ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΙΣ ΑΝΩΤΑΤΕΣ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΕΣ ΣΧΟΛΕΣ

Αφορολόγητο το 65% του επιδόματος επικινδυνότητας

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 07/09/2010 07:00 |

ΕΠΑΝΑΦΕΡΕΙ -εν μέρει όμως- το ειδικό καθεστώς φορολόγησης του επιδόματος επικινδυνότητας για τους πιλότους και άλλες κατηγορίες αξιωματικών των Ενόπλων Δυνάμεων η κυβέρνηση, η κατάργηση του οποίου είχε προκαλέσει ώς και λευκή απεργία των χειριστών της Πολεμικής Αεροπορίας. Την ίδια ώρα και ενώ πληθαίνουν οι διαμαρτυρίες για ρυθμίσεις του σχεδίου νόμου που αφορά κυρίως τους προερχόμενους από υπαξιωματικούς, καθώς και τους ανθυπασπιστές, ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Ευάγγ. Βενιζέλος και οι συναρμόδιοι υπουργοί Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου και Παιδείας Αννα Διαμαντοπούλου κατέθεσαν τροπολογία σε αυτό με την οποία επέρχονται σημαντικές αλλαγές στις Ανώτατες Στρατιωτικές Σχολές (ΑΣΕΙ) που ενισχύουν την πανεπιστημιακή πτυχή τους. Ειδικότερα:

●Εισάγεται ο θεσμός της Ακαδημαϊκής Συνέλευσης για ενίσχυση της πανεπιστημιακής δομής, λειτουργίας και του κύρους της ακαδημαϊκής κοινότητας των ΑΣΕΙ. Επαναφέρεται ο καταργηθείς το 2005 τίτλος του κοσμήτορα τον οποίο θα εκλέγει η Ακαδημαϊκή Συνέλευση που συγκροτείται από το σύνολο των μελών του Διδακτικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού (ΔΕΠ). Η ίδια θα εκλέγει και τα εκλεκτορικά σώματα, θα καθορίζει τα προγράμματα κ.λπ. Τα εκλεκτορικά σώματα θα αποτελούνται μόνο από προσωπικό ΔΕΠ. ●Επιτρέπεται η αυτοδύναμη οργάνωση Μεταπτυχιακών Σπουδών για στρατιωτικά, ναυτικά, αεροπορικά θέματα επιστήμης και τεχνολογίας. Διατηρείται η δυνατότητα οργάνωσης τέτοιων τμημάτων και σε συνεργασία με άλλα πανεπιστήμια. Μπορούν να φοιτούν σπουδαστές των ΑΣΕΙ και ΑΕΙ.

●Θεσμοθετείται Διασχολικό Συντονιστικό Συμβούλιο ΑΣΕΙ με σκοπό τον συντονισμό του έργου των ξεχωριστών Σχολών (Ευελπίδων, Δοκίμων, Ικάρων κ.λπ.) για την προώθηση πνεύματος διακλαδικότητας.

●Δημιουργείται νέα κατηγορία Διδακτικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού αποκλειστικά για τη Στρατιωτική Εκπαίδευση.

Το επίδομα
Οσον αφορά το επίδομα επικίνδυνης εργασίας (πτητικό, καταδυτικό, ναρκαλιείας, αλεξιπτωτιστών, δυτών κ.λπ.), η τροπολογία που υπογράφουν οι κ.κ. Ευάγγ. Βενιζέλος και Γ. Παπακωνσταντίνου προβλέπει ότι το 65% αυτού θα είναι αφορολόγητο και το υπόλοιπο (35%) μπαίνει στην κλίμακα εισοδήματος. Οπως αναφέρει η τροπολογία, το ίδιο ισχύει και για την ειδική αποζημίωση ιατρών, νοσηλευτικού προσωπικού και πληρωμάτων ασθενοφόρων του ΕΚΑΒ που εκτελούν διατεταγμένη υπηρεσία με αεροπορικά μέσα.

Να σημειωθεί ότι ο αυτοτελής και ειδικός τρόπος φορολόγησης των ανωτέρω επιδομάτων και αποζημιώσεων είχε καταργηθεί με τον νόμο 3842/2010 (πριν φορολογούνταν με 15% όλο το επίδομα).

Οπως έλεγαν πηγές του υπουργείου Εθνικής Αμυνας σε ορισμένες περιπτώσεις ο νέος τρόπος φορολόγησης μπορεί να είναι ευνοϊκότερος.