Νέα βαριά καµπάνα εις βάρος της Ελλάδας ύψους 343,7 εκατοµµυρίων ευρώ επιβάλλει αύριο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, για παράνοµες αγροτικές ενισχύσεις που έδωσε για προεκλογικούς και άλλους λόγους η κυβέρνηση της Νέας Δηµοκρατίας την περίοδο 2004-2007.

Οι παράνοµες αυτές ενισχύσεις ανεβάζουν το ύψος των πιθανών προστίµων που θα επιβληθούν στη χώρα τους επόµενους µήνες στο 1,3 δισ. ευρώ, χρήµατα που θα επιβαρύνουν ακόµη περισσότερο το έλλειµµα. Πρόκειται για τις αλόγιστες παροχές στις οποίες είχε επιδοθεί η κυβέρνηση Καραµανλή προκειµένου να ικανοποιήσει αιτήµατα τα οποία υπέβαλλαν αθρόα «γαλάζιοι» συνεταιριστές στη λογική τού «όλα τα κιλά όλα τα λεφτά». Σύµφωνα µε έκθεση που έχουν στη διάθεσή τους «ΤΑ ΝΕΑ» και αφορά την εκκαθάριση λογαριασµών των γεωργικών ταµείων της Ευρωπαϊκής Ενωσης, η Ελλάδα θα κληθεί να επιστρέψει στην Ε.Ε.:

n Το Πακέτο Χατζηγάκη ύψους 500 εκατοµµυρίων ευρώ που δόθηκε παράνοµα, χωρίς καµία έγκριση της Κοµισιόν, και εξ αυτού του λόγου η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απαιτεί την άµεση επιστροφή τους από την Ελλάδα n Μεγάλο µέρος των αποζηµιώσεων που έδινε χωρίς έγκριση ο ΕΛΓΑ για καταστροφές παραγωγής οι οποίες κατά σύστηµα διογκώνονταν, µε αποτέλεσµα το χρέος του οργανισµού να φθάσει τα 4 δισ. ευρώ – έναντι 700 εκατ. ευρώ που ήταν το 2003. Το χρέος αυτό, το οποίο προχθές µε τροπολογία στη Βουλή ανέλαβε το Ελληνικό Δηµόσιο, επιβαρύνει το έλλειµµα της χώρας κατά 1,6%!

n Ενα πλήθος εκπρόθεσµων πληρωµών, πολλές από τις οποίες υπερέβαιναν το όριο πληρωµών των κοινοτικών επιδοτήσεων, στη λογική ότι ας δοθούν τώρα οι ενισχύσεις, κι όταν έρθει ο έλεγχος από τις Βρυξέλλες βλέπουµε τι θα κάνουµε!

Σε ό,τι αφορά την αυριανή «καµπάνα» των 343,7 εκατ. ευρώ, από την ίδια έκθεση συµπεραίνεται ότι οφείλεται σε κακή εφαρµογή της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής και την έλλειψη ελεγκτικών µηχανισµών οι οποίοι θα µπορούσαν να πιστοποιήσουν το ύψος των ενισχύσεων που δόθηκαν στους αγρότες µε βάση το µέγεθος της παραγωγής τους. Αφορούν δε στρεµµατικές ενισχύσεις της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, τις επιδοτήσεις καπνού, σταφίδας, και των αιγοπροβάτων, αλλά και προγράµµατα αγροτικής ανάπτυξης στα µικρά νησιά του Αιγαίου – προγράµµατα που αφορούν την περίοδο Σηµίτη ύψους περίπου 3,9 εκατ. ευρώ.

Πρέπει να σηµειωθεί ότι το πρόστιµο που θα ανακοινωθεί αύριο δεν επιδέχεται έφεση και θα πρέπει να καταβληθεί εξ ολοκλήρου. Επ’ αυτού, είναι απαραίτητο να συµπληρωθεί ότι αυτή την ώρα βρίσκονται σε εξέλιξη διαδικασίες εκκαθάρισης λογαριασµών για την περίοδο 2007-2009, που θεωρείται η πιο «αµαρτωλή» της Ν.Δ. στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, διαδικασίες που αναµένεται να καταλήξουν σε πρόστιµα περίπου 620 εκατοµµυρίων ευρώ. Επίσης υπάρχουν σε εξέλιξη έλεγχοι που βρίσκονται σε πολύ πρώιµο στάδιο και οι οποίοι κανείς δεν µπορεί να ξέρει πού µπορεί να καταλήξουν. Υπάρχει επίσης αριθµός ελέγχων οι οποίοι έχουν καταλήξει σε ευρήµατα και αυτή την περίοδο ζητούνται από τις ελληνικές αρχές στοιχεία. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι τις τελευταίες ηµέρες η ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίµων έπεσε από τα σύννεφα, όταν ανακαλύφθηκε ότι, από παράλειψη της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου το 2007, η χώρα θα κληθεί να επιστρέψει στην Κοµισιόν ένα πόσο ύψους 270 εκατ. ευρώ. Οπως αποκαλύφθηκε, η κυβέρνηση Καραµανλή υπό την προεκλογική πίεση των αγροτών, της Πελοποννήσου κυρίως, αλλά και της Εύβοιας των οποίων οι σοδειές είχαν καταστραφεί από τις πυρκαγιές του 2007, προχώρησε στην καταβολή ενισχύσεων ύψους 270 εκατοµµυρίων – επιπλέον εκείνων που είχε εγκρίνει η Κοµισιόν. Εν γνώσει της προφανώς ότι ήταν εντελώς παράνοµο να δοθούν αυτά τα ποσά και δίνονταν για προεκλογικούς λόγους, η κυβέρνηση απέφυγε να ενηµερώσει την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Μάλιστα η αρµόδια διευθύντρια σε έγγραφο που κοινοποιεί στα εδώ γραφεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, 9 µήνες µετά τις εκλογές, αναφέρει ότι «η κοινοποίηση (της απόφασης για τις ενισχύσεις) δεν θα πραγµατοποιηθεί άµεσα αλλά εν ευθέτω χρόνω»!

ΧΡΕΗ 1,6% ΤΟΥ ΑΕΠ

Στα 4 δισ. ευρώ ανέρχονται τα χρέη του ΕΛΓΑ που έχει αναλάβει το Δηµόσιο

Εκρυβαν στοιχεία από την Ε.Ε.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ τις ενισχύσεις 270 εκατ. ευρώ στους πυροπαθείς αγρότες το 2007, η κυβέρνηση Καραµανλή πάντα για προεκλογικούς λόγους προέβη αυθαίρετα και σε µία ακόµη ενέργεια για την οποία η Ελλάδα καλείται να δώσει εξηγήσεις: ενώ το όριο των ζηµιών που ορίζει η Κοµισιόν είναι 30%, η κυβέρνηση το µείωσε στο 15% χωρίς – για ευνόητους λόγους – να ενηµερώσει την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και χωρίς να λάβει στοιχειωδώς µέριµνα για τη δικαιολόγηση µε στοιχεία των πληρωµών.

Κατά την έκθεση που διαθέτουν «ΤΑ ΝΕΑ», η περίοδος 2007-2009 ήταν η πιο φαύλη του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης καθώς, πλην των παράνοµων ενισχύσεων που δίνονταν αφειδώς, υπήρχε πλήθος περιπτώσεων κατά τις οποίες απέκρυπταν στοιχεία από την Ευρωπαϊκή Ενωση, αδιαφάνεια σε πληρωµές επιδοτήσεων, διοικητικές αµέλειες που επισύρουν κοινοτικά πρόστιµα, αµέλειες στην εφαρµογή της κοινοτικής νοµοθεσίας που επίσης επισύρουν πρόστιµα κ.λπ.

Ο Κ. Σκανδαλίδης

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίµων Κώστας Σκανδαλίδης υπόψη του οποίου τέθηκαν τα στοιχεία αυτά δήλωσε στα «ΝΕΑ»: «Η κυβέρνηση κάνει µια γιγαντιαία προσπάθεια να καθαρίσει την κόπρο του Αυγείου. Είναι προφανές ότι µπροστά σ’ αυτά που ανακαλύπτουµε, υπάρχουν συγκεκριµένες ευθύνες που δεν είναι µόνο πολιτικές. Σε ό,τι µας αφορά, είµαστε αποφασισµένοι να δώσουµε τέλος στην περίοδο των ψεύτικων υποσχέσεων στους αγρότες και των ενισχύσεων κάτω από το τραπέζι προκειµένου να τους κλείσουµε το στόµα. Η κατάσταση στην οποία βρίσκεται η χώρα δεν επιτρέπει τη συνέχιση καταδικασµένων πολιτικά συµπεριφορών. Στοχεύουµε σε µια νέα σχέση µε τους αγρότες και θα δουλέψουµε εντατικά για να την πετύχουµε».