Τουλάχιστον 12 χρόνια χωρίς σύνταξη- μέχρι το 65ο έτος της ηλικίας τους- θα μένουν με το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο όσοι στρατιωτικοί (και αστυνομικοί και πυροσβέστες) επιλέξουν να παραιτηθούν προτού συμπληρώσουν 35 χρόνια πραγματικής υπηρεσίας.

Το σημαντικό αυτό αντικίνητρο για τις εκούσιες αποχωρήσεις από το Στράτευμα περιλαμβάνεται στο υπό ψήφιση σχέδιο νόμου για τη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος του Δημοσίου. Παράλληλα με νομοσχέδιο που ακολουθεί θα διασφαλίζεται από την πολιτεία- όπως δήλωσε ο υπουργός Αμυνας κ. Ευάγγ. Βενιζέλος- η παραμονή των στρατιωτικών στην ενεργό υπηρεσία επί τουλάχιστον 35 χρόνια από την είσοδό τους στη στρατιωτική σχολή. Ακόμα και σε ορισμένες οριακές περιπτώσεις που προβλέπει το ευρισκόμενο σε τελική επεξεργασία σχέδιο νόμου «περί ιεραρχίας και προαγωγών», η παραμονή στις Ενοπλες Δυνάμεις θα διασφαλίζεται με την τοποθέτηση των αξιωματικών εκτός οργανικών θέσεων ώστε να συμπληρώνουν τα προβλεπόμενα συντάξιμα χρόνια. Τέτοιες περιπτώσεις θα είναι η προαγωγή νεωτέρου, οπότε ο υπερκερασθείς θα μπαίνει σε μη οργανική θέση (παράλληλη επετηρίδα). Επίσης, ανέφερε ο υπουργός, οι τοποθετήσεις και οι μεταθέσεις των στρατιωτικών θα διενεργούνται κατά τέτοιον τρόπο ώστε να διασφαλίζονται πέραν των 35 χρόνων υπηρεσίας και οι προϋποθέσεις αναγνώρισης των (έως 5) πλασματικών ετών. Για τις περιπτώσεις της αυτεπάγγελτης αποστρατείας (π.χ. λόγω σοβαρών παραπτωμάτων) πριν από τη συμπλήρωση 40 ετών συντάξιμης υπηρεσίας, η σύνταξη θα καταβάλλεται μετά τη συμπλήρωση του χρόνου που αναλογεί στα 35 χρόνια πραγματικής ή με τη συμπλήρωση του 60ού έτους της ηλικίας.

Βάση των ρυθμίσεων αυτών- που σχετικά με τους ένστολους αφορά όσους θεμελιώνουν δικαίωμα σύνταξης από 1ης Ιανουαρίου 2015 και μετά καθώς και για όσους εντάσσονται από τώρα και στο εξής στη στρατιωτική υπηρεσία- αποτελεί ο νέος γενικός κανόνας, σύμφωνα με τον οποίο το δικαίωμα σύνταξης και καταβολής της θεμελιώνεται με τη συμπλήρωση του 60ού έτους της ηλικίας ή στα 40 χρόνια συνολικής υπηρεσίας. Αυτά συνυπολογίζονται αθροιστικά ως εξής:

35 χρόνια πραγματικής συντάξιμης υπηρεσίας (συμπεριλαμβανομένης της φοίτησης στη στρατιωτική σχολή).

Μέχρι 5 χρόνια που λογίζονται ως συντάξιμα (πλασματικά) σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις.

Τυχόν χρόνος διαδοχικής ασφάλισης.

Δηλαδή ένας νέος που μπαίνει στη στρατιωτική σχολή 18 ετών μπορεί να πάρει σύνταξη όταν είναι (18+35=) 53 ετών. Μέχρι τώρα μπορούσε να φύγει αν ήθελε όταν ήταν ακόμη και (18+25=) 43 ετών. Με τον νέο νόμο αν θέλει να φύγει προτού θεμελιώσει δικαίωμα, φεύγει, αλλά τη σύνταξη θα την πάρει όταν γίνει 65 ετών. Αν σε εξαιρετική περίπτωση αποστρατευθεί αυτεπαγγέλτως, τότε θα παίρνει τη σύνταξη όταν συμπληρώσει το 60ό έτος της ηλικίας του ή την ηλικία που αντιστοιχεί στα 35 χρόνια πραγματικής υπηρεσίας.

Η ΡΥΘΜΙΣΗ

Οποιος αποχωρεί ή αποβάλλεται από το Στράτευμα πριν από την 35ετία, θα συνταξιοδοτείται στο 65ο έτος

Πράσινο φως από το Ελεγκτικό Συνέδριο

ΜΕ ΑΣΗΜΑΝΤΕΣ παρατηρήσεις, που αφορούν κυρίως τη διατύπωση των επιμέρους διατάξεων, «πέρασε» από την Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου η τροπολογία με τις νέες συνταξιοδοτικές ρυθμίσεις όσων υπηρετούν στις Ενοπλες Δυνάμεις και τα Σώματα Ασφαλείας.

Η διαπίστωση που κυριάρχησε κατά την επεξεργασία του νομοθετήματος είναι ότι οι νέες ρυθμίσεις είναι συναφείς με εκείνες που περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο για τους δημοσίους υπαλλήλους, για τις οποίες δεν προέκυψε συνταγματικό κώλυμμα. Ετσι, οι μόνες παρατηρήσεις που θα διατυπωθούν στο σχετικό πρακτικό της Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου, θα αναφέρονται στην ανάγκη διευκρινίσεων των ασαφειών.

Σημειώνεται ότι με την εν λόγω τροπολογία επιβαρύνονται με έως δέκα χρόνια επιπλέον υπηρεσίας όσοι υπηρετούν στις Ενοπλες Δυνάμεις και τα Σώματα Ασφαλείας, καθώς αυξάνεται το όριο συνταξιοδότησης στα τριάντα πέντε χρόνια πραγματικής υπηρεσίας συν πέντε πλασματικά, ανάλογα με την υπηρεσία τους. Στον χρόνο πραγματικής υπηρεσίας θα υπολογίζονται και οι σπουδές στις στρατιωτικές και αστυνομικές σχολές, ενώ θα προσμετρώνται και πέντε χρόνια πλασματικής υπηρεσίας. Για τους ιπτάμενους και άλλες κατηγορίες ειδικοτήτων υψηλής επικινδυνότητας, ο χρόνος συνταξιοδότησης αυξάνεται από τα 18 στα 25 χρόνια, συν 15 πλασματικής υπηρεσίας.

Από τη ρύθμιση αυτή δεν θίγονται όσοι θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα έως 31/12/2010, όπως άλλωστε ισχύει και για τις άλλες κατηγορίες δημοσίων υπαλλήλων.

Η κλιμάκωση των ορίων

ΟΠΩΣ ΔΗΛΩΣΕ ο κ. Βενιζέλος με τις ρυθμίσεις που περιλαμβάνονται στην τροπολογία του Ασφαλιστικού, διασφαλίζονται πλήρως τα συνταξιοδοτικά δικαιώματα που έχουν θεμελιωθεί ή θεμελιώνονται μέχρι 31/12/2010.

Αυτό το δικαίωμα δεν θίγεται αν ο στρατιωτικός εξακολουθήσει να παραμένει στην ενεργό υπηρεσία. Για τους στρατιωτικούς που θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα με τις υφιστάμενες διατάξεις μέχρι 31/12/2010 προβλέπεται κλιμάκωση του χρόνου πραγματικής υπηρεσίας κατά 1 έτος τη χρονιά και αθροιστικά.

Οι επικίνδυνες ειδικότητες

ΓΙΑ ΟΣΟΥΣ λαμβάνουν επιδόματα λόγω επικίνδυνης ειδικότητας (πιλότοι, αλεξιπτωτιστές, βατραχάνθρωποι, υπηρετούντες σε υποβρύχια κ.λπ.) θα απαιτούνται πλέον 25 έτη πραγματικής υπηρεσίας (αντί 18-20 σήμερα) οπότε και θα τους αναγνωρίζονται επιπλέον τουλάχιστον 15 έτη ως συντάξιμα, υπερκαλύπτοντας έτσι την προϋπόθεση των 40 ετών συντάξιμης υπηρεσίας.

Οι μακράς θητείας

ΕΠΙΣΗΣ με την τροπολογία επιλύονται διάφορες συνταξιοδοτικές εκκρεμότητες, όπως π.χ. αρκετών χιλιάδων εθελοντών μακράς θητείας και εφέδρων αξιωματικών μακράς διαρκείας καθώς αναγνωρίζεται ο χρόνος ασφάλισής τους στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ ως πραγματικός χρόνος υπηρεσίας.