Επαγγελματικό πτυχίο θα μπορούν να λαμβάνουν από το ερχόμενο έτος οι Έλληνες εργαζόμενοι! Η επαγγελματική εμπειρία των εργαζομένων θα προσμετράται στο Εθνικό Πλαίσιο Προσόντων με τα 8 επίπεδα που θα θεσμοθετήσει εντός του 2010 το υπουργείο Παιδείας στα πρότυπα του αντίστοιχου ευρωπαϊκού.


Με τον τρόπο αυτό χιλιάδες εργαζόμενοι κάθε κλάδου θα μπορέσουν στο μέλλον να λάβουν επίσημη κρατική πιστοποίηση για τις γνώσεις που αποκόμισαν κατά τη διάρκεια του επαγγελματικού τους βίου, η οποία θα αναγνωρίζεται σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Θα αποκτήσουν δηλαδή ένα είδος πιστοποιητικού ισοδύναμου με επαγγελματικό πτυχίο, που θα τους κατατάσσει σε κάποιο από τα 8 επίπεδα (το 8 ισοδυναμεί με διδακτορικό, το 7 με μεταπτυχιακό και το 6 με πανεπιστημιακό πτυχίο) του Εθνικού Πλαισίου Προσόντων. Έτσι, πολλοί εργαζόμενοι που δεν διαθέτουν πτυχία πανεπιστημίων αλλά εργάζονται για πολλά χρόνια σε θέσεις ευθύνης θα μπορέσουν να κατοχυρώσουν την επαγγελματική τους εμπειρία.

Η δημόσια διαβούλευση για τη δημιουργία του νέου θεσμού, που εντάσσεται στη διά βίου μάθηση, άρχισε χθες και θα διαρκέσει μέχρι τον Αύγουστο, προκειμένου εντός του 2010 το Εθνικό Πλαίσιο Προσόντων να θεσπιστεί και στη χώρα μας. Όπως τόνισε χθες η υπουργός Παιδείας κ. Άννα Διαμαντοπούλου στη διάρκεια ημερίδας για την έναρξη της διαβούλευσης, ο νέος θεσμός στην πράξη θα λειτουργήσει ως ένας «μηχανισμός μετάφρασης» προσόντων που έχουν αποκτηθεί μέσω της τυπικής αλλά και της άτυπης εκπαίδευσης, καθώς και της επαγγελματικής εμπειρίας, και θα επιτρέπει την ευκολότερη ανάγνωση και κατανόησή τους.

Περισσότερες ευκαιρίες

«Πιστοποιημένες δεξιότητες και προσόντα, σε τελική ανάλυση, σημαίνουν καλύτερες επαγγελματικές προοπτικές, περισσότερες ευκαιρίες επιτυχίας, λιγότερο άγχος εργασιακής ανασφάλειας. Το “μπορώ” που λέει κάθε Έλληνας στον εαυτό του είναι σημαντικό να μπορεί να το έχει πιστοποιημένο και στα μάτια των άλλων. Διότι αυτό τον βοηθά να βγει στην αγορά εργασίας, εθνική και ευρωπαϊκή, με περισσότερα πλεονεκτήματα. Και περισσότερα πλεονεκτήματα μεταφράζονται σε καλύτερες αμοιβές» είπε χαρακτηριστικά η υπουργός Παιδείας, ενώ έδωσε και ένα παράδειγμα χρησιμοποιώντας τον… Μπιλ Γκέιτς: «Ο Μπιλ Γκέιτς δεν πρόλαβε να ολοκληρώσει τις σπουδές του γιατί στο μεταξύ δημιούργησε τη Μicrosoft. Ο συμβατικός τρόπος θεώρησης στην Ελλάδα θα τον κατέτασσε σε ένα χαμηλό επίπεδο προσόντων (επίπεδο 3). Αν όμως το κέντρο βάρους στραφεί στο τι ο Μπιλ Γκέιτς γνωρίζει ουσιαστικά, στο τι μπορεί στην πραγματικότητα να κάνει, τότε είναι σίγουρο ότι το επίπεδο επαγγελματικών προσόντων του είναι πολύ υψηλότερο από αυτό στο οποίο θα τον κατατάσσαμε με βάση τα τυπικά του προσόντα».

Καβγάδες ιδρυμάτων

Πάντως η συζήτηση για το Εθνικό Πλαίσιο Προσόντων άναψε ήδη τον καβγά ανάμεσα στα ΤΕΙ, τα πανεπιστήμια και τα κολέγια που συνεργάζονται με ΑΕΙ του εξωτερικού, για το επίπεδο στο οποίο θα καταταγούν οι απόφοιτοί τους. Τα ΤΕΙ τονίζουν ότι οι απόφοιτοί τους πρέπει να καταταγούν στο ίδιο επίπεδο με τους αποφοίτους των ΑΕΙ (επίπεδο 6).

Τα πανεπιστήμια όμως θεωρούν ότι τα ΤΕΙ πρέπει να καταταγούν σε χαμηλότερο επίπεδο και τα κολέγια σε ακόμα πιο χαμηλό, ενώ τα κολέγια από την πλευρά τους επιμένουν ότι και αυτά πρέπει να καταταγούν στο 6ο επίπεδο, εφόσον τα ξένα πανεπιστήμια χορηγούν ήδη στους αποφοίτους των κολεγίων βεβαιώσεις του αντίστοιχου βρετανικού πλαισίου προσόντων 6ου επιπέδου.

ΠΟΛΛΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ

που δεν διαθέτουν πτυχία αλλά εργάζονται πολλά χρόνια σε θέσεις ευθύνης, θα κατοχυρώσουν την επαγγελματική τους εμπειρία

Ομάδα εξωπανεπιστημιακών έκοψε τις μπάρες


ΥΠΟ ΚΑΤΑΛΗΨΗ παρέμενε μέχρι χθες το απόγευμα και για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα το κτίριο διοίκησης του ΑΠΘ από ομάδα εξωπανεπιστημιακών, οι οποίοι διαμαρτύρονται για την επέμβαση των αστυνομικών δυνάμεων στον χώρο του πανεπιστημιακού ασύλου προχθές.

Τα επεισόδια άρχισαν αμέσως μετά τη διάλυση της πανεργατικής πορείας, όταν ομάδα 30 ατόμων κατέστρεψε τις μεταλλικές μπάρες στις εισόδους του ΑΠΘ.

Εφοδιασμένοι με ηλεκτρικά σιδηροπρίονα και φορητές γεννήτριες, οι νεαροί, αφού προηγουμένως απείλησαν τους φύλακες, έκοψαν τις μπάρες αρχικά στην είσοδο επί της οδού Αγίου Δημητρίου και στη συνέχεια αυτές στην είσοδο επί της Εγνατίας, απέναντι από την εμπορευματική πύλη της ΔΕΘ.

Ο πρύτανης του ΑΠΘ, Αναστάσιος Μάνθος, όταν πληροφορήθηκε τα επεισόδια, εφαρμόζοντας τις σχετικές αποφάσεις που είχε πάρει στο παρελθόν η Σύγκλητος για την περίπτωση τέτοιου τύπου πλημμελημάτων, ενημέρωσε τον γενικό αστυνομικό διευθυντή. Αυτός με τη σειρά του ζήτησε τη συνδρομή του εισαγγελέα, ώστε να επέμβουν οι αστυνομικές δυνάμεις στον χώρο του ασύλου. Οι δυνάμεις των ΜΑΤ απώθησαν τους νεαρούς ώς την είσοδο του κτιρίου διοίκησης, χωρίς ωστόσο να προχωρήσουν σε προσαγωγές ή συλλήψεις. Σε ένδειξη διαμαρτυρίας η ομάδα προχώρησε σε κατάληψη του κτιρίου.

Οι αποφάσεις

Η κίνηση του πρύτανη έγινε σύμφωνα με δύο πάγιες αποφάσεις της Συγκλήτου, οι οποίες προβλέπουν την άμεση προστασία των ανθρώπων και των υποδομών του Πανεπιστημίου στην περίπτωση που κατά την εκτέλεση της υπηρεσίας τους υφίστανται απειλές ή επίθεση, όταν επιχειρείται η καταστροφή των υποδομών της οριοθέτησης και των πυλών εισόδου- εξόδου της πανεπιστημιούπολης και όταν άτομα ή ομάδες προβαίνουν σε καταστροφές.

Η πρώτη απόφαση είχε ληφθεί τον Ιούνιο του 2008, μετά τις αλλεπάλληλες επιθέσεις κουκουλοφόρων εναντίον φυλάκων του ΑΠΘ, στη μία εκ των οποίων τραυματίστηκαν σοβαρά δύο εργαζόμενοι. Η δεύτερη ήταν τον περασμένο Δεκέμβριο, μετά τους συνεχιζόμενους βανδαλισμούς και τις επανειλημμένες κλοπές που σημειώθηκαν σε κτίρια του Πανεπιστημίου. Τότε, εξάλλου, οι πρυτανικές αρχές του ΑΠΘ έστειλαν στην Εισαγγελία την απόφαση της Συγκλήτου, με την οποία ζητούσαν επέμβαση της Αστυνομίας στο πανεπιστημιακό άσυλο κάθε φορά που ταραξίες απειλούν τη ζωή των φυλάκων, καταστρέφουν τα μέσα οριοθέτησης εισόδου και εξόδου του ΑΠΘ ή καταστρέφουν υποδομές του Πανεπιστημίου και απειλούν φοιτητές και προσωπικό. Βάσει του εγγράφου, ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών, Δημήτρης Παπαγεωργίου, έστειλε παραγγελία προς τη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση και τους οκτώ εισαγγελείς ποινικής δίωξης Θεσσαλονίκης, με την οποία ζητούσε να βρίσκονται σε ετοιμότητα σε περίπτωση που κληθούν από τις πρυτανικές αρχές για επεισόδια. Όπως διευκρίνισε ο πρύτανης του ΑΠΘ, με τις αποφάσεις της Συγκλήτου δεν απαιτείται πλέον απόφαση του πρυτανικού συμβουλίου όταν τελούνται τα συγκεκριμένα πλημμελήματα, κάτι που δεν ισχύει για την περίπτωση της κατάληψης του κτιρίου διοίκησης, γι΄ αυτό και δεν ζητήθηκε η συνδρομή της Αστυνομίας.