O οργασμός της γυναίκας θεωρείται το υψηλότερο σημείο ευχαρίστησής της από τη σεξουαλική πράξη, χωρίς όμως να αποτελεί υποχρεωτική παράμετρο για κάθε σεξουαλική επαφή.

Οργασμική διαταραχή ορίζεται η κατάσταση της μόνιμης, επαναλαμβανόμενης ή παροδικής αναστολής του οργασμού.

Όταν δηλαδή δυσκολεύεται πολύ ή καθυστερεί τόσο, ώστε τελικά να μην καταφέρνει να φτάσει σε οργασμό, παρά το ότι έχει προηγηθεί η φάση της διέγερσης σε ικανοποιητικό βαθμό.

Η οργασμική διαταραχή μπορεί να είναι πρωτοπαθής, που χαρακτηρίζεται από την απουσία οργασμού από την αρχή της ερωτικής ζωής, δευτεροπαθής όπου η εμφάνιση του προβλήματος έγινε έπειτα από περίοδο φυσιολογικής οργασμικής λειτουργίας, και γενικευμένη όταν ισχύει σε όλες τις ερωτικές της επαφές με όλους τους συντρόφους. Επίσης, υπάρχει και η εκλεκτική που εμφανίζεται κατά περίπτωση και υπό συγκεκριμένες συνθήκες.

Ύστερα από πολυετή ενασχόληση και τοποθέτηση του γυναικείου οργασμού στο μικροσκόπιο των ειδικών έχουμε πλέον φτάσει στο συμπέρασμα ότι τα αίτια του προβλήματος ποικίλλουν και μπορεί να είναι:

– Ψυχογενή, όπως το άγχος, οι αναστολές, η αίσθηση ανεπάρκειας, η χαμηλή αυτοεκτίμηση, κάποια τραυματική σεξουαλική εμπειρία κ.ά.

– Οργανικά όπως γυναικολογικά προβλήματα, νευρολογικές νόσοι, κακώσεις της σπονδυλικής στήλης ή της πυέλου κ.ά.

– Μεικτά, συνδυασμός δηλαδή οργανικού και ψυχογενούς υποστρώματος.

Πολλές φορές η διαταραχή οργασμού είναι αποτέλεσμα διαταραχής διέγερσης, διαταραχής ερωτικής επιθυμίας, άγνοιας και ελλιπούς σεξουαλικής επιμόρφωσης.

Μπορεί επίσης να ευθύνεται η απουσία των προκαταρκτικών ερωτικών παιχνιδιών με αποτέλεσμα να μην υπάρχει η κατάλληλη διέγερση της γυναίκας, η ανεπαρκής σκληρότητα και διάρκεια στύσης κατά την κολπική διείσδυση, η ελλιπής ερωτική επιθυμία της γυναίκας, όπως και του συντρόφου της.

Η θεραπεία της οργασμικής διαταραχής λειτουργεί άλλοτε συμβουλευτικά και άλλοτε σε βαθύτερο επίπεδο, στοχεύοντας στη συνειδητοποίηση, τη βελτίωση και την αποκατάσταση του προβλήματος.

Στα ζευγάρια προτείνονται οι ειδικές ασκήσεις και τεχνικές των Μaster and Johnsons (όπως η εστίαση στις αισθήσεις) με παράλληλο εστιασμό στις ψυχολογικές συγκρούσεις και στις οποιασδήποτε προέλευσης διαστρεβλώσεις της επικοινωνίας που διαταράσσουν τη σχέση. Όταν το πρόβλημα είναι κυρίως προσωπικό, προτείνεται ατομική θεραπεία στη γυναίκα.

Η Ελεάνα Ελευθερίου είναι ειδική Ψυχικής Υγείας- σεξολόγος, υπεύθυνη ΕΜΑΣ