Περισσότεροι από 200.000 άνθρωποι θα χορέψουν το Σάββατο στον ρυθµό του πεντοζάλη, σχηµατίζοντας µια ανθρώπινη αλυσίδα που θα «αγκαλιάσει» την Κρήτη από άκρη σ’ άκρη, στέλνοντας µηνύµατα συναδέλφωσης σε όλο τον κόσµο.


Η συγκεκριµένη εκδήλωση πραγµατοποιείται την εποµένη της επετείου της ρίψης της πρώτης ατοµικής βόµβας στη Χιροσίµα και θα συνεχιστεί µε παράλληλες τοπικές εκδηλώσεις στην υπόλοιπη Ελλάδα. Απλοί πολίτες και καλλιτέχνες µε το τραγούδι και τον χορό τους έχουν στόχο να προσελκύσουν το ενδιαφέρον των διεθνών ειδησεογραφικών καναλιών.

Με σύνθηµα «Η Κρήτη γίνεται ένα», η ανθρώπινη αλυσίδα µε όσους πρόκειται να συµµετάσχουν θα ξεκινήσει από τα αστικά κέντρα. Οι χορευτές – οι οποίοι, όπως διευκρινίζεται, δεν είναι απαραίτητο να γνωρίζουν πεντοζάλη – θα βγουν στην Εθνική Οδό. Συµµετοχή δεν δήλωσαν µόνο όσοι µένουν στην Κρήτη.

Κρήτες και φίλοι του νησιού απ’ όλη την Ελλάδα, τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες, ακόµη και από τη Νότια Αφρική και τον Καναδά δήλωσαν ενδιαφέρον.

Η αλυσίδα θα φτάσει από τον Κίσσαµο µέχρι τη Σητεία, θα καλύψουν δηλαδή απόσταση περίπου 200 χιλιοµέτρων – ένας εθελοντής ανά ένα µέτρο. «Ωρα 19.15 τα αυτοκίνητα µένουν ακίνητα.

Κατεβαίνουν οι επιβάτες από τα Ι.Χ., πούλµαν, κ.λπ., αγκαλιάζονται και ακριβώς στις 19.30 οι ραδιοφωνικοί σταθµοί όλοι χορεύουν στους ρυθµούς. Στις 19.45 ο χορός ολοκληρώνεται», αναφέρεται χαρακτηριστικά στο πρόγραµµα. Οσο για το πού θα πρέπει να πάνε οι εθελοντές χορευτές την ηµέρα της εκδήλωσης, προκειµένου να συγκεντρωθούν, στο πρόγραµµα τονίζεται πως τόπος προσέλευσης είναι ο πλησιέστερος στον χώρο διαµονής των χορευτών, εξάλλου όλοι θα καταλήξουν στην Εθνική Οδό.

Οπως ανέφερε ο Σπύρος Πρεβεζάνος, εµπνευστής της ιδέας και πρόεδρος του πολιτιστικού µη κερδοσκοπικού σωµατείου «Πλανήτης Κρήτη», «αυτή τη στιγµή βρισκόµαστε στο τελικό στάδιο και όλα βαίνουν καλώς». Στόχος της εκδήλωσης είναι να καθιερωθεί αυτή η µέρα κάθε χρόνο ως «Ηµέρα χορού και συναδέλφωσης των λαών της γης». «Παράλληλα όµως θα αναδείξουµε τον τόπο µας αφού οι εικόνες µε τους 20.000 χορευτές θα κάνει τον γύρο του κόσµου». Μέσα από αυτή την πρωτότυπη ιδέα, οι διοργανωτές διεκδικούν ακόµη και µία θέση στο βιβλίο Γκίνες.

ΣΤΟΧΟΣ ΤΗΣ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ

είναι να καθιερωθεί η ηµέρα αυτή κάθε χρόνο ως «Ηµέρα χορού και συναδέλφωσης των λαών της γης».