Πίσω ολοταχώς έκανε χτες η κυβέρνηση μπροστά στις αντιδράσεις που προκάλεσαν στην κοινή γνώμη οι εξαιρέσεις στο υπό κατάθεση φορολογικό νομοσχέδιο.


Oι αντιδράσεις, ακόμη και μέσα στην κυβέρνηση, σε συνδυασμό με τις διαμαρτυρίες βουλευτών της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ, οδήγησαν το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης να πάρει πίσω όλες αυτές τις εξαιρέσεις που δημιουργούσαν την αίσθηση ότι «η κυβέρνηση Παπανδρέου συντηρεί τις φορολογικές ανισότητες» και παράλληλα «υποκύπτει στους εκβιασμούς συγκεκριμένων επαγγελματικών ομάδων». Οι χαρακτηρισμοί αυτοί, που ακούστηκαν στη διάρκεια σύσκεψης στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Θεόδωρο Πάγκαλο με τη συμμετοχή του υπουργού και του υφυπουργού Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου και Φιλ. Σαχινίδη, απηχούν σε γενικές γραμμές το κλίμα που επικρατεί στην κυβέρνηση με αφορμή το φορολογικό νομοσχέδιο.

Αποτέλεσμα των αντιδράσεων των υπουργών προς το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης είναι ότι – αν και το σχέδιο του Φορολογικού θα συζητηθεί στο Υπουργικό Συμβούλιο που συνέρχεται σήμερα στις 4 το απόγευμα, υπό την προεδρία του Πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου- ενδέχεται τα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου να κληθούν να μελετήσουν και πάλι τις διατάξεις και να υποβάλουν τις προτάσεις τους, μαζί με τις κρίσεις τους, εντός 4 ημερών στο οικονομικό επιτελείο. Εξετάζεται ακόμη και το ενδεχόμενο να συνέλθει και πάλι το Υπουργικό Συμβούλιο, μάλλον την προσεχή Δευτέρα, προκειμένου να συζητηθούν οι εισηγήσεις των υπουργών. Αν αυτό δεν καταστεί δυνατό, οι εισηγήσεις και οι προτάσεις τους θα παραληφθούν από το οικονομικό επιτελείο προκειμένου να ενταχθούν στο φορολογικό νομοσχέδιο. «Η στροφή αποτρέπει μια πολιτική ήττα», υποστήριξε χθες το βράδυ μιλώντας στα «ΝΕΑ» σημαίνον κυβερνητικό στέλεχος, εξ αυτών που είχαν διατυπώσει αντιρρήσεις στην ύπαρξη εξαιρέσεων από την άμεση φορολόγηση που επιβάλλει το νέο νομοσχέδιο.

Τα κωλύματα

Η ίδια πηγή ανέφερε ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να παρακάμψει τα νομικά προβλήματα που υπάρχουν για τη φορολόγηση των γιατρών από φέτος ή όπως προβάλλεται από ορισμένες πλευρές και των δικηγόρων. Όλοι οι επαγγελματίες για τους οποίους υπάρχει η τεχνολογική δυνατότητα θα υποχρεωθούν να τηρήσουν φορολογικά στοιχεία από 1/1/2010, ενώ οι υπόλοιποι από την 1η Ιουλίου, ενώ για το πρώτο εξάμηνο του 2010 θα φορολογηθούν με βάση το τεκμαρτό εισόδημα.

Ταυτόχρονα η κυβέρνηση, σύμφωνα με το σχέδιο που παρουσίασε στη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου το οικονομικό επιτελείο, παίρνει πίσω τις εξαιρέσεις επαγγελματικών ομάδων που εμπίπτουν στη φορολόγηση με ειδικό τρόπο, και οι οποίες θα φορολογούνταν από την 1/1/2011- πρόκειται για μηχανικούς, αρχιτέκτονες, περίπτερα, ενοικιαζόμενα δωμάτια κ.ά. Ταξί, βενζινάδικα, πρακτορεία ΠΡΟΠΟ θα υποχρεωθούν να εγκαταστήσουν ταμειακές μηχανές και να εκδίδουν αποδείξεις και θα φορολογούνται με βάση τα εισοδήματά τους. Αποφασίστηκε επίσης η κυβέρνηση να επιμείνει στη φορολόγηση της εκκλησιαστικής περιουσίας με συντελεστή 20%.

ΟΙ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ

Στελέχη της κυβέρνησης διαφώνησαν με τη «διακριτική μεταχείριση» ορισμένων επαγγελματιών

Ποιοι βάζουν ταμειακές μηχανές από φέτος


ΒΙΒΛΙΑ ΕΣΟΔΩΝ – εξόδων θα υποχρεωθούν να τηρούν από το δεύτερο εξάμηνο του έτους όλοι οι επαγγελματίες που απολάμβαναν μέχρι σήμερα φορολόγηση με ειδικό τρόπο και σύμφωνα με τους μέχρι προχθές σχεδιασμούς του υπουργείου Οικονομικών θα έπαιρναν νέα περίοδο χάριτος έως το 2011. Έτσι, οδηγοί ταξί και φορτηγών, μηχανικοί, αρχιτέκτονες, επαγγελματίες ΠΡΟΠΟ και περιπτέρων, ιδιοκτήτες ενοικιαζόμενων δωματίων και κάμπινγκ που μέχρι σήμερα φορολογούνται με ιδιαιτέρως χαμηλά τεκμαρτά εισοδήματα, θα υποχρεωθούν όχι μόνο να κόβουν αποδείξεις αλλά και να φορολογούνται με βάση τα εισοδήματα που προκύπτουν από τα βιβλία εσόδων- εξόδων τους. Για παράδειγμα, οδηγός ταξί με άδεια 100% στο όνομά του, είχε τεκμαρτό εισόδημα 16.000 ευρώ και πληρώνει φόρο μόλις 1.200 ευρώ, ασχέτως από τα πραγματικά του εισοδήματα. Τώρα, θα αναγκαστεί να καταβάλει φόρο με βάση την κλίμακα για το εισόδημα που θα προκύπτει από τη φορολόγηση των εσόδων του αφού αφαιρεθούν τα έξοδά του.

Το πρακτικό πρόβλημα που προκύπτει αφορά τον τρόπο υπολογισμού του ετήσιου εισοδήματος αφού ήδη για τους πρώτους τρεις μήνες του έτους δεν κόβονται αποδείξεις και δεν τηρούνται βιβλία εσόδων- εξόδων ενώ θα απαιτηθεί και ένα εύλογο χρονικό διάστημα προσαρμογής. Η λύση που μελετάται στο οικονομικό επιτελείο είναι ο λογιστικός προσδιορισμός να ισχύσει από το δεύτερο εξάμηνο του έτους και το πρώτο εξάμηνο τα εισοδήματα να προσδιοριστούν και πάλι τεκμαρτά.

Διορθώσεις της τελευταίας στιγμής ετοιμάζονται και στο μέτωπο των τεκμηρίων δεδομένου ότι με βάση τους αρχικούς σχεδιασμούς ένα ακίνητο στην Κηφισιά και ένα ακίνητο ίδιων τετραγωνικών στο Ζεφύρι, όπου οι αντικειμενικές αξίες είναι κυριολεκτικά η μέρα με τη νύχτα, είχαν το ίδιο τεκμήριο. Το οικονομικό επιτελείο προσανατολίζεται σε σύνδεση των τεκμηρίων και με την αντικειμενική αξία των ακινήτων έναντι της σύνδεσης αποκλειστικά με τα τετραγωνικά, όπως ήταν οι τελευταίοι σχεδιασμοί.

Ερωτηματικά για την απουσία της Κατσέλη


ΕΡΩΤΗΜΑΤΙΚΑ δημιουργεί η απουσία από τη σύσκεψη της υπουργού Οικονομίας Λούκας Κατσέλη. Κυβερνητικές πηγές υποβάθμιζαν την απουσία υποστηρίζοντας ότι η κ. Κατσέλη είχε κάποιες άλλες υποχρεώσεις- το γραφείο Τύπου της υπουργού υποστήριξε ότι έπρεπε να βρίσκεται στη Βουλή όπου συζητούνταν το νομοσχέδιο για το ΕΣΠΑ στην αρμοδία Κοινοβουλευτική Επιτροπή. Ωστόσο, άλλες πηγές υποστήριζαν ότι η κ. Κατσέλη δεν βρισκόταν στην απογευματινή συνεδρίαση της Επιτροπής και ερμήνευαν τη στάση της ως μήνυμα διαφωνίας για το φορολογικό νομοσχέδιο. Σημειώνεται ότι μόλις προχτές η κ. Κατσέλη σε γεύμα που παρέθεσε σε δημοσιογράφους άφησε αιχμές για το οικονομικό επιτελείο, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι καταρρίπτεται ο μύθος πως το Πρόγραμμα Σταθερότητας έχει σχέση με τις αγορές και τα spread. Κάτι που σύμφωνα με πληροφορίες προκάλεσε την ενόχληση του υπουργείου Οικονομικών. Στη σύσκεψη στο Μαξίμου ήταν παρόντες οι υπουργοί Χ. Παμπούκης, Τ. Μπιρμπίλη, Π. Γερουλάνος, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ. Πεταλωτής, ο διευθυντής του γραφείου του Πρωθυπουργού Νικ.

Αθανασάκης, η διευθύντρια της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Ρ. Βάρτζελη κ.ά.

Με μπλόκα απειλούν οι οδηγοί ταξί


«ΑΙΤΙΑ ΠΟΛΕΜΟΥ» για τους ιδιοκτήτες ταξί θα αποτελέσει η αντικατάσταση του συστήματος τεκμαρτής φορολόγησης με λογιστικό προσδιορισμό από το 2011.

Οι ιδιοκτήτες ταξί, που σήμερα πραγματοποιούν 24ωρη απεργία, απειλούν ότι είναι αποφασισμένοι να συγκρουστούν μέχρις εσχάτων με την κυβέρνηση. Οι συνδικαλιστές του κλάδου, χτες, ανακοίνωσαν την πρόθεσή τους να προβούν και σε άλλου είδους κινητοποιήσεις, δηλαδή μηχανοκίνητες πορείες αλλά και αποκλεισμό κεντρικών οδών.

Ήδη στο πλαίσιο της σημερινής απεργίας έχουν προγραμματίσει συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις 11 το πρωί στην Πλατεία Καραϊσκάκη και μηχανοκίνητη πορεία στο υπουργείο Οικονομικών, όπου και θα επιδιώξουν συνάντηση με την πολιτική ηγεσία.