Η κατεδάφιση όλων των αυθαίρετων κτισµάτων _ χωρίς όµως συγκεκριµένο χρονικό ορίζοντα _ σε προστατευόµενες ζώνες του Υµηττού προβλέπεται σε προεδρικό διάταγµα του ΥΠΕΚΑ, που περιλαµβάνει «πράσινες διατάξεις» για την ανάπτυξη της περιοχής.


Το υπουργείο µε στόχο να δηµιουργήσει «οικολογική ασπίδα προστασίας» του Υµηττού κατέθεσε το σχετικό διάταγµα για επεξεργασία στο Συµβούλιο της Επικρατείας. Από το πρώτο κιόλας άρθρο οριοθετείται ο σκοπός του διατάγµατος, που είναι η αποτελεσµατικότερη προστασία του Υµηττού και των περιφερειακών εκτάσεων µε οικολογική διαχείριση και η προστασία του τοπίου µε τον έλεγχο της δόµησης.

Για τον λόγο αυτό µόλις γίνει νόµος του κράτους οι αρµόδιες πολεοδοµικές υπηρεσίες, η Διεύθυνση Δασών Ανατολικής Αττικής και η Διεύθυνση Περιβάλλοντος και Χωροταξίας της Περιφέρειας Αττικής αναλαµβάνουν την «επιχείρηση χαρτογράφησης» όλων των αυθαίρετων κτισµάτων και περιφράξεων που βρίσκονται στις προστατευόµενες ζώνες της περιοχής για να δροµολογηθούν οι διαδικασίες κατεδάφισής τους.

Το νέο νοµοθετικό δίχτυ προστασίας του Υµηττού απλώνεται στους Δήµους Αγίας Παρασκευής, Χολαργού, Παπάγου, Αθηναίων, Ζωγράφου, Καισαριανής, Βύρωνα, Ηλιούπολης, Αργυρούπολης, Γλυφάδας, Βούλας, Βάρης, Κορωπίου, Παιανίας και Γλυκών Νερών. Με αυτό η ευρύτερη περιοχή χωρίζεται σε πέντε ζώνες προστασίας καθορίζοντας τις χρήσεις γης για καθεµία ξεχωριστά.

Για τις κεραίες

Στην πρώτη ζώνη απόλυτης προστασίας που περιλαµβάνει τα 93.000 από τα 105.000 συνολικά στρέµµατα απαγορεύεται κάθε είδους δόµηση, ενώ στα υφιστάµενα κτίσµατα µε νόµιµη άδεια επιτρέπονται µόνο επισκευαστικές εργασίες ή αναστηλώσεις, όχι όµως και η επέκτασή τους. Εντός των ορίων της ίδιας ζώνης προβλέπεται το ξήλωµα των κεραιών ραδιοφωνίας και τηλεόρασης που έχουν εγκατασταθεί στην περιοχή και στη θέση τους είναι δυνατόν να εγκατασταθούν το πολύ µέχρι δύο ιστοί κεραιών µε τον συνοδευτικό εξοπλισµό τους.

Τι επιτρέπεται

Πράσινη κάρτα στη ζώνη απόλυτης προστασίας δίνει το υπουργείο µόνο για έργα αντιπυρικής προστασίας, πυροσβεστικούς κρουνούς, εργασίες δασικής διαχείρισης, χάραξης µονοπατιών και ποδηλατικών διαδροµών.

Η δεύτερη ζώνη προστασίας καθορίζεται ως περιοχή «γεωργικής χρήσης, εκπαίδευσης, υπαίθριας αναψυχής, πολιτισµού και αθλητισµού». Ορίζονται µάλιστα ως εµβαδόν αρτιότητας για χρήση εκπαίδευσης τα 40 στρέµµατα, µε µέγιστο ποσοστό κάλυψης το 15%, ενώ για χρήσεις γεωργίας, αθλητισµού, πολιτισµού και αναψυχής τα 20 στρέµµατα.

Χώρος αρχαιολογικής προστασίας είναι η τρίτη ζώνη, εντός των ορίων της οποίας επιτρέπεται η γεωργική χρήση και η ανέγερση γεωργικών αποθηκών εµβαδού έως 30 τ.µ. σε γήπεδα αρτιότητας 20 στρεµµάτων.

Στην τέταρτη ζώνη προβλέπεται η δηµιουργία Μητροπολιτικών Πάρκων Γουδή και Ιλισίων.

Στόχος, µεταξύ άλλων, η δηµιουργία ενιαίου χώρου υψηλής οικολογικής ποιότητας, ήπιας αστικής αναψυχής, η απαγόρευση κυκλοφορίας οχηµάτων στον πυρήνα των πάρκων, ο περιορισµός της κυκλοφορίας στην περιφερειακή ζώνη και η λειτουργία συστήµατος ελαφρών µη ρυπογόνων µέσων µαζικής µεταφοράς για την εξυπηρέτηση των µετακινήσεων των πολιτών εντός των δύο πάρκων.

Η πέµπτη ζώνη αφορά τη λειτουργία των υφιστάµενων κοιµητηρίων.

ΤΟ ΥΠ.ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ

Δηµιουργεί «οικολογική ασπίδα» για την αποτελεσµατικότερη προστασία του Υµηττού