Σε ναυάγιο οδηγείται το σχέδιο της επένδυσης κεφαλαίων του Κατάρ στον Αστακό για εγκατάσταση τερµατικού σταθµού υγροποιηµένου φυσικού αερίου, καθώς και µονάδας ηλεκτροπαραγωγής µε φυσικό αέριο.


Η κυβέρνηση πάντως διαβεβαιώνει ότι το µνηµόνιο µε το Κατάρ για επενδύσεις 5 δισ. δολαρίων στη χώρα µας δεν επηρεάζεται, αφού το «πρότζεκτ» του Αστακού δεν περιλαµβανόταν σ’ αυτό. Ο επίλογος της επένδυσης στην Αιτωλοακαρνανία γράφτηκε σε δισέλιδη επιστολή που έφθασε προχθές το βράδυ στο υπουργείο των Εξωτερικών µε παραλήπτη τον υφυπουργό Σπύρο Κουβέλη.

Ο υφυπουργός Ενέργειας του Κατάρ Μοχάµεντ Αλ Σάντα τον ενηµέρωνε ότι οι δύο κρατικές εταιρείες της χώρας του που συµµετείχαν στο επιχειρηµατικό σχήµα από κοινού µε δύο ελληνικές ιδιωτικές εταιρείες για επένδυση στον Αστακό «έκαναν αξιολόγηση για τη βιωσιµότητα του σχεδίου», την έκριναν ασύµφορη και έπειτα από αυτήν τη διαδικασία αποσύρονται από το κονσόρτσιουµ.

Ο κ. Κουβέλης, ο οποίος προ δεκαηµέρου είχε αποστείλει επιστολή προς τον καταριανό οµόλογό του ενηµερώνοντάς τον ότι η ελληνική κυβέρνηση βάσει συµφωνίας που είχε υπογραφεί τον περασµένο Μάιο είχε προβεί σε όλες τις απαραίτητες διαδικασίες δηµιουργώντας στον Αστακό το κατάλληλο επενδυτικό περιβάλλον, µιλώντας στα «ΝΕΑ» αποσυνέδεσε το επενδυτικό ναυάγιο από περιβαλλοντικές ενστάσεις που διατυπώθηκαν στη χώρα µας. Αντιθέτως, επεσήµανε ότι ο καταριανός υφυπουργός στην επιστολή του αναφέρει ότι «θα επανέλθουν κρατικές εταιρείες του Κατάρ µε άλλες προτάσεις και θα εξετάσουν την ενεργειακή συνεργασία των δύο χωρών». Ως εκ τούτου το επόµενο διάστηµα ο κ. Κουβέλης θα πραγµατοποιήσει επίσκεψη στο Κατάρ για να διερευνήσει τις δυνατότητες συνεργασίας σε άλλο επίπεδο.

Κυβερνητικές πηγές διευκρίνιζαν ότι το ναυάγιο της επένδυσης στον Αστακό δεν επηρεάζει καθόλου τις σχέσεις των δύο χωρών και επαναλάµβαναν σε όλους τους τόνους ότι η συγκεκριµένη επένδυση δεν έχει καµία σχέση µε το µνηµόνιο που υπεγράφη στη Νέα Υόρκη από τον υπουργό Επικρατείας Χάρη Παµπούκη και τον αρµόδιο υπουργό του Κατάρ (µνηµόνιο το οποίο δεν περιελάµβανε τον Αστακό).

Αλλες πηγές έλεγαν ότι η επένδυση ακυρώθηκε διότι οι Ιταλοί στους οποίους θα κατέληγε το φυσικό αέριο και οι καταριανοί επενδυτές δεν συµφώνησαν στο θέµα της τιµής του προϊόντος LΡG, ενώ υπήρξαν και πληροφορίες ότι το Κατάρ προτιµά να υλοποιήσει αυτήν την επένδυση στην Αλβανία. Εν τω µεταξύ χθες ο υπουργός Επικρατείας Χάρης Παµπούκης ανακοίνωσε ότι το ερχόµενο δεκαήµερο θα συνεδριάσει η τριµερής επιτροπή που προβλέπεται από το µνηµόνιο που υπογράψαµε µε το Κατάρ.

Ο ίδιος νωρίτερα, απευθυνόµενος στους βουλευτές που εξέφρασαν την έντονη διαφωνία τους για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις που µπορεί να έχουν οι µεγάλες επενδύσεις και ιδιαίτερα ο Αστακός, είπε ότι φοβάται µήπως «έχουµε παρασυζητήσει, όλοι µας σεβόµαστε το περιβάλλον, αλλά προσέξτε µη φύγει ο επενδυτής και δεν υπάρξει κανένα ενδιαφέρον».

ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΕΣ ΠΗΓΕΣ

επαναλάµβαναν ότι η συγκεκριµένη επένδυση δεν έχει καµία σχέση µε το Μνηµόνιο που υπεγράφη στη Νέα Υόρκη

Χάρης Παµπούκης: «Οποιος υπουργός δεν έχει καθαρή τη συνείδησή του, ας πάει σπίτι του»


«ΟΠΟΙΟΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ δεν έχει καθαρή τη συνείδησή του, ας πάει σπίτι του». Την απάντηση αυτή έδωσε χθες ο υπουργός Επικρατείας αρµόδιος για θέµατα Επενδύσεων Χάρης Παµπούκης σε βουλευτές του ΠΑΣΟΚ που τον «ανέκριναν» στη Βουλή για το νοµοσχέδιο Fast Τrack. Ο κ. Παµπούκης ενηµερώνοντας τον ΚΤΕ Οικονοµίας και Ανταγωνιστικότητας για το νοµοσχέδιο ταχείας προώθησης των επενδύσεων δέχτηκε καταιγισµό ερωτήσεων από τους βουλευτές του κυβερνώντος κόµµατος σε σχέση µε τις αιτιάσεις των κοµµάτων της αντιπολίτευσης για το Fast Τrack και τις… υπερεξουσίες που δίνει η διαχείρισή του στον ίδιο τον κ. Παµπούκη. «Θα περνάνε από τη Βουλή οι υπό έγκριση επενδύσεις;», «Υπάρχει περίπτωση να παραβιάζεται το εθνικό και το ευρωπαϊκό δίκαιο;» ρώτησαν αγωνιούντες βουλευτές τον υπουργό Επικρατείας.

Από την πλευρά του, ο κ. Παµπούκης εµφανίστηκε καθησυχαστικός και διαβεβαίωσε:

«Εµείς διασφαλίζουµε το δηµόσιο συµφέρον και λειτουργούµε πάντα µε αυτό τον γνώµονα. Είµαστε καθαροί». Η συνέχεια όµως της απάντησής του ήταν αφοπλιστική: «Γι’ αυτό τον λόγο είµαστε εδώ και συζητάµε. Για να µην υπάρχουν σκιές. Οποιος υπουργός δεν έχει καθαρή τη συνείδησή του, ας πάει σπίτι του».

Δυόµισι ώρες

Ουσιαστικά, έλεγαν αργότερα κυβερνητικές πηγές ο υπουργός Επικρατείας δεν υπονοούσε κάτι µε την συγκεκριµένη αναφορά, αντιθέτως ήθελε να υπερτονίσει τον διαφανή τρόπο µε τον οποίο λειτουργεί σήµερα η κυβέρνηση και να επισηµάνει ότι µέσω του διαλόγου και της διαβούλευσης όλες οι νοµοθετικές πρωτοβουλίες της είναι απόλυτα διαυγείς. Σύµφωνα µε την ενηµέρωση που έκανε για παραπάνω από 2ï ώρες σε 25 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ ο κ. Παµπούκης, το Ιnvest Ιn Greece που λειτουργεί πλέον υπό την εποπτεία του θα συγκροτήσει µία επιτροπή στην οποία θα πηγαίνουν και οι προτάσεις της διυπουργικής επιτροπής για την ανάπτυξη στην οποία ως γνωστόν µετέχουν ο ίδιος, ο κ. Πάγκαλος, ο κ. Ρέππας, ο κ. Χρυσοχοΐδης και η κ. Μπιρµπίλη. Το Ιnvest Ιn Greece θα λειτουργεί ως µία πύλη υποδοχής αιτήσεων για επενδύσεις αλλά ταυτόχρονα θα εξεργάζεται και πιθανές ενστάσεις για τις οποίες θα ενηµερώνει το αρµόδιο υπουργείο. Επίσης, έγινε γνωστό ότι τυχόν φοροαπαλλαγές θα περνούν από τη Βουλή ανά περίπτωση επένδυσης και ότι προτού ανάψει πράσινο φως για µία επένδυση θα έχει προηγηθεί ενηµέρωση του Κοινοβουλίου.

Στην αρµόδια επιτροπή

Τη διαβεβαίωση της κυβέρνησης ότι οι ρυθµίσεις για το Fast Τrack δεν πρόκειται να αλλάξουν την υπάρχουσα νοµοθεσία για τις επενδύσεις στη χώρα έδωσε ο κ. Παµπούκης µιλώντας στην αρµόδια επιτροπή της Βουλής που επεξεργάζεται το σχέδιο νόµου.«Πρέπει να γίνουν τα πάντα εξπρές, να έχουµε δουλειές εξπρές, ανάπτυξη εξπρές. Αυτό το παίρνω πάνω µου», είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός Επικρατείας.

Και έσπευσε να αµβλύνει τις σοβαρές αντιρρήσεις – κυρίως των βουλευτών του ΚΚΕ και του ΣΥΡΙΖΑ – οι οποίοι κατηγόρησαν την κυβέρνηση ότι µε το νοµοσχέδιο θα παρακάµπτεται ο κοινοβουλευτικός έλεγχος, λέγοντας πως «παντού θα είναι η Βουλή».