123.000 υποψήφιοι στη μάχη για 88.165 θέσεις

460 περισσότερες στα ΤΕΙ και 20 λιγότερες στα ΑΕΙ - 50.000 θα μείνουν εκτός Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Νίκος Μάστορας   | ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 30/03/2010 07:00 |
 123.000 υποψήφιοι στη μάχη για 88.165 θέσεις
Τα μαθήματα στα Λύκεια τελειώνουν στις 12 Μαΐου

Ελλιπή στοιχεία για τον αριθμό εισακτέων στα ΑΕΙ και ΤΕΙ της χώρας έδωσε στη δημοσιότητα για πρώτη φορά χθες το υπουργείο Παιδείας με ευθύνη του υφυπουργού κ. Πανάρετου, δυσκολεύοντας έτσι τους περισσότερους από τους 123.000 φετινούς υποψηφίους όλων των κατηγοριών να αξιολογήσουν τον ανταγωνισμό στη σχολή που τους ενδιαφέρει.

Τα στοιχεία περιορίζονται σε μια ξερή παράθεση του συνολικού αριθμού εισακτέων ανά σχολή και πανεπιστήμιο, χωρίς την εξειδίκευση ανά επιστημονικό πεδίο και ανά κατηγορία υποψηφίων που γινόταν κάθε χρόνο. Έτσι, μαθαίνουμε από τις ανακοινώσεις ότι φέτος θα εισαχθούν στα Πανεπιστήμια και ΤΕΙ της χώρας 88.165 υποψήφιοι συνολικά, αριθμός που ελάχιστα διαφοροποιείται από πέρσι, καθώς και πόσοι θα εισαχθούν ανά σχολή, όμως δεν μαθαίνουμε πόσες θέσεις αναλογούν σε κάθε ειδική κατηγορία υποψηφίων. Σε σύγκριση με πέρυσι, οι θέσεις είναι κατά 20 λιγότερες στα πανεπιστήμια και κατά 460 περισσότερες στα ΤΕΙ της χώρας, με μικρή μείωση σε τμήματα του κέντρου. Ωστόσο, αν τις επόμενες μέρες δεν ανακοινωθεί η κατάργηση της βάσης του 10 και το θέμα αυτό παγώσει για μια ακόμα χρονιά, αναμένεται να μείνουν και πάλι ακάλυπτες χιλιάδες θέσεις περιφερειακών ΤΕΙ. Συνολικά εκτιμάται ότι κάπου 50.000 υποψήφιοι όλων των κατηγοριών θα μείνουν εκτός Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης.

Τα πλήρη στοιχεία για τον αριθμό εισακτέων, όπως ανέφεραν πηγές του υπουργείου, αναμένεται να δημοσιοποιηθούν σήμερα ή τις επόμενες μέρες, γεγονός που προκαλεί την εύλογη απορία για ποιον λόγο δεν περίμενε ο υφυπουργός ακόμα μια μέρα ώστε να κάνει σωστή παρουσίαση. Επιπλέον, ο κ. Πανάρετος, που ανέλαβε υπεύθυνος των φετινών εξετάσεων αντί του γενικού γραμματέα του υπουργείου όπως είναι το σύνηθες, δημοσιοποίησε στην ιστοσελίδα του περί της ανοικτής διακυβέρνησης τα στοιχεία των εισακτέων, καθώς και το πρόγραμμα των εξετάσεων προτού αποσταλούν από το γραφείο Τύπου του υπουργείου στους δημοσιογράφους.

Και μείωση των μεταθέσεων
Τις μεταθέσεις 3.550 εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης ανακοίνωσε το υπουργείο Παιδείας. Οι αιτήσεις που υποβλήθηκαν ανήλθαν σε 10.221 και ικανοποιήθηκαν σε ποσοστό 34,73%, το οποίο, όπως είχε καιρό τώρα προαναγγείλει η υπουργός, είναι μειωμένο συγκριτικά με άλλες χρονιές, ενώ ακόμη μεγαλύτερο μαχαίρι αναμένεται στις αποσπάσεις. Οι μετατιθέμενοι οφείλουν να επικοινωνήσουν με τη Διεύθυνση Εκπαίδευσης στην οποία υπάγεται η περιοχή μετάθεσής τους προκειμένου να πληροφορηθούν τα κενά σε σχολικές μονάδες και την προθεσμία υποβολής δήλωσης τοποθέτησης ενώ οφείλουν να παρουσιαστούν στις νέες θέσεις μέχρι τις 21 Ιουνίου. Σε αυτούς περιλαμβάνονται και οι εκπαιδευτικοί των οποίων η απόσπαση λήγει στις 31 Αυγούστου. Οι διευθυντές, υποδιευθυντές σχολικών μονάδων και οι διευθυντές Διευθύνσεων και προϊστάμενοι Γραφείων Εκπαίδευσης αναλαμβάνουν υπηρεσία μετά τη λήξη της θητείας τους.

ΚΛΕΙΔΙ Η ΒΑΣΗ ΤΟΥ 10
Αν η κατάργηση της βάσης του 10 παγώσει για μια ακόμη χρονιά, αναμένεται και πάλι να μείνουν ακάλυπτες χιλιάδες θέσεις

Το κουδούνι θα χτυπήσει στις 14 Μαΐου

ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 14 Μαΐου θα αρχίσουν οι φετινές Πανελλαδικές Εξετάσεις για την εισαγωγή στα ΑΕΙ και ΤΕΙ, ενώ τα μαθήματα στα Λύκεια όλης της χώρας θα τελειώσουν δύο μέρες νωρίτερα, στις 12 Μαΐου.

Οι υποψήφιοι από τη μεγάλη κατηγορία των αποφοίτων Γενικών Λυκείων και της Β΄ ομάδας των ΕΠΑΛ θα ριχτούν στη μάχη των εξετάσεων με το μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας (Γενικής Παιδείας) και θα ολοκληρώσουν τη Δευτέρα 31 Μαΐου με Αρχές Οικονομικής Θεωρίας, που είναι μάθημα επιλογής όλων των κατευθύνσεων.

Αντίστοιχα, οι εξετάσεις για τους μαθητές εσπερινών Λυκείων και εσπερινών ΕΠΑΛ (Β΄ ομάδας) θα αρχίσουν το Σάββατο 15 Μαΐου και θα ολοκληρωθούν το Σάββατο 29 Μαΐου.

Για τους αποφοίτους της Α΄ ομάδας των ΕΠΑΛ, αλλά και για τα μαθήματα ειδικότητας της Β΄ ομάδας, οι εξετάσεις θα διεξαχθούν μεταξύ 25 Μαΐου και 9 Ιουνίου.

Οι απολυτήριες εξετάσεις για τα μαθήματα που εξετάζονται σε επίπεδο σχολικής μονάδας θα διενεργηθούν για την Γ΄ Τάξη των ημερήσιων Γενικών Λυκείων από 2 έως 18 Ιουνίου και για την Δ΄ Τάξη των εσπερινών Γενικών Λυκείων από 1 μέχρι και 18 Ιουνίου, με βάση το αναλυτικό πρόγραμμα που καταρτίζει το κάθε Λύκειο χωριστά. Οι απολυτήριες και πτυχιακές εξετάσεις ημερησίων και εσπερινών ΕΠΑΛ (ομάδες Α΄ και Β΄) σε επίπεδο σχολικής μονάδας θα διενεργηθούν από 10 Ιουνίου μέχρι 23 Ιουνίου.

Στη συνέχεια, από τις 24 Ιουνίου μέχρι τις 2 Ιουλίου θα διενεργηθούν οι εξετάσεις στα ειδικά μαθήματα, ενώ η υγειονομική εξέταση και η πρακτική δοκιμασία των υποψηφίων για τα ΤΕΦΑΑ θα γίνουν από 21 έως 30 Ιουνίου. Τέλος, οι επαναληπτικές εξετάσεις για όσους μαθητές δεν μπορέσουν δικαιολογημένα να διαγωνιστούν στις αρχικές, θα διενεργηθούν μεταξύ 3 και 10 Ιουλίου.


Οι θέσεις ανά κατηγορία και πόσοι τις διεκδικούν

ΑΠΟ ΤΟΝ συνολικό αριθμό των 88.165 θέσεων που ανακοινώθηκαν:

1Ποσοστό 90% των θέσεων των Πανεπιστημίων και των Ανώτατων Εκκλησιαστικών Ακαδημιών και ποσοστό 69% των θέσεων των ΤΕΙ, της ΑΣΠΑΙΤΕ και των Ανώτερων Σχολών Τουριστικής Εκπαίδευσης διατίθεται στους μαθητές της Γ΄ τάξης ημερήσιου Γενικού Λυκείου και ΕΠΑΛ (ομάδα Β΄) και τους αποφοίτους Λυκείων που θα λάβουν μέρος στις φετινές πανελλαδικές εξετάσεις. Τα ανωτέρω ποσοστά αναμένεται να διεκδικήσουν περίπου 92.882

δυνάμει υποψήφιοι, δηλαδή όσοι από τους 77.686 μαθητές της Γ΄ τάξης ημερήσιου ΓΕΛ και τους 351 μαθητές της Γ΄ τάξης ημερήσιου ΕΠΑΛ (ομάδα Β΄) θα υποβάλουν τελικά μηχανογραφικό δελτίο και 14.845 απόφοιτοι προηγούμενων ετών που υπολογίζεται ότι θα λάβουν μέρος στις φετινές εξετάσεις.

2 Ποσοστό 10% των συνολικών θέσεων θα διατεθεί σε υποψηφίους που δεν συμμετέχουν στις πανελλαδικές του 2010 και είναι κάτοχοι απολυτηρίου Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης που έλαβαν μέρος στις πανελλαδικές των ημερήσιων Γενικών Λυκείων τα έτη 2008, 2009 ή είναι κάτοχοι απολυτηρίου ΕΠΑΛ (ομάδα Β΄) που έλαβαν μέρος στις εξετάσεις το 2009. Τα ανωτέρω ποσοστά θέσεων αναμένεται να διεκδικήσουν περίπου 10.000 με 12.000 υποψήφιοι. Ο ακριβής αριθμός θα γνωστοποιηθεί μετά την υποβολή των μηχανογραφικών δελτίων (περίπου 1-15 Ιουλίου).

3 Ποσοστό 2,5% των θέσεων των ΤΕΙ, της ΑΣΠΑΙΤΕ και των Ανώτερων Σχολών Τουριστικής Εκπαίδευσης διατίθεται στους κατόχους πτυχίου Β΄ Κύκλου ημερησίων ΤΕΕ, ΤΕΛ και Ναυτικών Λυκείων που θα λάβουν μέρος στις ειδικές εισαγωγικές εξετάσεις.

Τις θέσεις αυτές αναμένεται να διεκδικήσουν 1.097

απόφοιτοι Β΄ Κύκλου ημερήσιων ΤΕΕ, ΤΕΛ και Ναυτικών Λυκείων προηγούμενων ετών που υπέβαλαν μηχανογραφικό δελτίο.

4 Ποσοστό 17% των θέσεων των ΤΕΙ, της ΑΣΠΑΙΤΕ, των Ανώτερων Σχολών Τουριστικής Εκπαίδευσης διατίθεται στους μαθητές της Γ΄ τάξης ημερήσιων ΕΠΑΛ (ομάδα Α΄) και αποφοίτους ΕΠΑΛ που θα λάβουν μέρος στις πανελλαδικές εξετάσεις των τεσσάρων μαθημάτων. Τα ανωτέρω ποσοστά θέσεων αναμένεται να διεκδικήσουν 16.531

υποψήφιοι που υπέβαλαν μηχανογραφικό δελτίο.

5 Ποσοστό 0,5% των θέσεων των ΤΕΙ, της ΑΣΠΑΙΤΕ και των Ανώτερων Σχολών Τουριστικής Εκπαίδευσης διατίθεται στους κατόχους πτυχίου Β΄ Κύκλου εσπερινών ΤΕΕ, ΤΕΛ και Ναυτικών Λυκείων που θα λάβουν μέρος στις αντίστοιχες ειδικές εισαγωγικές εξετάσεις δύο μαθημάτων. Αναμένεται να τις διεκδικήσουν 165 απόφοιτοι Β΄ κύκλου εσπερινών ΤΕΕ, ΤΕΛ και Ναυτικών Λυκείων προηγούμενων ετών που υπέβαλαν μηχανογραφικό δελτίο.

6Ποσοστό 1% των θέσεων των ΤΕΙ, της ΑΣΠΑΙΤΕ και των Ανώτερων Σχολών Τουριστικής Εκπαίδευσης στους μαθητές της Δ΄ τάξης εσπερινών ΕΠΑΛ (ομάδα Α΄) που θα λάβουν μέρος στις πανελλαδικές εξετάσεις των δύο μαθημάτων. Αναμένεται να τις διεκδικήσουν 469 υποψήφιοι.

7Τέλος, ποσοστό 1% πέρα από τον αριθμό εισακτέων διατίθεται για τους μαθητές και αποφοίτους των εσπερινών Γενικών Λυκείων καθώς και τους μαθητές της τελευταίας τάξης εσπερινών ΕΠΑΛ (ομάδα Β΄)

που θα λάβουν μέρος στις αντίστοιχες πανελλαδικές εξετάσεις της Δ΄ τάξης των Λυκείων αυτών.

18
ΣΑΚΗΣ
15/04/2010 23:35
αγαπητε συμπολιτη ΤΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ ΕΙΝΑΙ ΚΛΕΙΣΤΑ ΓΙΑΤΙ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΑΜΟΡΦΩΤΟΙ ΚΑΙ ΝΑ ΔΕΧΟΜΑΣΤΕ ΤΗΝ ΑΣΥΛΙΑ ΤΩΝ ΑΡΧΙΑΠΑΤΕΩΝΩΝ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ ΚΤΛΠ
ΦΥΣΙΚΑ ΚΑΙ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΜΑΣ ΕΞΑΣΦΑΛΙΣΟΥΝ ΟΤΙ ΟΠΟΙΟΣ ΜΠΑΙΝΕΙ ΘΑ ΒΡΙΣΚΕΙ ΚΑΙ ΔΟΥΛΕΙΑ
ΕΔΩ ΚΙΝΔΥΝΕΥΟΥΝ ΝΑ ΧΑΣΟΥΝ ΤΗΝ ΔΟΥΛΕΙΑ ΤΟΥΣ ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΗΔΗ ΒΡΕΙ
ΠΡΕΠΕΙ ΟΜΩΣ ΝΑ ΜΟΡΦΩΝΟΜΑΣΤΕ ΚΑΙ ΑΣ ΠΟΥΛΑΜΕ ΚΟΥΛΟΥΡΙΑ ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ ΓΙΑΤΙ ΕΤΣΙ ΔΕΝ ΘΑ ΠΡΟΣΚΥΝΑΜΕ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ ΑΠΑΤΕΩΝΕΣ ΟΠΩΣ ΤΩΡΑ
kapiboy
07/04/2010 18:15
egw 3erw pws th tn paroume fetos k dn th ms aresei :P
700.000
01/04/2010 07:58
KAI 700.000 NA EINAI EINAI 2 FORES PARAPANW
GIA 10 EKAT KATOIKUS
H FINLANDIA ME TON MISO PLH8ISMO 5 EKAT EXEI MONO
100.000 DHM YPALHLUS
PWS TO KATOR8WNEI AFTO
NA SU TO PW H GRAFIOKRATIA EINAI STO MINIMUM
AITISEIS KLP MESW DIADYHTIU ME TON KODIKO
FOROLOGIKU SU MITRWOU BENEIS
PLHRWNEIS MESW DIADYHTIOU OLA GINWNTAI
GRHGWRA MESW THS PLHROFWRIKHS OPOTE DEN XPEIAZETAI APO TON 2 OROFO NA TREXEIS GIA MIA YPOGRAFH STON 7 OROFO H O YPALHLOS NA LIPEI SE ADEIA OPOTE NA PARAKOLIESE KAI XANA TREXA XARTOSHMA FASARIES YPOGRAFES KLP
SHMERA M PEMPTH POSOI DHM YPALILOI THN EXUN KOPANISEI GIA PES MU THN PARAMONH THS 25 MARTIU POSOI ANEF ADEIAS PHRAN PLHRWMENH KOPANA
EXETE RHMAXEI TO KRATOS AS FRONTHSUN OI KIVERNWNTES NA PROSLAVANUN OSUS XPEIAZWNTAI GIA DULIA KAI OXI MONO PSHFOFWRUS OPWS TO KANAN ME TUS VOLEMENUS KAI OKNHRUS PU MAZEPSAN
Φ.Η.
01/04/2010 00:21
Τσιπρα! Ερχεται καινουργιο εμπορευμα! τρεχα!
Αντιπαραπληροφορηση
31/03/2010 15:26
Μην παραπληροφορειτε ορισμενοι..Ο αριθμος των δημοσιων υπαλληλων ΜΑΖΙ με τον ευρυτερο δημοσιο τομεα( οποιος δεν πληρωνεται απο το δημοσιο αλλα απο την ιδια την εταιρεια πχ ΟΤΕ) ανερχεται στις 700 χιλιαδες(επισημα στοιχεια 2009)
kante tus dhmosius ypallhlus 2 ekat
31/03/2010 07:51
pame gia 2 ekat dhmosius ypalhlus kai meta psaxnete gia danika na tus plhrwnete
Παναγιώτης Μ
30/03/2010 23:06
Τανια 30/3/2010 13:20. Πεντέμισι χρόνια το χτένιζε, και σε πέντε μήνες κουράστηκε. Τι να πει κανείς....αλλά θα πω δυο λέξεις: ΔΕΞΙΑ ΤΕΛΟΣ.
Παναγιώτης Μ.
30/03/2010 22:57
Τανια 30/3/2010 13:20. Κυρία Τάνια, μάλλον το 10,5 % σας πόνεσε. To ΠΑΣΟΚ δίχως ρουσφέτια στις επόμενες εκλογές θα αυξήσει ακόμη τα ποσοστά του.
Γιάννης
30/03/2010 18:04
@Τανια
ολα τα προβλήματα δημιουργήθηκαν επι Νεας Δημοκρατίας.
Καηκε η Αθηνα τον Δεκεμβριο του 2008, καηκε η μισή Ελλάδα το 2007 και το 2009, αμέτρητα σκανδαλα (κουμπαροι, Βατοπαίδι, πακιστανοί, Ζαχόπουλος, ομόλογα κλπ, κλπ), η εγκληματικότητα στα ύψη, αμέτρητα ρουσφέτια, ενα σωρό διεφθαρμένα στελέχη που παραιτούνταν κάθε βδόμάδα, ενας ανίκανος πρωθυπουργός που έφυγε κυριολεκτικά νύχτα και το χειρότερο το οικονομικό τέλμα στο οποίο βρισκόμαστε σήμερα.
Για αυτο άλλωστε δεν έγιναν οι εκλογές?
Τραγικές οι κυβερνήσεις τις δεξιάς οποτε κυβέρνησαν και την ανικανότητά τους διαχειρίζεται η σημερινή κυβέρνηση και πληρώνουν οι κακόμοιροι πολίτες αυτής της χώρας.
jo
30/03/2010 17:08
Δεν μπορεί να συνεχιστεί αυτή η κατάσταση με το διάπλατο άνοιγμα των σχολών χωρίς να αντιμετωπίζουμε το ζήτημα της επαγγελματικής αποκατάστασης, συμφωνώ με τους προλαλήσαντες.
Δεν είναι δυνατόν να αναπληρώσουμε το έλλειμα αναπτυξιακής προοπτικής στην περιφέρεια(που έχει αποβιομηχανοποιηθεί) δημιουργούντας τμήματα σε κάθε λόφο και ραχούλα στην χώρα για να ενισχυθεί με αυτό τον τρόπο το εισόδημα του τοπικού πληθυσμού..
Ωστόσο ελλοχεύει ένας κίνδυνος έαν συνδεθεί η ανώτερη και ανώτατη εκπαίδευση μόνο με την επαγγελματική αποκατάσταση και αυτός θα είναι ο θάνατος των ανθρωπιστικών σπουδών, που στο σύγχρονο τεχνολογικό-τεχνοκρατικό πολιτισμό δεν φαίνεται να έχουν θέση.
Ας αναρωτηθούμε όλοι αν αυτό είναι κάτι που το θέλουμε και τι συνέπειες ,μπορεί να έχει αυτό στην κοινωνία μας , την κουλτούρα μας, τον πολιτισμό μας και την ιστορική μας γνώσ η που ήδη πάσχουν;
Ας καθίσουμε μια φορά σοβαρά να δούμε τα προβλήματα της εκπαίδευσης και ας μην εξαντλούμε την συζήτηση μόνο στο μεχρι που φτάνει το άσυλο....
Vans Greverpios
30/03/2010 14:43
Thn eipes pali den antexes..
theo toro
30/03/2010 13:57

Mipws 8a exei vgei kamia episimi anakoinwsi gia ta EPAL omada A?????
Ap''oti fenete oloi asxolounte me ta genika lykeia.
Τανια
30/03/2010 13:20
Μπραβο στο Πασοκ που θα ξαναλειτουργησει τις σχολες με επαγγελματα ανευ ζητησης(και οχι μια σχολη αλλα 10 σε ολη την χωρα με το ιδιο αντικειμενο).
ΑΡΚΕΙ να μην μεγαλωνει ο αριθμος των ανεργων στον ΟΑΕΔ και ας σπουδαζουν σε σχολες φαντασματα...!!!!
Μπορειτε να μου πειτε σε ποιο τομεα εχει πετυχει το ΠΑΣΟΚ?
Η εγκληματικοτητα εχει ξεπερασει το κοκκινο καιρο τωρα....μισθοι μειωνονται.....η ποιοτητα ζωης κατεβαινει ολο και ποιο χαμηλα...η παιδεια στα ιδια ΜΑΥΡΑ ΧΑΛΙΑ...η περιθαλψη δεν το συζητω...μονο με μεσο μπαινεις σε χειρουργειο.
ΜΗΠΩΣ ηρθε ο καιρος οι κοπροι της βουλης να γινουν 150 απο 300...??
Να γινει αρση της βουλευτικης ασυλιας...??
Να μειωθουν στο μισο οι υπαλληλοι/συγγενεις των πολιτικων που ειναι στην βουλη....!!!
Αν δεν γινουν αυτα το Πασοκ θα φυγει ΒΡΑΔΥ....δεν εχει ζωη....ο κοσμος κουραστηκεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεε!!!
ivi noire
30/03/2010 12:09
Ποιος είπε ότι η μόρφωση και η παιδεία συνεπάγεται και χρήματα και εργασία;
Nikos E.
30/03/2010 12:09
Λες και ζει σε άλλο κόσμο μιλά η υπουργός Παιδείας, Αννα Διαμαντοπούλου, λες και δεν είναι μέλος της κυβέρνησης που αποφασίζει περικοπές προσλήψεων στο Δημόσιο! Σε συνέντευξή της στο ραδιοφωνικό σταθμό Αθήνα 9,84, υποστήριξε ότι για το Σεπτέμβριο έχουμε ένα πολύ μεγάλο στοίχημα, να λειτουργήσουν τα σχολεία με το μισό αριθμό εκπαιδευτικών, που προσλαμβάνονται κάθε χρόνο. Το ...στοίχημα, είπε, θα αντιμετωπιστεί με αναδιαρθρώσεις, σχεδιασμό μέρα με τη μέρα, διαφορετικό από τις άλλες χρονιές. Σε ποιον απευθύνεται, άραγε, η υπουργός; Οι εκπαιδευτικοί γνωρίζουν πολύ καλά ότι κάθε χρόνο τα κενά καλύπτονται μήνες μετά την έναρξη της σχολικής χρονιάς, ενώ οι ωρομίσθιοι εκπαιδευτικοί τρέχουν για λίγα ευρώ την ώρα από σχολείο σε σχολείο! Η πρόκληση ξεπερνάει τα όρια: Απ'' τη μια έχουν καταδικάσει χιλιάδες εκπαιδευτικούς σε ελαστικές εργασιακές σχέσεις, από την άλλη τα κενά στα σχολεία κάθε χρόνο ανακυκλώνονται και διογκώνονται και τώρα μας λένε ότι από του χρόνου θα μπορέσει το σύστημα να λειτουργήσει με τις μισές προσλήψεις. Παραπλανούν. Μισές προσλήψεις σημαίνει πολλαπλάσια ωρομισθία, πολλαπλάσια κενά, σημαίνει αρνητικές συνέπειες στη λειτουργία των σχολείων, ακόμα και στη διδασκαλία, που τις λούζονται οι μαθητές.
MatPin
30/03/2010 10:35
Αγαπητέ κ. Μάστορα, θα ήθελα να καταθέσω ένα σχόλιο αναφορικά με την εισαγωγή που κάνατε στο άρθρο σας περί "ελλιπών στοιχείων για τον αριθμό εισακτέων" και την "ξερή παράθεση του συνολικού αριθμού εισακτέων ανά σχολή και πανεπιστήμιο" (με τον όρο σχολή φαντάζομαι ότι θα εννοείτε τα τμήματα, για τα οποία δώθηκαν αριθμοί) και η οποία αυτή έλλειψη στοιχείων δυσκολεύει όπως λέτε τους υποψηφίους να αξιολογήσουν τον ανταγωνισμό. Θα ήθελα να ρωτήσω το εξής: Δε θεωρεί κάποιος αυτονόητο ότι οφείλει να μπει στη διαδικασία των πανελληνίων στοχεύοντας στο καλύτερο? Αν δηλαδή ο υποψήφιος μιας Α (ειδικής) κατηγορίας γνωρίζει ότι θα εισαχθούν από αυτή 30, 50, 60 άτομα τι θα κάνει? Αν ήξερε ότι θα μπουν πολλοί θα προσπαθούσε λιγότερο? Αντιθέτως, πιστεύω ότι η απλή παράθεση του αριθμού των εισακτέων θα αυξήσει τον ανταγωνισμό (ή συναγωνισμό αν θέλετε) των υποψηφίων. Τέλος, θα ήθελα να εφιστήσω την προσοχή όλων όσοι πρόκειται να εμπλακούν στο "παιχνίδι" των πανελληνίων (κυρίως οι άνθρωποι του τύπου που έχουν μια αυξημένη δυνατότητα προβολής) ώστε να μη μετατραπεί αυτή η τόσο σημαντική διαδικασία σε "τηλεπαιχνίδι", "ποιος μένει", "ποιος φεύγει" κ.λπ. Παρακολουθώντας τον τρόπο αντιμετώπισης αυτού του θέματος η όλη κατάσταση θυμίζει λίγο "κλαμπ"....τόσοι κατάφεραν να μπουν, τόσοι "έφαγαν πόρτα". Και συνήθως ο κόσμος μένει σ''αυτό που συμβαίνει έξω από το "κλαμπ", στο πεζοδρόμιο, και δεν ανοίγει την πόρτα να δει τι γίνεται εκεί μέσα!
JJJ
30/03/2010 10:11
BALTE KAI ALLLOYS FOITHTES NA GEMISEI OLH H ELLADA AXRHSTOYS PTYXIOYXOYS ANERGOYS.

STO 200% 8A PAEI H ANERGIA ZWA POLITIKOI !!!!!!!!!!!!!!!
Χανς Καστορπιος
30/03/2010 09:29
Ρε παιδιά..ΜΙα απορία μου λύνετε; Αυτή τη φωτογραφία που έχετε στην κεντρική σελίδα τη βλέπω εδω και οχτώ χρόνια, κάθε φορά που έχει ρεπορταζ για εκπαιδευτικά θέματα. Δε λέω, ωραία κοπέλα, αλλά η απορία μου είναι η εξής: δεν εχει επικοινωνήσει ποτέ μαζί σας, να σας πει να μην τη βάζετε; Τώρα πρέπει να είναι 26-28 χρονών με παιδιά!..Ας μου στείλει κάποιος μέιλ στο Balkonski@yahoo.gr