«Οι συνθήκες είναι πάντα δύσκολες στη Γαύδο, αυτό όμως που συνέβη φέτος είναι ανεξήγητο. Επρεπε να είχε βρεθεί άμεσα λύση για ένα πρόβλημα που το γνωρίζουν χρόνια. Μας εγκατέλειψαν μέσα στο καλοκαίρι και κανένας δεν ξέρει πώς θα περάσει αυτός ο χειμώνας».


Πριν από λίγα χρόνια όταν ο 51χρονος Βασίλης Τζουνάρας αποφάσιζε να μετοικήσει στη Γαύδο και να φτιάξει ραδιοφωνικό σταθμό στο νοτιότερο άκρο της Ελλάδας, γνώριζε πως το εγχείρημα δεν θα ήταν εύκολο. Παρότι ερωτεύτηκε από την πρώτη στιγμή το νησάκι με τους 55 μόνιμους κατοίκων στα νότια της Κρήτης, είχε να αντιμετωπίσει αρκετές δυσκολίες. Οι υποδομές είναι ελάχιστες και η ηλεκτροδότηση έφτασε το 2006, αλλά το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι οι περιορισμένες δυνατότητες μετακίνησης. Η κατάσταση είχε εξομαλυνθεί τα τελευταία χρόνια αφού το νησί εξυπηρετούσαν τα πλοία «Δασκαλογιάννης» και «Σαμαριά». Από την 1η Ιουλίου, ωστόσο, με την εφαρμογή κοινοτικής οδηγίας που δεν επιτρέπει σε πλοία ανοιχτού τύπου να μεταφέρουν επιβάτες, άρχισε μια νέα Οδύσσεια για τους κατοίκους του ακριτικού νησιού. Πλέον δρομολόγια προς τη Γαύδο εκτελούν μόνο πλοιάρια από την Παλαιόχωρα, τα οποία όμως δεν μπορούν να μεταφέρουν μεγάλο αριθμό επιβατών, γεγονός που προκάλεσε σοβαρή μείωση στην τουριστική κίνηση του νησιού. Εφιαλτικό καλοκαίρι

Οι κάτοικοι έζησαν ένα εφιαλτικό καλοκαίρι αφού καταλύματα και ταβέρνες έμειναν άδεια, οι απώλειες εσόδων ήταν σοβαρές και όλοι αγωνιούν. Ο χειμώνας που έρχεται θα είναι πολύ δύσκολος.

«Το νησί περιμένει δύο μήνες τον χρόνο για να ανασάνει και φέτος δεν το επέτρεψαν. Αφού γνώριζαν ότι τα πλοία θα σταματήσουν έπρεπε να είχαν βρει λύση. Δεν δικαιολογείται να μας αφήνουν έτσι, αβοήθητους. Ηδη από την αγωνία των κατοίκων έχουν αρχίσει να ακούγονται και οι πρώτες “θεωρίες συνωμοσίας”, ότι θέλουν να αδειάσουν το νησί για να το πουλήσουν λόγω κρίσης. Πάντως είναι βέβαιο πως θα περάσουμε μαύρο χειμώνα», λέει στα «ΝΕΑ» ο κ. Τζουνάρας. Κάτοικοι του νησιού απέκλεισαν πρόσφατα το λιμάνι της Καραβέ διεκδικώντας «ένα καράβι για τη Γαύδο» ώστε να τερματιστεί ο αποκλεισμός. Στο πλευρό τους στάθηκαν και πολλοί παραθεριστές, κάποιοι από τους οποίους επισκέπτονται συχνά το νησί.

Πτώση 70% του τουρισμού

«Φέτος σημειώσαμε πτώση 70% του τουρισμού λόγω της έλλειψης καραβιού. Πολλοί επισκέπτες ήθελαν να έρθουν, αλλά υπό αυτές τις συνθήκες δεν το τόλμησαν. Ζητήσαμε παράταση του προηγούμενου καθεστώτος μέχρι να βρεθεί λύση ώστε να προλάβουμε έστω το τελευταίο διάστημα του καλοκαιριού, μήπως και σωθεί κάπως η κατάσταση, αλλά μάταια. Βρέθηκε το πλοίο “Αλέξανδρος” για να μας εξυπηρετήσει, αλλά δεν μπόρεσαν να βρεθούν τα 300.000 ευρώ για τη χρηματοδότηση της γραμμής. Ο ένας μάς παρέπεμπε στον άλλο. Πολύ καιρό πριν είχαμε φτάσει ακόμα και στον Πρωθυπουργό και παρότι αποσπάσαμε τη δέσμευσή του πως θα βρεθεί λύση, ακόμα την περιμένουμε», αναφέρει ο πρόεδρος της Κοινότητας Γαύδου Στρατής Λαμπάκης.

Οι λιγοστοί κάτοικοι που έχουν απομείνει στο νησί αγαπούν πολύ τον τόπο τους. Η ζωή κυλά ήρεμα και είναι όλοι αγαπημένοι. Είναι λίγοι και γι΄ αυτό αποτελούν μια μεγάλη παρέα, επισκέπτεται ο ένας τον άλλο και περνούν τον καιρό τους όσο καλύτερα μπορούν. Κάποιοι ασχολούνται με την κτηνοτροφία και την αλιεία, οι περισσότεροι όμως ζουν από τον τουρισμό. Μετά το φετινό καταστροφικό καλοκαίρι, είναι πολύ πιθανό οι νεώτεροι να μην αντέξουν και να αποφασίσουν να εγκαταλείψουν το νησί.