Σε καθεστώς προστασίας μπαίνει ο Υμηττός. Η Α΄ Ζώνης Προστασίας αυξάνεται από 76.000 στρέμματα που καταλαμβάνει σήμερα στα 93.000 στρέμματα (σε σύνολο 105.000 στρεμμάτων), ενώ στη Β΄ Ζώνη Προστασίας αυξάνεται η αρτιότητα από τα 4 στα 40 στρέμματα.


Παράλληλα, καταργούνται οι παρεκκλίσεις σύμφωνα με τις οποίες μπορούσες να κτίσεις ακόμη και σε οικόπεδο 750 τετραγωνικών μέτρων, ενώ ύστερα από 10 χρόνια- με τη λήξη της σύμβασης- θα γκρεμιστεί το ολυμπιακό κέντρο Μπάντμιντον στο πάρκο του Γουδή.

Αυτά προβλέπονται στο σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος, το οποίο παρουσιάστηκε χθες από το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής. Το σχέδιο δόθηκε για διαβούλευση η οποία θα διαρκέσει ένα μήνα. Οπως αναφέρθηκε, το «οικοσύστημα του Υμηττού προστατεύεται από τη σύμβαση Νatura 2000 και τις επόμενες εβδομάδες ο Υμηττός θα ενταχθεί και σε επιπλέον προστατευτικό καθεστώς με βάση κοινοτική οδηγία για τα άγρια πουλιά». Τα στρατόπεδα

Το Προεδρικό Διάταγμα ωστόσο δεν αγγίζει τα στρατόπεδα που βρίσκονται στον Υμηττό όπως είναι το στρατόπεδο Σακέτα. «Το ΥΠΕΚΑ δεν έχει καμία αρμοδιότητα σε χώρους στρατοπέδων», αναφέρθηκε χαρακτηριστικά. Παράληλα προβλέπονται αυστηροί έλεγχοι στα αυθαίρετα που είναι διάσπαρτα στο βουνό και ενεργοποίηση των Πρωτοκόλλων Κατεδάφισης. Υπενθυμίζεται πως έως τον Φεβρουάριο του 2011 ισχύει η προσωρινή αναστολή των οικοδομικών αδειών στον Υμηττό.

Με το νέο Π.Δ. μπαίνει τέλος στα αναψυκτήρια που αποτελούν «παράθυρο» για την αυθαίρετη δόμηση, ενώ τα λατομεία που βρίσκονται εντός των Ζωνών Προστασίας οφείλουν να διακόψουν τη λειτουργία τους μέσα σε 6 μήνες και σε 3 χρόνια να ολοκληρώσουν την αποκατάσταση του φυσικού περιβάλλοντος.

Οι αυτοκινητόδρομοι

Οσον αφορά τους νέους αυτοκινητόδρομους, από το υπουργείο Περιβάλλοντος επισημαίνουν ότι η τελική απόφαση πώς θα γίνουν θα ληφθεί αμέσως μετά την παρουσίαση του νέου Ρυθμιστικού Σχεδίου για την Αθήνα, η οποία θα γίνει αμέσως μετά τις εκλογές για την Αυτοδιοίκηση τον ερχόμενο Νοέμβριο.

«Θεσμοθετούμε μια πολύ εκτεταμένη περιοχή απόλυτης προστασίας της φύσης, εντός της οποίας απαγορεύεται τελείως η δόμηση και επιτρέπονται μόνο έργα για την προστασία του οικοσυστήματος», ανέφερε χθες η υπουργός Περιβάλλοντος κ. Τίνα Μπιρμπίλη. «Ο Υμηττός αποτελεί μια ελπίδα για την Αττική και η προστασία του είναι ανάγκη για όλους τους κατοίκους του Λεκανοπεδίου, ιδιαίτερα στις σημερινές δυσμενείς συνθήκες, όπως αυτές διαμορφώνονται από την κλιματική αλλαγή, που επηρεάζουν την καθημερινότητα όλων μας».

ΜΠΑΝΤΜΙΝΤΟΝ

Επειτα από 10 χρόνια, με τη λήξη της σύμβασης, θα γκρεμιστεί το ολυμπιακό κέντρο Μπάντμιντον στο πάρκο του Γουδή

Πέντε ζώνες προστασίας


ΜΕ ΤΟ Προεδρικό Διάταγμα καθορίζονται 5 Ζώνες Προστασίας: η Ζώνη Α που ορίζεται ως χώρος απολύτου προστασίας, η Ζώνη Β όπου επιτρέπεται η γεωργία και η υπαίθρια αναψυχή, η Ζώνη Γ που θα είναι χώρος αρχαιολογικής προστασίας, η Ζώνη Δ που θα περιλαμβάνει τα μητροπολιτικά πάρκα στου Γουδή (καταλαμβάνει μια έκταση περίπου 3.000

στρεμμάτων) και στα Ιλίσια (καλύπτει μια έκταση περίπου 2.000

στρεμμάτων) και η Ζώνη Ε που είναι ζώνη ειδικών χρήσεων. Οπως αναφέρεται στο Προεδρικό Διάταγμα, σε αυτή τη ζώνη επιτρέπεται η λειτουργία υπό αυστηρούς περιορισμούς των υφισταμένων νεκροταφείων. «Επιδιώκεται σαφής οριοθέτηση Ζωνών Προστασίας, τόσο για τον ορεινό όγκο όσο και για τις πεδινές, τις δασικές και αγροτικές εκτάσεις της περιφερειακής ζώνης, καθώς και για τις περιοχές αστικού πρασίνου», επεσήμανε η υπουργός Περιβάλλοντος. «Καθορισμός σαφών ρυθμίσεων προστασίας που θα αντιμετωπίζουν την περιοχή ως πολύτιμο οικοσύστημα».