ΓΥΜΝΑΣΤΗΡΙΟ ΤΟ ΠΟΔΗΛΑΤΟ

Γυμνάζει εύκολα όλο το σώμα, αυξάνει την αντοχή και... αδυνατίζει

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Μάνος Χαραλαμπάκης   | ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 01/03/2010 07:00 |
 Γυμναστήριο το ποδήλατο

«Σίγουρα η αντοχή μου χάρη στο ποδήλατο έχει βελτιωθεί σημαντικά. Έχω παρατηρήσει μεγάλη διαφορά σε σύγκριση με την περίοδο που δεν το χρησιμοποιούσα για τις μετακινήσεις μου», λέει στα «ΝΕΑ» η κ. Μάλαμα Χατζηχαραλάμπους.

Έβαλε το ποδήλατο στη ζωή της πριν από 3 χρόνια και πλέον με αυτό μετακινείται για να πάει στη δουλειά της, για να κάνει τα ψώνια και τις βόλτες της. Γρήγορα όμως συνειδητοποίησε ότι δεν ήταν απλά ένα πράσινο μέσο μετακίνησης που την έκανε να κερδίζει χρόνο και χρήμα στους δρόμους της Αθήνας. Μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα διαπίστωσε ότι οι καθημερινές πεταλιές βελτίωσαν θεαματικά την υγεία και τη φυσική της κατάσταση, αφού το ποδήλατο λειτουργούσε σαν τον... προσωπικό της γυμναστή. Άλλωστε, τη λύση του γυμναστηρίου την είχε δοκιμάσει αλλά δεν την ικανοποιούσε και πολύ. Αντίθετα, με το ποδήλατο, όπως λέει, έχει κολλήσει. «Τη βελτίωση τη βλέπεις να συμβαίνει καθημερινά. Για παράδειγμα, μέσα σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα και κάνοντας 4-5 χιλιόμετρα την ημέρα δυνάμωσαν τα πόδια μου», λέει η νεαρή, που είναι και μέλος του συλλόγου Φίλοι του Ποδηλάτου.

Τα οφέλη που αποκομίζει κάνοντας ποδήλατο η νεαρή ποδηλάτισσα είναι πολλά. Για τις ίδιες ευεργετικές επιδράσεις κάνουν λόγο στα «ΝΕΑ» και άλλοι ποδηλάτες που χρησιμοποιούν τους δύο τροχούς καθημερινά για να πάνε στη δουλειά τους. Μάλιστα, τις επιβεβαιώνουν επιστημονικές έρευνες και καθηγητές φυσικής αγωγής. Όπως λένε, λίγη ώρα πετάλι κάθε μέρα βελτιώνουν το καρδιοαναπνευστικό σύστημα, ενισχύουν το μυοσκελετικό, απομακρύνουν τις περιττές θερμίδες. Και, όπως προσθέτουν, εάν οι ποδηλάτες ακολουθήσουν και 2-3 συμβουλές και συγκεκριμένες τεχνικές κατά τη διάρκεια της ποδηλατικής τους διαδρομής τα οφέλη για τον οργανισμό τους θα είναι ακόμα περισσότερα.

Μικρά μυστικά
«Ακόμη και η πιο απλή ποδηλασία βελτιώνει και ενισχύει το μυοσκελετικό σύστημα των άκρων ποδών και ιδιαίτερα τους γλουτιαίους μυς, οι οποίοι ρυθμίζουν τη σωστή στάση της λεκάνης. Πράγμα που έχει σημασία, διότι η κακή στάση έχει ως αποτέλεσμα οσφυαλγίες και ισχιαλγίες», λέει στα «ΝΕΑ» ο αναπληρωτής καθηγητής των ΤΕΦΑΑ στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και ειδικός στην άσκηση για όλους κ. Νικήτας Νικηταράς.

Ο καθηγητής παραθέτει όμως και 2-3 τεχνικές που μπορούν να βοηθήσουν κι άλλο τη φυσική κατάσταση και την υγεία των ποδηλατών. «Εάν ποδηλατούμε σε μία ανηφορίτσα με μικρή κλίση πάνω από μισή ώρα έχουμε γενική βελτίωση του καρδιοαναπνευστικού συστήματος», τονίζει ο κ. Νικηταράς.

Οι ελαφρώς επικλινείς διαδρομές βοηθούν και για ακόμη έναν λόγο: «ενισχύουν την οστική πυκνότητα όπως όταν ανεβαίνουμε σκάλες».

Επιπλέον όφελος για τον οργανισμό μπορούν να προσφέρουν μερικά σπριντ. Γρήγορες πεταλιές περίπου 30 δευτερολέπτων. Καλή άσκηση αποτελεί το ποδήλατο και για τους υπέρβαρους ή τους παχύσαρκους. «Εάν οι διαδρομές που κάνουν είναι επίπεδες δεν θα έχουν πρόβλημα στα πόδια και τα γόνατά τους». Και βέβαια με ήπια- μέτριας μορφής ποδηλασία για μία ώρα μπορεί να χάσει κανείς τουλάχιστον 250-300 θερμίδες.

ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΠΛΑ
ένα πράσινο μέσο μετακίνησης για να κερδίσεις χρόνο και χρήμα στους δρόμους της Αθήνας

«Μου αλλάζει τη διάθεση»

ΜΕΓΑΛΗ ΒΕΛΤΙΩΣΗ στη φυσική του κατάσταση παρατηρεί ο ηθοποιός κ. Φίλιππος Φραγκούλης που τα τελευταία χρόνια χρησιμοποιεί το ποδήλατο για τις καθημερινές του μετακινήσεις. Κάθε μέρα διανύει μία απόσταση περίπου 4-5 χιλιομέτρων από το σπίτι του στο Παγκράτι έως την Πλατεία Βικτωρίας και αντίστροφα. «Έχω καλύτερη αντοχή. Το βλέπω αυτό και στην καθημερινότητά μου, στο θέατρο, πάνω στη σκηνή». Τώρα πια μάλιστα λέει ότι δεν χρειάζεται να πηγαίνει γυμναστήριο. «Το βαρέθηκα. Ούτως ή άλλως γυμνάζομαι με το ποδήλατο και τρέχω κιόλας».

11
Αλέξανδρος Αθανασόπουλος
01/03/2010 22:20
Οι καρδιοπάθειες σκοτώνουν, όχι τα ποδήλατα. Αν σκέπτεστε να δοκιμάσετε τη μετακίνηση με ποδήλατο, ενημερωθείτε πρώτα για την ασφάλειά σας. Βοηθάει να ξεκινήσετε με παρέα από έμπειρους ποδηλάτες. Ψάξτε "ποδηλατόβολτα Αθήνα". Αν περπατήσεις την ίδια απόσταση με τα πόδια, κινδυνεύεις περισσότερο απ'' όσο με ποδήλατο. Οι μοτοσυκλέτες είναι πολύ πιο επικύνδυνες, κι όμως το 20% των οχημάτων στην Ελλάδα είναι μοτοσυκλέτες. Όσο περισσότεροι κάνουν ποδήλατο, τόσο πιο ασφαλές γίνεται (και θα γίνουν και περισσότεροι ποδηλατόδρομοι). Πηγαίνω καθημερινά στη δουλειά μου με ποδήλατο, και επειδή νοιάζομαι για την ασφάλειά μου έχω φροντίσει να ενημερωθώ για τα οφέλη και τους κινδύνους. Βρήκα πολύ χρήσιμες πληροφορίες εδώ: http://ec.europa.eu/environment/archives/cycling/cycling_el.pdf http://www.swov.nl/uk/research/kennisbank/inhoud/00_trend/10_risico/risk_by_mode_of_transport.htm
ΑΣΤΑ ΝΑ ΠΑΝ
01/03/2010 17:28
Στην Θεσσαλονικη οι ποδηλατοδρομοι είναι απλά ένα ανέκδοτο. Ποιος ξέρει τι μίζες αρπάξαν, γιατί το έργο είναι τραγικό.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ Ι.Χ ΤΩΡΑ!
ΜΑΙΡΗ ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ
01/03/2010 15:45

Επιτέλους ας γίνει και στην Αθήνα ποδηλατόδρομος, πόσο θα περιμένουμε ακόμη.... Αλλιώς είναι πολύ επικίνδυνο!
serhio
01/03/2010 14:36
Από την πόλη έρχομαι και στην κορφή κανέλλα... ποδήλατο αγόρασα και στο καυσαέριο κάνω βόλτα τελικά... έχει πάρκα που είναι ανα 300χμ οπότε πρέπει να πάς με το αμάξι μέχρι εκεί..
pan atarla
01/03/2010 14:32
οταν θα γινουν ασφαλεις ποδηλατοδρομοι στην αθηνα,εγω θα δηλωσω εσκιμωος
ΔΗΜΗΤΡΗΣ
01/03/2010 14:31
ΕΔΩ ΚΑΙ 2 ΧΡΟΝΙΑ ΠΗΓΑΙΝΩ ΣΤΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΜΟΥ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΜΕ ΠΟΔΗΛΑΤΟ ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΤΗ ΔΙΑΔΡΟΜΟΑ ΝΕΑ ΦΙΛΑΔΕΛΦΕΙΑ-ΣΕΠΟΛΙΑ ΚΑΙ ΑΝΤΙΣΤΡΟΦΑ. ΜΕ ΛΙΓΗ ΠΡΟΣΟΧΗ ΜΙΑ ΧΑΡΑ ΓΙΝΕΤΑΙ Η ΔΟΥΛΕΙΑ... ΤΟ "ΕΠΙΚΥΝΔΙΝΟ" ΕΙΝΑΙ ΣΧΕΤΙΚΟ ΟΤΑΝ ΞΕΡΕΙΣ ΝΑ ΟΔΗΓΕΙΣ ΚΑΙ ΔΗΛΩΝΕΙΣ ΣΩΣΤΑ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΣΟΥ. ΕΓΩ ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΔΕΝ ΑΝΤΙΜΕΤΟΠΙΖΩ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΟΔΗΓΟΥΣ... ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΟΔΗΓΟΥΜΕ ΜΕ ΠΡΟΒΛΕΨΙΜΟΤΗΤΑ. ΕΠΙΣΗΣ ΕΧΕΙ ΤΟΣΟ ΠΟΛΥ ΚΙΝΗΣΗ ΠΟΥ ΔΕΝ ΤΡΕΧΟΥΝ ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΤΑ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ. ΠΟΔΗΛΑΤΟΔΡΟΜΟΙ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ ΕΥΚΟΛΑ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ... ΚΑΙ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ, ΔΕΝ ΘΑ ΤΟΥΣ ΣΕΒΑΣΤΟΥΝ ΑΝ ΔΕΝ ΥΠΑΡΞΕΙ ΕΛΕΓΧΟΣ. ΕΔΩ ΔΕΝ ΣΕΒΟΝΤΑΙ ΠΕΖΟΔΡΟΜΙΑ ΚΑΙ ΔΙΑΒΑΣΕΙΣ ΠΕΖΩΝ-ΑΝΑΠΗΡΩΝ, ΘΑ ΣΕΒΑΣΤΟΥΝ ΠΟΔΗΛΑΤΟΔΡΟΜΟΥΣ; ΑΝ ΔΕΝ ΜΠΟΥΝ ΚΑΜΕΡΕΣ ΠΑΝΤΟΥ ΝΑ ΠΕΦΤΟΥΝ ΠΡΟΣΤΙΜΑ ΑΒΕΡΤΑ, ΤΙΠΟΤΑ ΔΕΝ ΘΑ ΓΙΝΕΙ.
maria
01/03/2010 12:26
ΣΤΗΝ ΠΡΕΒΕΖΑ Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΠΑΛΕΥΕΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΟΔΗΛΑΤΕΣ ΚΑΙ ΓΙΑ ΠΙΟ ΠΡΑΣΙΝΗ ΠΟΛΗ.
ΕΥΧΟΜΑΙ ΝΑ ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΟΥΝ ΚΑΙ ΑΛΛΟΙ ΤΟ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΤΟΥ ΚΑΙ ΤΟΝ ΖΗΛΟ ΤΟΥ.
tk
01/03/2010 12:11
Δε μπορώ να καταλάβω πώς πόλεις όπως τα Τρίκαλα έχουν ποδηλατόδρομους και πώς δήμους σαν αυτόν της Αθήνας με τα τόσα εκκατομύρια κόσμο δε μπορεί να παρέχει ασφαλείς ποδηλατόδρομους.
AlexM
01/03/2010 11:20
Ποδηλατο στην Αθηνα μονο σε ΑΣΦΑΛΕΙΣ ποδηλατοδρόμους, αλλιως δεν γινεται δουλεια ειναι ΠΟΛΥ επικινδυνο!
..
01/03/2010 10:24
ΚΑΝΤΕ ΚΑΤΙ ΟΙ ΔΗΜΑΡΧΟΙ ΑΥΤΗΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ... ΚΑΙ ΕΜΕΙΣ ΘΑ ΑΓΑΠΗΣΟΥΜΕ ΤΟ ΠΟΔΗΛΑΤΟ.. ΕΝΔΙΑΦΕΡΘΕΙΤΕ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΑ ΚΑΠΟΙΟΣ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ!
ΜΑΡΙΤΙΝΑ ΘΕΟΦΑΝΟΠΟΥΛΟΥ
01/03/2010 08:51
Φτιαξτε μας εσεις ΑΣΦΑΛΕΙΣ ποδηλατοδρόμους κ.κ δήμαρχοι και εμείς θα το ξεσκονίσουμε παλι το ποδήλατο μας.
Κατω στην αποθηκη ειναι...