Ευκολότερη η εισαγωγή, πιο δύσκολη η φοίτηση

Ερχονται σαρωτικές αλλαγές σε ΑΕΙ- ΤΕΙ

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Νίκος Μάστορας   | ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 27/09/2010 07:00 |
 Ευκολότερη  η εισαγωγή,  πιο δύσκολη  η φοίτηση

Ευκολότερη εισαγωγή στα πανεπιστήμια και στα ΤΕΙ καθώς οι φοιτητές θα εισάγονται σε σχολές ή ακόμα και σε πανεπιστήμια (π.χ. στο Πάντειο) αντί σε τμήματα όπως τώρα.
Δυσκολότερη όμως η αποφοίτηση, καθώς θα κρίνονται βάσει των επιδόσεών τους μέσα στα ιδρύματα και δεν θα μπορούν πια να μετατρέπονται σε «αιώνιους», όπως σχεδιάζει η κυβέρνηση.

Ο διάλογος για τις σαρωτικές αλλαγές που επίκεινται στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση άρχισε χθες παρουσία του Πρωθυπουργού στον «ομφαλό της Γης», στους Δελφούς και θα ολοκληρωθεί τον Δεκέμβριο, ώστε στις αρχές του επόμενου έτους να ψηφιστεί ο νέος νόμος για τη λειτουργία των πανεπιστημίων και των ΤΕΙ. Ο κ. Γ. Παπανδρέου και η υπουργός Παιδείας παρουσίασαν στους πρυτάνεις, τους προέδρους ΤΕΙ και τους εκπροσώπους της ακαδημαϊκής κοινότητας τις κυβερνητικές προτάσεις, οι οποίες φέρνουν τα πάνω κάτω στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση καθώς είναι τόσο πολλές και σημαντικές, που αφορούν τo ίδιο «το DΝΑ» της λειτουργίας της, όπως χαρακτηριστικά είπε η κ. Αννα Διαμαντοπούλου. Ανάμεσα σε αυτές είναι η αλλαγή του τρόπου πρόσβασης στα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ, αλλά και η καθιέρωση νέων μορφών πτυχίων, ύστερα από μονοετείς και διετείς σπουδές. Η αλλαγή στο εξεταστικό σύστημα θα εφαρμοστεί το έτος 2013-14, δηλαδή αφορά τους μαθητές που θα πάνε του χρόνου στην Α΄ λυκείου. Οι εξετάσεις θα γίνονται σε 4 μαθήματα στα οποία θα έχουν εμβαθύνει οι μαθητές σε Β΄ και Γ΄ λυκείου, και σε ορισμένα επιλογής. Τα πανεπιστήμια θα αποφασίζουν για τη βαρύτητα των μαθημάτων, τους συντελεστές, τον αριθμό εισακτέων.

Εισαγωγή σε σχολές
Η εισαγωγή θα γίνεται όχι πλέον σε τμήματα, αλλά σε σχολές ή ακόμα και σε πανεπιστήμια, όπως ανέλυσε χθες ο Πρωθυπουργός:

«Πρέπει να πέσουν τα πολύ στενά τείχη μεταξύ των διαφόρων τομέων της επιστήμης, να υπάρχει μεγαλύτερη δυνατότητα στη διαμόρφωση πτυχίων από τα πανεπιστήμια, τα οποία βεβαίως θα δίνουν και τις απαραίτητες γενικές γνώσεις, αλλά και την εξειδίκευση. Αυτό σημαίνει, βεβαίως, και μία άλλη μορφή εισαγωγής στα πανεπιστήμια, είτε σε σχολή, αλλά θα έλεγα και στο ίδιο το πανεπιστήμιο, σε ορισμένες περιπτώσεις. Υπάρχουν πανεπιστήμια που ουσιαστικά είναι κοινωνικών επιστημών, όπως είναι το Πάντειο. Και δεν βλέπω τον λόγο γιατί να μην εισάγεται κανείς κατευθείαν στο Πάντειο, και όχι σε σχολή, ούτε καν σε τμήμα, ούτως ώστε να έχει τη δυνατότητα να έχει ευρύτητα επιλογών, αλλά να έχουμε και τη διαμόρφωση πτυχίων από το ίδιο το πανεπιστήμιο, που βεβαίως πρέπει να πιστοποιηθούν από κάποια Αρχή, όπως έχουμε αποφασίσει».

Κατανομή βάσει επιδόσεων
Ετσι ύστερα από το πρώτο- ουσιαστικά προπαρασκευαστικό- έτος, η κατανομή σε συγκεκριμένα τμήματα θα γίνεται βάσει των προτιμήσεων και φυσικά των επιδόσεων των φοιτητών. Επίσης, μελετάται διαφορετικός τρόπος εισαγωγής σε σχολές χαμηλής ζήτησης (για συνθήκες ελεύθερης πρόσβασης έχει ήδη μιλήσει η υπουργός Παιδείας) αλλά και σύνδεση προγραμμάτων των Ανώτατων Ιδρυμάτων και της Διά Βίου μάθησης (ΙΕΚ, κολέγια, ΚΕΠ, κ.λπ.) με στόχο να δοθούν πολλές δυνατότητες διαδρομών στον φοιτητή.

Χαρακτηριστικά ο Πρωθυπουργός τόνισε ότι «το πώς θα φτάσει σ΄ ένα πτυχίο κάποιος, σε ποιο πτυχίο φτάνει και πώς το αποκτά, μπορεί να είναι πολύ διαφορετικός ο τρόπος, ανάλογα με το πανεπιστήμιο ή ανάλογα με τη σχολή», και εξήγησε ότι αυτό σημαίνει «και πτυχία πολλών μορφών, όχι μόνο τεχνικής, επαγγελματικής ή γενικής ή θεωρητικής εκπαίδευσης, αλλά και είδη πτυχίων, που μπορεί να είναι από τετραετή μέχρι μονοετή ή διετή, ανάλογα με τις ανάγκες».

«Αγοραίος μηχανισμός»
Η αξιωματική αντιπολίτευση πάντως, παρά την έκκληση της κ. Διαμαντοπούλου να μην πράξει και για την Παιδεία ό,τι έπραξε καταψηφίζοντας το Μνημόνιο, δήλωσε διά της Ελίζας Βόζεμπεργκ ότι το σύστημα που προτείνει η κυβέρνηση θέλει χρόνια για να εφαρμοστεί. Ο Συνασπισμός έκανε λόγο για «πρόγραμμα μετατροπής του δημόσιου ακαδημαϊκού πανεπιστημίου σε αγοραίο μηχανισμό παροχής υπηρεσιών κατάρτισης». Το ΚΚΕ έκανε λόγο για «ξεδιάντροπη είσοδο των επιχειρήσεων στην ανώτατη εκπαίδευση».

ΑΛΛΑΓΗ ΑΠΟ ΤΟ 2013
Η αλλαγή στο εξεταστικό σύστημα θα εφαρμοστεί το έτος 2013-14. Οι εξετάσεις θα γίνονται σε 4 μαθήματα

Συμβούλια Διοίκησης στα πανεπιστήμια για να σταματήσουν οι συναλλαγές κάτω από το τραπέζι

ΤΟΝ ΤΡΟΠΟ λειτουργίας των Συμβουλίων Διοίκησης στα πορτογαλικά πανεπιστήμια περιέγραψε ο πορτογάλος υπουργός Επιστήμης, Ερευνας και Τεχνολογίας Ζοζέ Μαριάνο Γκάγκο. Η μαρτυρία του έχει βαρύνουσα σημασία καθώς παρόμοιο μοντέλο μεικτής διοίκησης προτείνει τώρα η κυβέρνηση και για τα ελληνικά ιδρύματα με στόχο, όπως τόνισαν τόσο ο Πρωθυπουργός όσο και η υπουργός Παιδείας, να σταματήσουν οι γνωστές σημερινές συναλλαγές «κάτω από το τραπέζι» για την ψήφο.

Ο κ. Γκάγκο ανήκει στους αρχιτέκτονες της αντίστοιχης πορτογαλικής μεταρρύθμισης στην Ανώτατη Εκπαίδευση που άρχισε το 2005 και έχει οδηγήσει, όπως είπε, τα ιδρύματα της χώρας του σε ανάκαμψη. Ο πορτογάλος υπουργός είπε πως στην αρχή ούτε ο ίδιος πίστευε ότι ο τρόπος της διακυβέρνησης των πανεπιστημίων θα αποδεικνυόταν από τα πλέον σημαντικά στοιχεία της μεταρρύθμισης. Μάλιστα πριν από τη μεταρρύθμιση ο τρόπος διοίκησης των πορτογαλικών ιδρυμάτων είχε μεγάλες ομοιότητες με τον δικό μας, ακόμη και στον τρόπο με τον οποίο γίνονταν οι συναλλαγές μεταξύ φοιτητών, πολιτικών και καθηγητών...

«Διαπραγματεύσεις»...
«Είχαμε ένα σύστημα απευθείας εκλογών όλων των φορέων και οι υποψήφιοι πρυτάνεις έπρεπε να διαπραγματεύονται με τα συντονιστικά όργανα του προσωπικού τι θα τους έδιναν αν εκλέγονταν. Επρεπε επίσης να διαπραγματεύονται με τις φοιτητικές οργανώσεις. Αυτό όμως σήμαινε ότι στα πανεπιστήμια συμμετείχαν και τα κόμματα και οι νεολαίες των κομμάτων κι έπρεπε να δουν τι θα πάρουν...» είπε και ανέλυσε τον νέο τρόπο διοίκησης που αποφασίστηκε:

Η μεταρρύθμιση
«Τη διοίκηση ασκεί ένα συμβούλιο το οποίο μπορεί να περιλαμβάνει από 15 έως 30 πρόσωπα. Στην περίπτωση των 15 μελών, 8 καθηγητές εκλέγονται από τους συναδέλφους τους και έχουν βεβαίως όλοι απαραιτήτως διδακτορικό, ένας φοιτητής και ένα απλό μέλος που εκλέγονται επίσης από τους συναδέλφους τους. Συμμετέχουν ακόμη και πέντε μέλη, τα οποία δεν έχουν σχέση με το πανεπιστήμιο. Το συμβούλιο εκλέγει έναν πρόεδρο, ο οποίος πρέπει να προέρχεται από αυτά τα πέντε μέλη, δηλαδή από το εξωτερικό κομμάτι του συμβουλίου, το οποίο έχει την αρμοδιότητα να παρέχει ανεξάρτητες συμβουλές σε θέματα όπως ο προϋπολογισμός και το πρόγραμμα του πανεπιστημίου. Το συμβούλιο εκλέγει τον πρύτανη, γεγονός που σημαίνει ότι οι διαδικασίες είναι πολύ διαφορετικές από μία τυπική πολιτική εκλογή. Οι υποψήφιοι παρουσιάζουν το πρόγραμμά τους και στη συνέχεια το συμβούλιο λειτουργεί ως επιτροπή επιλογής και ζητά από τους υποψηφίους να παρουσιάσουν τις απόψεις τους, συζητά μαζί τους. Συνήθως γίνονται ακροάσεις των υποψηφίων που είναι ανοικτές για το κοινό και ο υποψήφιος πρέπει να πείσει τα μέλη του συμβουλίου ότι θα είναι υπεύθυνος και θα φέρει την ευθύνη για το τι θα επακολουθήσει».

68
kate
10/10/2010 19:40
ε) Ως προς την προσμέτρηση του χρόνου απουσίας από την εργασία λόγω κύησης και λοχείας και των ημερών επιδότησης λόγω ασθένειας και τακτικής ανεργίας, επισημαίνεται ότι αυτές λαμβάνονται υπόψη, μόνο για την θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος λόγω γήρατος και όχι για τον προσδιορισμό του δικαιούμενου ποσού σύνταξης.

Αν δηλαδή ένας ασφαλισμένος θεμελιώνει συνταξιοδοτικό δικαίωμα με τη συμπλήρωση 25 ετών ασφάλισης, αλλά έχει πραγματοποιήσει 24 χρόνια και 2 μήνες ασφάλισης και έχει επιδοτηθεί λόγω ανεργίας, καθ'' όλη τη διάρκεια του ασφαλιστικού του βίου για 20 μήνες, μπορεί να συνυπολογίσει τους 10 από αυτούς προκειμένου να συμπληρώσει τα 25 έτη ασφάλισης που απαιτούνται, όμως το ποσό της σύνταξής του θα υπολογισθεί βάσει των 24 ετών.

Σημειώνεται ότι, εκτός του χρόνου στρατιωτικής υπηρεσίας, για όλους τους υπόλοιπους χρόνους της παρ. 18 του άρθρου 10 ,το κάθε πλήρες έτος αναγνωριζόμενου χρόνου αντιστοιχεί σε 300 ημέρες ή 12 μήνες ασφάλισης (κάθε μήνας = 25 ημέρες ασφάλισης)

Μ. Λ.
01/10/2010 23:32
@ GOLDEN BOY 27/9/2010 09:42

Σκεφθείτε να θέλουν ολοι να μπουν ιατρική, ή ο,τιδήποτε άλλο. Απο πρακτικής άποψης δεν μπορει ο σχεδιασμός αυτός να λειτουργήσει. Το σύστημα το εκπαιδευτικό της οποιας σχολής θα καταρεύσει ως χάρτης. Ειναι για γέλια και για κλάμματα οσοι ευαγγελίζονται διάφορες ταχατες καινοτομίες και μεταρυθμίσεις χωρίς να οραματίζονται την εφαρμογή τους. Ολα αυτά δεν ειναι πραγματοποιήσιμα.
Απλώς κάποιοι επινοούν τρόπους τα βλαστάρια τους άκοπα να μπαίνουν στις σχολές που θέλουν και ακοπα να βγαίνουν.
Στην συνεχεια για ωρισμένους ανεπρόκοπους τα πράγματα εξακολουθούν να ειναι ευκολα. Ετοιμες οι θέσεις και οχι τίποτα
θέσεις της σειράς, αλλά θέσεις ευθύνης και αξιώματα.
Σας λύθηκε η απορία γιατί βουλιάξαμε και μπήκαμε στο ΔΝΤ ;


Μ. Λ.
01/10/2010 23:05
@ Why? 27/9/2010 15:28

Μύθος ειναι οτι μπορεί κάποιος ναναι εξαίρετος επιστήμονας και ταυτόχρονα να μην διδάσκει καλά. Ο εξαίρετος επιστήμονας και ήθος διαθέτει υποδειγματικό και άριστος στην διδασκαλία ειναι.
Μ. Λ.
01/10/2010 22:46
Συμφωνώ με : Βασίλης 27/9/2010 21:17
Μ. Λ.
01/10/2010 22:40
Συμφωνώ με : SPYROS 28/9/2010 13:32

Ποιός θα κάνει το ξεσκαρτάρισμα; Οι καλοί θα εκδιωχθούν και οι κακοί που εχουν την πλειοψηφία θα μείνουν. Ολα κρίνονται απο μηδενική βάση, βάσει του πλειοψηφικού κανόνα. Και αν θα διδάξει ο ποιός το δείνα μάθημα κρίνεται απο τις πλειοψηφίες. Οπότε ο καλύτερος, για να μην χαλάει η σούπα, μπαινει στο ψυγείο. Παρακράτος υπάρχει και μεσα στα πανεπιστήμια, φευ ! ! ! Και ολα νομότυπα, με την βούλα. Σε κατι τέτοια ωρισμένοι ειναι μανούλες.
Μ. Λ.
01/10/2010 21:47
Συμφωνώ με : Νικόλας 28/9/2010 19:46

Κρησάρα μέσα στα πανεπιστήμια εδω στην Ελλάδα, πλην ολίγων εξαιρέσεων, θα ναι το ρουσφέτι, και τα συναφή.

ΟΧΙ ολοι αδιακρίτως μέσα στα ΑΕΙ. Υπάρχει έλλειμμα κρησάρας. Το διαπιστώνει κανείς απο τις επιλογές που κάνουν τα πανεπιστημιακά τμήματα σε φοιτητές για να παρακολουθήσουν μεταπτυχιακά μαθήματα και να εκπονήσουν διδακτορικά. Οπου δεν εχουν μπει εξετάσεις, υπάρχει και ανθίζει το κάθε λογής ρουσφέτι και ο νοών νοείτω...
@ greg 28/9/2010 01:50
28/09/2010 22:56
Φίλε μου, είμαι μηχανικός ΤΕ. Μέχρι πριν λίγο καιρό δούλευα σε εργοστάσιο μεταξύ άλλων και με μηχανικούς πολυτεχνικών σχολών. Όποιον τολμούσε να μου πει ότι εγώ (σαν χέρι - εργαλείο) υπάρχω για να υπηρετω την Αυτού Μεγαλειότητα το Μυαλό θα τον έπαιρνε και θα τον σήκωνε ο διάολος. Θα τα καταλάβεις αργότερα, όταν θα πας για δουλειά και θα τρέχεις να μάθεις πίσω από κανένα χειριστή CNC με καμιά 10αριά χρόνια στην πλάτη του. Η διαφορά μας ήταν ότι εγώ δούλευα στην παραγωγή κι αυτοί στην υποστήριξη. Ε και; Πάντως, ο μόνος τραγικός με τα μυαλά σου ήταν ένας τύπος που νόμιζε ότι παρακολουθώντας με μισή ώρα τη μέρα θα μάθαινε όσα εγώ μάθαινα για μήνες με 10-12 και παραπάνω ώρες καθημερινής δουλειάς. Με τι επιχείρημα; "Ρε φίλε, εγώ έχω βγάλει πολυτεχνείο..." Ακόμα γελάω... Προς Θεού, δεν διατείνομαι ότι εγώ είμαι πιο καλός από σένα ή ότι η σχολή μου είναι πιο δύσκολη - δε μπορώ να έχω άμεση άποψη εξάλλου. Απλά, έξω συνήθως μετράει πιο πολύ είναι το σχετικό του πόσο αποδοτικός είσαι στον τομέα σου και όχι το απόλυτο του με πόσο μπήκες στη σχολή ή πόσα μαθήματα είχες. Θα τα δεις...
Νίκος
28/09/2010 22:36
Δεν μπορω να καταλαβω αυτο που λενε, οτι θα περνας σε ενα πανεπιστημιο και μετα απο νεα επιλογη θα μπαινεις σε ενα τμημα. Δηλαδη θα περνανε οι υποψηφιοι σε κλαδο υγειας και μετα απο αξιολογηση θα χωριζονται σε γιατρους, φαρμακοποιους οδοντιατρους και κτηνιατρους; μα ετσι θα γινεται σφαγη. θα κρινουν οι καθηγητες του πανεπιστημιου αυτο το διαχωρισμο; Μα τοτε θα παιζουν ρολο οι γνωριμιες και οι διασυνδεσεις και θα επωφελουνται οι ''''ημετεροι''''. χαωδες μου ακουγεται. τουλαχιστον οι πανελληνιες ειναι αν οχι πολυ, εστω αρκετα αδιαβλητος θεσμος. Και οσον αφορα τους αιωνιους φοιτητες που θα κοβονται, ποιος θα το αποφασιζει αυτο; ο καθηγητης; μα ειναι γνωστες τοις πασι οι κομματικες συναλλαγες. ενας καθηγητης με εντονη πολιτικη δραση δυσκολα θα κοψει εναν ομοιδεατη φοιτητη που τυγχανει και στελεχος της αντιστοιχης παραταξης και κομματικης νεολαιας. οσο για την διεθνη επιτροπη σοφων και διακεκριμενων ακαδημαικων που θα επιμεληθουν την μεταρρυθμιση στην τροτοβαθμια εκπαιδευση, τα ατομα αυτα δεν εχουν βιωσει τι εστι φροντιστηριο και αγχος πανελληνιων. δεν ξερω κατα ποσο θα μπορουν να μπουν στην ψυχολογια των υποψηφιων. το ελληνικο συστημα λογω των φροντιστηριων εχει πολλες ιδιαιτεροτητες.
pasokara
28/09/2010 21:22
@gk 28/9/2010 13:08

Δεν χρειαζεται πολυ σκεψη για να καταλαβει κανεις τι δουλεια κανεις.Ενα απο τα λιγα καλα αυτης της προτασης ειναι οτι θα κλεισουν πολλα φροντιστηρια και ατομα σαν και εσενα,οψιμοι επιχειρηματιες,θα αναγκαστουν να βρουν μια σοβαρη δουλεια και δεν θα εκμεταλλευονται πλεον τα κενα του κρατους και της Παιδειας.Και ξερουμε πολυ καλα οτι τα μοναδικα φροντιστηρια που κανουν καλα την δουλεια τους ειναι τα ιδιαιτερα,τα οποια βεβαια ειναι το ιδιο υπουλα με τα κανονικα και η μονη διαφορα τους ειναι οτι δεν πληρωνουν φορους στο κρατος.Ειναι σαν να βγαινει ενας εμπορος ναρκωτικων που πληρωνει φορους και να κατηγορει εναν αλλο εμπορο ναρκωτικων οτι δεν πληρωνει φορους......
Δημοσθενης Μπογδης
28/09/2010 20:19
gk 28/9/2010 13:08

Είσθε αγαπητέ κύριε παρασάγγας λάθος !
πως επιλέγεις έναν υποψήφιο επιστήμονα με έναν διαγωνισμό και μόνο ! Ένα κριτήριο στην αρχή της φοιτητικής καριέρας του νέου που είναι αβέβαιο αν είναι τύχη , συγκυρία , εύνοια, η , σκέτη επιλογή των θεμάτων που είχε παπαγαλίσει ο υποψήφιος…!
Όσο για τα φροντιστήρια είσθε πάλι λάθος τις ίδιες παρασάγγες ….
Γιατί ο απόφοιτος του Λυκείου να μάθει τα πανεπιστημιακά , ειδικά για την επιστήμη που διαλέγει , να ακολουθησει μαθήματα από τα φροντιστήρια διαιωνίζοντας την φαύλη παραπαιδεία και τα αμύθητα αφορολόγητα ( τα περισσότερα ) κέρδη των εμπορων << εισαγωγής στα Ανώτατα Πανεπιστημιακά ιδρύματα >> ;
Όταν μπει στο Πανεπιστήμιο τι θα κάνει ; δεν θα τα μαθαίνει ; Η , είσθε της γνώμης ότι τότε πρέπει είναι αραχτός με φραπεδιες και πολιτικοαμπελοφιλοσοφιες . καταλήψεις , και ΠΑΜΕ σαν Άλλοτε, η , Ονεδοκατασκευοριες , ακόμη και πασινοτσαμπουκαδες ……
Με τον κ. από τον Σαν Φρανσίσκο ,αν και έχω έρθει αντιμέτωπος σε αλλά θέματα παλιότερα , εδώ ομολογώ ότι έχει δίκαιο και σεις λογω εμπάθειας ( κρίνοντας σας από τα αντιδραστικά σας σχόλια ) έχετε λάθος θέση .
Ένας επιστήμων κύριε ,δεν κρίνεται όταν μπαίνει στο Πανεπιστήμιο , αλλά πριν βγει από Αυτό ! Σε καθημερινή βάση για 4-5 χρόνια !
Έτσι η θεωρεία <<ανοιχτές οι πόρτες για όλους >>, αλλά να περνούν από την πιο ψιλή κρησάρα όταν είναι μέσα , είναι καιρός να εισαχτεί και στην Ελλάδα .
Μπράβο στην καινοτομία που μπαίνει στα σκαριά !
Περισσότερα έγραψα στο σχόλιο (δ.μ . 27/9/10 10:35)….

δμ. 28/9/10 20:20

Νικόλας
28/09/2010 19:46
Ο θεσμός των πανελληνίων εξετάσεων είναι από τους λίγους αδιάβλητους στην Ελλάδα.
Νικος Νικολαιδης
28/09/2010 18:23
gk 28/9/2010 13:08 Ο κυριος απο το Σαν Φρανσισκο πληρωνει φορους στην Ελλαδα, εχει συμμετασχει με επιτυχια στις πανελληνιες, κρατα δεκαχρονο καθημερινο αρχειο για την Ελληνικη παιδεια που εχει διανειμει με επιτυχια σε εκατονταδες εκπαιδευτικα ιδρυματα στη χωρα, πριν λιγες μερες διορθωσε λαθος στην ιστοσελιδα του υπουργειου Παιδειας ( για τις βιβλιοθηκες ), οπως εχει κανει παλιοτερα για αλλα υπουργεια, εχει οικογενεια στην Ελλαδα, κανει επικοινωνιακο ακτιβισμο για την Ελλαδα 15 χρονια τωρα ( με γραμματα στα μηντια τα Αμερικανικα ), και εχει διακριθει στον τομεα του σε παγκοσμιο επιπεδο. Τα φροντιστηρια και την τεραστια απατη που ειναι την εχει γνωρισει απο πρωτο χερι, επειδη ζουσε φυσικα στην Ελλαδα, γνωριζει οτι ολα τα παιδια κανουν φροντιστηρια αλλα μονο τα πολυ πλουσια παιδια εχουν τη δυνατοτητα να πανε στα καλα φροντιστηρια και τα πολυ καλα ιδιαιτερα. Τα φροντιστηρια ουσιαστικα εχουν μπει σφηνα και επι δεκαετιες συντηρουν ενα απανθρωπο και κοινωνικα απιστευτα αδικο εκπαιδευτικο συστημα που μονο κατ ονομα ειναι δωρεαν οπως εχουν εκφρασει στο παρελθον διαφορες ερευνες στην Ελλαδα. Δε μπορει να εξυγιανθει το εκπαιδευτικο συστημα στα σχολεια και το πανεπιστημιο εαν δε καταπολεμηθει ο θεσμος του φροντιστηριου. Μονο τοτε θα μπορεσει ο Ελληνας μαθητευομενος να απαιτησει καλυτερη μαθηση απο τους διοριζομενους και αυτους που καλεις δημοσιους τεμπεληδες. Ειναι θρασος να κατηγορεις τον δασκαλο και τον καθηγητη δημοσιο υπαλληλο λεγοντας οτι ταχα κανεις τη δουλεια του οταν ρουφας ενα δις απο κυριως φτωχους Ελληνες, γονιους που ζουν με το μεροκαματο και στελνουν τα παιδια τους σε κακα φροντιστηρια οπως ειναι τα περισσοτερα γιατι...ολοι τα στελνουν. Να ξεσηκωθει ο Ελληνισμος, αυτος στην Ελλαδα κι αυτος που ξενιτευτηκε λογω του οτι δε προσφεροταν ο τομεας εκπαιδευσης του στην πατριδα του κι ας τελειωνουμε μ αυτα τα καθαρματα των φροντιστηριων που πινουνε αιμα στο πεθαμενο σωμα της Ελληνικης εκπαιδευσης. Αρκετα μ αυτο το αισχος που λεγεται παραπαιδεια, με τη μαφια των φροντιστηριων, τις βδελες του εκπαιδευτικου συστηματος που θελουνε να εχουνε και καλη αποψη για τους εαυτους τους !!!
Εκαβη
28/09/2010 18:15
περασα στο φυσικο τμημα του πανεπιστημιου αθηνων , σχολη 1ης προτιμισης μου, το ετος 2002και εχω γινει < αιωνιος φοιτητης> απο κομπλεξικο καθηγητη. ενα μαθημα χρωσταω το εχω δωσει πανω απο 6 φορες αλλα ολο κοβομαι. το πτυχιο μου θελω. δεν υπαρχει κανενας ελεγχο ςκαι απο κανεναν στο πανεπιστημιο ντροπη στους καθηγητες. δεν φταιμε εμεις μου μας καταντουν αιωνιους φοιτητες.
εδω πολυτεχνειο
28/09/2010 16:26
@Φιλε του Μιχαλη
Tα συγκεκριμένα θέματα που θίγεις περί γνώσης υπολογισμών ψυκτικών φορτίων και υπολογισμών -μελετών θέρμανσης (ψυκτικά φορτία-υλικά απώλεις κ.λ.π) είναι (και τα δύο μαζί για έναν πολυτεχνίτη) ένα σεμινάριο 20 ωρών συνολικά.Και τέλος.Αυτό ήταν όσον αφορά την ''''πρακτική'''' σκοπιά του θέματος. Μάλλον τέτοιες αρλούμπες σας λεν οι καθηγητές σας στο ΤΕΙ, για να σας παραμυθιάσουν και να γλυκάνουν την συγκυριακή επιλογή της χαμηλόβαθμης σχολής σας. Αν στην ''''κόντρα'''' σου με τους Πολυτεχνίτες βρήκες αυτό που έγραψες , είσαι μακριά νυκτωμένος. Και για να τελειώνουμε βαλε ατο μυαλό σου το εξής: Η προσωρινή ''''υπεροχή'''' των ΤΕΙ έναντι των ΑΕΙ ,σε πρακτικά θέματα όντως υφίσταται (λόγω του περιορισμένου τεχνικού αντικειμένου στην Ελλάδα) μόλις για δυό μήνες μετά την λήψη του αντίστοιχου πτυχίου . Μετά , αν έχεις εμπειρία, φαντάζομαι ξέρεις την συνέχεια. Και μην πηγαίνεις να πουλάς μούρη έξω από τις σχολές των απόφοιτων αλλά μίλα με κάποιον που έχει εμπειρία εργασιακή από λίγους μήνες και πάνω.
Πειραιωτης Μαουνιερης
28/09/2010 14:53
Ετσι και φυγουν απο τις πανελληνιες,θα γινει της...Ποπης.
nionios
28/09/2010 13:48
@ Φιλος Μιχαλη 27/9/2010 19:06

Καλά χαλάρωσε λίγο.
SPYROS
28/09/2010 13:32
Το συστημα στην τριτοβαθμια εκπαιδευση ειναι αρρωστο λογω των πανεπιστημιακων καθηγητων. Πρεπει να ειμαστε η μοναδικη χωρα παγκοσμιως οπου το παρε-δωσε μεταξυ φοιτητη και καθηγητη αποτελει προκριμα στο αν θα περασει ο φοιτητης την χρονια. Ειμαστε η μοναδικη χωρα παγκοσμιως που εχει τον θεσμο του ''αιωνιου φοιτητη''. Στο εξωτερικο σου δινουν μια μικρη ευκαιρια ψιλο-αποτυχιας μονο στο πρωτο ετος. Μετα παπαλα. Απετυχες, εφυγες! Εδω και σκοντα γινονται στις δοσολογιες των μαθηματων (καθε ετους και πτυχιου) και απαιτησεις να εχεις παρει ολα τα συγγραματα (επι πληρωμη) του καθε συγγραφεα-καθηγητη, και οι αναλγητες πρακτικες των αιωνιων να καπαρωνουν τις φοιτητικες εστιες και μετα να τις ''νοικιαζουν''(!!??). Στο εξωτερικο δικαιωμα στα φοιτητικα δωματια εχουν μονο οι πρωτοετεις. Δυστυχως ειναι πολλα αυτα που πρεπει να γινουν (και δεν θα γινουν τελικα). Εκεινο ομως που ισως θα επρεπε να γινει πριν απο ολα, ειναι ενα καλο ξεσκαρταρισμα στο διδακτικο προσωπικο των πανεπιστημιων. Εκει πιστευω οτι ειναι η ριζα του κακου.
gk
28/09/2010 13:08
O κύριος από το Σαν Φρανσίσκο ποια επαφή έχει με την Ελλάδα και τη φροντιστηριακή εκπαίδευση και κόπτεται τόσο πολύ για τα δις που πληρώνει ο γονιός; Και γιατί δεν ενοχλείται το ίδιο από τα δις που δίνονται σε μισθούς δημοσίων τεμπέληδων καθηγητών και δασκάλων ( δεν είναι όλοι αλλά μια μεγάλη μερίδα σίγουρα ) για να ..μην κάνουν μάθημα. Αυτή θεωρείται δωρεάν παιδεία; Ας το καταλάβουμε όλοι και ας μην λαικίζουμε: Το θέμα δεν είναι αν τα πανεπιστήμια είναι για όλους αλλά αν κάνουν όλοι για τα πανεπιστήμια. Και εκεί τίθεται το θέμα της αυστηρής επιλογής των εισακτέων και δυστυχώς σε όλες τις ανεπτυγμένες χώρες υπάρχουν τέτοιες διαδικασίες. Και μη μου πούνε πάλι κάποιοι ότι φροντιστήρια δεν υπάρχουν αλλού γιατί θα πρότεινα να δούνε στο internet μερικές καταχωρήσεις με τις ονομασίες Nachhilfe ( Γερμανία ), cramschool ( Iρλανδία ), sutiene scholaire ( Γαλλία ) κτλ που δείχνουν ότι ΄΄παραπαιδεία΄΄ υπάρχει παντού συμπεριλαμβανομένης της Κύπρου, της Ιαπωνίας, Ισπανίας, Τουρκίας κτλ. Ίσως να μην έχει βέβαια τη μορφή της Ελλάδας με τα μαύρα ιδιαίτερα των διορισμένων καθηγητών που περιέργως δεν ενόχλησαν τον κύριο από την Αμερική...
Νικος Νικολαιδης - Σαν Φρανσισκο
28/09/2010 10:09
Η κατάργηση των εξετάσεων θα είναι η ΤΑΦΟΠΛΑΚΑ της παιδείας. 27/9/2010 17:10 Φιλε τι λογικη ειναι αυτη ; Τα φροντιστηρια ειναι ευεργετικη επδραση στην Ελληνικη Παιδεια ;; Καλα σοβαρολογεις ;;; Ο μονος λογος που υπαρχουν τα φροντιστηρια ειναι οι Πανελληνιες. Ειναι ενας εκπαιδευτικος φασισμος τζιρου ενος δισεκατομμυριου το χρονο !!! Τα περισσοτερα φροντιστηρια ΕΞ ΟΡΙΣΜΟΥ εκμεταλευονται τον καημο του Ελληνα γονιου να δει το παιδι του μεσα σε καποιο πανεπιστημιο οταν ολοι ξερουμε οτι λιγα ειναι τα φροντιστηρια αυτα τα οποια κανουνε πραγματικη δουλεια. Ολα βασιζονται, ''η καλυτερα, λενε οτι βασιζονται στο ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ! Ποια Παιδεια βασιζεται στο ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ μπορεις να μου πεις ; Ο λογος που τοσα χρονια η Ελληνικη εκπαιδευση χωλαινε ηταν ακριβως αυτη η φασιστικη κατηγορια επαγγελματος που λεγεται φροντιστηρια. Αν ολα τα Πανεπιστημια στην Ελλαδα γινονταν - για να πω κατι εντελως ακραιο και να δωσω εμφαση - ιδιωτικα, φτηνοτερα θα μας κοστιζε ! Φυσικα ειμαι εναντιον μιας ολικης ιδιωτικοποιησης αλλα ας δουμε τα πραγματα ετσι οπως ειναι οχι οπως θα θελαμε να ασυλλαμβανονται γιατι μας συμφερει. Τα φροντιστηρια ειναι ο βασικος λογος που τοσα χρονια συντηρειτο αυτο το σαπιο, ανηθικο και κοινωνικα αδικο εκπαιδευτικο συστημα που εχει η Ελλαδα. Πιασαμε πατο σε ολα εξαιτιας τους. Εαν οι φροντιστες -δασκαλοι νοιαζονταν πραγματικα για την Ελληνικη Παιδεια δε θα τσεπωνανε ενα δις το χρονο παραδακι, θα διναν τα μαθηματα δωρεαν. Ας αφησουμε τη λεξη Παιδεια στην ακρη. Καμια σχεση δεν εχουν τα φροντιστηρια μ αυτην.
Γ. Καρέλης
28/09/2010 08:40
Aπο οτι φαινεται οι ''αναρχοαυτονομοι" ρεμαλια φοιτητες -που απλά τρωνε τα (πολλα) λευτα του μπαμπα- κάναν την δουλεια τους. Και την πληρώνουν οι εργαζομενοι φοιτητες και οι μητερες -ή πατεράδες- που χρωστάναι 1-2 μαθηματα! βεβαια βοηθησαν και τα κανάλια με κάτι "αφιερωματα" στους φοιτητες!
Χρήστος Τσοκακτσής
28/09/2010 02:32
Ευκολότερη η εισαγωγή, πιο δύσκολη η φοίτηση .....................................................................................................................δυσκολότερη η θέση των γονιών, για να σπουδάσουν όλα αυτά τα παιδιά. Αφού οι γονείς "καταφέρουν" να στερηθούν, στην καλύτερη των περιπτώσεων 5 χρόνια από τη ζωή τους και άλλα τόσα για να ανακάμψουν, ίσως καταφέρουν να δουν τον "κανακάρη τους" μια μέρα να κοσμεί την λίστα των ανέργων του ΟΑΕΔ (ενδεχομένως) και με κάποιο μεταπτυχιακό τίτλο. Αυτή είναι η πραγματική πορεία και το “λαμπρό μέλλον” που τους ετοιμάζουν. Ποιοί ? Σκεφθείτε το μόνοι σας !
greg
28/09/2010 01:50
@Φιλε του Μιχαλη
Συμφωνω οτι το ΤΕΙ εχει περισσοτερα εργαστηρια.Ξεχνας οτι το Πολυτεχνειο ειναι 5 χρονια και εχει πολλαπλασιο αριθμο μαθηματων.Η υλη ειναι τεραστια και τα βιβλια ολοκληροι τομοι και σε καμια περιπτωση δεν συγκρινεται το μαθηματικο υποβαθρο του ενος και του αλλου.Αλλωστε οι περισσοτερες επιστημονικες δημοσιευσεις ειναι απο φοιτητες και μεταπτυχιακους του Πολυτεχνειου.Σε καθε περιπτωση δεν μπορει να συγκριθει το γνωστικο επιπεδο μαθητων του 10 και του 18.Ακομα και εσυ διαλεξες να δωσεις κατατακτηριες στο πολυτεχνειο.Αυτο δειχνει και το κομπλεξ κατωτεροτητας που αισθανοσουν.Εν κατακλεδι θα σου θυμησω τη γνωστη παραμοια ΄Οσα δεν φτανει η αλεπου τα κανει κρεμασταρια''!Σεβασου τουλαχιστον τους καθηγητες σου στο ΤΕΙ που οι περισσοτεροι εκ των οποιων ειναι πτυχιουχοι και διδακτορες του Πολυτεχνειου.Με συναδελφικους πλεον χαιρετισμους αφου καταφερες μετα απο 8 τουλαχιστον χρονια να παρεις το πολυποθητο χαρτι του Πολυτεχνειου!Αλλωστε τα χερια-εργαλεια υπαρχουν για να υπηρετουν τα μυαλα!!!
αιωνιος φοιτητης
27/09/2010 23:36
Γιατι πρεπει να "πεταχτουν εξω" οι "αιωνιοι φοιτητες"?Κοστιζουν κατι?Μετα το 6ο ετος αλλωστε κοβονται τα οποια "επιδοματα" εχεις ως φοιτητης.Υπαρχουν πολλοι ανθρωποι που εργαζονται και δεν μπορουν να παρακολουθησουν τις εντατικοποιημενες σπουδες και υπαρχουν και πολλοι που αποφασισαν να μην παρουν αμεσως πτυχιο αλλα να διαβασουν με τους δικους τους ρυθμους.Δεν βλεπω κατι το αρνητικο σε αυτην την επιλογη...
Πειραιωτης Μαουνιερης
27/09/2010 22:31
Aπο τη στιγμη που δεν υπαρχει σαλιο,ειναι πολυτελεια να πηγαινουν χιλιαδες χιλιαδων αγραμματοι νεοι στα 3βαθμια,οπου δεν προκειται να μαθουν τιποτα που να τους χρησιμευσειο για την εργασια τους,αφου απλως,εργασια παπαλα. Απο δω και περα,οποιοι εχουν χωραφια,θα πανε εκει,να φυτευουν καμια πατατα και καμια ντοματα,για να τρωνε.Οι αλλοι,θα βλεπουν. Μεσα στα Λυκεια,(εφαγα 35 χρονια μεσα σ αυτα),η κατασταση ειναι απαραδεκτη.Η ποιοτητα των μαθητων,ειναι κατω του μετριου,και σε μερικα Σχολεια,το 60% τουλαχιστον,ειναι μαθητες του 5.(Με αριστα το 20 βεβαια). Αν θελουν να κανουν ομελετα,πρεπει να σπασουν αυγα,που σημαινει οτι πρεπει να ελαττωθει ο αριθμος των μαθητων-σπουδαστων-φοιτητων,σε καποιο επιπεδο. Η δηλαδη,θα κοβουμε τους αγραμματους μαθητες,που πανε απο το Γυμνασιο στο Λυκειο,επαναφεροντας τις εξετασεις,που υπηρχαν καποτε,ή θα κοβουμε τους εισαγωμενους στα 3βαθμια,ελαττωνοντας τον αριθμο,ή θα τους κοβουμε μεσα στις Σχολες,κανοντας αυστηρες τις εξετασεις,και χωρις βεβαια τις αντιγραφες. Διαλεγετε και παιρνετε.Παντως,ετσι οπως ειναι,με λεφουσια αλαλαζοντων τρεχοντων να καταλαβουν το κουραδοκαστρο,δουλεια δεν γινεται,οπως βλεπουμε,και γι αυτο καθε χρονο,το επιπεδο των Σχολων,θα κατεβαινει διαρκως. Και κατι τελευταιο.Απο τη στιγμη που υπαρχει καπου ενα φιλτρο,που σημαινει οτι καποιοι θα μεινουν απεξω,θα εμφανιστει αμεσως ειτε η απατη,ειτε η ζητηση για βοηθεια,δηλαδη τα φροντιστηρια. Το να τα κατακεραυνωνετε λοιπον,δεν οδηγει πουθενα.Ειναι αυτοματισμος.
Βασίλης
27/09/2010 21:17
Πλάκα μας κάνει; Θα Περνάς δηλαδή ΄΄Πανεπιστήμιο Πατρών΄΄ και αν θα γίνεις γιατρός ή μηχανικός ή κάτι άλλο θ΄ αποφασίζουν τα λαμόγια οι καθηγητές; Πρώτα θα διαλέγουν τα παιδιά τους που θα πάνε, μετά οι κολλητοί τους, μετά όσοι τους λαδώνουν κι εσύ τράβα στο τμήμα που περίσσεψε. Οι πανελλήνιες είναι και αξιοκρατικές και αδιάβλητες, τώρα θέλουν να βάλουν τη διαφθορά στα πανεπιστήμια.
Φιλος Μιχαλη
27/09/2010 19:06
προς παραλίγο αιώνιος Φοιτητής
Τι αρλούμπες θεέ μου...
Πήγαινε σε κάνα σοβαρό Τ.Ε.Ι που θα μας πεις και για τα στουρνάρια του πολυτεχνείου...
Ρε τούβλο τελειώνεις μηχανολόγος στο πολυτεχνείο και αν σου πω να υπολογίσεις μια θέρμανση θα με κοιτάς σαν εξωγήινος. Για κάνα Autocad να μην ανοίξω το στόμα μου καλυτέρα…
χααχχαχαχαχα....
Όταν μιλάς για εργασίες υποχρεωτικές παρουσίες και φόρτο εργασίας μην αναφέρεις πολυτεχνείο παρακαλώ. Αυτά πέστα σε κάποιον απόφοιτο θεωρητικής σχολής π.χ φιλοσοφική, παιδαγωγικό δημοτ. εκπ. Η και πολυτεχνείο! Οι περισσότερες θεωρητικές σχολές βγαίνουν και δια αλληλογραφίας. Εδώ κοντεύει και το πολυτεχνείο να βγαίνει όλο εστί, γιατί τα περισσότερα μαθήματα του περνιούνται έτσι σίγουρα!
Η ημιμάθεια είναι χειρότερη από την αμάθεια τούβλο.
Εγώ που έχω περάσει και από τα 2 όπως ελάχιστοι κάτι είδα, ο φόρτος εργασίας οι υποχρεώσεις και οι εργασίες που είχα στο Τ.Ε.Ι ήταν πολλαπλάσιος από το πολυτεχνείο.
Για να αποκτήσω όμως τα επαγγελματικά δικαιώματα που ήθελα έπρεπε να βγάλω και το πολυτεχνείο. Το πολυτεχνείο όμως είναι θεωρητικό, τα εργαστήρια της πλάκας και τα μαθήματα περνιούνται νύχτα όπως το είπες εσύ μόνος σου άλλωστε με παλιά θέματα και τρίχες κατσαρές…
Αλήθεια τον λόφο τριβής τον έμαθες? χααχαχχαχαχα
Να σε ρωτήσω τι έμαθες στο πολυτεχνείο ?
Αν μου πεις να σκέφτεσαι είσαι για λύπηση…
Υπάρχουν πολλοί που περίμεναν να τελειώσουν το πολυτεχνείο για να μάθουν να σκέφτονται!!! χααχαχαχαχα
Η μήπως να σου δώσω μια εργασία εβδομαδιαία του Τ.Ε.Ι που έβγαλα πριν το πολυτεχνείο να μην ξέρεις τι διαβάζεις?
Από μηχανική ρευστών σκαμπάζεις τίποτα? Γιατί οι συμφοιτητές μου στο πολυτεχνείο τίποτα….
Τα σοβαρά Τ.Ε.Ι είναι πολύ δύσκολα να βγούνε, έχουν πολλαπλάσιο φόρτο: Εβδομαδιαίες εργασίες σε πρότυπη μορφή, πολλές υποχρεωτικές παρουσίες και ατελείωτες εργασίες (έτσι και αλλιώς από ένα οποιοδήποτε Α.Ε.Ι) και το καθεστώς λειτουργίας τους είναι Α.Ε.Ι.
Τι αλλάζει?
Η δυσκολία στους βαθμούς, και τα επαγγελματικά δικαιώματα….
Κουράστηκα να ακούω για τούβλα που τελείωσαν το πολυτεχνείο, και κοκορεύονται. Άσε τους είδα και μέσα και στην δουλεία… Το πολυτεχνείο είναι θεωρητική σχολή αποσυνδεμένη από την αγορά εργασίας, κομματικοκρατούμενη, που μπαίνεις βγαίνεις και δεν μαθαίνεις και πολλά. Εκτός αν το να παπαγαλίζεις παλιές ασκήσεις όπως είπες εσύ και μάλλον αυτό πιστεύεις ότι είναι γνώση….
Να σου στείλω καμιά άσκηση κλιματισμού να υπολογίσεις φορτία και μηχάνημα?
ΑΧΑΧΑΧΧΑΧΑΑΧΑΧΑΑΧΧΑΧΑΧΑΑΧΧΑ….
Αν τελείωσες ένα καλό Τ.Ε.Ι μάλλον θα μπορείς, αν το πολυτεχνείο μόνο σίγουρα όχι…
Πήγαινε να περάσεις κάνα μάθημα σε κάνα Τ.Ε.Ι μηχανολογίας,
Χααχχαχαχαχαχα ( μπορείς να διαβάσεις και τα παλιά σου θέματα) !!!!!!!!!!!!!!
Όποιος κόβεται 2 φορές έξω.
Η ανωτάτη εκπαίδευση δεν είναι για αυτούς που περνάνε με παλιά θέματα, αλλα για όσους ψάχνουν την γνώση και στο πολυτεχνείο σίγουρα οι πολλοι δεν την ψάχνουν καθόλου περισσότερο από ένα Τ.Ε.Ι.
Η σύνδεση βαθμού πανελλαδικών με σχολή καταστρέφει (παραγκωνίζει) της μη περιζήτητες σχολές.
Το επίπεδο δυσκολίας – απαιτήσεων – κατάρτισης – γνωστικού επιπέδου σχολής δεν σχετίζεται με τον βαθμό εισαγωγής. Οι περιζήτητες σχολές ανεβαίνουν και οι μη πέφτουν.
Το ότι θες υψηλό βαθμό για να μπεις στο παιδαγωγικό δεν σημαίνει ότι είναι και πιο δύσκολη σχολή από το Τ.Ε.Ι ναυπηγικής .
Κάνε την αντιστοιχία μόνος σου ως προς το επίπεδο δυσκολίας μια σχολής: Πολυτεχνείο -…..(στις τελίτσες βαλε ότι θες! ) Στα λέει αυτά ένας απόφοιτος ΑΣΠΑΙΤΕ (Τ.Ε.Ι) και πολυτεχνείου…..
Tsi-g
27/09/2010 18:16
Δεν έχουμε πλέον την πολυτέλεια για να σκεπτόμαστε τι θα γίνει με τον τάδε αιωνόβιο και τον δείνα συνδικαλιστή. Η καινοτομία πρέπει να παραχθεί άμεσα και οι επιχειρήσεις πρέπει να στελεχωθούν με ικανούς ανθρώπους. Οι αλλαγές είναι προς τη σωστή κατεύθυνση.
arts
27/09/2010 17:56
Τι περιέγραψε η κα Διαμαντοπούλου? Ένα Αγγλικό, Αμερικάνικο ή Γερμανικό πανεπιστήμιο. Πανεπιστήμια που τροφοδοτούν το 50% των ιδιωτικών επιχειρήσεων στην Ελλάδα. Γιατί λοιπόν είναι τόσο κακό αυτό. Έχετε δει τα rankings των καλυτέρων 100 στον κόσμο, 80 ανήκουν στην παραπάνω κατηγορία?!?!?!?!?!
Κ.ΜΑΝΩΛΙΔΗΣ
27/09/2010 17:52
Έτσι μπράβο! Όποιος νομίζει ότι έχει τα κότσια, να πάει να σπουδάσει! Όχι τρούπωσα κάπου και αφού τρούπωσα, είτε με το έτσι, είτε με το αλλοιώς θα το πάρω το χαρτί! Δεν μπορεί να γίνονται όλοι οι νέοι επιστήμονες! Άδικα σπαταλώνται ένα σωρό χρήματα και ξοδεύονται άσκοπα χρήματα απ''τούς γονείς!
γιωργος
27/09/2010 17:14
Αυτα ναρθει η Διαμαντοπουλου να μου τα πει προσωπικα εμενα - που απτην τριτη Λυκειου μεχρι σημερα δεν εχω σηκωσει κεφαλι απτη δουλια κι εχω φτασει 45 χρονω και χρωσταω 2 κωλομαθηματικα ,κι αν ΔΕΝ παρακολουθησω την κωλοσχολη ΔΕΝ μαφηνουν με
ΤΙΠΟΤΑ να τα περασω μητε εστω και με 5 αφου βαθμολογειται & η παρακολουθηση! Ποιος εργοδοτης θα μου δωσει εμενα τωρα 8 γαμοωρες βδομαδιατικα που χρειαζομαι για την παρακολουθηση- η Διαμαντοπουλου ισως ...η μηπως ο καθε...περισπουδαστος καθηγηταρας που το παιζει ΘΕΟΣ σε καθε περιπτωση ??και οταν ο μισθος πεσει στο 40% ποιος θα φερει ψωμι σπιτι να φανε τα παιδια παλι οι ιδιοι να υποθεσω??Γιατι η κωλοσχολη δε φωναξε οσους χρωστανε τα μαθηματα και παραυτα επιμενουν να επανεγγραφονται ΚΑΘΕ εξαμηνο ανελλειπως δεκαετιες τωρα μπας και βρεθει μια λυση τελικα???Γιατι δεν διοργανωνονται απο ομοειδεις σχολες εκτακτα απογευματινα τμηματα καπου στο κεντρο για αυτους που ΘΕΛΟΥΝ να παρακολουθησουν και απλα ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ ΓΙΑΤΙ ΔΟΥΛΕΥΟΥΝ?? Αλλη ορεξη δεν ειχα να ειμαι αιωνιος φοιτητης εγω - πολλω δε μαλλον που δουλευω ΚΑΙ ΣΤΟ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ ΜΟΥ και δεν την εχω φτυσει τη σχολη αλλα την εχω τιμησει και βγαζω τα προς το ζειν απο το αντικειμενο- και το καλυτερο?? με την τυχον διαγραφη μου καταστρεφομαι και επαγγελματικα διοτι τοτε ΔΕΝ θαχω δικαιωμα να εργαζομαι καν στο αντικειμενο- αυτο ειναι τοοοοοσο δυσκολο να το καταλαβουν οι δηθεν..."υπευθυνοι??" Γιατι δεν υπαρχει μια κοινωνικη σταση απο μια "σοσιαλιστικη" κυβερνηση για την επιλυση του θεματος παρα μοναχα απυθμενος λαικισμος και τιποτε παραπανω???
Η κατάργηση των εξετάσεων θα είναι η ΤΑΦΟΠΛΑΚΑ της παιδείας.
27/09/2010 17:10

Η επιλογή να είναι τα πανεπιστήμια εγγύτερα στα φτωχότερα κοινωνικά στρώματα θα ήταν σωστή αν ανέβαζε τα φτωχότερα κοινωνικά στρώματα προς τα πανεπιστήμια.

Όμως στην ουσία αυτό που θα γίνει είναι να πέσει το επίπεδο των πανεπιστημίων στο επίπεδο των φτωχότερων κοινωνικών στρωμάτων. Ήδη είμαστε πρώτοι σε εισακτέους και τελευταίοι σε ποιότητα εκπαίδευσης στην Ευρώπη.

Αν μειωθεί ο ανταγωνισμός για την είσοδο στην τριτοβάθμια, θα μειωθεί η ευεργετική επίδραση των φροντιστηρίων (τα οποία καλώς ή κακώς είναι τα μόνα που δουλεύουν στο σύστημα) με αποτέλεσμα να φτάνουν όλοι στην τριτοβάθμια μόνο με ότι έμαθαν από την δευτεροβάθμια. Δηλαδή στην ουσία εντελώς απαίδευτοι.

Η κυβέρνηση επειδή δεν μπορεί (ή δεν θέλει) να εισάγει τον ανταγωνισμό και την αξιολόγηση στην δευτεροβάθμια και να την κάνει να λειτουργεί με την αποτελεσματικότητα των φροντιστηρίων στην ουσία σβήνει το σύστημα.

Είναι σαν να λέει άντε μπείτε όλοι στα πανεπιστήμια γλιτώστε και τα λεφτά που δίνετε στα φροντιστήρια και αφήστε μας ήσυχους.

Αυτό επιχείρησε κάποια στιγμή και η κυβέρνηση Καραμανλή αλλά ευτυχώς δεν το έκανε.
Ελενη Μαρκου
27/09/2010 16:59
το 1980 ήμουν επι πτυχίω φοιτήτρια σε ένα ξενόγλωσσο ινστιτούτο του Αριστοτέλειου, ΄Έμεινα έγκυος, παντρεύτηκα, αλλά και αρρώστησα από σοβαρό χρόνιο νόσημα που ....όψιμα επιστεγάστηκε και με καρκίνο και με αλεπάλληλα χειρουργεία, χημειοθεραπείες και τα συμπαρομαρτούντα.Είναι λίγο απωθημένο, είναι λίγο ...έτσι, για την τιμή των όπλων, θέλω το πτυχίο.Χρωστάω τρία ήτέσσεερα μαθήματα. Ξέρει κανείς να μου πει, αν υπάρχει κάποια διευκόλυνση για αιώνιους φοιτητές του είδους,π.χ. οι δυσλεκτικοί δίνουν προφορικές, κάποιοι με παρόμοια προβλήματα, ίσως, με περιορισμένη ύλη;
Ελενη Μαρκου
27/09/2010 16:59
το 1980 ήμουν επι πτυχίω φοιτήτρια σε ένα ξενόγλωσσο ινστιτούτο του Αριστοτέλειου, ΄Έμεινα έγκυος, παντρεύτηκα, αλλά και αρρώστησα από σοβαρό χρόνιο νόσημα που ....όψιμα επιστεγάστηκε και με καρκίνο και με αλεπάλληλα χειρουργεία, χημειοθεραπείες και τα συμπαρομαρτούντα.Είναι λίγο απωθημένο, είναι λίγο ...έτσι, για την τιμή των όπλων, θέλω το πτυχίο.Χρωστάω τρία ήτέσσεερα μαθήματα. Ξέρει κανείς να μου πει, αν υπάρχει κάποια διευκόλυνση για αιώνιους φοιτητές του είδους,π.χ. οι δυσλεκτικοί δίνουν προφορικές, κάποιοι με παρόμοια προβλήματα, ίσως, με περιορισμένη ύλη;
Ελενη Γκαστη
27/09/2010 16:16
Τωρα καταλάβαμε γιατι ο Παπανδρεου δεν ψηφισε την αλλαγη του αρθρου για τα Ιδιωτικα Πανεπιστημια αφου ειχε σκοπο να κανει ιδιωτικα τα δημοσια!! Καταργει τη χρηματοδοτηση και βαζει τους ιδιωτες και τις επιχειρησεις στα Πανεπιστήμια. Αλλά γιατι να νοιαστουν για το δημοσιο χαρακτηρα της εκπαίδευσης αφου τα παιδια τους σπουδαζουν στο εξωτερικό!!! Αυτο που ηταν η μεγαλυτερη δημοκρατικη κατάκτηση δηλ. η καταργηση της εδρας και η ιδρυση των Τμηματων τωρα εμφανιζεται ως τροχοπεδη και γυρναμε στη Σχολη. Μηπως να ξαναφερουμε και την Εδρα;; Ας το σκεφτουν.
Τσαντιλας
27/09/2010 16:09
λεω εγω τωρα μπαίνεις σε ενα πανεπιστημιο (απο ιατρικη εως λοχοτενια...) περνας στο πρώτο έτος χαλαρά. μετα ομως κοβεσαι (το ξεσκάρτισμα που λεει ρεπορταζ) τι κάνεις? χμμμμ πας σε ιδιωτικα! φυσικα! αντι να πολεμησουν την παραπεδία, να δημιουργήσουν αξιολογη και εκτεταμενη δημόσια τεχνικη εκπαίδευση κανουν σαχλες και καταργουν με τους manager την αυτονομικα των ΑΕΙ (πως την προμοτάρουν ταυτόχρονα ενας θεος ξερει) οσο για την διαφθορά η νεολαία των ιδιων και την ΝΔ πρωταγωνιστεί απολυτα εξαρτημένη απο τα πολιτικα τους γραφεία. ΒΑΛΑΜΕ ΤΟΝ ΛΥΚΟ ΝΑ ΦΥΛΑΕΙ ΤΑ ΠΡΟΒΑΤΑ!
Σπύρος Γιακουμάκης
27/09/2010 16:00
Το περί πιθανής συγχωνεύσεως σχολών τροπάριο είναι επισφαλές και αν είναι εκ του προχείρου θάχει τη μορφή του...χοίρου! κατά τον Σουρή. Ο "Καλλικράτης" στην τριτοβάθμια πρέπει να αφορά κατά 90% τα ΤΕΙ και τα νεόκοπα ΑΕΙ, Αιγαίου, Πελοποννήσου, Ανω Κωλοπετινίτσας για ψηφοθηρικούς λόγους κλπ κλπ Και τούτο διότι αν θιγεί ριζικά η μορφή και η φυσιογνωμία αιωνόβιων ιδρυμάτων με παράδοση και διαφήμιση της Ελλάδας στο εξωτερικό όπως το Καποδιστριακό ή το Μετσόβιο θα αποτελούσε ηλιθιότητα μεγίστη...κάποια πράγματα δεν τα πειράζεις. Οπως το σταυρό στη σημαία ή τα θρησκευτικά στα σχολεία κυρίως για λόγους παράδοσης αλλά εν προκειμένω, για τα ιδρύματα, και διαφύλαξης του διαχρονικού ρόλου τους στη μόρφωση των Ελλήνων. Από την άλλη, η θεωρία του "χωνιού", μπαίνω εύκολα βγαίνω δύσκολα που εφαρμόζεται στην Ευρώπη και αλλού εδώ και δεκαετίες με βρίσκει σύμφωνο. Ωστόσο στην Ευρώπη και αλλού κα Διαμαντοπούλου οι καθηγητές ΑΕΙ είναι πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης με μισθούς αντάξιούς τους. Εδώ αντίθετα ισχύει ο νόμος Αρσένη από το 1997. Τι λέει αυτός ο νόμος λίγο πολύ; Παρουσιάσου στο Ιδρυμα τρεις φορές τη βδομάδα και τις υπόλοιπες μέρες έχε τεχνικό γραφείο π.χ. ΑΥΤΟ ΛΕΕΙ Ο ΝΟΜΟΣ!!! Για να μη βγαίνουν μετά μερικοί άσχετοι και μικροπρεπείς κατηγορώντας συλλήβδην τους πανεπιστημιακούς με τα δέκα πτυχία και τα 1500 (!!!) ευρώ μηνιαίως ως κοπανατζήδες! Αλήθεια δεν θα γίνει κι άλλη μείωση μισθών στους πανεπιστημιακούς που είναι τόσο "πλούσιοι"; Την περιμένουμε με αγωνία κ. Πανάρετε. Υφυπουργός άλλωστε αμείβεται πολύ καλύτερα από καθηγητή ΑΕΙ, άρα συμφέρει να μείνετε καιρό στη θέση που τώρα κατέχετε. Ακούστε με που σας λέω...
Άγγελος
27/09/2010 15:54
Άκουσα τις χτεσινες εξαγγελίες και σε αυτο που θα συμφωνησω ειναι να φυγουν τα κόμματα απο το πανεπιστήμιο.Επειδη ειμαι και εγω στην κατηγορια <<αιωνιος φοιτητης>> θα ήθελα να πω οτι υπαρχουν πολλα παιδια που ταυτόχρονα δουλευουν όπως εγω και για αυτο εχουν καθυστερησει στη ληψη πτυχιου.Δεν σημαινει οτι ολοι ειναι τεμπεληδες η ασχολουνται με κομματα.Πτυχιο εννοειται οτι θελω να παρω.Μαλιστα με το νόμο της Γιαννακου έχει γινει ξεκαθαρισμα στη σχολη μας καθως δηλωσαν ολοι ποιοι θελουν να συνεχισουν τις σπουδες και ποιοι οχι.Οποτε δωθηκε ενα διαστημα που σου λεει μέσα σε αυτό τελειωνε να παρεις το πτυχιο σου
Tasoulis
27/09/2010 15:44
Η διαφορα Μιχαλη ειναι οτι δεν χρειαζετε να ξερεις ακριβως τι πτυχειο θα παρεις, μεχρι να μπεις στο πανεπιστημιο, να φοιτησεις τον πρωτο και δευτερο χρονο και μετα να αποφασισεις. Αυτο δινει στον σπουδαστη μεγαλυτερο ευρος επιλογων (δεν χρειαζετε να κλειδωσει απο τα 15 του σε συγκεκριμενη αξειδικευση αλλα μονο σε κλαδο). Ειναι σωστη η κατευθυνση ετσι κανουν και στο εξωτερικο γι΄αυτο φευγουμε κατα δεκαδες χιλιαδες εξω οι ελληνες φοιτητες.
Α-Hampshire
27/09/2010 15:32
Είμαι για χρόνια καθηγητής σε πανεπιστήμια της Αμερικής και της Αγγλίας - και επειδή δεν κατοικώ και δεν ψηφίζω στην Ελλάδα δε με ενδιαφέρει να υποστηρίξω μία ή άλλη παράταξη. Δεν ξέρω αν θα υπάρξουν ατέλειες, ατοπήματα, καθυστερήσεις και άλλα παρατράγουδα στην εφαρμογή αυτού του σχεδίου, αλλά ως άνθρωπος που γνωρίζει το ευρωπαϊκό και το αμερικανικό σύστημα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης επικροτώ ανεπιφύλακτα την κατεύθυνση που παίρνει η κυβέρνηση σ'' αυτό το θέμα. Επειδή και οι καλύτεροι της ΝΔ γνωρίζουν από αυτά τα πράγματα, θα πρέπει και αυτοί να στηρίξουν αυτή την προσπάθεια. Όλες αυτές οι αλλαγές που προτείνονται έχουν σημασία και μπορούν να λύσουν προβλήματα πολλών δεκαετιών. Μακάρι να μην τους εμποδίσει το πολιτικό κόστος και οι φωνές όσων δεν ξέρουν τι σημαίνει σύγχρονο πανεπιστήμιο. Συγχαρητήρια.
Why?
27/09/2010 15:28
Γιατί σκέφτονται τόσο περίπλοκα; Η λύση είναι απλή, αξιολόγηση, χρηματοδότηση και διάθεση για δουλειά!! Και δεν εννοώ, αξιολόγηση που θα απολύει ανθρώπους, αλλά αξιολόγηση που θα τους αξιοποιεί! Μπορεί ένας καθηγητής να είναι εξαιρετικός επιστήμονας, όμως αυτό δε σημαίνει ότι μπορεί και να διδάξει!!
ΧΧΧ
27/09/2010 15:07
καμμια ουσιαστική αξιολόγηση μαθητών μέχρι την εισαγωγή στα Πανεπιστήμια και μετά αρχιζουν οι αξιολογήσεις. Ενα σύστημα παραγωγής σπουδαστών που θα είναι σε αδιεξοδο γιατι δεν θα μπορούν να τελειώσουν. Απο την άλλη κάποιος αν θελει να σπουδάση πληροφορική και περάσει φυσικομαθηματική σχολή μετά από τα προκαταρτικά μπορείς να του πείς να σπουδάση μαθηματικός???? Τι αηδίες είναι αυτές
Μαρκος.
27/09/2010 14:59
Για ολους οσους πατανε στο αιωνιοι φοιτητες. Υπαρχουν τα ρεμαλια. Υπαρχουν και οι εργαζομενοι φοιτητες. Οι φοιτητες γονεις. Οι ασθενεις και τοσα αλλα. Με το να λες 4 ή 5 χρονια αοριστα τους βαζεις ολους στο ιδιο τσουβαλι. Και μη μου πειτε οτι την ιδια δυσκολια εχουν ολες οι σχολες...
εδω πολυτεχνειο
27/09/2010 14:58
Τίποτα συγκεκριμένο (κάτι για μπάρμπα στην Κορώνη έλεγε ο γιωργάκης) δεν ειπώθηκε , όσο για την αλλάγή στον τρόπο εισόδου στα πανεπιστήμια,θα δεις αν υπάρχει 1 φορά παραπαιδεία στο Λύκειο και στην προπαρασκευή για την είσοδο στις σχολές , μες στο πανεπιστήμιο μετά , θα γίνει 10. Γιατί τα ιδιαίτερα εκεί θα είναι αλλου επιπέδου. Τα δε αποτυχόντα στις πανελλαδικές βλασταράκια σας, θέλω να δω τι πίκρα θα βγάλουν όταν πετιούνται έξω απο την σχολή στα 20-21-22 τους. Οποιο σύστημα αξιολόγησης και να ακολουθήσεις θα είναι καλό, αν το εφαρμόσεις, άντε πιθανόν να κάνεις ψιλοτροποποιήσεις-βελτιώσεις. Το καλύτερο σύστημα για μένα ήταν της δεκαετίας ''70. Πολυτεχνείο με 13 με αίμα.Μετά άρχισε η περίοδος του άκρατου λαικισμού σας , να βολέψετε όλα τα ψηφοφοράκια κάπου, μην δυσαρεστηθεί κανένα , να χει και η πάνω ραχούλα πανεπιστήμιο, και φυσικά όλοι αριστούχοι.
Γιωργος
27/09/2010 14:29
Μιχαλη μου, σωστα αυτα που λες, αλλα εξω υπαρχουν πανεπιστημια, οχι σαχλαμαρες. Δεν υπαρχει κακος μαθητης, αλλα κακος δασκαλος. Οσο η παιδεια ειναι σαπια, (Ελλαδα), θα υπαρχουν αιωνιοι. Και κατι ακομα. Εξω οι παραταξεις απο τα παννεπιστημια! Η Δαπ και η Πασπ κατα κυριο λογο, και μετα και η ΠΚΣ, εχουν βαλει το χερι τους στην πληρη υποβαθμιση. Αλλα βεβαια, ποιον βολευει το "ορνιθοτροφειο" των παραγκων που εκτρεφει ξυλινους ψηφοφορους να καταργηθει? Αυτο να παει να δει ο Αμερικανος πρωτα και να αφησει τα υπολοιπα.
Κωστας Τ.
27/09/2010 14:23
Λιαν ενδιαφερουσα η αποψη της αριστερας και του πανεπιστημιακου κατεστημενου: <<Να μας αφησετε ησυχους να αναπαραγουμε κενη (και οχι απαραιτητα καινη) γνωση, χωρις συνδεση με την παραγωγη. Αλλα οταν (οποτε) τελειωσουν οι φοιτητες, να εχουν εξασφαλισμενη δουλεια με υψηλες αποδοχες.>> Αν δεν ηταν τοσο κρισιμο το θεμα, θα ηταν πολυ αστειο. Μπορει η Αννα να ξανα-ανακαλυπτει τον τροχο, αλλα θα της χαριζα ενα αυταρεσκο μειδιαμα στις καμερες (Ηλια), αρκει να *εφαρμοζε* ενα δοκιμασμενο μοντελο για 50 χρονια, και χωρις ελληνικες πατεντες. Το βασικο συστατικο ειναι μια καποια αξιολογηση (για διορθωσεις) και υπαρξη εναλλακτικων λυσεων σε ολα τα σταδια της εκπαιδευσης. Οσο για το επιτυχημενο του οποιου μοντελου, η αριστερα δεν προκειται να συμφωνησει ποτε. Αντι να λυμαινονται τα πανεπιστημια, αυτοι που θελουν την μορφωση για την μορφωση μπορουν να πανε να διαβασουν μονοι τους, χωρις ο λαος να τους πληρωνει τις υποδομες και τους καθηγητες.
παραλίγο αιώνιος Φοιτητής
27/09/2010 14:17
@Μιχάλης. 27/9/2010 13:10
Αν δεν περνάς τα μαθήματα μια χρονιάς πρέπει να κόβεσαι
Συγγνώμη που ρωτάω αλλά έχετε επισκεφτεί και αποφοιτήσει σε ελληνικό δημόσιο πανεπιστήμιο?(δεν μιλάω για ΤΕΙ γιατί εκεί με μια μέρα περνάς μάθημα)
Αυτό που λέτε δεν γίνετε!
Για να περνούν οι φοιτητές το μάθημα θα πρέπει να διδαχθεί σωστά απο το καθηγητή. Στη δική μας πολυτεχνική σχολή δεν περνάς το μάθημα αν διαβάσεις τα κακογραμμένα βιβλία και τις άθλιες σημειώσεις των καθηγητών. Αν διαβάσεις παλαιότερα θέματα (τα οποία δεν έχουν ουδεμίαν σχέση με τις παραδόσεις στο μάθημα έχεις πιθανότητα να περάσεις.
Μαθήματα που έχουν εργασίες (και δεν μιλάμε να φτιάξεις δραστηριότητες για παιδάκια αλλά πολύπλοκα θέματα) και έχεις να ετοιμάσεις για κάθε μάθημα απο 2-3 εργασίες και στο τέλος να μην έχεις χρόνο να διαβάσεις για την τελική εξέταση γιατί μέσα στην εξεταστική περίοδο θα σου ανακοινωθεί καμία έκτακτη εργασία τι θα κάνεις μάλλον θα κοπείς.
Καλά δεν μιλάμε για τους κομπλεξικούς καθηγητές..
Αξιολόγηση λέτε! ΧΑ! Θα αξιολογηθεί ένας δημόσιος υπάλληλος?! Ποιά θα είναι η τημωρία του? Διακοπή εργασίας?! Και αν είναι του κόμματος θα έχει την στήριξη και απο την φορτική κομματική παράταξη που θα τον βαθμολογούν με ΑΑ''.
Ο Έλληνας αιώνιος φοιτητής δεν κοστίζει στην πραγματικότητα. Γιατί πρώτον μετά τον ν 2 χρόνια δεν δικαιούται το φοιτητικό πάσο, δεν δικαιούται βιβλίο, δεν δικαιούται δωμάτιο στην φοιτητική εστία. Μόνο χώρο στο αρχείο της γραμματείας της σχολής πιάνει.
Το ότι κρατάνε αιώνιοι φοιτητές δωμάτια στις εστίες πρέπει να ρωτήσετε τους υπεύθυνους των εστιών που σε αναπτυγμένες χώρες όπως την Ελλάδα(πρέπει να έχουμε και λίγο χιούμορ) θα πρέπει κάνουν σωστά την δουλειά τους.
These are the Facts
@ Σχολιαστής 27/9/2010 09:24
27/09/2010 14:04
Είσαι άδικος. Αυτά που λες δεν τα κάνουν οι αριστερές παρατάξεις αλλά της Ν Δ και του ΠΑΣΟΚ που σαν κόμματα εξουσίας έχουν πρόσβαση στις κυβερνήσεις.
pasokara
27/09/2010 13:50
Ε,δεν παει αλλο.Δεν γινεται οι φοιτητες να ειναι τα μονιμα πειραματοζωα της εκαστοτε κυβερνησης.Ελεος δηλαδη.Αποφασιζετε για εμας χωρις εμας.Που ακουστηκε αυτο;Αν θελαμε ''μανατζερς'' θα σπουδαζαμε σε πολυεθνικες και οχι σε πανεπιστημια,Γιατι δεν ρωταει κανεις τους φοιτητες αν επικροτουν ενα τετοιο συστημα;Το μονο που τους ενδιαφερει ειναι να εξασφαλισουν την στηριξη της αντιπολιτευσης.Προσεξε Γιωργο.Εμεις αν αρχισουμε,μετα δεν μας σταματαει κανεις.Το μονο που εχουμε να χασουμε ειναι καμια εξεταστικη το πολυ πολυ.Προσεχε πολυ καλα με ποιους τα βαζεις.Κανεις δεν ειχε αισιο πολιτικο τελος αν τα εβαζε με τους φοιτητες.Και ξερεις οτι αν αναψεις φωτια στα πανεπιστημια,θα αρχισει η αντιστροφη μετρηση.Θελεις να εχεις εξεγερσεις μεσα στις πολεις;Θα τις εχεις.Πρωτη φορα στην ζωη μου χαιρομαι που υπαρχει ενα τετοιο συστημα μεσα στα πανεπιστημια γιατι ειμαι σιγουρος οτι δεν θα σε αφησει να παρεις τα καταστροφικα σου μετρα.Ποτε δεν ασχοληθηκα με τον συνδικαλισμο μεσα στα πανεπιστημια για λογους αρχης,αφου ανηκω στο ΠΑΣΟΚ και δεν θελω να κοματικοποιησω τις σχολες.Ομως τωρα θα ασχοληθω ενεργα και πολυ φοβαμαι(μαλλον χαιρομαι)οτι θα ασχοληθουν και πολλα ακομη ατομα προκειμενου να μην περασει αυτο το εκτρωμα.
Παντως,αν θελετε να δωσετε μια λυση οντως στα Πανεπιστημια,συμφωνηστε ολα ή τα περισσοτερα κομματα,παρτε μια αποφαση κι αν την εγκρινουν και οι φοιτητες τοτε να γινει.Αλλιως,αφηστε τους φοιτητες να φτιαξουν τα πανεπιστημια οπως αυτοι νομιζουν.Εσεις να πατε να φτιαξετε τα ιδιωτικα πανεπιστημια του εξωτερικου,οπου στελνετε τα παιδια σας.Γελοιοι.Δεν θελουμε κανεναν να μας πατροναρει ρε.Το καταλαβαινεις Γιωργο ή να στο ζωγραφισω κιολας;Στελνεις τα παιδια σου στο εξωτερικο και ταχα μου σε επιασε ο πονος για τα Ελληνικα Πανεπιστημια;Δηλαδη τι κανεις;Φιλανθρωπιες;Αντε Αννουλα του χιονια......
sia andrιkopoulou
27/09/2010 13:33
Φοβαμαι μηπως με το νεο συστημα (2013-2014) οι ''''επιδοσεις'' των φοιτητων θα δινονται κατω απο το τραπεζι.
Καλη η προσπάθεια για εκπαιδευτικη μεταρύθμιση αλλα πρεπει να αλλαξουμε νοοτροπία όλοι, απο το μαθητή του δημοτικου εως και τον πρύτανη του πανεπιστημίου.
Μιχάλης.
27/09/2010 13:10
Σε ένα πράγμα θα συμφωνήσω. Δε πρέπει να υπάρχουν αιώνιοι φοιτητές. Οι άνθρωποι που πηγαίνουν στο Πανεπιστήμιο θα πρέπει να διαβάζουν και να παίρνουν πτυχίο. Αν δεν περνάς τα μαθήματα μια χρονιάς πρέπει να κόβεσαι. Σε κανένα ανεπτυγμένο κράτος δεν υπάρχει η έννοια του αιώνιου φοιτητή. Αν η κυρία Διαμαντοπούλου βάλει ένα τέλος, σίγουρα θα έχει κάνει ένα μεγάλο καλό. Βγήκε και το σκάνδαλο με τα δωμάτια της φοιτητικής εστίας που τα νοίκιαζαν οι παλιοί φοιτητές στους νέους και πήραμε μια εικόνα. Πουθενά στον ανεπτυγμένο κόσμο οι Καθηγητές δεν εκλέγονται από τους φοιτητές ή από το διοικητικό προσωπικό. Αξιολόγηση. Αυτό είναι το μυστικό για σύγχρονα Πανεπιστήμια. Όπως γίνεται στο εξωτερικό. Οι καθηγητές πρέπει να αξιολογούνται με βάση το επιστημονικό έργο.
Σωκράτης
27/09/2010 12:59
Aκούσαμε πάλι την αρλούμπα της εκατονταετίας. Δεν θα υπάρχει εισαγωγή σε τμήματα αλλά σε σχολές και Πανεπιστήμιο.
Ποία είναι η διαφορά;
αναξιος
27/09/2010 12:10
Αυτοί της αριστεράς είναι τραγικοί, έχουν φέρει απαξίωση στην ανώτατη εκπαίδευση (με πολύ βοήθεια από το κράτος) και αντιδρούν μόνο για την αντίδραση τελικά...
"Μαζί τα φάγαμε τα λεφτά" Πάγκαλος (by Παράγκας)
27/09/2010 11:32
(Άσχετο σχετικό, Κουιζ ή “Ταξίδι στο χρόνο” ή “Ντόμινο Θίορυ”) Ποιος, κάποτε, έκλεισε τα εργοστάσια στα νησιά, ακριτικές περιοχές και την ηπειρωτική Ελλάδα, μαράζωσε παραγωγικά την επαρχία και οδήγησε στο φαινόμενο της αστυφιλίας και εν συνεχεία "υδροκεφάλισε" λόγω συγκεντρώσεως πληθυσμού την Αθήνα (τώρα πλέον Ατινανιστάν) για καλύτερη ζωή, μοιράζοντας υποσχέσεις για διορισμούς σε κρατικές θέσεις ή μακριά από την κούραση της αγροτιάς;;; Μετά από αυτόν, ποιος ήρθε και συνέχισε την στρατολόγηση κομματικού πληθυσμού για ψηφοθηρικά οφέλη, αλλά με δάνεια και ακραίες κρατικές μισθολογικές διαφορές την “συντήρησή” του;;; Ποιοι ακολούθησαν την πεπατημένη και με κεκτημένη ταχύτητα την θλιβερή αυτή “παράδοση”;;; Ποιος πίεζε για “βόλεμα” στο Δημόσιο και επιβράβευε την ανυπαρξία ελεγκτικού μηχανισμού και το μπάχαλο κράτος;;;; Ποιοι αποτελείωσαν τον Ελληνικό Ιδιωτικό Τομέα;;;;;
yiannis 407
27/09/2010 11:21
Οι Πορτογάλοι τα έβαλαν με την παθογένεια του συστήματος και μάλλον τα κατάφεραν....Οι Έλληνες θα το κάνουμε?.........
Μια χαρά διορισμένο-ώριμο εκλογικό σώμα έχουμε!!!!!(by Παράγκας)
27/09/2010 11:21
Που είναι και Ποιες είναι οι οικονομικές Θυσίες των "300" (της Βουλής) μέχρι την "Ημέρα της Ανεξαρτησίας" από την Τριμερή κηδεμονία;;;;;
Μιχάλης
27/09/2010 11:19
Προφανώς η Αννούλα και ο Γιωργάκης δέν γνώριζαν τις χθεσινές αποφάσεις γι'' αυτό και επέτρεψαν πριν απο έναν μήνα να εισαχθούν άνθρωποι με βαθμό 1, φεύγα ...
Τώρα πως συμβιβάζεται μια τέτοια καινοτομία με επίπεδο φοιτητών του 1, φεύγα αυτά μόνο στο Ρωμαίικο μπορούν να συμβούν. Ελλάς το μεγαλείο σου ....
Πρώτα ο Πολίτης...by Παράγκας (Λεκανοπέντιο Ατινανιστάν)
27/09/2010 11:05
Με την Παραπαιδεία(το φροντιστήριο) τι θα κάνετε;;;;
mab
27/09/2010 10:58
Στα δικά μας πανεπιστήμια χτίζονται γρφεία και δέρνονται καθηγητές. Πώς θα "τολμήσουν" λοιπόν να τους διαχωρίσουν σε κατηγορίες; Πότε εκδιώχτηκε φοιτητής από πανεπιστήμιο λόγω ανάρμοστης συμπεριφοράς; Κατά τη διάρκεια των εξετάσεων οι προπηλακισμοί των επιτηρητών είναιι συχνό φαινόμενο. Και επίσης πώς θα διασφαλιστεί το αδιάβλητο των εξετάσεων; Βεβαίως και πρέπει το σύστημα των πανελληνίων να αλλάξει αλλά διαφυλλάσοντας ως κόρη οφθαλμού την αξιοκρατεία που αν μη τι άλλο οι πανελλαδικές είχαν πετύχει.
Ηλίας Κωστόπουλος
27/09/2010 10:53
Άλλη μια μνημειώδης μπούρδα από την κυρία Διαμαντοπούλου. Η συγκεκριμένη υπουργός επιλέγει διαρκώς να ξανά-ανακαλύπτει τον τροχό, δημιουργώντας πάντα νέα λάθη στη πορεία. Το κακό είναι ότι την ανικανότητα της κυρίας Διαμαντοπούλου καλούνται να πληρώσουν οι μαθητές, που κάθε τρείς και λίγο τους αλλάζουν συστήματα και τους μετατρέπουν σε ινδικά χοιρίδια. Αντί να δείχνει τη γνωστή αυταρέσκεια με χαζά μειδιάματα μπροστά στις κάμαρες, θριαμβολογώντας προκαταβολικά για το έκτρωμα που πάει να δημιουργήσει, θα έπρεπε να αναρωτηθεί αν αυτό το μοντέλο είναι πουθενά βιώσιμο και επιτυχημένο. Εν ολίγοις κυρία Διαμαντοπούλου, αφού δεν μπορείτε να σκεφτείτε μια λύση (έχουμε συμφιλιωθεί με αυτή την ιδέα πλέον), τουλάχιστον βρείτε ένα αποδεδειγμένα επιτυχημένο μοντέλο λειτουργίας από το εξωτερικό, εφαρμόστε το σωστά, και το κυριότερο: Μην το (ξανά)αλλάξετε για τα επόμενα 50 χρόνια!!!
Ακάδημος
27/09/2010 10:37
Ωραία, αφού τα πανεπιστήμια θα διοικούνται από την "κοινωνία", να αρχίσει να συμβαίνει το ίδιο και με τις τράπεζες και τις μεγάλες επιχειρήσεις.
Δημοσθενης Μπογδης
27/09/2010 10:34
Ο τίτλος του σχολίου σας είναι μια διεθνής προοδευτική πραγματικότητα για όλα τα σπουδαία πανεπιστήμια του κόσμου . Τι γίνεται εκεί από τα αντίστοιχα κράτη ;
Υπάρχει μια ουσιώδης γενική ακαδημαϊκή μόρφωσης για τους μαθητές της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης , όπου οι μαθητές μαθαίνουν τα βασικά σε πολλά , χωρίς να σπαταλούν την ζωή τους για εξειδικευμένες γνώσεις ( των φροντιστηρίων ) προκειμένου να μπουν στην Α , η , στην Β σχολή του κάθε Πανεπιστημίου …. στην οποία θα ειδικευτούν εφόσον αυτό θα είναι και το αντικείμενο των σπουδών τους .

Έτσι ο φοιτητής εισάγεται στην σχολή χωρίς εξετάσεις και παραμένει σε αυτήν μόνο αν τα καταφέρνει να περναει από συνεχείς εξετάσεις που υφίσταται σχεδόν καθημερινά . Οι λεπτομέρειες για τους τεχνικούς λογούς ρυθμίζονται ανάλογα από τις δυνατότητες και τις ανάγκες του κάθε Πανεπιστημίου !

Εξετάσεις διατριβές και εργασίες είναι οι συνεχείς ασχολίες των φοιτητών και όχι φραπεδιες , καφετερίες και ασυλία από κάθε ευθύνη .
Η άμιλλα μεταξύ των φοιτητών και η συνεργασία με τους καθηγητές τους γίνεται σε καθημερινή βάση μέχρι την αποφοίτηση . Οποία(ος) δεν περνά δυο τρεις εξετάσεις ( από αυτές που γίνονται σχεδόν κάθε μέρα ) η δεν παραδίδει την εργασία που του ανατέθηκε εγκαίρως αποβάλλεται από το συμβούλιο των καθηγητών και ψάχνει για δουλεία , ώστε να σταδιοδρομήσει ( κάνοντας την με ευθύνη και μεράκι ) χωρίς δίπλωμα πανεπιστημίου Αποβάλλονται επίσης όσοι εξυπνάκηδες προσπαθήσουν κλέψουν και να κοροϊδέψουν τους καθηγητές τους , με οποιονδήποτε φαύλο τρόπο .

Για ένα δίπλωμα Πανεπιστημιου μετρά , εκτός της αφυΐας που είναι χάρισμα γενετικό και η εργασία , η αφοσίωση , η άμιλλα , η επιμέλεια , η υπομονή και επιμονή , η συνετή παρουσίαση (όχι της κώμης ,η , της ένδυσης φυσικά άλλα η ευγένεια της ψυχής ) και η υπευθυνότητα είναι επίκτητα προσόντα και απαραίτητα για την πρόοδο των νέων στην κοινωνία μας .
Φαίνεται ότι η νέα γραμμή του Υπουργείου Παιδείας της Κυβέρνησης και των υπόλοιπων ημών τρίβει σε αυτήν την κατεύθυνση και μου αρέσει !
Ίσως γίνει πραγματικότητα στο εγγυς μέλλον …
Εγώ από την σκοπιά του απλού πολίτη την εγκρίνω!

δ.μ . 27/9/10 10:35
Mitsos
27/09/2010 10:11
Επιτελους το αυτονοητο. Στην Αγγλια οπου και σπουδασα εαν χασεις μαθημα 2 φορες σε διωχνουν απο το πανεπιστημιο.
elena
27/09/2010 10:08
αυτοί της ΝΔ δεν θα ξαναανέβουν στην εξουσία και μόνον επειδή διαφωνούν για να διαφωνούν.. αι στο καλό πια..

"Ελίζας Βόζεμπεργκ ότι το σύστημα που προτείνει η κυβέρνηση θέλει χρόνια για να εφαρμοστεί"

αντί να χαρούν και με κάτι τα μηδενίζουν όλα.

Συμφωνώ στην κίνηση αυτή της Διαμαντοπούλου και προσαυξάνω.. ΑΜΗΝ ΚΑΙ ΠΟΤΕ!!!
Χαμένη ΠΑΣΟΚΟτριανταετία
27/09/2010 10:04
Χάσαμε τριάντα χρόνια με τους πειραματισμούς του ΠΑΣΟΚ για να γυρίσουμε και πάλι εκεί που είχαμε ξεκινήσει. Στο Πανεπιστήμιο της εργασίας της μάθησης της έρευνας και όχι των κοματόσκυλων των φοιτητοπατέρων της συνδιαλαγής.οταν όμως επιχείρησε να διορθώσει τα πράγματα η ΓΙαννάκου όλα οι κουκουσυνασπιπασοκοαχυράνθρωποι λύσαξαν για να μην γίνει τίποτα. Και φυσικά μπροστά το ΠΑΣΟΚ .(Λείπει ο Μάρτης από την σαρρακοστή)Τώρα που ήλθαν αυτοί θέλουν να τα αλλάξουν ή μάλλον να διορθώσουν τα τραγικά τους λάθη.
EB
27/09/2010 09:44
Μια ακομα αντιλαικη επιθεση του αμερικανου εναντια στα παιδια του λαου αυτη τη φορα. Σχεδιασμος Παιδειας στα μετρα των αναγκων της πλουτοκρατιας με στοχο την πλημελη καταρτηση ενος φτηνου κατα το ονομα επιστημονικου δυναμικου. Φυσικα η Παιδεια ειναι μονο στο ονομα δωρεαν και οι φοιτητες πρεπει να συνεχισουν να δουλευουν παραπλευρα ακομα περισσοτερο για να βγαλουν τα εξοδα τους. Μονο οι διεστραμενοι εγκεφαλοι της κυβερνησης θα μπορουσαν να κανουν ενα τετοιο εκτρωμα Παιδειας. Με αλλα λογια Παιδεια δυο ταχυτητων , μια για τους λιγους πλουσιους και μα για τους πολλους φτωχους. Ας καταλαβει επιτελους ο λαος οτι το ΠΑΣΟΚ ειναι ενα περα για περα αντιδραστικο και αντιλαικο κομμα κι ας τους στειλει στην γωνια κανοντας την αρχη στις εκλογες του Οκτωμβρη.
GOLDEN BOY
27/09/2010 09:42
Πάω στοίχημα ότι όλοι οι φοιτητές που θα μπαίνουν σε μία σχολή θα θέλουν να παρακολουθήσουν το τμήμα που τώρα έχει τα περισσότερια μόρια! Η λογική της ήσσονος προσπάθειας και του όλοι ίσοι είμαστε!
crom
27/09/2010 09:27
σαν να λέμε κολέγια όπου θα υπαρχει μέσος όρος. Για παράδειγμα ο μέσος ορος για να περάσει κανείς στα επόμενα μαθήματα θα ειναι το 2. Αν πέσει κάτω απο το 2, θα έχει ενα εξάμηνο για να το ανεβάσει πάνω απο το 2. αλλιώς θα τον διώχνουν και θα πηγαίνει σε κανένα IIEK της πλάκας.
Σχολιαστής
27/09/2010 09:24
Ωραία όλα αυτά, όμως το βασικότερο είναι να φύγει η πολιτική από τα πανεπιστήμια. Η κομματικοποίηση των πανεπιστημίων υποβαθμίζει τις σπουδές με τις διάφορες καταλήψεις και διαμαρτυρίες. Ιδίως οι αριστερές παρατάξεις είναι καταστροφικές! Μαζεύουν όλους τους άχρηστους που δεν τους βοηθάει το μυαλό τους να περνάνε τα μαθήματα, γι'' αυτό εμποδίζουν και τους υπόλοιπους να μορφωθούν, μόνο και μόνο από κακία!