδότηση («πράσινο κύµα») που θα δίνει πλέον απόλυτη προτεραιότητα στην κίνηση του τραµ στις διασταυρώσεις, έπειτα από καθυστέρηση έξι χρόνων, έχει ολοκληρωθεί στο σύνολο του δικτύου του τραµ. Από το µεθεπόµενο Σάββατο, θα µειωθεί ο χρόνος διαδροµής ανά δροµολόγιο έως και 15 λεπτά, ενώ στο σύνολο του δικτύου του τραµ η µείωση θα φτάσει τα 35 λεπτά.

Σήµερα, η διέλευση των οχηµάτων του τραµ από τις στάσεις γίνεται κάθε 7,5 λεπτά κατά τη διάρκεια της ηµέρας (τις ώρες αιχµής), κάθε 10 λεπτά τις βραδινές ώρες και κάθε 40 λεπτά τις νυχτερινές ώρες (τα Σαββατοκύριακα).

63.000 µετακινήσεις την ηµέρα

Η αλλαγή στη σηµατοδότηση του τραµ άρχισε τον περασµένο Μάρτιο και ολοκληρώθηκε τµηµατικά. Υπενθυµίζεται ότι οι καθηµερινές µετακινήσεις µε το τραµ ανέρχονται πλέον κατά µέσο όρο σε 63.000, ενώ οι στάσεις που εµφανίζουν τη µεγαλύτερη επιβατική κίνηση (το 65%) βρίσκονται µεταξύ του Σταδίου Ειρήνης και Φιλίας και του Νέου Κόσµου, στις οποίες υπάρχει ανταπόκριση µε τον ηλεκτρικό και το Μετρό.

ΝΕΕΣ ΕΠΕΚΤΑΣΕΙΣ

Προωθούνται επεκτάσεις του τραµ από το Ελληνικό προς την Αργυρούπολη και από το Σύνταγµα προς το Πεδίον του Αρεως