«Έφτιαξα μία όαση στην ταράτσα μου»

«Το καλοκαίρι δεν βράζουμε από τη ζέστη και τον χειμώνα ο κήπος λειτουργεί σαν μόνωση για το κρύο»

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Μάνος Χαραλαμπάκης   | ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 08/02/2010 07:00 |
 «Έφτιαξα μία όαση στην ταράτσα μου»

«Ήρθαμε σ΄ αυτό το σπίτι το 2007. Είπαμε να μη βάλουμε κλιματισμό. Το καλοκαίρι όμως η κατάσταση ήταν ανυπόφορη. Βράζαμε από τη ζέστη», λέει στα «ΝΕΑ» η κ. Αμαλία Ζέππου για τη διώροφη κατοικία της στον Κεραμεικό, στην οδό Παραμυθίας 29. Το δεύτερο καλοκαίρι ήταν επίσης «καυτό»...

«Είπα, δεν θα μπορέσουμε να ζήσουμε σ΄ αυτό το σπίτι...». Όλα όμως άλλαξαν όταν η κ. Ζέππου, παραγωγός ντοκιμαντέρ, αποφάσισε να πρασινίσει την ταράτσα της. Ύστερα από μία μικρή έρευνα απευθύνθηκε σε μία εταιρεία, η οποία δημιούργησε έναν καταπράσινο κήπο στη στέγη.

«Η διαφορά είναι εντυπωσιακή. Άλλαξαν εντελώς οι συνθήκες. Πλέον το σπίτι είναι φοβερά δροσερό το καλοκαίρι. Αλλά και τον χειμώνα έχουμε σημαντικά οφέλη, αφού ο κήπος λειτουργεί ως μόνωση: έχουμε μείωση στην κατανάλωση φυσικού αερίου για θέρμανση έως 15%».

Λειτουργικό χάρη στον ταρατσόκηπο έγινε και το μικρό δωματιάκι που υπάρχει στην ταράτσα. «Προτού δημιουργηθεί ο ταρατσόκηπος, το καλοκαίρι δεν μπορούσες να μείνεις πολλή ώρα σ΄ αυτό το δωμάτιο. Ήθελα να το χρησιμοποιώ ως γραφείο αλλά... πύρωνα από τη ζέστη. Γι΄ αυτό και είχαμε τοποθετήσει έναν μικρό κλιματιστικό, χωρίς όμως να μπορεί να βοηθήσει... Τώρα μένεις ευχάριστα σ΄ αυτόν τον χώρο». Θυμάρι, φασκόμηλο, λεβάντες, ρίγανη, δυόσμος, μαντζουράνα είναι μόνο μερικά από τα φυτά που έχουν αλλάξει μέσα σε ελάχιστο χρόνο την ποιότητα ζωής της οικογένειας Ζέππου. «Όλα τα φυτά είναι διαλεγμένα έτσι ώστε να μη χρειάζονται πολύ νερό και να αντέχουν στις υψηλές θερμοκρασίες της Αθήνας αλλά και στο κρύο. Για παράδειγμα, το καλοκαίρι ποτίζουμε μόλις 3 φορές την εβδομάδα», λέει η κ. Ζέππου καθώς μας ξεναγεί στον ταρατσόκηπο-όαση για τη γειτονιά.

«Ο συγκεκριμένος κήπος οροφής αποτελεί μία πιστή αντιγραφή του ελληνικού οικοσυστήματος. Υπάρχουν φυτά δηλαδή που δεν απαιτούν πολύ νερό και άλλα που συγκρατούν υγρασία. Έτσι, τροφοδοτούν τα διπλανά τους που δεν έχουν αυτή την ικανότητα», εξηγεί ο υπεύθυνος της εταιρείας Οικοστέγες - που εφαρμόζει την ομώνυμη μέθοδο φύτευσης στέγης- κ. Άντριου Κλέμεντς που ανέλαβε την εγκατάσταση και στο συγκεκριμένο σπίτι. Πρόκειται δηλαδή για ένα «αυτοσυντηρούμενο σύστημα».

Πράσινο «μπουμ»
Πριν από μία πενταετία οι πράσινες στέγες στην Αθήνα- όπως αυτή της οικογένειας Ζέππου- ήταν μετρημένες στα δάχτυλα του ενός ή το πολύ των δύο χεριών. Τα τελευταία δύο χρόνια, όπως λένε στα «ΝΕΑ» υπεύθυνοι εταιρειών που ασχολούνται με το αντικείμενο, η αύξηση στις κατασκευές ταρατσόκηπων είναι εντυπωσιακή. Οι ταράτσες... ανθίζουν. Και όπως λένε οι ειδικοί, εάν συνεχιστούν οι εγκαταστάσεις με αυτούς τους ρυθμούς τα οφέλη για το περιβάλλον της Αθήνας θα είναι σημαντικά. Φαίνεται δηλαδή ότι η ελπίδα να αποκτήσει πράσινο η Αθήνα πεθαίνει τελευταία: ελεύθεροι χώροι για πράσινο στο έδαφος δεν έμειναν, αφού γέμισαν κτίρια. Μπορούν όμως να πρασινίσουν οι οροφές των κτιρίων!

Όσο για το κόστος, οι ειδικοί τονίζουν ότι για μία πράσινη ταράτσα οι πολίτες θα χρειαστεί να δώσουν περίπου όσα θα έδιναν για μία καλή μόνωση. Δηλαδή περίπου από 100- 120 ευρώ ανά τ.μ.

ΤΟ ΚΟΣΤΟΣ
Οι ειδικοί τονίζουν ότι για μία πράσινη ταράτσα οι πολίτες θα χρειαστεί να δώσουν περίπου όσα θα έδιναν για μία καλή μόνωση, από 100- 120 ευρώ ανά τ.μ.

Λιγότερο ηλεκτρικό για δροσιά και ζέστη

ΠΟΛΛΑΠΛΑ είναι τα οφέλη από τις πράσινες ταράτσες όχι μόνο για τους ενοίκους των κτιρίων αλλά και για περιβάλλον. Σύμφωνα με τους ειδικούς, η μείωση της κατανάλωσης ενέργειας φτάνει έως το 35% στον τελευταίο όροφο και κατά 10-20% στους υπόλοιπους. Όσο για τη μείωση της θερμοκρασίας στο εσωτερικό του τελευταίου ορόφου, φτάνει επίσης το 35%. Ακόμη, μειώνονται τα φαινόμενα πλημμυρών, αφού οι ταρατσόκηποι συγκρατούν ώς και 50% του βρόχινου νερού. Σημαντική είναι και η μείωση στην έκλυση διοξειδίου του άνθρακα στο περιβάλλον, αφού χρησιμοποιούνται λιγότερο τα κλιματιστικά.

Μάλιστα, έρευνα επιστημονικής ομάδας επικεφαλής της οποίας ήταν ο καθηγητής των ΤΕΙ Χαλκίδας κ. Μιχάλης Βραχόπουλος έχει δείξει ότι εάν φυτεύονταν όλες οι ταράτσες της Αθήνας θα εξοικονομούνταν περίπου 600 ΜW την ημέρα, δηλαδή όσο είναι η παραγωγή του σταθμού ηλεκτρικής ενέργειας στο Λαύριο.

Ενδεικτικό είναι το παράδειγμα του υπουργείου Οικονομικών στο Σύνταγμα. Ήδη, εκεί οι υπεύθυνοι και οι υπάλληλοι απολαμβάνουν τα πλεονεκτήματα της πράσινης ταράτσας.

Έρευνα της Σχολής ΜηχανολόγωνΜηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου έδειξε ότι χάρη στην πράσινη στέγη υπάρχει εξοικονόμηση 9,6% στην κατανάλωση για κλιματισμό και 4,4% για θέρμανση. Το κέρδος από τη μείωση κατανάλωσης ηλεκτρικού και πετρελαίου μέσα σε ένα χρόνο ήταν 5.630 ευρώ Σημαντικά είναι τα οφέλη και για το περιβάλλον. Το οξυγόνο που παράγουν τα φυτά βελτιώνει τον αέρα και ταυτόχρονα προστατεύει τους γύρω τοίχους του κτιρίου, εμποδίζοντας τους ρύπους να μπουν στο εσωτερικό του. Επιπλέον, η κάλυψη των ορόφων με πράσινο λειτουργεί και ως φίλτρο: συμβάλλει στη μείωση των αιωρούμενων σωματιδίων και των επικίνδυνων ρύπων.

Έξι στρέμματα
Η μεγαλύτερη πράσινη στέγη στην Ελλάδα βρίσκεται στο νέο αμαξοστάσιο των ΗΛΠΑΠ στο Ρουφ. Έχει έκταση περίπου 6 στρεμμάτων και κατασκευάστηκε έπειτα από συνεργασία των εταιρειών Green Roof, Landco ltd, Μ. Γάκης, Β. Παναγιωτόπουλος. Χρησιμοποιήθηκε το πιστοποιημένο σύστημα «diadem». Η οροφή του κτιρίου φυτεύτηκε με χλοοτάπητα, δέντρα και θάμνους. Μάλιστα εάν κοιτάξει κανείς κατεβαίνοντας την Π. Ράλλη δεξιά, πίσω από το αμαξοστάσιο της ΕΘΕΛ δεν θα δυσκολευτεί να ξεχωρίσει ψηλά στο βάθος τα δέντρα της φυτεμένης οροφής.

33
Μάλαμας
10/02/2010 22:27
@κος Καριανάκηε έγραψε:
-"Τα ξύλινα τεμάχια είναι ωραία λύση μόνο που πρέπει να γνωρίζετε ότι αλλοιώνουν το pH του χώματος, ότι απορροφούν πολύ νερό άρα και βάρος, ότι δεν είναι ιδιαιτέρως βατά, ότι αλλοιώνονται με την πάροδο του χρόνου"

Απάντηση:
Για το pHροφανώς τα συγχέετε με τον ρητινούχο φλοιό πεύκου. Η βιβλιογραφία και η εμπειρία μου απο την χρήση λέει ότι τα ξύλινα τεμαχίδια ξύλου εμπλουτίζουν το έδαφος με την σήψη του κάτω στρώματος και δεν επηρεάζουν σημαντικά το pH.
Προσθέτοντας δε κάθε 2 χρόνια ένα λεπτό στρώμα 1-2 εκατοστών έχω μείνει απόλυτα ικανοποιημένος με το αποτέλεσμα.
Θα σας πρότεινα επίσης να πειραματιζόσασταν αν γίνονται πιο βαρειά τα τεμαχίδια. Θεωρώ αστεία την απάντηση. Ρίχνεις στον κήπο 10 κιλά νερό, προσθέτεις 10 κιλα βάρος. Μόνον που τα wood chips βοηθούν να μην χαθεί αυτό το νερό.
Δείτε το πάλι σας παρακαλώ.
(Και τα βότσαλα στις φωτογραφίες σας, είναι βότσαλα νομίζω. Ας τα δει και κανείς άλλος αν παρακολουθεί ακόμα την συζήτηση. Μπορεί να κάνω και λάθος)
http://www.freewebs.com/greenroof-gr/prasinesstegesslideshow.htm
Κωνσταντίνος Καριανάκης, GreenRoof
10/02/2010 19:20
Χαίρομαι που σας μπέρδεψε η εικόνα κε Μάλαμα. Αυτό σημαίνει ότι όντως το εφέ δουλεύει σωστά. Η αλήθεια όμως είναι ότι άλλο φαίνεται και άλλο είναι. Φαίνεται ένας βαρύς αδρανής όγκος και στην ουσία πρόκειται για ελάχιστου ύψος (όγκου) εναπόθεση ψηφίδας μικρού ειδικού βάρους (όχι βότσαλο). Επίσης, έγραψα ότι προηγείται στατική μελέτη. Εάν αυτή το επιτρέπει, δεν υπάρχει λόγος να το συζητάμε άλλο. Πολλές φορές μια δυο μεγάλες ζαρντινιέρες ή γλάστρες που έχουμε συνηθίσει να βλέπουμε στα μπαλκόνια από παλιά, είναι κατά πολύ βαρύτερες... Τα ξύλινα τεμάχια είναι ωραία λύση μόνο που πρέπει να γνωρίζετε ότι αλλοιώνουν το pH του χώματος, ότι απορροφούν πολύ νερό άρα και βάρος, ότι δεν είναι ιδιαιτέρως βατά, ότι αλλοιώνονται με την πάροδο του χρόνου και ότι όπως είπατε κοστίζουν αρκετά. Παρόλα αυτά για διακοσμητικό υλικό είναι όμορφα και τα χρησιμοποιούμε και εμείς σε αρκετές περιπτώσεις.
Tερυ Μάλαμας
10/02/2010 11:07
@γειά σου ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ
με το Αμερικανικο χιούμορ....συγνώμη ζητώ.
Η συζήτηση φίλε περιστράφηκε γύρω από το φορτίο (βάρος) και τις αντοχές της ταράτσας.
Είδα στις ιστοσελίδες των εταιρειών που έφτιαξαν το έργο πως χρησιμοποιούν βαρειά βότσαλα σε αρκετές περιπτώσεις.
Σε αντίστοιχες ξένες ιστοσελίδες είδα να χρησιμοποιούν πανέμορφα χρωματιστά τεμάχια ξύλου, τα οποία εκτός από ελαφρά εξοικονομούν και νερό.
Και αν έχεις και καλλιτεχνική φλέβα, μπορείς να δημιουργήσεις καταπληκτικές χρωματοσυνθέσεις.
Έχω βάλει σε παρτέρια μου και ξεχνάω να ποτίζω....
(Βέβαια είναι λίγο ακριβά λόγω μεταφορικών απο Αυστρία, αλλά είχα ακούσει ότι θα αρχίσουν να παράγονται φτηνά και στην Ελλάδα)
BASILIOS PIGKOULAS, koureas
10/02/2010 04:43
H KANNABIS MEGALONEI KAI STA YPOGEIA KAI STA KERAMIDIA KAI XREIAZETAI LIGO NERO. VIVA COLOMBIA!
panagiwths
10/02/2010 02:58
wood colored chips?Ama tha Mas Eksigousatai Th einai Auto isos na to pernamai sta sovara.kai ase to allo last year vre vrafte ellhnika eisaste sovaroi? me agaph ellhnas twn ypa
enallaktiki lysi
09/02/2010 20:32
gia osous den mporoun na valoun kipous stin taratsa, as vapsoun tin taratsa aspri. meletes exoun deiksei oti to aspro xrwma voi8aei stin meiwsi tis 8ermokrasias to kalokairi.
xψω
09/02/2010 18:35
εαν ειναι βιολογικα θα τυχω επιδοτησης?μην τρελαθουμε μπορει η στστικη μελετη να προβλεπει οσα λενε οι μηχανικοι ΤΟ ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ ΟΜΩΣδεν σημαινει οτι αυτο εφαρμοζοταν πριν 20 χρονια ο εργολαβος μολις παρελαμβανε οπλισμο ο μηχανικος και εφευγε εκανε δικες του οικονομιες και οποιος καταλαβαινει,καταλαβαινει εξ αλλου τι ελεγαν οι παλαιοι οτι το μπετο εχει φιλοτιμο.κατα τα αλλα αυτες ειναι δουλειες των μηχανικων.οι κηποτεχνες μπορουν να φυτευουν οτι νομιζουν οταν ερθει ομως στο κεφαλι του ιδιοκτητη ποιος θα τρεχει στα δικαστηρια θα ηθελα να ξερω
Τερυ Μάλαμας
09/02/2010 10:14
Σωστά κε Καριανάκη απο GREENROOFS, αλλά στις φωτογραφίες έργων σας βλέπω βότσαλα.΄Τα οποία δεν μοιάζουν με ελαφρόπετρες.
Να σας παραθέσω αντίστοιχα sites σοβαρών χωρών που χρησιμοποιούν φλοιό και colored wood chips?
Αν μιλάτε για οικολογία, είναι τα μόνα που κάνουν τεράστια οικονομία στο νερό.
Agricola
09/02/2010 10:10
Αγαπητοί Αθηναίοι! Αντε και του χρόνου στα μπλόκα των Αγροτών! Το ξέρετε ότι αν φυτέψετε ελιές δικαιούστε και επιδότηση από την ΕΕ; Κι αν έχετε αμφιβολία αναλογιστείτε ότι τα δικά σας δέντρα θα είναι πραγματικά σε αντίθεση με κάποια άλλα δηλωμένα!
ΔΦΖΔΦΓΖσφΓΗΓΓΦΑΦΔΓΗΔΣΦΓΗ
09/02/2010 09:41
ΑΓΑΠΗΤΑ "ΝΕΑ" ΔΙΑΠΙΣΤΩΝΩ ΣΗΜΕΡΑ ΤΙ ΩΡΑΙΟ ΠΡΑΓΜΑ ΕΙΝΑΙ Η ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΥ ΤΩΝ ΑΡΘΡΩΝ. ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ ΚΑΙ ΤΗΝ "ΑΛΛΗ" ΑΠΟΨΗ ΕΑΝ ΑΥΤΗ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΠΕΡΙΛΗΦΘΕΙ ΣΤΟ ΑΡΘΡΟ ΕΙΤΕ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΧΩΡΑΓΕ ΕΙΤΕ ΓΙΑΤΙ ΑΠΛΑ ΔΕΝ ΠΡΟΕΚΥΨΕ ΚΑΤΑ ΤΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ. ΕΝΝΟΩ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ (ΠΟΥ ΜΑΛΛΟΝ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΑΝ ΓΙΝΕΙ ΑΠΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ) ΚΑΙ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΟΥ ΚΟΣΤΟΥΣ ΠΟΥ ΕΘΕΣΕ Ο "ΝΕΡΟ 8/2/2010 21:21" ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΚΑΠΟΙΟΣ ΣΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΜΟΥ ΕΚΑΝΕ ΘΕΡΜΟΜΟΝΩΣΗ ΚΑΙ ΥΓΡΟΜΟΝΩΣΗ ΤΑΡΑΤΣΑΣ ΠΟΛΥ ΚΑΛΗΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΜΕ ΚΟΣΤΟΣ 55 ΕΥΡΩ ΑΝΑ ΤΕΤΡΑΓΩΝΙΚΟ ΠΕΡΙΠΟΥ.
Κωνσταντίνος Καριανάκης, κατασκευαστής greenroofs
09/02/2010 07:47
Πάντοτε πρέπει να προηγείται στατικός έλεγχος του κτιρίου. Κατόπιν εφαρμόζονται ειδικά υλικά διαστρωμάτωσης που εξασφαλίζουν την μόνωση, την αντιριζική προστασία και την επαρκή στράγγιση στη διάρκεια του χρόνου. Ούτε το χώμα δεν περνάει ανεξέλεγκτα το κατώφλι μιας ταράτσας, μάλιστα δεν είναι καν κλασικό "χώμα" όπως το έχουμε συνηθίσει ! Η όλη επέμβαση έχει προδιαγραφές ως προς τα υλικά της, τα οποία έχουν προηγουμένως ελεγχθεί από αυστηρά τεχνολογικά ευρωπαϊκά ινστιτούτα (FLL) ως προς την χρήση τους σε ταράτσες, έχουν μικρό ειδικό βάρος, αντοχή στο χρόνο κλπ. Το αποτέλεσμα εκτός από ευχάριστο είναι και λειτουργικό προστατεύοντας την υγρομόνωση του κτιρίου για πολλά χρόνια, παρέχοντας μεγάλη βοήθεια στην θερμομονωτική θωράκιση του κτιρίου και βέβαια συμβάλλοντας στην οικολογική ανάταξη στο πυκνό αστικό τοπίο. που τόσο δραστικά έχει αλλάξει την φυσική ισορροπία. Ναι, το καλύτερο θα ήταν να μην ζούμε σε πόλεις ! ουτοπία... αφού όλοι εμείς βρισκόμαστε ήδη εδώ ! Όσο για το νερό θα εκπλαγείτε από τις μελέτες που δείχνουν ότι αφενός χρησιμοποιείται πολύ λίγο, μιας και τα φυτά είναι ήδη προσαρμοσμένα από τη φύση στις συνθήκες αυτές και αφετέρου ότι υπάρχουν συστήματα οικολογικής διαχείρισής του με τα οποία οι πράσινες στέγες συνεργάζονται τέλεια. Άλλωστε ο κύκλος του νερού στη φύση περνάει πάντοτε μέσα από τα φυτά... Το όλο εγχείρημα μοιάζει και μπορεί να είναι λίγο περίεργο, αλλά δεν μπορεί να είναι ανεξέλεγκτο. Υπάρχει μεγάλη τεχνογνωσία την οποία έχουμε κληρονομήσει από αντίστοιχη μακροχρόνια εφαρμογή τέτοιων συστημάτων στο εξωτερικό και τα οποία έχουν δείξει να προσαρμόζονται και στην Ελλάδα μια χαρά. Οπως ακριβώς κάνει και η φύση όταν καλείται απλώς να ...υπάρξει, στις πιο αντίξοες συνθήκες. www.greenroof.gr & www.greenroof-gr.webs.com
Κωστας Θωμάς
09/02/2010 06:11
Έγραψα θυμάρι αντι για Κυσούρι
Κώστας Θωμάς
09/02/2010 00:32
Αν δεν σκοπεύετε να φυτεύεται ζαρζαβατικά αλλά μόνο για προστασία από τον Ίλιο η καλλίτερη λύση είναι το θυμάρι της νοτίου Εύβοιας, δεν χρειάζεται πολύ χώμα γιατί δεν έχει βαθιές ρίζες μεγαλώνει οριζόντια και σκεπάζει τέλεια
kk
09/02/2010 00:10
ο κακλαμανης είχε πει για πράσινες ταράτσες και δωρεάν φυτά πριν πολλούς μήνες (το θυμάστε?) είχε γίνει και ντόρος το έπαιζε ο Σκαι συνέχεια. Πήγα και ξαναπήγα στο φυτώριο του δήμου αθηναίων μετά το 401 στον καρεα και μου είπαν ότι δεν έχουν καμία ενημέρωση Τελικά κύριε κακλαμανη μάλλον για πράσινα άλογα ήταν η κορδέλα που κόψατε
ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΑΜΗΧΑΝΟΣ
08/02/2010 23:28
Εγώ λέω να βάλουμε φυτά, γλάστες και κάτι ανάλογο στο Σύνταγμα...αλλά όχι στην οροφή του κτιρίου! Εκεί στα έδρανα. Στην θέση των πολιτικών μας. Θα είναι πιο παραγωγικά , οικολογικά και φυσικά αισθητικά πολύ ανώτερα των ήδη υπάρχων γλαστρών..!
πολίτης Μπάμπης
08/02/2010 22:47
Ένα τέτοιο περίπου οικολογικό ήταν εκείνο το στέγαστρο στο Ακρωτήρι Σαντορίνης, αυτό έπεσε και είχε σκοτώσει τότε έναν Βρετανό τουρίστα. Είχε και κείνο χώμα επάνω και φυτά και το ποτίζανε, ώσπου μια μέρα ήρθε η τραγωδία και έπεσε. Όλες αυτές οι λύσεις είναι επικίνδυνες. Το καλύτερο είναι τα παρκάκια και η φύτευση ελεύθερων χώρων.
Τέρυ Μάλαμας
08/02/2010 21:32
Συμφωνώ ότι δεν είναι δουλειά για κηποτέχνες, αλλά για μηχανικούς.
Πλοηγήθηκα στα sites των εταιρειών που υπάρχουν στο δημοσίευμα και είδα με έκπληξη σε φωτογραφίες έργων τους, ότι χρησιμοποιούν όλοι βότσαλα και βραχάκια.
Απαράδεκτο φορτίο για την επιβάρυνση του σκελετού. Σε αντίστοιχα sites Αγγλοσαξωνικών χωρών βλέπεις wood chips (colored) ή φλοιό πεύκου.
Αλλά και οικονομία στο νερό, μόνον με τα υλικά αυτά επιτυγχάνεται.
Ω Ελλάς της προχειρότητος, πόσο με πληγώνεις....
ΝΕΡΟ
08/02/2010 21:21
ΝΑ ΡΩΤΗΣΩ, ΚΑΛΑ ΘΑ ΦΥΤΕΨΟΥΜΕ ΤΙΣ ΤΑΡΑΤΣΕΣ,ΜΕ ΤΙ ΝΕΡΟ ΘΑ ΠΟΤΙΣΟΥΜΕ;ΜΑΣ ΠΕΡΙΣΣΕΥΕΙ ΤΟΣΟ ΠΟΛΥ? ΤΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ ΤΗΣ ΒΟΡΕΙΑΣ ΕΥΡΩΠΗΣ ΕΙΝΑΙ ΑΤΥΧΗ ΕΚΕΙ ΔΕΝ ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ ΠΟΤΙΣΜΑ. ΕΠΙΣΗΣ ΑΓΑΠΗΤΟΙ ΣΥΝΤΑΚΤΕΣ ΣΑΣ ΕΧΟΥΝ ΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΕΙ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΚΟΣΤΟΣ. ΣΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΑΣ ΑΝΑΓΡΑΦΕΤΑΙ ΟΤΙ ΤΟ ΚΟΣΤΟΣ ΤΗΣ "ΠΡΑΣΙΝΗΣ ΤΑΡΑΤΣΑΣ" ΕΙΝΑΙ 100-120 ΕΥΡΩ/τετρ μετρο ΟΣΟ ΤΟ ΚΟΣΤΟΣ ΜΙΑΣ ΚΑΛΗΣ ΜΟΝΩΣΗΣ. ΚΑΜΙΑ ΣΧΕΣΗ, ΜΙΑ ΚΑΛΗ ΜΟΝΩΣΗ ΣΤΟΙΧΙΖΕΙ ΑΠΟ 45 ΕΩΣ 60 ΕΥΡΩ/τετρ. μετρο . ΡΩΤΗΣΤΕ ΠΡΙΝ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΤΕ!!!!!!!! ΜΗΝ ΣΑΣ ΠΑΡΑΣΥΡΟΥΝ ΟΙ ΔΙΑΦΟΡΟΙ
υη
08/02/2010 19:40
@ Μ. Λ. 8/2/2010 18:24

Συμφωνώ απόλυτα! Όταν έχουμε απεμπολίσει τη φύση και ψάχνουμε υποκατάστατα, τότε υπάρχει πρόβλημα.
Μ. Λ.
08/02/2010 18:24
Η ΜΟΝΗ ΛΥΣΗ ΕΙΝΑΙ ΧΑΜΗΛΑ ΣΠΙΤΙΑ ΜΕ ΑΥΛΕΣ ΜΕ ΚΗΠΟ ΚΑΙ ΛΟΥΛΟΥΔΙΑ.

ΟΧΙ ΑΛΛΕΣ ΠΟΛΥΚΑΤΟΙΚΙΕΣ , ΟΥΤΕ ΟΥΡΑΝΟΞΥΣΤΕΣ , ΟΠΩΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΟΥΝ ΚΑΠΟΙΟΙ ΣΕ ΑΛΛΟ ΑΡΘΡΟ.
Structural engineer ATHENS
08/02/2010 17:18
ΝΟΜΙΖΩ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΘΑ ΠΡΟΕΚΥΠΤΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΝΕΞΕΛΕΓΚΤΗ ΦΥΤΕΥΣΗ ΤΟΥ ΚΑΘΕ ΚΥΡ ΜΗΤΣΟΥ ΚΑΙ ΟΧΙ ΦΥΣΙΚΑ ΑΠΟ ΦΥΤΕΥΣΗ ΑΠΟ ΣΧΕΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΚΑΤΑΡΤΙΣΜΕΝΟΥΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΥΣ Η ΕΣΤΩ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΕΣ ΠΟΥ ΘΑ ΔΟΥΝ ΑΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΗΔΗ ΦΟΡΤΙΑ ΣΤΗΝ ΤΑΡΑΤΣΑ (ΜΟΝΩΣΗ, ΔΕΞΑΜΕΝΕΣ ΚΑΥΣΙΜΩΝ) ΚΑΙ Ο ΟΠΟΙΟΣ ΘΑ ΞΕΡΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΙ ΕΝΑ ΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙ ΤΙ ΦΟΡΤΙΑ ΕΙΧΑΝ ΛΗΦΘΕΙ ΥΠΟΨΗ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΣΤΑΤΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ. ΕΧΩ ΔΕΙ ΔΙΑΦΟΡΑ ΟΠΩΣ ΠΛΑΣΤΙΚΕΣ ΠΙΣΙΝΕΣ ΥΨΟΥΣ 1 ΜΕΤΡΟΥ ΣΕ ΜΠΑΛΚΟΝΙΑ, ΦΥΤΕΥΣΕΙΣ ΔΕΝΤΡΩΝ ΣΕ ΓΛΑΣΤΡΕΣ-ΠΑΡΤΕΡΙΑ ΤΕΡΑΤΑ Κ.Α. ΠΡΕΠΕΙ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΝΑ ΤΟ ΚΑΤΑΛΑΒΕΙ ΟΤΙ ΑΥΤΕΣ ΟΙ ΔΟΥΛΕΙΕΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ. ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΝΝΟΩ ΤΟΝ ΚΑΘΕ ΚΗΠΟΤΕΧΝΗ Η ΔΙΑΚΟΣΜΗΤΗ ΠΟΥ ΠΡΟΚΕΙΜΕΝΟΥ ΝΑ ΠΟΥΛΗΣΕΙ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΥΠΟΣΧΕΘΕΙ ΛΑΓΟΥΣ ΜΕ ΠΕΤΡΑΧΉΛΙΑ. ΠΧ ΤΡΟΠΙΚΟ ΔΑΣΟΣ ΘΕΛΕΙΣ; ΠΑΡΕ. ΕΝΑ ΜΙΚΡΟ ΔΑΣΟΣ ΑΛΑ ΠΑΡΝΑΣΣΟΣ; ΠΑΡΕ. ΕΙΝΑΙ ΛΙΓΟ ΠΙΟ ΠΕΡΙΠΛΟΚΟ
ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΣ
08/02/2010 17:13
ΚΑΙ ΜΕ ΤΙ ΝΕΡΟ ΠΟΤΙΖΕΤΕ?
ΜΗΠΩΣ Ο ΑΠΟ ΚΑΤΩ ΕΧΕΙ ΥΓΡΑΣΙΑ ΣΤΟΥΣ ΤΟΙΧΟΥΣ ????
08/02/2010 17:04
ΝΟΜΙΜΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟ !!!!

ΚΑΙ ΠΟΛΥ ΑΣΦΑΛΕΣ !!!!!

ΑΝ ΘΕΛΕΙΣ ΚΟΨΕ ΚΑΙ ΜΕΡΙΚΕΣ ΚΟΛΩΝΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΝΕΙΣ ΕΝΑ ΜΕΓΑΑΑΑΑΑΛΟ ΜΠΑΧΤΣΕ ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ !!!!! ΤΩΡΑ ΑΝ ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΠΕΣΕΙ ΔΕΝ ΠΕΙΡΑΖΕΙ ΘΑ ΕΡΘΕΙΣ ΣΕ ΑΜΕΣΗ ΕΠΑΦΗ ΜΕ ΤΗ ΦΥΣΗ !!!!!

ΓΙΟΥΧΟΥΟΥΟΥΟΥΟΥΟΥΟΥΟΥΟΥ !!!!!!!!!!!

Γιώργος πολιτικός μηχανικός
08/02/2010 16:54
Ούτε να ρωτήσετε δεν χρειάζεται αν κάνετε εκτατικό τύπο.Το κορεσμένο βάρος του υποστρώματος,είναι μικρότερο από αυτό που έχει μελετηθεί η κατασκευή σας.Έχουν γίνει σεμινάρια τα τελευταία χρόνια στην Αττική, τα οποία τα έχω παρακολουθήσει.Ας μάθουν οι συνάδελφοι, ότι δεν βάζουμε συμβατικό χώμα, αλλά εδαφικό υλικό που είναι κατά πολύ πιο ελαφρύ! Έτσι θα δώσουμε τη συμβουλή μας, όταν δεν είμαστε ενήμεροι; Και κάτι τελευταίο, σταματήστε να γράφετε, κεφαλαία, είναι σαν να φωνάζετε για να επιβάλλεται τη γνώμη σας!
ΣΤΑΘ.ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ
08/02/2010 16:18
Για να κάνει κάποιος την ταράτσα του κήπο ,πρέπει το σπίτι από την αρχή να έχει της κατάλληλες μελέτες αντοχής και μόνωσης , εάν αύριο το σπίτι της κύριας αρχίσει να βγάζει υγρασία και σημάδια κατάρρευσης , θα της φταίνε όλοι εκτός από την ίδια .
gg
08/02/2010 15:38
Afti einai i moni lusi gia tin A9ina mazi bebaia me ti diatirisi twn idi prasinwn xwrwn. Mia epidotisi apo to upourgeio (opws px last year gia ta klimatistika) 9a boi9ouse polu k 9a allaze se ena xrono tin A9ina.. K ennoeitai sumbouleuomaste politiko mixaniko...
George
08/02/2010 14:09
Οκ παιδια χαλαρωστε, καταρχην δεν ειμαι πολιτικος μηχανικος αλλα οσοι μενουμε σε πολυκατοικια το θεωρουμε ανεφικτο να γινει.
Στις πολυκατοικιες δεν βρισκουμε λυση για πιο αμεσα και σοβαρα προβληματα και θα δημιουργησουμε πρασινες οασεις?
120 ευρω το μετρο χ 100 τμ(τουλαχιστον) ειναι 12,000 ευρω.
Δυστειχως σε μια πολυκατοικια δεν μπορουν να δωσουν ολοι αυτα τα λεφτα εδω στην δικια μου δεν αποφασισουμε καν για να βαφτει η προσοψη λογω υψηλου κοστους.
Μιχάλης.
08/02/2010 13:42
Διαβάζοντας το άρθρο και τα σχόλια στο φόρουμ, καταλήγω στο Συμπέρασμα, πως καλά είναι, πριν κάνουμε οτιδήποτε να συμβουλευτούμε έναν Πολιτικό Μηχανικό που κάνει στατικές μελέτες. Άρθρο και σχόλια καλύπτουν πλήρως το θέμα.
ΚΙ ΑΛΛΟΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ
08/02/2010 12:12
ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΠΟΥ ΜΕΝΕΤΕ ΣΕ ΠΟΛΥΚΑΤΟΙΚΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΤΑΡΑΤΣΑ ΓΙΑ ΤΟΝ Α Η Β ΛΟΓΟ ΤΗΝ "ΕΛΕΓΧΕΙ" ΕΝΑΣ ΕΚ ΤΩΝ ΙΔΙΟΚΤΗΤΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΟΛΟΙ, ΜΗΝ ΤΟΝ ΑΦΗΣΕΤΕ ΝΑ ΠΡΟΧΩΡΗΣΕΙ ΕΤΣΙ ΑΠΛΑ ΣΕ ΕΠΕΜΒΑΣΕΙΣ ΣΑΝ ΑΥΤΕΣ ΠΟΥ ΠΕΡΙΓΡΑΦΟΝΤΑΙ ΣΤΟ ΑΡΘΡΟ. ΤΕΤΟΙΕΣ ΕΠΕΜΒΑΣΕΙΣ ΔΥΝΗΤΙΚΆ ΕΠΙΦΕΡΟΥΝ ΜΙΑ ΕΠΙΒΑΡΥΝΣΗ ΣΤΟΝ ΦΕΡΟΝΤΑ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ (ΣΚΕΛΕΤΟ) ΤΟΥ ΚΤΙΡΙΟΥ ΑΝ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΠΡΟΒΛΕΦΘΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΧΗ. Ο ΦΕΡΩΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΛΟΙΠΟΝ ΑΝΗΚΕΙ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΣΤΟ ΙΔΙΟΚΤΗΤΗ-ΧΡΗΣΤΗ ΤΗΣ ΤΑΡΑΤΣΑΣ. ΓΙΑΥΤΟ ΣΥΜΦΩΝΩ ΚΙ ΕΓΩ ΟΤΙ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΜΕΛΕΤΗ ΚΑΙ check ΑΠΟ ΣΤΑΤΙΚΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΜΗΧΑΝΙΚΟ.
μη όψιμος οικολόγος
08/02/2010 11:56
Συγχαρητήρια στον ρεπόρτερ και στην κα Ζέππου για το θέμα.
Ας μου επιτραπεί όμως μία μικρή επισήμανση.
Είδα στις φωτογραφίες πως έχετε προσθέσει και βότσαλα (ή βλέπω λάθος?)
Η σωστή εδαφοκάλυψη για ταράτσες, είναι τα wood colored chips.
Είναι ελαφρά και δεν επιβαρύνουν με βάρος την οροφή.
Εξοικονομούν υγρασία μέχρι και 70% και είναι η άριστη μονωτική κουβέρτα.
Μόλις μάλιστα αρχίσει και η παραγωγή του στην Ελλάδα θα καταστεί φθηνότερο. (σήμερα είναι ακριβό λόγω μεταφορικών απο Αυστρία)
Ψάξτε το. Δοκιμάστε το και θα με θυμηθείτε.
Γιώργος πολιτικός μηχανικός
08/02/2010 11:38
Είναι καλύτερα όταν δεν γνωρίζουμε να μην δημιουργούμε εντυπώσεις. Ο συνάδελφος απλά δεν γνωρίζει το θέμα.Οι περισσότερες πράσινες στέγες που υλοποιούνται στο λεκανοπέδιο είναι εκτατικού τύπου με πάχος υποστρώματος 8-15εκ και το κορεσμένο βάρος της όλης υλοποίησης είναι πολύ λιγότερο από 200kg/m2.Δεν είναι μόδα, είναι ανάγκη.Καλή σας μέρα!
mx
08/02/2010 11:01
tha sumfwnhsw me ton politiko mhxaniko. parolauta uperoxh idea thn stigmh thn opoia mporei na sundiastei me enalaktikes morfes oikonomies opws gia paradeigma ths antalaghs proiontwn anti xrhmatwn. O kur A apo thn taratsa ermou 38 pou paragei melitzanes antalasei me ton kur B pou paragei ntomates ston arithmo 40. emena auto tha me enthousiaze kai as eimai anthrwpos ths polhs.... bioligika proionta kai koinonikopoihsh ths megaloupolhs. mou fainete pws eidh se kapoies perioxes tou londinou stinontai upethries agores pou poulane tetoia proionta. wraio thema!
ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ
08/02/2010 09:59
ΜΗΝ ΕΝΘΟΥΣΙΑΖΕΣΤΕ ΚΑΙ ΠΑΤΕ ΝΑ ΦΥΤΕΨΕΤΕ ΤΗΝ ΤΑΡΑΤΣΑ ΣΑΣ ΜΕ ΠΧ 30 ΕΚ ΧΩΜΑ. ΣΕ ΠΟΛΥ ΠΑΛΙΑ ΚΤΙΡΙΑ ΣΤΑ ΟΠΟΙΑ Η ΤΑΡΑΤΣΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΩΜΕΝΗ ΚΑΙ ΣΙΓΟΥΡΑ ΟΙ ΡΑΒΔΟΙ ΤΟΥ ΣΙΔΗΡΟ-ΟΠΛΙΣΜΟΥ ΣΤΟ ΜΠΕΤΟΝ ΕΙΝΑΙ ΣΑΠΙΟΙ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΣΑΣ ΕΡΘΕΙ ΣΤΟ ΚΕΦΑΛΙ. ΓΙΑ ΤΑ ΜΠΑΛΚΟΝΙΑ ΤΑΡΑΤΣΩΝ ΑΚΟΜΗ ΧΕΙΡΟΤΕΡΑ. ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΕΙΤΕ ΜΗΧΑΝΙΚΟ ΠΟΥ ΚΑΝΕΙ ΣΤΑΤΙΚΕΣ ΜΕΛΕΤΕΣ. ΤΟ ΞΕΡΕΤΕ ΟΤΙ 30 εκ ΧΩΜΑ ΠΟΤΙΣΜΕΝΟ ΖΥΓΙΖΕΙ ΟΣΟ ΜΙΑ ΕΠΙΠΡΟΣΘΕΤΗ ΠΛΑΚΑ ΣΚΥΡΟΔΕΜΑΤΟΣ ΣΤΟ ΚΤΙΡΙΟ. ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΩΡΑ ΟΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΤΑΡΑΤΣΕΣ ΕΧΟΥΝ ΣΧΕΔΙΑΣΤΕΙ ΓΙΑ ΦΟΡΤΙΑ ΠΟΛΥ ΜΙΚΡΟΤΕΡΑ (250 kg/m2 ΜΟΝΙΜΑ ΦΟΡΤΙΑ ΚΑΙ 200kg/m2 ΑΝ ΤΟ ΚΤΙΡΙΟ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΣΧΕΔΙΑΣΤΕΙ ΜΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΦΟΡΤΙΟ ΣΤΗΝ ΤΑΡΑΤΣΑ ΠΙΘΑΝΟΝ ΝΑ ΥΠΑΡΞΕΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΣΤΗΝ ΣΕΙΣΜΙΚΗ ΑΠΟΚΡΙΣΗ ΤΟΥ ΚΤΙΡΙΟΥ. ΑΡΑ ΜΗΝ ΨΑΡΩΝΕΤΕ. ΘΕΛΕΙ ΜΕΛΕΤΗ ΤΟ ΘΕΜΑ. ΟΧΙ ΑΒΙΑΣΤΑ ΣΕ ΦΥΤΕΥΣΕΙΣ ΚΑΙ ΣΥΝΤΡΙΒΑΝΙΑ ΣΤΙΣ ΤΑΡΑΤΣΕΣ ΕΠΕΙΔΗ ΕΙΝΑΙ ΜΟΔΑΤΟ.