Πολλά επώνυμα αρχίζουν με πρώτο συνθετικό το «Κουτσό….» που υποδηλώνει ότι ο «γενάρχης» έπασχε από… οστεοαρθρίτιδα του ισχίου.

Ο λόγος για τον οποίο κάποιος κουτσαίνει μεγαλώνοντας είναι η οστεοαρθρίτιδα ισχίου. Οι πιο συχνές αιτίες που την προκαλούν είναι η παχυσαρκία σε μικρή ηλικία, οι τραυματισμοί από ατυχήματα ή αθλητικές δραστηριότητες, κατάγματα της περιοχής του ισχίου, η οικογενειακή προδιάθεση καθώς και ρευματολογικά ή αιματολογικά νοσήματα. Στην Ελλάδα, η ύπαρξη του συγγενούς εξαρθρήματος ισχίου είναι η βασική αιτία της νόσου.

Τα «σημάδια» που θα δώσουν σε μία γυναίκα 50 ετών και σε έναν άνδρα στα 60 το «στίγμα» της ασθένειας είναι ο συνεχής πόνος στο ισχίο (κοντά στα γεννητικά όργανα), δυσκαμψία, αδυναμία σωστής βάδισης, πόνος που εμφανίζεται το βράδυ, αδυναμία αυτοεξυπηρέτησης σε καθημερινές ανάγκες όπως να βάλει κάλτσες και παπούτσια.

Η πάθηση σε αρχικά στάδια αντιμετωπίζεται με φάρμακα αντιφλεγμονώδη και παυσίπονα, απώλεια σωματικού βάρους, ήπια γυμναστική, φυσικοθεραπεία και χρήση μπαστουνιού. Ριζική λύση δίνεται με χειρουργική επέμβαση αντικατάστασης της πάσχουσας άρθρωσης, στην οποία χρησιμοποιούνται εμφυτεύματα από κράματα συνήθως τιτανίου ή άλλων ευγενών μετάλλων. Η χρήση «ορθοπεδικού τσιμέντου» ή εμφυτευμάτων εξαρτάται από τη βλάβη που υπάρχει στην περιοχή.

Για την επιτυχημένη έκβαση της επέμβασης, ο ασθενής θα υποβληθεί σε έλεγχο, θα πάρει αντιβιοτικά και προληπτική αντιθρομβωτική αγωγή.

Μετά την επέμβαση, θα χρειαστεί ειδική φυσικοθεραπεία που θα υποδείξει ο γιατρός του. Το εμφύτευμα μπορεί να παραμείνει στο σώμα από 15 έως 25 χρόνια. Αυτό που θα πρέπει να προσέξει ο χειρουργημένος είναι να μην πάρει κιλά, να κάνει ασκήσεις που θα του προτείνει ο γιατρός του και να τον ενημερώσει σε περίπτωση ενόχλησης.

Στα δημόσια νοσοκομεία οι επεμβάσεις αυτές παρέχονται δωρεάν σε όλους τους ασφαλισμένους.

Ο Θανάσης Αντωνόπουλος είναι ορθοπεδικός χειρουργός-τραυματιολόγος, διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών, διευθυντής ΕΣΥ- Νοσοκομείο ΚΑΤ