Το Κατάρ έκοψε τον Αστακό

Αιφνιδιαστικό ναυάγιο στην επένδυση µε φυσικό αέριο

ΡΕΠΟΡΤΑΖ:, Δηµήτρης Τζάθας , Βούλα Κεχαγιά   | ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 20/10/2010 07:00 |
 Το Κατάρ έκοψε τον Αστακό
¬ «Το [-1968µνηµόνιο µε το Κατάρ για επενδύσεις 5 δισ. δολαρίων στη χώρα µας δεν επηρεάζεται, αφού το «πρότζεκτ» του Αστακού δεν περιλαµβανόταν σ’ αυτό» επιµένουν από την κυβέρνηση. Στη φωτογραφία αρχείου, ο ασπασµός της επιβεβαίωσης της συµφωνίας µεταξύ του Χάρη Παµπούκη και του εµίρη του Κατάρ υπό το βλέµµα του Γιώργου Παπανδρέου

Σε ναυάγιο οδηγείται το σχέδιο της επένδυσης κεφαλαίων του Κατάρ στον Αστακό για εγκατάσταση τερµατικού σταθµού υγροποιηµένου φυσικού αερίου, καθώς και µονάδας ηλεκτροπαραγωγής µε φυσικό αέριο.

Η κυβέρνηση πάντως διαβεβαιώνει ότι το µνηµόνιο µε το Κατάρ για επενδύσεις 5 δισ. δολαρίων στη χώρα µας δεν επηρεάζεται, αφού το «πρότζεκτ» του Αστακού δεν περιλαµβανόταν σ’ αυτό. Ο επίλογος της επένδυσης στην Αιτωλοακαρνανία γράφτηκε σε δισέλιδη επιστολή που έφθασε προχθές το βράδυ στο υπουργείο των Εξωτερικών µε παραλήπτη τον υφυπουργό Σπύρο Κουβέλη.

Ο υφυπουργός Ενέργειας του Κατάρ Μοχάµεντ Αλ Σάντα τον ενηµέρωνε ότι οι δύο κρατικές εταιρείες της χώρας του που συµµετείχαν στο επιχειρηµατικό σχήµα από κοινού µε δύο ελληνικές ιδιωτικές εταιρείες για επένδυση στον Αστακό «έκαναν αξιολόγηση για τη βιωσιµότητα του σχεδίου», την έκριναν ασύµφορη και έπειτα από αυτήν τη διαδικασία αποσύρονται από το κονσόρτσιουµ.

Ο κ. Κουβέλης, ο οποίος προ δεκαηµέρου είχε αποστείλει επιστολή προς τον καταριανό οµόλογό του ενηµερώνοντάς τον ότι η ελληνική κυβέρνηση βάσει συµφωνίας που είχε υπογραφεί τον περασµένο Μάιο είχε προβεί σε όλες τις απαραίτητες διαδικασίες δηµιουργώντας στον Αστακό το κατάλληλο επενδυτικό περιβάλλον, µιλώντας στα «ΝΕΑ» αποσυνέδεσε το επενδυτικό ναυάγιο από περιβαλλοντικές ενστάσεις που διατυπώθηκαν στη χώρα µας. Αντιθέτως, επεσήµανε ότι ο καταριανός υφυπουργός στην επιστολή του αναφέρει ότι «θα επανέλθουν κρατικές εταιρείες του Κατάρ µε άλλες προτάσεις και θα εξετάσουν την ενεργειακή συνεργασία των δύο χωρών». Ως εκ τούτου το επόµενο διάστηµα ο κ. Κουβέλης θα πραγµατοποιήσει επίσκεψη στο Κατάρ για να διερευνήσει τις δυνατότητες συνεργασίας σε άλλο επίπεδο.

Κυβερνητικές πηγές διευκρίνιζαν ότι το ναυάγιο της επένδυσης στον Αστακό δεν επηρεάζει καθόλου τις σχέσεις των δύο χωρών και επαναλάµβαναν σε όλους τους τόνους ότι η συγκεκριµένη επένδυση δεν έχει καµία σχέση µε το µνηµόνιο που υπεγράφη στη Νέα Υόρκη από τον υπουργό Επικρατείας Χάρη Παµπούκη και τον αρµόδιο υπουργό του Κατάρ (µνηµόνιο το οποίο δεν περιελάµβανε τον Αστακό).

Αλλες πηγές έλεγαν ότι η επένδυση ακυρώθηκε διότι οι Ιταλοί στους οποίους θα κατέληγε το φυσικό αέριο και οι καταριανοί επενδυτές δεν συµφώνησαν στο θέµα της τιµής του προϊόντος LΡG, ενώ υπήρξαν και πληροφορίες ότι το Κατάρ προτιµά να υλοποιήσει αυτήν την επένδυση στην Αλβανία. Εν τω µεταξύ χθες ο υπουργός Επικρατείας Χάρης Παµπούκης ανακοίνωσε ότι το ερχόµενο δεκαήµερο θα συνεδριάσει η τριµερής επιτροπή που προβλέπεται από το µνηµόνιο που υπογράψαµε µε το Κατάρ.

Ο ίδιος νωρίτερα, απευθυνόµενος στους βουλευτές που εξέφρασαν την έντονη διαφωνία τους για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις που µπορεί να έχουν οι µεγάλες επενδύσεις και ιδιαίτερα ο Αστακός, είπε ότι φοβάται µήπως «έχουµε παρασυζητήσει, όλοι µας σεβόµαστε το περιβάλλον, αλλά προσέξτε µη φύγει ο επενδυτής και δεν υπάρξει κανένα ενδιαφέρον».

ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΕΣ ΠΗΓΕΣ
επαναλάµβαναν ότι η συγκεκριµένη επένδυση δεν έχει καµία σχέση µε το Μνηµόνιο που υπεγράφη στη Νέα Υόρκη

Χάρης Παµπούκης: «Οποιος υπουργός δεν έχει καθαρή τη συνείδησή του, ας πάει σπίτι του»

«ΟΠΟΙΟΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ δεν έχει καθαρή τη συνείδησή του, ας πάει σπίτι του». Την απάντηση αυτή έδωσε χθες ο υπουργός Επικρατείας αρµόδιος για θέµατα Επενδύσεων Χάρης Παµπούκης σε βουλευτές του ΠΑΣΟΚ που τον «ανέκριναν» στη Βουλή για το νοµοσχέδιο Fast Τrack. Ο κ. Παµπούκης ενηµερώνοντας τον ΚΤΕ Οικονοµίας και Ανταγωνιστικότητας για το νοµοσχέδιο ταχείας προώθησης των επενδύσεων δέχτηκε καταιγισµό ερωτήσεων από τους βουλευτές του κυβερνώντος κόµµατος σε σχέση µε τις αιτιάσεις των κοµµάτων της αντιπολίτευσης για το Fast Τrack και τις... υπερεξουσίες που δίνει η διαχείρισή του στον ίδιο τον κ. Παµπούκη. «Θα περνάνε από τη Βουλή οι υπό έγκριση επενδύσεις;», «Υπάρχει περίπτωση να παραβιάζεται το εθνικό και το ευρωπαϊκό δίκαιο;» ρώτησαν αγωνιούντες βουλευτές τον υπουργό Επικρατείας.

Από την πλευρά του, ο κ. Παµπούκης εµφανίστηκε καθησυχαστικός και διαβεβαίωσε:

«Εµείς διασφαλίζουµε το δηµόσιο συµφέρον και λειτουργούµε πάντα µε αυτό τον γνώµονα. Είµαστε καθαροί». Η συνέχεια όµως της απάντησής του ήταν αφοπλιστική: «Γι’ αυτό τον λόγο είµαστε εδώ και συζητάµε. Για να µην υπάρχουν σκιές. Οποιος υπουργός δεν έχει καθαρή τη συνείδησή του, ας πάει σπίτι του».

Δυόµισι ώρες
Ουσιαστικά, έλεγαν αργότερα κυβερνητικές πηγές ο υπουργός Επικρατείας δεν υπονοούσε κάτι µε την συγκεκριµένη αναφορά, αντιθέτως ήθελε να υπερτονίσει τον διαφανή τρόπο µε τον οποίο λειτουργεί σήµερα η κυβέρνηση και να επισηµάνει ότι µέσω του διαλόγου και της διαβούλευσης όλες οι νοµοθετικές πρωτοβουλίες της είναι απόλυτα διαυγείς. Σύµφωνα µε την ενηµέρωση που έκανε για παραπάνω από 2ï ώρες σε 25 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ ο κ. Παµπούκης, το Ιnvest Ιn Greece που λειτουργεί πλέον υπό την εποπτεία του θα συγκροτήσει µία επιτροπή στην οποία θα πηγαίνουν και οι προτάσεις της διυπουργικής επιτροπής για την ανάπτυξη στην οποία ως γνωστόν µετέχουν ο ίδιος, ο κ. Πάγκαλος, ο κ. Ρέππας, ο κ. Χρυσοχοΐδης και η κ. Μπιρµπίλη. Το Ιnvest Ιn Greece θα λειτουργεί ως µία πύλη υποδοχής αιτήσεων για επενδύσεις αλλά ταυτόχρονα θα εξεργάζεται και πιθανές ενστάσεις για τις οποίες θα ενηµερώνει το αρµόδιο υπουργείο. Επίσης, έγινε γνωστό ότι τυχόν φοροαπαλλαγές θα περνούν από τη Βουλή ανά περίπτωση επένδυσης και ότι προτού ανάψει πράσινο φως για µία επένδυση θα έχει προηγηθεί ενηµέρωση του Κοινοβουλίου.

Στην αρµόδια επιτροπή
Τη διαβεβαίωση της κυβέρνησης ότι οι ρυθµίσεις για το Fast Τrack δεν πρόκειται να αλλάξουν την υπάρχουσα νοµοθεσία για τις επενδύσεις στη χώρα έδωσε ο κ. Παµπούκης µιλώντας στην αρµόδια επιτροπή της Βουλής που επεξεργάζεται το σχέδιο νόµου.«Πρέπει να γίνουν τα πάντα εξπρές, να έχουµε δουλειές εξπρές, ανάπτυξη εξπρές. Αυτό το παίρνω πάνω µου», είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός Επικρατείας.

Και έσπευσε να αµβλύνει τις σοβαρές αντιρρήσεις – κυρίως των βουλευτών του ΚΚΕ και του ΣΥΡΙΖΑ – οι οποίοι κατηγόρησαν την κυβέρνηση ότι µε το νοµοσχέδιο θα παρακάµπτεται ο κοινοβουλευτικός έλεγχος, λέγοντας πως «παντού θα είναι η Βουλή».

22
ΚΟΣΜΑΣ
21/10/2010 17:48
Αφήστε Κατάρ και κινέζους. Δεν μας ενδιαφέρουν τετοιες <<επενδύσεις>>. Ανάπτυξη θέλουμε. Μικρες, πολύ μικρές επενδύσεις σε πολλ΄''α , πάρα πολλά σημεία της χώρας. Πάρε δρόμο Παμπούκη , που .....καλό << Μπουμπούκι>> θυμίζεις. Καλλιέργειες θέλουμε, κτηνοτροφική ανάπτυξη , σωστή ανάπτυξη στο τουρισμό καιπροιόντα όπως η φέτα,το κρασδί,το λάδι,οι εληές, που είναι ΜΟΝΑΔΙΚΑ στο κόσμο, να βοηθηθούν με κρατικές εταιρίες (αντί να τα χαρίζετε σε τραπεζίτες) να εξάγονται
Θ Κ
21/10/2010 11:50
Όταν εμείς τρώγαμε αστακούς, αυτοί έπαιζαν κυνηγητό με τις μαϊμούδες πάνω στις χουρμαδιές. Στη συνέχεια οι έλληνες ψήφισαν "σοσιαλισμό", αυτοί βρήκαν πετρέλαιο και εμείς την τύφλα μας.
ΤΠ
21/10/2010 07:18
Υποψιάζομαι ότι η εταιρεία, αφού έλαβε υπόψη της την αρνητική στάση των κατοίκων, η οποία άλλωστε φαίνεται και από τα σχόλια του παρόντος άρθρου, έκρινε την επένδυση μη βιώσιμη.
Τέτοιες επενδύσεις.....
20/10/2010 23:36
Το υγροποιημένο αέριο πετρελαίου (Liquified Petroleum Gas, LPG). που θα μεταφερόταν από το Κατάρ στο λιμάνι του Αστακού θα ήταν επτά δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα (7.000.000.000 m3) ετησίως σε πλήθος δεξαμενών συνολικού όγκου 300.000 κυβικών μέτρων. Πουθενά στο κόσμο δεν λειτουργεί μονάδα ηλεκτροπαραγωγής με βάση το υγροποιημένο πετρελαϊκό αέριο λόγω επικινδυνότητας [στο Πακιστάν έκλεισε και στην Ιαπωνία τα 2 εργοστάσια λειτουργούν πλέον με φυσικό αέριο]. Αναφέρω ότι το 1984 στο Σαν Χουάν του Μεξικού η έκρηξη σε δεξαμενή υγροποιημένου πετρελαϊκού αερίου προκάλεσε περισσότερους από 600 νεκρούς και 5.400 βαριά τραυματίες, το 2009 σε έκρηξη βαγονιού τραίνου που μετέφερε υγροποιημένο πετρελαϊκό αέριο στην Τοσκάνη της Ιταλίας προκάλεσε 16 νεκρούς και περισσότερους από 60 τραυματίες. Τέλος στις 23/5/84 έκρηξη σε φιάλη με LPG στο τυροπιτάδικο "Τιπ-Τοπ" στο κέντρο της Αθήνας με 2 νεκρούς και πάνω από 80 τραυματίες τα δε θραύσματα έφτασαν στο Παγκράτι. Παραφράζοντας το σύνθημα των αναρχικών: "Το Ιόνιο και ο Αστακός ανήκουν στα ψάρια του".
Καλύτερα
20/10/2010 20:38
Το δολάριο ισχυροποιήθηκε γι’ αυτό ακυρώθηκε το σχέδιο.
παν
20/10/2010 17:55
Ανά, Qatar, διά, μετά....τέλος....
master chef
20/10/2010 15:57
Ο σεφ μάλλον θα ήτανε μαθητευόμενος και τον έκαψε τον αστακό! Δεν πειράζει πατριώτες τι να κάνουμε θα φάμε σκέτη τη μακαρονάδα.
Παυλιτο
20/10/2010 14:59
Χαρικα απιστευτα.Θα ηταν η χαριστικη βολη για το περιβαλλον,σε δυο χρονια δεν θα υπηρχε ουτε ενας τουριστας στο ιονιο.Μακαρι να φευγαν απο την περιοχη και τα ιχθιοτροφια,εχουν καταστρεψει τελιως την θαλασσα.
Maxmara
20/10/2010 14:23
No problem. Τα λεφτά υπάρχουν.
ΚΙΤΣΟΣ
20/10/2010 14:14
Γιατι περιμενε κανεις κατι καλυτερο και ευτυχως που κατεληξε ετσι αυτη η ταχα μου επενδυση μηπως και γλυτωσει η περιοχη .Πρεπει επιτελους ολοι να καταλαβουν οτι οι πολιτικοι μας ενδιαφεροντε μονο ποσα θα αρπαξουν και φυσικα ειναι λιγο πολυ καθρεπτης της σαπιας Ελληνικης κοινωνιας που ονειρευεται το ευκολο κερδος με οποιοδηποτε τιμημα .Η κοινωνια αυτη της αρπαχτης εχει χασει καθε αξια και εχει αναγαγει το χρημα σε θεο της .Οι αραβες φυσικα θα πανε εκει που εχει περισσοτερο κερδος και που δεν θα χρειαστει να δωσουν πολλα για λαδωμα κριμα για τους εθνοπατερες που δεν θα δουν τις καταθεσεις στην Ελβετια να αυξανονται .
Φισκιλης Αγγελος
20/10/2010 14:01
Να δούμε τώρα ποιος θα απολογηθεί για την καραμπινάτη απάτη και την προσπάθεια να επιβληθεί στην περιοχή μια άκρως επικίνδυνη επένδυση όπως αυτή του Κατάρ ενώ είχε ήδη προηγηθεί απο την Engal Ενεργειακή αίτηση για εργοστάσιο παραγωγής ενέργειας απο ανανεώσιμες πηγές που εξαιρούνται και απο την ρήτρα διοξειδίου όπως λέει και αυτό το εξώδικο!
Σπύρος
20/10/2010 13:16
Συγχαρητήρια σε όσους τα κατάφεραν πάλι και έδιωξαν αλλη μια επενδυση όταν η χώρα χρεοκοπεί.

Και τι έγινε που δεν θα βρουν δουλεια μερικες χιλιάδες άνθρωποι;

Σιγά το πράγμα. Εμείς έχουμε την κυρία Τινα, υπουργίνα οικολόγα, που καταφέρνει να τους διώχνει όλους τους κακούς που θέλουν να επενδύσουν - δεν μας τρομάζει η φτώχια.
Σχολιαστής
20/10/2010 12:26
Αυτό που πρέπει να καταλάβουμε είναι ότι επένδυση 2,5 δις ευρώ δεν σημαίνει ότι μας χαρίζουνε 2,5 δις ευρώ. Αυτά τα λεφτά θα τα έπαιρναν πίσω μέσα σε ορίζοντα 20 ή 30 ετών. Για να συμφέρει μια επένδυση πρέπει να βγάλει τα λεφτά της και με το παραπάνω, ειδάλλως είναι ασύμφορη!
Αρχαιολόγος
20/10/2010 12:00
Πολύ ωραίο είναι ότι βουλιαξε η επένδυση Κατάρ στόν Αστακο. Γιατί τό κατακρίνετε; δέν παραπονιόμασταν όλοι γιά τή φοβερή καταστροφή στό περιβάλλον καί στό αρχαίο λιμάνι πού θά εξαφανιζόταν ; ά καί κανείς δέν μίλησε γι αυτό !τώρα εφημερίδες βρίσκουν ευκαιρία νά κατακρίνουν τήν κυβέρνηση γιά τή ματαίωση. Καλά κάνουν νά τήν κ;ατακρίνουν, αλλά όχι καί γι αυτό!
Αντώνης
20/10/2010 11:02
"Νίπτω τας χείρας μου". Δεν φαίνεται να στεναχωρέθηκε πολύ η ελληνική πλευρά... Χμμ
Χρήστος Πάτρας
20/10/2010 10:36
Όταν καιρό πρίν έγραφα εδώ ότι η επένδυση αυτή δεν είναι βιώσιμη, κάποιοι έβριζαν..

Τώρα τι θα έχουν να πουν άραγε..;;

Μα ήταν ξεκάθαρο από την αρχή.. Θα έφερναν λέει το υγροποιημένο αέριο με τα ειδικά (και πανάκριβα) πλοία LNG carriiers στις πανάκριβες και (επικίνδυνες) εγκαταστάσεις που ΘΑ γίνονταν στον Αστακό, και μετά με υποθαλάσσιο αγωγό θα πήγαιναν στην Ιταλία όπου χρησιμοποιήται η παραλλαγή αυτή του φυσικού αερίου..!!!

Η ερώτηση που "έπνιξε" την επένδυση ήταν πολύ απλή..

Αφού το αέριο θα μεταφερόταν έως εδώ με τα πλοία γιατί δεν το πήγαιναν απ΄ ευθείας στον τόπο ζήτησης (από το Suez η διαφορά στο ταξίδι είναι δεν είναι 10 ώρες παραπάνω)..;;

Απλά κάποιος πέταξε μιά μπαρούφα η οποία όταν έφθασε στο BOD, πετάχτηκε στο καλάθι των αχρήστων..

Όπως παρομοίως θα πεταχτεί και η άλλη μπαρούφα για την αγορά των ναυπηγείων Σκαραμαγκά,από κάποιους άλλους αραπάδες (αραπάδες είναι η ναυτική ορολογία για τους άραβες) για την οποία τόσο πολύ φαιά ουσία...!!;; χάλασε ο Συνταγματολόγος υπουργός ....Εθνικής άμυνας..!!


Χρήστος
ΤΣΙ ΤΣΙ
20/10/2010 10:00
Άλλη μια μπαρούφα εξαγγελία του Τζέφρυ-κωπηλάτη-ξεναγού πρωθυπουργίσκου .....

Οι δήθεν επενδύσεις που θα πήγαιναν μπροστά το Ελλαδιστάν και θα άνοιγαν νέες θέσεις εργασίας !!!

Βλέπε, Σκαραμαγκας, Αστακός, Ελληνικό....

Όλα μπαρούφες, ανεργία στο μέγιστο, φόροι συνέχεια, αναθεωρήσεις ελλείμματος, και στο τέλος χρεωκοπία !

Γιωργάκη και οι λοιποί πολιτικοί καταστροφείς του Ελλαδιστάν , φύγετε όσο είναι ώρα από εδώ και αφήστε τον λαό μόνο του να κυβερνήσει.....Θα τα καταφέρει σίγουρα καλύτερα από εσάς !!!
ο-ρ
20/10/2010 09:39
Ε! οταν ακουνε οι ανθρωποι τον Τσιπρα να τους απειλει γιατι να ελθουν και να πεταξουν 5 Δις?? στριβουν οπως θα στριψουν και αλλοι ακουγοντας ολα αυτα τα ανευθυνα ατομα που θελουν να μας εκπροσωπουν στη βουλη π.χ για τα ΦΑΣΤ ΤΡΑΚ να λενε οτι ποιος θα βαλει υπογραφη για επενδυσεις αστραπη αφου θα παει φυλακη.
Αν δεν προσεξει ο Ελληνικος λαος και να απομονωσει ολους αυτους και να τους πεταξει εξω απο την βουλη στις επομενες ακλογες θα πηγαινουμαι απο το κακο στο χειροτερο. Οι τουρκοι μας εχουνε φαει στη στροφη και ας τους λεμε ανατολιτες αγραμματους κλπ, παυρο φιδι που μας εφαγε με τοσους ψευτοκουλτουριαριδες που εχουμε μπλεξει.
Αγύριγο κεφάλι
20/10/2010 09:17
Kρίμα! Πάνε στράφι και τα φιλιά της φωτογραφίας!!!Kαι γνωριζόσαντε οι άνθρωποι τόσο καλά,από το στρατό, που έφθασαν να φιλιούνται τόσο οικεία και με πραγματική αγάπη ο ένας προς τον άλλον.
τσιαο-μει
20/10/2010 08:58
Ο Αστακος Χάθηκε, Ο Μπουργκάς -Αλεξανδρούπολη επίσης, τι άλλο θα σαρώσει η πράσινη λαίλαπα;
GOLDEN BOY
20/10/2010 08:52
Πράσινη ανάπτυξη = Πράσινα άλογα
kg
20/10/2010 08:20
Την κατάρα μας να έχουν..