Εκτός κυβέρνησης οδηγήθηκε η κ. Αντζελα Γκερέκου έπειτα από τις αποκαλύψεις για τις τεράστιες φορολογικές εκκρεμότητες του συζύγου της, του γνωστού καλλιτέχνη Τόλη Βοσκόπουλου. Σύμφωνα με στελέχη του Μαξίμου, ο Πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου θέλησε να στείλει ένα ακόμη μήνυμα ότι είναι άτεγκτος σε θέματα ηθικής και πολιτικής τάξεως.

O κ. Παπανδρέου αποδέχθηκε την παραίτηση παρά το γεγονός ότι η τέως υφυπουργός Τουρισμού τον διαβεβαίωσε ότι «δεν είχε καμία σχέση με τις φορολογικές εκκρεμότητες του συζύγου της». Κυβερνητικοί παράγοντες υποστήριζαν σχετικά, ύστερα από την αποκάλυψη του θέματος στην «Ελευθεροτυπία», ότι «για τα στελέχη της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, ζητήματα που τους αφορούν εμμέσως ή αμέσως και έχουν να κάνουν με θέματα διαφάνειας, δεοντολογίας, ηθικής και πολιτικής τάξεως δεν υπάρχει άλλος δρόμος από την παραίτηση». Ο κ. Παπανδρέου είχε τηλεφωνική συνομιλία με την κ. Γκερέκου, κατά τη διάρκεια της οποίας η τέως υφυπουργός Τουρισμού φέρεται να δήλωσε στον Πρωθυπουργό ότι «υποβάλλει την παραίτησή της για λόγους ευθιξίας και ευαισθησίας» και επειδή «δεν θέλει να υπάρξει η παραμικρή αφορμή να πληγεί η κυβέρνηση».

Το θρίλερ

Πριν από την υποβολή της παραίτησης, αργά χθες το απόγευμα, παίχτηκε ένα ολόκληρο θρίλερ, με την τέως υφυπουργό να δηλώνει δημοσίως (από την Καλαμάτα όπου βρισκόταν για τα εγκαίνια αεροπορικής γραμμής με την Αθήνα) ότι «θα δοθούν απαντήσεις για όλα τα θέματα» και την κυβέρνηση να ψάχνεται να διαπιστώσει τι ακριβώς έχει συμβεί σε σχέση με τις κατηγορίες κατά του συζύγου της Τόλη Βοσκόπουλου ότι οφείλει στην Εφορία ποσό της τάξεως των 5,5 εκατομμυρίων ευρώ.

Κανείς από την κυβέρνηση δεν μπορούσε να τοποθετηθεί σχετικά με την τύχη της κ. Γκερέκου, δεδομένου ότι ο Πρωθυπουργός βρισκόταν στο αεροπλάνο προς τη Μαδρίτη. Στο διάστημα των περίπου 4 ωρών που διήρκεσε η πτήση Αθήνα- Μαδρίτη, πολλά κυβερνητικά στελέχη ζητούσαν την άμεση αποπομπή της κ. Γκερέκου από την κυβέρνηση «προκειμένου να δοθεί ένα σαφές μήνυμα προς την κοινωνία όπου δοκιμάζεται συνολικά η εικόνα του πολιτικού κόσμου». Αποδέκτης των σχολίων έγινε και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Θ. Πάγκαλος, αλλά και το Μέγαρο Μαξίμου, που πάντως τηρούσε στάση αναμονής μέχρι να προσγειωθεί το αεροπλάνο του Πρωθυπουργού στην ισπανική πρωτεύουσα και να γνωστοποιήσει τις αποφάσεις του. Τόσο ο κ. Πάγκαλος, όσο και ο υπουργός Επικρατείας Χάρης Παμπούκης, ήταν υπέρ της αποπομπής της κ. Γκερέκου, ανεξαρτήτως των εξηγήσεων που θα έδινε.

Οι πληροφορίες φέρουν τον Πρωθυπουργό να είχε ζητήσει έρευνα στο υπουργείο Οικονομικών για την «υπόθεση Βοσκόπουλου» πριν αναχωρήσει για τη Μαδρίτη, εξαρτώντας προφανώς την απόφασή του από το πόρισμα της έρευνας αυτής. Η έρευνα διεξήχθη από τις υπηρεσίες με προσωπική επίβλεψη τόσο του υφυπουργού Οικονομικών Φ. Σαχινίδη, όσο και του γενικού γραμματέα του υπουργείου Δ. Γεωργακόπουλου και διαπίστωνε ότι ανεξαρτήτως των αιτίων που τις προκάλεσαν οι φορολογικές εκκρεμότητες του κ. Βοσκόπουλου, όχι μόνον ήταν υπαρκτές, αλλά σημειωνόταν απαράδεκτη καθυστέρηση των αρμοδίων υπηρεσιών να εκτελέσουν αποφάσεις κατάσχεσης των περιουσιακών στοιχείων του.

Η ίδια η κ. Γκερέκου με δήλωσή της αργά το βράδυ, επεξηγώντας γιατί υπέβαλε την παραίτησή της, τόνισε: «Στη μέχρι τώρα πορεία μου στην πολιτική, ποτέ δεν διεκδίκησα την κατοχή του ΄΄αλάθητου΄΄. Ενδεχομένως να μπορεί κανείς να συμφωνεί ή και να διαφωνεί με τις πολιτικές κρίσεις μου. Δεν θα επιτρέψω όμως σε κανέναν και για οποιονδήποτε λόγο να μου καταλογίσει ατομική ιδιοτέλεια με σκοπό το προσωπικό όφελος. Πολύ δε περισσότερο δεν θα μπορούσα σε καμία περίπτωση να επιτρέψω, ειδικά αυτήν την εξαιρετικά δύσκολη στιγμή, η υπόθεση αυτή του συζύγου μου να αποτελέσει τη βάση για γενικευμένες κατηγορίες κατά της κυβέρνησης και του Πρωθυπουργού».

Σύμφωνα με πηγές του Μεγάρου Μαξίμου, η αποπομπή της κ. Γκερέκου από το κυβερνητικό σχήμα κατέστη αναπότρεπτη μετά την ενημέρωση που έκανε στον Πρωθυπουργό ο υφυπουργός Οικονομικών κ. Σαχινίδης ότι όντως υπάρχει ζήτημα με τις φορολογικές εκκρεμότητες του Τόλη Βοσκόπουλου. Τη σχετική ανακοίνωση έκανε στην κ. Γκερέκου ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής, ο οποίος συνοδεύει επίσης τον Πρωθυπουργό στο ταξίδι του στη Μαδρίτη. Νωρίτερα, κατά την τακτική ενημέρωση των δημοσιογράφων, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είχε κρατήσει επιφυλακτική στάση απέναντι στις αποκαλύψεις και είχε ουσιαστικά προαναγγείλει την έρευνα για να διαπιστωθεί τι ακριβώς συνέβαινε.

Είναι η δεύτερη παραίτηση υφυπουργού από την κυβέρνηση Παπανδρέου στο διάστημα των 7 μηνών από τη συγκρότησή της. Προηγήθηκε η παραίτηση του τέως υφυπουργού Εσωτερικών Ντ. Ρόβλια με την κατηγορία της αντιδεοντολογικής συμπεριφοράς, επειδή βρέθηκαν στα σκουπίδια αντίγραφα «εξυπηρετήσεων» που είχε ζητήσει το γραφείο του από το υπουργείο Εθνικής Αμυνας και το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Δεν έχει γίνει γνωστό ποιος θα αντικαταστήσει την κ. Γκερέκου στο υφυπουργείο Τουρισμού και αν η κάλυψη της θέσης θα γίνει τώρα ή θα αφεθεί κενή, προκειμένου να καλυφθεί στον επικείμενο ανασχηματισμό.

Η ΔΗΛΩΣΗ

«Λόγω ευθιξίας» και προκειμένου να μην πληγεί η κυβέρνηση δήλωσε ότι αποχωρεί η υφυπουργός