ΚΛΕΙΔΩΣΑΝ ΟΙ 12 ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ

Γλιτώνουν τις ανατροπές 250.000 ασφαλισμένοι

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΗΛΙΑΣ Π. ΓΕΩΡΓΑΚΗΣ   | ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 20/03/2010 07:00 |
 Γλιτώνουν τις ανατροπές  250.000 ασφαλισμένοι
Από το 2018 θα τεθεί σε εφαρμογή το νέο ασφαλιστικό σύστημα στην ολοκληρωμένη μορφή του. Οι αντιδράσεις όμως έχουν αρχίσει από τώρα

Κλείδωσαν οι 12 αλλαγές στο Ασφαλιστικό και ενόψει της κατάθεσης του νομοσχεδίου για το νέο ασφαλιστικό τοπίο εντός του Απριλίου στον εργασιακό χώρο επικρατεί κλίμα αναστάτωσης και φυγής στη σύνταξη.

Χαρακτηριστικό είναι ότι μόνο στο Δημόσιο οι αιτήσεις για συνταξιοδότηση έχουν αυξηθεί κατά 25% τους δύο τελευταίους μήνες.

Πάντως περίπου 250.000 εργαζόμενοι στον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα που έχουν θεμελιώσει ασφαλιστικά δικαιώματα ή θα έχουν θεμελιώσει έως το 2013, δεν έχουν κανένα λόγο να ανησυχούν.

Και αυτό γιατί δεν θα αλλάξει το καθεστώς συνταξιοδότησης (όρια ηλικίας, τρόπο υπολογισμού συντάξεων) τουλάχιστον για όσους έχουν θεμελιώσει ή θα θεμελιώσουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα έως το 2013.

Το νέο ασφαλιστικό σύστημα θα τεθεί σε εφαρμογή στην ολοκληρωμένη μορφή του το 2018 και θα επικεντρώνεται στους ακόλουθους 12 άξονες:

Πλαφόν στις συντάξεις
Το 2018, μαζί με τη δημιουργία τριών ασφαλιστικών ταμείων θα καθιερωθεί ενιαίο για όλους πλαφόν στις συντάξεις, στα επίπεδα του ΙΚΑ, θίγοντας όσους έχουν υψηλότερα όρια.

Νομοθετικό μπλόκο (άμεσα) σε όλες τις εθελούσιες εξόδους και τις πλασματικές αναγνωρίσεις χρόνων ασφάλισης.

Θα ισχύσει (άμεσα) ενιαίο καθεστώς για την απασχόληση των συνταξιούχων, ανεξάρτητα αν προέρχονται από τον δημόσιο ή τον ιδιωτικό τομέα. Ενιαία ποινή μείωσης του ποσού της σύνταξης κατά 6% για κάθε χρόνο που υπολείπεται μέχρι τη συμπλήρωση του γενικού ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης.

Για τις αναπηρικές συντάξεις θα υπάρξει ενιαίο για όλα τα ασφαλιστικά ταμεία καθεστώς.

Προωθείται η δημιουργία εταιρείας διαχείρισης των αποθεματικών του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης (31 δισ. ευρώ, μαζί με την αξία των ακινήτων).

Ψαλίδι στις δαπάνες υγείας
Από το 2018 οι συντάξεις θα υπολογίζονται με βάση τον μέσο όρο των αποδοχών της 15ετίας σε πρώτο στάδιο και αργότερα ολόκληρου του εργασιακού βίου, αντί της καλύτερης πενταετίας ή διετίας (ανάλογα με το Ταμείο) σήμερα, ενώ όσοι θα επιλέγουν να συνταξιοδοτηθούν πριν από τα 65 τους θα έχουν αναλογική μείωση στο ποσό της βασικής σύνταξης των 360 ευρώ, την οποία θα εγγυάται το κράτος.

Περιστολή των δαπανών υγείας με μέτρα αντιμετώπισης για την υπερσυνταγογράφηση φαρμάκων και εξετάσεων, την προκλητή ζήτηση υπηρεσιών, τις υπερτιμολογήσεις υλικών και θεραπευτικών μέσων.

Σχεδιάζεται να γίνει η σταδιακή εξίσωση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης ανδρών- γυναικών, μετά την καταδίκη της χώρας μας από το Δικαστήριο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων, σε περίοδο επταετίας.

Αύξηση ορίων ηλικίας
Η εφαρμογή του Νόμου Πετραλιά απο το 2013 θα έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης σε ΙΚΑ, ΔΕΚΟ, τράπεζες και ειδικά Ταμεία. Απόφαση της κυβέρνησης είναι να ισχύσουν ενιαίοι όροι συνταξιοδότησης στον ιδιωτικό και τον δημόσιο τομέα και αυτό θα αφορά όσους και όσες δεν έχουν θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα ή δεν το θεμελιώνουν (συμπληρώνοντας τα απαιτούμενα έτη ασφάλισης και το όριο ηλικίας για συνταξιοδότηση) έως τις Ενιαίες παροχές υγείας
Από το 2018 θα καθιερωθεί νέο σύστημα ενιαίων παροχών υγείας για όλους τους ασφαλισμένους παράλληλα με την ενοποίηση των Ταμείων, τον διαχωρισμό του κλάδου υγείας από τον κλάδο των συντάξεων και την καθιέρωση νέου τύπου συντάξεων. Θα πρόκειται για πλήρη διαχωρισμό του κλάδου ασθενείας από τον κλάδο συντάξεων στα ασφαλιστικά ταμεία και την ένταξη στο ΕΣΥ των υπηρεσιών υγείας που έχουν αναπτύξει τα επιμέρους Ταμεία.

Βαρέα και ανθυγιεινά
31/12/2012. Από την 1/1/2013 θα αυξηθούν π.χ. τα όρια ηλικίας για συνταξιοδότηση με 35ετία (από τα 58 στα 60 το 2016 με την προσθήκη ενός εξαμήνου κάθε χρόνο), για τα βαρέα (στα 57 από τα 55), τις γυναίκες ασφαλισμένες στον ΟΑΕΕ (στα 60 έως το 2016) και τις μητέρες ανηλίκων (από το 2011 στο ΙΚΑ, για τις ασφαλισμένες πριν από το ΄92, που πάγωσε για έναν χρόνο το υπουργείο Εργασίας και για όλες από το 2013).

Προωθείται η θέσπιση ενιαίου καθεστώτος για τα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα στον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα και προβλέπονται οι διαδικασίες επικαιροποίησής του.

1
ioudas
22/03/2010 02:39
ΒΡΕ ΠΑΣΟΚΙΑ ΠΡΙΝ ΑΠΟ 170 ΗΜΕΡΕΣ ΔΕΝ ΗΤΑΝ ΠΟΥ Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΣΑΣ ΕΛΕΓΕ ΠΩΣ ΘΑ ΚΑΤΑΡΓΗΣΕΙ ΚΑΙ ΤΟ "ΝΟΜΟ ΠΕΤΡΑΛΙΑ" ???????????? άντε να χαθήτε !!!!!!!!!!!!!!