Το δικαίωµα ψήφου στους µετανάστες ήταν µια απόδειξη ότι η Ελλάδα βρίσκεται για τα καλά στην Ευρωπαϊκή Ενωση, σύµφωνα µε τον υποψήφιο δηµοτικό σύµβουλο Πειραιά Ρίτσαρντ – Ανταµ Γκρούντα, µετανάστη από την Πολωνία. Θέτει ως το µεγάλο του στοίχηµα µια καθαρή συµφωνία µε τους µετανάστες για τον τρόπο µε τον οποίο θα αποτελέσουν µια δηµιουργική δύναµη και ονειρεύεται τον Πειραιά ως ένα τεράστιο στέκι νεολαίας και πολιτισµού.

1 Πώς έγινε η πρόσκληση για συµµετοχή στο ψηφοδέλτιο;

Είχα έρθει επανειληµµένως σε επαφή και συνεργαστεί µε τον νοµάρχη Πειραιά κ. Γιάννη Μίχα, µε την ιδιότητα του προέδρου της Ενωσης των Πολωνών στην Ελλάδα. Με ρώτησε αν ήθελα να τον ακολουθήσω ως υποψήφιος δηµοτικός σύµβουλος στη µάχη για τον Πειραιά.

2 Το περιµένατε;

Με αιφνιδίασε και µε κολάκευσε. Το αισθάνθηκα ως προσωπική δικαίωση. Ως χέρι φιλίας προς όλους τους συµπατριώτες µου και τους υπόλοιπους οικονοµικούς µετανάστες.

3 Υπήρξαν αντιδράσεις;

Αντιδράσεις χαράς από τους συµπατριώτες µου.

4 Ο κ. Μίχας δεσµεύτηκε για καµπάνια χαµηλών τόνων. Η δική σας;

Μου άρεσαν πάντα οι χαµηλοί τόνοι και ο διάλογος. Και φαντάζοµαι την καµπάνια µου σαν µία καµπάνια διαλόγου µε τους οικονοµικούς µετανάστες αλλά και µε τους έλληνες συµπολίτες µας για το πώς µπορούµε να κάνουµε την πολυπολιτισµικότητα της πόλης δυνατό χαρτί για τον Πειραιά.

5 Ποια δέσµευση αναλαµβάνετε απέναντι στους πολίτες του Πειραιά;

Να συµβάλω, στο µέτρο των δυνάµεών µου, να πάρει σάρκα και οστά η µεταρρύθµιση του Καλλικράτη. Αλλωστε, µία από τις θεσµικές καινοτοµίες που εισάγει είναι η ίδρυση και η λειτουργία του Συµβουλίου Ενταξης Μεταναστών.

6 Το ψηφοδέλτιο αποτελείται κυρίως από νέους ανθρώπους. Εχέγγυο «φρέσκων» ιδεών;

Προφανώς. Αλλά εκτός από τις φρέσκες ιδέες χρειάζονται και οι νέες αξίες.

7 Είστε αισιόδοξος για την εκλογή σας;

Ναι. Νοµίζω ότι όλος ο Πειραιάς θέλει να βρει παραγωγικές λύσεις αξιοποίησης της πολυπολιτισµικότητάς του.

8 Το πρώτο στοίχηµα του κ. Μίχα είναι η καθαρή πόλη. Το δικό σας;

Δεν υπάρχει Πειραιώτης που να µη θέλει να κερδηθεί το στοίχηµα της καθαριότητας. Το δικό µου στοίχηµα είναι να συµβάλω στην υλοποίηση µιας καθαρής συµφωνίας µε τους µετανάστες για τον τρόπο µε τον οποίο θα µπορέσουν να αποτελέσουν µια δηµιουργική δύναµη του Πειραιά, ένα συγκριτικό του πλεονέκτηµα.

9 Πού θα δώσετε προτεραιότητα;

Ηδη ως µέλος του Δ.Σ. της Κοινωφελούς Δηµοτικής Επιχείρησης για την Κοινωνική Ενταξη και Περίθαλψη των Αλλοδαπών του Πειραιά, µου φαίνεται λογικό να αρχίσω µε πρωτοβουλίες που θα διευρύνουν τη δράση και την εµβέλεια αυτού του τοµέα.

10 Δικαίωµα ψήφου στους µετανάστες. Μεγάλη τοµή για τη χώρα;

Ηταν πολύ περισσότερο µια απόδειξη ότι η χώρα βρίσκεται για τα καλά στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

11 Ποιους δρόµους ανοίγει;

Την προοπτική να αποκτήσουν ρόλο και λόγο ενεργών πολιτών άνθρωποι που δουλεύουν και βιώνουν καθηµερινά προβλήµατα, από την αντιµετώπιση των οποίων εξαρτώνται όχι µόνο η ποιότητα ζωής στις τοπικές κοινωνίες αλλά και οι ρυθµοί της ανάπτυξής τους.

12 Οι µετανάστες θα ανταποκριθούν;

Είµαι σίγουρος, γιατί διψούν για αναγνώριση. Θέλουν να αισθανθούν πλήρη µέλη της κοινωνίας, στην οποία αισθάνονται ότι ανήκουν. Και έχουν να της προσφέρουν πολύ περισσότερα από την απλή δουλειά τους.

13 Πού χωλαίνει η µεταναστευτική πολιτική της Ελλάδας;

Λείπουν κυρίως υποδοµές υποδοχής οικονοµικών µεταναστών και άλλων προσφύγων. Υπάρχει πολύ µεγάλη καθυστέρηση στην έκδοση αποφάσεων.

14 Τα σηµαντικότερα προβλήµατα του Πειραιά;

Πολλά, εκείνο όµως που θεωρώ από τα κυριότερα είναι το πρόβληµα της σχέσης της πόλης µε το λιµάνι. Σήµερα υπάρχουν πλάτη πλάτη. Ενώ θα έπρεπε να είναι αγκαλιά. Και πάντως δεν θα έπρεπε να έχουν την περαστική σχέση που έχουν τα εκατοµµύρια των διερχόµενων επιβατών και εµπορευµάτων.

15 Ο Πειραιάς είναι βυθισµένος στα χρέη. Ποιες «τρύπες» πρέπει να καλυφθούν άµεσα;

Ολες εκείνες που αφορούν στη µισθοδοσία των εργαζοµένων, την καθαριότητα της πόλης, την αναβάθµιση των σχολείων, την παροχή αποτελεσµατικών υπηρεσιών πρόνοιας και προστασίας των πιο αδυνάτων.

16 Οι προτεραιότητες για την ανάπτυξη του λιµανιού;

Η δηµιουργία υποδοµών ικανών να το µετατρέψουν σε Διεθνές Ναυτιλιακό και Εµπορικό Κέντρο και να το καταστήσουν πραγµατική πρωτεύουσα της µεγαλύτερης ναυτιλιακής δύναµης του κόσµου. 17 Ολυµπιακός ή Εθνικός;

Στηρίζω τον Ολυµπιακό, αλλά αγαπώ τον συµπατριώτη µου Βαζέχα.

18 Πώς µπορεί να αξιοποιηθεί το µεγαλύτερο αθλητικό σωµατείο της χώρας;

Εµπνέοντας µε το παράδειγµά του κάθε προσπάθεια να µετατραπεί ο Πειραιάς σε πρωταθλήτρια πόλη σε όλους τους τοµείς.

19 Τι ονειρεύεστε για τον Πειραιά;

Να τον δω να γίνεται ένα τεράστιο στέκι νεολαίας και πολιτισµού.

20 Και για την Ελλάδα;

Να αξιοποιεί τις πραγµατικές δυνατότητές της και, κυρίως, αυτές που µπορεί να δηµιουργήσει µαζί µε τους οικονοµικούς µετανάστες της.