«Καπέλο» στα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης των γυναικών στο Δημόσιο, τα ΝΠΔΔ και τους ΟΤΑ από 5 έως 17 έτη, αλλά και κραχ στο εφάπαξ αναμένεται να επιφέρει το νομοσχέδιο-εξπρές που θα κατατεθεί σύντομα στη Βουλή για το συνταξιοδοτικό στο Δημόσιο, μετά τη γνωστή καταδικαστική απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου. Περίπου 80.000 γυναίκες βρίσκονται με το ένα πόδι στην έξοδο, μετά και τις χθεσινές κυβερνητικές ανακοινώσεις.

Όπως προκύπτει από τη χθεσινή συνάντηση της ΑΔΕΔΥ με τους υπουργούς Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου και Εργασίας κ. Α. Λοβέρδο: ● Η κυβέρνηση δεν απέκλεισε να γίνει εφάπαξ (μετά το 2013) η εξίσωση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης ανδρών και γυναικών στο Δημόσιο, τονίζοντας πως αν και η χώρα μας έχει προτείνει στην Κομισιόν να γίνει σταδιακά από το 2013, αλλά δεν είναι σίγουρο ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα δεχθεί τη μεταβατική περίοδο.

● Η χώρα μας πρέπει έως τις 28 Μαρτίου να καταθέσει στην Ε.Ε. νόμο που θα προβλέπει την αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης των γυναικών στο Δημόσιο. Ο υπουργός Οικονομικών μάλιστα ξεκαθάρισε πως η αύξηση προβλέπεται στο Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης και η μη παρέκκλιση από αυτό αποτελεί εθνικό στόχο.

Η προσαρμογή του συνταξιοδοτικού καθεστώτος των δημοσίων υπαλλήλων- στην προοπτική της εξίσωσης των ορίων ηλικίας ανδρών και γυναικών- έχει προκαλέσει αναστάτωση στον δημοσιοϋπαλληλικό χώρο και κύμα φυγής προς τη σύνταξη. Εκτιμάται ότι με την εξίσωση των ορίων περίπου 140.000

εργαζόμενες στο Δημόσιο θα είναι πλέον υποχρεωμένες να συνταξιοδοτούνται είτε στα 60 με μειωμένη σύνταξη είτε στα 65 με πλήρη. Μεγάλες χαμένες θα είναι οι «παλαιές ασφαλισμένες», δηλαδή όσες άρχισαν να εργάζονται την 1η Ιανουαρίου 1983 έως και τις 31 Δεκεμβρίου 1992.

Οι συγκεκριμένες ασφαλισμένες θα δουν τα όρια συνταξιοδότησης να αυξάνονται, ακόμη και αν υποβάλουν αίτηση για μειωμένη σύνταξη. Μεταξύ άλλων θίγονται:

● Οι μητέρες ανηλίκων που χάνουν το δικαίωμα να συνταξιοδοτούνται πρόωρα σε ηλικία 50 ετών, ύστερα από 25 χρόνια υπηρεσίας.

● Οι τρίτεκνες που σήμερα δικαιούνται να συνταξιοδοτηθούν έπειτα από 20 χρόνια υπηρεσίας, ανεξαρτήτως ορίου ηλικίας.

● Οι γυναίκες που δεν ανήκουν στις παραπάνω κατηγορίες, αλλά είχαν το δικαίωμα να αποχωρήσουν πρόωρα στα 55 τους με μειωμένη σύνταξη.

● Οι αλλαγές αγγίζουν και τις νεώτερες ασφαλισμένες μητέρες ανηλίκων που στο εξής θα αποχωρούν στα 65 αντί για τα 55 έτη.

«Καμία αλλαγή δεν πρόκειται να γίνει στο καθεστώς συνταξιοδότησης (όρια ηλικίας, τρόπος υπολογισμού) για όσους έχουν θεμελιωμένα και ώριμα συνταξιοδοτικά δικαιώματα έως και το 2013», επανέλαβε χτες η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, ως απάντηση σε «ορισμένους που κινδυνολογούν και εξωθούν εργαζομένους στην πρόωρη συνταξιοδότηση».

«Οι εργαζόμενοι αυτοί θα έχουν τη δυνατότητα, οποτεδήποτε, και μετά την ψήφιση του νέου νόμου, να ασκήσουν το δικαίωμά τους με το καθεστώς που ισχύει σήμερα», ξεκαθαρίζεται σε ανακοίνωση του υπουργείου. Ο υπουργός κ. Ανδρέας Λοβέρδος και ο υφυπουργός κ. Γιώργος Κουτρουμάνης, θεωρούν «επιζήμια για τους ίδιους τους εργαζομένους αλλά και για τα οικονομικά των Ταμείων τη σύγχυση που εξακολουθούν κάποιοι να δημιουργούν».

ΛΟΒΕΡΔΟΣ:

«Καμία αλλαγή δεν πρόκειται να γίνει στο καθεστώς συνταξιοδότησης για όσους έχουν θεμελιώσει δικαίωμα»

«Κραχ» στο εφάπαξ

Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ δεν δίνει «ούτε ένα ευρώ»- όπως χαρακτηριστικά τόνισαν οι αρμόδιοι υπουργοί- στο ελλειμματικό Ταμείο Πρόνοιας (που καταβάλλει το εφάπαξ), αλλά και στον ΟΠΑΔ (Οργανισμός Περίθαλψης Ασφαλισμένων Δημοσίου). Εντός των επόμενων ημερών, πάντως, η ΑΔΕΔΥ θα καταθέσει την πρότασή της ώστε να διασφαλιστεί ο κοινωνικός χαρακτήρας της ασφάλισης των δημοσίων υπαλλήλων, αφού με την απόφασή του το ευρωδικαστήριο χαρακτηρίζει την ασφάλιση στο Δημόσιο επαγγελματική.

Όσο για το πρόβλημα του Ταμείου Πρόνοιας των Δημοσίων Υπαλλήλων, ο κ. Παπακωνσταντίνου απέκλεισε κάθε ενδεχόμενο καταβολής 200 εκατ. ευρώ. Θα πρέπει να επισημανθεί ότι το Ταμείο Πρόνοιας, που καταβάλλει το εφάπαξ στους δημοσίους υπαλλήλους, έχει έλλειμμα 800 εκατ. ευρώ και ο χρόνος αναμονής για την καταβολή του εφάπαξ θα ξεπεράσει τους 25 μήνες!