Στο κόκκινο η ανεργία των πτυχιούχων

ΠΤΥΧΙΟ ΣΤΗΝ ΑΝΕΡΓΙΑ – ΜΑΣΤΕΡ ΣΤΗΝ ΕΤΕΡΟΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ Η ΧΩΡΑ ΜΑΣ

Έρευνα του Χρήστου Κάτσικα  | ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 18/01/2010 13:27 |

Ο Γιώργιος Υψηλάντης, 25 χρονών, άνεργος με πτυχίο ΤΕΦΑΑ, έπιασε τον σταυρό στην τελετή αγιασμού των υδάτων στη Θεσσαλονίκη και ευχήθηκε η τύχη του να συνεχιστεί και να βρει εργασία. Πρωτότυπη ευχή; Καθόλου αν πάρουμε υπόψη τη Στατιστική Υπηρεσία και τους αριθμούς της τους οποίους ο παραπάνω νέος τους βιώνει στην πραγματικότητα.

Στο 9,8% ανήλθε το ποσοστό ανεργίας τον Οκτώβριο, από 7,4% που ήταν ένα χρόνο νωρίτερα και 9,1% που ήταν το Σεπτέμβριο του 2009, όπως ανακοινώθηκε σήμερα από την ΕΣΥΕ. Οι άνεργοι αυξήθηκαν κατά 123.935 άτομα σε σχέση με το Οκτώβριο του 2008 (αύξηση 33,8%) και κατά 34.336 άτομα σε σχέση με το Σεπτέμβριο του 2009 (αύξηση 7,5%). Εκεί που κάνει θραύση είναι στους νέους 15-24 ετών όπου έφτασετο 27,5% και στα άτομα 25-34 ετών (12,6%).

Όλα αυτά επισήμως. Γιατί ανεπισήμωςτα πράγματα είναι χειρότερα και αναμένεται να γίνουν ακόμη πιο χειρότερα καθώς επίσης το 29,2% των νέων μεταξύ 15-24 ετών στην Ελλάδα εργάζεται σε θέση επισφαλούς εργασίας ή με συμβόλαιο προσωρινής απασχόλησης. Δεν έχει κανείς παρά να δει τι γίνεται με τους πτυχιούχους ακόμη και με αυτούς που θεωρούνται «ισχυρές ομάδες». Η Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία, η γνωστή Εurostat, επισημαίνει ότι η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα ανάμεσα στις 27 της Ευρωπαϊκής Ένωσης όπου τα ποσοστά ανεργίας δεν μειώνονται ανάλογα με την απόκτηση περισσότερων τυπικών προσόντων και, συνολικά, δεν διαφοροποιούνται σημαντικά.

Έτσι δεν πρέπει να προκαλεί ερωτηματικά το παράδοξο που θέλει τον Έλληνα μεταξύ 25-34 ετών να αργεί να εγκαταλείψει την οικογενειακή στέγη, καθώς τα αγόρια φεύγουν κατά μέσο όρο στην ηλικία των 30 ετών, ενώ τα κορίτσια στην ηλικία των 27,9 ετών.

ΤΟ ΠΤΥΧΙΟ ΔΕΝ ΦΕΡΝΕΙ ΜΕΡΟΚΑΜΑΤΟ!

Το τεράστιο πρόβλημα της «κρυφής» και καταγεγραμμένης ανεργίας είναι γνωστό καθώς το βιώνουν δεκάδες χιλιάδες νέοι και οι οικογένειές τους. Πάνω από 100.000 πτυχιούχοι βρίσκονται στις λίστες της ανεργίας και ανάμεσά τους τα επαγγέλματα του «λευκού κολάρου» 20.000 γιατροί, φαρμακοποιοί, οδοντίατροι και δικηγόροι και 2.200 κάτοχοι master και διδάκτορες. Μαζί τους και δεκάδες χιλιάδες εκπαιδευτικοί, μηχανικοί, δημοσιογράφοι. Η Ελλάδα κατέχει σήμερα πανευρωπαϊκό ρεκόρ στην ανεργία των πτυχιούχων και παράλληλα κατατάσσεται στη δεύτερη θέση στην ετεροαπασχόληση.

 

ΔΙΚΗΓΟΡΟΙ, ΓΙΑΤΡΟΙ, ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΟΙ ΚΑΙ ΦΑΡΜΑΚΟΠΟΙΟΙ ΚΑΙ ΑΓΟΡΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

ΕΤΗΣΙΑ ΕΚΡΟΗ ΠΤΥΧΙΟΥΧΩΝ

ΑΡΙΘΜΟΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ

ΑΝΕΡΓΟΙ /

ΥΠΟΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΟΙ

ΔΙΚΗΓΟΡΟΙ

1.500

43.000

11.000

ΓΙΑΤΡΟΙ - ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΟΙ / ΦΑΡΜΑΚΟΠΟΙΟΙ

4.000

90.000

9.000

Πηγή: Έρευνα του Χρήστου Κάτσικα με βάση σύνθεση στοιχείων ΕΣΥΕ, Ερευνών Γραφείων Διασύνδεσης ΑΕΙ, Παρατηρητηρίου Απασχόλησης ΟΑΕΔ, Επαγγελματικών Δικηγορικού Συλλόγου, Ιατρικού Συλλόγου, Οδοντιατρικού Συλλόγου, Φαρμακευτικού Συλλόγου

 

Πάνω από 4.000 νέοι /εςολοκληρώνουν τις σπουδές τους κάθε μήνα στα ΑΕΙ - ΤΕΙ και με το πτυχίο στο χέρι αναζητούν εργασία. «Μάθε, παιδί μου, γράμματα για να βρεις έπειτα εύκολα δουλειά» έλεγαν πριν από μερικές δεκαετίες οι γονείς στα παιδιά τους. Και αυτό γιατί το πτυχίο πανεπιστημίου θεωρούνταν το καλύτερο διαβατήριο για την αγορά εργασίας. Σήμερα οι δυσκολίες πρόσβασης στην αγορά εργασίας και τα εμπόδια στη διαδικασία οικονομικής ένταξης αποτυπώνονται με ιδιαίτερη ένταση και στην περίπτωση των νέων πτυχιούχων, οι οποίοι αποτελούν, ήδη, πάνω από το 20% του συνόλου των καταγεγραμμένων ανέργων στη χώρα μας.

 

ΣΠΟΥΔΕΣ – ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΑ ΚΑΙ ΑΓΟΡΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

ΤΜΗΜΑΤΑ

ΕΤΗΣΙΑ ΕΚΡΟΗ ΠΤΥΧΙΟΥΧΩΝ

ΑΝΕΡΓΟΙ ΚΑΙ

ΥΠΟ ΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΟΙ

ΦΙΛΟΛΟΓΙΑ – ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ – ΙΣΤΟΡΙΑ – ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΑ - ΝΗΠΙΑΓΩΓΟΙ κλπ

8.000 – 9.000

ΦΙΛΟΛΟΓΟΙ-ΙΣΤΟΡΙΚΟΙ κλπ

30.000

ΘΕΟΛΟΓΙΑ

Περίπου 1000

ΘΕΟΛΟΓΟΙ 5-6.000

ΚΟΙΝΩΝΙΟΛΟΓΙΑ – ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΝΘΡΩΠΟΛΟΓΙΑ ΚΛΠ

Περίπου 800

ΚΟΙΝΩΝΙΟΛΟΓΟΙ 2.000

ΤΜΗΜΑΤΑ ΦΥΣΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ

1500

ΓΥΜΝΑΣΤΕΣ 12.000

ΠΤΥΧΙΟΥΧΟΙ ΜΜΕ

250 - 300

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ 2.500 – 3.000

ΦΙΛΟΛΟΓΟΙ, ΘΕΟΛΟΓΟΙ KAI ΓΥΜΝΑΣΤΕΣ : Μέχρι 3 χρόνια άνεργοι και υποαπασχολούμενοι

Περίπου 45.000 νέοι σπουδάζουν σήμερα Φιλολογία, Φιλοσοφία, Παιδαγωγικά, Ψυχολογία, Κοινωνιολογία και Ιστορία. Άλλοι περίπου 30.000 σπουδάζουν Θεολογία, Φυσική Αγωγή και Νηπιαγωγοί. Κι όμως. Έρευνες των γραφείων διασύνδεσης των πανεπιστημίων αποκαλύπτουν ότι μόνο ο ένας στους έξι από τους νέους πτυχιούχους των Τμημάτων Φιλολογίας και Ιστορίας απασχολείται σε σχετική με το αντικείμενο του πτυχίου του εργασία, ενώ το μεγαλύτερο ποσοστό των αποφοίτων αυτού του κλάδου είναι άνεργοι ή υποαπασχολούμενοι μέχρι και τρία χρόνια! Σύμφωνα με τις ίδιες έρευνες ένας στους πέντε πτυχιούχους κοινωνιολόγους είναι άνεργος, ενώ από όσους εργάζονται το 70% δήλωσε ότι το επάγγελμά τους έχει από καμία έως ελάχιστη σχέση με τις σπουδές τους.

Σε πρόσφατη έρευνα σε αδιόριστους εκπαιδευτικούς (καθηγητές) σχετικά με την αξιοποίηση του πτυχίου τους και τη σχέση της εργασίας που κάνουν με την εκπαίδευση που πήραν τα αποτελέσματα ήταν αποκαλυπτικά. Ο ένας στους τέσσερις ήταν άνεργος πάνω από 18 μήνες, οι μισοί απασχολούνταν σε εργασίες εντελώς άσχετες με την επιστήμη τους (υπάλληλοι και ταμίες Σούπερ Μάρκετ, αποθηκάριοι, υπάλληλοι καταστημάτων ένδυσης και υπόδησης, οδηγοί taxi, γκαρσόνια και λοιπά τουριστικής φύσεως επαγγέλματα, κλπ) και ο ένας στους τέσσερις υποαπασχολούνταν (part time) σε δουλειές "σχετικές" (φροντιστήρια, ιδιαίτερα μαθήματα).

Το 30% των νέων αποφοίτων των Φυσικών και Mαθηματικών τμημάτων μένουν άνεργοι ή υποαπασχολούμενοι για περισσότερο από δυο χρόνια, ενώ ένα τμήμα της τάξης του 15% συνεχίζει μεταπτυχιακές σπουδές πιθανόν για να αποφύγει τον εφιάλτη της ανεργίας. Περίπου 5-6.000 εκτιμούνται οι άνεργοι πτυχιούχοι Θεολογίας ενώ άλλοι τόσοι υποαπασχολούνται ή ετεροαπασχολούνται. Πάνω από 12.000 υπολογίζονται οι άνεργοι ή υποαπασχολούμενοι και ετεροαπασχολούμενοι πτυχιούχοι γυμναστές.

Μια ματιά στα αποτελέσματα της έρευνας για την απασχόληση των πτυχιούχων του Παντείου Πανεπιστημίου, που διεξήχθη από το Γραφείο Διασύνδεσης του Ιδρύματος, αποκαλύπτει ότι ένας στους πέντε πτυχιούχους κοινωνιολόγους είναι άνεργος, ενώ από όσους εργάζονται το 70% δήλωσε ότι το επάγγελμά τους έχει από καμία έως ελάχιστη σχέση με τις σπουδές τους.

17.000 γιατροί, οδοντίατροι, φαρμακοποιοί και δικηγόροι…στο ταμείο ανεργίας

Τα προβλήματα ανεργίας ήδη αποτυπώνονται και σε κλάδους που η αγορά εργασίας στο παρελθόν και η «κοινή γνώμη» ακόμη και σήμερα έχουν «στεφανώσει» με κύρος και γόητρο. Το 2009 αναμένεται ότι περίπου 20.000 γιατροί, οδοντίατροι φαρμακοποιοί, πτυχιούχοι των ΤΕΙ Επιστημών Υγείας και δικηγόροι θα έχουν σοβαρά προβλήματα επαγγελματικής αποκατάστασης..

Εκατοντάδες γιατροί εργάζονται με Δελτίο Παροχής Υπηρεσιών και 600 ευρώ τον μήνα σε ιδιωτικές εταιρείες παροχής ιατρικών υπηρεσιών, ιατρικές και ψυχιατρικές ιδιωτικές κλινικές, ακόμα και σε κέντρα αισθητικής», δηλώνει ο Δημ. Βαρνάβας, μέλος Δ.Σ. της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών. Το 2008 βρέθηκαν στον κατάλογο ανεργίας του ΟΑΕΔ περίπου πάνω από 9.000 ιατροί, Φαρμακοποιοί, Οδοντίατροι και πτυχιούχοι των ΤΕΙ Επιστημών Υγείας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών (ΔΣΑ) από τους περίπου 21.000 μάχιμους, μία παράσταση στα δικαστήρια πραγματοποίησαν τον προηγούμενο χρόνο 10.350 δικηγόροι. Από είκοσι έως τριάντα παραστάσεις πραγματοποίησαν 6.000 δικηγόροι, ενώ περίπου 11.000 δικηγόροι δεν έχουν καμία παράσταση. Ενδεικτικό είναι ότι στις εξετάσεις για 34 θέσεις δικηγόρων στο ΙΚΑ συμμετείχαν περίπου 1.300 υποψήφιοι, από τους οποίους περισσότεροι από 100 διέθεταν μεταπτυχιακό ή άλλο πανεπιστημιακό τίτλο.

Σε μια άλλη κατηγορία, αυτή των δημοσιογράφων, υπολογίζεται ότι το 1/4 των πτυχιούχων είναι άνεργοι ενώ από αυτούς που έχουν επαγγελματική απασχόληση ο ένας στους δυο πτυχιούχους έχει μικρή έως μηδενική συνάφειαμεταξύ σπουδών και θέσης εργασίας.

Μηχανικοί - Πληροφορικάριοι: η γενιά με το μπλοκάκι!

Σύμφωνα με τη ΓΣΕΕ, περισσότεροι από 120.000 εργαζόμενοι αμείβονται το 2009 με το γνωστό «μπλοκάκι» που σημαίνει ότι δεν απολαμβάνουν τα θεσμοθετημένα, στοιχειώδη, εργασιακά δικαιώματα, όπως είναι το ωράριο, οι άδειες, τα επιδόματα, τα δώρα, η αποζημίωση σε περιπτώσεις απολύσεων. Πρόκειται για τη «γενιά του Δελτίου Παροχής Υπηρεσιών». Στην κατηγορία αυτή πρωταθλητές έχουν αναδειχθεί οι μηχανικοί οι οποίοι υπολογίζονται σε 30.000, δηλαδή, περίπου στο 30% του συνόλου των μηχανικών. Κοντά τους σιγά σιγά αναπτύσσεται και ένας νέος κλάδος αυτός των πτυχιούχων Πληροφορικής.

88
Ανεργία μήτηρ πάσης κακίας
14/12/2010 03:04
Με πτυχίο πληροφορικής και έχει ένα εξάμηνο που ψάχνω δουλειά στην Αθήνα. Αυτό που λένε κάποιοι για ετεροαπασχόληση και ότι έχουμε βολευτεί στους καναπέδες κτλπ. μου ακούγονται υπερβολικά. Οι μόνες δουλειές που υπάρχουν και προσλαμβάνουν είναι διαφημιστικά φυλλάδια και τηλεμάρκετινγκ, και τις κάνω κι αυτές αναγκαστικά. Στις υπόλοιπες δουλειές (ετεροαπασχόληση και του τομέα μου) έχω στείλει πάνω από 300 βιογραφικά. Απλά δε σου απαντάνε ποτέ (λογικό γιατί για κάθε θέση πρέπει να δέχονται καμια 300αρα αιτήσεις, οπότε απλά κοιτάνε τις πρώτες 20-30 και διαλέγουν)
dimmitrisd
06/07/2010 23:40
Απόσπασμα προσωπικής επιστολής μου προς καθηγητή Πανεπιστημίου Αθηνών:

Γράφω με αφορμή σχετικά με όσα έλεγες για τις πανεπιστημιακές σπουδές! Π.χ θα μιλήσω για προσωπική εμπειρία! Απόφοιτη ΜΙΘΕ (Μεθοδολογία Ιστορία και θεωρία των επιστημών) Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Πραγματικά πολύ όμορφα όλα και ρομαντικά όταν όπως λες σπουδάζεις κάτι απλά για το hobby σου μη έχοντας το άγχος της επαγγελματικής αποκατάστασης και απλώς κάνοντας κάτι για να ξεφύγεις, κάτι απλά για να εμπλουτίσεις τον κόσμο σου! Πολύ καλά ως εκεί όμως!

Γιατί το πράγμα αλλάζει όταν ένας νέος άνθρωπος της επαρχίας που έχει μάθει από μικρός να εργάζεται στα χωράφια σε αγροτικές εργασίες και όταν με παρότρυνση των δικών του ανθρώπων πετυχαίνει το ακατόρθωτο, χωρίς φροντιστήριο και απλά μόνο με όνειρα για ένα καλύτερο μέλλον που προσφέρει η πανεπιστημιακή γνώση, να εισάγεται στη σχολή ΜΙΘΕ με βαθμό εισαγωγής άνω του 18 και όλη οι οικογένεια να χαίρεται για την επιτυχία, να χαίρεται που η κόρη τους θα ξεφύγει από τη κούραση και την φτώχεια της αγροτικής δουλειάς και τελικά……….. να παίρνει ένα πτυχίο ΧΩΡΙΣ τη παραμικρή αναγνώριση στην αγορά εργασίας, ούτε σε ιδιωτικό ούτε σε δημόσιο τομέα. Ποια προκήρυξη δημοσίου ζητά απόφοιτο ΜΙΘΕ; ποια αγγελία για εργασία ιδιωτικού τομέα ζητάει απόφοιτο ΜΙΘΕ;;;!!!! Τι κράτος είναι αυτό που δημιουργεί άνεργους -πανεπιστημιακής μόρφωσης- αποφοίτους!!! Γιατί δημιουργείς αυτή τη σχολή αν δεν έχεις να με απορροφήσεις! Γιατί να σπαταλήσω 4 χρόνια απ’ τη ζωή μου αλλά κυρίως να σπαταλήσω τα όνειρά μου όταν βλέπω ότι το πτυχίο αυτό μου κλείνει τη πόρτα!

Πολύ εύκολα θα μπορούσε να πει κάποιος τα γνωστά! Με 1 μεταπτυχιακό πάνω στο τμήμα θα είναι καλύτερα….. Δε μπορούν όμως όλοι! Όταν υπάρχει φτώχεια και πρέπει να δουλεύω τα πρωινά για να στέλνω χρήματα και στους δικούς μου δε μπορώ να παρακολουθώ το μεταπτυχιακό! Μήπως να κάνω ακαδημαική καριέρα; Να παρατείνω δηλαδή τις επαγγελματικές ευθύνες όπως κάνουν πολλοί και συνεχίζουν να σπουδάζουν αιώνια γιατί φοβούνται τη δουλειά και προτιμούν να κάθονται να σπουδάζουν! Όχι δε πειράζει, ευχαριστώ πολύ! Προτιμώ να συνεχίσω να δουλεύω ως ….απλή υπάλληλος γραφείου, χωρίς αναγνώριση του πτυχίου μου, με 700 ευρώ…….. αλλά με πανεπιστημιακή μόρφωση ΜΙΘΕ.

Ευχαριστώ

p.s το παρόν είναι μια κραυγή αδικίας που νιώθω ότι πνίγει τη κοπέλα μου! Ναι καλά ακούσατε. Δεν είμαι εγώ ο ίδιος απόφοιτος του ΜΙΘΕ αλλά η κοπέλα μου! Όλα όσα διαβάσατε είναι η ανοιχτή σκέψη που ακούω καθημερινά από τη σύντροφό μου!Η κατάσταση αυτή απλώς είναι χειρότερη όταν φτάνεις στο σημείο να λες: Ρε, με το βαθμό που είχα γράψει τότε περνούσα στο οικονομικό, ίσως να είχα καλύτερη τύχη. !!! Ίσως και όχι! Πάντως σίγουρα θα με είχαν προσλάβει στη τράπεζα που δουλεύω τώρα ως τραπεζικό υπάλληλο και όχι ως ιδιωτικό. Και πιστέψτε με, έχει διαφορά!

Συγγνώμη και πάλι απλά δε καταλαβαίνω ώρες ώρες αυτό το σύστημα! Φυσικά και δεν είναι το μόνο σημείο που νοσεί…. Αλλά δε παύει να σε ενοχλεί και αυτό το ίδιο!

Ειλικρινά συγνώμη αλλά έχω φτάσει σε σημείο να λυπάμαι! Τι τη φτιάξαν αυτή τη σχολή! Έτσι, για τον όμορφο τίτλο!!! Σε μια χώρα που χρειάζεται η εξειδίκευση και το ισχυρό εργατικό δυναμικό! Επιγραμματικά να αναφέρω ότι ο ομιλών, είμαι προπτυχιακός φοιτητής του ΕΜΠ Ηλεκτρολόγος Μηχανικός και πιστέψτε με, τα νούμερα ανεργίας τα δικά μας είναι πραγματικά ρεαλιστικά μηδενικά και όχι πλασματικά όπως δηλώνουν κάποιοι για το ΜΙΘΕ. Βέβαια…. τη κατάσταση πλέον καταφέρατε να τη κάνετε ακόμη και για μας (τους απόφοιτους ΕΜΠ) επίφοβη και δουλική. Κουράζομαι και μοχθώ να πάρω το πτυχίο μου, όχι για κανένα άλλο λόγο αλλά απλά και μόνο μιας και είμαι ήδη ΚΑΙ απόφοιτος ΤΕΙ έχοντας πλέον και δεύτερο τίτλο σπουδών ίσως έχω μια παραπάνω πιθανότητα να μη με απολύσουν στην εργασία που αυτή τη στιγμή ήδη εργάζομαι σαν σκλάβος για 850 ευρώ, δεδομένου του ότι γύρω μου πλέον θα κατακλύζεται η κοινωνία από πληθώρα εργατικού δυναμικού ΑΝΕΡΓΟΥ.!!!

Και πάλι συγνώμη… εύχομαι να μπορεί κάποια στιγμή η κοπέλα να καταφέρει να μιλάει με υπερηφάνεια το για τμήμα που έχει αποφοιτήσει καθώς επίσης εύχομαι και για τους δυο μας να μιλάμε με περηφάνεια για την χώρα την οποία γέννησε το πολιτισμό, τις τέχνες και τα γράμματα. Προς το παρόν, έπαψαν αυτές οι γέννες! Προς το παρόν εκκολάπτει ανθρώπους σκουπίδια και παράσιτα πο καταχρηστικά ονομάζονται Έλληνες!Και αυτοί είμαστε όλοι εμείς!

Ευχαριστώ πάρα πολύ!


Απάντηση
Λίνα Πρόβατο
01/06/2010 16:41
Οσων αφορά το γεγονός της υπεροψίας των Ελληναράδων θα συμφωνήσω. Σ'' αυτή τη χώρα έχουμε μάθει απ την κούνια μας κι όλας πως να βολευτούμε σε μια θεσούλα στο δημόσιο. Τα ίδια ακούω κι εγώ ως μαθήτρια. Περί του θέματος ομώς για ασχετοσύνη των πτυχιούχων θα διαφωνήσω κάθετα. Δεν δίνουν τα πανεπιστήμιά μας (που πολλά απ αυτά θεωρούνται και απ τα καλύτερα στην Ευρώπη) πτυχία για την πλάκα κι αυτός είναι ο λόγος που στο εξωτερικό όλοι οι Έλληνες μετανάστες έχουν πολύ καλή δουλειά. Το πρόβλημα είναι στη λανθασμένη διαχείριση των πτυχιούχων στο να βρούν δουλεία για το λόγο που προανέφερα τη "θεοποίηση" του δημοσίου!
Χριστος
10/04/2010 15:48
Ξανά, ξανά, ξανά και ξανά από τις αρχές του 90, πριν από 20 ολόκληρα χρόνια μιλάμε για την ανεργία των νέων πτυχιούχων. Μου έρχεται στο μυαλό το ρητό ότι ένα πρόβλημα που δεν έχει λύση ( ή μήπως έχει;) έχει ήδη λυθεί.... Ότι η κατάσταση είναι τραγική το γνωρίζουμε πλέον όλοι σε αυτήν την χώρα. Αρκετά με τις αναλύσεις του προβλήματος. Ας γράψει ή ας πει κάποιος κάτι για το ποιά (νομίζει ότι) είναι η λύση.
George
20/01/2010 14:23
@ΚΛΕΟΝΙΚΗ ΠΟΛΥΔΕΥΚΟΥΣ 20/1/2010 10:41 & Maestro 20/1/2010 12:18

Εχετε απολυτο δικιο ετσι ειναι ακριβως
;
20/01/2010 13:45
φιλη παναγιωτα μην μεινεις με την ελπιδα προσεχε,,...................................................................ειναι μπαχαλο τα πραγματα ............
Maestro
20/01/2010 12:18
Στη χώρα μας η γνώση δεν εφαρμόζεται σχεδόν ποτέ, γιατί λείπουν οι επιχειρήσεις και η έρευνα, αναμασάται από καθηγητές σε μαθητές για την επιτυχία των τελευταίων στις εξετάσεις. Οι περισσότεροι καθηγητές δουλεύουν στην παραπαιδεία χωρίς όμως ουσιαστικά να υπάρχει παραγωγικό έργο. Όποιος κάνει τον κόπο να ρίξει μια ματιά σε αγγελίες εύρεσης εργασίας σε εφημερίδεςή στο διαδίκτυο θα δει ότι ζητούνται κυρίως πωλητές και σερβιτόροι. Δεν παράγουμε τίποτα σχεδόν, προσφέρουμε μόνο υπηρεσίες, συνήθως μάλιστα χαμηλού επιπέδου. Οι εργαζόμενοι σε αυτές λοιπόν είναι αναλώσιμοι, κακοπληρωμένοι και συχνά ανσφάλιστοι. Το πρόβλημα είναι δομικό και αυτό που λέγεται ότι χρειαζόμαστε τεχνίτες και όχι άλλους πτυχιούχους έχει κάποια βάση αλλά δεν προσφέρει λύση. Όταν έχει εκλείψει η παραγωγη και ζούμε με δανεικά, όταν το κράτος έχει αποφασίσει χρόνια τώρα να μη στηρίζει ούτε καν τα βασικά εργασιακά δικαιώματα οι προσφερόμενες δουλειές θα είναι του ποδαριού και μη ελκυστικές. Ειδικά σε μια κλειστή κρατιοδίαιτη οικονομία.
παναγιωτα αναστασοπουλου
20/01/2010 12:09
σε αυτ3ς τις φουρνιές των ανέργων θελουν να προσθεσουν και του εκπαιδευτικους πυ ηδη υποαπασχολουνται 4 και 5 η περισσοτερα χρονια και να δινουμε μονο ασεπ και ποτε να μην διοριζομαστε παρακαλω και την δικη σας φωνη για να μην καταργηθουν οι πινακες αναπληρωτων εκπαιδευτικων διοτι η αναεργια θα εκτιναχθει στα υψη διοτι τωρα εστω με 400 αυρω το μηνα προσπαθουμε να περασουμε και με την βοηθεια των δικων μας αλλα εχουμε μια ελπιδα οτι σε 4 5 χρονια θα διοριστουμε ευχαριστω για την φιλοξενια
Λευτέρης
20/01/2010 11:49
Για σταθείτε ρε παιδιά. Με ενοχλεί το γεγονός που όλοι κλαίγονται ότι τα καμάρια μας, οι λαμπροί πτυχιούχοι μας παραμένουν άνεργοι και αδικούνται από το άπονο κράτος. Πόσοι από τους λαμπρούς αυτούς πτυχιούχους έχουν ιδέα για το τι σπούδασαν; Στην Ελλάδα όταν παίρνεις ένα πτυχίο δεν σημαίνει απαραίτητα ότι κατέχεις και τις γνώσεις του αντικειμένουν που σπούδασες για τους γνωστούς λόγους. Θα τολμήσω να πω ότι στους 100 απόφοιτους, να είναι 10 αυτοί που μόχθησαν για να μάθουν πέντε πράγματα και πραγματικά απόκτησαν τη γνώση του αντικειμένου των σπουδών τους.
Γ
20/01/2010 11:43
Κ.......ΧΩΡΑΑΑΑΑΑΑΑ!!!!!!! ΜΑΣ ΕΧΕΤΕ ΚΑΤΑΣΤΡΕΨΕΙ Κ......ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΜΕΛΛΟΝ..
Λευτέρης
20/01/2010 11:35
Θα συμφωνήσω με κάποιους από τους προλαλλήσαντες. Ο Έλληνας έχει μείνει με την νοοτροπία του αρίστοκράτη. Αν δεν βρει καρέκλα να τα ξύνει όλη μέρα και να πέρνει 10.000€ ευρώ το μήνα, παραμένει άεργος και παραπονιέται για το άδικο κράτος. Πως να το κάνουμε έτσι σας έχει μάθει ο μπαμπάς και η μαμά, με έτοιμο φαγητό, δωρεάν ξεσκάτισμα, παχυλό χαρτζιλίκι και καφετέρια από το πρωί ως το βράδυ. Και όσο για τα πτυχία; Κοπάνες,σκονάκια,αρπα κόλλα και μπινελίκια στον καθήγητη που δεν μας πέρασε στο μάθημα που ήταν για πτυχίο που το διαβάσαμε την προηγούμενη νύχτα και που αναγράψαμε στην κόλλα ότι ήταν για πτυχίο. Καθηγητές σου λέιε μετά...Καλημέρα!
Mitsos
20/01/2010 11:34
Teleiofitos nomikhs edw. anagkastika na er8w kupro na doulepsw ws dikhgoros. Mhpws ftaine oi metanastes kai gia authn thn katastash perhfanoi ellinares?
PS
20/01/2010 11:13
Opoia kybernisi kai''an yparxei (galazia, prasini i allis apoxrwsis) parte to xabari. H Ellada den exei aneptygmeni oikonomia gia na aporofei ptyxiouxous. To amoiro to dhmosio exei gemisei me dautous kai oi perissoteroi einai pleonasma kai apomyzoun apo to dhmisio xwris na prosferoun kati. I xwra thelei riziki oikonomiki anadiorganwsi. Opws eimaste twra douleuoume me ton epoxiako tourismo, ti nautilia, to dimosio kai ena ypoanaptikto idiwtiko tomea. Xwris texnologia, texnognwsia, ereuna kai paragwgikotita. Ase pou molis de mas aresei kati bgainoume stous dromous kai ta spame ola giati etsi mas aresei. Neoellines eimaste a3ioi tis mizeris moiras mas.
ΚΛΕΟΝΙΚΗ ΠΟΛΥΔΕΥΚΟΥΣ
20/01/2010 10:41
Πως να μην υπάρχουν τόσοι άνεργοι πτυχιούχοι όταν κάποιες συντεχνίες δεν αφήνουν να ανοίξουν κάποια επαγγέλματα.Νέοι φαρμακοποιοί να παρακαλουν να προσληφθούν σαν βοηθοί με 800 ευρώ και με ένσημα μερικής απασχόλησης .Αλλά αυτοί είναι παιδιά ενός κατώτερου θεού.Δεν είχαν την τύχη να έχουν πατέρα φαρμακοποιό, ή δεν εχουν να δώσουν 200.000 ευρ.ω μαύρα για συστέγαση με αποχωρούντα προς σύνταξη φαρμακοποιό.
ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΔΟΥΛΕΙΕΣ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ
20/01/2010 10:18
ΑΝ ΔΕΝ ΒΡΙΣΚΟΥΝ ΘΕΣΗ ΣΤΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ ΠΟΥ ΣΠΟΥΔΑΣΑΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΔΟΥΛΕΙΕΣ Π.Χ ΛΑΤΖΑ ΚΑΙ ΣΚΟΥΠΑ. ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΝ ΝΑ ΚΑΤΣΟΥΝ ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΚΑΡΕΚΛΑ. ΠΟΛΥ ΨΗΛΟΜΥΤΕΣ ΕΧΟΥΝ ΚΑΤΑΝΤΗΣΕΙ ΟΙ ΝΕΟΙ ΣΗΜΕΡΑ. ΤΟ ΣΗΜΕΡΙΝΟ ΠΤΥΧΙΟ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΕΧΕΙ ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΑΞΙΑ ΟΠΩΣ ΤΟ ΧΑΡΤΙ ΤΟΥ ΣΟΥΒΛΑΚΙΟΥ,ΚΑΙ Η.... ΚΟΥΤΣΗ ΜΑΡΙΚΑ.. ΕΧΕΙ ΠΤΥΧΙΟ,ΣΠΟΥΔΑΙΟ ΠΡΑΓΜΑ.....
ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΣΟΥΒΛΑΤΖΙΔΕΣ ΚΑΙ ΜΕ ΤΑ ΦΩΤΟΑΝΤΙΓΡΑΦΑ ΤΟΥ, ΝΑ ΤΥΛΙΓΟΥΝ ΣΟΥΒΛΑΚΙΑ....ΜΠΑΣ ΚΑΙ ΕΝΔΙΑΦΕΡΘΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΤΥΧΙΟ ΤΟΥΣ
Μάχη
20/01/2010 09:48
κ. Κάτσικα και λίγα είναι αυτά που γράφετε. Ιδιαίτερα για τα παιδιά που τελειώνουν Νομική και κάνουν μια πενταετία για να πάρουν τον πρώτο τους μισθό που δεν χρειάζεται συμπλήρωμα από τους γονείς
ς
20/01/2010 09:29
θα μας σωσει ο λοβερδος......................επιχειρησεις κλεινουν ,οι απολυσεις εχουν παρει την ανιουσα.η ανεργια εχει παει στο κοκκινο και η κυβερνηση ολο λογια ειναι.....την κατιουσα εχομε παρει και ακομα να το παρουμε χαμπαρι................
Άρετή Μπαζδέκη
20/01/2010 09:21
Πως να μην υπάρχει ανεργία στους πτυχιούχους όταν υπάρχουν προιστάμενοι σε δημόσιες υπηρεσίες, του δημοτικού και διενεργούν αυτοί τις προσλήψεις και στελεχώνουν υπηρεσίες με ειδικότητες Υ.Ε για να μπορούν να αισθάνονται καλά και να μη τρίζουν οι καρέκλες τους η να κάνουν τις "δουλειές τους" άνετα;
Κ.ΜΑΝΩΛΙΔΗΣ
20/01/2010 09:07
@pasokara
Oι υψηλές χρηματοοικονομικές υπηρεσίες (τοξικά ομόλογα), οδήγησαν τον πλανήτη στην χειρότερη οικονομική περιπέτεια που δεν γνωρίζουμε ακόμη πως θα καταλήξει. Στον τριτογεννή τομέα καί στις νέες τεχνολογίες θα υφίστασαι πάντα τον ανταγωνισμό των πλούσιων καί πρηγμένων χωρών, οι οποίες καί έχουν τα συγκριτικά πλεονεκτήματα με το μέρος τους. Επομένως, μόνο να μπούμε καί όχι να στηριχθούμε σ''αυτά μπορούμε. Η Γεωργία καί η κτηνοτροφία παρέχει στούς λαούς το βασικώτερο αγαθό που είναι η τροφή, δεν εγκαταλείφθηκαν ποτέ καί σε καμμιά οικονομία, καί αλοίμονό μας αν εγκαταλειφθούν. Εκσυγχρονισμός χρειάζεται καί διαρκής επιμόρφωση αυτων που ασχολούνται μ''αυτά.
Έχουμε απο τις καλλίτερες θάλασσες στον κόσμο, καί ήλιο που δέν μπορεί να μας τα πάρει κανείς. Ανταγωνισμός υπήρχε καί θα υπάρχει, πλήν όμως, Αιγαίο καί Ιόνιο, καθώς καί Ελληνικά νησιά, δέν έχει καί ούτε θάχει ποτέ κανείς. Ούτε να μετακομίσουν μπορούν. Χρειάζονται σωστή εκμετάλευση καί τό πρόβλημα τότε θα τόχουν οι ανταγωνιστές μας καί όχι εμείς. Αλοίμονό μας αν δέν προσέξουμε τον Τουρισμό μας, ένα προϊόν ανανεώσιμο, που δέν στοκάρετε καί δέν λήγει.
Με φύκια και μεταξωτές κορδέλες ανάπτυξη δέν κάνεις. Εκμεταλεύεσαι πρώτα αυτό που έχεις καί με το περίσσευμα αναπτύσσεις καί άλλους τομείς, κάνοντας σίγουρα βήματα. Καλλίτερα βραδεία ανάπτυξη της πραγματικής οικονομίας, παρά ανάπτυξη-φούσκα που επιφυλάσσει εκπλήξεις τύπου Ιρλανδίας καί Ισλανδίας, ή, τού αυριανού θύματος του καπιταλισμού, της Πολωνίας.
LAKIS GALIOURIS.
20/01/2010 08:55
EDO O ELLHNIKOS STRATOS APO TIS 300.000 PROSOPIKO,
KATEVHKE STIS 70.000 KAI STIS STRATIOTIKES SXOLES
PERNOUNE AKOMA TON IDIO ARI8MO SPOUDASTON...........

O AMERIKANIKOS STRATOS EXH 65 STRATHGOUS.. O ELLHNIKOS 63 .....?????

AFTO DEN EINAI KRATOS.. AFTO EINAI OPERETA

" AFTO TO ANAXRONISTIKO KRATOS THS A8HNAS PREPH NA KATASTRAFH. ALLIOS 8A KATASTREPSH OLH THN ELLADA MAS. EINAI E8NIKA EPIKYNDINO ".

LAKIS GALIOURIS.
ΛΑΜΟΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ
20/01/2010 08:38
ΡΕ ΜΗΝ ΚΟΛΛΑΤΕ, ΘΑ ΜΑΣ ΣΩΣΕΙ Ο ΛΟΒΕΡΔΟΣ.

ΜΟΝΟ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΔΙΝΕΙ ΚΑΙ ΧΑΙΡΕΤΑΙ ΠΟΥ ΘΑ ΦΤΑΣΟΥΝ ΟΙ ΑΝΕΡΓΟΙ ΤΟ 1.000.000

ΘΑ ΤΟΥ ΔΩΣΟΥΝ ΚΑΙ ΜΠΟΝΟΥΣ.

ΟΣΟ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΟΣΟ ΘΑ ΧΑΙΡΕΤΑΙ ΚΑΙ ΘΑ ΤΟ ΛΕΕΙ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ ΣΑΝ ΚΑΤΟΡΘΩΜΑ.

ΛΟΒΕΡΔΟ ΘΕΛΕΙΣ ΞΥΛΟ !!!!!!
ΝίκοςΒ
20/01/2010 07:49
Προς pasokara. Φαίνεσται καλοπροαίρετος άνθρωπος. Φοβάμαι ο Γιωργάκης θα σας απογοητεύσει πικρά. Λυπάμαι.
ΓΑΠ
20/01/2010 07:47
Ανεργία πτυχιούχων και τρίχες. Πρόβλημα είναι αυτό? Πρόβλημα είναι να είσαι Αφγανός, να έχεις πληρώσει €10000 για να έρθεις στην Ελλάδα, να έχεις δουλειά στρωμένη να σε περιμένει στο φανάρι, να κάνεις αίτηση γιά άσυλο και να μη στο δίνουν. Αυτό κύριοι είναι πρόβλημα και αυτό θα το λύσουμε.
pasokara
19/01/2010 21:05
@Κ.ΜΑΝΩΛΙΔΗΣ 19/1/2010 18:26

αλοιμονο αν συνεχιζουμε να στηριζουμαι την οικονομια μας στη γεωργια και τον τουρισμο καθως υπαρχει τεραστιος και αθεμιτος ανταγωνισμος απο τις τριτοκοσμικες χωρες...η ελλαδα και η οικονομια της πρεπει να στηριχτει πλεον στον τριτογενη τομεα παραγωγης και να δωσει εμφαση στην αναπτυξη των νεων τεχνολογιων,στην παροχη υψηλων χρηματοοικονομικων υπηρεσιων,στην ερευνα και την αναπτυξη(την πραγματικη και οχι απο αυτην που γινεται απ τους πανεπιστημιακους)κ.λ.π.Μονο ετσι θα παμε μπροστα και θα καταφερουμε να εχουμε μια ισχυρη οικονομια και πιστευω πραγματικα οτι ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ θα το καταφερει...
Τάσος
19/01/2010 20:35
Φοιτητή εσύ πρέπει να είσαι σαν κάτι ανίψια που έχω, όλη τη μέρα αμπελοφιλοσοφούν στις καφετέριες και μετά τους φταίει η κοινωνία και το κράτος. Αλλά τέτοια νεολαία έχουν δημιουργήσει οι πολιτικοί μας με πρώτο τον Τσίπρα που τους υπερασπίζεται πάντα. Μια γενιά της ήσσονος προσπάθειας που τη σπούδασαν οι μεγαλύτεροι περιμένοντας 10 χρόνια πολλές φορές για να πάρουν ένα πτυχίο και μετά να γκρινιάζουν για την ανεργία χωρίς να ψάχνουν πραγματικά για δουλειά. Δουλειές υπάρχουν και με καλά λεφτά αλλά οι νέοι σήμερα θέλουν να κάθονται σε ένα γραφείο όλη τη μερα και να αυτοεπαινούνται για τα δήθεν σπουδαία πτυχία που πήραν.
Άννα
19/01/2010 19:48
Χαίρομα για το επίπεδο της συζήτησης. Αυτή είναι διαβούλευση και όχι του Υπουργείου. κ Κάτσικα ανοίχτε όλα τα ζητήματα
SAMURAI
19/01/2010 18:32
PAIDIA MHN KOURAZESTE ALLO............H ANOIXTH PLEON PROSBASH STIS SXOLES ME EKSETASEIS POU EINAI TOULAXISTON TRAGIKES OSO ANAFORA TON DEIKTH DUSKOLIAS APODUKNEIH ENA MONO PRAGMA: PLEON TO SUSTHMA THELONTAS NA POLEMISEI THN ENERXOMENH ELIT TON MORFOMENON, ELSEFTELISAI TA PTUXIA, MEGALH H PROSFORA ERGASIAS (ESTO KAI ME LIGOTERA ANTIKEIMENIKA PROSONTA), KAI MEIOSH MISTHON...........EPIPLEON O ERGASIAKOS MESAIONAS STHN ELLADABRHKE SUMPARASTATH: KANEIS DEN PROKEITAI NA DIEKDIKEI GIA TI UPARXEI AUTOS POU KAIROFILAXTEI NA SOU PAREI THN THESH: H TELEIA FHMOSH. STAMATHSTE NA DHMIOURGEITAI ALLA TMHMATA PANEPISTHMION KAI TEI, EINAI ENTELOS AXRHSTA, ME XAMHLOTATO DEIKTH AKSIAS EPISTHMONIKHS, APLA GIA NA VRISKOUN DOULEIA OI HMETEROI ME KOLO-DODAKTORIKA (TA OPOIA PLEON TA POULANE KAI STHN LAIKH AGORA ME TO KILO)..............
κφ
19/01/2010 18:27
συγχαρητήρια για την προσέγγιση.
Κ.ΜΑΝΩΛΙΔΗΣ
19/01/2010 18:26
@Δημοσθένης Μπόγδης
Ωραία Δημοσθένη. Χαίρομαι που το μαθαίνω. Ας τους μιμιθούμε λοιπόν καί ν''ανοίξουμε καί άλλες τέτοιες σχολές για παιδιά που θέλουν ν''ασχοληθούν σοβαρά με γεωργία καί κτηνοτροφία. Στούς αποφοιτήσαντες να δίνουν χωράφια που θα τα πάρουν από μή αγρότες ιδιοκτήτες (μέ ενοίκιο ή αποζημίωση) καί να τους διευκολύνουν ν''αποκτήσουν τα απαιτούμενα για τήν καλλιέργεια μέσα. Κάποτε θα πρέπει να κατοχυρωθεί το επάγγελμα του αγρότη με το αντίστοιχο επαγγελματικό πτυχίο. Αυτός μόνο ν''απολαμβάνει επιδοτήσεων καί επιχορηγήσεων. Να σταματήσει η γεωργία νάναι πάρεργο γιά να γίνει αποδοτική.
Ανώνυμος
19/01/2010 18:01
Ας πάνε στο εξωτερικό να βρούνε δουλειά, εκτός και αν τους λείπουν τα προσόντα. Οι διεθνείς οργανισμοί είναι γεμάτοι επιστήμονες από Τσεχία, Ουγγαρία, πολωνία κλπ, οι δικοί μας θέλουν τη μάνα δίπλα με τα ντολμαδάκια ή απλά γνωρίζουν ότι τα πτυχία τους είναι κουρέλια. Γεια σας.
ΜΗ
19/01/2010 17:42
Στο κοκκινο η ανεργια, στο κοκκινο και η μεταναστευση ομως ε;
Δημοσθενης Μπογδης
19/01/2010 17:18
Φιλε Κωστα Μανωλιδη,
στο σχολιο σου 09:37 δεν εχω να σου πω κατι για τους τξιτζηδες γιατι δεν ξερω .
Πραγματι μερικοι εως πολλοι απο δαυτους στην Αθηνα ειναι χοντρανθρωποι , αγενεις εως και βρωμικοι .
Τους χρειαζεται η επιμορφωση.....
Για το ερωτημα σου :
<< Υπάρχει καμιά σχολή να εκπαιδεύεται ο γεωργός, ώστε να γίνει πιό αποδοτικός στήν δουλειά του καί να μή μας δηλητηριάζει με φυτοφάρμακα που του φορτώνουν οι φαρμακέμποροι; Υπάρχει καμιά σχολή να εκπαιδεύεται ο κτηνοτρόφος, έτσι που να γνωρίζει για τα ζώα που εκτρέφει, για τις μεθόδους βελτίωσης της παραγωγής του, για τήν αντιμετώπιση των ασθενειών, για τήν επεξεργασία των προϊόντων του; >> ,

Ναι ! υπαρχει η Αμερικανικη Σχολη Θεσσαλονικης ( με βραβεια της Ακαδημιας Αθηνων το 1932 και 2001 )www.afs.edu.gr που κανει μια πολυ θεαρεστη , προδευτικη , επαναστατικη θα ελεγα για τα Ελληνικα δεδομενα δουλεια !.
Ειναι μη κερδοσκοπικο Ιδρυμα και μορφωνει αγορια και κοριτσια σε πολιτισμενο περιβαλον ,κανοντας τους μαθητες πολιτισμενους Αγροτες και κτηνοτροφους ..
,
Φυσικα επ''ουδενι δεν τους μαθαινει να κλεινουν τους δρομους με τα τρακτερ τους , αλλα πως να καλιτερευουν τις σοδειες τους . Πως ,γιατι , και ποσο , να χρεισημοποιουν τα φυτοφαρμακα και πως να τυποποιουν τα προιοντα τους .

Φιλε μου , αυτη η σχολη και οι ανασκαφες στην Νεμεα ( που γινεται παλι με την βοηθεια των φιλων του πανεπιστημιου του Berkeley ειναι τα μονα Αμερικανικα που χαιρομαι να εχω στην Πατριδα μου .
Τα Jeeps , Jeans και τα Starbucks cafe τους ας μου λειπουν .
φοιτητής
19/01/2010 14:18
Αν όλος ο κόσμος σκεφτόταν όπως ο παρακάτω "Τάσος" θάμαστε ακόμη στην κατοχή των Τούρκων.
Τάσος
19/01/2010 12:24
Δε μας παρατάνε με τους τεμπέληδες, όλη τη μέρα με τον φραπέ είναι και ζουν με τα λεφτά των γονιών τους. Δουλειές υπάρχουν ας κάνουν κάτι άλλο. Λες και επειδή σπούδασαν κάτι πρέπει να τους διορίσουμε όλους. Οικονομική κρίση υπάρχει η χειρότερη μετά τον πόλεμο, δεν το καταλαβαίνετε;
LALALALA
19/01/2010 12:16
ΕΡΧΕΤΑΙ ΒΡΟΧΗ ...ΕΡΧΕΤΑΙ ΜΠΟΡΑ...ΔΕΝ ΤΟ ΒΛΕΠΕΤΕ;
Ε.Τ
19/01/2010 12:00
Όταν τελειώναμε το λύκειο: Διαβάστε να γράψετε καλά να περάσετε σε καλή σχολή μας έλεγαν.. Όταν τελειώναμε την "καλή σχολή": Κοιτάξτε να έχετε καλό βαθμό για να κάνετε μεταπτυχιακό να βρείτε πιο εύκολα δουλειά μας έλεγαν.. Όταν τελειώναμε το μεταπτυχιακό και ψάχναμε επιτέλους για δουλειά βλέπαμε πως το πολύ που μπορούσαμε να βρούμε ήταν μια δουλειά κατώτερη από αυτά που σπουδάσαμε με το πολύ 750€ μισθό και μας λέγανε γιατί τόσα προσόντα;; Τι να τους πεις τώρα;;;;; Όσο δε γίνεται σωστή ενημέρωση στους νέους από το γυμνάσιο ακόμη, η ανεργία θα διογκώνεται..με ''''ανειδίκευτους'''' πτυχιούχους..
OLGA
19/01/2010 11:41
Μιλάμε για την ανεργία. Ας μιλήσουμε και για τους μισθούς όσων εργάζονται που είναι σαν επίδομα ανεργίας

Γιάννης Η.
19/01/2010 11:39
Δραματική είναι η κατάσταση των νέων ανέργων και των πολλών προσόντων, για τη νέα γενιά, τη γενιά ούτε ούτε (ούτε δουλειά, ούτε μέλλον).
H χώρα μας κατατάσσεται στην 166η μεταξύ 177 χωρών με κριτήριο το πόσο εύκολη είναι η ανεύρεση εργασίας. Δεν είναι, βέβαια, το Πανεπιστήμιο ή γενικότερα η εκπαίδευση ο μεγάλος ένοχος, γιατί δεν υπάρχει εκπαιδευτική ανεργία. Η ανεργία είναι κοινωνικό πρόβλημα! Οσο κυριαρχούν οι πολιτικές που θεοποιούν την αγορά εντείνοντας τις κοινωνικές ανισότητες και συρρικνώνοντας το κράτος πρόνοιας τόσο θα οξύνεται το πρόβλημα της ανεργίας.
pikis
19/01/2010 11:24
Που να δουλέψουν οι πτυχιούχοι όταν δεν υπάρχει παραγωγή και έρευνα; Αντί να ανοίγουν νέα ΑΕΙ/ΤΕΙ ας ανοίξουν τις πύλες για νέες μονάδες παραγωγής. Μειώστε τη γραφειοκρατία. Θα μπορούσαμε να είμαστε πρώτοι σε θέματα εν. πηγών ενέργειας λόγω ήλιου και ανέμων. Το 1980 ήμασταν πρώτοι σε τέτοιου είδους έρευνα. Τώρα είμαστε πάτος. Αντί να δωθεί προτεραιότητα στην ανάπτυξη έδωσαν χρήμα στους αγρότες και τα έκαναν βίλες, τζιπάκια και λουλούδια στα επαρχιακά σκυλάδικα. Φταίνε και οι συνδικαλιστές με την ηλιθιότητα τους. Θυμάται κανείς τα εργοστάσια PIRELLI στην Πάτρα και του Θεοχαράκη στον Βόλο; Αυτά γιατί έκλεισαν;
Xaridimos
19/01/2010 11:14
κ. Κάτσικα καλημέρα και συγχαρητήρια για τη μεθοδική αρθρογραφία και έρευνα. Θα ήθελα να τονίσω ότι ένα ζήτημα είναι να εξηγούμε τον κόσμο αλλά ακόμη ΄σημαντικότερο ζήτημα είναι να τον αλλάζουμε. Και αν τα θύματα αυτής της κοινωνικής σύφιλης που ονομάζεται ανεργία δεν κατανοήσουν το τι το πως και το γιατί της καταδίκης του και δεν ανατρέψουν τα δεδομένα που τους κρατάνε δεμένους τότε αλίμονο
elsa
19/01/2010 10:22
Πέρα από τα ενδιαφέροντα που γράφετε, μπορείτε ν'' ασχοληθείτε και με τις ψυχολογικές προεκτάσεις της κατάστασης αυτής? ? Έχετε ιδέα τι ψυχολογικό φόρτο περνούν οι νέοι εξαιτίας της κατάστασης αυτής? Έχετε ιδέα πόσο καχύποπτοι, ανταγωνιστικοί και χαιρέκακοι μαθαίνουν να είναι? Από τη στιγμή που κάποιος συνομήλικος βρίσκει δουλειά αλλά εγώ δεν έχω, νιώθω κατώτερος απέναντι του. Έχετε ιδέα πόσα σύνδρομα αναπτύσσονται? Θα κάνει τίποτα κανένας υπεύθυνος προτού το φαινόμενο λάβει διαστάσεις κοινωνικής εξέγερσης? Που μακάρι να λάβει δηλαδή γιατί στην Ελλάδα δεν σ'' ακούει κανείς διαφορετικά..
Κ.ΜΑΝΩΛΙΔΗΣ
19/01/2010 09:37
Eνα σημαντικό μέρος συμπατριωτών μας, ασχολείται με την Γεωργία καί τήν κτηνοτροφία. Υπάρχει καμιά σχολή να εκπαιδεύεται ο γεωργός, ώστε να γίνει πιό αποδοτικός στήν δουλειά του καί να μή μας δηλητηριάζει με φυτοφάρμακα που του φορτώνουν οι φαρμακέμποροι; Υπάρχει καμιά σχολή να εκπαιδεύεται ο κτηνοτρόφος, έτσι που να γνωρίζει για τα ζώα που εκτρέφει, για τις μεθόδους βελτίωσης της παραγωγής του, για τήν αντιμετώπιση των ασθενειών, για τήν επεξεργασία των προϊόντων του; Οχί φυσικά! Κυκλοφορούν χιλιάδες Ταξί σε όλες τις πόλεις. Οδηγούνται από ιδιοκτήτες που κύριος οίδε πώς πήραν τις άδειες καί χρησιμοποιούνται συνήθως οδηγοί που προσφέρουν μαύρη εργασία (δημ.υπάλληλοι, αστυνομικοί κ.λ.π.) Υπάρχει καμιά σχολή εκπαίδευσης ταξιτζήδων; Πέρα από την οδήγηση, μαθαίνουν κανόνες συμπεριφοράς; Έρχονται σε άμεση επαφή με τους Τουρίστες καί μας εκθέτουν διεθνώς. Δεν χρειάζονται αυτοί κάποια εκπαίδευση;
Ξοδεύουμε ένα σωρό χρήματα για την εκπαίδευση των Ελληνοπαίδων, καί για τα 3 πιό πάνω βασικά επαγγέλματα δεν προσφέρεται καμία εκπαίδευση. Δεν πρέπει κάποτε η εκπαίδευση να δεθεί με τις ανάγκες της αγοράς;
ελένη
19/01/2010 08:46
Πρόσφατο δημοσίευμα των New York Times αποκαλύπτει ότι περίπου μισό χρόνο μετά την απόκτηση του πτυχίου τους πολλοί απόφοιτοι ελίτ αμερικανικών κολεγίων συνειδητοποιούν ότι θα πρέπει να συμβιβαστούν με δουλειές που δεν σχετίζονται με τoυς επαγγελματικούς τους στόχους. Σε μια έρευνα που πραγματοποιήθηκε την περσινή χρονιά και όπου συμμετείχαν 162 κολέγια, η Εθνική Ένωση Κολεγίων και Εργοδοτών βρήκε ότι κατά μέσο όρο μόνο το 51,6% των φοιτητών που αποφοίτησαν την προηγούμενη χρονιά βρήκε εργασία αμέσως.
ΤΤΤΤΤΤ
19/01/2010 08:45
Το μάθημα του Σχολικού Επαγγελματικού Προσανατολισμού δε διδάσκεται στο σχολείο όπως θα έπρεπε. Εκλείπουν ειδικευμένοι και αρμόδιοι με το θέμα καθηγητές οι οποίοι θα ενημερώσουν τους μαθητές για τις ανάγκες της κοινωνίας σήμερα, για τον κορεσμό των επαγγελμάτων και έτσι να γίνεται ορθή σύνδεση της παραγωγής με τη γνώση.
ΣΤΕΛΙΟΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ
19/01/2010 08:09
Κύριοι, η ανεργία των πτυχιούχων οφείλεται στη μανία όλων
ανεξαιρέτως των ελλήνων να δουν τα παιδιά τους, απ'' το
νηπιαγωγείο ακόμη, επιστήμονες ! Μόνο η ελεύθερη είσοδος
στα πανεπιστήμια θα γκρεμίσει το μύθο του μορφωμένου
και ικανού και θα απελευθερώσει οικονομικά και ψυχολογικά
τους έλληνες. Θα τους ωθήσει στην αναζήτηση άλλων ατραπών καθώς θα ξέρουν εκ'' των προτέρων πως αν θέλουν
θα ξαναγυρίσουν άνετα στη ΣΤΡΟΥΓΚΑ του πανεπιστημίου ! ! !
Ψαχτήρης
19/01/2010 01:47
Νέος με πολύχρονη θητεία στα θρανία αναζητεί (μάταια) εργασία με αμοιβή στοιχειωδώς αξιοπρεπή, ώστε να εγκαταλείψει την οικογενειακή εστία προτού τριανταρίσει: δεν συμβαίνει μόνο στην Ελλάδα, αλλά και στην Ιταλία, την Ισπανία, τη Γαλλία... Στην πραγματικότητα, οι
αναλυτές απορούν που οι νέοι σε όλες αυτές τις χώρες δεν εξεγείρονται περισσότερο.


Στην Ελλάδα είναι η γενιά των 700 ευρώ, στην Ιταλία η γενιά των 1.000 ευρώ, στην Ισπανία ονομάζονται Χιλιάρηδες, στη Γαλλία είναι η γενιά του CΡΕ, του Σύμφωνου Πρώτης Πρόσληψης, το οποίο η κυβέρνηση αναγκάστηκε να αποσύρει τον Απρίλιο του 2006, έπειτα από δυόμισι μήνες μαθητικών, φοιτητικών και συνδικαλιστικών κινητοποιήσεων. Γενιά
καγκουρό: αυτό είναι το προσωνύμιο που τους δίνουν οι κοινωνιολόγοι. Διότι, παρά τα διπλώματά τους και τις πολυετείς σπουδές τους, καταλήγουν να μένουν με τη μαμά και τον μπαμπά μέχρι να κλείσουν τα 30- τα 27 έτη είναι ο μέσος όρος αποχώρησης από την οικογενειακή εστία στην Ελλάδα, την Ισπανία και την Πορτογαλία, τα 30 έτη στην Ιταλία,
όπου υπάρχει λαός ολόκληρος από bamboccioni, δηλαδή παιδιά της μαμάς. Και φυσικά, όλη αυτή η κατάσταση έχει επιπτώσεις στα ποσοστά γεννητικότητας: 1,32 παιδιά αντιστοιχούν σε κάθε γυναίκα στην Ιταλία, 1,38 στην Ισπανία, 1,39 στην Ελλάδα. Αβεβαιότητα
Ορισμένες κοινωνίες μοιράζονται το βάρος της αβεβαιότητας ανάμεσα στις γενιές, ενώ εδώ, όλη η αβεβαιότητα συγκεντρώνεται στους νέους, συνοψίζει ο Ολιβιέ Γκαλάν ερευνητής του Εθνικού Κέντρου Επιστημονικών Ερευνών (CΝRS). Και επικαλείται, ως απόδειξη, το ποσοστό των μισθωτών 30-50 ετών με σύμβαση αορίστου χρόνου στη Γαλλία: Εδώ και 20 χρόνια
έχει μείνει το ίδιο. Τα ποσοστά της ανεργίας στους νέους ηλικίας 15-24 ετών μιλούν από μόνα τους: 25,2% στην Ελλάδα (Εurostat, 2006), 22,6% στη Γαλλία, 21,6% στην Ιταλία- στην Ισπανία ήταν χαμηλότερο, αλλά αυξάνεται με ταχείς ρυθμούς. Ακόμα, όμως, και όταν οι νέοι
βρίσκουν μια δουλειά, συνήθως δεν αντιστοιχεί στην επένδυση που έκαναν σε έτη σπουδών. Και όπως επισημαίνει η ερευνήτρια Μαρί Ντουρού-Μπελά, η απογοήτευση για αυτήν την υπόσχεση που δεν τηρήθηκε καθίσταται ακόμα πιο έντονη από το γεγονός ότι οι χώρες αυτές έκαναν, μέσα σε μερικά χρόνια, ένα σημαντικό άλμα ανάμεσα στη γενιά των γονιών που δεν σπούδασαν και τη γενιά των παιδιών τους με τα υπερβολικά προσόντα.
Πρόκειται για μια δραματική κατάσταση σε μια Νότια Ευρώπη που μοιράζεται τη θρησκεία του διπλώματος και το χάσμα ανάμεσα στο πανεπιστήμιο και την αγορά εργασίας, στον αντίποδα των αγγλοσαξονικών και των σκανδιναβικών χωρών.
Θ.Μ.
19/01/2010 01:35
Αγαπητέ κ. Κάτσικα, όπως έχει επισημανθεί και παλιότερα από ειδικούς, στην παρούσα φάση, η άμεση ανάγκη είναι να προστατευθούν οι νέοι, οι οποίοι χωρίς να γνωρίζουν την υπάρχουσα κατάσταση θα επιδιώξουν να σταδιοδρομήσουν στα παραπάνω επαγγέλματα, ενώ η πραγματικότητα θα τους προσγειώσει ανώμαλα σε κάποια θέση ανεργίας, υποαπασχόλησης ή ετεροαπασχόλησης. Αυτό που προέχει αυτή τη στιγμή είναι να δοθεί στους σημερινούς μαθητές λυκείου (και στους γονείς τους) κάθε δυνατή πληροφορία για την κατάσταση της αγοράς εργασίας. Με βάση αυτές τις πληροφορίες, τις ικανότητές του και τις επιθυμίες του κάθε μαθητής μπορεί να διερευνήσει τις προοπτικές του και να κάνει τις επιλογές του σχετικά με την επαγγελματική του σταδιοδρομία. Αν οι πληροφορίες τεθούν στη διάθεση των μαθητών, είναι σχεδόν βέβαιο ότι πολλοί θα πάρουν διαφορετικές αποφάσεις.
ANIBAL
19/01/2010 01:33
Ο "θερμός" Δεκέμβρης, με την εξέγερση της νεολαίας, έφερε επιτακτικά στο προσκήνιο, μαζί με τα ζητήματα της αστυνομικής βίας και αυθαιρεσίας και της κρίσης του πολιτικού συστήματος, την ανάγκη κατανόησης και ανάλυσης των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι νέοι στην εκπαίδευση και την αγορά εργασίας.
Γιώργος
19/01/2010 01:30
Οσον αφορά στην ετεροαπασχόληση που αφορά το 25% των πτυχιούχων άλλη έρευνα υπογραμμίζει ότι η έκτασή της συνδέεται κατά κύριο λόγο με τις αδυναμίες του παραγωγικού συστήματος να δημιουργεί θέσεις εργασίας για εργατικό δυναμικό υψηλών προσόντων.
Julian
19/01/2010 00:53
All the sane graduate Greeks are abroad anyway.
ΝΑ ΨΑΞΟΥΝ ΑΛΛΗ ΔΟΥΛΕΙΑ
18/01/2010 23:21
ΑΝ ΔΕΝ ΒΡΙΣΚΟΥΝ ΘΕΣΗ ΣΤΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ ΠΟΥ ΣΠΟΥΔΑΣΑΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΔΟΥΛΕΙΕΣ Π.Χ ΛΑΤΖΑ ΚΑΙ ΣΚΟΥΠΑ. ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΝ ΝΑ ΚΑΤΣΟΥΝ ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΚΑΡΕΚΛΑ. ΠΟΛΥ ΨΗΛΟΜΥΤΕΣ ΕΧΟΥΝ ΚΑΤΑΝΤΗΣΕΙ ΟΙ ΝΕΟΙ ΣΗΜΕΡΑ. ΕΝΑ ΠΤΥΧΙΟ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΣΗΜΕΡΑ ΕΧΕΙ ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΑΞΙΑ ΟΠΩΣ ΤΟ ΧΑΡΤΙ ΤΟΥ ΣΟΥΒΛΑΚΙΟΥ,ΚΑΙ Η.... ΚΟΥΤΣΗ ΜΑΡΙΑ.. ΕΧΕΙ ΠΤΥΧΙΟ,ΣΠΟΥΔΑΙΟ ΠΡΑΓΜΑ..... ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΣΟΥΒΛΑΤΖΙΔΕΣ ΚΑΙ ΜΕ ΦΩΤΟΑΝΤΙΓΡΑΦΑ ΑΥΤΟΥ, ΝΑ ΤΥΛΙΓΟΥΝ ΣΟΥΒΛΑΚΙΑ....ΜΠΑΣ ΚΑΙ ΕΝΔΙΑΦΕΡΘΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΤΥΧΙΟ ΤΟΥΣ
Λιότσιος Βασίλης
18/01/2010 22:38
όλοι ξέρετε μέσα σας πως αλλάζουν ...δυναμικά τα πράγματα,αλλα...
ΣΕΡΔΑΡΗ ΔΑΦΝΗ
18/01/2010 20:46
xairomai poly pou diavazw ena tetoio arhtro giati tin ekmetalleusi auti tin eniwsa ki egw gia ena diastima stin ellada alla eytyxws katafera na vrw aksiopreperastati douleia sto ekswteriko me poly kales prooptikes kai tin ellada den thelw na tin vlepw pleon oute ston xarti...fygete oso pio grigora ginetai paidia...to ekswteriko mas ektimaei poly perissotero..
spudazeis yia na vghs anergos
18/01/2010 19:54
TA TELEFTEA XPONIA OSUS FILUS HXERA PU SPUDASAN EINAI A-N-E-R-G-O-I
KAI PERIMENUN DIORISMO
EXEI KAI H YPOMONH TA OPIA THS
JJJ
18/01/2010 19:51
ΜΠΡΑΒΟ ΣΤΟ ΠΑΣΟΚ ΠΟΥ ΜΕΙΩΝΕΙ ΤΗΝ ΑΝΕΡΓΙΑ ΚΑΙ ΔΙΝΕΙ ΔΟΥΛΕΙΕΣ ΣΤΟΥΣ ΠΤΥΧΙΟΥΧΟΥΣ !!!

ΠΑΣΟΚ ΔΕΝ ΘΕΛΑΤΕ ?

ΦΑΤΕ ΤΟ ΣΤΗ ΜΑΠΑ ΤΩΡΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΙ ΩΡΑΙΟ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ
ΗΛΙΑΣ
18/01/2010 19:48
όσο ανεβαίνει η ανεργία πέφτουν οι μισθοί.
ΓΙΩΡΓΟΣ Σ/
18/01/2010 19:47
ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΕΠΙΛΟΓΗ ΤΟΥ ΚΑΘΕΝΟΣ ΝΑ ΑΠΟΚΤΗΣΕΙ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΗ ΠΑΙΔΕΙΑ, ΕΦ'' ΟΣΟΝ ΕΧΕΙ ΤΗΝ ΕΦΕΣΗ. ΚΑΝΕΙΣ ΔΕ ΔΙΚΑΙΟΥΤΑΙ ΝΑ ΤΟΥ ΒΑΛΛΕΙ ΦΡΑΓΜΟΥΣ...ΓΙΑΤΙ ΤΟ ΣΥΣΧΕΤΙΖΕΤΕ ΜΕ ΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ; .. ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΗΣ ΑΝΕΡΓΙΑΣ ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΛΛΕΙΨΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
george
18/01/2010 19:41
γνωστό το θέμα. αν και επιτρέψτε μου να πώ οτι υπάρχει και πολύ αεργία. υπάρχουν πολλοί οι οποίοι ψάχνουν μια δουλειά γραφείου να δουλέυουν 8 ωράκι νακονομάνε και κανα 1500 το μήνα. επίσης όταν ρε καημένε πας και σπουδάζεις ότι πιο άσχετο υπάρχει λογικό είνια να μην σε θέλει κανείς. π.χ πρόβλημα ξεκινάει απο την οικογένοια.π.χ το πρόβλημα με τους δικηγόρους είναι γνωστό εδώ και χρόνια, παραταύτα είναι απο τις πιο περιζήττητες σχολέες κάθε χρόνο στις πανελαδικές.
JASON
18/01/2010 19:31
@ anakin xsexases na peis gia tis etaireies pou xairontai dioti me tin plithwra ptyxiouxwn auxsanetai h diapragmateutiki dunami twn etaireiwn kai antistoixa meiwnetai auti twn ptuxiouxwn me apotelesma an kapoios paei gia douleia na tou lene "tosa dinw kai an sou aresei, allwste uparxoun xiliades alloi san kai esena"....enw an eixame polu ligoterous ptuxiouxous ta pragmata tha itan kalutera gia tous neous ergazomenous...
na ta xalia ths bananias mas
18/01/2010 19:18
se 3 tokosmikh xwra sinvenun afta mono
βασίλης
18/01/2010 19:08
που θα πάει αυτή η κατάσταση; τι πρέπει να γίνει ; μετά κατηγορούμε τους νέους που ξεσηκώνονται
Νίκος Ηλιόπουλος
18/01/2010 19:05
συγχαρητήρια που αναδεικνύεται το θέμα αυτό. ΑΚΟΥΕΙ ΚΑΝΕΙΣ;
FCCA
18/01/2010 19:04
Το έχω ξαναγράψει σε παρόμοιο άρθρο. Από τη στιγμή που συνδέουμε την αγορά εργασίας με την εκπαίδευση, ο νέος θα πρέπει να αφουγκραστεί το τι θέλει η αγορά και όχι η μαμά και ο μπαμπάς. Τα πτυχία από πανεπιστημία (εγχώρια και αλλοδαπά) εκτός ελαχίστων περιπτώσεων δεν έχουν κανένα απόλυτος αντίκρισμα.

ΣΤΡΟΦΗ ΣΤΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΑ ΠΤΥΧΙΑ - ACCA, CFA, CIA, CFSA CFE.................

TO ΜΕΛΛΟΝ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΤΕΧΝΙΚΟΣ
18/01/2010 18:40
ΜΠΡΑΒΩ ΣΟΥ ΓΙΑ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΕΡΕΥΝΑΣ ΚΑΙ ΛΙΓΑ ΓΡΑΦΕΙΣ ΔΕΝ ΕΙΠΕ ΚΑΝΕΝΑΣ ΣΤΟ ΠΑΙΔΙ ΤΟΥ ΝΑ ΜΑΘΕΙ ΜΙΑ ΤΕΧΝΗ .ΠΟΥ ΜΑΘΕ ΤΗΝ ΚΑΙ ΑΣΤΗΝ ΚΑΙ ΟΤΑΝ .........
Οσο πιο μακρια σας, τοσο πιο καλα μου
18/01/2010 18:36
Λυπαμαι που θα το θεσω οπως θα το θεσω, γιατι θα ακουστει σαν υπεραπλουστευση, αλλα η πραγματικοτητα ειναι οτι τα ελληνικα πτυχια ειναι τοσο χαμηλης ποιοτητας που δεν εφοδιαζουν τον κατοχο τους με τις απαραιτητες γνωσεις και δεξιοτητες για να ανταγωνιστει στο σημερινο παγκοσμιοποιημενο οικονομικο περιβαλλον. Δειτε τους ινδους. Με ολη τη μιζερια που τους εδερνε ειχαν την εξυπναδα να ιδρυσουν πριν 30 χρονια 5 κορυφαια πολυτεχνεια. Εκει οι φοιτητες, πολλες φορες κοιμοντουσαν στα εργαστηρια και στις βιβλιοθηκες αποκαμομενοι απο την κουραση (συγκρινετε με τους ελληνες φοιτητες). Σημερα, δεν υπαρχει εταιρια πληροφορικης στην Αμερικη που να μην απασχολει ινδους, ενω πολλες εχουν ιδρυθει απο ινδους... Τι πιθανοτητα εχει ο ελληνας να ανταγωνιστει κατι τετοιους? Καμια. Και ποιος θα φτιαξει τις επιχειρησεις που θα απασχολησουν επαγγελματιες γνωσης? Μονο αν θελεις να αυτοκτονησεις οικονομικα.
Επισης ακουω για πτυχιουχους. Το πτυχιο σημερα ισοδυναμει με το απολυτηριο λυκειου πριν απο 20 χρονια. Μεαπτυχιακες (σοβαρες) σπουδες ειναι απολυτως απαραιτητες. Ενα αλλο θλιβερο φαινομενο ειναι οι μεγαλοι αριθμοι αποφοιτων απο σχολες χωρις κανενα αντικρισμα στην πραγματικη οικονομια του τοπου και του κοσμου. 1,500 δικηγοροι το χρονο στην ελλαδα? Στην Κινα ειναι λιγοτεροι απο 7,000 το χρονο για μια χωρα εκατονταπλασια απο την ελλαδα (βεβαια με 120,000 μηχανικους το χρονο).
Αυτα. Ειναι σαν το αυγο του Κολομβου: αθλια παιδεια σημαινει αθλια οικονομια, και αθλια οικονομια αναπαραγει αθλια παιδεια...
Αντώνης
18/01/2010 18:28
κ. Κάτσικα αρχικά συγχαρητήρια για την έρευνά σας. Αποδεικνύεται για μια ακόμη φορά ότι είσθε κοντά στα πραγματικά προβλήματα και στην πραγματική ζωή και όχι σε αυτά που κατασκευάζουν τα ΜΜΕ. Θέλω να προσθέσω ότι είμαστε η γενιά της χαμηλής κοινωνικής κινητικότητας, μια γενιά καγκουρώ προγυλαγμένη στο στέγαστρο της οικογένειας (όσοι έχουν οικογένεια που αποτελεί στέγαστρο). Η κατάσταση είναι απελπιστική και η νέα έκρηξη που έρχεται θα γίνει από τους πτυχιούχους και τους διδάκτορες
marios
18/01/2010 18:24
kala tora to anakalicate;
Νικήτας
18/01/2010 18:02
Στον δικό μου κλάδο και με διδακτορικό το πρόβλημα της ανεργίας είναι έντονο. Το επάγγελμα του αρχαιολόγου είναι εξαιρετικά κλειστό, καθώς μόνη επαγγελματική διέξοδος είναι το Υπουργείου Πολιτισμού, το οποίο διεξάγει διαγωνισμούς μία φορά την εικοσαετία...Ενώ ισχύει το 24μηνο σύμφωνα με το οποίο δικαιούσαι να εργαστείς στον ίδιο φορέα με την ίδια ειδικότητα 24 μήνες και όχι παραπάνω. Και ενώ ισχύουν τα ανωτέρω, αυτή τη στιγμή λειτουργούν σε όλη την χώρα επτά τμήματα τα οποία προσφέρουν στους απόφοιτους τους πτυχία Αρχαιολογίας-Ανεργίας. Προσωπικά διανύω τον ενδέκατο χρόνο σπουδών (πτυχίο, μεταπτυχιακά, διδακτορικό σε εξέλιξη), σε ένα επάγγελμα χωρίς μέλλον...
Κωνσταντινος Κ
18/01/2010 18:01
Μα προφανως και το πτυχιο δεν ειναι διαβατηριο για δουλεια! Το πτυχιο και οι σπουδες, ιδιαιτερα οταν προκειται για πεδια ανωτατης εκπαιδευσης, προσφερουν στη διαμορφωση μιας ενσυνειδητης και δημιουργικης προσωπικοτητας, που σκεφτεται με λογικη και εχει κριση. Αυτα ειναι τα εφοδια που δινει το Πανεπιστημιο. Οποιος τελειωνει λοιπον οποιαδηποτε ανωτατη σχολη και δεν βρισκει δουλεια, μετα απο καποιο ευλογο χρονικο διαστημα, προφανως δεν ελαβε αυτα που επρεπε κατα την διαρκεια των 4 χρονων στη σχολη του. Απο καθε αποψη, οι Ελληνες σπουδαζουν και προοδευουν μορφωτικα , κοινωνικα, Ευρωπαικα. Ανοιγουν το μυαλο τους. Και αυτο ειναι πιο σημαντικο απο την ευρεση θεσουλας στο δημοσιο. Αυτο αναδεικνυει τις πραγματικες δυνατοτητες οσων τις εχουν..
χρήστος
18/01/2010 17:50
αυτα συμβαινουν οταν απο τα παιδια που γεννιουνται σε μια χρονια το 80% γινονται ''''επιστήμονες''''....
η Ελλαδα δεν εχει ουτε βιομηχανιες ουτε ερευνα... αλλα κανεις στο υπουργειο παιδειας δεν προβληματιζεται απο αυτο κ ανοιγουν κ αλλες βιολογικες σχολες και αλλα χημικα ,μαθηματικα,φυσικα.... κανεις δεν νοιαζεται για τους φοιτητες...., συγχαριτηρια στο ΠΑΣΟΚ που εφτιαξε σε καθε κωμοπολη ΑΕΙ........
ks
18/01/2010 17:23
DEN LATALAVENW PIO EINAI TO PROVLIMA? H ANERGIA H H ANERGIA TWN PTYXIOUXWN? KATARXHN TO OTI TA PAIDIA SHMERA EXOUN THN PLIITELEIA KAI MORFONONTAI EINAI KALO GENIKA (KAI GIA TIN OIKONOMIA): OLOKLIRI BIOMHXANIA KINITE GYRW APO TIN EKPEDEFSH. TO THEMA EINAI OTI DEN EINAI KANENOS ALLOU PROVLIMA, PARA MONO DIKO TOUS TO OTI EPELEKSAN, TA SYGKEKRIMENA EPAGELAMATA (OI PIO POLOI ONIREVOMENOI DIMOSIO).
Τάκης Πουρλιώτης
18/01/2010 17:22
Προφανώς για την ανεργία δεν φταίει η μόρφωση. Σε πολύ χειρότερο στάδιο βρίσκονται οι απόφοιτοι λυκείου οι οποίοι είναι από την άποψη των επαγγελματικών προοπτικών σε τέλειο αδιέξοδο. Έχουμε μια οικονομία για τα μπάζα. Αυτά καταφέρανε τόσα χρόνια οι κυβερνήσεις μας και εμείς που ανεχθήκαμε τις πολιτικές τους. όσο την βολέψαμε την βολέψαμε. όσο και όσοι. τώρα αρχίζουν τα δύσκολα που θα βλέπουμε τη νεολαία μας να σαπίζει
Άντε γεια
18/01/2010 17:21
Μόνη λύση πια η μετανάστευση.. Δεν πάει άλλο η ξεφτίλα.
Κάτια
18/01/2010 17:18
κ. Κάτσικα συγχαρητήρια για τα στοιχεία με τα οποία ξυγυμνώνετε μπροστά μας μια πραματικότητα που ενώ τη βιώνουμε δεν πιστεύουμε στα μάτια μας
xalia leme
18/01/2010 16:25
xalia. apo to kako sto xeirotero pame.. Na xerete ena pragma, erxontai polu SKLIRES koinwnikes anataraxeis. Mexri kai egw pou eimai filisixi.. ta exw dei ola.. Den paei allo.. mastizei i anergia.. Eprepe na eixa fugei apo tin athina sta 18 mou
anakin
18/01/2010 16:14
Ξυπνήστε!!!
Τα πράγματα ειναι απλά
- Η μαμα χαίρεται γιατι πέρασε το παιδί της σε πανεπιστημιο
- Το παιδί χαίρεται γιατι μετα απο πολύ διαβασμα κατα΄φερε να περασει
- Ο εμπορικός σύλλογος ειναι χαρουμενος γιατι ερχονται παιδιά απο αλλες πολεις που καταναλώνουν
- Η κυβερνηση ειναι χαρούμενη γιατι την ψηφίζουν αφου τους στέλνει φοιτητες στις πολεις με νεα τμήματα ΑΕΙ και Α(βήχας)ΤΕΙ

γιατί κλαίγεστε ετσι λειτουργει το πραγμα
DINOS
18/01/2010 15:52
Σμφωνόντας απολύτως μαζί σας προσθέτω ότι σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου, δύο στους τρεις 25χρονους έχουν καθαρές μηνιαίες αποδοχές έως 750 ευρώ
Φ. Λ.
18/01/2010 15:50
Τα παραπάνω στατιστικά στοιχεία της ντροπής χλευάζουν και αυτές ακόμα τις συνταγματικές ρυθμίσεις: Η εργασία αποτελεί δικαίωμα και προστατεύεται από το κράτος, που μεριμνά για τη δημιουργία συνθηκών απασχόλησης όλων των πολιτών και για την ηθική και υλική εξύψωση του εργαζόμενου αγροτικού και αστικού πληθυσμού (άρθρο 22).
STERGOS K.
18/01/2010 15:40
MADE IN GREECE
RAW
18/01/2010 15:38
ΕΓΙΝΕ ΤΕΤΟΙΑ ΕΠΙΔΡΟΜΗ ΓΙΑ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΑ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΑ (ΟΥΤΕ ΙΑΤΡΙΚΗ ΝΑ ΗΤΑΝ, ΜΕ ΒΑΣΕΙΣ ΣΤΑ ΥΨΗ!!!) ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΛΑΒΟΥΝ ΥΠ ΟΨΗ ΤΟΥΣ ΟΤΙ ΜΕΧΡΙ ΝΑ ΑΠΟΦΟΙΤΗΣΟΥΝ ΤΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ ΘΑ ΕΧΕΙ ΗΔΗ "ΚΛΕΙΔΩΣΕΙ" (ΚΑΛΥΨΗ ΑΝΑΓΚΩΝ) ΓΙΑ ΤΑ ΕΠΟΜΕΝΑ 20-30 ΧΡΟΝΙΑ, ΚΑΙ ΘΑ ΟΔΗΓΗΘΕΙ ΚΑΙ ΠΑΛΙ (ΟΠΩΣ ΗΤΑΝ ΚΑΙ ΠΡΙΝ ΑΠΟ ΚΑΠΟΙΑ ΧΡΟΝΙΑ) ΣΤΗ ΑΠΑΞΙΩΣΗ.
Panagioths Kanatas
18/01/2010 15:37
Isws tha eprepe na meiwthoun oi sxoles pou dinoun tetoia arxrhsta ptixeia....o forologoumenos tous plhrwnei gia na spoudasoun axrhstes spoudes...
Nikos G
18/01/2010 15:08
Τι να κανουμε, με πλυση εγκεφαλου μεγαλωνουν τα Ελληνακια. Ολοι πρεπει να πανε πανεπιστημιο στο Ελλαντα για να θεωρηθουν ανθρωποι, αλλιως εισαι ενα τιποτα (συμφωνα με τα Ελληνικα πιστευω μας). Ετσι την παθαν και οι Αγγλοι, εστειλαν τους παντες στα πανεπιστημια (για να παρουν ενα χαρτι οπως καταντησε σημερα) και τωρα κανουν εισαγωγη ηλεκτρολογους και υδραυλικους απο την Πολωνια. Ετσι και η Ελλαδα μας, ολοι στο πανεπιστημιο και στα γραφεια για να μην λερωσουμε τα χερακια μας με πιο "κοπιαστικες" δουλειες.....
Απόστολος
18/01/2010 14:46
Πως βρίσκει κανείς τους υποαπασχολούμενους σε έναν κλάδο; Αν οι ιατροί πήγαιναν στην επαρχία, θα έβρισκαν σίγουρα δουλειά,αλλά όλοι θέλουν Αθήνα.
Άνεργη
18/01/2010 14:17
Απ''ότι καταλαβαίνω δεν αρκεί να έχει κάποιος ένα πτυχίο στην σημερινή εποχή!!! Πτυχιούχος = Άνεργος
Δ. ΣΕΒΑΣΤΙΑΝΟΣ
18/01/2010 14:12
ΤΕΛΙΚΑ ΜΟΝΟ ΟΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ ΔΙΟΡΙΖΟΝΤΑΙ ΠΛΕΟΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ.!!! ΤΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΑ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΟΥΝ ΜΕΓΙΣΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΑΝΕΡΓΙΑΣ! ΥΠΟΤΙΘΕΤΑΙ ΟΤΙ ΟΛΕΣ ΟΙ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΙΣ ΔΙΝΟΥΝ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΕΝΩ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΓΙΑΤΡΟΙ, ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΥΓΕΙΑΣ, ΦΥΣΙΟΘΕΡΑΠΕΥΤΕΣ ΚΛΠ ΜΕΝΟΥΝ ΑΝΕΡΓΟΙ! ΤΑ 3 ΧΡΟΝΙΑ ΑΝΕΡΓΙΑΣ ΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΕΙΝΑΙ ΑΣΤΕΙΟ ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΑ 14 ΠΟΥ ΕΧΩ ΕΓΩ ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΩΣ ΑΠΟΦΟΙΤΟΣ ΤΩΝ ΤΕΙ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ. ΚΑΙ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΦΩΣ ΣΤΟ ΤΟΥΝΕΛ! ΓΙΑ ΑΥΤΟ ΛΙΓΟ ΣΕΒΑΣΜΟ ΚΑΙ ΣΤΑ ΑΛΛΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΑ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΜΟΝΟ ΟΙ ΕΚΠΑΙΔΕΤΙΚΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ!!!
Μαρία Προκοπίου
18/01/2010 14:02
Αγαπητέ κ. Κάτσικα ένα ζήτημα είναι η ανεργία αλλά εξίσου σημαντικό είναι και η εργασία των 600 και 700 ευρώ ίσα ίσα δηλαδή για να τσοντάρουμε οι γονείς άλλα τόσα αν έχουμε βέβαια
MPIP
18/01/2010 13:58
δεν υπάρχει μέλλον για νέους δικηγόρους παρά μόνο για αυτούς που οι γονείς τους έχουν δικηγορικά γραφεία με πελατεία.
ΑΛΕΚΟΣ
18/01/2010 13:56
Αυτό είναι το μεγάλο μας πρόβλημα. Συγχαρητήρια κ. Κάτσικα πιάνεται το σφογμό χιλιάδων γονέων για τα παιδιά τους