Η Βίβλος της γάτας. Ένα λεξικό αφιερωμένο στο ανεξάρτητο τετράποδο ζώο. Το τελευταίο βιβλίο του συγγραφέα Νίκου Πλατή, «Γατικό Λεξικό», περιέχει όλα εκείνα τα λήμματα που έχουν σχέση με τις γάτες. Παράλληλα, θίγονται σοβαρά προβλήματα των ημερών μας, όπως αυτό των αδέσποτων ζώων. «Το λήμμα «αδέσποτα» ήταν ένα από τα πρώτα που έγραψα. Ήταν άλλωστε λήμμα «κορμός», η βάση του λεξικού», αναφέρει χαρακτηριστικά. Ένα από τα επόμενα συγγραφικά βήματα; Το «Ρresto o Τardi: Το λεξικάκι που παίζει με το θάνατο».


«Γατικό Λεξικό»: Ένα λεξικό αφιερωμένο στις γάτες;

Όλες οι γάτες του κόσμου σ΄ ένα βιβλίο! Η Βίβλος των γατών, ας πούμε. Αυτό είναι το «Γατικό Λεξικό». Και είναι αφιερωμένο στους νορμάλ ζωόφιλους και ουχί, βεβαίως, στους χρήστες γάτας.

Είστε λάτρης τους;

Λάτρης είναι αυτός που λατρεύει. Λάτρης είναι ο χριστιανός που προσκυνάει την εικόνα του Χριστού, λόγου χάρη. Εγώ, απλώς, είμαι ο συγγραφέας ερευνητής που… εμπιστεύονται οι γάτες.

Γιατί Γατικό και όχι Σκυλίσιο Λεξικό;

Γιατί το «Γατικό Λεξικό», όπως προείπαμε, είναι η Βίβλος των γατών και ουχί των σκύλων. Διαφορετικά, θα λεγόταν «Σκυλικό Λεξικό».

Τι προσφέρει στους αναγνώστες;

Τη χαρά του διαβάσματος, θέλω να πιστεύω. Και τη μαγεία του νοερού ταξιδιού! Μα, και την ικανοποίηση της… απώτερης γνώσης.

Κράτησε καιρό η συγκέντρωση των γατοπληροφοριών;

Η συγκέντρωση και η αποδελτίωση του σχετικού υλικού, το γράψιμο, η εικονογράφηση και το όλο στήσιμο του «Γατικού Λεξικού» κράτησαν περίπου πέντε χρόνια.

Απευθύνεται μόνο σε φιλόζωους;

Απευθύνεται και σε εκείνους. Κυρίως, όμως, στους φιλαναγνώστες. Και σε όσους θέλγονται ιδιαιτέρως από τη μικροϊστορία.

Μπορεί να αποτελέσει εγχειρίδιο για όσους έχουν γάτα σπίτι τους;

Νομίζω πως ναι! Το δικό σας κατοικίδιο;

Ένα μαύρο λυκόσκυλο ονόματι Ζακού. Μια παπαγαλίνα, γνωστή και ως Μαύρη Χήρα (έχει… ξεπαστρέψει ήδη 3 αρσενικούς), 5 σαμιαμίδια στον τοίχο της βεράντας μας, ένα αδέσποτο γατάκι που πρόσφατα «υιοθετήσαμε»… Το πρόβλημα των αδέσποτων θίγεται στο λεξικό;

Φυσικά! Το λήμμα «αδέσποτα» ήταν ένα από τα πρώτα που έγραψα. Ήταν λήμμα «κορμός», βάση του λεξικού…

Η λύση;

Να χαρακτηριστούν και οι πόλεις βιότοποι. Να θεωρηθούν τα παντός είδους αδέσποτα ζώα και «αγριόχορτα» ως πανίδα και χλωρίδα της πόλης μας και να γίνουν σεβαστά τα δικαιώματά τους…

Υπέρ ή κατά της στείρωσης;

Και υπέρ και κατά. Υπέρ, ως λύση ανάγκης, για όσους συμβιώνουν με μια γάτα στο διαμέρισμά τους. Απερίφραστα κατά, όμως, εκείνων που στειρώνουν μαζικά τους γάτους και τις γάτες των δρόμων. Δεν έχουν τέτοιο δικαίωμα, είναι ένα είδος γενοκτονίας των γατών αυτό που διαπράττουν…

Πόσο σημαντικό είναι το χιούμορ στα βιβλία σας;

Όσο και στη ζωή μου! Καθοριστικό!

Προηγήθηκαν το «Ουαλικό λεξικό του σεξ», το «Βlack Οut/ Το Μαύρο Λεξικό», το «Αθωνικό Λεξικό» και το «Μπαχαρικό Λεξικό». Παρέλειψα κάποιο;

Το «Πεζικό Οικολογικό Λεξικό».

Και το «Κάμα Τσούχτρα» πρωτίστως, που μπορεί βεβαίως να ήταν ένας «μείζων οδηγός του περιθωρίου», είχε ωστόσο την οργάνωση, τον μηχανισμό, την ψυχική οντότητα ενός εγκυκλοπαιδικού λεξικού.

Πώς τα… υποδέχτηκε το αναγνωστικό κοινό;

Σχηματίζοντας ατέλειωτες ουρές έξω από τα βιβλιοπωλεία! Ελάτε τώρα, αστειεύομαι. Η υποδοχή των λεξικών μου ήταν εξαιρετική, εφόσον το αναγνωστικό μου κοινό, μου επέτρεψε να γίνω επαγγελματίας συγγραφέας. Από τα κόμικς στα λεξικά: πώς είναι η μετάβαση;

Δεν απέχουν και τόσο μεταξύ τους, μη νομίζετε. Και στα δύο ο συνοπτικός λόγος είναι το βασικό συστατικό. Μετέβην πολύ φυσιολογικά από το ένα στο άλλο είδος…

Τα κόμικς στην Ελλάδα «στέριωσαν»;

Αν κρίνω από το φαινόμενο Αρκάς, θα έλεγα απερίφραστα πως ναι.

Gatalexiko.gr: από το χαρτί στο Διαδίκτυο;

Όχι ακριβώς! Από τον υπολογιστή στο Διαδίκτυο. Ήταν πιο «νορμάλ», ας πούμε, η μετάβαση μου στο Ίντερνετ. Το www.

gatalexiko. gr δεν ήταν παρά το… επόμενο βήμα.

Με το Ίντερνετ αρχίζει μία νέα εποχή για τους συγγραφείς;

Η ανακάλυψη της τυπογραφίας έκανε προσιτούς τους συγγραφείς για το ευρύ κοινό. Η εποχή του Ίντερνετ θα τους κάνει πιο παγκόσμιους ενδεχομένως, αλλά (εξ ανάγκης) ομιλούντες την αγγλική ή την κινεζική…

Το Διαδίκτυο είναι φίλος ή εχθρός του βιβλίου;

Εχθρός που προελαύνει! Πέρυσι, για πρώτη φορά στα χρονικά, η Αmazon πούλησε περισσότερα e-books από κανονικά βιβλία. Ενώ η Google, με το έτσι θέλω, μας αρπάζει τα πνευματικά μας δικαιώματα…

Το επόμενο συγγραφικό σας βήμα;

Ολοκληρώνω το «Ρresto o Τardi: το λεξικάκι που παίζει με το θάνατο» και το «… Αντί στεφάνου!». Και έχω στα σκαριά ένα ταξιδιωτικό μυθιστόρημα, το «Μπαομπάμπ». Πρόκειται για το οδοιπορικό ενός αμνήμονα που αναζητεί, υπό τη Γη, τη μυστική χώρα των Μπαομπάμπ…