Αναμείνατε στο ακουστικό σας… Αυτό είναι το μήνυμα που έδωσε χθες η ηγεσία του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για το ζήτημα της κατάργησης της βίζας στον αναπληρωτή ΥΠΕΞ Δημήτρη Δρούτσα, παρ΄ ότι οι Αμερικανοί παραδέχθηκαν πως η Ελλάδα είναι έτοιμη…
Στη συνάντηση πάντως συζητήθηκαν όλα τα θέματα που αφορούν τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις, ενώ η ελληνική πλευρά αναφέρθηκε εκτενώς και στις επιστολές που αντάλλαξαν τελευταία οι Παπανδρέου- Ερντογάν.

Η κατάργηση της βίζας για τους Έλληνες πολίτες που ταξιδεύουν προς τις ΗΠΑ, το Σκοπιανό, το Κυπριακό, το πάγιο αμερικανικό αίτημα για αύξηση της ελληνικής δύναμης στο Αφγανιστάν, οι υπερπτήσεις τουρκικών μαχητικών πάνω από ελληνικά κατοικημένα νησιά, η επανέναρξη του ελληνοτουρκικού διαλόγου, τον οποίο η Ουάσιγκτον υποστηρίζει και προωθεί, ιδιαίτερα σε σχέση με το Αιγαίο, και οι πρωτοβουλίες της κυβέρνησης στην εξωτερική πολιτική ήταν τα βασικά θέματα που συζητήθηκαν χθες στη συνάντηση στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ του Δημήτρη Δρούτσα με την Αμερικανίδα υπουργό Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον και το νούμερο 2 του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Τζέιμς Στάινμπεργκ. Θετική ήταν η ανταπόκριση του Στέιτ Ντιπάρμεντ και στην αναθέρμανση των ελληνοτουρκικών σχέσεων. Η Ουάσιγκτον δεν έχει κρύψει πως επιθυμεί τον ελληνοτουρκικό διάλογο και πως υποστηρίζει την υιοθέτηση ενός «κώδικα συμπεριφοράς» στο Αιγαίο για την αποφυγή θερμού επεισοδίου ανάμεσα στις δύο χώρες. Υπενθυμίζεται ότι την υιοθέτηση ενός τέτοιου κώδικα αποδέχθηκε ο Γ. Παπανδρέου, μέσω της απαντητικής επιστολής του προς τον Τ. Ερντογάν. Ο Δ. Δρούτσας παρουσίασε την αλληλογραφία των πρωθυπουργών και ενημέρωσε για τη συνάντηση που είχε πριν από λίγες μέρες με τον Τούρκο ομόλογό του Αχμέτ Νταβούτογλου. Αναμένεται, άλλωστε, να επισκεφθεί την Άγκυρα στα τέλη Φεβρουαρίου ή στις αρχές Μαρτίου. Σε ό,τι αφορά το Κυπριακό, η Ουάσιγκτον, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, θεωρεί πως τώρα είναι η ευκαιρία για την επίλυσή του, λόγω των εκλογών στα Κατεχόμενα τον ερχόμενο Απρίλιο. Μάλιστα, ελπίζει ακόμα και σε επίλυσή του μέχρι τον Απρίλιο. «Εμείς είμαστε έτοιμοι»

Όσον αφορά το θέμα της βίζας, ο Δ. Δρούτσας δήλωσε λίγο μετά τη συνάντηση: «Έχουν ήδη ολοκληρωθεί όλες οι δικές μας προετοιμασίες και οι υποχρεώσεις μας. Κάτι που επιβεβαίωσε και η αμερικανική πλευρά. Είναι πλέον θέμα εσωτερικών διαδικασιών των ΗΠΑ, τις οποίες τώρα κι εμείς θα περιμένουμε». Διπλωματικές πηγές επισημαίνουν πως η συγκυρία είναι κακή, καθώς είναι ακόμη βαριά η ατμόσφαιρα από την απόπειρα τρομοκρατικής επίθεσης ανήμερα τα Χριστούγεννα σε πτήση της Delta και έντονη η κριτική που δέχεται η υπουργός Εσωτερικής Ασφάλειας Τζάνετ Ναπολιτάνο. Οι ίδιες πηγές εξηγούν ότι το Στέιτ Ντιπάρτμεντ δεν θα μπορούσε να ανακοινώσει την κατάργηση των θεωρήσεων για τους Έλληνες πολίτες ενώ η Τζ. Ναπολιτάνο καταθέτει σε επιτροπές της Γερουσίας για το φιάσκο της Delta. Ο δεύτερος λόγος είναι η δυσφορία που προκάλεσε στην Ουάσιγκτον το γεγονός πως όταν τον περασμένο Νοέμβριο η Αθήνα ενημερώθηκε πως όλες οι σχετικές διαδικασίες είχαν ολοκληρωθεί και πως απέμεναν μόνο οι τελικές υπογραφές, κανένας εκπρόσωπος της ελληνικής κυβέρνησης δεν έσπευσε να επισφραγίσει τη συμφωνία.

«ΚΩΔΙΚΑΣ» ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ

Οι ΗΠΑ υποστηρίζουν την υιοθέτηση ενός «κώδικα συμπεριφοράς» στο Αιγαίο για την αποφυγή θερμού επεισοδίου ανάμεσα σε Ελλάδα- Τουρκία