Έπειτα από πολύωρες ωδίνες, το άτυπο Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε χθες τους βασικούς άξονες του ασφαλιστικού νομοσχεδίου που παρουσίασε ο Ανδρέας Λοβέρδος.

O υπουργός Εργασίας δήλωνε αργότερα απόλυτα ικανοποιημένος από την εξέλιξη λέγοντας πως «πέρασε το σκληρότερο πακέτο που μπορούσε να περάσει από υπουργείο», ωστόσο στη διάρκεια της συνεδρίασης αναπτύχθηκαν προβληματισμοί και ασκήθηκε κριτική αναφορικά με την τραχύτητα επιμέρους ρυθμίσεων του Ασφαλιστικού που, όπως λέχθηκε, μπορεί να προκαλέσει κοινωνική αναταραχή.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Λοβέρδος εμφανίστηκε αποφασισμένος να υπεραμυνθεί των διατάξεων και απευθυνόμενος στους συναδέλφους του στην κυβέρνηση είπε: «Οποιος έχει να μού πει ότι η Ελλάδα θα πρέπει να βγάλει το Ασφαλιστικό από την αξιολόγηση της Ε.Ε. για το Πρόγραμμα Σταθερότητας, ας μού το πει τώρα».

Παρ΄ όλα αυτά και ο ίδιος εξέφρασε την αγωνία του για το αν τελικώς το Ασφαλιστικό παρά την αυστηρότητά του (7 σημεία) θα εγκριθεί στις 26 Απριλίου από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ενώ σημαντικές επιφυλάξεις διατύπωσε και ο υπουργός των Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου ο οποίος φέρεται να είπε σε σχέση με το σημείο της μεταβατικής περιόδου (2013 – 2018) ότι «αν το στείλουμε έτσι στην Ε.Ε., θα μάς το γυρίσουν πίσω».

Δύσκολο κλίμα

Το κλίμα στη συνεδρίαση «δεν ήταν και ιδιαίτερα ευχάριστο» όπως έλεγε μετά το πέρας της κυβερνητικό στέλεχος τονίζοντας πως οι περισσότερες ενστάσεις επικεντρώθηκαν στα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης αλλά και στην κατώτερη βασική σύνταξη που διαμορφώνεται στα 360 ευρώ. Μάλιστα η υπουργός Οικονομίας Λούκα Κατσέλη διερωτήθηκε αν «τα 360 ευρώ θα αυξάνονται όσο αυξάνεται το ΑΕΠ» για να εισπράξει την απάντηση του κ. Λοβέρδου πως «όποιος μού πει να το ξανασυζητήσουμε ναι, αλλά προς τα κάτω». Για το θέμα της βασικής σύνταξης ο υπουργός Άμυνας Ευάγγελος Βενιζέλος παρατήρησε πως «πρέπει να συνδυαστεί με όλο το πλέγμα που λέγεται ύψος κρατικής συμμετοχής και ΕΚΑΣ», ενώ σχολίασε πως «έχει σημασία να πεισθεί κάθε πολίτης ατομικά ότι διασφαλίζονται τα συνταξιοδοτικά του δικαιώματα και η προσδοκία του για το επίπεδο της σύνταξής του». Στο ίδιο πνεύμα η υπουργός Υγείας Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου ανέφερε ότι «ως ΠΑΣΟΚ πρέπει να αξιοποιήσουμε την εμπειρία μας και να στείλουμε ένα ισορροπημένο μήνυμα που σημαίνει και αίσθημα ασφάλειας και δικαιοσύνης για τους πολίτες». Επίσης ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Πέτρος Ευθυμίου είπε ότι “πρέπει να εξεταστεί το συνολικό πολιτικό πλαίσιο γύρω από το Ασφαλιστικό”. Επιμέρους παρατηρήσεις, κυρίως τεχνικές, έκανε και ο υπουργός Υποδομών Δημήτρης Ρέππας ο οποίος σε γενικές γραμμές στήριξε τις διατάξεις του νομοσχεδίου. Υποστηρικτικοί στις εισηγήσεις Λοβέρδου ήταν και οι υπουργοί Α. Διαμαντοπούλου και Γ. Παπακωνσταντίνου, όπως επίσης και ο Πάγκαλος.

Στην ίδια συνεδρίαση το άτυπο Υπουργικό ενέκρινε και την πρόταση της υπουργού Οικονομίας κ. Κατσέλη για τη συντόμευση του χρόνου αδειοδότησης των επιχειρήσεων. Επιμέρους παρατηρήσεις έκανε ο Ε. Βενιζέλος ο οποίος όμως παρατήρησε ότι γενικώς κινείται σε σωστή κατεύθυνση αλλά και ο υπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ Χάρης Παμπούκης κυρίως σε ό,τι αφορά ότι δεν απαιτείται παρουσία δικηγόρου για την αδειοδότηση κάποιων επιχειρήσεων. Το νομοσχέδιο θα κατατεθεί γύρω στις 30 Απριλίου στη Βουλή.

Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

εξέφρασε την αγωνία του για το αν τελικώς το Ασφαλιστικό θα εγκριθεί στις 26 Απριλίου από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Εκτακτη εισφορά σε συντάξεις άνω των 1.400 ευρώ

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Ηλίας Π. Γεωργάκης

ΝΕΟΥ ΤΥΠΟΥ ΛΑΦΚΑ, δηλαδή έκτακτη εισφορά για συντάξεις άνω των 1.400 ευρώ θα επιβάλει το υπουργείο Εργασίας. Το ποσοστό της εισφοράς δεν έχει καθοριστεί, ενώ είναι σίγουρο ότι θα αφορά τους ήδη συνταξιούχους που θα κληθούν να συνεισφέρουν στον κουμπαρά του ασφαλιστικού συστήματος.

Το σχετικό μέτρο θα περιλαμβάνεται στο νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο το οποίο με διαδικασία-εξπρές κατατίθεται μέχρι τις 30 Απριλίου στη Βουλή (και αφού εγκριθεί από την Ε.Ε.) και φέρνει ανατροπές στις συντάξεις. Οι βασικοί άξονες του νομοσχεδίου εγκρίθηκαν χθες από το Υπουργικό Συμβούλιο και εκτιμάται ότι θα ψηφιστεί στη Βουλή μέχρι τις 14 Μαΐου λόγω των έντονων πιέσεων από την Ε.Ε. και το ΔΝΤ. Το νέο ασφαλιστικό σύστημα φέρνει τα πάνωκάτω στον υπολογισμό των συντάξεων και θα εφαρμοστεί σε δύο δόσεις, με αυξήσεις στα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης από το 2013 για όλους τους εργαζομένους (νόμος Πετραλιά)

καθώς και με την απονομή νέου τύπου συντάξεων από το 2018 (μιας βασικής για όλους που θα χορηγείται στα 65 και της ανταποδοτικής σύνταξης, με βάση τις εισφορές και τα έτη ασφάλισης κάθε ασφαλισμένου). Πάντως, είναι πιθανό να μεταφερθεί νωρίτερα η χρονολογία έναρξης του νέου συστήματος υπολογισμού των συντάξεων (από το 2013 αντί το 2018). Οσον αφορά τη σταδιακή εξίσωση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης ανδρών- γυναικών στο Δημόσιο από το 2013, θα κατατεθεί σχετικό νομοσχέδιο ή τροπολογία από το υπουργείο Οικονομικών.

Ανάμεσα στα βασικά μέτρα για το νέο Ασφαλιστικό είναι και τα εξής:

– Απαγόρευση προγραμμάτων εθελουσίας εξόδου και επιβολή αντικινήτρων για την πρόωρη συνταξιοδότηση. Στόχος του υπουργείου Εργασίας είναι η μέση ηλικία συνταξιοδότησης να ανέλθει το 2015 από 61,4 σε 63,5 έτη. Για τον σκοπό αυτόν αναμένεται να θεσπιστούν κίνητρα παραμονής στην εργασία (π.χ. για όσους συνεχίζουν να δουλεύουν και μετά το 65ο έτος).

Από το 2011 για τους δημοσίους υπαλλήλους το ποσό της μείωσης στην πρόωρη θα αυξηθεί από 4,5% σε 6% για κάθε έτος… ταχύτερης εξόδου στη σύνταξη (δηλαδή μείωση 30% την πενταετία). Στην ουσία επεκτείνεται η ποινή για τις πρόωρες από τον ιδιωτικό τομέα και στο Δημόσιο.

– Ερχονται ριζικές ανατροπές στις συντάξεις με εκτίμηση ότι θα υπάρξει μείωση έως 30%, αφού από το 2018 σε όλα τα ασφαλιστικά ταμεία για τον υπολογισμό της σύνταξης θα λαμβάνεται υπόψη η καλύτερη δεκαετία, ενώ μέχρι το 2030 ο υπολογισμός θα γίνεται με βάση το σύνολο του ασφαλιστικού βίου. Η βασική σύνταξη θα χορηγείται με 15 έτη υπηρεσίας και με τα σημερινά και θα είναι 360 ευρώ. Το ποσό αυτό θα δικαιούνται και ανασφάλιστοι, εφόσον πληρούν τα εισοδηματικά κριτήρια που θα τεθούν.

Εκτός από τη βασική σύνταξη, οι ασφαλισμένοι θα παίρνουν και δεύτερο ποσό που θα αναλογεί στα έτη δουλειάς. Το ποσό αυτό θα υπολογίζεται με διαφορετικούς συντελεστές, οι οποίοι θα αυξάνονται ανά πενταετία και μέχρι τη συμπλήρωση 40 ετών εργασίας. Οι συντελεστές αναπλήρωσης για κάθε χρόνο εργασίας θα κυμαίνονται από 0,8 έως 1,7%, με το τελευταίο ποσοστό να προβλέπεται σε περίπτωση μάξιμουμ παραμονής στην εργασία, δηλαδή 40 χρόνια.

– Επιβολή διπλής ασφάλισης σε όσους δημοσίους υπαλλήλους, μηχανικούς, γιατρούς και δικηγόρους έχουν παράλληλη απασχόληση.

– Αλλαγές στο καθεστώς απασχόλησης των συνταξιούχων.

– Καθιέρωση κουπονιών για την πληρωμή όσων παρέχουν υπηρεσίες στα σπίτια ή ασχολούνται με αγροτικές εργασίες.

Στο Διαδίκτυο σήμερα η βαθμολογία Πάγκαλου

ΣΗΜΕΡΑ θα αναρτηθεί στο Διαδίκτυο από την αντιπροεδρία της κυβέρνησης το επικαιροποιημένο βιβλίο με τις επιδόσεις των υπουργείων αναφορικά με τα χρονοδιαγράμματα υλοποίησης του Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης. Στην αξιολόγηση των υπουργών αναφέρθηκε και ο Πρωθυπουργός κάνοντας λόγο για “διπλό σύστημα παρακολούθησης”, αφού το ένα αφορά το ΠΣΑ και το δεύτερο την υλοποίηση των προεκλογικών δεσμεύσεων της κυβέρνησης. “Δεν είναι για να τιμωρήσουμε, αλλά για να συμβάλουμε και να βοηθήσουμε, να ξέρουμε πώς πάμε και να γίνονται οι απαραίτητες διορθωτικές κινήσεις” ανέφερε ο Πρωθυπουργός.