«Δεν αισθανόμαστε ξένοι στην Ελλάδα»

Ευρωπαίοι πολίτες που ζουν και εργάζονται στη χώρα μας μιλούν για τις εμπειρίεςτους στα «ΝΕΑ»

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Εύη Σαλτού   | ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 22/03/2010 07:00 |
 «Δεν αισθανόμαστε ξένοι στην Ελλάδα»

«Στην Ελλάδα πια αισθανόμαστε λιγότερο ξένοι απ΄ ό,τι στην πατρίδα μας», λένε οι Ευρωπαίοι πολίτες οι οποίοι ζουν και εργάζονται στη χώρα μας τα τελευταία χρόνια.

Μόλις την περασμένη εβδομάδα κατατέθηκε στη Βουλή νομοσχέδιο, σύμφωνα με το οποίο επαγγελματίες από άλλες χώρες- μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα μπορούν πια να παρέχουν ελεύθερα τις υπηρεσίες τους και στη χώρα μας. Πρόκειται για κοινοτική οδηγία που επιτρέπει σε ειδικότητες, όπως οι ξεναγοί, οι μηχανικοί, όσοι ασχολούνται με την εκπαίδευση και την κατάρτιση να κάνουν ένα... ελληνικό εργασιακό ξεκίνημα, παίρνοντας ειδική άδεια για την άσκηση των δραστηριοτήτων τους.

Ωστόσο, υπάρχουν και επαγγέλματα τα οποία εξαιρούνται από το νομοσχέδιο, όπως είναι αυτό των δικηγόρων, των μεταφορέων ή εκείνο των φαρμακοποιών. «ΤΑ ΝΕΑ» μίλησαν με τέσσερις Ευρωπαίους πολίτες οι οποίοι επέλεξαν την Ελλάδα είτε για να συνεχίσουν την καριέρα τους είτε για να κάνουν ένα νέο εργασιακό ξεκίνημα.

Όπως λένε, η μετάβαση από την πατρίδα τους στη χώρα μας ήταν αρχικά δύσκολη, ωστόσο με σταθερά επαγγελματικά βήματα κατάφεραν να σταθούν γερά στα πόδια τους.


«Στην αρχή δεν ήταν εύκολα»

ΗΡΘΕ στην Ελλάδα το 1994 από την πόλη καταγωγής του, τη Βουδαπέστη. Εδώ μάλιστα γνώρισε και την Ελληνίδα σύζυγό του. Ο Μπέλα Χόρβατ από το 1967 δουλεύει στον χώρο της εστίασης. «Έχω “ανέβει” όλα τα επαγγελματικά σκαλιά της δουλειάς μου. Όταν έφυγα από την Ουγγαρία είχα μια πολύ καλή δουλειά, ήμουν ο σεφ σε ένα από τα μεγαλύτερα ξενοδοχεία», λέει ο 58χρονος.

Το πολύ καλό βιογραφικό του ήταν και το διαβατήριό του για μια καλή επαγγελματική πορεία και στη χώρα μας. Σήμερα εργάζεται ως σεφ σε ένα από τα πιο γνωστά εστιατόρια ξενοδοχείου στο κέντρο της Αθήνας. «Ωστόσο, δεν ήταν από την αρχή τόσο εύκολα. Ήρθα στην Ελλάδα σε μεγάλη σχετικά ηλικία, ήμουν 43 ετών, οπότε οι αλλαγές στη ζωή μου ήταν πολύ έντονες. Δεν ήμουν δηλαδή μικρός για να προσαρμοστώ ή να μάθω εύκολα την ελληνική γλώσσα», θυμάται ο κ. Χόρβατ.

Το 2004, έτος που η Ουγγαρία έγινε μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως λέει, ο σύλλογος των Ούγγρων στη χώρα μας δεχόταν αρκετά τηλεφωνήματα από συμπατριώτες οι οποίοι ρωτούσαν εάν υπάρχει δουλειά στην Ελλάδα για να έρθουν. «Πάντως από τα χρόνια που βρίσκομαι εδώ, έχω διαπιστώσει ότι οι διαφορές στους μισθούς με τη χώρα μου δεν είναι πολύ μεγάλες, περίπου 150-200 ευρώ».


«Η ζωή στην Αθήνα είναι ακριβή»

ΜΠΟΡΕΙ κανείς να τον ονομάσει Πολίτη του Κόσμου, καθώς τα τελευταία 17 χρόνια ζει μακριά από την πατρίδα του, την Αυστρία. Ο κ. Βίνφριεντ Λέχνερ σπούδασε Γλωσσολογία στην Αμερική ενώ εργάστηκε σε χώρες όπως η Γερμανία, η Αμερική, η Κύπρος, «και τώρα η Ελλάδα. Είναι ο τρίτος χρόνος που βρίσκομαι εδώ και σίγουρα το πρώτο διάστημα ήταν αυτό της προσαρμογής».

Είναι επίκουρος καθηγητής στο Τμήμα Γερμανικής Φιλολογίας του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Όπως εξηγεί όμως, η ακαδημαϊκή του καριέρα άρχισε από το εξωτερικό. «Όταν ήρθα δεν ήθελα να το εγκαταλείψω. Αφού λοιπόν πέρασα την ελληνική διαδικασία- αναγνώριση πτυχίων από το ΔΙΚΑΤΣΑ, πιστοποιητικό γλωσσομάθειας των Ελληνικών- κατάφερα να πάρω την πανεπιστημιακή θέση».

Ο κ. Λέχνερ σκοπεύει να σταματήσει το εργασιακό ταξίδι του εδώ και να μείνει μόνιμα στη χώρα μας. Κι αυτό γιατί, όπως λέει, βλέπει μέλλον στην Ελλάδα. «Μου αρέσει η δουλειά μου και θέλω να προσφέρω στους νέους. Τα παιδιά στην Ελλάδα είναι έξυπνα, με όρεξη για μάθηση και αισιόδοξα. Δεν θα μπορούσα να ζητήσω καλύτερο ακροατήριο στο αμφιθέατρο». «Η ζωή στην Αθήνα είναι σαφώς ακριβότερη από την Αυστρία για παράδειγμα», τονίζει ο καθηγητής.


«Οι μισθοί δεν έχουν σχέση με τη Γερμανία»

ΟΤΑΝ ΕΚΑΝΕ την ειδικότητά της στη δερματολογία στο Βερολίνο γνώρισε τον Έλληνα σύζυγό της, ο οποίος είχε πάει στη Γερμανία κι εκείνος για σπουδές στον ίδιο κλάδο. Η Γερμανίδα Σαμπίνε Έλκε Κρίγκερ- Κρασαγάκη, αφού ολοκλήρωσε τις σπουδές της, άρχισε να εργάζεται στην πατρίδα της. «Για 12 χρόνια συνέχισα την ακαδημαϊκή μου καριέρα στη χώρα μου. Ήμουν έτοιμη να αναλάβω θέση καθηγήτριας Δερματολογίας όταν για οικογενειακούς λόγους ήρθαμε στην Ελλάδα», δηλώνει στα «ΝΕΑ».

Η μετάβαση, όπως θυμάται, δεν ήταν καθόλου εύκολη. Οι βασικές δυσκολίες: η γλώσσα και οι περιορισμένες επαγγελματικές επιλογές για έναν Ευρωπαίο. «Επαγγελματικά δεν ήξερα τι να κάνω: να ανοίξω ιατρείο ή να ακολουθήσω το όνειρό μου, την πανεπιστημιακή καριέρα; Τελικά έκανα το δεύτερο», λέει η κ. Κρίγκερ, η οποία έχει δύο παιδιά. Η αναγνώριση των προσπαθειών της δεν άργησε να έρθει, καθώς πριν από έξι χρόνια οι καθηγητές της την υποστήριξαν για την πανεπιστημιακή θέση της επίκουρης καθηγήτριας. «Οι μισθοί δεν έχουν καμία σύγκριση με της Γερμανίας- να φανταστείτε ότι τα χρήματα που παίρνει ένας επιμελητής νοσοκομείου στην Ελλάδα αντιστοιχούν με εκείνα που παίρνει κάποιος ο οποίος κάνει ειδικότητα στη Γερμανία. Ωστόσο, την ακαδημαϊκή καριέρα είναι αυτή που έχω επιλέξει και αυτή που είχα ήδη αρχίσει στη Γερμανία», λέει η κ. Κρίγκερ- Κρασαγάκη.


«Ριζώσαμε για τα καλά στην Ελλάδα»

ΟΤΑΝ Ο ΓΙΑΡΙΚ, στα 21 του χρόνια, ήρθε στην Ελλάδα από την Πολωνία, το 1991, δεν είχε στρωμένη δουλειά ή καριέρα να ακολουθήσει και επί ελληνικού εδάφους. Αντίθετα, έκανε περιστασιακές δουλειές: «Λίγο οικοδομή, λίγο δουλειά σε φούρνους». Κάποιους μήνες αργότερα, γνώρισε την επίσης Πολωνή σύζυγό του, την Ούρσουλα. «Και οι δύο ήμασταν από τους μετανάστες οι οποίοι ήρθαμε στην Ελλάδα για να μείνουμε, γιατί οι περισσότεροι συμπατριώτες μας απλά δούλευαν εδώ προκειμένου να μαζέψουν χρήματα και μετά να γυρίσουν στην πατρίδα», λέει ο Γιάρικ.

Αφού ολοκληρώθηκαν οι διαδικασίες έκδοσης της άδειας παραμονής, ο Γιάρικ και η Ούρσουλα σκέφτονταν το ενδεχόμενο να ξεκινήσουν κάτι δικό τους. Έτσι, το 1999 άνοιξαν μία καφετέρια στην οδό Λιοσίων η οποία θα ήταν το στέκι των Πολωνών.

«Έγινε στέκι, μια και οι συμπατριώτες μου έρχονταν σε ένα μέρος που τους θύμιζε την πατρίδα. Και αφού είδαμε ότι το ενδιαφέρον ήταν μεγάλο, πέντε χρόνια αργότερα, το 2004, τη χρονιά που η Πολωνία έγινε μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ανοίξαμε ένα κλαμπ». Αν και- όπως λένε- τώρα πια που η χώρα τους είναι μέλος της Ε.Ε., οι εργασιακές ευκαιρίες κι εκεί είναι πολλές. «Ωστόσο, ριζώσαμε εδώ. Πλέον αισθανόμαστε περισσότερο ξένοι στη χώρα μας παρά στην Ελλάδα».

12
prostaths /ellhnas / xristianos/ktlp
22/03/2010 23:42
@plemparos/nefelim/aristeros/antitsipras vlepw amesws evales thn kaseta gia anwterothta... (oso afora ta 7 amarthmata...auta einai 8rhskeutika...esu upepeses sto amarthma ths pisths se mia 8rhskeia...einai dunaton na pisteueis sto opio twn lawn?...xaxaxaxa) kai poios eipe oti einai anwterothta?...anti8etws adunamia...pi8anws den exoume pleon thn dunamh san e8nos na epiviwsoume ston strato eisvolhs...sthn ordh...(opws egine ton 4o aiwma m.x sthn dutikh rwmaikh autokratoria) exatias Efialtwn kai allwn pa8ogeniwn . ola auta giati briskomaste se mia sunexh parakmh opws tote....pantou (kai ena sxolio pou 8a sou aresei sigoura!...o mousoulmanismos san 8rhskeia exei perissoterh dunamh apo ton xristanismo oso afora thn suspeirwsh pistwn ara kai mporei aneta na epivlh8ei sto apoxristianomeno "kosmiko" eurwpaiko periballon...an tou do8ei h eukairia) nefelim... vlepw pio polu an8ellhniko menos para an8rwpismo....den vlepw na noiazeste gia ton suna8rwpo alla na ekmhdeniseis thn ennoia e8nos (ton plu8hsmo kata thn dikh sou kokteil ermhneia) , pou kata pasa pi8anothta 8ewreis oti htan statistiko sfalma na eisai se auto...swsta? oso gia thn brwmikh a8hna htan apo palia twra pou eiaia brwmikh ghetto ktlp einai kalutera ? @kwstas....an kapoios einai argos kai ligo ntempelhs alla ephzei....epeidh einai tempelhs(den ergazetai sth gh ktlp giati exoun pesei ta merokamata logw twn xenwn ktlp) prepei na ton diwxeis apo to spiti tou? h kai na ton anagkaseis na zei sto spiti TOU me allous? anti8eta....kalutera na spatalas to xrono sou na to xekouniseis para na viazesai na ton antikatasthseis...an o aderfoss sou den phgaine kala sto sxoleio h sthn douleia 8a ton allazes etsi eukola me kapoion pio ergatiko aderfo? h 8a ton boh8ouses kai 8a ton uperaspizosoun mprosta sou allous? (alla ennoeitai oti 8a ton katsadiazes na ma8ei na douleuei otan den blepoun oi alloi?) kai sxolio! allo polites ths EE kai allo ordes pou erxontai gia eurwph kai pagideuontai edw se enan topo pou misoun.... alh8eia exeis milhsei pote apo konta me autous pou noiazesai?
konstantinos Trieste(Italy)
22/03/2010 21:09
KALA EISTE SOVAROI? RE NA EUXARISTEITE KAI TOU EURWPAIOUS POU ERXONTAI STHN ELLADA NA DOULEPSOUN GIA TO PSWROMISTHO! EGW TWRA POU HRTHA ITALIA SIGA MHN GURISW PISW! PERNW OSA PERNEI H MANA MOU ME 20 XRONIA ERGASIAS EDW STHN TERGESTH KAI KANOUME THN IDIA DOULEIA!
KAI RE NEFELIM ANTE RE AGORI MOU PIES KANENAN FRAPPE KAI META MILA GIA ELLADA KAI OLA TA KALA TOU ETHNOUS POU MOU GINATE OLOI TWRA DASKALOI KAI PROSTATES TOU ETHNOUS!
XEHASES MOU FAINETE POSOI ELLHNES EFUGAN KAI PHGAN EXW PRIN KATI XRONIA? KAI ETOIMASOU GIATI TWRA THA PANE KAI ALLOI POLLOI EXW! TI SAS PEIRAZOUN OI XENOI AMA DOULEUOUN? KAI NA EISAI PERHFANOS POU DIALEGOUN THN ELLADA GIATI SOU DINOUN KAI AXIA!
Κώστας Μ.
22/03/2010 19:33
Α, ρε, Ελληναράδες, ξύλο με βρεγμένη σανίδα που θέλετε. Αντί να σηκωθείτε από τη φραπεδοπολυθρόνα, να σηκώσετε τα μανίκια και να προσπαθήσετε να μιμηθείτε αυτούς που έρχονται από έξω και σας βάζουν τα γυαλιά. Ποιός από σας ρε αριστοκράτες θα σηκωνόταν στις 5 το πρωί να αρχίσει την ημέρα του στην ύπαιθρο, να καλλιεργήσει τη γη; Αλλά, βέβαια, πέφτει η υπόληψη. Κα μετά κατηγορείτε τους αλλοδαπούς που κάνουν τις δουλειές που θα έπρεπε να κάνετε και εσείς, για να πάει μπροστά η Ελληνική οικονομία. Οι αλλοδαποί έχουν πιό πολύ μυαλό από τους ...πολυμήχανους Έλληνες; Απόγονοι του Οδυσσέα, ουστ ρε!
nikitopoulos
22/03/2010 19:22
Ελα ρε Νεφελιμ,,,τι να σχολιάσουμε;Δε βλέπεις τι γίνεται στην Ελλάδα;Προστατίτιδα εχουμε πάθει...Και τη μία και την ''άλλη''...Δ.Ν.Τ για νταβατζή θέλει ο ένας η Γερμανία μας φταίει λέει ο άλλος...Εδώ με τον Όττο Ρεχάγκελ πήραμε το Ευρωπαϊκό και μετά θέλαμε να τον διώξουμε...Έχουμε μεγάλο πρόβλημα σαν λαός,,όχι σαν έθνος,, σαν λαός λέω..Τι μας φταίει,,,δεν ξέρουμε,,,''Προστατίτιδα'' έχουμε πάθει και μας στέλνουν από τον ένα γιατρό στον άλλο....
Νεφελιμ
22/03/2010 19:07
Πολύ ασχοληθηκα αλλα αντε και λιγο ακομα !! Κε 111 οι Βουλγαροι και Πολωνοι πριν οχι και πολλα χρόνια ήταν λαθραίοι. Και δεν ειναι μόνο αυτοί που προκόβουν!! Και Συριοι προκόβουν και ινδοι προκόβουν και κινέζοι προκόβουν όπως και Ελληνες προκοκομένοι και ανεπρόκοποι υπηρξαν στην ξενιτιά. Επειδή εισαι μάγκας πληρωνε την φυλαξη των συνόρων στους Αμερικανο γερμανους κλπους!!! Δεν ειδα η Ενωμενη σου ευρωπη να φυλαει τα συνορα της. Καλυτερα λοιπον πουθενα συνορα και νοσοκομεια για ολους παρά συνορα και ναρκοπεδια. Τα λεφτα τους και τις επιχειρήσεις τους και τις κομπίνες και funds τα γυρνανε οπως θέλουν και χωρίς σύνορα όπου νάναι και εσύ τους πληρωνεις τα spreads. Αυτοί με τα παιχνίδια τους συνεχίζουν να εξαθλιώνουν τις χώρες εκκινησης των μεταναστών και επιτείνουν το πρόβλημα. Μόλις σηκώσεις το βλεμμα σου απο τον αφαλο σου και βγείς από την έκσταση του "εθνικού" σου μεγαλείου ίσως παρείς χαμπαρι εσύ και οι άλλοι φυλακες της εθνικής μας καθαρότητας (το κοκτεηλ που ειμαστε απο την σαρα μαρα και το κακό συναπαντημα) που περασε δηωσε και εσπειρε σ'' αυτ''η την όμορφη γωνιά! Με τις υγείες σας και καλή λευτεριά!!
Νεφελιμ - πλεμπαρία
22/03/2010 17:00
@προστάτης (ΙΙ) Είδαμε και το χαήρι το δικό μας και ακόμα πάτο δεν έχουμε πιάσει!!! Εσεις Που καμώνεστε την ανωτερότητα αφενός πεφτετε στο χειρότερο απο τα 7 θανασιμα αμαρτήματα (αυτό της Αλαζονείας) και αφενός δεν βλεπετε το καρφι μεσα στο μάτι σας την ώρα που εχουμε καταντήσει ή μόνη τριτοκοσμική χώρα στην ευρωζώνη, ή μόνη αφρικανική χωρα στην ΕΕ, κατά πως μας περιγραφουν οι εταίροι. Και μην μου πεις πως φταίει ο Χασάν γιατι ακόμα ψηφο δεν εριξε. Στις επόμενες δημοτικές εκλογες που θα ψηφισει κατηγόρησε τον. Γιατι την Βρωμια της Αθηνας αυτοί που ηρθαν ετσι την βρήκαν!
111
22/03/2010 16:25
Οι παραπανω ανθρωποι ηρθαν απο την ΕΕ, οπως εχουν καθε δικιαωμα να κανουν, να ταξιδεψουν απο Ευρωπαϊκη χωρα σε μια αλλη Ευρωπαϊκη χωρα με τις καθ΄'' ολα νομιμες διαδικασιες και ΟΧΙ ως στρατος κατοχης που ερχονται κατι αλλοι τους οποιους ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΜΕΝΑ ΔΕΝ ΘΕΛΕΙ το 99% του πληθυσμου...

Αλλα ο κ.Νεφελιμ βαζει ολους τους μεταναστες στο ιδιο τσουβαλι και προπαγανδιζει τη λογικη ενω θελει να εδραιωσει την ηλιθιοτητα της ανυπαρξιας των συνορων, οπως διαλαλουν κατι καθυστερημενα που επρεπε να βρισκονται στο Δαφνι...
nefelim- (εγγονος της πλέμπας)
22/03/2010 16:21
@ Προστατης. Ευτυχως που δεν υπηρχαν "προστατες" σαν και σενα στην Γερμανια, το Βελγιο, τις ΗΠΑ τον Καναδα, την Αυστραλία και αλλού, πριν μερικά χρόνια όχι και τοσο μακρυνα, όσο εσύ και τα ομοια σου φυραματα θέλουν να νομιζουν για ξεχνανε την πλέμπα των "godamned greeks" που στέλναμε με τις καραβιες και τα τρένα!!! get a life!!
προστάτης
22/03/2010 15:39
@nefelim γιατι φιλτατε αυτοι ειναι πετυχημενοι ανθρωποι που δεν ηρθαν σαν τους κλεφτες μεσα στην νύχτα. Μακαρι ολοι τους να ηταν ετσι! αλλα αυτοι ειναι οι λαπρες εξαιρεσεις. Μη περιμενεις ιδια αποτελεσματα απο τους κανουριους (μετα το 2000 ερχομενοι) Χασαν, Αμπνταλα και Μουσταφα και λοιποι μουσουλμανοι "φιλοξενούμενοι"....
Χρήστος Κ
22/03/2010 14:04
Αλήθεια, θυμάται κανείς την οδηγία Μπολκεστάϊν; ΑΥΤΗ η οδηγία ήλθε και στην Ελλάδα και τώρα μας λένε πόσο ωραία θα είμαστε ....
Μαο Μαο
22/03/2010 13:59
Αχ βρε Νεφελην να σε καλά, μ΄έκανες και γέλασα.....
Nefelim
22/03/2010 13:02
Τι έγινε ρε παιδια? κανεις απο τους "προστατες" της εθνικής καθαρότητας δεν θα σχολιασει? Γιατι τέτοια μουγκα?