Δύσκολα θα μπορούσε να χαρακτηριστεί «κίνημα», αφού αριθμεί μόλις 7.300 μέλη. Σε κάθε περίπτωση, η Ρεπουμπλικανική Ενωση στη Σουηδία έχει έναν στόχο: την κατάργηση της μοναρχίας σε μια χώρα όπου ο θεσμός της βασιλείας μετράει πολλούς αιώνες ιστορίας.


«Διακόσια χρόνια από τη γαλλική επανάσταση κι εμείς έχουμε ακόμη βασιλιά», δηλώνει στην εφημερίδα «Ιnternational Ηerald Τribune» η επικεφαλής της οργάνωσης Μόνα Αμπού Τζέιμς Μπροσχάμαρ. Η βασιλική οικογένεια δεν έχει λόγο να ανησυχεί για την ασφάλειά της: η Ρεπουμπλικανική Ενωση δεν ονειρεύεται γκιλοτίνες και διαβεβαιώνει ότι σε περίπτωση που πετύχει τον στόχο της, οι σουηδοί γαλαζοαίματοι θα μπορέσουν να συνεχίσουν τη ζωή τους στη χώρα ως απλοί πολίτες.

Τρίζει ο θρόνος

Από μια άποψη, πάντως, ο βασιλιάς Κάρολος Γουσταύος μπορεί να βλέπει τον θρόνο του να τρίζει ελαφρώς. Το 2009 η Ρεπουμπλικανική Ενωση αριθμούσε κάτι λιγότερο από 2.000 μέλη. Επειτα από έναν χρόνο, οι αντιμοναρχικοί στη Σουηδία έχουν υπερτριπλασιαστεί και ελπίζουν να διεθνοποιήσουν τον αγώνα τους με «θυγατρικές» στις έξι χώρες της Ευρώπης όπου βασιλεύει ακόμη η μοναρχία: το Βέλγιο, τη Βρετανία, τη Δανία, την Ολλανδία, τη Νορβηγία και την Ισπανία. Ενας επιπλέον λόγος για τον οποίο θα έπρεπε να ανησυχεί ο σουηδός εστεμμένος- ενδεχομένως και οι υπόλοιποι ευρωπαίοι «συνάδελφοί» του- είναι το γεγονός ότι η αποδοχή του θεσμού στην κοινή γνώμη έχει πάρει την κατιούσα.

Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα, τη μοναρχία στηρίζει το 56% των Σουηδών από 68% που ήταν το ποσοστό αποδοχής πριν από έξι χρόνια. Πολλοί Σουηδοί δηλώνουν απογοητευμένοι από τη συμπεριφορά του ερωτύλου πρίγκιπα Κάρολου Φιλίππου, ενώ η γκρίνια για τις βασιλικές δαπάνες έχει αρχίσει να αυξάνεται. Ο επικοινωνιολόγος Λέναρντ Νίλσον επισημαίνει ότι η αποδοχή της κοινής γνώμης προς τον θεσμό μειώνεται σταθερά από το 1995. «Η τάση αυτή παρατηρείται σε άνδρες και γυναίκες, νέους και ηλικιωμένους, Σουηδούς και ξένους, αλλά και σε όλα τα πολιτικά κόμματα», προσθέτει.

Το βασιλικό γκλάμουρ όμως… πουλάει


ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΛΛΗ ΜΕΡΙΑ, ωστόσο, το βασιλικό γκλάμουρ τραβάει σαν μαγνήτης τους Σουηδούς. Ο παραμυθένιος γάμος της 33χρονης πριγκίπισσας Βικτωρίας (φωτογραφία) με τον προσωπικό της γυμναστή πριν από δυο μήνες, άφησε ελάχιστους αδιάφορους. Από τους πολιτικούς ηγέτες που προσκλήθηκαν στην τελετή, ο μοναδικός που προτίμησε να μη δώσει το «παρών» ήταν ο Λαρς Οχλι, επικεφαλής του Αριστερού Κόμματος, δηλαδή των πρώην Κομμουνιστών. Χιλιάδες κόσμου συνέρρευσαν στη Στοκχόλμη για να παρακολουθήσουν την τελετή από κοντά κι εκατομμύρια στήθηκαν στις τηλεοπτικές τους οθόνες. Τα καταστήματα γέμισαν με πιάτα, κούπες, βάζα και ποτήρια με το πορτρέτο των νεόνυμφων. Η μεγαλύτερη εφημερίδα της χώρας, η «Αftonbladet», είχε δημιουργήσει από τον Φεβρουάριο ένα ειδικό τιμ δημοσιογράφων για την κάλυψη του χαρμόσυνου γεγονότος.

Μαζί πάντως με τις λαμπερές φωτογραφίες και το κοσμικό ρεπορτάζ που θύμιζε κουτσομπολίστικο περιοδικό, εμφανίστηκαν στην εφημερίδα επικριτικά άρθρα για τη μοναρχία και σκίτσα που σατίριζαν τη βασιλική οικογένεια.