Η μη εγγραφή δαπανών στον προϋπολογισμό και η προείσπραξη μελλοντικών εσόδων ήταν μόνο δύο από τους τρόπους

Λογιστικά κόλπα έκανε και η Γερμανία

Συνήθης πρακτική ήταν στην Ε.Ε. τα τεχνάσματα απόκρυψης του χρέους

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΧΑΡΗΣ ΚΑΡΑΝΙΚΑΣ   | ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 20/02/2010 07:00 |
 Λογιστικά κόλπα έκανε και η Γερμανία
Μετά την ενοποίηση το γερμανικό κράτος ίδρυσε την εταιρεία Τρόιχαντ, η οποία ανέλαβε όλα τα βάρη της Ανατολικής Γερμανίας. Το τέχνασμα είχε ως αποτέλεσμα να εμφανίζεται κατά 2% μικρότερο το γερμανικό έλλειμμα. Σήμερα η κ. Μέρκελ (στη φωτογραφία με τον καγκελάριο της ενοποίησης Χέλμουτ Κολ) επιτίθεται κατά των τραπεζών που- όπως είπεβοήθησαν στη διαστρέβλωση των στατιστικών της Ελλάδας

Μη εγγραφή εξόδων για την εξαγορά εταιρειών, ασφάλιση δημοσίων υπαλλήλων χωρίς να επιβαρύνεται ο κρατικός προϋπολογισμός, καταγραφή δαπανών για δημόσια έργα με την παραλαβή και όχι από την αρχή, προείσπραξη μελλοντικών εσόδων για τόνωση των δημοσιονομικών... Αυτά είναι μόνο μερικά από τα τεχνάσματα δημιουργικής λογιστικής που χρησιμοποιήθηκαν από τους Ευρωπαίους εταίρους για την τιθάσευση των ελλειμμάτων.

Όσα συνέβησαν με την Ελλάδα, τα σουάπ και την Γκόλντμαν Σακς δεν είναι πρωτοφανή. «Τα έκαναν οι περισσότερες χώρες με εξωτερικό χρέος και η στατιστική υπηρεσία ήταν ενημερωμένη», επισημαίνουν στα «ΝΕΑ» τεχνοκράτες και πολιτικοί παράγοντες που διεδραμάτισαν βασικό ρόλο στην ένταξη της Ελλάδας στην ευρωζώνη, οι οποίοι γνωρίζουν σε βάθος και με λεπτομέρειες την ενταξιακή πορεία άλλων χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μάλιστα, οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι τα σουάπ, που αποτελούν μέθοδο «εξάπλωσης των αιχμών του χρέους σε βάθος χρόνου», χρησιμοποιούνταν κυρίως από την Ιταλία αλλά και την Αυστρία και το Βέλγιο. Από το 1997. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι στις 6 Φεβρουαρίου 1997, σε έκθεση της Γιούροστατ ο τότε γενικός διευθυντής της υπηρεσίας Ιβ Φρανσέ κάνει εκτενή αναφορά στα σουάπ- όπως αυτό του 2001 που συνήψε η Ελλάδα με την Γκόλντμαν Σακς και για το οποίο η χώρα δέχθηκε τα βέλη του διεθνούς Τύπου. «Στην περίπτωση των currency σουάπ, η Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία αποφάσισε να αποτιμά όποιο σημαντικό εξωτερικό συναλλαγματικό χρέος σύμφωνα με τις ισοτιμίες της αγοράς και όχι με τις ισοτιμίες που αναφέρονται στο συμβόλαιο του σουάπ», ξεκαθάριζε ο κ. Φρανσέ πριν από 13 χρόνια.

«Δεν διαγράψαμε ούτε αποκρύψαμε κάποιο χρέος. Σουάπ πραγματοποιούνταν, τότε, πολλές φορές τον χρόνο από όλες τις χώρες της Ε.Ε. Όλα έγιναν εν γνώσει και με την έγκριση της Γιούροστατ», λέει στα «ΝΕΑ» ο πρώην υπουργός Οικονομίας Γιάννος Παπαντωνίου, κατά τη θητεία του οποίου συνήφθη η συμφωνία με την Γκόλντμαν Σακς.

Εκτός από την Ιταλία, Αυστρία και Βέλγιο είχαν «διορθώσει» τα ελλείμματά τους με «σουάπ»

Έκρυβαν το κόστος των δημοσίων έργων

Στην Ισπανία κατά την κρίσιμη περίοδο της ένταξης στην ευρωζώνη αποφασίστηκε να καταγραφτούν ως δαπάνες δημόσια έργα με την παραλαβή ώστε να μην εμφανιστούν στο έλλειμμα, ενώ το Βέλγιο πούλησε μεγάλες ποσότητες χρυσού για να αυξήσει τα κρατικά έσοδα. Από την άλλη, το 2002 η Πορτογαλία έβαλε στο ταμείο της 139 εκατ. ευρώ από τη ρευστοποίηση ταμείου βιομηχανικής ανάπτυξης (ισοδυναμούσαν με 0,1% του ΑΕΠ τότε), τα οποία με απόφαση της Γιούροστατ δεν έπρεπε να επηρεάσουν το έλλειμμα. Όπως υποστηρίζουν γνώστες των ευρωπαϊκών δημοσιονομικών, πρώτοι διδάξαντες της δγμιουργικής λογιστικής ήταν οι Γάλλοι με τα ομόλογα Μπαλαντίρ. «Οι προεισπράξεις που γίνονταν με τα ομόλογα αυτά για τις αποκρατικοποιήσεις δεν έμπαιναν στο χρέος», επισημαίνουν.


Στο συρτάρι το κόστος ασφάλισης

Στα ευέλικτα συστήματα της δημιουργικής λογιστικής που επιτρέπονται από τις γκρίζες ζώνες των κανονισμών της Κομισιόν στηρίχτηκε, σύμφωνα με Έλληνες ειδικούς, και η περίπτωση του ασφαλιστικού της Φρανς Τέλεκομ το 1996. Το κόστος ασφάλισης των υπαλλήλων της γαλλικής εταιρείας τηλεπικοινωνιών θα επιβάρυνε τον κρατικό προϋπολογισμό για συγκεκριμένο διάστημα μετά την ιδιωτικοποίησή της. Ωστόσο, κατόπιν ειδικής συμφωνίας, το κόστος του ασφαλιστικού εξαιρέθηκε με απόφαση της κυβέρνησης από τον προϋπολογισμό και έτσι οι δημόσιες δαπάνες εμφανίστηκαν μειωμένες έως και κατά 0,5% του ΑΕΠ. Παρόμοιο τέχνασμα εφήρμοσε και η πορτογαλική CΤΤ το 2003, ενώ το ίδιο επιχειρήθηκε από τη βελγική Βelgacom την ίδια χρονιά.


Φόρτωσαν σε εταιρεία τα βάρη της ενοποίησης

Μια από τις πλέον τρανταχτές περιπτώσεις δημιουργικής λογιστικής ήταν αυτή της Γερμανίας, όταν κατά την ενοποίηση προέκυπταν πάρα πολλά έξοδα, μεγάλο μέρος των οποίων δεν εμφανίστηκε στις δαπάνες της κεντρικής κυβέρνησης. Με ποιο τρόπο έγινε αυτό εφικτό; Με την Τρόιχαντ, την εταιρεία όχημα μέσω της οποίας οι δαπάνες εξαγοράς των δημόσιων εταιρειών δεν πέρασαν ποτέ στο έλλειμμα. «Αν είχαν συνεκτιμηθεί αυτές οι δαπάνες το έλλειμμα της Γερμανίας θα αυξανόταν κατά 1,5%- 2,0% το 1997, δηλαδή μπορεί να έφτανε και το 5%», επισημαίνει ο κ. Παπαντωνίου. (Προϋπόθεση για την ένταξη στην ευρωζώνη ήταν και είναι το έλλειμμά τους να μην υπερβαίνει το 3%). Η στάση της Γιούροστατ απέναντι στην περίπτωση της Τρόιχαντ ήταν ιδιαίτερα ευνοϊκή, σύμφωνα με αυτούς που γνωρίζουν. «Το έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης δεν επηρεάζεται», επισήμανε η Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία σε έκθεσή της για την υπόθεση. Επιπλέον, έχει αναφερθεί πως στη Γερμανία τα νοσοκομεία έγιναν ανώνυμες εταιρείες εκτός κυβερνήσεως, με σκοπό να μη συμπεριλαμβάνονται τα νοσοκομειακά χρέη στο γενικό έλλειμμα. Ακόμα μία περίπτωση είναι αυτή της αυστριακής ΒΙG. Στην εν λόγω δημόσια εταιρεία μεταβιβάστηκαν κατά την τετραετία 2000- 2003 κρατικά ακίνητα αξίας άνω των 2,4 δισ.

ευρώ τα οποία δεν υπολογίστηκαν στο έλλειμμα.


Τιτλοποίησε τα μελλοντικά έσοδά τους

Εκτός από τα σουάπ, η Ιταλία χρησιμοποίησε και τη μέθοδο της προείσπραξης εσόδων. Για να εμφανιστεί μειωμένο το έλλειμμά της προέβη σε κάποιες τιτλοποιήσεις από μεταβιβάσεις της Τοπικής Αυτοδιοίκησης προς την κεντρική κυβέρνηση οι οποίες εμφανίζονταν επισφαλείς, με αποτέλεσμα να κληθεί σε απολογία ο υπουργός Οικονομικών κατά την ένταξη της χώρας στην ευρωζώνη. Επιπλέον, το 2005 σε απόφαση της Εurostat σχετικά με πωλήσεις ακινήτων των ασφαλιστικών ταμείων, καθώς και κάποιων τραπεζών που εισέπρατταν φόρους για λογαριασμό του κράτους, αναφέρεται πως το έλλειμμα του 2004 πρέπει να αυξηθεί κατά 0,7% με αποτέλεσμα να φτάσει στο 3,1%.

28
ΛΛ
21/02/2010 23:38
Αυτό είναι από τα άρθρα που κάνει παραγγελία στα ΝΕΑ το Πασοκ... το καταλαβαίνεις από τις ατάκες που έχει βγάλει από το μυαλό του ο συντάκτης όπως: "επισημαίνουν στα ΝΕΑ τεχνοκράτες και πολιτικοί παράγοντες που διεδραμάτισαν βασικό ρόλο στην ένταξη της Ελλάδας" ... χαχαχα
ΛΑΒΑΣ
21/02/2010 22:17
Το Καλαμπόκι

Τι θυμήθηκα τώρα…..

Τότε επί Μητσοτάκη του γνωστού αποστάτη και εφιάλτη ηγέτη της δεξιάς, είχε προκύψει η υπόθεση του λεγόμενου γιουγκοσλάβικού καλαμποκιού, που κάποια σαΐνια του ΠΑΣΟΚ το παρουσίασαν στην ΕΟΚ σαν ελληνικό προϊόν, προκειμένου κάποιοι να καρπωθούν τις επιδοτήσεις, ( στο κάτω-κάτω της γραφής έλεγαν στην χώρα θα ερχόταν τα λεφτά) χωρίς να υπολογίσουν και μερίδιο για τον αρχιερέα των προμηθειών και μιζών αξιότιμο ντον Κορλεόνε, με αποτέλεσμα η δεξιά να καταγγείλει (αυτή λέγεται ρουφιανιά) την λαθροχειρία, στην ΕΟΚ.
Τότε έγινε πάλι χαμός με την πονηριά των ελλήνων, με στοιχεία και πληροφορίες που έρεαν στον ξένο τύπο από τα χαλκεία της Ρηγίλλης (αυτή κι αν ήταν καραμπινάτη ρουφιανιά) ως αστείρευτος ποταμός.
Τότε μια Γαλλική εφημερίδα, θαρρώ η Λιμπερασιόν, έκανε μια έρευνα πάνω στο θέμα αυτό που είχε πυροδοτήσει τον ευρωπαϊκό τύπο, καλή ώρα, κατά της Ελλάδας.
Και τι απέδειξε η έρευνα της Γαλλικής εφημερίδας; ποιος νομίζεται ήταν ο μεγαλύτερος κομπιναδόρος; Όχι, φίλοι μου, η Ιταλία, ούτε η Ελλάδα, αυτή ήταν από τις τελευταίες και δεν είχε εμπειρία στην αλλοίωση και απόκρυψη στοιχείων, όπως καλή ώρα η σημερινή της εθνικοφροσύνης, αλλά η Αγγλία και μετά η Γερμανία.
Βλέπετε πως η ιστορία των παραποιήσεων επαναλαμβάνεται, αλλά όχι ως φάρσα;

Pavlos Xanthopoulos
21/02/2010 21:39
Evalan oi Jankides kai Angli politikous pou mas elegan pos ean ginome ipotagis tha mas erihnan oi kseni kapia kokala...
Emeis omos ta fantastikame gia kokala me kreas den katalavame pos tha mas erihnan afta pou den ta trone oute kai ta skilitous...
Pantos "osi ehoun ta genia ehoun kai ta htenia"...

Eimaste enas laos pou palepse alla ipodoulothike tora apetoun na tous ksalasponoume otan to apeti i dikitous anangi....


ιστορικο πασοκ
21/02/2010 20:51
ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΔΙΚΤΑΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΜΠΥΡΑΣ ΑΜΣΤΕΛ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ. Οχι λοιπον Ελληνες στην Ολανδικη εταιρια Αμστελ που εχει αγορασει ολες τις παλιες μπυρες με τις ονομασιες τους που υπηρχαν στην χωρα μας και ελενχει το 80%της ελληνικης αγορας αφηνοντας ενα μικρο ποσοστο στην ΜΥΘΟ του μπαρμπαγιαννη Μπουταρη και ενα μικροτερο στην ζυθοποιηα Θρακης που βγαζει την Βεργινα.ΟΧΙ λοιπον στους Ολανδους που μας ταιζουν τα ανοστα χοιρινα τους ,οχι στα γαλατα και τα τυρια τους οχι στα πανακριβα και με μεγαλη κερδοφορια προιοντα τους . Δεν φτανει που μας χρεωνουν ενα ευρω την Αμστελ το μπουκαλι,ακους εκει ενα ευρω ,340 δρχ. δηλαδη μας περνουν τοσα χρηματα, μας γδερνουν κανονικα και μας πολεμουν στην Ε.Ε. τωρα που η χωρα εχει καποιο προβλημα.ΛΟΙΠΟΝ ΕΤΣΙ ΑΥΤΟΙ ΟΙ ΑΠΟΙΚΙΟΚΡΑΤΕΣ,ΑΛΛΙΩΣ ΕΜΕΙΣ ΟΙ ΔΗΜΟΚΡΑΤΕΣ
LM
21/02/2010 18:28
Βέβαια και η Γερμανία παραποίησε τα στοιχεία της!
Μόνο που οι Γερμανοί έχουν πολιτικούς!
Ενώ εμείς έχουμε για πολιτικούς "τα παιδία παίζει" (!)
ένας αναγνώστης(rdc)
21/02/2010 18:23
Παρθένες αμόλυντες δεν είναι τα κράτη ούτε τα στατιστικά τους στοιχεία διαυγή.
Αλλά πως να το κάνουμε ένα κράτος έδειξε τέτοια δειλία ώστε να δεχτεί να παραχωρήσει ιστορικό όνομα σε σλάβους οπότε άνοιξε ο δρόμος για τους υπόλοιπους να πιέσουν αφού μας "τέσταραν" οι σκοπιανοί πρωτύτερα και χαζογελούσαμε αντί να τους πάρει ο διάολος μαζί με αυτή την μουσίτσα τον νίμιτς.

Ετσι είνα τα δικά τους  δεν βρωμάνε.
Είναι σαν να λες σε μια παρέα ανδρών ότι ένας γνωστός σου πήγε σε ένα γιατρό άρρωστος και ο γιατρός του είπε ότι έφταιγε ότι αυτοοικανοποιόταν υπερβολικά και του έδειξε κάτι μικρές τρίχες που δεν φαίνονται αμέσως αλλά υπάρχουν σε αυτούς που το παρακάνουν στην παλάμη.
Φυσικά άν όχι όλοι αλλά οι περισσότεροι θα δουν με τρόπο την παλάμη τους.Τότε είναι η ώρα να ξεφωνήσεις κάποιον ότι κοίταξε την παλάμη του και οι υπόλοιποι θα τον πάρουν στο ψιλό ανακουφισμένοι.
Μαντέψτε ποιανού κράτους το όνομα ξεφωνήθηκε στην ευρωπαική αγορά και σπάνε πλάκα όλοι για κάτι που έκαναν όλοι αλλά την πληρώνει ο ..............
ΑΚΡΙΒΩΣ!!!!!
ΓΙΩΡΓΟΣ
21/02/2010 17:56
Λοιπον δεν μασαμε.. LUZERNER ZEITUNG 21.2.2010.

Το ελλειμα της Ισπανιας ειναι 60% του ΑΕΠ, της Πορτογαλλιας 66%. Της Ιταλιας ειναι 1800 δισεκατομυρια και αντιστοιχουνε στο ενα τεταρο του ελλειματος στην ευρωζωνη. Το ελλειμα της Ελλαδας αντιστοιχει σε λιγοτερο απο 5%. Το οτι τα καναμε θαλασσα στα οικονομικα μας δεν το αμφισβητει κανεις το oτι οι αλλοι ομως ειναι αγνες παρθενες ειναι παραμυθι. Η ερωτηση ειναι γιατι κανουμε τις παπιες και δεν απευθυνεται στην κυβερνηση ΠΑΣΟΚ, τα ιδια θα εκανε και η ΝΔ.
Μηπως λεω ..μηπως επειδη προς στιγμην δεν υπαρχει κυβερνον κομμα της κεντροαριστερας εκτος απο την Ισπανια/καμενο χαρτι ουτως η αλλως/ μας την βγαινουνε?
Μιλτιάδης ο Νεώτερος
21/02/2010 12:15
Τώρα συγκρίνουμε τους Γερμανούς με τους Νεοέλληνες???? τι άλλο θα δούμε.... Το Una faccia, una raccia γράφτηκε για άλλους και όχι για τόσο μακρινούς λαούς από εμάς...
Dimitris .D
21/02/2010 11:37
Einai krima me ta apo tosa europaika paketa ,
NTELOR ,1,2 Plaisio stirizis 1,2,3,4 , na kaleitai o ellinas
politis na plirosi to logariasmo , kai oil ellines politiki
pou euthinontai gia auti tin katantia me dinoun entoles
pos the xeplirosoume to dhmosio xreos , pernontas oti mas exei pominei . Nai eimastan dieuthrmenoi kai oi plolites ,
pos na dilvseis thn alitheia omos otan perneis maximum 1500 -2000 euro kai me thn akribeia pou efere to euro stin xora ote resta de menoun . Tora kanoun exetastikes gia na doume pios
ftai . To idio paixnidi me simademeni trapoula to exoume xanadei .

Prothipoyrgos me 10% kai paei stin europi san kota
kantigirontas thn xvra tou oti einai dieutharmenoi kai oti i ND
ftaei , autos san antipoliteusi ti ekane , den ta eiksere .

Ti pige stin europi na pei .

Distixos omos i istoria intan eidi grameni kai tora einai i ora
na tin doume .

Dystixos omos pali apo to kanape tha doume tis ekseliksis .
KOIMISMENOI OPOS PANTA .

KALYNYXTA HELLAS
ΣΔ
21/02/2010 11:36
@ΕΝΤΙΜΟΣ@ ΓΙΑΤΙ ΒΑΖΕΙΣ ΤΟ....ΜΑΛΛΟΝ? ΠΟΛΥ ΠΙΟ ΕΝΤΙΜΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ ΚΑΙ ΑΠΤΟΥΣ ΚΥΡΙΟΥΣ ΖΙΜΕΝΣ(ΓΕΡΜΑΝΟΥΣ) ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΚΥΡΙΟΥΣ ΟΛΛΑΝΔΟΥΣ ΠΟΥΝΑΙ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΦΤΙΑΓΜΕΝΟΙ ΑΠΤΗ ΜΑΣΤΟΥΡΑ ΤΗΣ ΚΑΝΝΑΒΕΩΣ(ΧΑΣΙΣ).ΚΑΙ ΤΟΥ ΚΑΒΑΛΙΕΡΕ ΓΚΟΜΕΝΑΚΙΑ ΚΑΙ ΠΟΛΛΩΝ ΑΛΛΩΝ ΞΕΝΕΡΩΤΩΝ
Κ.ΜΑΝΩΛΙΔΗΣ
21/02/2010 09:47
Χτυπούν το σαμάρι, γιατί δέν μπορούν να χτυπήσουν το γαϊδούρι. Βγαίνουν τώρα στο φώς καί οι αμαρτίες των αναμάρτητων Ευρωπαίων. Σε λίγο, η Ελλάδα μπορστά τους, θα φαντάζει αγία, καί η Μέρκελ, θα ψάχνει τρύπα να κρυφτεί!
Σώωωωωωωωωπααααα.
21/02/2010 08:28
τί λέτε? και στη γερμανία έγινε? ποιά γερμανία? την αξιόπιστη?
Δημοσθενης Μπογδης
21/02/2010 03:30
@Παναγιώτης Μ 20/2/2010 16:20 Αγαπητε φιλε Παναγιωτη Μ., μιας και εισαι νεος στην παρεα , οφειλω να σε ενημερωσω οτι ο Κορινθιος συντασεται σε Αττικη συνταξη .. Δηλαδη << Οι Κορινθιοι (πολλοι) λεει (ο δραγουμανος τους ) ... η μαλλον αντιγραφει .... Να εισαι καλα, φιλε μου !
ETEROPROSDIORISMOS GIA AYTOPROSDIORISMOS (!!!) (;;;;;)
21/02/2010 01:02
Λογιστικά κόλπα έκανε και η Γερμανία !!! SAN MIKRA MYXARIKA MORA !! PANTOU PSAXNOUN DIKAIOLOGIES !! TO THEMA EINAI EMEIS POIOI EIMASTE !! GIATI ETEROPROSDIORIZOMASTE ;;; EIMASTE ANIKANOI ;;; O ELLHNAS PANTA, ISTORIKA, AYTOPROSDIORIZETAI !!! EAN TO KATALABATE KALOS, EAN OXI, XANA KALOS !! H DIAFORA FAINETAI MIKRH, ALLA EINAI ... TERASTEIA !!!! KAI POU NA DEITE TA LOGISTIKA KOLPA, STHN NIGHREIA KAI STHN KOLOMBIA !! KAI POU NA DEITE TA LOGISTIKA KOLPA TO KARTEL TOU MEDEGIN STHN KOLOMBIA !! RE SEIS DEN PATE STON .... AGYRISTO !!!
ελληνας
20/02/2010 23:25
ΙΔΙΑ ΣΚ...Α ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΟΙ ΓΕΡΜΑΝΟΙ.
ΕΝΤΙΜΟΣ
20/02/2010 19:57
Μάλλον εμείς ειμαστε οι εντιμοι στην Ε.Ε. που βγάλαμε και νγάζουμε τα απλυτα μας στην φόρα .
Χρήστος Πάτρας
20/02/2010 19:27
Όταν το 1989 με "κάρφωμα" της δεξιάς (το σπόρ της παράταξης από την εποχή του Λεωνίδα του Σπαρτιάτη..!!) πρός την τότε ΕΟΚ κλείστηκε στην φυλακή ο τότε υφυπουργός (νομίζω εμπορίου) κος Αθανασόπουλος γιατί έδωσε εντολή να "βαφτιστεί" μια ποσότητα 60.000 τόνων Γιουκοσλαβικού σιταριού ως κοινοτική για να γλυτώσουμε κάτι φόρους, οι περίφημοι άσπιλοι και αμόλυντοι...!! Γερμανοί εισήγαγαν steel products από την Πολωνία τα οποία "βάφτιζαν" ως made in W.Germany , με Γερμανική οργάνωση και μεθοδικότητα βεβαίως βεβαίως...

Με το πλοίο Trauntefels στό οποίο υπηρετούσα ως Υποπ/ρχος τότε, μόλις περνούσαμε το κανάλι του Κιέλου γεμάτοι με φορτίο από την Πολωνία, μας σταματούσαν σε έναν έρημο ντόκο στο Brusbutel όπου ένα σωρό εργάτες άλλαζαν τα ταμπελάκια του φορτίου, ενώ ο Πράκτορας με συνοδεία τελωνειακού άλλαζαν τις φορτωτικές δίνοντας μας άλλες στις οποίες φαίνονταν ότι το φορτίο φορτώθηκε εκεί, ενώ ο προορισμός έμενε ο ίδιος..Port of Hamburg...!

Ακόμη έχω την βινταιοταινία που είχα τραβήξει τότε...

Αυτοί είναι οι Γερμανοί και καλά κάνουν... Εμείς τι κάνουμε....!!

Χρήστος
filocermanos
20/02/2010 18:09
Eine mages KE OXI XAVALEDES OPOS EMEIS:
Καίτη
20/02/2010 17:06
΅@ΑΠ

Σχετικά με παραποιημένες στατιστικές.
Συμφωνώ, όλες οι χώρες παραποιούν τις στατιστικές τους. Και στην Αγγλία που ξέρω οι σταιστικολογοι κατά καιρούς πέρνουν εντολές ανακοίνωσης παραποημένων στατιστικών. Αλλά είναι θέμα βαθμού και τρόπου. Στην Ελλάδα γίνεται εκτενώς, άτσαλα, θρασύτατα και ανοργάνωτα.
Και στις άλλες χώρες υπάρχει διαφθορά. Και στην Αγγλία που ξέρω. Αλλά αφορά λίγους και όχι και τη τελευταία καθαρίστρια όπως στην Ελλάδα. Και γίνεται με μέτρο, στυλ, σε χαμηλό προφίλ και οργανωμένα. Και αυτός που επιλέγεται να φάει χάρη στη διαπλοκή είναι λίγο πολύ ίσος ή σχεδόν ίσάξιος με τους ανταγωνιστές του και η διαφορά δεν είναι κραυγαλέα ή εμφανής. Και αν προκύψει και κάποιος (π.χ. δημοσιογράφος) τους πάρει είδηση, και το πάρει είδηση και ο κόσμος, τότε θα μπουν φυλακή. Στην Αγγλία ισχύει το "κάνε ό,τι θέλεις, αλλά ελπίζω να ξέρεις πως να το κάνεις, γιατί αν σε πάρουν είδηση, δεν σε ξέρω δεν με ξέρεις".

Σχετικά με την πρόχειρη πολιτογράφηση ξένων λέξεων.
Το πρόβλημα των εξωγενών νεολογισμών είναι σοβαρό σε μιά χώρα τσαπατσούλικη σαν την Ελλάδα. Κύριοι υπεύθυνοι είναι οι δημοσιογράφοι γιατί είναι οι πρώτοι αποδέκτες των΄νέων εννοιών και ξένων λέξεων. Η εργασία τους είναι πολύ βιαστική και δεν έχουν χρόνο να βρουν ελληνικές αντιστοιχίες αλλά αντί οι αυτοματισμοί τους να τους οδηγούν σε κάποια ελληνκή, έστω και ανεπιτυχή αντιστοιχία, κάνουν άκριτη χρήση και κατάχρηση των ξένων λέξεων όπως έρχονται από τα διεθνη πρακτορεία ακόμη κι όταν ήδη υπάρχει καθερωμένη ελληνική αντίστοιχη λέξη ή έκφραση. Έτσι τους έρχεται πιό εύκολο. Τα μεγάλα ΜΜΕ όμως πρέπει να διαθέτουν φιλολόγους (εννοώ φιλολόγους- γλωσσολόγους όχι μεταφραστές του Ιονίου προς Θεού) που να τσεκάρουν τα κείμενα έστω και βιαστικά τη πρώτη φορά και επιμελημένα σε δεύτερη φάση έτσι ώστε σε κάποιο διάστημα να έχουμε μια σωστή επιλογή μιάς νέας λέξης που να πληροί νέες ανάγκες στην επικοινωνία. Και αργότερα να καθιερωθεί.
Σχετικά με τα αγγλικά των Άγγλων. Θα διαφωνούσα ότι οι Άγγλοι μιλάνε καλύτερα αγγλικά από τους Έλληνες αγγλομαθείς. Έχεις μιλήσει με προαστιακούς Άγγλους ; Έχουν λεξιλόγιο διαθέσιμο μικρότερο από μας. Για να μη μιλάμε για την σεβαστή μεν ,αλλά εσκεμμένα ανύπαρκτου μορφωτκού επιπέδου πολυπληθή αγγλική εργατική τάξη.
biologos
20/02/2010 17:05
@A.Λ.Π. Συμφωνω και επ'' αυξάνω!
SONNENSCHEIN
20/02/2010 16:30
PRAGMATIKA KAI STIN GERMANIA EXEI KATHIEROTHI TO PELATIAKO SYSTIMA SE MEGALO VATHMO, APLA DEN VGENOUN TA APLITA TOSO GRIGORA STIN FORA, DIOTI KSEROUNE KAI FILAGOUNTE.
EXW TIN TIMI NA ZW KAI NA ERGAZOMAI SXEDON 20 XRONIA EXW GNWRISI KATI LAMOGIA; ALLOU IDOUS!!!!
Παναγιώτης Μ
20/02/2010 16:20
dimitris korinthios, Πέρα για πέρα ρεαλιστής, οτιδήποτε μέτρο πάρει το ΠΑΣΟΚ το θεωρείς καταστροφικό. Το 70% των πολιτών που τα θεωρούν σωστά και αναγκαία έχει μεσάνυχτα.
MAS POIASANE KOROIDA
20/02/2010 16:00
OI FINLANDOI OLLANDOI KAI AFSTRIAKOI LUXEMVURGO
AIS8ANWNTAI PWS TUS PIANUN KOROIDA DIOTI
KAI DHMOSIONOMIKH PEI8ARXEIA EXUN KAI TUS KANONES TIRUNE ME TO MILLIMETRE KAI DIAFANEIA EXUN
KAI OLO STO PLHRWNE TWN XAFANISMENWN PAKETWN HTAN
VLEPETE KAPOTE ERHETE KOPOSHS OTAN KLEVWNTA
TA PAKETA ANAPTYXEWS KAI OTAN KRYFOPERNUN KAPIOI DANIA KAI DULEVUN THN EUROSTAT
KAI OI GERMANOI KANANE FAKIRIKA KAI OI GALOI
ALLA POIOS DIKAZEI TON EISAGELEA
VLEPW STEIS EVRWEKLOGES OTI MONO
TO 30% TWN FINLANDWN PHGE NA PSIFISEI
STEIS VULEFTHKES PAEI TO 70%
TOSO TUS ENDIAFEREI AFTH H DIAFANHS EVRWPH
toni
20/02/2010 13:15
GIA EMENA OLO AFTO TO TEMA MA TA IKONOMIKA
EINAI KSEKATARO P:X OLI H POLITKI TIS EBROPIS EXOUN MERITIO KAI OLA TA KRATI H ELLADA XRISIMOPIOITIKE SAN PLINTIRIO POLES EBROPAIKES ETERIES ANIKSAN ERGASIES STIN ELLATA KAI ME AFTON TON TROPO DILONAN STA KRATITOUS TA PARANOMA POSA GIA NOMIMA XOX TIF SIMENS KAI ALES ETERIES KOLOSI KANENAS POLITIKOS STIN EBROPI TEN EXI TIN TINAMI TETIES ETERIES KOLOSOUS NA TIS ANKIKSI EINE POLI APLA SIN TIS TRAPESES ALI KLEFTES OLOS O KOSMOS TOULEBI KIA AFTOUS AFTOUS POU ONOMASOUME KONOMA AFTI EINE H ALITIA H ELLATA EINE TO GIOFIRI GIA NA KALIPSI H EBROPI TIN TISOSMIA TIN SIPSI TA POSA POU GIRNOUSA SINALASONTAN MESO TOU ELLINIKOU LOKARIASOU EINE TRELA TEN MPOROUME NA TA IPOLOKISOUME KIATI EITAN TO MABRO XRIMA TIS EBROPIS AFT EINE H ALITIA MABRO XRIMA SE ENA SIPSIMENO XORIS KANENA ELENXO KRATOS AFTO TA TO TIAPISTOSETE TORA ME TIN EKSIS KINISI TIS EBROPAIKIS ENOSI POLA KRATI TA STIRIKSOUN IKONOMIKA TIN ELLATA DILATI TA TIN DOSOUN LEFTA O LOGOS EINE FEBGONTAS AFTO TO MABRO PAKETO EINE SANA PEFTI H ELADA STO KENO AEROS DILADI AN DEN STIRIXTI ASTO POU FONASOUN OLI STI EBROPI TA XTIPISI FALIMENTO AFT EINE H ALITIA AXEI KAI ALA POLA ALA TELO 500 selites
ΑΠ
20/02/2010 11:27
Να που πολιτογραφήθηκε και το σουάπ στην ελληνική γλώσσα. Για τους μετανάστες δεν ξέρω, αλλά για τις μεταναστεύουσες λέξεις σίγουρα δεν έχουμε πολιτική και πολιτιστική θέση και σπρεχάρει ο έβρυουάν ό,τι γκουστάρει. Άμα είναι να μιλάμε αγγλικά καλύτερα να πάω στην Αγγλία, που τα μιλάνε και πιο σωστά.
Τέλος πάντων... το θέμα δεν είναι αν και άλλες χώρες έκαναν δημιουργική λογιστική, γιατί η απόκρυψη σου δανείζει λεφτά που τελικά πρέπει να τα βρεις από αλλού. Ε, η Γερμανία, το Βελγιο και οι υπόλοιποι το είδαν σαν εθνική υπόθεση και έκλεισαν τις τρύπες, ή μάλλον απέκρυψαν τα έξοδα έχοντας ήδη προγραματίσει τι θα κάνουν για να τα καλύψουν αργότερα. Εδώ όχι. Άρα δεν είμαστε όλοι στο ίδιο τσουβάλι.
ΟΜΗΡΟΣ.Τ
20/02/2010 10:14
ΓΕΝΙΚΑ ΟΙ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΠΙΣΤΕΥΟΥΝ ΟΤΙ ΟΙ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟΙ ΚΛΕΦΤΕΣ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΙΤΑΛΟΙ !

ΠΛΑΝΩΝΤΑΙ ΠΛΑΝΗΝ ΟΙΚΤΡΑΝ !

ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΙΤΑΛΟΙ, ΑΛΛΑ, .......ΟΙ ΓΕΡΤΜΑΝΟΙ !

ΕΧΟΥΝ ΟΜΩΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΑΙ ΜΕΘΟΔΙΚΟΤΗΤΑ
ΚΑΙ ΚΡΥΒΟΝΤΑΙ .......ΕΠΙΜΕΛΩΣ.
Μανωλης ο Κρητικος
20/02/2010 10:04
Δυστυχως για μας αυτοι εχουν αλλο νοοτροπια. Προστατευουν το Κρατος τους και αφηνουν να δημοσιευτουν αυτα που θεωρουν ακινδυνα και δεν θα δημιουργησουν προβληματα στην ομαλη διεξαγωγη της ζωης του τοπου. Εμεις στην Ελλαδα βγαζουμε τα ματια μας μονοι μας. Δεν εχουμε Εθνικη ομοψυχια οταν προκειται κατι για το καλο της Ελλαδος. Καθενας προσπαθει να πει εγω το εκανα οχι ο αλλος και αλληλοκαρφωνονται μα αποτελεσμα αργα η γρηγορα να πληρωνει τα σπασμενα το Κρατος , η Ελλαδα και στο τελος οι Ελληνες πολιτες φορολογουμενοι.
Α.Λ.Π.
20/02/2010 09:57
Όλες οι "π***άνες" την ίδια "δουλειά" κάνουν, όποιος τολμήσει όμως να τις προσφωνήσει με το "επαγγελματικό" τους όνομα, δεν τον ξεπλένει ούτε ο Νιαγάρας...