ΜΙΚΗΣ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ

Χτυπούν ταυτόχρονα το σώμα και την ψυχή μας

Επιστολή στα «ΝΕΑ»

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 13/08/2010 07:00 |
 Χτυπούν ταυτόχρονα  το σώμα και την ψυχή μας
Συνέχεια σε όσα είχε πει στον Λυκαβηττό, στα πλαίσια της συναυλίας προς τιμήν του, αλλά και στην προηγηθείσα συνέντευξή του προς «ΤΑ ΝΕΑ» δίνει ο Μίκης Θεοδωράκης. Ο μεγάλος συνθέτης, με αφορμή τις επισημάνσεις που έκανε στη στήλη «Προεκτάσεις» ο Γιώργος Λακόπουλος, τού απέστειλε επιστολή στην οποία δίνει νέα έμφαση στη διαπίστωση ότι «η χώρα τέλει υπό Κατοχή», αναφερόμενος στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και την τρόικα. Υστέρα από μια μικρή προσωπική εισαγωγή, ο Μίκης γράφει:

«Στην εορταστική συναυλία στον Λυκαβηττό δεν είπα μόνο τη λέξη “Κατοχή” αλλά και απηύθυνα προς κάθε κατεύθυνση την προειδοποίηση ότι με βάση την ιστορική πείρα “ο Ελληνας όταν στριμώχνεται, καθώς είναι πολυμήχανος, υποχωρεί, με τη σκέψη ότι τελικά κάτι θα γίνει για να αποφύγει το κόστος της αναμέτρησης. Υποχωρεί, υποχωρεί λοιπόν έως ότου τον αναγκάσουν να βρεθεί με την πλάτη στον τοίχο. Τότε μη έχοντας άλλη διαφυγή, θα γίνει είτε ήρωας είτε ραγιάς”.

Είναι λοιπόν φρόνιμο, για τους εκάστοτε δυνατούς, να μην ξεγελιώνται από την υπομονή, την παθητικότητα και την υποχωρητικότητα του ελληνικού λαού αγνοώντας είτε υποτιμώντας το γεγονός ότι ο ίδιος έχει θέσει λόγω της ιδιομορφίας του χαρακτήρα του την κόκκινη γραμμή, όπου η “σύνεση” μεταβάλλεται σε κείνο το γνωστό ΟΧΙ, χάρη στο οποίο άλλωστε η έννοια “ελληνικότητα” από αρχαιοτάτων χρόνων είναι συνυφασμένη με υπεράνθρωπες θυσίες με καταστροφικές για τον ίδιο συνέπειες, που όμως τελικά μας χαλυβδώνουν το ήθος και μας επιτρέπουν να βαδίζουμε όρθιοι με το κεφάλι ψηλά... Κι αυτός είναι ο λόγος που αγάπησα με τόσο πάθος την Ελλάδα και τους Ελληνες, ενώ πρέπει να ομολογήσω ότι η καθημερινότητά τους με απωθεί σε σημείο που να αποζητώ την απομόνωση. Γνωρίζω όμως και κάτι άλλο: ότι ο Ελληνας με τους καλούς γίνεται καλύτερος, ενώ με τους κακούς χειρότερος. Γι΄ αυτό και το σύνθημα “η Ελλάδα στους Ελληνες” τον ομόρφυνε και τον συστράτευσε, γιατί πίσω απ΄ αυτό έβλεπε ότι κάποιοι δυνατοί θέλουν να παλέψουν μαζί του για κείνο που αγαπά περισσότερο: την εθνική ανεξαρτησία!

Κοίταξε όμως πόσο παράξενος σκηνοθέτης είναι η ζωή, ώστε ύστερα από τριάντα χρόνια να βρεθεί ένας “κλώνος” εκείνου που ανέμισε το σύνθημα αυτό πάνω από τα κεφάλια των Ελλήνων, να πει το ακριβώς αντίθετο! Οτι δηλαδή είμαστε υποχρεωμένοι να παραχωρήσουμε ένα μέρος από την εθνική μας ανεξαρτησία... Υποχρεωμένοι από ποιους; Και τι είναι η εθνική ανεξαρτησία για να την παραχωρείς και μάλιστα εθελοντικά πιστεύοντας και διαλαλώντας ότι έτσι σώζεις τον λαό;

Ομως η εθνική ανεξαρτησία είναι η ψυχή, η πνοή, η ίδια η ζωή ενός ελεύθερου λαού. Χωρίς αυτήν ο λαός είναι ουσιαστικά νεκρός. Μιας και η ψυχή δεν είναι ένα φτηνό πανί που το κόβεις για να δώσεις ένα κομμάτι εδώ κι ένα κομμάτι εκεί. Είναι ένα ΟΛΟΝ, ομοούσιο και αδιαίρετο... Και μου προκαλεί αληθινό πόνο το γεγονός ότι τόσοι πολλοί και αξιόλογοι, ξεκινώντας από τον Γιώργο Παπανδρέου, λησμόνησαν τις θυσίες αυτού του λαού για την υπεράσπιση της εθνικής του ανεξαρτησίας.

Θα ΄θελα εδώ να υπενθυμίσω ότι ο Ιταλός πρεσβευτής στις 28 Οκτωβρίου του 1940 ζήτησε από τον Ιωάννη Μεταξά την άδεια να χρησιμοποιήσουν οι Ιταλοί ορισμένα λιμάνια και αεροδρόμια. Και εκείνος είπε ΟΧΙ εκφράζοντας τη θέληση ολόκληρου του ελληνικού λαού. Δεν δήλωσε “για να γλιτώσω τη χώρα από την καταστροφή ενός ενδεχομένου πολέμου “παραχώρησα ένα μέρος της εθνικής μας ακεραιότητας””.

Και ρωτώ: συγκριτικά ποια παραχώρηση είναι πιο σημαντική για την ανεξαρτησία ενός λαού; Ο έλεγχος 2-3 λιμανιών ή η καθολική υποταγή της οικονομίας; Με άλλα λόγια ποια θα ήταν βαρύτερη μορφή ξένης κατοχής; Η πρώτη ή η δεύτερη;

Και κάτι ακόμη: Πιστεύω και μπορώ να το αποδείξω, ότι δεν είναι η οικονομική μας κρίση που οδήγησε την Τρόικα στη χώρα μας αλλά ότι αυτό είναι το αποτέλεσμα μιας διεθνούς συνωμοσίας με όργανα τρεις Τράπεζες, μια Αμερικανική και δυο Ευρωπαϊκές. Το πώς και το γιατί, όπως φαίνεται, ο ελληνικός λαός θα το δει μόνο όταν βρεθεί με την πλάτη στον τοίχο. Και τότε θα πονέσει πολύ. Πάρα πολύ.

Οσο για τον ρόλο του πρωθυπουργού και της κυβέρνησης θέλω να εκφράσω μόνο μια ευχή: Οτι έχουν πέσει θύματα της πρωτοφανούς συκοφαντικής εκστρατείας που κάποιοι ενορχήστρωσαν κατά της χώρας και του λαού μας με καταστροφικές βλέψεις για το μέλλον μας, που άλλωστε δεν τις κρύβουν και που για ανεξήγητους λόγους δεν φαίνεται να τις έχουν αντιληφθεί ακόμα τόσοι και τόσοι αξιόλογοι άνθρωποι, των οποίων την ευθύνη και τον πατριωτισμό κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει.

Ομως και μόνο το γεγονός αυτό αποτελεί κατά την ταπεινή μου γνώμη μέγιστη τραγωδία, δεδομένου ότι γίνονται έτσι άθελά τους ο καλύτερος αγωγός- σε σχέση με την κομματική γεωγραφία της χώρας μας- για να επιβληθεί η πιο σατανική και καταστρεπτική επίθεση από όσες έχει δεχθεί ο ελληνικός λαός μέχρι σήμερα. Γιατί χτυπούν ταυτόχρονα το σώμα και την ψυχή μας αποβλέποντας στην ολοκληρωτική μας διάλυση.

Με θερμούς χαιρετισμούς, Μίκης Θεοδωράκης 9.8.2010

22
Ευα
12/09/2010 15:43
Τελικά εχουμε χασει τα αυγα και τα πασχάλια...........και το δ''ασος και το δάχτυλο.Θα χρειαστει μεγάλο τρανταγμα για να ξυπνησει αυτοσ ο λαος που καμία πια σχεση δεν εχει με τον αρχαιο ελληνικό πολιτισμο ( πωσ ειναι δυνατο αλλωστε αφου καν δεν τον γνωριζει....) . Αςσυνεχισουμε λοιπον να λικνιζομαστε στα μπουζουκια και να νεκρωνουμε τα κυτταρα του εγκεφαλου μας με ντεκαπαζ και έχει ο θεος....
σειριος
02/09/2010 17:17
μακαρι οι 300 τις βουλης να κανανε εναν απο τους 300 του λεωνιδα μονον ενα..ο θεωδορακης κανει
H. Mπαβαβέας
26/08/2010 13:21
O σημαντικότερος Έλληνας που έχει βγάλει η πατρίδα εδώ και χρόνια τα είπε όλα στο μήνυμά του. Χωρίς να υβρίσει κανέναν και επιστρατεύοντας την ψυχραιμία του και τον αντάξιο ικανού διπλωμάτη λόγο του, μας καλεί να προβληματιστούμε για το μέλλον του τόπου και να αγωνιστούμε όχι για μεγαλύτερους μισθούς ή την ιδιωτικοποίηση του ΟΣΕ, αλλά για να μην ιδιωτικοποιηθεί η ίδια μας η πατρίδα. Εύγε Μίκη. Σε ευχαριστούμε που υπάρχεις.
Απόστολος
16/08/2010 08:01
Η αξία του κου Μίκη Θεοδωράκη σαν μουσικοσυνθέτη είναι αναμφισβήτητη. Από τη άλλη μεριά οι απόψεις του έχουν την αξία που έχουν οι απόψεις του καθενός από εμάς. Ούτε λιγότερη, ούτε περισσότερη. Δεν νομίζω ότι είναι σωστό να βρίζουν κάποιοι και να του προσδίδουν χαρακτηρισμούς απλώς επειδή διαφωνούν μαζί του - πρώτα απ''όλα για τί αυτό δείχνει έλλειψη ανατροφής και δεύτερον γιατί έτσι - και χωρίς την χρήση των σωστών επιχειρημάτων - σίγουρα δεν αποδεικνύεται το δίκαιο των απόψεών τους,αν έχουν.
Στέφ. Παπαντζίκος
16/08/2010 04:43
@κύριο Νικολαιδη. Πολύ όμορφα συνοψίσατε την ουσία μέσα σε λίγες γραμμές. Απλά να προσθέσω πως όχι μόνο ο Μίκης αλλά κάθε διανοούμενος, ακαδημαϊκός ή καλλιτέχνης δεν έχει απλά το δικαίωμα αλλά ΟΦΕΙΛΕΙ να εκφράζεται σε τέτοιες δύσκολες περιόδους. Και εγώ ως αποδέκτης του μηνύματός μπορώ να το διαγράψω, μπορώ να το αποθηκεύσω, μπορώ να συμφωνήσω ή να διαφωνήσω μπορώ τελικά να κρίνω το μήνυμα. Όχι όμως τον δημιουργό του.
Νικος Νικολαιδης - Σαν Φρανσισκο
16/08/2010 02:52
Κ. Αράπικος 15/8/2010 11:21 Σωστος φιλε. Πρεπει να σταματησουμε να κρινουμε την προσωπικοτητα καποιου και να διαλογιζομαστε τα επιχειρηματα ''η και τις πραξεις του γιατι αυτο τελικα ειναι που εχει σημασια σε εναν ανθρωπο. Τα επιθετα και οι βρισιες δε βοηθουν κανεναν. Καθημερινος 16/8/2010 00:52 Φιλε, νομιζω οτι ο Μικης μιλα απο αισθητικης αποψης εδω οχι πολιτικο-οικονομικης. Υπαρχει μια μιζερεια και μια ελλειψη αισθητικης στο λαο μας. Ειναι κατι που μπορουμε να αποβαλουμε. Ουτε ο Μικης φταιει πχ για την κομματικοποιηση της πολιτικης μας ζωης, τη βρωμια που υπαρχει οπου γυρισει το ματι μας στην Αθηνα, την ελλειψη εθελοντισμου, αλτρουισμου, πραγματικης κοινωνικης αλληλεγγυης και οργανωσης, ''η για τα οικονομικα προβληματα μας σε τελικη αναλυση. Το "ακομη πληρωνουμε τη γενια του μουσικοσυνθετη..." ειναι καπως αστοχο. Οχι μονο γιατι ο Μικης δεν ειναι καριεριστας πολιτικος αλλα πολιτικος καλλιτεχνης απο τους λιγους που μας εχουν μεινει μπροστα σε μια ερημο ακαδημαικων και μη διανοουμενιστικων παρεμβασεων αλλα γιατι σε μια δημοκρατια ( και μαλιστα μεταπολιτευτικη ) ο λαος ειναι υπευθυνος για τους πολιτικους που ψηφιζει.
Δημήτρης Π
16/08/2010 01:01
Τυχάρπαστε Εσύ πρέπει να είσαι από τους αυλοκόλακες που περιτριγυρίζουν τον συνθέτη.
Καθημερινος
16/08/2010 00:52
"Η καθημερινοτητα τους ( των Ελληνων ) με απωθει σε σημειο που να αποζητω την απομονωση ". Ο Μικης αθελα του παρασυρεται σε φασιστικη ρητορικη. Τι θα ηθελε λοιπον ? Να βγουμε ολοι στα βουνα και ν''αρχησουμε ενα καινουργιο εμφυλιο για να τα παρουμε απο αυτους που εχουν και να τα μοιρασουμε σ''αυτους που δεν εχουν , δινωντας ενα καλο μαθημα στις Δυτικες τραπεζες που κρατουν ...υποδουλη την Ελλαδα ? Προτιμω την καθημερινοτητα μου. Ακομη πληρωνουμε τα δεινα της γενιας του μουσικοσυνθετη.
Kwstas
15/08/2010 21:57
Έξοχο κείμενο... Τα λόγια του -δυστυχώς ή ευτυχώς- θα επαληθευτούν και οι εξελίξεις θα τον δικαιώσουν.
Στιγμές ευθύνης
15/08/2010 21:23
Κ. Θεοδωράκη ως νέος άνθρωπος οφείλω να βλέπω κριτικά αυτά που λέτε και να ανθίσταμαι. Αν και συχνά δεν ήμουν ιδιαίτερα εγκρατείς στην κριτική μου οφείλω να εκφράσω το σεβασμό μου. Λίγοι τολμούν ή τόλμησαν να εκφραστούν κατά ανάλογο τρόπο αντιλαμβανόμενοι ότι κάτι έχουν να χάσουν. Σε ότι αφορά τις απόψεις εδώ, σας πληροφορώ ότι στο εξωτερικό έγκυρα μαζικά ΜΜΕ (και συντηρητικά) συζητούν ανοιχτά τα θέματα στα οποία αναφέρθηκε ο κ. Θεοδωράκης. Μιλούν ανοιχτά για απληστία, για κινδύνους για τη δημοκρατία, για επιβολή και αυταρχισμό, αλλά και στοχευμένη στρατηγική επίθεση κερδοσκόπων στην οικονομία και στα δημοκρατικά δικαιώματα. Πρόσφατα γερμανικό πολιτικό περιοδικό παρουσίασε 100 εξέχοντες γερμανούς επιχειρηματίες, που διαφωνούν με τις περικοπές της κ. Μέρκελ στο κοινωνικό κράτος εις βάρος ανέργων και ασθενών κοινωνικών ομάδων, τη στιγμή που ένας ολόκληρος γερμανικός κρατικός προϋπολογισμός περίπου 500 δις διατίθεται σε τράπεζες! Ζητούν την αύξηση της φορολογίας για τους ίδιους και γενικά στους έχοντες και στις επιχειρήσεις. Παραδείγματα υπευθυνότητας και μεγέθους! Συντηρητικοί κύκλοι διεξάγουν τον ίδιο διάλογο μάλιστα με έντονα επικριτικό ύφος, μιλώντας για συνολικό εκτροχιασμό του συστήματος και για συντριβή της αστικής τάξης από κερδοσκόπους (έστω). Αντί αυτού η ελληνική πελατεία σιωπά! Τα ΜΜΕ στην Ελλάδα σιωπούν επίσης, προφανώς ύποπτα και όλοι αντιλαμβάνονται για ποιούς λόγους. Ο ΣΕΒ μάλιστα ζητά την εφαρμογή του μνημονίου εις βάρος των εργαζομένων και περαιτέρω μέτρα <<ανάπτυξης>>. Όλα αυτά είναι δείγματα σε ποιά (και όχι μόνο) ηθική κατάσταση βρίσκεται η χώρα μας.
espectador
15/08/2010 20:05
Οταν "εβγαλε" λογο ο εκπροσωπος της Interamerican στην συναυλια για τα γενεθλια του, δεν τον ενοχλησε αραγε?
john fistikis
15/08/2010 18:54
Ο καθένας μπορεί να λέει την άποψή του.
Το θέμα είναι τί πράτουμε, όχι οι παρωχημένες απόψεις.
Όχι άλλο γεροντοκρατία και οικογενειοκρατία.
Τυχαρπαστος
15/08/2010 17:39
Προς
ΓΙΑΝΝΗΣ Κ
Παύλος Καζάζης
Δημήτρης Π

Εσεις οι τρεις πρεπει να ειστε απο αυτους που απωθουν τον μεγα Μικη σε σημείο που να αποζητα την απομόνωση.

Νίκος Μαρκογιαννάκης
15/08/2010 16:15
Ο Μίκης Θεοδωράκης είναι μεγάλη μορφή ανθρώπου και συμβόλου-ήρωα και συμφωνώ με αυτά που λέει εδώ. Ένα πράγμα όμως που θέλει διευκρίνιση κατά την γνώμη μου είναι ότι εθνική ανεξαρτησία δεν θα έπρεπε να σημαίνει ούτε αποκλεισμός ή αποκλειστικότητα αλλά ούτε και διαχωρισμός κρατών πια. Μια τέτοια προοπτική εξυπηρετεί τέλεια τους πλουτοκράτες και παγκόσμιους εκμεταλλευτές με το να βάζουν κράτη να πολεμούν όποτε τους συμφέρει. Ας σταματήσουμε να στηρίζουμε αυτή την τακτική που έχει φέρει την ανθρωπότητα τώρα στο χείλος του γκρεμού. Η παγκοσμιοποίηση έχει δύο όψεις, μια θετική και μια αρνητική. Η αρνητική είναι η καθολική υποταγή του κόσμου σε μια παγκόσμια καταπιεστική εξουσία. Η θετική είναι η ενότητα των εθνών. Ενότητα των εθνών δεν σημαίνει ισοπέδωση πολιτισμικών ταυτοτήτων αλλά ούτε και την εξαφάνισή τους, όπως πολλοί φοβούνται.
Παρατηρητης
15/08/2010 16:10
Τουλαχιστον παραδεχεται οτι το ΟΧΙ το ειπε ο...Μεταξας. Οπαραλληλισμος ομως εκεινων των γεγονοτων με τα σημερινα μας χαλια ειναι ατυχης ,η δε συνωμοσιολογια επιδεινωνει το παρανοικο εθνικιστικο παραληρημα που μονο σε χειροτερα μπορει να μας οδηγησει. Ο Μικης μπορει βεβαια να εχει τις αποψεις, του ενιοτε σωστες,, και μαλλον συναισθηματικες ,αλλα η πολιτικη ειναι δυσκολη δουλεια για να την αφησουμε στους μουσικοσυνθετες.
Κ. Αράπικος
15/08/2010 11:21
@ Παύλος Καζάζης 13/8/2010 16:27

Όχι και βρυκόλακας κε Καζάζη. Κι εγώ είμαι αντίθετος με τις αναλύσεις του Μίκη, πολλές απ΄τις οποιες είναι θεωρίες συνωμοσίας, αλλά μπάστα που λένε. Ένας υπερπληθωρικός άνθρωπος είναι κι εκεί οφείλεται κι η καλλιτεχνική του δημιουργία, που δεν υπάρχει άνθρωπος που να μην κέρδισε απ΄ αυτή. Ειλικρινά διαβάζοντας τον χαρακτηρισμό σου ταράχτηκα. Τόση ευκολια στην αμετροέπεια; Πέρα απ΄αυτά ο Μίκης έχει πολεμήσει στη ζωή του κι έχει υποστεί θυσίες. Ας σεβόμαστε και κάτι στην ολότητα του κι ας διαφωνούμε μαζί του.
@ Δημήτρης Ν. 14/8/2010 13:19. Μη δίνεις εύκολα δίκιο σε κανένα. Δες πρώτα με προσοχή αν στέκουν αυτά που λέει.
ΓΙΑΝΝΗΣ Κ.
14/08/2010 14:38
Μεγάλος συνθέτηςαλλάαπό πολιτική σκέψη ...κλάφτα Χαράλαμπε!Κράμα Ζ
Δημήτρης Ν.
14/08/2010 13:19
Ο Μίκης έχει δυστυχώς για όλους μας δίκιο.... Μακάρι να ξυπνήσουμε από το λήθαργο που μας έχουν επιβάλλει γρήγρα και να αποτινάξουμε τους ζυγούς μας. Διαφορετικά δεν μπορώ να μαντέψω τι μπορεί να μας συμβεί...
Θου
13/08/2010 23:46
Ο Μίκης δεν είναι πολιτικός αλλά είναι πατριώτης κι έχει και τις λόγιες καταβολές για να καταλαβαίνει καλύτερα από εσένα την αξία της ανεξαρτησίας. Η αξιολογική του κλίμακα είναι διαφορετική απ'' τη δική σου, τέτοια που να μην μπορεί να δεχτεί υποτιθέμενους οικονομικούς ντετερμινισμούς που κάνουν την απώλεια της ανεξαρτησίας αναγκαία, και χάρη σ’ αυτήν του την κλίμακα παράχθηκε κι όλο το έργο του – γιατί αν είχε τη δική σου δε θα είχε γράψει τίποτε, ή πάλι θα είχε γράψει μόνον πονήματα σαν κι αυτό που έγραψες εδώ. Και το ένστικτό του και η εμπειρία του είναι ισχυρότερα απ τα δικά σου ώστε να μπορεί να δει την ψευδεπίγραφη φύση του εξαναγκασμού και του υποτιθέμενου αδιεξόδου, παρότι δεν είναι οικονομολόγος.
Τέλος και η καλλιέργειά του είναι τέτοια που δεν μιλά με αντίστοιχους επιθετικούς προσδιορισμούς, τόσο άκριτα και τόσο παράταιρα, όπως το κάνεις του λόγου σου.
Παύλος Καζάζης
13/08/2010 16:27
Ο Βρυκόλακας ξανακτύπησε. Πιστεύει και μπορεί να αποδείξει ότι την Τρόικα δεν την έφεραν τα 300 δις που χρωστάμε αλλά η συνωμοσία 3 Τραπεζών. Δεν μας το λέει όμως. Αντί αυτού ξεσπά στο γνωστό παραλήρημα των επαγγελματιών πατριδοκάπηλων με έναν αχταρμά ορθοδοξίας και τρισχιλιετούς ιστορίας του Έθνους. Συνεχίζει με την γνωστή πατερναλιστική άποψη ότι αυτός -και μόνον αυτός-καταλαβαίνει πράγματα που ο Έλληνας (το παιδί) θα καταλάβει μόνον όταν βρεθεί με την πλάτη στον τοίχο. Και τελειώνει συνδέοντας την ψυχή του Έλληνα με μερικά ευρώ. Επιτέλους πια!!! Κι αν ο αγέρας φυσά δε μας δροσίζει κι ο ίσκιος μένει στενός κάτω απ'' το κυπαρίσσια κι όλο τριγύρω ανήφοροι στα βουνά μας βαραίνουν οι φίλοι που δεν ξέρουν πια πώς να πεθάνουν.
RAN
13/08/2010 15:40
Προχθές ο πρωθυπουργός επανέλαβε την στήριξη του σε μια παγκόσμια κυβέρνηση , και μια παγκοσμια οικονομια , που θα την ελεγχουν ελαχιστοι... Στην παγκοσμιοποιηση με αμερικανικη συνταγη ...Το καμουφλαρησε με την αναγκαιότητα ( Το ίδιο είχε κάνει και ο Καλιγούλας ) και το δικαιολόγησε σαν το μόνο μέλλον των λαών.... Το είχε ξαναπεί τέσσερις μήνες πριν και η ομιλία του υπάρχει στο youtube στις λέξεις - παγκόσμια διακυβέρνηση Παπανδρέου... Παράξενη και ύποπτη η βιασύνη του να υιοθετήσει μια παγκόσμια εξουσία ...Αυτήν που θέλουν να επιβάλουν οι τράπεζες με κάθε θυσία... παγιδεύοντας με τα πλοκάμια του ΔΝΤ τους λαούς... Δεν πρόκειται ούτε για αφέλεια των πολίτικων μας , ούτε για άγνοια των προθέσεων των δανειστών μας όπως ελπίζει ο μεγάλος μουσικοσυνθέτης , η διστάζει να το πει καθαρά.... Αυτά τα τέρατα ξεπουλάνε την Ελλάδα στους λύκους γνωρίζοντας την μορφή τους... Μέλη της ίδιας λέσχης είναι όλοι , ανεξαιρέτως ...Άλλοι μικρότεροι όπως ο δικός μας και άλλοι πανίσχυροι και αχόρταγοι...και προετοιμάζουν το βασίλειο του Ενός .. σύμφωνα με τα βιβλία τους και τον υπεραιωνιο προγραμματισμό τους... Οι φανερές πια κινήσεις , τα λόγια και το θράσος τους , δείχνουν οτι πολύ σύντομα θα γίνουμε θεατές παγκόσμιων γεγονότων... Πολέμων και ανακατατάξεων συνόρων.. Αυτό τουλάχιστον φανερώνει το γλύψιμο του δικού μας προς τους δυνατούς... Μήπως και πάρει κάποιο κοκαλάκι από το θύμα...
Δημήτρης Π
13/08/2010 11:35
Εξαιρετικός συνθέτης με ένα μόνο λάθος ότι νομίζει ότι είναι και καλός πολιτικός.Ασχημο βέβαια να χαλάει κάποιος όλη την εικόνα του επειδή ασχολήται με πράγματα που ξέρει μόνο επιφανειακά.Στο Μίκη όμως πρέπει να τα συνγωρούμε όλα.Τώρα που πέρασαν τα χρόνια ας τον απολαύσουμε στις συναυλίες που συχνά,και δίκαια, γίνονται γιά να τόν τιμήσουν.