ΝΕΟ ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΟ ΑΠΟ ΤΟ 2013

Ενώ από του χρόνου θα γίνουν διορθωτικές παρεμβάσεις σύμφωνα με την υπουργό Παιδείας

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Νίκος Μάστορας   | ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 26/08/2010 07:00 |
 Νέο εξεταστικό από το 2013

Η αναγκαιότητα αλλαγής του εξεταστικού συστήματος επισημάνθηκε χθες απο την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας. Η Αννα Διαμαντοπούλου και ο αρμόδιος για τις βάσεις υφυπουργός Γιάννης Πανάρετος στη συνέντευξη Τύπου για την ανακοίνωση των βάσεων υπεραμύνθηκαν της κατάργησης της βάσης του δέκα.

«Αφενός εξαρτάται από τον βαθμό δυσκολίας των θεμάτων κάθε χρόνο, αφετέρου πριν καταργηθεί η βάση του 10 οι αποτυχόντες πήγαιναν στο εξωτερικό ή στην ιδιωτική εκπαίδευση» είπαν.

Ηυπουργός και ο υφυπουργός δήλωσαν όμως ότι με αφορμή και τα φετινά αποτελέσματα, τον επόμενο κιόλας χρόνο θα γίνουν διορθωτικές παρεμβάσεις στο εξεταστικό σύστημα.

Συγκεκριμένα, μελετάται να θεσπιστεί ελεύθερη πρόσβαση με βάση το απολυτήριο του Λυκείου στις σχολές χαμηλής ζήτησης, να συμπτυχθεί ο χρόνος των εξετάσεων (τώρα διαρκούν σχεδόν δύο μήνες...) και να μειωθούν οι εμπλεκόμενοι καθηγητές, καθώς το ισχύον σύστημα παρουσιάζει ακραία φαινόμενα. Για παράδειγμα, είπε ο κ. Πανάρετος, φέτος λειτούργησαν 2.020 επιτροπές εξετάσεων με 30.165 εκπαιδευτικούς για 106.189 υποψηφίους, ενώ μια από τις κατηγορίες εξεταζομένων, αυτή των αποφοίτων ΕΠΑΛ που διεκδικούσαν θέση στα ΑΕΙ περιελάμβανε μόλις... 372 υποψηφίους, για τους οποίους υπήρχε ξεχωριστός εξεταστικός μηχανισμός.

Εξάλλου, οι μαθητές που τον Σεπτέμβριο του 2011 θα παρακολουθήσουν την Α΄ Λυκείου, θα εισαχθούν στα ΑΕΙ και ΤΕΙ της χώρας το 2013-14 με εντελώς καινούργιο εξεταστικό σύστημα, το οποίο μελετάται ήδη. Στο νέο σύστημα ουσιαστικό λόγο θα έχουν και τα ίδια τα πανεπιστήμια και ΤΕΙ της χώρας, ενώ κατά πάσα πιθανότητα η εισαγωγή, όπως έχει δηλώσει στο παρελθόν η κ. Διαμαντοπούλου, θα γίνεται πλέον σε σχολές και όχι σε συγκεκριμένα Τμήματα, στα οποία οι εισαχθέντες θα κατευθύνονται από το δεύτερο έτος, ανάλογα με τις επιδόσεις τους. Εν τω μεταξύ, με βασικά κριτήρια την επαγγελματική αποκατάσταση και την εγγύτητα στον τόπο διαμονής, λόγω της οικονομικής κρίσης, φαίνεται πως επέλεξε σχολή η πλειονότητα των υποψηφίων. Ετσι οι παιδαγωγικές σχολές έπεσαν φέτος λόγω των μειωμένων προσλήψεων, ενώ ανέβηκαν οι νομικές, στρατιωτικές, αστυνομικές, οικονομικές, με τις ιατρικές να κρατούν ξανά τα σκήπτρα παρά τη μικρή πτώση. Η τάση των υποψηφίων να επιλέγουν σχολές και με κριτήριο την εγγύτητα στον τόπο διαμονής τους φαίνεται από το παράδειγμα των σχολών λογιστικής των ΤΕΙ, όπου οι κεντρικές ανέβηκαν εως 670 μόρια, ενώ ορισμένες απο τις περιφερειακές έπεσαν έως και 1.954 μόρια- δηλαδή το ίδιο γνωστικό αντικείμενο κινείται σε 2 ταχύτητες, ανάλογα με την έδρα του ιδρύματος. Παράλληλα, σημειώθηκαν και αρκετές «έξυπνες» επιλογές υποψηφίων σε ειδικότητες, που ανέβασαν απρόσμενα τον πήχυ σε σχολές όπως λ.χ. της Συντήρησης Αρχαιοτήτων του ΤΕΙ Αθήνας (+2.152 μόρια από πέρσι) ή της Εσωτερικής Αρχιτεκτονικής και Διακόσμησης ΤΕΙ Σερρών (+1.922).

ΛΟΓΩ ΤΗΣ ΚΡΙΣΗΣ
Με βασικά κριτήρια την επαγγελματική αποκατάσταση και την εγγύτητα στον τόπο διαμονής, λόγω της οικονομικής κρίσης, φαίνεται πως επέλεξε σχολή η πλειονότητα
[ ΙΝFΟ ]
Στην ιστοσελίδα του υπουργείου Παιδείας (http://www. minedu. gov.gr) οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να μάθουν τα αποτελέσματα πληκτρολογώντας τον οκταψήφιο κωδικό τους αριθμό και τους τέσσερις αρχικούς χαρακτήρες (Επώνυμο, Ονομα, Πατρώνυμο, Μητρώνυμο). Επίσης μπορούν να απευθύνονται και στον αριθμό 1500.

Τα ΤΕΙ που δεν ήθελε κανείς

ΠΑΡΑ ΤΗΝ κατάργηση της βάσης, συνολικά 4.108 θέσεις έμειναν και φέτος κενές κυρίως σε 27 τμήματα ΤΕΙ της περιφέρειας, επειδή ελάχιστοι καταδέχθηκαν να τα δηλώσουν! Μπορεί ο αριθμός των κενών θέσεων να είναι κατά πολύ μικρότερος από τον περυσινό (20.390 κενές θέσεις το 2009), ωστόσο το γεγονός αυτό καταδεικνύει την ανάγκη συγχωνεύσεων, αλλαγής γνωστικού αντικειμένου ή και καταργήσεων ορισμένων τμημάτων, που εδώ και πολλά χρόνια απαξιώνονται συστηματικά από τους υποψηφίους. Πόλεις που φιλοξενούν τέτοια τμήματα, όπως η Κοζάνη, η Φλώρινα, το Μεσολόγγι, η Ηγουμενίτσα, η Πρέβεζα, η Καλαμάτα κ.ά. ενδεχομένως αντιμετωπίζουν το ζήτημα με κριτήρια που αφορούν κυρίως τις τοπικές οικονομίες (οι φοιτητές τονώνουν τις αγορές), ωστόσο είναι πλέον πασιφανές ότι τα τμήματα αυτά δεν έχουν τη δυνατότητα να συνεχίσουν να λειτουργούν έτσι όπως είναι τώρα οργανωμένα. Η υπουργός Παιδείας εξάλλου προανήγγειλε τη χωροταξική αναδιάρθρωση της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, στα πλαίσια της οποίας όλες αυτές οι περιπτώσεις θα εξεταστούν, ενώ εξετάζονται ακόμα και συγχωνεύσεις πανεπιστημίων και ΤΕΙ στις ίδιες περιφέρειες.

59
ΓΙΑΝΝΗΣ Σ
27/08/2010 10:58
Τα παιδιά έχουν τελειώσει το Λύκειο. Έχουν ένα βαθμό απολυτηρίου οπωσδήποτε μεγαλύτερο του 10.Οταν πληροφορούνται ότι όλοι μπαίνουν είτε γιατί δεν έχουν χρήματα για φροντιστήρια ,είτε γιατί έχουν την δυνατότητα να περάσουν σε ένα ΑΕΙ ή ΤΕΙ με τον όποιο βαθμό αδιαφορούν .Η ευθύνη είναι ότι αν τα λύκεια λειτουργούσαν σωστά θα γράφανε για 10 αλλά δεν λειτουργούν και μάλιστα όταν στα μαθήματα που εξετάζονται λειτουργεί η παραπαιδεία την οποία υπηρετούν άπαντες κουμουνιστές, αριστεροί, σοσιαλιστές, δεξιοί και έχουν πείσει τα παιδιά ότι η μόνη λύση είναι το ιδιαίτερο τι να περιμένουμε; Τα τμήματα των τάξεων ήταν των 20-25 σπουδαστών .Να τα αποτελέσματα. Αν γίνουν, σε μια περίοδο οικονομικής κρίσης που όλοι υποφέρουμε ,30-40 θα υπάρξουν χειρότερα αποτελέσματα; Θα ήταν καλύτερα μόνιμοι εκπαιδευτικοί να σταματήσουν τα ιδιαίτερα για να βρίσκουν δουλειά οι αδιόριστοι όπου με νόμιμες αποδείξεις να κάνουν ιδιαίτερα παρά να διαμαρτύρονται για κενά. Εικόνες χουλιγκανισμού από αδιόριστους είναι ντροπή γιατί αυτοί διορισμένοι ή αδιόριστοι διδάσκουν τα παιδιά μας. Καλό είναι να εισάγονται με πανελλαδικές όσοι έχουν πάνω από 10 και ο υπόλοιπος αριθμός εισακτέων να συμπληρώνεται από ενδιαφερόμενους με αίτηση με βάση τον βαθμό αποφοίτησης τους σε αντίστοιχα τμήματα. Αυτό πρέπει να γίνει από το επόμενο ακαδημαϊκό έτος.Θα εξοικονομηθεί χρήμα, χρόνος και στο κράτος και στους πολίτες και θα αναλάβουν τα λύκεια τις ευθύνες τους για την πορεία των φοιτητών στα ΑΕΙ,ΤΕΙ.
Πειραιωτης Μαουνιερης
27/08/2010 10:50
Περικλη,θυμασαι εκεινη την ταινια με το Βουτσα,που ελεγε,"εγω τωρα τρουπωσα και δε με βγαζει κανενας";Ε,αυτοι τωρα λενε να τρουπωσουν τα παιδια τους,και να τα ξεχωρισουν μεσα στις Σχολες. Φανταζεσαι να τολμησει καποιος ΄καποιοι,να απορρριψουν φοιτητες και να τολμησουν να προτεινουν την εξοδο τους απο το Παν/μιο; Χωρια του οτι θα πεσουν οι διαφοροι Τριανταφυλλοπουλοι,και Οικονομεες,που θα σκουζουν για το εγκλημα που γινεται στα "παιδια",καταλαβαινετε το τι χτισιμο θα πεσει στα γραφεια τους,για να μην πω για το ξυλο που θα φανε απο τους φοιτητες,εδωδιμους και κουβαλητους,ελεω παμε;
Κ.ΜΑΝΩΛΙΔΗΣ
27/08/2010 09:24
@Θέλω τον Μπουγάτσα μου!!!
Μή τον τρομάζεις και θα φύγει και απ''την χώρα! Και τότε θά πλήξει η κρίση και την αιγοπροβατοτροφία της χώρας μας! Ποιός να φάει μετά τόσα παϊδάκια;
Κ.ΜΑΝΩΛΙΔΗΣ
27/08/2010 09:21
35 χρόνια τώρα, όλο διορθωτικές επεμβάσεις γίνονται καί όλο πιό σκατά γίνεται το σύστημα! Κάποτε το πτυχίο είχε μια αξία, γιατί δέν ήταν εύκολη υπόθεση! Σήμερα ξεφτιλίστηκε τελείως αφού εισάγονται στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα καί οι "λευκές κόλες"!
Κωστής Λέων
27/08/2010 07:29
Εντάξει βρε "παιδιά". Κουράστηκαμε πολύ να ασχολούμαστε εδώ και τόσα χρόνια με το αν θα περάσουν οι κανακάρηδες ή οι τσαπερδόνες τής καθεμιάς και τού καθένα στα Πανεπιστήμια. Γιατί να περάσει όλη αυτή η ατέλειωτη στρατιά τών υποψηφίων στα Παν/μια? Τι έχουν να κερδίσουν τα νέα παιδιά από αυτό και τι θα κερδίσουν οι γονείς τους? Να βγάλουμε κι άλλες δεκάδες χιλιάδες δικηγόρους και δεκάδες χιλιάδες γιατρούς και δεκάδες χιλιάδες μηχανικούς που θα φωνάζουν μετά ότι φταίει η Πολιτεία που δεν έχουν δουλειά κι όχι αυτά τα ίδια τα ανεγκέφαλα άτομα που παρέα με τούς γονείς τους έκαναν σκοπό τής ζωής τους να περάσουν πάσει θυσία σε κάποιο ανώτατο ίδρυμα κι ύστερα... ας κάτσει ό,τι κάτσει? "Να δούμε τον κανακάρη μας γιατρό", "να δούμε τη θυγατέρα μας δικηγορίνα", ακούς παντού και σού ''ρχεται να κλάψεις όχι τόσο για το εξαιρετικά χαμηλό επίπεδο τής εκπαίδευσης στην Ελλάδα, αλλά κυρίως για το εξαιρετικά χαμηλό επίπεδο παιδείας τών εκπαιδευομένων.Μάς έκατσαν κάπου 1.5 εκατομμύρια αλλοδαποί επειδή οι Ελληνίδες κι οι Έλληνες αποφάσισαν να πιστέψουν εδώ και 20 χρόνια ότι ζούν στο Λουξεμβούργο ή στην Ελβετία κι όχι στην ψωροκώσταινα που είναι καταχρεωμένη και γλύφει κατουρημένες ποδιές για να πάρει δάνεια προκειμένου να ξεπληρώσει άλλα δάνεια. Εσείς οι εφημερίδες δώστε το καλό παράδειγμα. Δεν ενδιαφέρουν ούτε στο ελάχιστο την Ελλάδα ως κράτος οι "βάσεις" τών ΑΕΙ και τα υπόλοιπα, αυτά ενδιαφέρουν μόνο κάτι κολλημένα άτομα με το θέμα. Είμαστε κάτω από διεθνή οικονομικό έλεγχο, η εθνική μας αυτοκυριαρχία έχει πάει για βρούβες και θα κάτσουμε τώρα ν''ασχοληθούμε με τον κανακάρη και τη θυγατέρα τού καθένα που έχουν στο νου τους τα ίδια μεγαλεία με τούς γονείς τους? Παράγουμε στρατιές ανέργων με ψόφια πτυχία και εισάγουμε από παντού στρατιές εργατών, αλλά και εγληματιών, και δολοφόνων, και... και... και όλα αυτά επειδή οι νεο-ελληναράδες θεωρούν απαξιωτικό για το... "καμάρι" τους κάτι άλλο εκτός από το Παν/μιο. Για τέτοια τρέλλα μιλάμε κι ύστερα αναρωτιόμαστε το γιατί μας την έπεσαν τόσο χοντρά όλοι οι ξένοι.
GAT
26/08/2010 23:10
Καμία παιδαγωγική μεταρίθμιση δεν πρόκειται να πετύχει όταν οι μαθητές περνάνε με κουλούρια τις τάξεις τους, και μπαίνουν και στην τριτοβάθμια εκπαίδευση ! Κατά τα άλλα, είναι μεγάλο δυστύχημα που δεν δίνουν πανελλήνιες εξετάσεις ... οι εκπαιδευτικοί, οι οποίοι έχουν ένα πτυχίο τουλάχιστον, συχνά μεταπτυχιακό, το παγκόσμιο ρεκόρ σεμιναρίων σε επαρχία για να γεμίσουν το χρόνο τους και το Υπουργείο Παιδείας και ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ σχεδιάζει να τους επιμορφώσει περισσότερο (ελπίζω να βρεί και τα λεφτά, εκτός και αν δεν σκοπεύει να πληρώσει τους επιμορφωτές επί αυτής της κυβερνήσεως) ! Μόνο που το αποτέλεσμα της εκπαιδευτικής διαδικασίας είναι οι μαθητές και όχι οι καθηγητές !
Γιαννης
26/08/2010 22:31
τι καταργηση της βασης του 10;να περνανε και τα κουμπουρια;με λιγα λογια περασανε φετος και οι λεγομενοι "τουριστες" που απλως δωσανε εξετασεις,παραδωσανε λευκη κολλα και χωρις κοπο περασανε στην τριτοβαθμια εκπαιδευση ακοπα....στην ουσια ακυρωνουνε τον κοπο που κανανε οσοι διαβασανε για να περασουν σε μια σχολη.
γιοφύρι
26/08/2010 22:13
Ολοχρονίς το χτίζανε (το εκπαιδευτικό σύστημα), το βράδυ εγκρεμιζόταν.
george
26/08/2010 21:24
@Γιώργος

δεν είναι τόσο απλά τα πράγματα όπως το λές γιατί το σύστημα είναι έτσι φτιαγμένο που δεν κοιτάει τι πτυχίο έχεις αρκεί να έχεις. αν με το καλό πάρουν πτυχίο και αυτός με την λευκή κόλα (έστω και μετά απο 6-7 χρόνια) αλλά και ο αριστούχος τότε στους διαγωνισμούς για το δημόσιο μπορούν και οι δύο να διεκδικήσουν θέσεις ΠΕ. και στο κάτω κάτω αν κάποιος μπορεί να μπεί σε πανεπιστήμιο με 0,9 τότε απλά δεν υπάρχει λόγος να έχεις εξετάσεις.
Γιώργης
26/08/2010 21:15
Αναρωτιέμαι όταν τόσοι πολλοί πολίτες συμφωνούν για το νοικοκύρεμα και τον εκσυγχρονισμό της παιδείας, που είναι επιτέλους το περίφημο τρομερό και φοβερό πολιτικό κόστος που δήθεν αυτό σταματά τους πολιτικούς από το να κάνουν το σωστό και να μείνουν στην ιστορία;

Μάλλον το περιβόητο πολιτικό κόστος είναι ένα σκιάχρο που επικαλούνται οι πολιτικοί ως άλλοθι και τροφοδοτεί ως εικόνα το τσουνάμι λαϊκισμού που σαρώνει τη χώρα!
ΠΕΡΙΚΛΗΣ ΝΤΑΒΛΟΥΡΟΣ
26/08/2010 20:10
Προχειρότητα παντού. Τώρα λέει θα μπαίνουν όλοι και το "ξεσκαρτάρισμα" θα κάνουν τα πανεπιστήμια. Με ποιό προσωπικό? Με ποιές αίθουσες-εργαστήρια? Με ποιές υποδομές? Έπρεπε να καταργηθεί η βάση του 10 για να δουν οι φωστήρες το χάος της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης??? Δεν είχαν προηγούμενη εμπειρία? Που είναι η συνέχεια της πολιτικής σε παιδεία, εθνική άμυνα, εξωτερικά, υγεία? Ο κάθε υπουργός και το επιτελείο του πειραματίζονται. Έλεος πιά. Ας αποφασίσει η Ελληνική κοινωνία τι θέλει. Όλοι με ένα πτυχίο χωρίς αντίκρυσμα? Ας μη διαμαρτύρονται τότε όταν οι ταμίες του σουπερ μάρκετ είναι πτυχιούχοι. Πόσους ιατρούς, μηχανικούς, δικηγόρους, φαρμακοποιούς χρειάζεται αυτός ο τόπος? Εγώ θα απαντήσω, όσους θέλουν να σπουδάσουν, όλους. Αλλά να ξεχάσουν τη σύνδεση του πτυχίου με την "σίγουρη" επαγγελματική αποκατάσταση. Έχουμε πιάσει πάτο. Και στο ελεύθερο επάγγελμα επιβιώνουν οι τόσοι πτυχιούχοι γιατί ο Έλληνας γνωρίζοντας το χάος που επικρατεί και έχοντας απόλυτη ανασφάλεια -ελλείψη μηχανισμών ελέγχου ποιότητας από το κράτος και τις (ο θεός να τις κάνει) επιστημονικές εταιρείες-, αναζητά 2η 3η 4η και 5η γνώμη από γιατρό δικηγόρο μηχανικό κτλ για να μη πιαστεί κώτσος". Ότι δημιουργήσαμε και ότι πληρώνουμε παίρνουμε. Λυπάμαι μόνο για την διαχρονική προχειρότητα της πολιτείας...
Πανεπιστημιακός δάσκαλος
Πειραιωτης Μαουνιερης
26/08/2010 19:35
Πεζοναυτη,δε φταινε τα παιδια.Οι γονεις τους φταινε,που ονειρευονται μεγαλεια,και δε βλεπουν τι γινεται γυρω τους. Θα κοπανησουν το κεφαλι τους στον τοιχο σε λιγο. (Εγω παντως,μαντης κακων γαρ,ελεγα εδω και πανω απο 10 χρονια στα παιδια,να μην τρεχουν για 3βαθμια,αλλα να βρουν καμια αξιοπρεπη δουλεια,που ζητειται και εχει καλο και σιγουρο μεροκαματο,και να πανε να την μαθουν.Δε νομιζω ομως,οτι με ακουσαν πολλοι.Αν με ακουσε εστω και ενας,θα νοιωσω καλυτερα,οτι εκανα κατι καλο,στο παιδι αυτο).
Θανάσης
26/08/2010 18:54
Ο πιο εύκολος τρόπος για να κουκουλωθεί η ανεργεία είναι να σπουδάζουν όλοι.Αφού δηλώνοντε φοιτητές μειώνεται και το ποσοστό ανεργείας στους νέους.Όταν πάρουν τα πτυχία του κώλου, και θα ψάχνουν δουλειά, έχοντας χάσει σημαντικό χρόνο από την ζωή τους και έχοντας ξοδέψει μία περιουσία, έτσι και αλλιώς θα κυβερνάνε άλλοι, οπότε ας βγάλουν εκείνοι το φίδι από την τρύπα.
Έξυπνη πολιτική από την κυρία Διαμαντοπούλου, και την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ.
Θέλω την Μπουγάτσα μου !!!
26/08/2010 18:03
ΑΜΑΝ πια δεν πάει άλλο !!!!!

Ακούς εκεί δωρεάν ΤΕΙ εκπαίδευση σε στουρνάρια και τεμπέληδες...

Τέρμα η δωρεάν εκπαίδεση !!!

Μόνο όποιος έχει χρήμα θα σπουδάσει στα ιδιωτικά πανεπιστήμια.

Άμα δεν έχεις σάλιο να πας να δουλέψεις στα χωράφια και να γίνεις σερβιτόρος.

Να φέρνεις το καφεδάκι στους έχοντες και μορφωμένους και να τρέχεις σαν τον Βέγγο στις ελληνικές ταινίες.

Να τρέχεις να φυλάς κατουρημένες ποδιές για μια συμβασιούλα στο δημόσιο.

Η παιδεία και τα γράματα δεν κάνουνε για τoν λαουτζίκο.

Που εισαι βρε Μπουγάτσα? Άνοιξε το στόμα σου και μίλα, βγες στα κανάλια και κούνησε τις χερούκλες σου, για να ξεσηκωθεί ο κόσμος και διώξει την ξενόφερτη και προδοτική κυβέρνηση του ΓΑΠ.

Μόνο εάν αφήσουμε τους φτωχούς αμόρφωτους, θα μπορέσουμε εμείς οι αριστοκράτες και η δεξιά του Κυρίου να τους κάνουμε κουμάντο.

Λαμπρος
26/08/2010 17:07
Δεν πρεπει να καταργηθεί η βάση του 10. Πρέπει να ελαττωθεί ο αριθμός των εισακτέων και των "περιττων" σχολών... Να δουμε τότε ποιος θα περνάει με βαθμό κάτω από 10....
ΚΔ
26/08/2010 16:50
Ειναι τεραστιος μυθος αυτο που λεγεται απο πολλους εδω μεσα πως δηθεν στο εξωτερικο μπορουν να σπουδασουνε ολοι! Εχω σπουδασει στο εξωτερικο (Γερμανια) και γνωριζω πως στις σχολες υψηλης ζητησης, ιατρικης, νομικης, ΜΜΕ και σε πολλες αλλες απαιτειται ενας πολυ καλος βαθμος απολυτηριου για να γινεις δεκτος στη σχολη. Με διακυμανσεις βεβαια. Πχ το πανεπιστημιο Χαιδελβεργης δεν θα δεχθει αποφοιτο λυκειου με βαθμο απολυτηριου κατω απο 1,5 (που θεωρειται το αριστο εδω) για να σπουδασει ιατρικη, ενα αλλο πανεπιστημιο ομως θα τον δεχτει με 2,0. Σιγουρα ΚΑΝΕΝΑ δεν θα τον δεχθει με 3 η 4 η κατω απο τη βαση! Ακομα ομως και στις σχολες που δεν εχουνε αυτον τον περιορισμο, τα πραγματα σφιγγουν απιστευτα οταν μπαινεις στη σχολη με συνειχεις εργασιες, προφορικες εισηγησεις και εξετασεις. Σε περιπτωση που οι επιδοσεις σου ειναι χαμηλες αναγκαζεσαι να εγκαταλειψεις τη σχολη. Ειχα συμφοιτητη που τον επιασε ο ο επικεφαλης του τμηματος και του ειπε πως αυτη η σχολη με βαση τις επιδοσεις σου ως τωρα δεν ειναι για σενα. Μαντεψτε αν το παιδι εμεινε η εγκατελειψε τη σχολη. Δεν γνωριζω τι συμβαινει στην Αγγλια, παντως στη Γερμανια σιγουρα δεν σπουδαζουν και κυριως ΔΕΝ αποφοιτουν ολοι! Και αυτο ειναι το σωστο, για να διατηρουν και τα ιδια τα πανεπιστημια ενα αλφα επιπεδο. Στην Ελλαδα ειναι μπατε σκυλοι αλεστε και το επιπεδο ειναι τοσο χαμηλο που ακομα και αυτοι που μπορουν και θελουν χανονται μεσα στη μαζα η αν δεν χαθουν αναζητουν αμεσως μετα διεξοδο στο εξωτερικο. Η αιμοραγια μυαλων δεν αποτρεπεται με το να δημιουργησεις ΤΕΙ στη κοζανη με βαση κατω απο τη βαση! Αλλα με το να δημιουργησεις πανεπιστημια σοβαρα και ανταγωνιστικα που θα κρατησουν τον αριστο για ερευνα και ΜΕΤΑ το πτυχιο του. Εχει τα κοτσια να το κανει αυτο η Κυρια Διαμαντοπουλου? Φυσικα και οχι, ποιος εχει τα κοτσια να συγκρουστει με συμφεροντα και κατεστημενα που ρουφουν το αιμα της παιδειας μας τα τελευταια 35 χρονια? Οι πολιτικοι μας ειναι για λυπηση και μαζι τους και ολοι εμεις που ανεχομαστε τετοιες αρρωστημενες καταστασεις!
μαικ
26/08/2010 16:35
ευτυχως που ειχε εμπνευση η κα υπουργος και κατηργησε τη βαση του 10ι
@ Σ.Κ 26/8/2010 12:41
26/08/2010 16:16
Λυσσάξατε πιά. Πάνε 10ετίες που η ΚΝΕ είναι μειοψηφία. Κι ούτε είναι οι χειρότεροι φοιτητές. Θυμάσαι το σύνθημα "πρώτοι στα μαθήματα πρώτοι στον αγώνα;
Νικος
26/08/2010 16:14
Πω πω μπραβο! Πως το καταλαβανε οτι πρεπει να αλλαξει τελειως το εξεταστικο συστημα και να βγει ουσιασιτκα ο χαρακτηρας εξεταστικο.
Βαθμος εισαγωγης 1 σε ΑΤΕΙ ! ΚΑΤΑΝΤΙΑ! ΚΑΤΑΝΤΙΑ!
ειναι ντροπη και προσβολη να μπαινει σπουδαστης σε ΑΤΕΙ (ανωτατο ιδρυμα ειναι) με βαθμο 1, μονάδα !
Δηλαδη αυτος ο φωστηρας πιθανος να μην ξερει καν προπαιδεια...ΝΤΡΟΠΗ για αυτους τους ηλιθιους που καταργησαν τη βαση του 10 !
@ Χ. Π 26/8/2010 12:39
26/08/2010 16:13
Ο λόγος που φεύγουμε μαζικός.
όπου καταφέρνουμε και περνούμε τα πτυχία μας.
έχουν απευθείας αντίκρισμα.
η ετήσιες απολαβές.
Όταν τελικός το πάρουν.
που οι εν λόγο κύριοι.
οπός το λένε οι ξένοι.
θα έχουν μια άνασσα οικονομική.
στης τοπικές.

Χαίρομαι που παίρνεις 100,000 λίρες μακάρι να πάρεις και 200.000. Αλλά πτυχιούχος Χημικός Μηχανικός και Πληροφορικής να κάνεις τέτοια λάθη - τα αναφέρω παραπάνω - επιτρέπεται;
σ.κ.
26/08/2010 15:55
ενα καλο ειχε γινει με τη βαση του δεκα το καταργησατε και αυτο για κομματικους λογους..ολα τα τουβλα στη τριτοβαθμια λοιπον
Αυγοτάραχος Ν
26/08/2010 15:36
Ο Ελληνικός Λάος με την σοφία που τον διακρίνει –σε αντιδιαστολή με τους πανηλίθιους Ευρωπαίους / Αμερικανούς – απεφάνθη ότι το κάθε Ελληνόπουλο θα πρέπει πλέον να έχει εκ γενετής εγγυημένη μία θέση σε Πανεπιστήμιο (τα ΤΕΙ είναι πλέον και αυτά ανώτατα Ιδρύματα ) , διότι , όπως ξέρει ο καθένας, οι τεχνικές / χειρονακτικές δουλειές είναι για τους μετανάστες και όχι για τα Ελληνόπουλα – πριγκιπόπουλα. Έτσι εξαφανίστηκαν οι Έλληνες ηλεκτρολόγοι, υδραυλικοί, σοβατζήδες κτλ, και θησαυρίζουν οι Πολωνοί, Αλβανοί και λοιποί πανάξιοι και δουλευταράδες μετανάστες.
Οι Κυβερνήσεις φυσικά αντιλαμβανόμενες την σοφία του Ελληνικού λαού, έσπευσαν να τον ικανοποιήσουν, δημιουργώντας περισσότερα ΑΕΙ-ΤΕΙ από την Μεγ. Βρετανία. Όταν άρχισαν να εισάγονται άτομα με ΜΟ 5 και 6 , ο Τύπος αναφώνησε Πω-πω τι ντροπή! Έτσι, η τότε Υπουργός , αφουγκραζόμενη τον Τύπο και την έκπληξη του Ελληνικού λαού, επέβαλε την βάση του 10…Προφανώς όμως δεν είχε αφουγκραστεί πολύ καλά, γιατί έγινε το σώσε . ΚΝιτες, ΠΑΜιτες, Πασοκίτες , Συρυζαίοι και αναρχοαυτόνομοι –πιθανόν και οι ΔΑΠιτες αλλά δεν θυμάμαι καλά – βγήκαν στους δρόμους με βηματισμούς Χήνας, Πάπιας ή Κοτσυφιού και κατήγγειλαν την ελιτίστικη απόφαση που θα έκλεινε την πόρτα των ΑΕΙ στα παιδιά του λαού, και θα σπούδαζαν μόνο οι Βαρδινογιάννηδες, άντε και οι Δασκαλόπουλοι.
Το ΠΑΣΟΚ, πάντα με αυτιά- λαγάνες αφουγκράστηκε τον λαό – ή τέλος πάντων τα παιδιά του λαού που σουλατσάριζαν με πανό και στειλιάρια στους ώμους πάνω-κάτω στην Πανεπιστημίου και τα έκαναν λίμπα, αλλά και τους σουβλατζίδες της περιφέρειας που τους έμεινε περίσευμα πολύ τζατζίκι-, και κατήργησε την επάρατο βάση του 10.

Τώρα τελικά τι θέλει ο Πάνσοφος Λάος και ξανά-ξαφνιάζεται?
Γ. ΧΑΡΙΤΙΔΗΣ
26/08/2010 15:16
Κάποτε οι σπουδές ήταν ολοφάνερο ότι οδηγούσαν σε επαγγελματική καταξίωση κι αποκατάσταση, πλέον η κατάσταση στην ελληνική παιδεία και καθ'' επέκταση στην ελληνική κοινωνία έχει αλλάξει ολοκληρωτικά. Σήμερα, τα παιδιά σπουδάζουν για να αποκτήσουν γνώσεις και ειδίκευση πάνω σε κάτι που πραγματικά τους ενδιαφέρει. Όποιος σπουδάζει γιατρός π.χ. επειδή θέλει να αποκτήσει χρήματα, για μένα είναι αυτόματα κι αποτυχιμένος (κατά την ταπεινή μου άποψη). Οπότε δεν μπορεί ένα εκπαιδευτικό σύστημα να θεωρείται "καλό" και επιτυχιμένο, όταν μέσω εξετάσεων πετυχαίνει κάποιος σε αδιάφορη σχολή από αυτή που πραγματικά επιθυμεί, ούτε όταν κρίνεται το δικαίωμα κάποιου στην ανώτερη και ανώτατη εκπαίδευση μέσα σε λίγες ώρες εξετάσεων. Θα συμφωνήσω λοιπόν με την άποψη ότι στα ανώτερα και ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα θα πρέπει να έχουν τη δυνατότητα να εισέρχεται ο οποιοσδήποτε, κι αν δεν περνάει τις εκάστοτε εξετάσεις να εκδιώχνεται από αυτά σε ορισμένο χρόνο, τέρμα δηλαδή το φαινόμενο των "αιώνιων φοιτητών".
Ενας αναγνωστης
26/08/2010 15:08
@Doc 26/8/2010 13:20: Συμφωνω απολυτα. Και μονο το γεγονος οτι η πολιτικη στην Ελλαδα εχει την θρασυτητα να ανακατεβεται παντου στην οργανωση της τριτοβαθμιας εκπαιδευσης μας δειχνει πολλα. Δεν εχουν καταλαβει, οτι το κρατος μπορει μεν να χρηματοδοτει, αλλα τις αποφασεις για την οργανωση δεν τις παιρνει ουδεις αλλος απο το επιστημονικο σωμα. Κι ετσι εχουμε ανιδεους που επιβαλουν οτι αυτοι νομιζουν σωστο με τις μηδαμηνες γνωσεις που διαθετουν περι του επιστημονικου θεματος. Πως να παρει ενας δικηγορος η το πολυ οικονομολογος τις σωστες αποφασεις για ενα ιδρυμα φυσικης, η μαθηματικων, η μουσικης, η οτιδηποτε αλλο. Αφου ουτε καν καταλαβαινει τι κανουν αυτες οι επιστημες.
Γιωργος
26/08/2010 15:03
Τελικά δεν το περίμενα απο τα ΝΕΑ να πέσουν στην λούμπα της βάσης του Δέκα. Ας ξεκινήσουμε απο τον τίτλο: Χάσμα ο πρώτος μπήκε αγγίζοντας το απόλυτο άριστα και ο τελευταίος με σχεδόν λευκή κόλλα. Στην ίδια σχολή και πανεπιστήμιο μπήκανε ρε κουμπάρε; γιατί δεν μας λες την διαφορά του πρώτου και του τελευταίου στην ίδια σχολή; Ποιός σας είπε ότι η τριτοβάθμια εκπαίδευση είναι όλη ένα επίπεδο. Σταματήστε να παίζετε με τα νούμερα και γίνεται σοβαροί. Δεν είναι δυνατόν να συγκρίνετε την σχολή βιβλιοθηκάριων με την Νομική ή το πολυτεχνείο Αθηνών. Εδώ το Μετσόβειο με το Αριστοτέλειο έχουν διαφορά 100 πανεπιστήμια παγκόσμια. Αντε να δούμε πότε θα μάθετε να κάνετε εποικοδομητική κριτική
007
26/08/2010 14:58
@ σουβλατζίδικο στην Κοζάνη 26/8/2010 12:07

ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες λένε ότι ο εν λόγω φοιτητης (του 0.9) είναι vegetarian
αψ
26/08/2010 14:29
Κάποιο απο αυτους θα κανουν 4-5 παιδιά και θα διοριστουν στην εκπαιδευση να κάνουν μάθημα τα παιδιά μας και έχουμε την ελπίδα να μαθουν τα παιδιά μας γράμματα .
Θα μου πεις εδώ μας κυβερνουν αγράμματοι και μας πειράζει που θα γίνουν τα αστροπελέκια φοιτητές αν τελειώσουν ποτέ.
Defendor
26/08/2010 13:36
Καλό το να κόβονται οι περισσότεροι, εμένα ήταν το καλύτερο πράγμα που συνέβηκε στη ζωή μου. Έφυγα έξω, σπούδασα σε ένα από τα καλύτερα πανεπιστήμια του κόσμου, top 50, (με θυσίες των γονιών μου που τώρα συντηρώ) και ζω έξω από τότε (σχεδόν 30 χρόνια). Η ποιότητα ζωής είναι απλά ασύγκριτη. Η Ελλάδα μόνο για τουρισμό είναι αλλά κι-αυτό σιγά σιγά φεύγει....
Doc
26/08/2010 13:20
Η τριτοβάθμια θέλει γκρέμισμα και χτίσιμο από την αρχή. Έγιναν δεκάδες τμήματα χωρίς αντικείμενο σε βάρος των κλασσικών σχολών. Τα μισά ΤΕΙ δεν έχουν καν αντικείμενο για να βρίσκονται στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και παρόλα αυτά ξοδευόνται χιλιάδες ευρώ για την διατήρση τους. Για το επίπεδο αυτών που εισάγονται ας το αφήσουμε καλύτερα. Η κατάργηση της βάσης του 10 απλά είναι ένα τέχνασμα της κυβέρνηση για να μειώσει την ανεργία και να ικανοποιήσει τις τοπικές κοινωνίες. Πόσο ακόμα θα απαξιώσουν την εκπαίδευση;
Α.Λ.Π.
26/08/2010 13:17
ΡΙΠΕΣ Μεταρρύθμιση: ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: 18 Φεβρουαρίου 2010 ΧΡΟΝΙΑ προβλήματα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στη χώρα μας, τα οποία ευθύνονται, σε μεγάλο βαθμό, για την απαξίωση των ελληνικών πανεπιστημίων, επιχειρεί να λύσει η κυβέρνηση με τις πέντε αλλαγές που σχεδιάζει να εφαρμόσει άμεσα.(...) ___Δε μου πέφτει λόγος για θέματα παιδείας, ένα "κούτσουρο" του δημοτικού είμαι. Άκουσα να λένε πως αν δεν πετύχει η πρώτη" ρύθμιση" μην περιμένεις πολλά πράγματα από την ..επαναρρύθμιση ή μεταρρύθμιση. Πέρα απ` αυτό, έγιναν έως τώρα πολλές "μεταρρυθμίσεις" και ακόμα μεταρρύθμιση ψάχνουμε. Με τι εργαλεία ρυθμίζουν οι "ρυθμιστές; Με καλέμι και σφυρί; Αυτά τα εργαλεία τα χρησιμοποιούσαμε για να "ρυθμίζουμε" τις αλωνιστικές μηχανές... Έρμη Παιδεία! Α.Λ.Π. 18/2/2010 13:38 (Από μεταρρύθμιση σε μεταρρύθμιση της ...βγάλανε τα μάτια μάτια της ...δωρεάν Εθνικής Παιδείας!
Ντέμης
26/08/2010 13:14
Αν είναι δυνατόν μαθητής με βαθμό 0,9 να γίνεται δεκτός σε ΤΕΙ.
Καλά οι ιθύνοντες δεν ακταλαβαίνουν ότι έτσι αποθεώνουν και επιβραβεύουν την τεμπελιά ? Ο μαθητής αυτός για να παραδώσει λευκή κόλα μάλλον ασχολήθηκε περισσότερο με τα δικτυακά παιχνίδια και με τα φιλαράκια του στις καφετέρεεις παρά με τα μαθήματά του.
Και όλα αυτά με τους φορολογούμενους να πληρώνουν τις σπουδές του παιδιού αυτού....Αίσχος
Οι άξιοι και οι επιμελέίς να σπουδάσουν οι ανεπείδεκτοι μάθησης μπορούν να δουλέψουν .....
ΓΣ
26/08/2010 13:08
Σκέφτηκε κανείς πώς είναι ένας καθηγητής να κάνει μάθημα σε τέτοια άτομα;
K.L.
26/08/2010 12:46
Απορώ ποιος αξιοπρεπής πολίτης θα δεχόταν να ξοδεύει τον δημόσιο πλούτο για να ικανοποιήσει την ματαιοδοξία του οτι αξίζειι να σπουδάσει αντι να αναζητήσει άλλη επαγγελματική αποκατάσταση. Μα τι είδους απορίες εκφράζω? εδώ είναι ελλάδα.
Σ.Κ
26/08/2010 12:41
Αφηστε τα παιδια να μπουν ΧΩΡΙΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ οπου θελουν!!! Ενα σχολειο που εχει μεινει στην δεκαετια του ''60 δεν μπορει να αποφασιζει για το μελλον του καθενος,ουτε και οι καθηγητες. Ολοι οσοι πηγαμε σχολειο καποτε ξεραμε οτι υπαρχουν καθηγητες βλαμενοι που εκοβαν η εβαζαν χαμηλους βαθμους γιατι ι δεν τους αρεσε η μουρη καποιου. ειχα καθηγητρια στα αρχαια που ειχε κοψει σε συνολο 4 τμηματων εναμισυ τμημα γιατι κατα την γνωμη της μονο τα φιλολογικα ηταν πανεπηστιμιο!! Τετοιοι ανθρωποι θα αποφασιζουν το μελλον του καθε παιδιου!? Ελευθερη προσβαση στα πανεπηστιμια...απο εκει θα γινεται το ξεκαθαρισμα...σε ΟΛΟΚΛΗΡΗ την ΕΥΡΩΠΗ ετσι γινεται!! Μονο εδω εχουν καταντησει τα πανεπιστημια μπουρδ@λα....μολις μπει καποιος μεσα νομιζει οτι ειναι στο καφενειο της ΚΝΕ!! οποιος θελει ας ρηξει μια ματια για την παγκοσμια καταταξη πανεπιστημιων... Οσοι δεν θελουν την ελευθερη προσβαση στα πανεπιστημια ειναι μαλλον γιατι βολευονται με την παραοικονομια αχρηστων ΙΕΚ και σχολων που ΔΕΝ ΑΝΑΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΙ ΟΥΤΕ ΑΠΟ ΤΟ ΙΔΙΟ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ (αναβολη στρατου δεν δινει κανενα ΙΕΚ) ποσο μαλλον στο εξωτερικο!!!
Χ. Π
26/08/2010 12:39
"Αφενός εξαρτάται από τον βαθμό δυσκολίας των θεμάτων κάθε χρόνο, αφετέρου πριν καταργηθεί η βάση του 10 οι αποτυχόντες πήγαιναν στο εξωτερικό ή στην ιδιωτική εκπαίδευση" Πως ανεχόμαστε κάποιον σε τέτοια θέση ευθύνης να περνάει τέτοια προπαγάνδα στον πληθυσμό. Ο λόγος που φεύγουμε μαζικός για το εξωτερικό όπου καταφέρνουμε και περνούμε τα πτυχία μας σε 3 χρόνια εν σχέση των 10 των εγχωρίων αιωνίων φοιτητών, όπου προοδέυουμε και τα πτυχία έχουν απευθείας αντίκρισμα στην αγορά εργασίας είναι επειδή όπιο πανεπιστήμιο και να διαλέγεις στο εξωτερικό, είναι μακράν καλύτερο από τα εγχώρια. Δεν το λέω εγω. Κοιτάξτε της κατατάξεις http://www.topuniversities.com/world-university-rankings. Να σας δώσω ένα απλό παράδειγμα. Είμαι 26 χρονών. Κατέχω MEng kai MSc στα αντικείμενα Χημικού Μηχανικού και Πληροφορικής. Εργάζομαι στο Λονδίνο σε επενδυτική τράπεζα όπου η ετήσιες απολαβές μου είναι σχεδόν 100,000 λίρες. Αυτό το λέω ταπεινά απλά για να σας δώσω ένα μέτρο σύγκρισης. Συμφοιτητές μου από το λύκειο ακόμα παλεύουν να πάρουν πτυχίο. Όταν τελικός το πάρουν θα είναι υπερευχαριστιμενοι εάν καταφέρνουν και πάρουν 1000 ευρό μισθό. Φθάνουμε λοιπόν στον πραγματικό λόγο που οι εν λόγο κύριοι σπέρνουν την προπαγάνδα τους. Είμαστε σε καιρό κρίσης. Το τελευταίο πράγμα που χρειαζόμαστε είναι οπός το λένε οι ξένοι ένα brain drain.Ευελπιστούν ότι κρατονδας το ταλενδο εδος συνόρων με τον καιρό θα αυξήσουν την επιχειρηματικότητα/ανταγωνιστικότητα κλπ. Επίσης μειονονδας την βάση στο 0.9 όλες οι κωμοπόλεις όπου δουλεύουν τα ΤΕΙ θα έχουν μια άνασσα οικονομική με τους φοιτητές που κατακλύζουν σε κάθε τέτοιο τόπο και συνεισφέρουν στης τοπικές οικονομίες τους. Χωρίς τους φοιτητές, και ας είναι ντουβάρια, θα έπεφτε πείνα.
Γιαννης.Τ
26/08/2010 12:39
Στο μαθημα αυτο ειναι ΦΥΣΙΚΟ να μην γραφουμε τιποτα(!)Γιαυτο
αλλωστε λεγεται Φυσικη.
Υπολογιζω μαλιστα πως,αν μου βαλετε 8,ο μεσος ορος μου θα
γινει 11 και θα ειμαι χαρουμενος για 88 λεπτα.
Ολοι μαζι(!) 11888,Τυχαιο?Δεν νομιζω.Κυριε Σμονια δειξτε λιγο
Συμπονια.Φιλακια.
Δημοσθενης Μπογδης
26/08/2010 12:24
Στην μεγάλη συζήτηση και τον μεγαλύτερο προβληματισμό περί εξεταστικών συστημάτων , περί βάσεων βαθμολογίας και εισαγωγής των νέων μας στα Ανώτερα και Ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα της Χώρας μας χωρίς να το παίζω ( ούτε κατά διάνοια ) ειδήμων, κάνω έναν συλλογισμό εργασίας :

Οι νέοι μας με το απολυτήριο του Λυκείου τους , να γράφονται στις σχόλες της προτίμησης τους και σύμφωνα με τις αριθμητικές δυνατότητες της κατά τόπου σχολής .

Από κει και πέρα συνεχείς και αλλεπάλληλες εξετάσεις , εργασίες ,κριτικές , και έρευνες σε βαθμό που να ιδρώνει πραγματικά ο τέτοιος τους και με ευγενική άμιλλα προκειμένου να περνούν τις συχνότατες αυτές εξετάσεις επί της διδασκομένης ύλης τους.

Τα χρόνια φοίτησης τους στην σχολή να είναι παραγωγικά και συνεχούς προσπάθειας , γιατί διαφορετικά η αποβολή τους από την σχολή αυτή θα ήταν βέβαιη αν δεν περνούσαν, μια εργασία , ένα πρόχειρο διαγωνισμό μια διατριβή, η δεν παρέδιδαν εντος της προθεσμίας την εργασία τους για δυο η το πολύ τρεις φορες στην όλη φοιτητική τους καριέρα , όχι μόνον της χρονιάς .

Προϋπόθεση ,φυσικά , εδώ θα ήταν και η εργατικότητα των εκπαιδευτικών , έτσι ;

Αυτό ξέρω ότι γίνεται αλλού και με αυτόν τον τρόπο , δεν υπάρχουν φροντιστήρια . Η ζωή των μαθητών μέχρι της αποφοίτησης τους από το Λύκειο , τους επιστρέφετε να την χαρούν ανέμελα , πολιτισμένα , ευτυχισμένα . Όπως αρμόζει , παιδικά .
Για να επιζήσουν και να αποφοιτήσουν όμως από τις ανώτερες σχόλες πρέπει να δείχνουν κότσια , θέληση , αφοσίωση , ήθος , εργατικότητα και πείσμα.

Στα όμορφα , ηλιόλουστα , καταπράσινα ( και άκαπνα ) καφέ του Μπέρκλεϋ και του Σταντφορντ , ο επισκέπτης βλέπει εργαζόμενους φοιτητές με χαρτιά μολύβια , υπολογιστές και διάθεση δουλειάς δίπλα από το καπουτσίνο τους ,όποια ώρα της μέρας ,η των περασμένων ωρών της εσπέρας …. αν είναι ο επισκέπτης Έλληνας προσπαθεί να μην συγκρίνει τι γίνεται στις δίκες μας << Καφετέριες >> Εμείς είμαστε διαφορετικοί και χαρισματικοί ….
Ίσως δεν χρειάζεται να δουλεύουμε τόσο σκληρά !

Κάναμε την δουλεία που …χρειάστηκε στα παιδικά μας χρόνια !
Outsider
26/08/2010 12:17
Δώσε κι μένα μπάρμπα Λεκτοριλίκι...Μετρήστε τους διορισμούς της τρέχουσας ΥΠΕΠΘ, πάρτε τα βιογραφικά, προσθέστε εκλογικές περιφέρειες, ανακατέψτε και ορίστε έτοιμη η σούπα Πασοκαξιοκρατία. Για να μην πιάσουμε τις αποσπάσεις της δευτεροβάθμιας...
Β.Κ.
26/08/2010 12:12
Εσεις οι πρασινοι δημοσιογραφοι θυμαστε τι γραφατε για την Γιαννακου οταν εβαλε το οριο του δεκα. Τωρα που καταλαβε και η Διαμαντοπουλου το λαθος της παναθλιας αντιπολιτευσης που εκανε το παιζετε συνηγοροι του ΠΑΣΟΚ. Αν εισαστε αντικειμενικοι ολα αυτα τα χρονια τι κρατος θα ηταν διαφορετικο.
Μιλτιάδης ο Νεώτερος
26/08/2010 12:08
Το αστείο είναι ότι πιστεύετε σε αυτό το αρρωστημένο σύστημα... Πολλοί από εδώ μέσα νομίζουν ότι ο κόσμος είναι μόνο η Ελλάδα...
σουβλατζίδικο στην Κοζάνη
26/08/2010 12:07
Αντε να δουλέψει και κάνα σουβλατζίδικο στην Κοζάνη
Αντώνης Περπέρης
26/08/2010 11:49
Εάν το αποτέλεσμα της σοφίας των ειδικών του Υπουργείου Παιδείας είναι να εισέρχονται τέτοιας ποιότητας μαθητές στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, τότε δεν απορώ για ότι συμβαίνει σε όλο το φάσμα του δημόσιου βίου και αδυνατώ να προβλέψω το μέλλον του πελατειακού κράτους που οικοδόμησαν τα μιζο-κόμματα της μεταπολίτευσης.Το μόνο που έχω να επισημάνω είναι το:Ενός κακού μύρια έπονται και να παρατηρήσω ότι υπάρχει παντελής έλλειψη διορατικότητας.
thoula
26/08/2010 11:20
Θα έπρεπε να αισθάνεται άσχημα η Υπουργός όχι μόνον για την κατάπτωση των βάσεων αλλά και για τους συσχετισμούς που αφορούν τις περιοχές των ΤΕΙ σε σχέση με την εκλογική της πελατεία της.
Άντζελα
26/08/2010 11:08
Ο αριθμός των φοιτητών, των σχολών και των ΑΕΙ είναι πολύ μεγάλος. Αυτό δημιουργεί ανεργία και σπατάλη χρημάτων για οικογένειες και κράτος. Πρέπει να μειωθεί άμεσα ο αριθμός των ΑΕΙ και των εισακτέων.

Με τον λαϊκισμό 30 χρόνων δημιουργήθηκε ένα τέρας με στρατιές νέων που φοιτούν σε ψευτοσχολές, ενώ πολλά από αυτά τα παιδιά θα τα πήγαιναν καλύτερα στη ζωή τους αν δεν έμπλεκαν με άλλες σπουδές και ακολουθούσαν άλλες ικανότητες τους και άλλα επαγγέλματα!
Μίτσος
26/08/2010 11:03
Μια χαρά μας τα λέει. Ας πάνε και με λευκή κόλα. Αρκεί να εξυπηρετήσουν τις πελατειακές σχέσεις που δημιούργησαν όλα αυτά τα χρόνια με τα ανήγματα σχολών χωρίς ζήτηση στην περιφέρεια. ''Ετσι τονώνουν τις τοπικές κοινωνίες απο καφετέρειες και νοίκια. Μπράβο πολιτική. Έτσι ενυσχύετε και την ανάπτυξη και την παιδεία.
ΧΜΜΚ
26/08/2010 10:58
Ο εγωισμός της κΔιαμαντοπουλου στη δηλωσή της ειναι τεραστιος. Ζητηστε συγγνωμη κυρία μου,δεν ειναι κακό και δεν εχει πολιτικο κόστος.Με 0,9% εισαγωγή και κάνετε δηλώσεις?
Ρεαλιστής
26/08/2010 10:49
...αφετέρου πριν καταργηθεί η βάση του 10 οι αποτυχόντες πήγαιναν στο εξωτερικό ή στην ιδιωτική εκπαίδευση και τώρα εκεί θα πάνε... ή μήπως νομίζετε ότι όποιος έχει τη δυνατότητα ($$$) να κυνηγήσει αυτό που θέλει θα πάει όπου να΄ναι στο τελευταίο ΤΕΙ της Κάτω Ραχούλας; Ο μόνος τρόπος για να μη φεύγουν αυτοί που μπορούν είναι τα Πανεπιστήμια να παρέχουν τις υπηρεσίες που οφείλουν.
φωτια και τσεκουρι στην προσκυνημενη με το υφακι
26/08/2010 10:42
Αυτα ειναι τα διαμαντια της Αννας ΜΠΙΛΝΤΕΜΠΕΡΓΚ ΠΟΥ ΤΗς ΔΩΘΗΚΕ ΕΝΤΟΛΗ ΑΠΟ ΤΗ ΛΕΣΧΗ να ισωπεδωσει οτι εχει απομεινει ορθιο απο την παιδεια και ετσι κουτσοι στραβοι στον αγιο Παντελεημονα κιμας τα παιδια και η παιδεια.!!!
Τσίος Επαμεινώνδας
26/08/2010 10:39
Τα πολλά λόγια μπορεί να δείχνουν και πνευματική φτώχια ! αν μη τι άλλο .. . δεν τραβάει άλλο αυτό το σύστημα εκπαίδευσης, ξυπνάτε κάποιοι επιτέλους, αν και θεωρώ πως είναι είδη αργά για ποια για κάποιιους άλλους ... . Το σύστημα της παραπαιδείας έχει χορτάσει χιλιάρικα ευρώ και σέρνει στον πάτο την κρατική παιδεία μαζί με τους εμπλεκόμενους χρήστες της. Οι πανελλάδικές έχουν κάνει την ζημιά τους τόσα χρόνια και είναι καιρός να καταργήθούν. Στα Πανεπιστήμια και τα ΑΤΕΙ να μπαίνουν όσοι ενδιαφέρονται και εκείνα με την σειρά τους ΑΝ και ΑΦΟΥ παρέχουν ποιοτικές σπουδές, να βγάζουν αξιόλογους επιστήμονες και τεχνολόγους που να αγαπούν αυτό το οποίο διάλεξαν ως επάγγελμα. ΔΩΡΕΑΝ. Και αυτήν την διαδικάσια πρέπει να την αναλάβουν οι ίδιες οι σχολές. Όλα τα άλλα εξυπηρετούν αλλότριους σκοπούς και ωφέλη και οδηγούν σε αδιέξοδο υπερχρεώνοντας την κάθε οικογένεια. Κουβέντες στον αέρα ότι κάποιοι πέρασαν με βάση το 10 ,ή πέρασαν με 09 ή με 05 ή με λευκή κόλλα εξυπηρετούν μια παραφιλολογία για ένα σύστημα που βρήσκεται σε τέλμα και αργοπεθαίνει.
ΣΤΑΘ.ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ
26/08/2010 10:38
Όταν προσπαθούσε η ΝΔ να κάνει μεταρρυθμίσεις στην παιδία το Πάσοκ έλεγε μεγαλόστομα ΟΧΙ ,σήμερα το ίδιο κόμμα έχει καταντήσει περίγελο το σύστημα , που έχει ξανά ακουστή να περνά κάποιος παραδίδοντας λευκή κολλά , δηλαδή εκείνος που Πέρασε με το άριστα πρέπει να του δώσουνε άμεσα το πτυχίο του .
Άκουσα και το άλλο το κουφό από μια αδιάβαστη όπως φαίνεται ,τι μας είπε η κύρια ? ξέρεται είπε με τους ίδιους βαθμούς οι Έλληνες σπουδάζουνε στα ξένα πανεπιστήμια και έρχονται στην Ελλάδα πτυχιούχοι , Ε’ τότε γιατί κύρια μου δεν τους επιτρέπετε να ασκούνε το επάγγελμα τους , και τους αναγκάζετε να τραβιόνται δεξιά και αριστερά .
Βέβαια η κύρια Διαμαντοπούλου δεν μας είπε ότι σπουδάζουνε στης πρώην Ανατολικές χώρες τα σαΐνια με την λευκή κολλά , ούτε είπε ότι εκείνοι που τους προσλαμβάνουνε το κάνουνε για το χρήμα και όχι επειδή θέλουνε να τους δώσουνε γνώση ,εάν ήτανε έτσι γιατί η ίδια σπούδασε αλλού και όχι στης Ανατολικές χώρες .
Μ. Ανδρέου
26/08/2010 10:17
Μήπως λοιπόν θα έπρεπε το τμήμα να πάψει να είναι η μονάδα διαχείρισης / δέσμευσης των φοιτητών; Προτείνω εισαγωγή σε σχολές ή Παν/μια, οι φοιτητές θα μπορούν να επιλέγουν μαθήματα του ενδιαφέροντός τους από τη σχολή, αλλά το πτυχίο τους δεν θα συνδέεται με επαγγελματικά δικαιώματα. Απόδοση επαγγελματικών δικαιωμάτων θα γίνεται μετά από εξετάσεις στυλ ΑΣΕΠ σε συνεργασία με τον επαγγελματικό κλάδο στον οποίο φιλοδοξεί να εργαστεί ο νέος απόφοιτος. Απόφοιτοι χωρίς την πιστοποίηση των γραπτών εξετάσεων θα μπορούν να εργάζονται σε ιδιωτικά γραφεία ως βοηθοί, αλλά, π.χ. για να ανοίξουν δικό τους γραφείο θα απαιτείται να περάσουν από τις (σοβαρές και αδιάβλητες - θα ήταν επιθυμητό) γραπτές εξετάσεις για την απόδοση επαγγελματικών δικαιωμάτων.
ΕΛ. ΣΚΟΠΕΥΤΗΣ
26/08/2010 10:10
Φαγώθηκε η κυβέρνηση να καταργήση τη βάση του 10 και τωρα έχουμε επιτυχόντες με μέσο όρο κάτω από την μονάδα. Σε συνδυασμό με την πληθώρα σχολών άνευ αντικειμένου στην κολοπετινίτσα για ψηφοθηρικούς λόγους, δημιουργείται ένα εκρηκτικό συνονθύλευμα πρωτοφανούς αμορφωσιάς και ωχαδελφισμού που ρίχνει το επίπεδο της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στο ναδίρ.
Εμμ. Περάκης
26/08/2010 10:03
Καλημέρα,
Τι βάσεις και κουρουφέξαλα.
Η κόρη πέρσι το χειμώνα μου είπε ότι οι δάσκαλοι στο δημοτικό σχολείο (περιφέρεια Θεσσαλονίκης) τους πρότειναν ιδιαίτερα μαθήματα για τα αδύναμα παιδιά ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ.
Είναι γεγονός. Τι 0,01 βαθμό ή λευκή κόλα.
Καλή τύχη εγγόνια μου.
Πεχλιβάνης Κωνσταντίνος
26/08/2010 09:55
Πολύ επιτυχημένη η κατάργηση της βάσης του 10 στις πανελλαδικές εξετάσεις. Το αμέσως επόμενο στάδιο της εξαιρετικής, συνεχούς και επανειλλημένης ετησίως- λόγω, φυσικά, των επίσης εξαιρετικά θετικών ετησίως επαναλαμβανομένων αποτελεσμάτων της- εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης θα είναι οι ίδιοι οι εξεταστές καθηγητές να γράφουν στις κόλλες εξετάσεων των εκάστοτε εξεταζομένων τα ονόματα των τελευταίων, διότι πλέον ούτε γι΄αυτό θα είναι ικανοί κάποιοι, που- φυσικά- ως τελείως αγράμματοι θα εισαχθούν αργότερα ίσως και στις Σχολές προτιμήσεώνς τους... Μία πρόταση βέβαια θα ήταν τα Πανεπιστήμια να συμπεριλαμβάνουν και τάξεις πλέον δημοτικού σχολείου γι΄αυτόν τον σκοπό, όπως στο εξωτερικό υπάρχει προπαρασκευαστικό έτος εκμάθησησης της γλώσσας για την- εκ των υστέρων- δυνατότητα παρακολούθησης των μαθημάτων στα Πανεπιστήμια των χωρών αυτών, (άλλο πάλι και αυτό... Μέσα σε ένα έτος να παρακολουθεί κανείς π.χ. τη Βουλγάρικη γλώσσα και υποτίθεται ότι την μαθαίνει τόσο τέλεια, ώστε να καθίσταται ικανός το αμέσεως επόμενο έτος να παρακολουθεί πια τα μαθήματα της Ιατρικής Σχολής στη Βουλγαρία...). Συγχαρητήρια, (θα ήθελα να πω και εις ανώτερα, αλλά επιφυλάσσομαι να υπάρχουν τέτοια ανώτερα ή η ξεφτύλα έχει εξαντληθεί σε όλο της το μεγαλείο...).
Χρήστος Κ
26/08/2010 09:48
8 στους 10 στα ΤΕΙ/ΑΕΙ, 2 στους 10 σε ιδιωτικές/εξωτερικό και σε 4χρόνια θα ψάχνουν για δουλειές που ΔΕΝ υπάρχουν. Δυστυχώς, ΔΕΝ μπορούν να υπάρχουν δουλειές για ΟΛΟΥΣ τους μορφωμένους στην Ελλάδα.. Η κατάργηση της βάσης του 10 ήταν μεγάλο λάθος. Μπορεί τα άτομα αυτά να πήγαιναν στην Ιδιωτική εκπαίδευση, αλλά υποχρεούται το κράτος να δίνει ανώτερη εκπαίδευση σε κάποιον που έχει μέσο όρο 0,9 - που ο καθένας μας θα το είχε πιάσει με 5 στην έκθεση;;;
Maxmara
26/08/2010 09:28
Αν νομίζει η κα Διαμαντοπούλου ότι με βαθμούς κάτω απο την βάση μπορείς να σπουδάσεις σε ιδιωτικό κολέγιο της προκοπής (εδώ ή έξω), κάνει λάθος!
Και στο κάτω-κατω: η Πολιτεία ΔΕΝ είναι υποχρεωμένη να προσφέρει εκπαίδευση σε κάποιον/κάποια που δεν θέλει/δεν μπορεί.
πεζοναυτης
26/08/2010 08:59
ωραίο συστημα μας τα πρίξανε οι "φοιτητές" η μιση Ελλάδα δουλεύει για να ταίζει στην άλλη μιση αντε πανε να δουλέψεις αγόρι σε κανα χωράφακι να δεις πως θα εκτιμήσεις με αστρονομική ακρίβεια το πανεπιστήμιο
anest
26/08/2010 08:59
σιγα βρε παιδιά τον κόπο!
ξέρω εναν που πήρε πτυχίο σε ανώτατη σχολή με αντιγραφή σε όλα(ναι!) τα μαθήματα!
τακης
26/08/2010 08:57
H κατάρα του τόπου [ΠΑΣΟΚ] δείχνει τα αποτελέσματα της και στην εκπαίδευση. Κάποιος να μας λυπηθεί...