Θλιβερές αναμνήσεις θλιβερών ημερών που αναβιώνουν χωρίς να το έχουμε αντιληφθεί. Σε μια εποχή που οι Έλληνες ξεπουλούσαν τα πάντα για να επιβιώσουν, έκαναν ταυτόχρονα και μαύρη αγορά με τους κατακτητές που επί μία δεκαετία είχαν καταδικαστεί στην πείνα του ερζάτς και ξεπουλούσαν τα ατομικά τους είδη για λίγα φρέσκα πορτοκάλια. Ο Χίτλερ, αν και είχε επιτύχει μια ταχύρρυθμη ανάπτυξη, είχε καταδικάσει τους συμπατριώτες του στο ερζάτς- μια λέξη που τότε μπήκε στο λεξιλόγιό μας. Και με το πολύτιμο περίσσευμα κατασκεύαζε τανκς και αεροπλάνα για να διασφαλίσει το περιβόητο λεμπενσράουμ, τον ζωτικό χώρο για την Άρια φυλή.

Η Μέρκελ και οι προκάτοχοί της στάθηκαν ευφυέστεροι, αντικαθιστώντας τα τανκς με ομόλογα αντιγράφοντας κατά τα άλλα πιστά τα χιτλερικά πρότυπα και πάντοτε με τον ίδιο στόχο: το οικονομικό λεμπενσράουμ.

Τα τελευταία οκτώ χρόνια το γερμανικό ΑΕΠ αυξάνεται ταχύτατα, αλλά ο Γερμανός φορολογούμενος δεν έχει πάρει ούτε ένα ευρώ αύξηση. Το περίσσευμα συσσωρεύεται στην Ντόιτσε Μπανκ, ενώ στη σειρά, για την επιβολή αυστηρών μέτρων, μετά την Ελλάδα, περιμένουν η Ιταλία, η Ισπανία και η Πορτογαλία. Σε μια ζώνη ελεύθερου εμπορίου, όπως η ευρωζώνη, όπου ο κύριος όγκος των ανταλλαγών άνω του 60%-70% περιορίζεται μεταξύ των κρατών- μελών, αποτελεί μαθηματική εξίσωση όταν ο ένας κερδίζει ο άλλος να χάνει. Και όταν χάνει υπερβολικά, να υφίσταται τις συνέπειες του παρανοϊκού Συμφώνου Σταθερότητας, που απαγορεύει τα μεγάλα ελλείμματα αλλά δεν λέει λέξη για τα μεγάλα περισσεύματα. Αν η κατάσταση αυτή συνεχιστεί, η Ε.Ε. είναι καταδικασμένη σε μια αλληλουχία περιοδικών κρίσεων που θα εντείνουν τις φυγόκεντρες και ίσως να οδηγήσουν και σε συγκρούσεις ακόμη.

Μήπως, λοιπόν, έφτασε η στιγμή να θυμηθούμε τον Κέινς; Κατά τον ανορθόδοξο αυτόν οικονομολόγο, η συσσώρευση μεγάλων περισσευμάτων είναι εξίσου επικίνδυνη με τη δημιουργία μεγάλων ελλειμμάτων και προκαλεί ανισορροπίες στο παγκόσμιο σύστημα που είναι και η αιτία των πολέμων. Αν λοιπόν, οι χρυσόμυγες της Κομισιόν ακούσουν τις προτάσεις του Κέινς, το αποικιοκρατικό Σύμφωνο Σταθερότητας θα πρέπει να ολοκληρωθεί και μαζί με την Ελλάδα να τεθεί υπό επιτήρηση και… η Γερμανία, όχι για τα ελλείμματα, αλλά τα περισσεύματα που οφείλει να μειώσει ή να εκχωρήσει στο Ταμείο Συνοχής. Μετά το τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, οι Αμερικανοί βρέθηκαν σε παρόμοια θέση αλλά έχοντας την πείρα του Πρώτου Πολέμου, υπεβλήθησαν εθελοντικά σε μείωση των αποθεμάτων τους με το Σχέδιο Μάρσαλ και τη χαλάρωση των όρων του νόμου περί εκμισθώσεως και δανεισμού.

Όταν οι λαοί του Νότου αντιληφθούν ότι υποβαθμίζονται οριστικά στην τάξη του ερζάτς εταίρου με ερζάτς ευρώ, τα σύνορα της Ε.Ε. θα σβήσουν όπως η κιμωλία στον μαυροπίνακα. Oκαταιγισμός των απαραίτητων σκληρών μέτρων και η διαγραφόμενη παρατεταμένη φτώχεια ήταν φυσικό να δημιουργήσει μια παραζάλη πρωτοφανή σ΄ αυτή τη χώρα και να αμβλύνει τις αντιδράσεις. Πρέπει όμως να το συνειδητοποιήσουμε ή να ετοιμαστούμε για νέα ακόμη σκληρότερα μέτρα τον Ιούνιο ή ν΄ ανοίξουμε το λεξικό. Γερμανικά η λέξη «όχι» λέγεται «νάιν».

ΥΓ: Μια τέτοια πρόταση- σοκ θα έπειθε τους φίλους μας Γερμανούς να σταματήσουν την αυτογελοιοποίησή τους με τις κραυγές «Πουλήστε μας νησιά… Πουλήστε μας την Κέρκυρα… Πουλήστε μας την Ακρόπολη». Αλήθεια, γιατί δεν φτιάχνουν μια δική τους να μη μας έχουν ανάγκη;

ΟΤΑΝ ΤΟ ΚΑΤΑΛΑΒΟΥΝ…

Όταν οι λαοί του Νότου αντιληφθούν ότι υποβαθμίζονται οριστικά στην τάξη του ερζάτς εταίρου με ερζάτς ευρώ, τα σύνορα της Ε.Ε. θα σβήσουν

Ο Γιάννης Καψής είναι πρώην αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών