Ελεύθερες μετεγγραφές στα Πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ της περιφέρειας για τους φοιτητές που είναι αδέλφια αλλά και βαθμολογικό κριτήριο για τις μετεγγραφές στα ιδρύματα της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης προβλέπουν οι νέες ρυθμίσεις του υπουργείου Παιδείας.


Η κ. Αννα Διαμαντοπούλου, η οποία ενημέρωσε χθες για τις επικείμενες αλλαγές τη Βουλή, τροποποίησε τον νόμο για τις μετεγγραφές βάζοντας «φίλτρο» στα κεντρικά ιδρύματα που κάθε χρόνο υπολειτουργούσαν λόγω των χιλιάδων αιτήσεων που ήταν αναγκασμένα να ικανοποιήσουν και ενισχύοντας τις διαδρομές μεταξύ των περιφερειακών ιδρυμάτων, ορισμένα από τα οποία φυλλορροούσαν λόγω του κύματος φυγής φοιτητών προς τα κεντρικά. Επίσης αποφασίστηκε να έχουν δικαίωμα μετεγγραφής όλοι οι νεοεισαχθέντες φοιτητές ενώ τελικά δεν μπήκε πλαφόν ειδικά στις μετεγγραφές των τρίτεκνων οικογενειών που είναι κάθε χρόνο και οι περισσότερες. Ωστόσο στην κατηγορία αυτή οι μετεγγραφές δεν θα είναι πλέον ελεύθερες και υποχρεωτικές για τα κεντρικά ιδρύματα όπως τώρα, εφόσον θα εξαρτώνται από την επίδοση των υποψηφίων. Οι ρυθμίσεις που θα εφαρμοστούν από το ερχόμενο ακαδημαϊκό έτος εστιάζονται σε 3 σημεία- κλειδιά:

1 Επιτρέπεται η μετεγγραφή νεοεισαχθέντων φοιτητών σε Πανεπιστήμια και ΤΕΙ για οικονομικούς λόγους, εφόσον ο μέσος όρος του συνολικού οικογενειακού εισοδήματος των τριών τελευταίων οικονομικών ετών δεν υπερβαίνει το ποσό των 45.000 ευρώ, σε ποσοστό θέσεων 4% επί του αριθμού των εισακτέων, με βάση το σύνολο των μορίων που πέτυχαν στις Πανελλαδικές Εξετάσεις. Ως τώρα οι μετεγγραφές για οικονομικούς λόγους γίνονταν με ποσοτικό περιορισμό έως 10% του αριθμού εισακτέων στα περιφερειακά ιδρύματα και έως 5% σε Αθήνα- Θεσσαλονίκη.

2 Δίνεται δυνατότητα στα αδέλφια να μετεγγράφονται ελεύθερα προς τα αντίστοιχα Τμήματα Πανεπιστημίων ή ΤΕΙ εκτός Λεκανοπεδίου και Νομού Θεσσαλονίκης, απαλλάσσοντας τις οικογένειες από το βάρος της συντήρησης τριών νοικοκυριών. Πρόκειται για καινούργιο στοιχείο που διευκολύνει τις οικογένειες με περισσότερα από δύο παιδιά τα οποία σπουδάζουν ώστε να μη χρεώνονται με περισσότερα ενοίκια σπιτιών. 3 Επιτυγχάνεται ομαλότερη λειτουργία των Πανεπιστημίων και ΤΕΙ με ισοκατανομή των μετεγγραφομένων, βάσει του συνολικού αριθμού μορίων που πέτυχαν στις Πανελλαδικέ Εξετάσεις, όταν υπάρχουν αντίστοιχα Τμήματα στην ίδια γεωγραφική περιοχή. Στην πράξη, το τελευταίο σημείο σημαίνει ότι τα αντίστοιχα Τμήματα Πανεπιστημίων και ΤΕΙ στις ίδιες γεωγραφικές περιφέρειες ομαδοποιούνται ώστε οι μετεγγραφόμενοι να διαμοιράζονται σε περισσότερες σχολές. Οι μετεγγραφές θα γίνονται αναλογικά με τον αριθμό εισακτέων κάθε τμήματος, ενώ τα πιο υψηλόβαθμα τμήματα θα δέχονται και τους πιο υψηλόβαθμους από τους αιτούντες μετεγγραφή.

Για παράδειγμα, υποψήφιος από την Αθήνα που δικαιούται μετεγγραφής και εισάγεται στο Τμήμα Οικονομικών Επιστημών περιφερειακού Πανεπιστημίου θα κρίνεται με πρόσθετο κριτήριο την επίδοσή του σε σύγκριση με τις επιδόσεις των υπόλοιπων δικαιούχων μετεγγραφής προς αυτό το Τμήμα. Ετσι θα είναι δυνατόν, αντί να μετεγγραφεί στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο προς το οποίο κάθε χρόνο κατευθύνονταν οι περισσότεροι δικαιούχοι προκαλώντας συνωστισμό, να καταλήξει σε κάποια άλλη Οικονομική Σχολή της Αττικής. Μένει να απαντηθεί ωστόσο το ερώτημα τι θα γίνει με αρκετές σχολές αιχμής των κεντρικών ιδρυμάτων, όπως λ.χ. τα Πολυτεχνικά και τα Ιατρικά Τμήματα ή Τμήματα των ΤΕΙ Αθήνας και Πειραιά που κάθε χρόνο «βουλιάζουν» από τις μετεγγραφές, αλλά δεν έχουν αντίστοιχα τμήματα στην ίδια περιφέρεια.

Δυσαρεστημένοι. Οι διοικήσεις των κεντρικών Πανεπιστημίων και ΤΕΙ ωστόσο δεν έδειξαν χθες ικανοποίηση από τη νέα ρύθμιση και κάνουν λόγο για αντιδράσεις που μπορεί να φτάσουν ώς και τη μη αποδοχή των αιτήσεων μετεγγραφών το ερχόμενο έτος, καθώς εδώ και καιρό ζητούσαν ακόμα και πλήρη κατάργηση των μετεγγραφών προκειμένου να μη δημιουργείται το αδιαχώρητο στις σχολές. Θεωρούν δε ότι η νέα ρύθμιση δεν αρκεί για να τις περιορίσει- ενόψει και της κατάργησης της βάσης του δέκα που είναι σίγουρο ότι θα πολλαπλασιάσει τις αιτήσεις. Χαρακτηριστικά, στα ΤΕΙ Αθήνας και Πειραιά πέρυσι είχαν μετεγγραφεί περισσότεροι από 1.000 φοιτητές.

Δεν μπήκε πλαφόν στις μετεγγραφές των τρίτεκνων οικογενειών που είναι κάθε χρόνο και οι περισσότερες