Σε θέατρο του παραλόγου παραπέµπουν όλα όσα διαδραµατίζονται τις τελευταίες ηµέρες στον ΣΥΡΙΖΑ και κυρίως η υποψηφιότητα του χώρου για την Περιφέρεια Αττικής.

Τελικώς ο Αλέκος Αλαβάνος ανακοίνωσε χθες την υποψηφιότητά του, ο Συνασπισµός ενέκρινε την πρόταση του Αλέξη Τσίπρα για υποψηφιότητα του Αλέξη Μητρόπουλου, η Γραµµατεία του ΣΥΡΙΖΑ απέρριψε και τους δύο, αλλά εξέτασε την πιθανότητα καθόδου των Παναγιώτη Λαφαζάνη, Θοδωρή Δρίτσα και Νάντιας Βαλαβάνη, ο Παναγιώτης Λαφαζάνης αρνήθηκε αλλά πρότεινε την κ. Βαλαβάνη, η κ. Βαλαβάνη απέσυρε την υποψηφιότητά της και µε τη σειρά του ο κ. Μητρόπουλος µε δήλωσή του στα «ΝΕΑ» τονίζει ότι αν οι ΠΑΣΟΚογενείς φορείς της Δηµοκρατικής Συνεννόησης συµφωνήσουν στην υποψηφιότητα του Γιάννη Δηµαρά θα τη στηρίξει άνευ όρων!

Γεγονός είναι πάντως ότι µέσα σε τρεις µήνες ο ΣΥΡΙΖΑ τριχοτοµήθηκε, κάτι που θα έχει συνέπεια να συγκροτηθούν τουλάχιστον δύο χωριστά ψηφοδέλτια για την Περιφέρεια Αττικής.

Ο πρώην πρόεδρος του ΣΥΝ Αλέκος Αλαβάνος χθες στις 12 το µεσηµέρι ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του για την Περιφέρεια Αττικής. «Γνωρίζουµε ότι το περιβάλλον των αυτοδιοικητικών εκλογών είναι νοσηρό και τοξικό από προσωπικές φιλοδοξίες. Δεν µάς ενδιαφέρουν τα αξιώµατα της περιφερειακής αρχής αλλά η ενεργοποίηση της κοινωνίας», είπε επισηµοποιώντας την κάθοδό του.

Είχε προηγηθεί µαραθώνια µεταµεσονύχτια συνεδρίαση της Γραµµατείας του ΣΥΡΙΖΑ, όπου η αντιπροσωπεία της Κουµουνδούρου µετέφερε στις συνιστώσες της συµµαχίας την απόφαση της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του Συνασπισµού για υποστήριξη της υποψηφιότητας του εργατολόγου Αλέξη Μητρόπουλου. Η σχετική απόφαση ελήφθη κατά πλειοψηφία καθώς τα στελέχη του Αριστερού Ρεύµατος δεν συµµετείχαν, ενώ κάποια µέλη του οργάνου ζήτησαν την κάθοδο του Παναγιώτη Λαφαζάνη. Εκ παραλλήλου, ο ΣΥΝ είχε ως εναλλακτική πρόταση την υποψηφιότητα του στελέχους του ΣΥΡΙΖΑ Θ. Δρίτσα µε το σκεπτικό ότι θα µπορούσε να προκαλέσει τη συσπείρωση όλων των συνιστωσών. Η συνεδρίαση διεξήχθη σε τεταµένο κλίµα, ενώ δεν έλειψαν και οι εντάσεις από στελέχη του Μετώπου (Νταβανέλλος, Θεωνάς, Τσακνιάς) που επέµεναν στην υποψηφιότητα Βαλαβάνη. Η συνεδρίαση κατέληξε περί τις 03.30 σε αδιέξοδο. Ηδη, το ΔΗΚΚΙ και µέλη της ΚΠΕ του ΣΥΝ είχαν καταθέσει πρόταση υπέρ της υποψηφιότητας του Παναγιώτη Λαφαζάνη. Το πρωί σε νέα συνεδρίαση, παρουσία και της Ν. Βαλαβάνη και του Θ. Δρίτσα και του Π. Λαφαζάνη, οµόφωνα όλοι οι παρόντες τάχθηκαν υπέρ της υποψηφιότητας Λαφαζάνη. Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ όµως την απέρριψε και αργότερα µε δήλωσή του τάχθηκε υπέρ της υποψηφιότητας της Ν. Βαλαβάνη. Η ίδια, πάλι, µε δήλωσή της επισηµαίνει πως παρότι αποδέχθηκε αρχικά την πρόταση του Αριστερού Ρεύµατος και του Μετώπου να είναι υποψήφια, τώρα την απορρίπτει καθώς µεσολάβησε η υποστήριξη της υποψηφιότητας του Αλέξη Μητρόπουλου από τον Συνασπισµό.

Κοµφούζιο

Στην Κουµουνδούρου µετά τις εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ σχολίαζαν πως «η συµµαχία δεν είναι κόµµα για να διασπαστεί», προέβλεπαν ωστόσο ζοφερό το µέλλον του εγχειρήµατος. Παράλληλα τόνιζαν ότι θα αρχίσουν και οι οργανωτικές διαδικασίες για την καλύτερη υποστήριξη της υποψηφιότητας του Αλέξη Μητρόπουλου.

Ο Αλέξης Μητρόπουλος όµως µε δήλωσή του στα «ΝΕΑ» απέφυγε να παρουσιάσει την κάθοδό του µε τον Συνασπισµό ως δεδοµένη. Αντιθέτως, το µέλος του Εθνικού Συµβουλίου του ΠΑΣΟΚ τόνισε ότι όλα θα εξαρτηθούν από εκδήλωση που συγκαλεί τη Δευτέρα η Δηµοκρατική Συνεννόηση, που έχει επικεφαλής τον Βασίλη Οικονόµου.

Οπως είπε ο κ. Μητρόπουλος, σε περίπτωση που οι ΠΑΣΟΚογενείς φορείς (Δηµοκρατική Συνεννόηση, Νέοι Αγωνιστές και η Ενωση για την Εργασία και το Κοινωνικό Κράτος)

οµόφωνα αποφασίσουν τη στήριξη της υποψηφιότητας του Γιάννη Δηµαρά, τότε «θα στηρίξω άνευ όρων τον φίλο µου τον Γιάννη και θα κατέβω µαζί του». Σε ερώτηση των «ΝΕΩΝ» τι θα πράξει αν ο Συνασπισµός αρνηθεί τη στήριξη στον κ. Δηµαρά – κάτι που θεωρείται σχεδόν βέβαιο – ο κ. Μητρόπουλος απάντησε ότι τότε θα δούµε τα πράγµατα από την αρχή.

ΑΥΤΟΝΟΜΗΘΗΚΕ Ο ΑΛΑΒΑΝΟΣ

Παρά τις πιέσεις, ο πρώην πρόεδρος του ΣΥΝ ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του για την Περιφέρεια Αττικής

Μαλώνουν για το ποιος… φταίει για τη ρήξη

ΣΧΟΛΙΑΖΟΝΤΑΣ ΤΗΝ υποψηφιότητα Αλαβάνου, το γραφείο Τύπου του ΣΥΝ τόνισε ότι η κίνηση αυτή αποσκοπεί στο να ανακόψει την αναγκαία συνάντηση της ανανεωτικής και ριζοσπαστικής Αριστεράς µε δυνάµεις που προέρχονται από τον σοσιαλιστικό χώρο και αντιµάχονται την πολιτική του ΔΝΤ και της τρόικας.

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δηµήτρης Παπαδηµούλης επέκρινε δηµόσια τον Αλέκο Αλαβάνο λέγοντας ότι προσπάθησε να επιβάλει µε ορισµένους καινούργιους συµµάχους του µέσα στον ΣΥΡΙΖΑ την υποψηφιότητά του περίπου εκβιαστικά και ότι αυτό είναι το χρονικό µιας προαναγγελθείσης ρήξης. Στον κ. Παπαδηµούλη απάντησε καυστικά η Αριστερή Ανασύνθεση του ΣΥΝ υπενθυµίζοντάς του ότι «για χάρη του ο ΣΥΝ διέσπασε τον ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές του 2004» και συστήνοντάς του στο σπίτι του κρεµασµένου να µη µιλάει για σχοινί.