ΠΕΡΠΑΤΟΥΝ ΚΑΙ παραµιλούν οι Ελληνες. Ενα κρεσέντο αριθµολαγνείας τούς χαρακτηρίζει, σαν κρίση µε παράξενα συµπτώµατα: κάθε ενήλικος, µε σοβαρό πρόσωπο και βλέµµα χαµένο, προσθαφαιρεί τον δέκατο τέταρτο µισθό που κόβεται και τη νέα τιµή της βενζίνης, το επίδοµα που ψαλιδίζεται και τον ΦΠΑ που γεννοβολά, τη σύνταξη που συρρικνώνεται και το καπέλο στο τσιγάρο που καίει πια πολύ ακριβά τους καηµούς. Και τα παιδιά, τι λένε; Σε αυτές τις συνθήκες, η φετινή απονοµή των βραβείων στις καλύτερες µαθητικές εφηµερίδες του Διαγωνισµού των «ΝΕΩΝ» (που θα γίνει το Σάββατο το πρωί στην ΕΣΗΕΑ), αποκτά ιδιαίτερη αξία, µια και η φωνή των µαθητών σπάνια ακούγεται και ακόµα πιο σπάνια εισακούεται. Τα παιδιά, που δεν πρέπει να είναι οι χαµένοι του αύριο, παίρνουν τη θέση µας και χαρτογραφούν µια παράξενη και συνάµα αληθινή πραγµατικότητα.

Οι νέοι αγωνιούν, αλλά και σαρκάζουν. Με όπλο το χιούµορ προχωρούν και δίνουν το παράδειγµα σε µας τους µεγαλύτερους.

Οπως αυτά τα παιδιά που µας γράφουν:

«Αγαπητά “ΝΕΑ”. Οταν πληροφορηθήκαµε πως στον Διαγωνισµό των Μαθητικών Εντύπων δεν κερδίσαµε το πρώτο βραβείο αλλά µας “ξεφορτωθήκατε” µε έναν απλό “έπαινο – χιούµορ”, έπεσε το γέλιο της χαχαρκούδας.

Βλέπετε, σε τούτη τη χώρα, που ο λαός της έχει αυτοανακηρυχθεί κι έχει αυτοχριστεί ως ο ανώτερος των λαών του πλανήτη, µας είναι λίγο δύσκολο να πιστέψουµε πως πάντοτε υπάρχει κάποιος άλλος ανώτερος και καλύτερος από εµάς.

Επειτα, λοιπόν, από ειδική γελωτοθεραπεία δύο ηµερών και την ανήθικη συµπαράσταση του ΔΝΤ, ώστε να αντιµετωπίσουµε ανώδυνα τις συνέπειες της ήττας µας, συνήλθε σε έκτακτη συνδιαβούλευση – συνδιάσκεψη η συντακτική επιτροπή του “Σωρείτη” (η γραµµατική συνεχίζει να απουσιάζει) και κατά µειοψηφία (αφού έτσι συνηθίζεται στον “Σωρείτη”) αποφάσισε:

Να συγχαρεί, βεβαίως, διοργανωτές και συµµετέχοντες, αλλά πάνω απ’ όλα: Να επισηµάνει στους χύνοντες µαύρα δάκρυα, λόγω της οικονοµικής κρίσης, Ελληνες πως το γέλιο και το χιούµορ δεν φορολογούνται, δεν ποινικοποιούνται από το ΔΝΤ, χαρίζουν επιπλέον ζωή, είναι αταξικά κι ατοξικά, αυξάνουν τη σεξουαλική επίδοση, ενισχύουν και τονώνουν την οικονοµία και, το κυριότερο, είναι τα µόνα που µπορούν να κάνουν τσατάλια τα νεύρα των βόρειων και ψυχρών εταίρων µας.

Με εκτίµηση: Η συντακτική επιτροπή του “Σωρείτη”, εφηµερίδας του Επαγγελµατικού Λυκείου Αστρους».

Για την αντιγραφή (και µε τον απαραίτητο θαυµασµό) Μ.Β.