ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ

ΑΝ ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΗΘΕΙΤΕ ΑΠΟ ΤΟ 2011 ΚΑΙ ΜΕΤΑ, ΘΑ ΕΧΕΤΕ ΑΥΞΗΜΕΝΗ ΜΕΙΩΣΗ ΣΥΝΤΑΞΗΣ

Είμαι ασφαλισμένη στο ΙΚΑ από το 1978. Εχω 4.500 και κάτι ένσημα. Είμαι 55 ετών. Δεν μπορώ να βγω σε σύνταξη, διότι στη μειωμένη χρειάζομαι 100 ένσημα τον χρόνο στην τελευταία πενταετία. Εγώ το 2007 είχα μόνο 46 ένσημα και μετά ήμουν άνεργη. Ετσι πάω για νέα πενταετία και θα βγω με μειωμένη το 2012. Φυσικά, με τα προηγούμενα. Τώρα με το νέο Αασφαλιστικό θίγομαι; Υπάρχει κάποιος νόμος που μπορώ να καλύψω το 2007 για τα 100 ένσημα; Τι θα ισχύσει για τη δική μου περίπτωση; Και αυτή τη στιγμή είμαι άνεργη.

Σύμφωνα με τη νομολογία των δικαστηρίων, αν κατά την πενταετία εντός της οποίας ο ασφαλισμένος πρέπει να έχει ορισμένο αριθμό ημερών ασφάλισης για να θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα εμποδίστηκε λόγω ανεργίας ή ασθενείας να εργασθεί και να πραγματοποιήσει τον απαιτούμενο αριθμό ασφάλισης, τότε η πενταετία εκτείνεται προς τα πίσω κατά αντίστοιχο χρονικό διάστημα, οπότε αν μέσα στην έτσι διευρυμένη πενταετία υπάρχουν οι απαιτούμενες προϋποθέσεις, τότε θεμελιώνεται συνταξιοδοτικό δικαίωμα. Πρέπει να διερευνήσετε αν εμπίπτετε στην κατηγορία αυτή. Με το νέο Ασφαλιστικό δεν φαίνεται να θίγεστε ως προς τις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης. Μόνο που η μείωση της σύνταξής σας θα είναι αυξημένη αν συνταξιοδοτηθείτε από το 2011 και μετά.

ΜΗΤΕΡΑ ΜΕ ΤΡΙΑ ΠΑΙΔΙΑ ΚΑΙ 23 ΧΡΟΝΙΑ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ

Είμαι μητέρα τριών τέκνων με 23 χρόνια στο Δημόσιο. Το νέο Ασφαλιστικό επηρεάζει τα όρια ηλικίας των τριτέκνων ή ισχύει το καθεστώς της 20ετίας χωρίς όριο ηλικίας;

Το νέο Ασφαλιστικό δεν θίγει όσες τρίτεκνες μητέρες, όπως εσείς, έχουν θεμελιώσει ή πρόκειται να θεμελιώσουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα μέχρι 3/12/2010. Σύμφωνα με ρητή διάταξη του νόμου που ήδη έχει ψηφιστεί σε εκτέλεση του μνημονίου της ελληνικής κυβέρνησης με τους εκπροσώπους της Ευρωπαϊκής Ενωσης, της Κεντρικής Ευρωπαϊκής Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, τα συνταξιοδοτικά δικαιώματα αυτής της κατηγορίας των ασφαλισμένων «δεν θίγονται από τη παραμονή στην υπηρεσία, μετά την ανωτέρω ημερομηνία και τυχόν συνταξιοδοτικές μεταβολές στη διάρκεια αυτής δεν επηρεάζουν τις προϋποθέσεις συνταξιοδότησής τους».

ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΑΠΟ ΤΟ 1983 ΚΑΙ ΜΕ ΤΡΙΑ ΧΡΟΝΙΑ ΣΤΟ ΙΚΑ

Διορίστηκα στο Δημόσιο το 1983, έχω και τρία χρόνια ασφάλισης στο ΙΚΑ (1980-1983). Είμαι γυναίκα εκπαιδευτικός και γεννήθηκα το 1957.

Παρακαλώ, μπορείτε να μου πείτε πότε θα πάρω σύνταξη;

Δεν έχει γνωστοποιηθεί ακόμη στις λεπτομέρειές του το νομοσχέδιο για την εξίσωση των ορίων ηλικίας ανδρών και γυναικών στο Δημόσιο, σε εκτέλεση σχετικής απόφασης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου. Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει έως τώρα γνωστά, το νομοσχέδιο κατά πάσα πιθανότητα θα περιλαμβάνει και την περίπτωσή σας, με αποτέλεσμα να χρειασθεί να παραμείνετε αρκετά χρόνια ακόμη στην υπηρεσία ώσπου να θεμελιωθεί στο πρόσωπό σας συνταξιοδοτικό δικαίωμα.

ΚΛΕΙΝΩ ΤΑ 55 ΤΟ 2011 ΜΕ 35 ΧΡΟΝΙΑ ΔΟΥΛΕΙΑΣ

Είμαι εκπαιδευτικός διορισμένος στις 16/9/1981 και εργάζομαι από 28/5/1979 ως αναπληρωτής. Εχω αναγνωρίσει τη στρατιωτική μου θητεία, 2 έτη και 4 μήνες. Το 2011 (15/8)

κλείνω τα 55 χρόνια και συνολικό χρόνο υπηρεσίας, μαζί με τη στρατιωτική θητεία που έχω εξαγοράσει, 34 έτη και 7 μήνες. Τα νέα μέτρα θα με επηρεάσουν ή μπορώ να συνταξιοδοτηθώ του χρόνου (55 ετών και 35 έτη);

Σύμφωνα με όσα αναφέρονται στο υπό ψήφιση ασφαλιστικό νομοσχέδιο, όπως αυτό έχει δοθεί στη δημοσιότητα προς διαβούλευση και πριν από την κατάθεσή του στη Βουλή, ισχύουν και για τους δημοσίους υπαλλήλους τα όρια ηλικίας που προβλέπονται για τους ασφαλισμένους στον ιδιωτικό τομέα όπως καθορίζονται από τις διατάξεις του άρθρου 143 του Ν. 3655/2008 (Νόμος Πετραλιά). Σύμφωνα με τον νόμο αυτό, τα όρια ηλικίας όσων έχουν 10.500 ημέρες ασφάλισης ή 35 έτη αυξάνονται από 1-1-2013 και μετά. Από αυτό μπορεί, νομίζω, να συναχθεί ότι μέχρι 31/12/2012 δεν θίγονται τα όρια ηλικίας που υπάρχουν και συνεπώς εσείς θα μπορέσετε το 2011 να συνταξιοδοτηθείτε με τον χρόνο υπηρεσίας και την ηλικία που αναφέρετε. Αυτά, υπό την προϋπόθεση ότι το νομοσχέδιο δεν θα τροποποιηθεί έως την κατάθεσή του στη Βουλή, κάτι που δεν είναι καθόλου απίθανο.

ΔΙΟΡΙΣΤΗΚΑ ΤΟ 1981 ΚΑΙ ΕΧΩ 30 ΧΡΟΝΙΑ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ

Είμαι δημόσιος υπάλληλος- γυναίκα, νηπιαγωγός- διορίστηκα το 1981 και έχω συνολική υπηρεσία στο Δημόσιο 30 χρόνια, μαζί με προϋπηρεσία ενός έτους ως αναπληρώτρια. Είμαι παντρεμένη και έχω δύο παιδιά ηλικίας σήμερα 25 και 20 ετών. Θα υπαχθώ στις νέες διατάξεις του Ασφαλιστικού ή μπορώ να φύγω όποτε θέλω, μιας και έχω θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα (σκέφτομαι να αποχωρήσω από την υπηρεσία το 2012);

Εφόσον ήδη έχετε θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα μπορείτε να αποχωρήσετε το 2012, με τις ίδιες προϋποθέσεις που ισχύουν τώρα και ανεξάρτητα από τις αλλαγές που θα επέλθουν με το υπό ψήφιση ασφαλιστικό νομοσχέδιο, σύμφωνα με ρητή πρόβλεψη του νόμου που ψηφίστηκε πρόσφατα.

Η ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗ ΘΗΤΕΙΑ ΣΤΟ ΝΕΟ ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΙΚΟ

Στο άρθρο 71 αναφέρεται: «1. Κάθε διάταξη αντίθετη με τις διατάξεις του παρόντος νόμου καταργείται». Συνεχίζει να αναγνωρίζεται η στρατιωτική θητεία με το νέο συνταξιοδοτικό; Από τη διάταξη του άρθρου 71 του νέου ασφαλιστικού νομοσχεδίου δεν φαίνεται να θίγονται οι διατάξεις προηγούμενων νόμων που προβλέπουν την αναγνώριση στρατιωτικής υπηρεσίας, οι οποίες εξακολουθούν να ισχύουν.

ΠΟΤΕ ΜΕ ΣΥΜΦΕΡΕΙ ΝΑ ΒΓΩ ΣΤΗ ΣΥΝΤΑΞΗ

Διορίστηκα στην Α/θμια εκπαίδευση την 24η Σεπτεμβρίου 1982 με προϋπηρεσία αναπληρωτή 1 έτος 11 μήνες και 1 ημέρα επιπλέον. Είμαι στο μ.κ.

3, παίρνω το 2 τον Οκτώβριο του 2011. Γεννήθηκα 3/5/1957. Εχω αναγνωρίσει τη στρατιωτική μου θητεία 19 μήνες, πληρώνοντας το ανάλογο ποσό.

Είμαι πατέρας τριών παιδιών ηλικίας 8, 12 και14 ετών. Σας παρακαλώ, απαντήστε μου πόσο με θίγουν τα νέα μέτρα του Ασφαλιστικού; Πότε με συμφέρει να βγω στη σύνταξη;

Νομολογιακά (δηλαδή με δικαστικές αποφάσεις) έχει κριθεί ότι οι προβλεπόμενες προϋποθέσεις συνταξιοδότησης των τρίτεκνων μητέρων ισχύουν και για τους άνδρες με βάση την αρχή της ισότητας, άποψη που δεν αποδέχεται το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους. Με βάση την άποψη αυτή, έχετε θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα και δεν σας θίγουν τα νέα μέτρα.

ΤΟ 2012 ΘΑ ΕΧΩ 10.132 ΕΝΣΗΜΑ ΚΑΙ ΘΑ ΕΙΜΑΙ 57 ΧΡΟΝΩΝ

Η πρώτη ασφάλισή μου ήταν το έτος 1973.

Εργάζομαι στον ιδιωτικό τομέα με ασφάλιση ΙΚΑ. Το ερώτημά μου είναι αν μπορώ να βγω σε σύνταξη στις 31/12/2012, οπότε θα έχω 10.132 ένσημα και θα είμαι 57 χρονών. Γνωρίζω ότι με το παλιό Ασφαλιστικό δεν θα είχα πρόβλημα. Ισχύει και με το νέο Ασφαλιστικό;

Αν- όπως υποθέτω- είστε γυναίκα, μπορείτε να συνταξιοδοτηθείτε μέχρι 31/12/2012 με τον χρόνο ασφάλισης και την ηλικία που αναφέρετε. Από 1/1/2013 όμως το όριο ηλικίας αυξάνεται σταδιακά ώς τα 60 έτη. Στο υπό ψήφιση νομοσχέδιο δεν φαίνεται να επέρχεται αλλαγή στο συγκεκριμένο θέμα. Ωσπου να ψηφιστεί από τη Βουλή όμως, ενδέχεται να επέλθουν αλλαγές, αφού στο μνημόνιο που υπογράφτηκε και ήδη αποτελεί νόμο του κράτους περιέχεται η δέσμευση «για συνταξιοδότηση στην ηλικία των 65 ετών για όλους μέχρι τον Δεκέμβρη του 2015», και ασκούνται πιέσεις για εναρμόνιση του νομοσχεδίου με τις αναληφθείσες δεσμεύσεις στα σημεία όπου υπάρχει απόκλιση από αυτές.

ΤΟΝ ΙΟΥΛΙΟ ΑΥΤΟΥ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ ΚΛΕΙΝΩ 26 ΧΡΟΝΙΑ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ

Είμαι εργαζόμενη στο Δημόσιο από το 1984, 47 ετών και μητέρα δύο παιδιών, ηλικίας 20 και 16 ετών. Τον Ιούλιο αυτού του έτους κλείνω 26 χρόνια υπηρεσίας. Εχω επίσης έναν χρόνο ασφάλιση στο ΙΚΑ, το 1983. Μπορείτε να με ενημερώσετε για το εάν και πόσο θίγομαι από τα νέα μέτρα;

Θεμελιώνετε δικαίωμα συνταξιοδότησης με καταβολή όμως της σύνταξης όταν συμπληρώσετε το 50ό έτος της ηλικίας σας. Σύμφωνα με τον τελευταίο νόμο, με τον οποίο κυρώθηκε το μνημόνιο της ελληνικής κυβέρνησης με τους εκπροσώπους της Ε.Ε., της ΕΚΤ και του ΔΝΤ, όσοι έχουν θεμελιώσει ή θα θεμελιώνουν μέχρι 31/12/2010 συνταξιοδοτικά δικαιώματα στο Δημόσιο «δεν θίγονται από την παραμονή τους στην υπηρεσία μετά την ανωτέρω ημερομηνία και τυχόν συνταξιοδοτικές μεταβολές στη διάρκεια αυτής δεν επηρεάζουν τις προϋποθέσεις συνταξιοδότησής τους».

ΣΥΜΠΛΗΡΩΝΩ 33 ΧΡΟΝΙΑ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΤΟ 2010

Είμαι γυναίκα, έχω γεννηθεί 22-11-1955 και έχω ένα παιδί 15 χρονών. Στις 18 Μαΐου 2010 συμπλήρωσα 33 χρόνια πραγματικής υπηρεσίας στο Δημόσιο (είμαι νηπιαγωγός ΠΕ σε πρώην κρατικό παιδικό σταθμό, που έχουν μεταβιβαστεί στους Δήμους, με συνταξιοδοτικό φορέα το Δημόσιο). Μπορώ να φύγω με σύνταξη στις 20 Νοεμβρίου 2010 παρ΄ ότι γίνονται οι δημοτικές εκλογές; Η σύνταξη θα υπολογιστεί με τα σημερινά δεδομένα; Οι επικουρικές συντάξεις ΤΕΑΔΥ και ΜΤΠΥ θα αποδοθούν κανονικά ή θα περικοπούν;

Εφόσον έχετε θεμελιωμένο συνταξιοδοτικό δικαίωμα μπορείτε να αποχωρήσετε στις 20/11/2010 ανεξάρτητα από τη διεξαγωγή των δημοτικών εκλογών. Η σύνταξή σας θα υπολογιστεί με τα σημερινά δεδομένα. Οι επικουρικές συντάξεις θα αποδοθούν κανονικά. Ενδέχεται όμως στο μέλλον να υποστούν περικοπή και μάλιστα σημαντική, αν από τις αναλογιστικές μελέτες των φορέων που θα συνταχθούν υποχρεωτικά προκύψει αδυναμία τους να παρέχουν τις έως τότε επικουρικές συντάξεις.

ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΟΣ ΔΙΑΔΟΧΙΚΑ ΣΕ ΙΚΑ ΚΑΙ ΟΑΕΕ

Ασφαλισμένος διαδοχικά σε ΙΚΑ και ΟΑΕΕ. Από 1974-1999 πραγματοποίησα στο ΙΚΑ 5.030 ημέρες εργασίας και από το 2001 έως σήμερα είμαι ασφαλισμένος στον ΟΑΕΕ (65 ετών). Σύμφωνα με το νομοσχέδιο του Ασφαλιστικού εφόσον δεν πληρούνται οι προϋποθέσεις για σύνταξη από τον ΟΑΕΕ (15 έτη), η σύνταξη θα καταβληθεί από το ΙΚΑ και ολόκληρος ο χρόνος της διαδοχικής ασφάλισης υπολογίζεται από τον αρμόδιο για την απονομή σύνταξης οργανισμό ως χρόνος που διανύθηκε στην ασφάλισή του. Πώς το ΙΚΑ θα υπολογίσει τις αποδοχές της περιόδου ασφάλισης στον ΟΑΕΕ για να τεκμηριώσει την ασφαλιστική κλάση που θα αποδοθεί η σύνταξη;

Σύμφωνα με τα όσα ορίζονται στο υπό ψήφιση νομοσχέδιο, θα συνταξιοδοτηθείτε από το ΙΚΑ που είναι ο ασφαλιστικός οργανισμός στον οποίο έχετε τον μεγαλύτερο χρόνο ασφάλισης, αφού έχετε συμπληρώσει το 65ο έτος της ηλικίας σας που απαιτεί για τη χορήγηση σύνταξης ο τελευταίος ασφαλιστικός σας φορέας (ΟΑΕΕ- ΤΕΒΕ) και πληρούνται όλες οι προϋποθέσεις για συνταξιοδότηση που προβλέπει η νομοθεσία του οργανισμού με περισσότερο χρόνο ασφάλισης. Σύμφωνα με ρητή διάταξη του νομοσχεδίου «ολόκληρος ο χρόνος της διαδοχικής ασφάλισης υπολογίζεται από τον αρμόδιο για την απονομή της σύνταξης οργανισμό ως χρόνος που διανύθηκε στην ασφάλισή του, τόσο για τη θεμελίωση του συνταξιοδοτικού δικαιώματος όσο και για τον καθορισμό της σύνταξης». Συνεπώς το ΙΚΑ θα υπολογίσει το ποσό της σύνταξης με βάση τον συνολικό χρόνο ασφάλισής σας (ΙΚΑ- ΤΕΒΕ) και με τον νέο τρόπο που καθιερώνεται από τις διατάξεις του υπό ψήφιση νομοσχεδίου.

ΕΙΜΑΙ ΓΥΝΑΙΚΑ, ΓΕΝΝΗΘΗΚΑ ΤΟ 1953, ΕΧΩ 3.120 ΕΝΣΗΜΑ ΣΤΟ ΙΚΑ

Θα μπορούσατε να μου απαντήσετε εάν θεμελιώνω δικαίωμα σύνταξης και πότε θα μπορούσα να προχωρήσω στη χρήση αυτού του δικαιώματος, λαμβάνοντας υπόψη σας ότι γεννήθηκα το 1953 (γυναίκα), έχω 3.120 ένσημα στο ΙΚΑ, ως ιδιωτική υπάλληλος και στη συνέχεια ασφάλιση στο Ταμείο Εμπόρων από τον Νοέμβριο του 1987 συνεχώς και μέχρι σήμερα.

Από αυτά που αναφέρετε προκύπτει ότι θα θεμελιώσετε συνταξιοδοτικό δικαίωμα όταν συμπληρώσετε 35 έτη ασφάλισης σε ΙΚΑ και Ταμείο Εμπόρων (τώρα ΟΑΕΕ) και το 60ό έτος της ηλικίας σας.

ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΟΣ ΣΤΟ ΤΣΜΕΔΕ ΑΠΟ ΤΗΝ 1/8/1979

Είμαι ασφαλισμένος στο ΤΣΜΕΔΕ από την 1/8/1979. Είμαι ελεύθερος επαγγελματίας και έχω γεννηθεί στις 25/5/1956. Πότε δικαιούμαι να βγω στη σύνταξη;

Με βάση όσα ισχύουν έως τώρα, μπορείτε να συνταξιοδοτηθείτε όταν συμπληρώσετε το 60ό έτος της ηλικίας σας και χρόνο ασφάλισης 35 έτη. Σύμφωνα όμως με το μνημόνιο που υπογράφτηκε με τους εκπροσώπους της Ευρωπαϊκής Ενωσης, της Κεντρικής Ευρωπαϊκής Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και έχει κυρωθεί ήδη με νόμο του κράτους, υφίσταται δέσμευση «για συνταξιοδότηση στην ηλικία των 65 ετών για όλους μέχρι το Δεκέμβριο του 2015».

ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΟΣ ΣΤΟ ΙΚΑ ΑΠΟ ΤΟ 1977 ΧΩΡΙΣ ΔΙΑΚΟΠΗ

Είμαι ασφαλισμένος στο ΙΚΑ από το 1977 μέχρι και σήμερα χωρίς διακοπή. Γεννήθηκα στις 21/11/1954. Πότε συμπληρώνω 35ετία ή 10.500 ένσημα; Μπορώ να εξαγοράσω 2 χρόνια τη στρατιωτική θητεία, με συμφέρει να το κάνω; Ποια θα είναι η σύνταξή μου με Μ.Μ.Ο. αποδοχών 2.200 ευρώ με 10.500 ένσημα και 35 χρόνια; Ποια θα είναι η σύνταξή μου με Μ.Μ.Ο. αποδοχών 2.200 ευρώ με εξαγορά της στρατιωτικής θητείας;

Αφού είστε ασφαλισμένος στο ΙΚΑ είναι εύκολο να υπολογίσετε μόνος σας πότε συγκεντρώνονται 10.500 ημέρες ασφάλισης, διότι αυτό εξαρτάται από το πόσες ημέρες ασφάλισης έχετε πραγματοποιήσει κάθε χρόνο. Στην περίπτωση συνταξιοδότησης με 35ετία (10.500 ημέρες ασφάλισης) δεν υπολογίζονται οι ημέρες ασφάλισης πάνω από 25 κάθε μήνα ή 300 κάθε έτος. Για τη συνταξιοδότηση με 10.500 ημέρες ασφάλισης συνυπολογίζεται ο χρόνος της στρατιωτικής υπηρεσίας, εφόσον αναγνωριστεί με εξαγορά. Δεν είναι εύκολο να υπολογιστεί το ποσό της σύνταξης που θα πάρετε με βάση τα στοιχεία που δίνετε.

ΣΤΙΣ 30-4-2012 ΘΑ ΕΧΩ 11.100

ΕΡΓΑΣΙΜΑ ΗΜΕΡΟΜΙΣΘΙΑ

Ημερομηνία γέννησης 22-10-1954. Εναρξη ασφάλισης 1-12-1973. Μέχρι 30-4-2010, εργάσιμα ημερομίσθια 10.489 ΙΚΑ ΤΕΑΜ και συνεχίζω εργαζόμενη. Από 1-10-2001 λαμβάνω σύνταξη λόγω θανάτου του συζύγου μου από το Δημόσιο (υπουργείο Οικονομικών, τελωνειακός).

Παρακαλώ να με ενημερώσετε πότε και πώς μπορώ να συνταξιοδοτηθώ. Μέχρι 31-12-2010 ισχύει η μειωμένη σύνταξη 55 ετών με 10.000 ένσημα; Αυτό θεωρείται θεμελιωμένο δικαίωμα για μετά το 2010, ήτοι από 1-1-2011; Στις 30-4-2012 θα έχω 11.100

εργάσιμα ημερομίσθια. Θα μπορέσω να συνταξιοδοτηθώ τότε; Τι με συμφέρει να κάνω;

Σύμφωνα με τα γραφόμενά σας μπορείτε να πάρετε σύνταξη και τώρα, δηλαδή το 2010, εφόσον κατά τα τελευταία πέντε χρόνια έχετε ανά 100 ημέρες ασφάλισης, η οποία όμως θα είναι μειωμένη κατά 4 1/2% για κάθε έτος που υπολείπεται για να συμπληρώσετε το 60ό έτος της ηλικίας σας. Αν όμως συνταξιοδοτηθείτε από 1-1-2011 και μετά, η μείωση θα είναι 6% για κάθε έτος που υπολείπεται. Κανένας δεν μπορεί να σας εγγυηθεί ότι θα συνταξιοδοτηθείτε το 2012 με 11.100 ημέρες ασφάλισης, διότι στο μνημόνιο που υπογράφτηκε με τους εκπροσώπους της Ευρωπαϊκής Ενωσης, της Κεντρικής Ευρωπαϊκής Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και ήδη αποτελεί νόμο του κράτους περιέχεται η δέσμευση για «αυξημένη ελάχιστη περίοδο εισφορών από 37 σε 40 έτη μέχρι το 2015».

ΕΙΜΑΙ 48 ΕΤΩΝ, ΜΗΤΕΡΑ ΑΝΗΛΙΚΩΝ, ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΗ ΑΠΟ 1.1.1988

Είμαι 48 ετών (5.12.62) και μητέρα ανηλίκων.

Είμαι ασφαλισμένη από 1.1.1988 στο Ταμείο Νομικών και στο Ταμείο Πρόνοιας Δικηγόρων Αθήνας. Το 2001 διορίστηκα με ΑΣΕΠ στο Δημόσιο ως εκπαιδευτικός. Το Γενικό Λογιστήριο μου απάντησε τότε ότι μπορώ να πάρω δύο συντάξεις (Ταμείου Νομικών και Δημοσίου) αφού πληρώνω όλες τις εισφορές κανονικά. Σκέφτομαι το 2012 να βγω με μειωμένη σύνταξη από το Νομικό Ταμείο (50 ετών, 25ετής ασφάλιση, ανήλικο τέκνο). Η σύνταξη αυτή θα είναι περίπου 800 ευρώ. α) Ισχύει αυτό με τα νέα δεδομένα; Τι ακριβώς αλλάζει για μένα; Θα συνεχίσω να εργάζομαι στο Δημόσιο. Θα υπάρχει κάποιο πρόβλημα; β) Θα καταβάλλεται κανονικά η μειωμένη σύνταξη από το Ταμείο Νομικών; γ) Πότε θα μπορώ να ζητήσω σύνταξηέστω μειωμένη- από το Δημόσιο και πώς θα υπολογίζεται αυτή (ο μισθός μου σήμερα είναι περίπου 1.300 ευρώ);

Εάν προτίθεστε να συνταξιοδοτηθείτε από τον Τομέα Νομικών του ΕΤΑΑ ως μητέρα ανήλικων τέκνων, πρέπει να το κάνετε στις 5/12/2012 αμέσως μόλις συμπληρώσετε το 50ό έτος της ηλικίας σας. Το ποσό της σύνταξης τότε δεν αλλάζει με τις διατάξεις τού υπό ψήφιση νομοσχεδίου (εφόσον το περιεχόμενό του παραμείνει ως έχει στο νομοσχέδιο που έχει δοθεί στη δημοσιότητα). Πρέπει όμως να έχετε υπόψη σας ότι το υπό ψήφιση ασφαλιστικό νομοσχέδιο (άρθρο 16) περιλαμβάνει νέες ρυθμίσεις για την απασχόληση συνταξιούχων. Ανάμεσα στα άλλα προβλέπει αναστολή της σύνταξης για όσους συνταξιούχους δεν έχουν συμπληρώσει το 55ο έτος της ηλικίας τους. Από ό,τι φαίνεται, γιατί κανείς δεν μπορεί να προδικάσει τι θα συμβεί στο μέλλον, σύνταξη από το Δημόσιο θα μπορούσατε να πάρετε όταν συμπληρώσετε το 65ο έτος της ηλικίας σας, αφού έχετε διοριστεί μόλις το 2001. Το ποσόν της σύνταξης είναι αδύνατο να προσδιοριστεί από τώρα.

ΕΧΩ ΕΝΣΗΜΑ ΑΠΟ ΤΟ 1975.

Ο ΜΙΣΘΟΣ ΜΟΥ ΕΙΝΑΙ 3.000 ΕΥΡΩ

Μέχρι τώρα υπήρχε η δυνατότητα αν ένας εργαζόμενος, όπως εγώ, είχε 35 χρόνια σε ένα ασφαλιστικό ταμείο (ΙΚΑ) να πάρει σύνταξη στα 58 του χρόνια. Εγώ συμπληρώνω 35 χρόνια τον Οκτώβριο του 2011 σε ένα ταμείο, το ΙΚΑ, και τα 58 χρόνια στις 14/6/2012 και έχω ένσημα από το 1975. Είμαι γεννημένος στις 14/6/1954. Μπορείτε να μου πείτε τι ισχύει για μένα σήμερα και αν θα πάρω σύνταξη το 2012; Και τι ποσό περίπου όταν ο μισθός μου είναι 3.000 ευρώ;

Μέχρι 31/12/2012 μπορείτε να συνταξιοδοτηθείτε, εφόσον έχετε 10.500

ημέρες ασφάλισης και συμπληρωμένο το 58ο έτος της ηλικίας σας. Από 1/1/2013 αρχίζει προοδευτικά να αυξάνεται το όριο ηλικίας. Το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο, τουλάχιστον όπως είναι διατυπωμένο στο σχέδιο που κυκλοφορεί (διότι την τελική του μορφή θα τη δούμε μόνο όταν κατατεθεί στη Βουλή), δεν προβλέπει κάτι διαφορετικό, αποκλίνοντας όμως από τις δεσμεύσεις του μνημονίου: «Μέχρι τον Δεκέμβριο του 2015 συνταξιοδότηση στην ηλικία των 65 ετών για όλους». Πρέπει όμως να έχετε υπόψη σας ότι για τη συμπλήρωση των 10.500 ημερών δεν λαμβάνονται υπόψη οι ημέρες ασφάλισης που υπερβαίνουν τις 25 τον μήνα ή 300 τον χρόνο. ΤΟ 2011 ΘΑ ΚΑΤΑΘΕΣΩ ΧΑΡΤΙΑ. ΤΙ ΚΕΡΔΙΖΩ ΜΕ ΤΟ ΝΕΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ;

Είμαι σε καθεστώς διαδοχικής ασφάλισης. Το 2011 θα καταθέσω χαρτιά. Τι κερδίζω με το νέο καθεστώς; Μπορώ να πάω στα δύο ταμεία (Εθνική Τράπεζα, ΙΚΑ) και να ζητήσω ξεχωριστά σύνταξη για τα χρόνια που είχα;

Με τις ρυθμίσεις για τη διαδοχική ασφάλιση που εισάγει το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο προβλέπεται κάποια βελτίωση στο ποσό της σύνταξης, αλλά εντελώς ασήμαντη. Για να πάρετε ξεχωριστή σύνταξη από τα δύο Ταμεία στην ασφάλιση των οποίων έχετε υπαχθεί διαδοχικά θα πρέπει να έχετε στο καθένα τις προϋποθέσεις που προβλέπονται από τη νομοθεσία που τα διέπει.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Οι απαντήσεις έχουν δοθεί από τον εξειδικευμένο σε ασφαλιστικά θέματα δικηγόρο Γιάννη Γουσέτη με βάση το προσχέδιο νόμου για το Ασφαλιστικό που έχει δοθεί στη δημοσιότητα. Το σχέδιο όμως αυτό σε αρκετά σημεία έρχεται σε αντίθεση με όσα ορίζονται στο μνημόνιο και ασφαλώς θα αλλάξουν έως την κατάθεση του νομοσχεδίου στη Βουλή.

ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ

ΤΑ ΤΕΚΜΗΡΙΑ ΔΙΑΒΙΩΣΗΣ

Το ποσό που αντιστοιχεί σε καθετί (αυτοκίνητο, σπίτι κ.λπ.) είναι το καθαρό ποσό που προκύπτει από κάθε φορολογική δήλωση εισοδήματος;

Δηλαδή είναι το ποσό μείον τις ασφαλιστικές εισφορές, μείον τα έξοδα μιας ατομικής επιχείρησης κ.λπ.;

Αν δηλαδή για το έτος 2010 μια ατομική επιχείρηση είχε μεικτά έσοδα 10.000 ευρώ και έξοδα:

Ασφάλιση 1.500 ευρώ Εξοδα ατομικής επιχείρησης 3.000 ευρώ Σύνολο 4.500 ευρώ Το τεκμήριο που μπορεί να δικαιολογήσει είναι τα 10.000 ευρώ ή τα 10.000-4.500= 5.500 ευρώ;

Oπροσδιορισμόs των καθαρών κερδών ατομικήs επιχείρησηs προσδιορίζεται από το έντυπο Ε3. Τα καθαρά κέρδη μεταφέρονται για φορολόγηση στο έντυπο Ε1 για να φορολογηθούν με την κλίμακα. Τα τεκμήρια διαβίωσηs θα πρέπει να καλύπτονται από τα δηλωθέντα εισοδήματα.

ΣΤΕΓΑΣΤΙΚΟ ΔΑΝΕΙΟ ΦΕΤΟΣ (2010) ΓΙΑ Α΄ ΚΑΤΟΙΚΙΑ

Θα μπορούσατε να μου πείτε εάν πάρω ένα στεγαστικό δάνειο φέτος (2010) για α΄ κατοικία με ποια φορολογία θα είναι;

Γνωρίζω πως έβγαλε η προηγούμενη κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας ένα νόμο που προέβλεπε επιστροφή του φόρου που αντιστοιχεί στο 40% των τόκων του στεγαστικού δανείου.

Παρακαλώ πολύ απαντήστε μου, επειδή είναι πολύ κρίσιμο το θέμα και επικρατεί ένα κομφούζιο γύρω από αυτό.

Hέκπτωση των τόκων 40% στη λήψη δανείου α΄ κατοικίας έχει καταργηθεί με τον τελευταίο φορολογικό νόμο. Για το 2010 ισχύει έκπτωση των τόκων κατά ποσοστό 20%. Επίσης η τοκοχρεολυτική δόση αποτελεί τεκμήριο.

ΠΛΗΡΩΝΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΥΠΕΡ ΤΕΚΝΟΥ Η ΟΠΟΙΑ ΔΕΝ ΔΗΛΩΝΕΤΑΙ

Πληρώνω διατροφή υπέρ τέκνου η οποία δεν δηλώνεται μέχρι τώρα στο έντυπο Ε1 ούτε από εμένα ούτε από την εισπράττουσα. Αυτό οδηγεί σε μια σειρά στρεβλώσεων (εις βάρος μου μεν, υπέρ της εισπράττουσας δε) σε σχέση με τον υπολογισμό φορολογητέου εισοδήματος, αναλογούντος φόρου, ύψους απαιτουμένων αποδείξεων κ.λπ. Υπάρχει κάποια σχετική μέριμνα στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο, ώστε να δηλώνεται και να συνυπολογίζεται η υπέρ τέκνου διατροφή (ολόκληρη ή μέρος της, είτε στο αφορολόγητο είτε στο ύψος των απαιτουμένων αποδείξεων); Αν δεν υπάρχει σχετική μέριμνα, πώς μπορεί να υποβληθεί αίτημα προς το υπουργείο ώστε να εξεταστεί το θέμα;

Δυστυχώs, δεν υπάρχει σχετική μέριμνα ούτε στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο για τη συγκεκριμένη περίπτωση. Θα μπορούσατε να κάνετε σχετικό ερώτημα με τη σχετική επισήμανση στην αρμόδια Διεύθυνση Δ12 τμήμα Α του υπουργείου Οικονομικών, ώστε να το λάβουν υπόψη σε επόμενο φορολογικό νομοσχέδιο.

ΕΙΜΑΙ ΚΑΤΟΙΚΟΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ ΚΑΙ ΠΛΗΡΩΝΩ ΤΟΥΣ ΦΟΡΟΥΣ ΜΟΥ ΣΤΗΝ ΕΛΒΕΤΙΑ

Ονομάζομαι Μιχάλης και είμαι κάτοικος εξωτερικού (Ελβετία). Εχω ήδη ενημερώσει την Εφορία ότι είμαι κάτοικος εξωτερικού και πληρώνω κανονικά τους φόρους μου στην Ελβετία. Δεν κάνω φορολογική δήλωση στην Ελλάδα διότι δεν έχω ούτε ακίνητα ούτε εισοδήματα στην Ελλάδα.

Το ερώτημά μου είναι το εξής: σε περίπτωση που θελήσω να αγοράσω ένα ακίνητο στην Ελλάδα τι δικαιολογητικά χρειάζομαι για να δικαιολογήσω το πόθεν έσχες; Η ελβετική φορολογική δήλωση και η βεβαίωση αποδοχών του εργοδότη αρκούν;

Επίσης, συνήθως όταν έρχομαι στην Ελλάδα φέρνω μαζί μου χρήματα και τα καταθέτω σε ελληνική τράπεζα. Αρκεί αυτό ή πρέπει να μεταφέρω τα χρήματα μέσω τραπεζικού εμβάσματος; Υπάρχει κάποια φοροαπαλλαγή ή κάποιο όφελος; Ο πατέρας μου ήταν ναυτικός και μου είχε πει ότι υπάρχουν κάποια οικονομικά κίνητρα για την εισαγωγή συναλλάγματος από το εξωτερικό.

Για την κάλυψη του τεκμηρίου αγοράς ακινήτου όπως και του τεκμηρίου συντήρησης από κάτοικο του εξωτερικού, τώρα πια με τον νέο φορολογικό νόμο θα πρέπει να προσκομιστούν από τον ενδιαφερόμενο (στην προκειμένη περίπτωση κάτοικο Ελβετίαs) τα ροζ χαρτιά τoυ συναλλάγματος.

ΣΕ ΠΟΙΟΝ ΚΩΔΙΚΟ ΝΑ ΔΗΛΩΣΩ ΧΡΗΜΑΤΑ ΑΠΟ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗ ΑΤΥΧΗΜΑΤΟΣ

Θα ήθελα να ρωτήσω σε ποιον κωδικό πρέπει να δηλώσω χρήματα που πήρα από αποζημίωση ατυχήματος με δικαστική απόφαση (το ατύχημα έγινε το 2004, υπήρχε σωματική βλάβη και βγήκε αποζημίωση 20.000 ευρώ, η οποία εισπράχθηκε το 2009).

Η αποζημίωση δόθηκε από το Επικουρικό, γιατί η ασφαλιστική εταιρεία έκλεισε. Στα χέρια μου έχω μόνο φωτοτυπία από τις αποδείξεις πληρωμής.

Μήπως πρέπει να πάρω κάποιο άλλο χαρτί από το Επικουρικό; Τα χρήματα αυτά θα φορολογηθούν;

Και αν ναι, πόσο; Τα δικαστικά έξοδα που πλήρωσα ήταν 1.800 ευρώ (έχω μόνο φωτοτυπίες από: 1. Διπλότυπο είσπραξης προς τη ΔΥΟ 640 ευρώ. 2. Από το Ταμείο Νομικών (δικαίωμα επί δικαστικού ενσήμου) 125 ευρώ 3. Ταμείο Πρόνοιας Δικηγόρων Αθηνών. 4. Δικαστικό ένσημο (αγωγόσημο) 94 ευρώ. 5. Κατάθεση στον Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών 426 ευρώ για αμοιβή δικηγόρου. Αυτά μπορούν να μπουν κάπου ως έξοδα; Και αν ναι, πού;

Η αμοιβή του δικηγόρου ήταν 3.600 ευρώ. Σε ποιον κωδικό πρέπει να μπει;

Θα πρέπει να ζητήσετε βεβαίωση από τον φορέα που εισπράξατε τα χρήματα και το ποσό να το δηλώσετε στον κωδικό 659-660 του εντύπου Ε1. Αυτό δεν φορολογείται. Τα έξοδα δεν αναγνωρίζονται και δεν γράφονται πουθενά. Η δαπάνη των 3.600 ευρώ του δικηγόρου γράφεται στον κωδικό 041 του εντύπου Ε1 στην τρίτη σελίδα της δήλωσης.

Ο ΤΡΟΠΟΣ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑΣ ΤΟΚΩΝ ΓΙΑ ΤΑ ΦΥΣΙΚΑ ΠΡΟΣΩΠΑ

Παρακαλώ όπως με ενημερώσετε τι μελετά η κυβέρνηση για τον τρόπο φορολογίας των τόκων για τα φυσικά πρόσωπα.

i. tzellos Ηφορολογία των τόκων δεν έχει καμία αλλαγή. Εξακολουθεί η φορολόγησή τους να είναι 10% στην πηγή, δηλαδή στην τράπεζα. Οπωs επίσης εξακολουθεί να ισχύει ότι η βεβαίωση των τόκων των καταθέσεων καλύπτει τεκμήρια. Αναγράφονται δε στους κωδικούς (τα ποσά των τόκων) 659-660 του εντύπου Ε1.

ΑΠΟΣΠΑΣΜΕΝΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ

Είμαι αποσπασμένος εκπαιδευτικός στο εξωτερικό.

Με την κατάργηση της αυτοτελούς φορολόγησης το εισόδημά μου ανεβαίνει περίπου στις 40.000.

Δεδομένου ότι διαμένω στη χώρα απόσπασής μου θα ήθελα να ξέρω αν υπάρχει κάποια πρόβλεψη για περιπτώσεις όπως η δική μου, γιατί είναι εκ των πραγμάτων αδύνατο να συγκεντρώσω αποδείξεις για να κατοχυρώσω το αφορολόγητο.

Στο άρθρο 1 του νόμου 3842/2010 ορίζεται ότι οι δημόσιοι υπάλληλοι που υπηρετούν σε χώρες της Ε.Ε. και αποκτούν εισόδημα στην Ελλάδα πάνω από το 90% του συνολικού δηλωθέντος εισοδήματος δικαιούνται το αφορολόγητο ποσό της φορολογικής κλίμακας χωρίς την προσκόμιση αποδείξεων. ΔΙΑΖΕΥΓΜΕΝΟΙ, ΓΙΑ ΤΑ ΕΞΟΔΑ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ ΠΟΥ ΣΠΟΥΔΑΖΕΙ

Είμαι σε διάσταση με την πρώην σύζυγό μου.

Είμαστε και οι δύο δημόσιοι υπάλληλοι χωρίς άλλα εισοδήματα. Εχουμε μια κόρη 20 ετών φοιτήτρια στην επαρχία και η μητέρα της δηλώνει την επιμέλειά της. Της στέλνουμε και οι δύο από 350 ευρώ για τη διαβίωσή της. Το ενοίκιο που πληρώνει η κόρη μας εκεί που μένει είναι 350 ευρώ, δεν υποβάλει δε φορολογική δήλωση. Δικαιούμαι να δηλώνω στη δική μου φορολογική δήλωση το μισό ενοίκιο, δηλαδή 175 επί 12 μήνες; Κάποιος εφοριακός μου είπε να κάνω υπεύθυνη δήλωση ότι καταβάλω αυτά τα χρήματα και να βάλω μέσα και τα στοιχεία του ιδιοκτήτη του σπιτιού που μένει η κόρη μου. Η πρώην γυναίκα μου ρώτησε στη δική της Εφορία και της είπαν πως μόνο εκείνη πρέπει να δηλώνει όλο το ποσό, ακόμα και αν καταβάλω εγώ ολόκληρο το ενοίκιο. Τι από τα δύο είναι σωστό;

Δυστυχώς, δεν μπορεί να αναγνωριστεί η δαπάνη κατά το μισό και σε σας. Το ενοίκιο του παιδιού που σπουδάζει εκπίπτει από τη μητέρα που έχει και την επιμέλεια.

ΑΓΑΜΟΣ, ΑΓΟΡΑΣΕ ΤΟ 2009 Α΄ ΚΑΤΟΙΚΙΑ ΜΕ ΕΜΒΑΔΟΝ 107 Τ.Μ.

Ο γιος μου, άγαμος, αγόρασε το 2009 σπίτι α΄ κατοικία με εμβαδόν 107 τ.μ. και αντικειμενικές αξίες διαμερίσματος 216.273,75 ευρώ, χώρου στάθμευσης αυτοκινήτου 3.543,75 και αποθήκης 1.128,75 ευρώ. Εργάζεται τα τελευταία 7 χρόνια και το ετήσιο εισόδημα του είναι 28.000 ευρώ. Απ΄ ό,τι γνωρίζω στο Ε1 δεν πρέπει να δηλώσουμε τις αξίες ως α΄ κατοικία, αλλά να δηλώσουμε την κατοχή του. Και επίσης να το δηλώσουμε στο Ε9.

Θέλω την άποψή σας.

Θα πρέπει να συμπληρώσετε στο έντυπο Ε2 τη 2η σελίδα προσκομίζονταs στην Εφορία αντίγραφο του συμβολαίου αγοράs του ακινήτου. Επίσηs θα πρέπει να υποβάλετε και το Ε9 γράφονταs τα στοιχεία του ακινήτου.