Ασπίδα στον Υμηττό

Μέτρα κατά της οικοπεδοποίησης του βουνού

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Προκόπης Γιόγιακας prok@dolnet.gr   | ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 20/04/2010 07:00 |
 Ασπίδα στον Υμηττό

Σε καθεστώς προστασίας μπαίνει ο Υμηττός. Η Α΄ Ζώνης Προστασίας αυξάνεται από 76.000 στρέμματα που καταλαμβάνει σήμερα στα 93.000 στρέμματα (σε σύνολο 105.000 στρεμμάτων), ενώ στη Β΄ Ζώνη Προστασίας αυξάνεται η αρτιότητα από τα 4 στα 40 στρέμματα.

Παράλληλα, καταργούνται οι παρεκκλίσεις σύμφωνα με τις οποίες μπορούσες να κτίσεις ακόμη και σε οικόπεδο 750 τετραγωνικών μέτρων, ενώ ύστερα από 10 χρόνια- με τη λήξη της σύμβασης- θα γκρεμιστεί το ολυμπιακό κέντρο Μπάντμιντον στο πάρκο του Γουδή.

Αυτά προβλέπονται στο σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος, το οποίο παρουσιάστηκε χθες από το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής. Το σχέδιο δόθηκε για διαβούλευση η οποία θα διαρκέσει ένα μήνα. Οπως αναφέρθηκε, το «οικοσύστημα του Υμηττού προστατεύεται από τη σύμβαση Νatura 2000 και τις επόμενες εβδομάδες ο Υμηττός θα ενταχθεί και σε επιπλέον προστατευτικό καθεστώς με βάση κοινοτική οδηγία για τα άγρια πουλιά». Τα στρατόπεδα
Το Προεδρικό Διάταγμα ωστόσο δεν αγγίζει τα στρατόπεδα που βρίσκονται στον Υμηττό όπως είναι το στρατόπεδο Σακέτα. «Το ΥΠΕΚΑ δεν έχει καμία αρμοδιότητα σε χώρους στρατοπέδων», αναφέρθηκε χαρακτηριστικά. Παράληλα προβλέπονται αυστηροί έλεγχοι στα αυθαίρετα που είναι διάσπαρτα στο βουνό και ενεργοποίηση των Πρωτοκόλλων Κατεδάφισης. Υπενθυμίζεται πως έως τον Φεβρουάριο του 2011 ισχύει η προσωρινή αναστολή των οικοδομικών αδειών στον Υμηττό.

Με το νέο Π.Δ. μπαίνει τέλος στα αναψυκτήρια που αποτελούν «παράθυρο» για την αυθαίρετη δόμηση, ενώ τα λατομεία που βρίσκονται εντός των Ζωνών Προστασίας οφείλουν να διακόψουν τη λειτουργία τους μέσα σε 6 μήνες και σε 3 χρόνια να ολοκληρώσουν την αποκατάσταση του φυσικού περιβάλλοντος.

Οι αυτοκινητόδρομοι
Οσον αφορά τους νέους αυτοκινητόδρομους, από το υπουργείο Περιβάλλοντος επισημαίνουν ότι η τελική απόφαση πώς θα γίνουν θα ληφθεί αμέσως μετά την παρουσίαση του νέου Ρυθμιστικού Σχεδίου για την Αθήνα, η οποία θα γίνει αμέσως μετά τις εκλογές για την Αυτοδιοίκηση τον ερχόμενο Νοέμβριο.

«Θεσμοθετούμε μια πολύ εκτεταμένη περιοχή απόλυτης προστασίας της φύσης, εντός της οποίας απαγορεύεται τελείως η δόμηση και επιτρέπονται μόνο έργα για την προστασία του οικοσυστήματος», ανέφερε χθες η υπουργός Περιβάλλοντος κ. Τίνα Μπιρμπίλη. «Ο Υμηττός αποτελεί μια ελπίδα για την Αττική και η προστασία του είναι ανάγκη για όλους τους κατοίκους του Λεκανοπεδίου, ιδιαίτερα στις σημερινές δυσμενείς συνθήκες, όπως αυτές διαμορφώνονται από την κλιματική αλλαγή, που επηρεάζουν την καθημερινότητα όλων μας».

ΜΠΑΝΤΜΙΝΤΟΝ
Επειτα από 10 χρόνια, με τη λήξη της σύμβασης, θα γκρεμιστεί το ολυμπιακό κέντρο Μπάντμιντον στο πάρκο του Γουδή

Πέντε ζώνες προστασίας

ΜΕ ΤΟ Προεδρικό Διάταγμα καθορίζονται 5 Ζώνες Προστασίας: η Ζώνη Α που ορίζεται ως χώρος απολύτου προστασίας, η Ζώνη Β όπου επιτρέπεται η γεωργία και η υπαίθρια αναψυχή, η Ζώνη Γ που θα είναι χώρος αρχαιολογικής προστασίας, η Ζώνη Δ που θα περιλαμβάνει τα μητροπολιτικά πάρκα στου Γουδή (καταλαμβάνει μια έκταση περίπου 3.000

στρεμμάτων) και στα Ιλίσια (καλύπτει μια έκταση περίπου 2.000

στρεμμάτων) και η Ζώνη Ε που είναι ζώνη ειδικών χρήσεων. Οπως αναφέρεται στο Προεδρικό Διάταγμα, σε αυτή τη ζώνη επιτρέπεται η λειτουργία υπό αυστηρούς περιορισμούς των υφισταμένων νεκροταφείων. «Επιδιώκεται σαφής οριοθέτηση Ζωνών Προστασίας, τόσο για τον ορεινό όγκο όσο και για τις πεδινές, τις δασικές και αγροτικές εκτάσεις της περιφερειακής ζώνης, καθώς και για τις περιοχές αστικού πρασίνου», επεσήμανε η υπουργός Περιβάλλοντος. «Καθορισμός σαφών ρυθμίσεων προστασίας που θα αντιμετωπίζουν την περιοχή ως πολύτιμο οικοσύστημα».

4
ΠΕΙΡΑΤΗΣ
21/04/2010 00:43
Τωρα που χτιστηκε μεχρι την κορυφη η Γλυφαδα, Βουλα, κρεμαστοι λαγοι, ηλιουπολη αργυρουπολη καρεας αγ.παρασκευη τωρα θυμηθηκαν να ενταξουν στο natura 2000 την περιοχη των μεσογειων . Δηλαδη να σε φορολογουν γιατι το εχεις και στο αχρηστευουν . Για να ερθουν τα λαμογια να τα παρουν τσαμπα και αργοτερα να δωσουν εντολη στη κυβερνηση να αλλαξει το νομο περιοριζοντας τις εκτασεις που υπαγονται σε αυτον.Οσο για τα στρατοπεδα ας δωσουν πισω τις εκτασεις που αποδοθηκαν πανελαδικα στους κατατοπους Δημους με υπουργικες αποφασεις και ηταν ιδιοκτησιας του Ταμειου Εθνικης Αμυνας και να τα εγκαταλειψουν προς οφελος της ΄΄τοπικης κοινωνιας΄΄ που εκπροσωπουνται απο τους ΄΄τιμιους΄΄ δημαρχους και τους παρατρεχαμενους αυτων. Τελικα στο ελληνικο κρατος δεν αλλαζει τιποτα!!!
teras
20/04/2010 18:30
τα στρατόπεδα πρέπει να φύγουν ούτως ή άλλως πρακτικά είναι άχρηστα.
π.
20/04/2010 11:40
το Πάρκο Γουδή 9.000 στρέμματα το θυμάμαι...Πώς έγινε μόνο 3.000;
Τέσπα. Αξιόλογο το γεγονός πως θα γκρεμιστεί το γήπεδο Μπάντμιντον, αν και παράλληλα θα έπρεπε να συνδυαστεί με τη φυλάκιση όσου υπέγραψε να δημιουργηθεί μόνιμη και όχι λυόμενη εγκατάσταση.
Αξιόλογο,παρότι σπαταλώνται λεφτά, γιατί όποιος πάει από κείνη την πλευρά μέρα μεσημέρι, θα δει ότι υπάρχει κανονικός δρόμος, χωρίς πεζοδρόμια, και με τα αυτοκίνητα των στρατιωτικών όχι μόνο να καταλαμβάνουν όλο το "πάρκο", αλλά να τρέχουν και με επικίνδυνες ταχύτητες.
Τέλος, υπάρχει και το "Πολιτιστικό Κέντρο της ΕΛΑΣ" 28.000 τ.μ. που ψήφισε ο κ. ΠαυλοπουλοΜαρκογιαννάκης, αλλά και επιπλέον κτίρια που θέλουν να γίνουν από διάφορους. Εν τω μεταξύ, το Ογκολογικό- η "δωρεά" που γίνεαι επί δημόσιας γης, συνεχίζει να κόβει δέντρα και δεντράκια πίσω από το Παίδων (όχι ότι δεν έπρεπε να γίνει, αλλά μπορούσε και πιο κοντά στο Παίδων, ώστε να υπάρχει συνέχεια στο Πάρκο, και πρόσβαση σε αυτό ΚΑΙ από την πλευρά των Αμπελοκήπων, και όχι ως "δωρεά").
ΚΑΘ__ΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ
20/04/2010 09:12
...Το Προεδρικό Διάταγμα ωστόσο δεν αγγίζει τα στρατόπεδα που βρίσκονται στον Υμηττό όπως είναι το στρατόπεδο Σακέτα. Το ΥΠΕΚΑ δεν έχει καμία αρμοδιότητα σε χώρους στρατοπέδων, αναφέρθηκε χαρακτηριστικά. ..

___ΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΑΧΑΧ!!!

ΕΤΣΙ ΠΕΣ ΤΑ ΜΠΙΡΜΠΙΛΩ ΜΟΥ !!!!

ΠΕΣ ΤΑ ΕΤΣΙ ΝΑ ΣΕ ΚΑΤΑΛΑΒΕΙ Ο ΚΟΣΜΟΣ !!!

ΔΕΝ ΑΓΓΙΖΕΙΣ ΤΑ ΛΑΜΟΓΙΑ ΤΟΥΣ ΚΑΡΑΒΑΝΑΔΕΣ ΠΟΥ ΧΤΙΖΟΥΝ ΚΑΙ ΚΑΤΑΠΑΤΟΥΝ ΤΑ ΠΑΝΤΑ.

ΚΑΛΟ ΣΑΒΟΥΡΙ ΕΙΣΑΙ ΚΙ ΕΣΥ ΜΕ ΤΟ ΣΑΚΙΔΙΟ ΣΤΗ ΠΛΑΤΗ.