ΟΙ «ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΕΣ ΤΟΥ ΑΥΤΟΝΟΗΤΟΥ»

Επιχειρηματίες που κάνουν πράξη τη βιώσιμη ανάπτυξη και στηρίχτηκαν σε καινοτομίες

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Πάνος Θεοδωρακόπουλος, Μάνος Χαραλαμπάκης Γιώργος Κώνστας   | ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 13/09/2010 07:00 |
 Οι «επαναστάτες του αυτονόητου»
Ο 30χρονος μηχανικός ηλεκτρονικών υπολογιστών και πληροφορικής Δημήτρης Γλέζος ξαφνιάστηκε ευχάριστα ακούγοντας τον κ. Παπανδρέου να αναφέρεται ονομαστικά στον ίδιο και την εταιρεία Ιndifex που ίδρυσε πέρσι στην Πάτρα

Ο Πρωθυπουργός τούς χαρακτήρισε «επαναστάτες του αυτονόητου». Πρόκειται για τους επιχειρηματίες εκείνους που, όπως είπε ο κ. Παπανδρέου κατά την ομιλία του στους εκπροσώπους των παραγωγικών φορέων στη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης, κάνουν πράξη τη βιώσιμη ανάπτυξη.

Μάλιστα ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε ονομαστικά σε μια σειρά από επιχειρήσεις: την Ιndifex, τη δράση ΟpenCoffee, την εταιρεία τριών φοιτητών που δημιούργησαν εφαρμογή για το iΡhone, την εταιρεία βιο-πληροφορικής Βiovista, τον Συνεταιρισμό της Κριτσάς στην Κρήτη, τον Κορρέ, την Αpivita, την Cocomat, την εταιρεία Βαράγκη. Ολες, όπως είπε, έχουν στηριχθεί στην καινοτομία, τις νέες τεχνολογίες, την παράδοση και αποτελούν παραδείγματα της υγιούς επιχειρηματικότητας «που σημαίνει επένδυση στον άνθρωπο, κατάκτηση της γνώσης, αφομοίωση της τεχνολογίας, επένδυση στα προϊόντα μας, στη γνώση, στην ιστορία, στην τεχνογνωσία, στην αισθητική, στην ποιότητα, στην αξία» και είναι ζητούμενο για την ανάπτυξη της χώρας. Διευκρίνισε, βέβαια, ότι τα παραδείγματα θα μπορούσε να είναι εκατοντάδες.

Ο 30χρονος μηχανικός ηλεκτρονικών υπολογιστών και πληροφορικής Δημήτρης Γλέζος ξαφνιάστηκε ευχάριστα ακούγοντας τον κ. Παπανδρέου να αναφέρεται ονομαστικά στον ίδιο και την εταιρεία Ιndifex που ίδρυσε πέρσι στην Πάτρα. Η εταιρεία, όπως λέει στα «ΝΕΑ» ο κ. Γλέζος, «δημιουργήθηκε με στόχο τη σημαντική βελτίωση οποιουδήποτε κειμένου στο Διαδίκτυο, επιτρέποντάς μας να διαβάζουμε περισσότερα κείμενα στη μητρική μας γλώσσα».

Καινοτόμο σύστημα
«Με ένα κλικ μετάφρασε αυτό που θες σε χιλιάδες γλώσσες» αυτό είναι το σύνθημα της εταιρείας, με κύριο προϊόν της το transifex, ένα καινοτόμο σύστημα διαχείρισης μεταφραστικού έργου. Το σύστημα, εξηγεί ο κ. Γλέζος, λειτουργεί ως «ενδιάμεσος κόμβος» ανάμεσα στους δημιουργούς περιεχομένου για το Διαδίκτυο και μεταφραστές απ΄ όλον τον κόσμο. Την αρχική ομάδα της Ιndifex αποτελούσαν επτά άνθρωποι σε διάφορες χώρες του κόσμου. Πολύ γρήγορα η εταιρεία δημιούργησε στρατηγικές συνεργασίας με μεγάλες διεθνείς εταιρείες τεχνολογίας, όπως η Ιntel, η Νokia, η Red Ηat, οι οποίες χρησιμοποιούν το transifex για τη μετάφραση δεκάδων προϊόντων από χιλιάδες επαγγελματίες και εθελοντές μεταφραστές. Οι καινοτόμες τεχνολογίες που ανέπτυξε η εταιρεία του 30χρονου Δημήτρη Γλέζου έχουν παρουσιαστεί σε δεκάδες διεθνή συνέδρια και έχουν κερδίσει υποτροφίες από την Google ενώ ιδρύθηκε από ίδια κεφάλαια.

«Είμαστε μία ομάδα νέων που ξεκίνησαν με μόνο όπλο την όρεξή τους και το Ιnternet» αναφέρει ο κ. Γλέζος. Και συμπληρώνει: «Αλλωστε στο Ιnternet όλα είναι μια ιδέα και εμείς προσπαθούμε με αυτές τις εφαρμογές να αλλάξουμε την καθημερινότητά μας».

ΣΕ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΓΛΩΣΣΕΣ
«Με ένα κλικ μετάφρασε αυτό που θες σε χιλιάδες γλώσσες» είναι το σύνθημα της εταιρείας Ιndifex με το καινοτόμο μεταφραστικό έργο

Τρία εκατ. χρήστες κατέβασαν το iSteam

ΤΗΝ ΟΜΙΛΙΑ του Πρωθυπουργού δεν την παρακολουθούσε λάιβ προχθές το βράδυ.

Ελαβε όμως ένα μήνυμα στο κινητό του από έναν φίλο του που έλεγε: «Ο Γιώργος Παπανδρέου έκανε αναφορά σ΄ εσάς». Ο Βασίλης Ράππος είναι ο ένας από τους τρεις φοιτητές που πριν από ενάμιση χρόνο δημιούργησαν μια εφαρμογή, ένα παιχνίδι, το iSteam, το οποίο έχουν κατεβάσει περισσότεροι από 3 εκατομμύρια χρήστες του iΡhone.

«Ηταν συγκλονιστικό. Απίστευτο. Αμέσως επικοινώνησα με τα άλλα παιδιά και έψαξα να βρω το video στο youtube» λέει στα «ΝΕΑ» ο 24χρονος φοιτητής στο Μετσόβιο Πολυτεχνείοστο Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών- Βασίλης Ράππος. Μαζί με τους άλλους δύο της νεανικής παρέας, τον Βασίλη Σαμόλη και τον Κώστα Ελευθερίου διατηρούν σήμερα την εταιρεία GreatΑpps Ltd που έχει έδρα την Αγγλία. Την ίδρυσαν τον Φεβρουάριο του 2009, προκειμένου να δημιουργήσουν κι άλλες εφαρμογές σαν το iSteam. Γιατί όμως με έδρα την Αγγλία; «Εκεί οι διαδικασίες για να στηθεί μια εταιρεία περιορισμένης ευθύνης χρειάζονται μόνο μία ώρα.

Αντίθετα, στην Ελλάδα χρειάζεται να τρέχεις περίπου έναν μήνα» εξηγεί ο Βασίλης.

Καφές ιδεών
Η αρχή έγινε πριν από περίπου τριάμισι χρόνια. Η ιδέα ήρθε από το εξωτερικό και σιγά σιγά το opencoffee. gr άρχισε να σχηματοποιείται. Τα μέλη μιας ομάδας νέων- 15 ήταν αρχικά - αντάλλασσαν ιδέες για την επιχειρηματικότητα. Σήμερα στις συναντήσεις τους, που γίνονται μία φορά τον μήνα, συμμετέχουν κατά μέσο όρο 200 μέλη. Δημιούργησαν και έναν οργανισμό- theopenfund ονομάζεται- ο οποίος θα επιλέγει και θα χρηματοδοτεί νέους επιχειρηματίες με καινοτόμες ιδέες στον χώρο του Διαδικτύου, του λογισμικού και των εφαρμογών κινητής τηλεφωνίας.

Η όρεξη, η δουλειά και το μεράκι τους να προωθήσουν, να βοηθήσουν, να στηρίξουν νέες επιχειρηματικές ιδέες κίνησαν και το ενδιαφέρον του Πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου ο οποίος προχθές έκανε αναφορά στην ομάδα του ΟpenCoffee.

«Το πιο σημαντικό είναι ότι το όλο σκεπτικό είναι μηδενικού προϋπολογισμού» λέει στα «ΝΕΑ» ο κ. Γιώργος Τζιραλής απόφοιτος της Σχολής Μηχανολόγων του ΕΜΠ, ο οποίος ασχολείται με την ομάδα του ΟpenCoffee εκ της συστάσεώς της. Οι συναντήσεις- στην Αθήνα γίνονται στο Μουσείο Μπενάκη στην Πειραιώς- αρχικά αρχίζουν χαλαρά στο μπαρ. «Στη συνέχεια ακολουθούν σύντομες παρουσιάσεις στο αμφιθέατρο».


100 δολάρια το λίτρο για το λάδι Lambda

ΤΟ ΕΞΤΡΑ παρθένο ελαιόλαδο Lambda («λ») φιγουράρει στα ράφια του λονδρέζικου Ηarrod΄s (φωτογραφία) ως η «ΡολςΡόις» του λαδιού. Κοστίζει 100 δολάρια το λίτρο και είναι το ακριβότερο ελαιόλαδο στον κόσμο. Προέρχεται από την περιοχή της Κριτσάς στο Λασίθι, τυποποιείται και συσκευάζεται από τον αγροτικό συνεταιρισμό Κριτσάς για λογαριασμό του επιχειρηματία Γιώργου Κολιόπουλου, ο οποίος το διαθέτει στα Ηarrrod΄s.

«Ο Πρωθυπουργός είχε επισκεφθεί τον συνεταιρισμό μας πριν από λίγους μήνες, είχε ξεναγηθεί και είχε εντυπωσιαστεί από τον τρόπο λειτουργίας μας» λέει ο κ. Νίκος Ζαχαριάδης, πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Κριτσάς. Ο πρόεδρος του συνεταιρισμού εκφράζει την ικανοποίησή του για την τιμητική αναφορά στον συνεταιρισμό από τον Πρωθυπουργό στην ομιλία του στη ΔΕΘ.

Τα οφέλη για τον παραγωγό της Κριτσάς είναι πολύ μεγάλα όταν διακινεί το λάδι του μέσω του αγροτικού συνεταιρισμού, αναφέρει ο κ. Ζαχαριάδης. «Οταν ο μέσος παραγωγός παίρνει 2 ευρώ για το κιλό το λάδι που πουλάει, εμείς δίνουμε 2,70 προκαταβολή και ό,τι προκύψει ως κέρδος από την εμπορία του ελαιολάδου σε όλο τον κόσμο».

20
αντε παλι
15/09/2010 12:06
γ.α.π. ο επαναστατης του ανοητου
Μπράβο!
14/09/2010 22:05
Συγχαρητήρια παιδιά, χαίρομαι την ευφυΐα σας. Θα πρέπει να προβάλλονται πιο συχνά αυτά τα άτομα...
O θειος απ το Σικαγο
14/09/2010 17:29
Εχετε ακουσει την παροιμια: ο πνιγμενος απ τα μαλια του πιανεται? Προφανως ο ΓΑΠ ειχε απελπισμενη αναγκη να βρει μια χουφτα καινοτομες ελληνικες επιχειρησεις ως παραδειγμα προς μιμηση. Καλη η προθεση και μπραβο του... Το κακο ειναι ρε παιδια πως ολες και ολες που μπορεσε και βρηκε ειναι της κλασης που θα βρεις σωρο σε καθε middle class γειτονια της Αμερικης... Με ολο το σεβασμο για αυτα τα παιδια, τα οποια ειναι οντως ο αφρος (δυστυχως λεπτος σαν τριχα) της ελληνικης νεολαιας, αν η καινοτομια στην Ελλαδα εκπροσωπειται απο ενα μεταφραστικο λογισμικο (στην αγορα πρεπει να υπαρχουν χιλιαδες αν οχι εκατομυρια) και app για iphones (ο καθε εφηβος στο garage του μπαμπα του φτιαχνει και απο ενα) και λαδι των 100 ευρω που δεν θα το αγορασει κανεις, τοτε μαυρα τα μαντατα...
Τι το''θελες ρε ΓΑΠ το παραδειγμα? Αφου δεν τραβαει, τι το τσιγκλας?
Ταλαίπωρος
14/09/2010 17:02
Προ περίπου 15 χρόνια βρισκόμουν στο Μιλάνο της Ιταλίας ήθελα να συναντήσω μια γνωστή μου η οποία εργαζόταν σε ένα μαγαζί όταν πήγα και την βρήκα το μαγαζί ήταν έκθεση παρκέ εκεί που περιεργαζόμουν τα διαφορά παρκέ ανακάλυψα ένα περίεργο όταν ρώτησα από τι ξύλο είναι μου απάντησαν από ελιά και επειδής η ελιές μας είναι μικρές το περισσότερο το φέρνουμε από την Κέρκυρα, το παρκέ αυτό ήταν το ακριβότερο που υπήρχε, μου έδωσε το αφεντικό ένα κομμάτι να του κάνω διαφήμιση δήθεν, εγώ το πείρα στην Ελλάδα είχα συγγενείς που ασχολούνταν μα την επεξεργασία ξύλου και τους είπα την ιστορία αδύνατον να τους πείσω να κάνουμε κάτι τέτοιο αυτό το παρκέ οι Ιταλοί το πούλαγαν για Βίλες στην Ελβετία, Γερμανία. Σκανδιναβία και οι δικοί μας το πούλαγαν για ξύλο καψίματος. Εμείς έχομε δυνατότητες όρεξη δεν έχομε ακόμα και το λάδι μας το αγοράζουν οι Ιταλοί και το μοσχοπουλούν ακόμα και στην Κίνα και το παίρνουν από εμάς 1,5 € το κιλό και στην Κίνα έχει 10 € τα 700 γραμ. το απλό λάδι. Όταν πάω στην Κίνα όλοι με ρωτάν που θα βρουν τυρί φέτα τους αρέσει, έχουν γίνει κόπιες συμφωνίες με την Κίνα όπως και για κατευθείαν αεροπορικά δρομολόγια η δεν μας το επιτρέπει ο Βγενοπουλος και ο Βασιλάκης
Μήτσος
14/09/2010 14:09
Ναι, μονο που μέχρι τωρα οταν φτιάχναμε πραγματικά προηγμένα συστήματα πού έξω δεν είχαν δεί στον υπνο τους, οι μανατζαραίοι(αρκετοί ΠΑΣΟΚΟΙ συνδικαλιστές) έλεγαν: Θελουμε αγορασμένα συστήματα απέξω....
Γ. Καρέλης!
14/09/2010 13:37
Αν κρινω απο τα σχολια το φορουμ πρεπει να ειναι καλο, να ποάγει το διαλογο και να λέει αλήθειες!!
jessica
14/09/2010 11:47
Βλέπω ένα πρωθυπουργό να λέει: "Αγοράστε μετοχές" λες και είναι μανταρίνια σε προσφορά και όλους να τρέχουν σαν τρελοί να κάνουν την αρπαχτή! Βλέπω και ένα πρωθυπουργό να λέει: "Εργαστείτε, προσπαθήστε και θα επιτύχετε" και πολλοί (αν όχι όλοι) τον βρίζουν λες και τους κορόιδευε... Για όσους δε το κατάλαβαν, δεν κρίνω τους πρωθυπουργούς. Το λαό αυτό κρίνω...

Μπράβο στον πρωθυπουργό που είπε κάτι ουσίας πέραν των κούφιων υποσχέσεων που λατρεύουν οι τεμπέληδες!
Ανέστιος
14/09/2010 11:44
Παίδες, μην τα ισοπεδώνουμε όλα! Μπράβο στα παιδιά για τις κινήσεις τους! Τι φταίνει που τους καπηλεύεται ο ΓΑΠ; Αυτό να καταγγείλουμε! Φτιάξε κ. ΓΑΠ τις διαδικασίες για να ανοίγει εταιρεία ο ορεξάτος νέος σε 1 ώρα (όπως γίνεται στην Αγγλία σύμφωνα με το άρθρο) και μετά να μιλάς. Αλλιώς τουμπεκί, δεν δικαιούσαι που θα έλεγε και ο παππούς σου!
ΜΗΝ ΚΑΤΑΚΡΙΝΕΤΕ ΕΥΚΟΛΑ
14/09/2010 11:00
@ ΑΥΤΟΝΟΗΤΗ ΜΠΑΡΟΥΦΑ: Γενικεύεις χωρίς να ξέρεις. Γνωρίζω προσωπικά το Δημήτρη Δεν έχει πάρει την παραμικρή επιχορήγηση. Μάλιστα έχει κάνει αίτηση για το ΕΣΠΑ, το οποίο δεν κατάφερε να πάρει. Ό,τι έχει κάνει, το έχει κάνει με οικονομίες των δικών του και από χρήματα που μάζεψε από FFR (Fools Friends and Relatives). Τους άλλους του iSteam δεν τους ξέρω, αλλά εδρεύουν στην Αγγλία για να κάνουν την εταιρία τους. Έχουν ξενιτευτεί οι άνθρωποι για να κηνυγήσουν το όνειρό τους και βγαίνεις εσύ από τον υπολογιστή σου και λες αβίαστα ότι πήραν κρατικές επιχορηγήσεις. Ζηλεύουμε?
spiros
14/09/2010 08:15
Ναι στην Ελλάδα εχουμε και άξιους και δημιουργικούς πολίτες !!! Σε αυτούς άλλωστε στηρίζεται η Ελλάδα Δυστυχώς όμως έχουμε επίσης στην Ελλάδα έχουμε κομματική οικογενειοκρατική δικτατορία. Ο αρχηγός της κομματικής φατρίας πρωθυπουργός έχει εξουσίες αυτοκράτορα μονάρχη δυνάστη τύραννου δικτάτορα. Οι εξουσίες του κράτους δεν είναι διακριτές δεν έχουν διαχωρισμό, δεν είναι ανεξάρτητες. Δεν ψηφίζουμε ελεύθερα, δεν έχουμε επιλογές, δεν μετράει ίσα η ψήφος μας. ΑΠΛΑ ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΔΕΝ ΕΙΜΑΣΤΕ ΙΣΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ ΥΠΟ ΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΚΑΤΟΧΗ
Θοδωρής
13/09/2010 23:06
Όπως αυτονόητο είναι να έχεις κάνει υφυπουργό τη γυναίκα του κ. Νταλάρα και υπουργό περιβάλλοντος τη φιλενάδα του αδελφού σου. Αυτονόητα δεν είναι όλα αυτά.
Καραμπιφτέκας Γ.
13/09/2010 22:37
@ ΚΟΣΜΑΣ: Όποιος θέλει μπορεί. Όταν η πλειοψηφία των Ελλήνων προτιμά να αράζει στους καφενέδες και την σιγουριά του δημοσίου, τέτοιοι ανθρώποι θα είναι οι εξαιρέσεις.
Βαγγέλης Αυτονόητος
13/09/2010 21:42
Δηλαδή με αλλα λόγια, "καινοτομία" (και μάλιστα άξια επιπέδου να αναφέρεται ετσι απο ενα πρωθυπουργό) είναι Ενα μεταφραστικό εργαλείο, Ενα εντελώς άχρηστο application για iphone, Το να παράγεις ΛΑΔΙ στην ΕΛΛΑΔΑ, και οι τύποι του opencoffee. Ωρα να μεταναστεύουμε ομαδικώς, λεω γω...
ΑΥΤΟΝΟΗΤΗ ΜΠΑΡΟΥΦΑ
13/09/2010 18:10
αλλη μια μπουρδολογια του ευφανταστου κωπηλατη πρωθυπουργισκου.....

θα φας ενα αυτονοητο ΜΑΥΡΟ που θα ειναι ολο δικο σου, και πολυ συντομα , προδοταρε
ΣΑΡΔΗΣ
13/09/2010 17:40
Εχουν φάει "επιδοτήσεις και επιχορηγήσεις" αυτοί οι επαναστάτες του αυτονόητου.................
Bravo se olous
13/09/2010 16:25
Ευτυχώς ο Πρωθυπουργός ξέρει ποια είναι η Ελλάδα του μέλλοντος και πρέπει να μας οδηγήσει προς τα εκεί το γρηγορότερο δυνατό!

Το ΕΜΠ όπως φαίνεταιο (και άλλα ελληνικά Πανεπιστήμια) βγάζουν (πολλούς) σοβαρούς φοιτητές. Μην ισοπεδώνουμε συνέχεια και μεμψιμοιρούμε...
ΜΑΡΙΟΣ ΤΖΟΥΛΗΣ
13/09/2010 15:51
Μπράβο σε όλους αυτούς. Που αντί να επιδιώξουν μια θεσούλα στο δημόσιο με μισθό "βρέξει-χιονίσει", κάνουν την διαφορά και πάνε την Ελλάδα πιο πέρα....
ρε ουστ
13/09/2010 14:00
και αυτη η υπεροχη ελλαδα τι σχεση εχει με το προιον του σαπιου κομματικου μηχανισμου που λεγεται παπανδρεου, με τον ασχετο και υποταγμενο παπακ/νου (που οι μονες δουλειες που εχει κανει ειναι παντα κομματικες αναθεσεις) με τον μονιμα κομματικοδιαιτο παγκαλο κλπ παρασιτα? απο που και ως που ο γιωρος της δυναστειας παπανδρεου τολμα και πιανει στο στομα του ανθρωπους που δουλευουν του οποιους αφαιμαζει καθημερινα? τους οποιους δεν χρηματοδοτουν οι ελληνικες τραπεζες? μηπως δεν ηταν εδω οταν αυτη η χωρα διαλυοταν απο τις κυβερνησεις της? μηπως δεν συμμετειχαν σε αυτες τις κυβερνησεις που διελυσαν καθε παραγωγικη βαση?
οξω κοπροι
ΚΟΣΜΑΣ
13/09/2010 12:08
Φυσικά και αξίζει το εύγε σαυτόν τον υπέροχο κόσμο, που πέρσι τέτοια εποχή (Οκτώβρη-Νοέμβρη) ,δεν ονομάτιζες αλλά τους αποκαλούσες απατεώνες ,τσουβαλιάζοντάς τους όλους μαζί. Και τόκανες(μαζί με τους τιτανικούς) για να φέρεις τους εισβολείς και να κατακτήσετε την Ελλάδα. Τέτοιες ,όμως , φυσιογνωμίες έχουν όλοι οι λαοί. ΕΥΓΕ τους , αλλά δεν μπορούν όλοι να τους μοιάσουν. Και στη ΝΑΣΑ <<τσακάλια>> δουλεύουν. Μπορούν όλοι νάναι τέτοιοι?
Γιάννης
13/09/2010 08:50
Έχει δίκιο ο πρωθυπουργός.

Υπάρχει και αυτή η Ελλάδα.............
Η Ελλάδα της δημιουργίας και των παραγωγικών δραστηριοτήτων.

Την οποία κάποιοι <Έλληνες> προσπαθούν να υποβαθμίσουν καθημερινά με τη συμπεριφορά τους και τη νοοτροπία τους............

Όμως, η Ελλάδα αυτή αντιστέκεται και προσαρμόζεται στο νέο διεθνές οικονομικό περιβάλλον, με την αξιοποίηση των πραγματικά ικανών πολιτών της............
Η Ελλάδα αυτή, αλλάζει και δημιουργεί τις βάσεις για ένα καλύτερο μέλλον...................

Ας βάλουμε λοιπόν, ένα τέλος, στην Ελλάδα της αρπαχτής, της υποκουλτούρας, των συνδικάτων και των κρατικοδίαιτων επιχειρήσεων.........